Zdjęcie w tle
Kuchnia

Społeczność

Kuchnia

1

Wszystko co związane z gotowaniem, jedzeniem oraz kulturą temu towarzyszącą.

Typ wpisu

    Hejooo. Macie jakiś sprawdzony przepis na ciasto na gofry do słabej gofrownicy??? mam taką właśnie słabą i zwykłe ciasto w nim nie wyrasta. Kiedyś miałem fajny przepis, ale zgubiłem. Wiem, że w necie przepisów od groma, ale one bywaja rozne.Poratujcie czymś bo zachciało mi się gofrów z nutella.
    #gotujzhejto #jedzenie #foodporn #kuchnia

    @SzwarcenegerKibordu dzięki, spróbuję

    Zaloguj się aby komentować

    Krx_S
    Krx_SInspirator

    Ale Tomki odjebałem xD
    zrobiłem sobie kurczaka tikka masala jednak kurde zapomniałem że nie mam ryżu xD dlatego połączyłem to z makaronem chińskim i kurde jest sztosiwo xD
    #gotujzhejto

    2f93fd98-1031-4e60-b8c2-9378fedc8883

    @Nebthtet a zostało mi sporo, zapraszam można brać nawet i po 2 porcje ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

    @Krx_S /me podaje talerz
    Ładuj waść

    Dzięki za pomysł, też mi został kurczak tikka masala z dziś ale nie chciałem jeść drugi raz z ryżem

    Zaloguj się aby komentować

    Jak oceniacie mój dzisiejszy obiadek?

     

    (Dzięki za piorunki, właśnie zostałem praktykantem)

    61a7b648-719f-4b6d-a65b-0b3afe4b32c3

    @iHead Ja robiłem z tego przepisu https://khinskitchen.com/crispy-chilli-chicken/

     

    Niestety nie znalazłem skrobii kukurydzianej i użyłem ziemniaczanej, również zamiast piersi z kurczaka użyłem mięsa z udka (to już moje preferencje)

    @Banxi Lepiej wyglądało by z czerwonym ryżem. Też zdrowszy jest.

    @DeadRabbit Przemyślę to następnym razem

    Zaloguj się aby komentować

    Mam pytanie do burgero-maniaków, wytłumaczcie mi dlaczego te bułki z McDonald's nie przesiąkają tak wodą a jak się np odwiedzi jakąś randomową burgerownie to częstym problemem tych burgerów jest galaretowaty spód nasiąknięty wodą. Czy oni smarują te bułki czymś żeby były bardziej suche? xD https://m.youtube.com/watch?v=iNumjiAVaJM

    Zaloguj się aby komentować

    Tradycyjny świąteczny obiad w Wielkiej Brytanii.

    Indyk, pieczone ziemniaki, marchew, pigs in blankets( kiełbasa owijana w bekon) brukselka.

    165e7526-336d-4df1-b7f9-0e64bc6b411d

    @NigdyNieZgadnieszGdzieOtwarliParasol To jest rolada, w restauracjach nie piecze się już tradycyjnie całych indyków.

    @frubel i tak gówniana porcja moim zdaniem. Na obiad świąteczny to spodziewałabym więcej mięska i mniej ziemniaczków. Jak w domciu

    @NigdyNieZgadnieszGdzieOtwarliParasol Zdjecie może ze złego kata ale tam są jeszcze 2 takie plastry mięsa pod spodem. Pamiętaj ze to restauracyjna porcja czyli musisz mieć sile żeby zjeść starter i deser

    Zaloguj się aby komentować

    ze względu na preferencje jednego z gości w tym roku pierwszy raz przygotowałem bigos bez mięsa (z tego przepisu https://www.jadlonomia.com/przepisy/bigos-doskonaly/ )

     

    Muszę przyznać że lista zakupów była trochę długa jeśli chodzi o przyprawy ale to jest naprawdę zajebiste, nie wiem czy nie najlepszy bigos jaki jadłem w życiu. Polecam naprawdę,urywa dupę

    Kurka wódka, chyba spróbuje za niedługo. Dzięki wielkie

    Zaloguj się aby komentować

    Danie do oceny.

    Polędwica wołowa, seler, marchew, jarmuż, powidło śliwkowe, sos z czerwonego wina i musztardy.

    8072021a-ae04-4c57-b8c7-f56ce9aa138f

    Wywal to wszystko oprócz polędwicy i będzie lepsze

    Takie fajne danie kolega zepsuł tym zielonym paskudztwem. No ja się pytam jak tak można?

    @stoopido @Terrano Bo teraz gotuje się z sezonowych, lokalnych produktów i zwraca się na to co raz większą uwagę.Otwiera się dużo biznesów gdzie minimalizuje się marnotrastwo i odchodzi od produktów zwierzęcych aby podtrzymac zrównoważone środowisko. To jest duży trend na zachodzie i zwraca się na to uwagę. Co raz więcej ludzi zaczyna patrzeć co jedzą, od kogo i na walory zdrowotne. Warto się nad tym zastanowić w szczególności jeśli chodzi o lokalny produkt zamiast importowanego.

    Zaloguj się aby komentować

    Przepis na prosty i szybki sos czekoladowy, który ma dosyć długi termin spożycia. Przepis można podzielić na 2 lub 3 razy jeśli ktoś potrzebuje mniejsza ilość. Sos trzymać w lodówce. Do przywrócenia płynnej konsystencji można użyć mikrofali.

     

    1 litr wody

    500g cukru

    250g kakao w proszku

    500g ciemnej czekolady około 73%

     

    1- Wodę I cukier doprowadzić do wrzenia

    2- Dodać kakao i czekoladę, mieszać aż się wszystko rozpuści

    3- Sos przepuścić przez sitko i ostudzić.

    Lubię przepisy w takiej postaci, a nie 10 minut na YouTube gdzie 90% czasu jest o niczym, czy jeszcze gorzej na jakimś blogu kulinarnym gdzie przed przepisem historia rodziny do 5 pokoleń wstecz jest preludium do właściwego przepisu!

    @stoopido to wlasnie dlatego zaczyna sie cenic recznie zapisane kajety babek, ciotek czy innej zenskiej czesci rodziny.
    Niesamowicie wkur... jest gdy zamiast wspomnianego opisu masz

    1. Etymologię slowa nazwy przepisu plus historie rodziny.
    2. Historie rodziny plus etymologię slowa nazwy przepisu.
    3. Costamcostam plus poprzednie dwa.

    Zaloguj się aby komentować

    Potrawa do oceny. Flądra, puree ziemniaczane, wędzone małże, sos śmietanowy.

    849fcddb-0cec-4fe9-8a0f-219d5a7b653f

    @frubel Hm, ciekawe. Może faktycznie, nie wysycha tak i trzyma się kupy... niegłupie. Ale jak gotowałeś, to nie łamała się przy zwijaniu?

    @Opornik Zwijasz surowy filet z ryby do środka najlepiej.. Wrzucasz do cieczy która prawie się już gotuje. Ważne żeby woda nie gotowała się jak szalona bo to uszkodzi rybę. To jest dobra technika na ryby płaskie.Trzeba być delikatnym po prostu i wszystko powinno być ok.

    @frubel A, no tak, zapinasz przed gotowaniem, nie po. Dobry trick, spróbuję. Jak już wyżrę wszystkie wigilijne pozostałości, czyli pewnie za 2 miesiące.

    Zaloguj się aby komentować