#pokazsernik #gotujzhejto dwie wersje : z rodzynkami i bez rodzynek by każdy był zadowolony



Społeczność
Wszystko co związane z gotowaniem, jedzeniem oraz kulturą temu towarzyszącą.
#pokazsernik #gotujzhejto dwie wersje : z rodzynkami i bez rodzynek by każdy był zadowolony


Zaloguj się aby komentować
W przerwach między sprzątaniem a prasowaniem, robię picke. Dla porównania wczoraj zamówiłem hot pepperoni z PH. To wczorajsze ciasto to dramat. Jakość mocno zjechała, zobaczę jak wyjdzie ta domowa pizza. Napewno taniej niż 5 dych za takiego placka. Ciasto na pizze "dojerzewalo" jakieś 30h. Natomiast według przepisu raptem 1g drożdży użyty. " Będzie dramat albo wygrana zobaczymy" jak to mówił szaranowicz w 2005 na mamucie. #kuchnia #gotujzhejto #domowelepsze #obiad

Zaloguj się aby komentować

Bandzwoły z fasolą, trawnicka lemieszka i szczodroki karczmiskie znalazły się m.in. wśród 11 nowych wyrobów z województwa lubelskiego wpisanych na ministerialną listę produktów tradycyjnych. To już łącznie 273 produkty z Lubelszczyzny, tj. najwięcej z całej Polski.
Wicemarszałek województwa...
Kto rano wstaję...
... ten wyciąga karkoweczke z wolnowaru po 10h pyrkotania w zasadzie we wszystkim, co w kuchni znalazłem :]
#gotujzhejto

Zaloguj się aby komentować
Przypominam, że teraz jest optymalny czas, by wstawić zakwas z buraków na święta :)
Wystarczy woda, sól, buraki, czosnek, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i liście laurowe.
U siebie dałam 2kg buraków, 3 litry osolonej, zagotowanej i wystudzonej wody (3 łyżeczki soli), główkę czosnku, trzy liście laurowe, 5 ziaren ziela i 10 pieprzu.
Buraczki siekamy w grube półplastry, ząbki czosnku na pół, układamy wszystko w wyparzonym słoju warstwami wraz z przyprawami, zalewamy ostudzoną solanką. Nic nie powinno wystawać ponad solankę (ja używam ceramicznych obciążników, ale nada się też woreczek HDPE wypełniony wodą i zawiązany). I taki słoik lekko niedokręcony dajemy do chłodniejszego miejsca w domu na 7+ dni.
Jeśli chcecie szybciej mieć gotowy zakwas, to na wierzch można położyć kromkę dobrego żytniego chleba na zakwasie, i po 3 dniach ją wyjąć. Przyspieszy start fermentacji. Jej usuwanie może być jednak trudne, bo chleb się rozpada w solance.
Gotowy zakwas przelewamy do wyparzonych słoików i przechowujemy w lodówce.
A na zdjęciu pobojowisko.
#gotowanie #barszcz #gotujzhejto #swieta #kuchnia


@Wrzoo Jezusie, ja Ci nie podskakuje jak taką pokrwawioną dechę w domu masz
@Wrzoo Jak długo można przechowywać taki zakwas w lodówce? Zapomniałem o swoim, ma ze 2 miesiące, ale chyba coś co raz "skisło" bardziej popsute nie będzie?
A potem świąteczne sprzątanie generalne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zaloguj się aby komentować
#ostrejedzenie #kuchnia
Jaki polecilibyście bardzo ostry sos, jednocześnie smaczny? Podobno te super ostre może i są ostre, ale jednocześnie smakują jak gówno.
Może to nie sos, ale dla mnie optymalne są papryczki jalapeno.
Da Bomb Beyond Insanity
Ja bardzo lubię sriracha od goose brand - jest wiele smaków i poziomów ostrości
Ostatnio dostałem sos Buldak - bardzo ostry ale faktycznie ma smak podobny do maggi
Klasyka czyli Tabasco - jest na occie więc ten smak się przebija
Bardzo lubię węgierskie sosy paprykowe, no może bardziej pasty niż sosy - Eros pista, takim dziadkiem na etykietce
Jak lubisz ostre sosy polecam sobie zrobić samemu - nakupić papryczek, zakisić, pasteryzować w małych słoiczkach i masz zapas na długo. Ja robiłem 50/50 carolina reaper z habanero z przepisu: https://przekroj.org/duch-cialo/kiszony-sos-chili/
Był to najlepszy sos ostry jaki jadłem, jest ku⁎⁎⁎⁎ko ostry XD
(tak lubię ostre jedzenie XD)
Zaloguj się aby komentować
Próbny zakwas z buraków. Za miesiąc wstawię właściwy, świąteczny.
W domu nie mieliśmy barszczu na święta (team grzybowa here), dopiero mame zaczęła robić od niedawna z myślą o moim mężu. Ale żeby był porządny, to w tym roku chcę zapewnić własny zakwas.
Swoją drogą, myślałam, że go więcej wyjdzie ;_;
Dałam 1,5 kg buraków, główkę czosnku, ~8 ziaren ziela angielskiego, ~15 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe i zalałam wodą z solą (2 łyżki na 2 litry wody) oraz dociążyłam tak, żeby nic nie wypływało na wierzch. Na dwa dni dorzuciłam do mikstury kromkę żytniego chleba na zakwasie (rozpadał się konkretnie przy wyjmowaniu).
Kisił się jakiś tydzień. A smaczny jak nie wiem 💛
#zakwas #swieta #barszcz #gotujzhejto #kuchnia #kiszonki


@Wrzoo czemu za miesiac? Wstawiam teraz, spokojnie sobie dojrzewa, zlewam do butelek i chowam do lodowki.
Na swieta jest idealny.
Zawsze robie sobie osobny z ostrymi papryczkami. Dzieci i zona nie przepadaja, a ja lubie taki pikantny zakwasik sobie pyknac
"barszczyk, k⁎⁎wa, nie kupować!" xd
#pdk
Zaloguj się aby komentować
![Lena Wicherkiewicz: Kuchnia warszawska jest żywym zjawiskiem, nieustannie podlegającym przemianom [WYWIAD]](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/250x250/be8f84a1d761e377a168ac24aedb09c0.jpg)
Spojrzenie na Warszawę przez pryzmat kulinariów pozwala zobaczyć i połączyć ze sobą dwa aspekty miasta: przestrzeń prywatną i przestrzeń publiczną. Dlatego opowiadamy zarówno o gotowaniu w domu, jak i o miejskiej gastronomii – mówi Lena Wicherkiewicz, jedna z kuratorek wystawy "Na miejscu i na...
czym się różni barszcz biały od żurku? #kulinaria
W zasadzie wszystkim
@hapaczuri nie wiem, obydwa zjem ze smakiem. Pozdrawiam.
nie wiem, tylko żurek mi smakuje
Zaloguj się aby komentować
Czy jest jakiś sposób na te zielska w doniczce typu bazylia kupione w `Biedronkach i innych Lidlach?
To się sypie po samym wniesieniu do domu jak szesnastka po 4 browarach. Cztery dni i suche kikuty zostają.
Już nawet mineralną to cholerstwo podlewam zamiast kranówy.
#rosliny #bazylia #kuchnia
@nadziej bazylię trzeba podlewać od dołu. doniczkę postawić na talerzu i tam nalewać wody.
@nadziej wkładasz do małej miski i nigdy nie podlewasz od góry - zawsze od dołu do miski. Nie żałuj nawozu. U mnie od paru lat żadna nie umarła, a większość ma przyrosty
Rozsadzić - za gęsto rosną. Na 4-5 dobiczek
Zaloguj się aby komentować
> Kup gigantyczną główkę kapusty pekińskiej, żeby zrobić kimchi
> Martw się, że słoik będzie za mały
> Słoik ledwo zapełniony w dwóch trzecich
> Wkurz się, że kupiłaś za mało kapuchy
Oh well. Następnym razem kupię drugi słoik i trzy główki, bo tego to mi nawet na tydzień nie starczy ;_;
#kuchnia #gotowanie #kiszonki #kimchi #gotujzhejto



Eee tej, dej przepis
Następnym razem spróbuj bez wody. Kapusta dużo puści.
Woda nie fermentuje, fermentują bakterie które są i tak na kapuście. Sól po prostu utrzymuje ph w którym przeżyją bakterie które chcesz by przeżyły. Z resztą kapusta sama puści dużo wody. Kimchi to nic innego jak lactofermentwcja taka jak w kapuście kiszonej czy ogórkach. Praktycznie wszystko możesz tak kisić 🙂
Zaloguj się aby komentować
![Grzegorz Piotrowski: W PRL-u jedzenie nie musiało smakować. Miało pełnić konkretną funkcję [WYWIAD]](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/250x250/76fbfaa22ce41865fbe6932d2f380967.jpg)
Propagowane w czasach Polski Ludowej sposoby jedzenia, metody przygotowywania potraw i unaukowienie dyskursu o odżywianiu miały na celu wytworzenie nowego człowieka, który byłby związany z rzeczywistością ludową czy komunistyczną bardziej niż z jakąkolwiek inną tradycją – mówi dr Grzegorz...
Niedzielny obiad, właściwie to sobotni też. Quesadilla z pure z batata, chorizo, czerwoną fasolą i serem. Do tego salsa.
#gotujzhejto #gotowanie #kuchniameksykanska

Zaloguj się aby komentować
Używam często w #gotowanie pomidorów z puszki. Kiedy zobaczyłem na targu ostatnie limy po 3 złote pomyślałem, że robić pomidory w kawałkach do słoika jest zupełnie bez sensu i kupiłem 10 kilo 😄
Na szczęście obieranie ze skóry poszło szybko, mam nadzieję że się nie zepsują bo dawałem do słoja gorące i nie oasteyzowalem bo jestem leniwy.

Zaloguj się aby komentować
Dziewczyny znowu poprosiły o pizze. Ja natomiast osiągam najwyższy stopień wtajemniczenia stoicyzmu, bo jak tylko ją zrobiłem, wziąłem tylko jeden kawałek (k⁎⁎wa, był pyszny) i uciekłem układać drewno kominkowe xD
#gotujzhejto #pizza #jedzenie

@jaczyliktoo Nie zrobisz jeszcze jednej pizzy? No weź.
Zaloguj się aby komentować
mędrcy radźcie!
przypaliłem emaliowca kilka dni temu
od tego czasu soda oczyszczona, ocet, kwasek, podgrzewanie, szorowanie i tak w kółko
efekt niestety niezadowalający, bo doszorować się nie udaje
jakieś protipy poza użyciem fleksy albo szczoty drucianej?
wiadomo że wypieprzyć na hasiok jest najprościej :<
edyp: i sól
pół kilo poszło, ale sól najsłabsze efekty przyniosła
#hejtopytanie #ktopytaniebladzi #pytanie #kuchennerewolucje #kuchnia

A i mam nadzieję, że nie używasz jednocześnie sody i octu?
@VonTrupka tym dodatkowym grzaniem raczej pogorszyłeś sytuację.
Jesli emalia nie jest już przerzarta do „żywego” to druciak, ciepła woda i jedziesz. Ale na to chyba już za późno :/
Allegro garnki net pol. Kiedyś mieli dobre.
Tylko nie łącz sody i octu razem bo się neutralizuje.

Zaloguj się aby komentować
W maszynce ciach, ciach, ciach, do słoiczka ciach, ciach, ciach i oasteryzujemy. Potem w zimie szarlotka robi się piętnaście minut jeżeli jabłka są gotowe ze słoika.
15 kilo szarej renety zachomikowane i się zastanawiam czy jeszcze dokupić...
Moja słowiańska dusza nie jest chyba wystrączajaco słowiańska bo nie robię przetworów na zimę. Wyjątkiem są przecier pomidorowy i właśnie jabłka.
#gotowanie


ogóry zakisił?
co to za słowianin? ( ͠° ͟ʖ ͡°)
Zaloguj się aby komentować
To jest genialne!!!
Jak mogłem żyć przez te wszystkie lata, bez tego?
#podroze #szwecja #lopatkadosera #kuchnia

@Szkieletor po co ci skrobaczka do nóg w kuchni?

Polecam spróbować obierać cukinię.
Zgadza się, życie bez talerzy jest za⁎⁎⁎⁎ście trudne.
Zaloguj się aby komentować
#gotujzhejto #kuchnia
Jestem zwyczajnie zmęczony a ty leniwy, nie jesteśmy tacy sami.

Ja tez go zre. Moze i nie najlepszy ale i nie najtanszy.
Jadłem czasami
Tylko pamiętaj, żeby podgrzać na patelni, bo gdezie to takie surowe jeść.
Pamiętaj popłakać cię, zwymiotować na pokaz i wrzucić na YouTube
Zaloguj się aby komentować
Porównanie o które nikt nie prosił i którego nikt nie potrzebował. Mirinda Zero vs. Fanta Zero.
Według mnie obie ch⁎⁎⁎we ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#picie a może nawet #codziennepiciu

Czasami piję orangine zero i w sumie jest ok. Ale ja jestem z tych, dla których cola zero bez kofeiny też jest spoko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kurdinos, a mi smakuje ta

@jaczyliktoo nieliczne napoje gazowane bez soku jabłkowego i to nawet te w skoszonej cukrem wersji, to się docenia jak się ma alergika w domu
Zaloguj się aby komentować