Zdjęcie w tle
Ragnarokk

Ragnarokk

Autorytet
  • 105wpisy
  • 2566komentarzy
Kiedy zacząłem wpisać tego posta myślałem, że napiszę o innym grzybie. Ale wpadłem w spiralę internetowego czytania i odkryłem, że nie tylko w Polsce znaleziono grzyba który swego czasu był na liście rekordów Guinessa na największego grzyba, ale nawet miał swój pomnik. Niestety pomnik już nie istnieje, ale grzyby cały czas rosną, więc kilka słów o nich.
Siedzuń sosnowy (nazwy zwyczajowe: szmaciak, kozia broda) jest grzybem jadalnym, do 2014 był jednak po ochroną. Pod ochroną wciąż pozostaje jego krewniak Siedzuń Dębowy(choć znany także jako Jodłowy - wcześniej uważane za osobny gatunek). Jak nazwa wskazuje, rośnie w środowisku sosnowym, wygląda jak biało-żółta sałata, jest dość delikatny i ciężko się go myje przed jedzeniem. Ale jest znany ze swego lekko orzechowego smaku. Jest pasożytem rosnącym na korzeniach drzew - zarówno martwych jak i żywych.

Co do pomnika. Znaleziony w Piotrkowicach w 1977 roku siedzuń ważył 15 kilogramów i miał ponad 1 metr średnicy,
za co otrzymał wyróżnienie w słynnej księdze rekordów. Mieszkańcy, chcąc upamiętnić znalezisko pana Henryka Witkiewicza, wystawili w 1992 roku grzybowi pomnik. Pomnik jednak był regularnie niszczony (zdanie z tarnowskiej gazety: "Ale pijana dzicz, wracająca z pobliskich dyskotek, regularnie niszczyła makietę, aż w końcu pozostało po niej tylko wspomnienie.") i nie mogę znaleźć informacji do kiedy stał. Ale do dziś tuż obok funkcjonuje Oberża pod Grzybem

#grzyby

Dużo więcej info o gatunku: https://przyrodniczo.pl/grzyby/siedzun-sosnowy-kozia-broda/
ac9bb9a0-6df4-460b-946b-48b3c50cf040
e35d1f11-6538-46b4-a1d5-9772e3d3c940
76a003b3-ce44-41a6-97f8-9ae28f957d79
Dziś będzie grzyb tak u nas rzadki, że ostatnie potwierdzone na 100% jego znalezienie miało miejsce 102 lata temu. Gąska Sosnowa jest bardzo cenionym grzybem kuchni japońskiej, chińskiej i koreańskiej, gdzie kilogram najlepszych rodzimych okazów potrafi kosztować 1000$. Znany jest tam pod nazwą grzyba Matsusake.
Gąska sosnowa jest bardzo smaczna, wysoka ceniona za niezwykły aromat, przypominający cynamon i nie znikający nawet po długim gotowaniu lub smażeniu. W Japonii owocniki gąski sosnowej bywają wręczane jako prezent na specjalne okazje typu ślub lub awans w pracy.

Choć wydawało się, że grzyb nie występuje już od dawna na terenie Polski, to w 2021-22 w gminie Zawoja zostały znalezione stanowiska gdzie rośnie. Egzemplarze były nawet prezentowane na wystawie jako grzybna sensacja. Ale wciąż czekamy na oficjalne potwierdzenie powrotu/znalezienia tego gatunku w Polsce. A tak poza tym ten grzyb rośnie na północnej półkuli globu, ale wszędzie jest dość rzadki.

#grzyby

Ź: https://nagrzyby.pl/atlas?id=5885
c4e627e2-a91e-4cff-aa52-ce1c7ebc920d
a0603184-f3f9-41fb-acb7-80db895672ad
c4a36b2d-6826-4f62-b4ea-80bbce41779b
Maciek

Czegoś nie rozumiem, @Ragnarokk. 102 lata temu miało miejsce ostatnie potwierdzone znalezienie, ale skoro w ubiegłym roku były znalezione i prezentowane na wystawach, to czy nie jest to uznawane jako potwierdzone znalezienie?

Sosnowiczanin

@Ragnarokk To nie jest ten grzyb co pojawia się w chińskich komiksach jako chujnia z grzybnią?

redve123

W sumie co stoi na przeszkodzie w hodowaniu takiego grzyba, skoro jest ekstremalnie rzadki?

Mamy owocniki, więc pewnie da się z nich pozyskać zarodniki, i zrobić farmę

Zaloguj się aby komentować

Kolejny żubr przejechany przez naszą armię. Tym razem double kill, bo żubrzyca z dzieckiem w komplecie.

#wojsko #przyroda
31819cdc-9068-4861-a3a8-9c64b0bac48e
Ten muchomor jest smacznym grzybem jadalnym? Co nie spodziewaliście się takiego początku, co nie? A jednak wbrew temu co można myśleć po nazwie i reputacji tej rodziny, są w niej gatunki absolutnie jadalne. Najbardziej znanym z nich jest Muchomor Czerwieniejący (nie mylić z czerwonym - on jest trujący/halucynogenny). Muchomór ów rośnie w standardowym okresie lato-jesień, praktycznie w każdym środowisku. I potrafi być naprawdę duży. Od "klasycznego" muchomora czerwonego różni się przede wszystkim kolorem kapelusza - nie jest to intensywny czerwony, a blady lub wchodzący w brąz. Dla muchomora czerwieniejącego także charakterystyczne jest występowanie różowawego odcienia, czerwienienie miąższu po uszkodzeniu i brak wyraźnego prążkowania na kapeluszu. Ciekawostką jest to, że potrafi nie mieć "kropek" na kapeluszu, przy dużej wilgotności potrafi ich nie być (zresztą u innych muchomorów też tak się zdarza). Czy polecam zbierać? No niekoniecznie, bo można pomylić z silnie trującym Muchomorem Twardawym (też pospolitym w Polsce) - więc to zwierzyna dla nieco bardziej wprawnych grzybowych łowców. Ale ponoć jest bardzo smaczny.

#grzyby
a7e6506e-aea2-46e5-b4f2-de11316702e0
2a34f739-ad7f-4059-9831-f82db83c0f08
Felonious_Gru

@Ragnarokk trochę jak kania

Ragnarokk

@Felonious_Gru 

No raczej zupełnie nie. Ale może zrobię wpis o Kani

Felonious_Gru

@Ragnarokk jestem myśliwym wśród grzybiarzy ( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)

Zaloguj się aby komentować

Parę dni przerwy przerywamy największym mordercą świata grzybów. Muchomor Zielonawy (dawniej Muchomor Sromotnikowy) jest odpowiedzialny za niemal wszystkie śmiertelne wypadki przy spożywaniu grzybów w Polsce i na świecie (na Wiki piszą, że aż 90% takich śmiertelnych zatruć). Przypadki owe zdarzają się po pomyleniu z różnymi gatunkami: gąska zielonkę, gołąbkiem zielonawym, innymi muchomorami czy młodymi pieczarkami. Grzyb jest śmiertelnie trujący i nawet przy leczeniu szpitalnym nie zawsze udaje się uratować (do tego często potrzebny jest przeszczep wątroby - a wiecie jak to z przeszczepami bywa). Dodatkowo żadna obróbka nie pomaga - gotować można do usranej śmierci, trująca substancja pozostanie. I niech nie zwiedzie was to, że owady czy ślimaki podgryzły. Dla nich może być nieszkodliwy - mam jednak nieco inną budowę naszych organizmów. Zatrucie też jest o tyle niefajne, że dawka śmiertelna to zaledwie 30gr, a pierwsze objawy są po ponad połowie dnia, kiedy większość już się wchłonie. Wiec ogólnie przesrane, bo nie tylko umierasz, ale też niesłychanie boli jak umierasz.

Obecnie prowadzi się badania nad antidotum i wygląda że są już w bardzo zaawansowanym stadium. Ale nawet jak będzie, to trzeba będzie ją przyjąć wcześnie, przed objawami, bo wówczas już organy mogą być nieodwracalnie uszkodzone. Ale nawet to będzie dużym zwycięstwem - ostatnio na grupie widziałem post w którym było że małe dziecko znalazło i ugryzło grzyba i prosili o potwierdzenie/zaprzeczenie będąc już w drodze do szpitala (nie wiem jaki był finał historii).

Dobra, to jak tego uniknąć? Na pewno dobrym podejściem jest nie zbieranie grzyba jak nie ma się 100% pewności. Lepiej wywalić jakiś jeden czy dwa owocniki, niż ryzykować życie. Szczególnie jeśli zbiera się gatunki podobne do tych trujących. Jakie są główne cechy Muchomora Zielonawego zatem? Jedną z głównych charakterystycznych cech muchomora sromotnikowego, pozwalających odróżnić go od innych, jadalnych gatunków grzybów jest bulwiasta podstawa trzonu i wyraźna pochwa. Dlatego też tak ważne w identyfikacji grzybów jest, by prezentować całego grzyba, a nie uciętego w połowie trzonu. Kolejną cechą jest postrzępiony, prążkowany pierścień. Kapelusz jest gładki w różnych odcieniach bieli i zieleni. Rośnie głównie z dębami, ale nie wyłącznie. Ciekawy jest ponoć przypadek, że po inwazji tego europejskiego grzyba na Amerykę przestawił się tam na symbiozę z sosnami.

W artykułu na wiki jest napisane że ma przyjemny smak. Wolę nie otwierać przypisu do tej wzmianki

#grzyby

Acha, jeszcze dodam. Bądźcie dawcami organów. Jest nieporównywalnie większa szansa że sami kiedyś będziecie potrzebować niż że ktoś się kiedyś akurat przy was pomyli. A niestety nasza transplantologia nie jest w najlepszym stanie, co zawdzięczamy także pewnemu politykowi co chciał zabłysnąć na konferencji prasowej.
bfe340c9-c2cf-44f2-984a-32c8129ddf35
eb082f9b-38b3-41a1-8e2e-fa93081b8af8
Felonious_Gru

@Ragnarokk 

gotować można do usranej śmierci,


Czy objawy zatrucia zawierają biegunkę?

Ragnarokk

A i owszem xD

kobiaszu

@Ragnarokk Jestem stary grzybiarz i nawet ja zbieram tylko to co na 100% znam. Nie mieści mi się w głowie jak można pomylić jadalny, dobrze znany grzyb ze sromotnikiem.

piksel169

@Ragnarokk Świetnie, że nie nawiązałeś do czubajek. Pomylić te grzyby z muchomorem to jakieś kuriozum, często powielane w mediach.

Zaloguj się aby komentować

Kocham ten fanpej
#heheszkipolityczne #polityka
e84641b3-0885-4ffc-af38-106ab347512b
sireplama

To prawda, że to gówno 300k kosztowało?! Przecież Jaszczomb Glapa powinien z własnej kieszeni oddawać za takie śmieci

prosto_w_srodek_dupy

@sireplama bez montażu byłoby drożej

dez_

@sireplama idę o zakład że ktoś to zrobił za powiedzmy 50k PLN, ale to podwykonawca, oczywiście głównym wykonawcą był jakiś pociotek pisowczyka ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

Dziś fajnego posta wrzucił profil LeśneWW ( https://www.facebook.com/LesneWW ). Zdjęcie, które przedstawia jadalne Gąsówki Fioletowawe. Ale czy na pewno? Otóż nie tym razem. Jeden grzyb się podszywa pod gąsówkę - Zasłonak Fioletowy (ten pozostawiony z całą nóżką). Taki post na przestrogę, by uważać i zwracać uwagę na detale - różne gatunki mogą być bardzo podobne. Tu na szczeście ten Zasłonak nie jest trujący (a w tej rodzinie jest m.in. śmiertelnie trujący Zasłonak Rudy).

Sama gąsówka jest dużym i popularnym jadalnym grzybem (po obróbce termincznej!), rosnącym głównie w drugiej połowie roku w różnych środowiskach (lasy bukowe, świerkowe, łąki, kompost), często rośnie w grupach czy nawet czarcich kręgach. Ma też piękną łacińską nazwę: Lepista nuda

#grzyby
ea8641ae-10e9-4bfd-927f-c27f67c9e3cf
859f820e-e24d-404b-9f73-e3db01e57026

Zaloguj się aby komentować

Kolor niebieski rzadko zdarza się w świecie roślin czy zwierząt, nie jest to wyjątkiem też w królestwie grzybów. Ale czasem i ten kolor się zdarza, choć nie zawsze od razu. Dziś bohaterem jest grzyb w Polsce występujący w wielu miejscach, jednak relatywnie rzadki - Piaskowiec Modrzak. Jak sama nazwa wskazuje, rośnie głównie na piaszczystej glebie, w lasach liściastych i mieszanych. Co go odróżnia od innych grzybów jest jego zachowanie po przekrojeniu. Sam grzyb jest standardowo dość jednolicie jasnożółty, jednak w miejscu jakich uszkodzeń czy przecięcia bardzo szybko zmienia kolor na dość intensywnie niebieski. Kolejną cechą charakterystyczną Piaskowców jest ich trzon z wydrążonymi komorami. Gatunek jest jadalny, podczas smażenia traci też swoje niebieskie przebarwienia. Mimo że jest relatywnie rzadki, można zbierać a nawet sprzedawać

#grzyby
1a3e4120-345e-4cec-bc3a-2ebf47666af2
1c63363a-4ea5-487c-ae10-c63d1592d918
SpokoZiomek

@Ragnarokk Czy niebieski zabarwienie grzybów nie łączy się czasem, jak pisał @ErwinoRommelo (świetna ksywka btw, byczq) z obecnością psylocybiny?

ErwinoRommelo

@SpokoZiomek z tego co wiem niema jednej odpowiedzi bo naukowcy / ludzie co pedza te grzybki nie sa zgodni, podobno chodzi o enzymy co rozkladaja psylocybiny poprzez ultenianie. Nie jest to cos ani zlego ( moje mialy duzo tych plamek niebieskich a klepaly jak mike tyson) ani dobrego, na 100% potrzebna jest psylocybina zeby powstaly, czy to ten sam proces na zdjeciach OP’a? Pojecia niemam. ( dzienna mordzia Erwina ulice pamietaja ( ͡~ ͜ʖ ͡°) )

siRcatcha

@SpokoZiomek nie, niebieska barwa laczy sie z reakcja utlenienia substancji zawartej w grzybie, ktora w ten sposob moze sie objawiac. Moze tez byc zwiazana z obecnoscia psylo, ale nie jest tozsama.

monke

@Ragnarokk czy to nie sitak, który po dotknięciu rurek zmienia kolor?

vinclav

@monke Nie przypominam sobie, żeby sitak zmieniał kolor po przekrojeniu, a zjadłem sporo grzybów w życiu. Są najlepsze, ale ciężkostrawne.


@Ragnarokk Sery pleśniowe czasami tak mają. W sumie pleśń to też grzyb.

dziedzicpruski

@monke Pospolity podgrzybek brunatny też przebarwia się na niebiesko, ale w mniejszym stopniu.

Picobello

Udało mi się w tamtym roku jednego znaleźć, nie wiedząc co to jest. W tym roku szukałam, ale nie było 😔.

Zaloguj się aby komentować

Miałem już dziś nie wrzucać, ale alternatywą byłoby pracowanie, więc wybór jest prosty. Tym razem na wieczór mamy grzyba, co nie jest grzybem. Czyli teraz będziemy mieli śluzowca. Czym jest śluzowiec zapytacie? Cóż, nie wiem więcej niż to co Wikipedia mówi - kiedyś były zaliczane do grzybów, ale więcej wspólnego mają z pierwotniakami. Ale czasem wyglądają jak grzyby, więc czasem na grupach pojawiają się do identyfikacji. A dziś pojawił się tak piękny, że nie mogłem się powstrzymać.
Śluzowiec na zdjęciu to Kędziorek Mylny. Osobniki są malutkie, każdy jeden ma mniej jak milimetr, ale rosną(żyją?) w grupach i są kolorowe, więc takie maleństwa też można wypatrzeć, choć akurat ten nie jest specjalnie często spotykany. Barwa zarodni zmienia się w trakcie dojrzewania od oliwkowej poprzez pomarańczową do brązowej.

#grzyby #sluzowce

Zdjęcie z grupy FB: Grzyby - Identyfikacja
29aa7e39-42df-489f-bc6e-93bf0a0f4bad
DeGeneracja

@Ragnarokk Jak tulipany

Zaloguj się aby komentować

Dziś na dobry początek tygodnia grzyb, który niekiedy wygląda jak deser z cukierni gdzie nazwa jest po włosku, a kawa kosztuje powyżej 20zł. Kolczakówka piekąca jest w Polsce obecna, acz ekstremalnie rzadka (głównie góry, Gorce, Pieniny, Podhale), jak nazwa wskazuje z jej jadalnością jest spory problem, jednak nie to jest w tym grzybie ciekawe. Ów klasyczny biały grzyb w pewnym momencie zaczyna wydzielać czerwony sok, powodując ów fantastyczny wygląd - przy czym trzeba dodać, że musi ku temu być wystarczająco wilgotno. Rośnie w lasach iglastych na wapiennych glebach (co, podobnie jak z Krwistoborowikiem Sztańskim, jest jednym z powodów rzadkości). Choć z tej samej rodziny jest wiele innych gatunków grzybów, tylko ten jeden tak widowiskowo wypuszcza soki.

Dużo więcej info na niezawodnym blogu: https://przyrodniczo.pl/grzyby/kolczakowka-piekaca/ jeśli kogos interesuje
Zdjęcia z tejże strony i z Wiki.

#grzyby
2a2ef291-dbde-4cf9-8de6-bce6da71d2b8
f05c4398-5c48-4b3e-984d-89c890e0f37a
14533127-2b05-4128-97e9-48825fc5d502
ErwinoRommelo

Wyglada przepysznie

the_good_the_bad_the_ugly

@Ragnarokk na sam widok odpalają mi się wszystkie lampki ostrzegawcze przed zjedzeniem czegoś takiego. Wiadomo po co mu ten sok? Wabi nim owady? Czy raczej zapobiega infekcjom/zjadaniu przez niechcianych gości?

Ragnarokk

@the_good_the_bad_the_ugly 

W linku takie wytłumaczenie


W suchszych okresach grzyby w ogóle nie wypuszczają cieczy prezentując jedynie beżowobiałe kapelusze o ciemniejących plamach. Sama gutacja także może przebiegać z różną intensywnością, zależnie od ilości wilgoci oraz momentu, w którym ów wilgoć pojawiła się. Generalnie im wilgotniej i cieplej tym więcej jest lepkiej cieczy. Prawdopodobnie w ten sposób grzyb pozbywa się nadmiaru wody, co tłumaczyłoby zwiększeniem gutacji w okresie deszczowym.

UmytaPacha

@Ragnarokk wygląda jak syrop malinowy! ( ͡o ͜ʖ ͡o)

W okresie zbieracko-łowieckim byłabym tą osobą z przestróg, że "nie jedzcie tego, bo była taka Pacha co zjadła ze smakiem i zdechła"

DeGeneracja

@UmytaPacha @ErwinoRommelo Jakie przepysznie?! Jaki sok?! Mi się kojarzy z wyciskaniem pryszczy. Absolutely disgusting!

Z kim ja tu siedzę chorzy ludzie

UmytaPacha

@DeGeneracja jak pyszny sok owocowy na puszystej piance może się kojarzyć z wyciskaniem pryszczy? ಠ_ಠ

Zaloguj się aby komentować

Widzieliście kiedyś grzybną rekurencję? Grzyby rosnące na grzybie są czymś całkowicie normalnym, pamiętajmy że "spleśniały" podgrzybek to też tego przykład. Czasem jednak jest to ładniejsze.
To małe czarne rosnące na Grzybówce Mleczajowej to Szpileczka Czerniejąca. Grzyb ten infekuje inne grzyby, w wyniko czego jego grzybnia rozwija się w owocniku innego grzyba. Nie jest to jednak w połowie tak creepy jak grzyby starujące owadami, o których wielu z Was pewnie słyszało

Zdjęcie z grupy: Grzyby Identyfikacja
#grzyby
7745c81a-2a1e-4159-9918-ebc82207b0b9
Jarem

@Ragnarokk

Grzyby są fascynujące. Ni to roślina, ni to zwierzę. Zachowuje się po trochu jak jedno i drugie. Ogromne organizmy, które dadzą Ci pożywienie, wywołają halucynacje albo rozłożą plastik.

Sahelantrop

@Jarem ... lub wątrobę

Man_of_Gx

@Jarem Grzyby to cisi Władcy Ziemi, fakt że pozwalają nam na odpierdalanie z tą planetą co nam się żywnie podoba wynika tylko z tego że dla grzybów nie ma to żadnego znaczenia, przetrwają nas i każdy inny kataklizm kosmiczny.

Przetrwalniki grzybów potrafią wytrzymać jakieś niesłychane temperatury czy dawki promieniowania.


Gx

Zaloguj się aby komentować

Ten ładny grzybek, którego zobaczyłem na grupie na FB przypomina Płomiennicę Zimową. Ale nią nie jest. To jest Hełmówka Jadowita, grzyb mający tę samą substancję (amanitynę) co m.in. Muchomor Zielonawy (dawniej Sromotnikowy), choć przynajmniej hełmówka jest na tyle małym grzybem, że ciężko zjeść większą ilość. W komentarzu wrzucę link do filmu o różnicach, on powie więcej niż cokolwiek napiszę.

#grzyby
5c7b414e-8e2d-4f1c-aa28-407e70a398bc
Dziś bardzo kolorowy grzybek. Dzierżka Pomarańczowożółta rośnie na ziemi, często w nasłonecznionych miejscach, w okresie późnego lata i jesieni. Tworzy niewielkiego rozmiaru dość kruchą i nieregularną miseczkę, lecz najczęściej rośnie w grupach kilkunastu sztuk. Lubi gleby gliniaste i piaszczyste. Jest jadalna, acz w smaku neutralna, więc raczej pełni funkcję dodatku lub dekoracji.
Są grzyby dość podobne, głównie chyba Czarka Austriacka (która jest jednak bardziej czerwona)

#grzyby
8dbdf402-742a-4f89-a8b4-deed7097a72a
cc73d399-c0c4-4db5-bfd6-05b940464125
Ragnarokk

Oczywiście nazwa grzyba to Dzierżka Pomarańczowa, nie wiem skąd wziąłem ten człon że żółty. Taki brainfart, chyba od rycerzyka czerwonozłotego

ratriczek

Też mam zdjęcie takiego

e9cffc23-e056-407c-b33d-9e3f35c50f94
Mara

@Ragnarokk @ratriczek nie polecam zabawy w ich gotowanie. Są strasznie delikatne, kruszą się przy zbieraniu i czyszczeniu, a wyglądają jak marchewka. Nie warto. Nie bez powodu chyba nie ma w necie przepisów na dania z tym grzybem ze zdjęciami - wszyscy stracili cierpliwość i poddali się zanim trafił do gara.

db85a1ad-2dd8-468c-9edd-0f653ce99109

Zaloguj się aby komentować

Dziś po prostu ładne zdjęcie Płomiennicy Zimowej zajebane z neta (ale tylko głupi by nie ukradł)

#grzyby
2c4b7844-aa23-4017-bc7c-48a4d770eeb8
Astro

@Ragnarokk jak kradniesz (bo tylko głupi by nie ukradł) to podawaj źródło.

Ragnarokk

@Astro 

Losowy post z grupy FB. Nie sądzę, by był sens coś takiego linkować. Jakby była to strona czy nawet konkretny fanpej bym zalinkował.

Zaloguj się aby komentować

Dziś grzyb nie z tych klasycznych "kapelusz i nóżka", ale o charakterystycznym kształcie który jest genezą jego nazwy - gdyż przypomina rozgałęziony świecznik. Świecznik Rozgałęziony to niejadalny grzyb rosnący latem i wczesną jesienią na butwiejącym drewnie. Nie jest zbyt popularny, jest nawet na Czerwonej Liście Grzybów. Czasem rośnie kilka koło siebie.

W sumie taki nieciekawy grzyb, nie wiem co więcej mogę napisać

#grzyby
9839ef66-66a3-4eaa-8b00-e8216ffd7201
97465447-e3c0-4ca3-a4dd-636f9a6a765f
927e1dd4-9f48-448e-9c1d-81ad51b4d1e2
htcone

Mi udało się trafić na takie. BTW: widziałem gdzieś, że porównywane są do hatifmatów z Muminków.

55cb239f-a416-49a0-af95-f0c6f101fd05
Ragnarokk

@htcone To jakiś chyba Próchnilec, na przykład taki https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnilec_ga%C5%82%C4%99zisty


Identyfikacja tych rodzin bez pomocy wujka google to już dla mnie za wysokie progi

LordNargogh

A wygląda pysznie.

PontyfikatJP2

Kilka tygodni temu takiego ustrzeliłem 🥰

32f5986c-a87e-4e6f-a2cc-e53d4b3f23e3
Ragnarokk

@PontyfikatJP2

da157772-5811-479e-9702-4b3ffe96eae8

Zaloguj się aby komentować

Było kilka z rzędu grzybów nie tylko jadalnych, ale i rosnących obecnie, to teraz dla odmiany będzie wiosenny i trujący. Piestrzenica Kasztanowata rośnie od marca do maja w lasach sosnowych, głównie na nizinach. W Polsce dość pospolita w tym okresie, w zeszłym sezonie sam widziałem owocniki. Mimo że dawno temu była uważana za grzyb jadalny, obecnie nie jest uznawana za nadającą się do spożycia - zawiera Gyromytryną która uszkadza organy i jest rakotwórcza, choć niektórzy i tak próbują bo YOLO (choć możliwe, że rzeczywiście długotrwała obróbka usuwa szkodliwą substancję). Piestrzenica wygląda trochę jak brązowy mózg rosnący w lesie.

Z czym można pomylić Piestrzenicę Kasztanowatą? Przede wszystkim z jadalną Piestrzenicą Olbrzymią, która zazwyczaj jest większa i jaśniejsza, mniej doświadczeni mylą z jadalnym Smardzem (choć jak dla mnie są zupełnie różne - na znaczku będzie ładne porównanie).

Znaczek pochodzi z serii "Grzyby w polskich lasach" z 2012 roku

#grzyby
20e4a3ed-eeee-4d06-9d27-782a5a13906e
e1f890f8-c0c8-4679-b3b2-4e72b8907ba4
Ragnarokk

Piestrzenica Olbrzymia

b2759b65-c882-43bf-aaba-e3cfdd205951
Ragnarokk

Więcej znaczków z serii

518b05f7-3773-440d-b448-eb43be61d2d1
lexico

@Ragnarokk jadłem i żyję

ale co to za życie

Zaloguj się aby komentować

Skoro spadł już śnieg, to warto napisać kilka zdań o najbardziej chyba znanym polskim grzybie zimowym. I to do tego jadalnym. Płomiennica zimowa już w nazwie dobrze oddaje charakterystykę grzyba - ma mocny żółty kolor i rośnie późną jesienią i zimą. Co ciekawe jej stara nazwa "Płomiennica aksamitnotrzonowa" też dobrze opisuje, bo cechą charakterystyczną jest aksamitny w dotyku trzon. A to może się przydać, bo choć Płomiennica jest smacznym jadalnym grzybem, to może pomylić go z śmiertelnie trującą Hełmówką Jadowitą (nie jest jakoś bardzo podobne, ale jednak trzeba uważać, a rośnie też do zimy - choć oficjalnie nie ma jeszcze przypadków śmiertelnego zatrucia tym grzybem). Kolejną cechą płomiennicy jest to, że z rozwojem trzon zmienia kolor na czarny

Rośnie na drzewach liściastych, szczególnie na wierzbie i topolach, jest dość powszechny (nawet u moi rodziców na ogródku regularnie wyrasta) i z uwagi na kolor dość łatwo go zobaczyć, szczególnie jak jest śnieg.

Ciekawostką jest to, że jest to ten sam gatunek, który w innej formie jest wykorzystywany w gastronomii (Ramen ktoś?) jako grzyby enoki. Tylko wyglądają zupełnie inaczej, bo są hodowane bez dostępu światła. Klasyczne grzyby są świetne do smażenia i marynat.

#grzyby
12be2f2b-9eaa-4db3-b964-93539636cc34
f1f335f5-322a-4cea-8468-236b5535fb91
85d5e345-3845-4f4c-8c81-3475e1b9b53b
42c306c6-276b-4ff6-86e9-9772d4081e3c

Zaloguj się aby komentować

Dziś grzyb, który znacie. Na pewno wpierdzielaliście go kiedyś zamawiając za dwie dychy pełen talerz od chińczyka, zastanawiając się przy tym czy to kurczak, szczur czy jeden pies. Uszak bzowy kulinarnie znany jako grzyby mun (choć tu też są wliczane pokrewne gatunki, jak Uszak Gęstowłosy) rośnie u nas bardzo powszechnie, często grupami. Owocniki można zbierać przez cały rok, rosną na martwym drewnie, często na bzie skąd nazwa drugiego członu. A nazwa pierwszego oczywiście z powodu wyjątkowo charakterystycznego kształtu. Mówi się, że ma duże działanie prozdrowotne, acz chyba o połowie grzybów jadalnych się tak mówi, ale dowodów na to często nie jest wiele. Z drugiej strony pamiętajcie, że to iż grzyby nie mają właściwości odżywczych to zupełny mit. Zazwyczaj są bogate w witaminy z grupy B, są źródłem potasu, fosforu, magnezu, wapnia, miedzi oraz żelaza, selenu i cynku. Z drugiej strony grzyby bardzo mocno zbierają toksyny z środowiska, więc nie zbierajcie grzybów przy ruchliwych drogach, chyba że smakujecie w ołowiu. No i przez zawartość chityny są dość ciężkostrawne

#grzyby
2ded6bb4-e387-4f78-8cb7-595aeae4844d
globalbus

@Ragnarokk 

nie zbierajcie grzybów przy ruchliwych drogach, chyba że smakujecie w ołowiu.

Wydawało mi się, że ołowiu w spalinach nie ma od kilku dekad, wraz z wycofaniem etyliny ze sprzedaży.

Ragnarokk

@globalbus Słuszna uwaga. Nie zmienia to kwestii jedzenia grzybów, ale rzeczywiście to nie ołów jest obecnie kwestią

Sebgat

Przy drogach będących w użyciu za czasów etyliny poziom ołowiu nadal może być znaczny.

Zaloguj się aby komentować

Chwilka przerwy w spamowaniu grzybami, ale jedziemy dalej. Tym razem grzyb jadalny, niewielki, do tego grzyb co rośnie właśnie teraz (i to co roku, nie tylko w obecnym gdzie zamiast wrzesień-październik to najlepsze warunki były październik-listopad). Jest to Wodnicha Późna. Grzyb mocno charakterystyczny, kolor zielono-brązowy (to chyba się mówi oliwkowy :P) a kapelusz ma lekko pokryty śluzem. Co prawda jest niby gatunkiem dość rzadkim, ale zdjęcia z grup temu dość mocno przeczą, bo na nich jest to popularny tam gatunek. Grzyb mikroryzuje (czyli współpracuje) z sosnami.

Raczej nie ma z czym mylić, szczególnie że rośnie w bardzo konkretnym momencie w roku. Do tego moim zdaniem ma dość charakterystyczne, relatywnie rzadkie blaszki.

#grzyby
358cc7eb-76dc-43ad-a5e3-01e461a9153b
6e53094f-b6ce-4ac7-a823-24231deeab87
koniecswiata

Kusi mnie, żeby się wybrać zimą do lasu i poszukać tego grzyba.

Zaloguj się aby komentować

Następna