Bakterie odpowiedzialne za wywoływanie typowych zatruć pokarmowych zaczynają namnażać się w temperaturze przekraczającej 4°C, przy czym niektóre wciąż pozostają groźne nawet w temperaturze sięgającej 55°C. Jeśli dodać do tego kilka stopni marginesu bezpieczeństwa, szybko zrozumiesz, dlaczego o zakresie temperatur 4 – 60°C mówimy jako o „strefie zagrożenia”. W temperaturze panującej w lodówce bakterie nie zostają uśmiercone, ale z reguły nie mają odpowiednich warunków do namnożenia się do takich ilości, które mogłyby nam zagrozić (istnieją wyjątki). Nie przetrwają też zbyt długo w temperaturze powyżej 60°C. Gdzieś pomiędzy tymi wartościami granicznymi znajduje się świat, w którym rządzą „źli chłopcy”. "
Fragment książki Gotowanie dla geeków. Wydanie II Autor: Jeff Potter
bezpłatny rozdział https://helion.pl/pobierz-fragment/gotge2/pdf
W fotkach temperatura i czas bezpiecznej obróbki.
https://www.wetgiw.gov.pl/download/Wytyczne-FSIS-stabilizacja-Appendix-B,4625.pdf
https://www.wetgiw.gov.pl/download/Wytyczne-FSIS-gotowanie-Appendix-A,4623.pdf
#gotowanie #gotujzhejto #jedzenie @Astro
@Pomidor__ o takie hejto nic nie robiłem :) dla mnie bomba!
@Astro Chciałem to jeszcze opracować ale lenistwo wygrało czy tam brak czasu xD Ciekawe czy ktoś przestawi lodówkę na 3 st. ?
@Pomidor__ ja nie przestawię bo mam :)
@Pomidor__ to trochę oszustwo bo to lodówka u mnie w domu w której nic nie pekluje. Czasami trzymam mięso a cała reszta na razie odbywa się u różowej.
U mnie kuchnia jescze przed remontem. Więc nie bardzo mam jak z niej korzystać.
@Astro Jak czasami piszę ile mam urządzeń chłodzących i zamrażających to ze mnie się śmieją ale potrzeba czasem różnych temperatur do różnych rzeczy. Dużą szynkę da się zapeklować w 12h ale musi być stabilne 12 stopni. Tak z ciekawostek.
@Pomidor__ kiedyś (chyba) Nomart pokazywał jak peklować w pojemniku próżniowym i też mówił że to przyspiesza proces peklowania.
Ps to ile masz tych urządzeń?
I jakie?
Ja mam dużą lodówkę z zamrażarką. Docelowo chce jeszcze dokupić coś do dojrzewania wędlin. Ale to raczej w przyszłym roku.
@Pomidor__ jak na złość nie mogę teraz wyszukać. Ale wrzucam jeszcze film od ogrodnika. Może nie widziałeś.
Zaloguj się aby komentować