Zdjęcie w tle
Kuchnia

Społeczność

Kuchnia

6

Wszystko co związane z gotowaniem, jedzeniem oraz kulturą temu towarzyszącą.

Szukam polskiej ceramiki, którą można myć w zmywarce. Koniecznie nowoczesny wzór np. Nacieki ze szkliwa. Tak żeby można było kupić nie tylko kubki ale też talerze, maselniczkę, zapieki, dzbanki itd
koniecswiata

@RedAlice Ja mam jakąś nowoczesną, białą zastawę z ćmielowa. Ale nie wiem czy mają z naciekami że szkliwa, coś takiego to widziałam tylko w sklepach sprowadzających chińszczyznę.

jiim

Ceramika Bolesławiec

Rafau

Bolesławiec w zmywarce ma się dosnonale, ale design nowoczesny to raczej nie oni

Zaloguj się aby komentować

Oglądam sobie https://www.youtube.com/watch?v=H3KANWtAHDc
i zastanawiam się czym jest konkretnie "hulled barley" bo taki jest polecany do historycznego przepisu, choć prędzej znajdzie się "pearl barley".

Moje wstępne tłumaczenia to:

  • hulled - łuskany
  • pearl - perłowy, kasza?

Wg https://savaskitchen.com/hulled-vs-pearl-barely-whats-the-difference/ "hulled" posiada osłonę ziarna?
Najproście to mógłbym kupić kaszę jęczmienną, ale nie jestem pewny czy to jest dokładnie to?
Po prostu chcę kupić sobie 1kg jęczmienia "hulled" dla hecy i spróbować sobie w historyczny sposób. Jakoś nie widzi mi się kupować 25 kg z rolniczego sklepu (https://kampolrusiec.pl/sklep/jeczmien.html)

Ktoś pomoże mi znaleźć coś na alledrogo?

#kuchnia #gotujzhejto
koniecswiata

@wielkaberta Jest coś takiego jak kasza perłowa - kupisz ją w każdym sklepie

Kaszę perłową można najprościej określić jako pozbawione łusek, rozkruszone i wypolerowane ziarno jęczmienia. Często nazywana jest „perłówką” lub kaszą jęczmienną mazurską. Należy ona do jednych z najbardziej naturalnych, pełnoziarnistych i wartościowych produktów typu zbożowego.

Astro

@wielkaberta nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie ale dzięki za pokazanie fajnego kanału na YT.

Zaloguj się aby komentować

Przepis na zajebiście zajebiste placki ziemniaczane z mięsem mielonym

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 marchew duża
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 kg mięsa mielonego, polecam z boczku, wychodzą soczyste
  • 10 jaj średnich
  • 1,5 kostki smalcu
  • 2 łyżeczki czubate soli
  • 2 łyżki majeranku
  • mąka pszenna lub ziemniaczana

Warzywa trzeć wedle uznania, ja trę na największych oczkach, a cebulę na najmniejszych, czosnek wycisnąć lub posiekać natomiast ziemniaki wcześniej odcedzić z nadmiaru wody.
Wbić jaja i dodać mięso, dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku i zagęścić mąką.

Rozpuścić ćwierć kostki smalcu na patelni, przed kładzeniem placków odlać nadmiar wody z ciasta.
Smażyć aż do chrupkości, przed kolejną porcją dodać na patelnię 1/8 kostki smalcu lub więcej, zależy, jak placki wciągnęły tłuszcz.

Podawać z sosem np. pomidorowym i kleksem śmietany

Z patelni 30 cm po 3 sztuki placków wychodzi zwykle 12-14 sztuk.
Nie daję zdjęć, bo wyglądają jak standardowe placki ziemniaczane
Helpdesk

@Barta55ko przepis zapisany

Zaloguj się aby komentować

Wizja masowo i mechaniczne tworzonego jedzenia w fast foodach właśnie weszła na wyższy poziom. Nie będę ukrywał, że w jakiś sposób mnie to odpycha dużo bardziej niż te robaki co nimi prawica straszyła.

Drukowane produkty spożywcze? Tak, to już jest możliwe. Drukarki spożywcze 3D mogą tłoczyć żywność, nadając jej określone kształty. Specjalne egzemplarze produkują nawet drukowane mięso, które doskonale imituje jego włóknistą strukturę. Zdaniem start-upów prowadzących badania i eksperymenty w tej dziedzinie, stek z drukarki ma stać się w przyszłości substytutem mięsa. Tutaj dowiesz się wszystkiego o tych wyjątkowych drukarkach.

https://www.kaufland.pl/inspiracje/radosc-gotowania/drukarka-spozywcza.html

#jedzenie #antykapitalizm #kuchnia
hellgihad

@Al-3_x A ja wiem czy odpycha? Z artykułu wynika że jedzenie w drukarkach jest produkowane z... normalnego jedzenia Proces produkcji po prostu nadaje temu kształt i teksturę


Wegańskie lub wegetariańskie substytuty mięsa lub kiełbasy zazwyczaj w procesie produkcji mają początkowo konsystencję papki. Są to idealne warunki do przetwarzania przez drukarkę spożywczą. Izraelski start-up już produkuje specjalną formę wegańskich zamienników mięsa z drukarki 3D. Składniki nie są niczym nadzwyczajnym – są to m.in. białka roślinne, woda i tłuszcz. Ale proces produkcji jest naprawdę ekscytujący: Drukowanie jedzenia służy imitacji realistycznej struktury włókien, dzięki czemu nie tylko smak, ale i tekstura produktu przypomina podczas jedzenia mięso.


To jest jak dla mnie jeszcze znośne, ale już od jakiegoś czasu nic nie słyszałem o postępach w laboratoryjnej hodowli mięsa Takie już raczej bym miał opory żeby zjeść.

Zaloguj się aby komentować

Czołem Piorunki. Dorwałem okazyjnie kuchenkę z piekarnikiem na olx. Wszystko działa ok tylko w zestawie była spalona skamielina na dnie piekarnika? W jaki najmniej inwazyjny sposób się tego pozbyć? Próbowałem sody ale nic nie pomogła, a na razie wstrzymuję się z druciakami.

#agd #bojowkapiekarska
5bd15a34-5ea8-4ad9-aeae-a13f835f92ee
darkonnen

@Pieszczoszek dobry jest też odtłuszczacz do kuchni w sprayu. nie wiem jak z węglem, ale z syfem na bokach poradzi sobie świetnie

Zly_Tonari

@Pieszczoszek u mnie grilla czyszczę płynem do felg roton z k2 i zmywa nawet grzechy pierworodne z rusztu ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

Pieszczoszek

Raport z bitwy po użyciu Clinex grill. Radzi sobie całkiem dobrze jednak skorupa okazała się za twarda aby wyczyścić na błysk. Ostatecznie po kilku Clinexach, skrobaniu "plastikowym" druciakiem, drewnem itp. w ruch poszła używana (podtępiona) metalowa szpachelka. Ideału nie ma (skrobałem delikatnie, a nie siłowo), ale piekarnik po nagrzaniu już nie kopci. Jak znów znajdę cierpliwość pewnie jeszcze powtórzę procedurę.


Dzięki za porady

0dbad832-483c-45cd-b0ab-562887eb4dc9

Zaloguj się aby komentować

#ankieta #mikrofalowka

Czy jest na świecie chociaż jedna osoba która używa grilla w mirofalówce?

conradowl

Kiedyś to używałem, a potem dostałem strzałą w kolano...

s_____

@serwer Kiedyś chciałem użyć, ale z racji tego, że grzałka była cała w tłuszczu, to tylko zaczęło okropnie dymić i wyłączyłem.

slonski_pieron

@serwer


> Czy jest na świecie chociaż jedna osoba która używa grilla w mirofalówce?


Tak. Ja

Zaloguj się aby komentować

#kuchnia #smoki #lagun
Nie moje, ale zajebiste
Okrupnik userbar
829d73f9-c92c-4891-aadf-f430af000a27
bernsteinka

Poszukałam w Internecie źródła i niestety to nie są prawdziwe croissanty

Jakby ktoś szukał to daję link do artystki, która stworzyła te figurki: https://www.instagram.com/dragonsandbeasties/

Za tag lagun należy Ci się piorun

Zaloguj się aby komentować

Witam. Możecie polecić jakiś sensowny zestaw garnków i patelni ze stali? Nie chce już niczego z żadnym teflonem czy inna powłoką. Żeliwna patelnie już mam, potrzebuje czegoś w czym będzie można zostawić obiad na jutro w lodówce np. a jak nie zestaw to może jakieś konkretne modele.
Dzięki za pomoc
#kuchnia #pomoc #pytanie #agd #garnki
slawek-borowy

podłączę się z pytaniem o garnki pod indukcję, już parę próbowałem i no działają, ale zwykłe żeliwne stare idą kilka razy mocniej, tyle że ciężko dostać, a te nowoczesne to jak z mema o piesełach, że ładne estetyczne, ale woda się pół godziny gotuje :(

ppiwodzki

@Jason_Stafford a jakiś konkretny model?

Astro

@ppiwodzki jeśli masz zmywarkę to zwróć uwagę żeby uszy i rączki były „pełne”. Bo nic tak nie wkurza jak wylewająca się woda z uszu podczas wyjmowania naczyń ze zmywarki.

Zaloguj się aby komentować

#zalesie #gownowpis
Który z was wymyślił, że ogórki muszą się kisić minimum 2 tygodnie? Za dwa tygodnie to ja mogę już nie żyć. Poważni w ogóle jesteście? Dawać go. Komuś się w ogóle udało to zrobić? Ech, smaczne te małosolne. Z dwóch kilo został jeden tzn. ogórek więc by mu nie było przykro to mu dorzuciłem kolejną eskadrę. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Good bye friends, see you, hopefully not too soon. Kurwa, wygląda jak jakaś starożytna krypta, oby się nie potopili.
5cd95394-287e-46bb-b18f-62688c7e4aa6
wombatDaiquiri

@Jim_Morrison jak mi się ogórki z małosolnych zmieniają w kiszone to je wypierdalam do śmietnika xD

Jim_Morrison

@wombatDaiquiri Thx for support, myślałem, że jestem jakiś dziwny bo dla mnie małosolne rządzą.

Zaloguj się aby komentować

Weekend kulinarny pod flagą czas zacząć. Kimczi, dżangam, kimdżun, czumho, K2 xd
Będzie pysznie
spawaczatomowy userbar
ee4cf289-dfa5-4d60-a278-3797227a7fd4
SuperSzturmowiec

Te takie do zalewania w kubkach już kupować nie będę bo kupiłem z 10 i w kilka przeciekało.

Brian-Peppers

W sumie procesowane to procesowane.

spawaczatomowy

Powiem tak, sajgonki i pierożki z kimchi z sosiwkiem sojowym i dipem czosnkowym to przekozak, jutro kurczak i makaron dżangam.

Jest też ryż czarny, ale nie mam pomysłu na to ¯\_(ツ)_/¯

Zaloguj się aby komentować

binarna_mlockarnia

@Bloodlust91 co to za gowno, jajka sa kaloryczne, (ale i zdrowe zarazem)

Budo

@binarna_mlockarnia no i? Tu chodzi o edukacje ludzi co to kalorie i jak mniej więcej sobie wizualizować. A nie podział na zdrowe/niezdrowe.

binarna_mlockarnia

@Budo ale 3 jajka porownane do 2 cebul i Ty w to wierzysz?

e5aar

Jak wejdziecie w link, to juz podaja dokladnie ile g/ml i sie zgadza, po samych zdjeciach wyglada to klamiliwie przez rozne proporcje.

dlolb

Szkoda, że pistacji nie dali, paczka 200g (taka standardowa z biedry) ma tyle kalorii co podwójny wieśmak z frytkami. Może nie pasowałoby do klucza.

Dudlontko

@dlolb nie lubię pistacji to nie spodziewałem się xD

dlolb

Sam się zaskoczyłem ostatnio, prawie 600 kcal/100 gramów

Zaloguj się aby komentować

Następna