Zdjęcie w tle
Kuchnia

Społeczność

Kuchnia

6

Wszystko co związane z gotowaniem, jedzeniem oraz kulturą temu towarzyszącą.

#kuchnia #sklepowysep

Skuszony promocją nabyłem to coś i bardzo nie polecam. Niby w składzie 80% wołowiny ale ta krowa najwyraźniej nazywała się Azor. Zupełnie nijakie, mające posmak najtańszej świnki, mocno zmęczonej życiem. Dodatkowo gumowata konsystencja dopełnia obrazu tej tragedii. Za 6zł to jeszcze da się zjeść ale 12? Chcę te dropsy które łykają w Sokołowie. Ku przestrodze.

1c8432fb-c5db-4898-a2c5-8262ab837351
vrkr

Opis sposobu przygotowania tego typu smakowitości za każdym razem jest dla mnie zagadką. 10 minut w piekarniku, ale minuta w mikrofali i to nie na maksymalnej mocy?

jajkosadzone

W Polsce generalnie wiekszosc wolowiny jest z ras mlecznych,wiec sila rzeczy mieso jest gorszej jakosci

KLH2

Krowa zmielona z ogonem i kopytami.

Zaloguj się aby komentować

Macie jakiś sklep internetowy gdzie można zamówić oryginalną, włoską oliwę z oliwek? Ale taka naprawdę true, prawilna, najlepiej tłoczoną z młodych oliwek?


#jedzenie #gotowanie #pytanie

libertarianin

Ja bym zamawiał chorwacką jakby się dało. Zwykle jak jestem na wakacjach to kupuje jakaś lokalną tylko pytam gdzie można kupić lokalsów.

Magnifice

@WalIy ja pracuję co Włochem, którego kuzyn ma tłocznię i przerabia oliwki okolicznym rolnikom. Oliwy ze sklepu nawet nie przypominają tej od niego. Jak chcesz to adres www na priv podrzucę.

radidadi

@wally hiszpańska lepsza podobno

Zaloguj się aby komentować

#kulinaria nietypowe połączenie.

Wynalazek mojej Mamy także #nostalgia

Nie gryzie się nic a nic!

femur gallinacei coctum, oryza commune, persicum in suo liquamine.

17288144-c951-45ce-bbcc-761bc3673e19
Alawar

Ryż to bym polał tym żółtkiem

Heheszki

Protip na udko: długa skwarka z surowej słoniny na górę. Nie musisz jej potem zjeść. Ja mogę.

Zaloguj się aby komentować

#gotujzhejto

Zrobiłam dziś gofry marchewkowe z przepisu @moll

Wyszły pyszne mimo że bez cukru. Ale musiałam natłuszczać gofrownice bo się przywierały. Nie spodziewałam się tylko że wyjdzie tak dużo. W dwójkę nie przejedlismy i będzie po podwójnym na jutro do kawki

34babb64-cd1a-46c2-9c94-da40d4f67c09
moll

@camonday elegancko wygląda, smacznego i na zdrowie

scorcc

@camonday @moll no bestie przywierają bardzo do urządzenia. Może trzeba zwiększyć ilość oleju w przepisie?

pi0t

Można prosić o przepis? Maluch uwielbia placuszki z jabłuszka, czy gruszki to i takie gofry będzie pewnie zajadał boni marchewkę lubi. A ja skorzystam przy okazji xd

Zaloguj się aby komentować

vredo

@Olmec Zagrycha jest. Where wódka?

Zaloguj się aby komentować

Wczoraj na moim osiedlu rozpoczęła się trzecia ewolucja cyklu życia kebaba, w tym samym lokalu otwiera się już trzeci kebab w przeciągu 4 lat. Za 21zł dostałem wielkiego kebaba którego ledwo udało mi się zjeść (miał być średni, ale Mustafa chyba ukręcił dużego w celach marketingowych), mięso było dobre, świeże, dobrze przyprawione, warzywa również świeże, był ogórek pomidor, sałata, sosiwo gęste, dobre. Dawno nie uświadczyłem tak dobrej kanapki z kuchni bliskiego wschodu. Mustafa dodatkowo, darmo, dorzucił puszkę coli do zamówienia. Jak długo na rynku utrzyma się nowa propozycja gastronomiczna? Nie wiem, ale się domyślam


#jedzenie #jedzzhejto #cyklkebaba #kebab

f5c04c7b-a407-4f4c-8bc2-1e56b4540775
GentelmenJack

U mnie był fajny kebab, kolejki dlugie, potem to już po taniości, dużo kiszonej kapusty, mało mięsa, teraz padaka.

superhero

@kaszalot najgorszy kebabowy syf jaki jadłem to lokal przy s17, zjazd na józefów, mało mięsa, kapusta zamiast warzyw

tyle_slow

@kaszalot też taki miałem:( niestety widziałem że wystawił budę na sprzedaż.


Ale przestałem chodzić. Tu był efekt charyzmy. Właściciel miał coś w sobie, że od razu sue go lubilo. Pozniej kolegę zatrudnił a ten brzydki, prawie nie mówił po Polsku, jakość spadła... lipa.

Zaloguj się aby komentować

Mąż chwalił, więc wrzucę: taki oto talerz typu micha z resztek i tego, co było w schowku. No dobra, dokupiłam hummus (bo nie chciało mi się kręcić) i żurawinę.


Salata, kasza bulgur, ogórek, kukurydza, hummus, oliwki, feta, pieczarki w sosie sojowym i ziołach posypane sezamem, halloumi, jogurtowy sos koperkowo-ziołowy i żurawina.


#gotujzhejto #jedzenie #kuchnia #szybkiobiad #jedzzhejto

3fc00a58-df15-4567-a4fe-81267c774abf
Wrzoo userbar
tyci_koks

@Wrzoo uwielbiam takie michy rozmaitości - jak to mój chłop nazywa

Zaloguj się aby komentować

Rmbajlo

A to mój cheese burger chłopaki. Ser zolty+salami z Wegier+sos Anna również z Węgier.

07c92a55-5d2c-4d08-9454-880b9d4d6002
d32a4d9c-ceea-4df9-9a74-a02ee58d7300

Zaloguj się aby komentować

W zasadzie nigdy nie robiłam rogalików (pieczenie, tak nawiasem, nie należy do moich ulubionych zajęć), ale kiedyś wypadało spróbować.


Rogaliki drożdżowe, dobre takie nie za słodkie. Po lewej z nadzieniem jarzębinowo-jabłkowym, a po prawej bez nadzienia, lecz nie beznadziejne - takie zwyklaki jak lubię. Jak na pierwszą próbę wyszło całkiem nieźle.


#chwalesie #gotujzhejto #pieczzhejto #domowewypieki #rogale

129cd358-59f9-4c7f-9a26-824e259987c9
Wrzoo userbar
splash545

Wyglądają smakowicie

MementoMori

Dobra dobra, ty się nie chwal tylko częstuj wszystkich.

Pan_Buk

@Wrzoo Rogale to chyba bardziej pasują do Wykopu, c'nie? Hejto mi się raczej kojarzy z muffinkami.

Zaloguj się aby komentować

Mr.Mars

@smierdakow Wszystkie zupy są łatwe.


Przepis zawsze ten sam.


  1. Wrzucić składniki do garnka.

  2. Zalać wodą

  3. Ugotować

  4. Zjeść.

Zaloguj się aby komentować

Zainspirowany wpisem pewnej uzytkowniczki na "m", w ktorym nasmiewa sie z fanboyow wloskiej kuchni postanowilem sobie zrobic cos spoza EU. Z meksykanskiej kuchni juz troche jadlem, a ta ze stanow polega na wrzucaniu cos w goracy tluszcz/posypywaniu serem, wiec wzialem cos z Afryczki.

Jesli osiagneliscie pewien poziom tzw. dojrzalosci kulinarnej, to prawdopodobnie wiecie, ze pitca bez ananasa, to nawet nie jest pitca. A wiecie co mozna zrobic z:

-mielonego miesa wolowo-wieprzowego,

-wiorek kokosowych,

-jablka,

-cytryny,

-mleka,

-curry,

-dżemu,

-banana,

-koncentratu pomidorowego,

-jajek,

-rodzynek?

Nie wiecie, ale ja wiem. Narodowe danie RPA, czyli bobotie. Zdjecie zapiekanki z gara, bo zjeb studencik here i nie mam typowego naczynia zaroodpornego ;(

Nie przewidzicie jak to smakuje xD Trudno mi to porownac do czegos innego, zrobilem sobie to wlasnie drugi raz i tak jem. To nie jest lepsze, czy gorsze, to jest po prostu jakies inne XD Jesli cos wam zalega w kuchni, to mozecie z tego skorzystac. A jesli bedzie sie wahac, czy wsypywac wiorki kokosowe, to sadze, ze lepiej wsypac ich za duzo, niz za malo.

Robilem wg przepisu: https://www.everyday-delicious.pl/bobotie-poludniowoafrykanska-zapiekanka-z-miesem-mielonym/

#kuchnia #gotowanie i troche #rpa

d9d1ca4c-2467-4cad-9374-567fd7bf56ad
strzala666

@solly Nie znam się ale się wypowiem. Lepiej z mielonego zrób mielone. Albo chili con carne. Według mnie im więcej produktów tym większa sraczka.

solly

@strzala666 widziales ty kiedys mielone/czili con carne z jablkami, bananami i wiorkami kokosowymi? ja nie.

ps. mielone to guwno

pps. pisalem ze z meksykanskiej kuchni juz jadlem

Zaloguj się aby komentować

Pogoda do d⁎⁎y, nie mam motywacji by jechać na plażę


W górach wieje i pada. Nie lubię takich weekendów, czuję jakby czas był trochę zmarnowany.


Ale ponarzekałem, a zjeść trzeba - dziś druga runda placka po węgiersku.

Podstawa to naleśniki z ziemniaka

Jak wyszły?


Daisy w tle.


#gotujzhejto

91bd8b21-6e0b-492b-8e75-4afe6fc9c019
ciszej

@conradowl piękne! Z czym jadłeś?

conradowl

@ciszej z gulaszem wieprzowym, trochę śmietany i żółty, starty ser. Smakowało lepiej niż placek po węgiersku z jakiejś knajpy w Bieszczadach (świetny jadłem w Berlinie, ale nad Soliną był bardzo słaby).


Placko: cebula starta na miazgę, ziemniaki na dużych oczkach, do tego dwa jajka, przyprawy i trochę mąki

ciszej

@conradowl idealnie placki w Bieszczadach dobre były swego czasu w Smerku, ale już lata tam nie zaglądałam - może czas sprawdzić

Zaloguj się aby komentować

Będzie brzydko, w woku bo zjadłem, za dobre wyszło


Carbonara na jutro została jak widać.

Skład: boczek polski w kostkę (a bo był), grana padano (bo taki kupiłem), jajca organiczne z pracy wzięte tydzień temu - całe. Dużo pieprzu.

I wiem, odgrzane nie będzie to samo, ale boczek w lodówce był i cholera miał datę do dziś musiałem zrobić całość.


Powiem tak - nie wiem co ja żem odwalił, ale to najlepsza carbonara w moim życiu. Więcej pancetty nie kupuję, tylko polski boczek.


#gotujzhejto #spaghetti

ffda8cd9-74c0-4741-8bcd-c3ed3f23163a
6502

@conradowl Wygląda świetnie Spróbuj pecorino, pasuje zdecydowanie lepiej niż grana padano czy parmezan.

Ragnarokk

Jak wyżej. Z boczkiem i parmezanem jest też super, ale guancale i pecorino to jeszcze wyższa liga. Jak dla mnie własnie to pecorino wazniejsze

ZohanTSW

Na grupach kulinarnych nie ma nic gorszego niż j⁎⁎⁎ni obrońcy oryginalnej carbonary. Te zjeby zachowują się jakby sami pracowali we włoskich kopalniach co najmniej 40 lat. I po ciemku pod ziemią mieszali jaja z makaronem o temperaturze nie przekraczającej 58 stopni. K⁎⁎wa boczek, źle. Ma być j⁎⁎⁎na pancetta dojrzewająca w słońcu północnych Włoch, smagana wiatrem wiejącym z alp. Przynajmniej tak Ci się wydaje, dopóki jednego zjeba nie zastąpi jeszcze większy zjeb: "COOO?? PANCETTA? TY K⁎⁎WO BEZ SZKOŁY GASTRONOMICZNEJ, MA BYĆ GUANCIALE TYLKO TO JEST JEDYNA ORYGINALNA BLABLASRATATATA mnie źle dotykał jak byłem mały i dlatego teraz wkurwiam innych na grupach z jedzeniem" O śmietanie nawet k⁎⁎wa nie waż się wspominać, zapomnij, że istnieje bo Cię k⁎⁎wa zjedzą. Żółtko za bardzo ścięte? pewnie przekroczyłeś temperaturę makaronu o 0,7 stopnia, wypierdol to do kosza. CHYBA K⁎⁎WA TEGO NIE ZJESZ? POJEBAŁO CIĘ? TAKIE ŚCIĘTE ŻÓŁTKO? Dobra c⁎⁎j, myślisz posypiesz parmezanem, no ale DO C⁎⁎JA PANA NA WSZYSTKIE ŚWIĘTOŚCI PARMEZAN?!! TYLKO PECORINO INACZEJ CIĘ ZNAJDĘ I ROZJEBIĘ CI TE PATELNIE Z PODRÓBĄ CARBONARY NA ŁBIE. A jeszcze lepiej jak się znajdzie dwóch takich pederastów naraz, i jeden mówi, że się daje same żółtka, a drugi, że całe jajka. O k⁎⁎wa o boże, wtedy dopiero się zaczyna jazda. Jeden się zesra, drugi się obsra.

conradowl

@ZohanTSW ze śmietaną najlepsze

LondoMollari

@ZohanTSW Kiedy pisałem odpowiedź wiedziałem, że ta pasta wpadnie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

Szukam polskiej ceramiki, którą można myć w zmywarce. Koniecznie nowoczesny wzór np. Nacieki ze szkliwa. Tak żeby można było kupić nie tylko kubki ale też talerze, maselniczkę, zapieki, dzbanki itd

koniecswiata

@RedAlice Ja mam jakąś nowoczesną, białą zastawę z ćmielowa. Ale nie wiem czy mają z naciekami że szkliwa, coś takiego to widziałam tylko w sklepach sprowadzających chińszczyznę.

jiim

Ceramika Bolesławiec

Rafau

Bolesławiec w zmywarce ma się dosnonale, ale design nowoczesny to raczej nie oni

Zaloguj się aby komentować

Oglądam sobie https://www.youtube.com/watch?v=H3KANWtAHDc

i zastanawiam się czym jest konkretnie "hulled barley" bo taki jest polecany do historycznego przepisu, choć prędzej znajdzie się "pearl barley".


Moje wstępne tłumaczenia to:


  • hulled - łuskany

  • pearl - perłowy, kasza?


Wg https://savaskitchen.com/hulled-vs-pearl-barely-whats-the-difference/ "hulled" posiada osłonę ziarna?

Najproście to mógłbym kupić kaszę jęczmienną, ale nie jestem pewny czy to jest dokładnie to?

Po prostu chcę kupić sobie 1kg jęczmienia "hulled" dla hecy i spróbować sobie w historyczny sposób. Jakoś nie widzi mi się kupować 25 kg z rolniczego sklepu (https://kampolrusiec.pl/sklep/jeczmien.html)


Ktoś pomoże mi znaleźć coś na alledrogo?


#kuchnia #gotujzhejto

koniecswiata

@wielkaberta Jest coś takiego jak kasza perłowa - kupisz ją w każdym sklepie

Kaszę perłową można najprościej określić jako pozbawione łusek, rozkruszone i wypolerowane ziarno jęczmienia. Często nazywana jest „perłówką” lub kaszą jęczmienną mazurską. Należy ona do jednych z najbardziej naturalnych, pełnoziarnistych i wartościowych produktów typu zbożowego.

wielkaberta

@koniecswiata A z tych łusek robi się otręby? Jaki jest praktyczny powód, że sprzedaje się w sklepach kasze, a nie "z łuskami" w dobie "zdrowego żywienia"?

Jarosuaf

@wielkaberta Trochę ironicznie, ale: jaki jest praktyczny powód, że sprzedaje się w sklepach czekoladę mleczną, a nie tylko gorzką, w dobie "zdrowego żywienia"? 😉

Astro

@wielkaberta nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie ale dzięki za pokazanie fajnego kanału na YT.

Zaloguj się aby komentować