Kulinarne oblicze chwastów. Rozmowa z Piotrem Ciemnym

Kulinarne oblicze chwastów. Rozmowa z Piotrem Ciemnym

Culture.pl
Nie nawołuję do tego, żebyśmy chodzili do lasu i żywili się tylko tym, co tam znajdziemy. Ale warto jeść bardziej świadomie, urozmaicać swoją dietę o wartościowe roślinne składniki, które rosną na wyciągniecie ręki – mówi Piotr Ciemny, kucharz i autor książki "Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni", która ukazała się właśnie nakładem Wydawnictwa Znak.

Karolina Rychter: "Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni" to już twoja trzecia książka, w której pokazujesz, jak wykorzystać w kuchni dziko rosnące rośliny jadalne. Jak to się w ogóle stało, że zainteresowałeś się chwastami?
Piotr Ciemny: To się zaczęło, gdy pracowałem w gwiazdkowej restauracji 108 w Kopenhadze. Bardzo często gotowaliśmy tam z użyciem dzikich ziół. Pamiętam, jak przygotowaliśmy bardzo piękne danie z użyciem drobniutkich płatków kwiatów. Jego wykonanie było dosyć pracochłonne, należało bardzo uważać, żeby tych płatków nie zgnieść, nie mogło też na nich być śladu pęsety. [...]

#kuchnia #kuchniapolska #zywnosc #gotowanie #jedzenie #ksiazka #wywiad

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować