
Społeczność
Gotowanie
Gotowanie, przepisy i inne takie
Och Ty wariacie

Ach, teraz ze zdjeciem juz jest @Byk
8 godzin czekać na mięsko, to nie dla mnie
Zaloguj się aby komentować
119 915 396 - 299 = 119 915 097
Przygotowałem dziś pizze z twarogu - za drugim podejściem xD Pierwsze podejście w airfryerze na papierze do pieczenia - przykleiło się tak bardzo, że nie dało rady nic z tym zrobić xD Za drugim podejściem już na naoliwionej blasze, poszło lepiej, ale nadal odczepienie go stanowiło spore wyzwanie.
W smaku po prostu średnie to ciasto. Może z innymi składnikami byłoby lepiej, albo w innej proporcji ciasto - chociaż raczej nie powtarzam już eksperymentu. Twaróg nadaje ciastu takiej słodyczy i strasznie mi to nie leży - momentami miałem wrażenie jakby to była pizza na rozmokniętym preclu xD
Smakuje gorzej niż wygląda, za słodkie to ciasto i konsystencja nie taka - w sumie pasuje do gatunku fit przepisów - gorsze w smaku z lepszym makro.
Składniki na ciasto to twaróg + jaja + mąka pszenna + oliwa. Podałbym dokładniej ale przy drugim podejściu już byłem zdenerwowany po wyrzuceniu pierwszego ciasta do kosza i nie ważyłem już niczego - chciałem szybko dokończyć xD
personalny licznik: 1116g
#pletwalztwarogu #pizza





@CyberDomino Robiłem z serków wiejskich na wytrawnie: z oregano, solą, pieprzem, jajkami w składzie, zupełnie bez mąki. Na papierze wysmakowanym oliwą. Podpiekasz najpierw a potem dodatki. Było spoko ale raczej takie do zwinięcia, bo sztywne nie było.
Zaloguj się aby komentować
No i nastał dzień dzisiejszy, w sensie wczorajszy, i w sensie, że weekend. Tym razem pod znakiem pierniczków. Junior dawał radę przy zwykłych, ale nadziewane już robiliśmy sami jak on poszedł spać - inaczej, pewnie by się skończyło ciągłym próbowaniem nadzienia 😅 Piernik staropolski to nadpiernik jeśli chodzi o pracę z "ciastem". Można dosypywać mąki, wałkować po raz n-ty, a masa wciąż elastyczna i miękka 👌
#gotowanie #swieta #pierniki i troche #bojowkapiekarska
Na ostatnim foto, zapracowani pomocnicy :D



@szystah92 dobry pomocnik to postawa ᕦ( ͡° ͜ʖ ͡°)ᕤ
@szystah92 Kotrola michy była, pierun.
@szystah92 mam te same formy do pierniczkow dla mlodej z choinka, balwanem i ludzikiem, takie czerwone ze sprezynka xD
Zaloguj się aby komentować
#gotowanie Finally. Poprawny makowiec tatarski (litewski) - Šimtalapis

@pierdonauta_kosmolony bardzo ładnie wygląda ten Twój poprawny makowiec tatarski (litewski).
@pierdonauta_kosmolony szukałem w internetach co to za makowiec tatarski (litewski) w ogóle jest i trafiłem na przepis gościa z Choroszczy, co wygląda jakby ktoś nasrał na talerz XD

W sumie z tatarem to jeszcze nie próbowałem robić makowca...
Zaloguj się aby komentować
#gotujzhejto #gotowanie #suseuspamuje
Co susły robią o 23:40?
Bigos

Żeś bigosu nawarzyl to teraz go musisz zjeść.
@suseu mieszają bigos ogonkiem
@suseu proszę dostarczyć stan obecny na #kontrolabigosu
Zaloguj się aby komentować
#gotowanie #mniam
raduje się serce
raduje się dusza
całkiem zapomniałem, że kupiłem w sobotę...

Zbieram się i zbieram do tych serduszek, w końcu je zrobię. Jadłem do tej pory tylko raz w jakiejś fancy restauracji i były smaczne
Kuźwa, dokup żołądków i w jakiejś zupie użyj! I zupa będzie dobra, i podroby z zupy smaczniejsze.
Twaróg dołóż
Zaloguj się aby komentować
Pitca tajm. Pierwszy raz robiłem ciasto w lidlomixie wyszla super. Placuszek z prawej robiony przez córkę 6lvl
#pizza #gotujzhejto #jedzenie


Głodny się robię jak na to patrzę, to, niedobrze o tej godzinie.
Zaloguj się aby komentować
Solidna kolacja żeby wejść dobrze w nowy tydzień.
#gotujzhejto

Zaloguj się aby komentować
Wczoraj kręciłem sushi. Chodziło za mną od dawna, a że wpadli znajomi w odwiedziny to trzeba było wykorzystać okazję
#jedzenie #gotujzhejto #sushi




Te krewety już raz jedzone czy co to tam takie fioletowe?
@wonsz panko w takim kolorze, fancy
@Yes_Man Jako dressing do wyboru sos sojowy i keczup?
dodaj twarogu,bez twarogu sie nie najesz
Zaloguj się aby komentować
Zapomniałem wczoraj się pochwalić, że kolejny weekend przygotowań świątecznych - łupinki. Żona będzie jakieś fancy nadzienia robiła. Postaram się zrobić jakąś relację z faszefowania.
#gotowanie choć bardziej #pieczzhejto #swieta

@szystah92 co powstanie? bo chyba nie znam
@bojowonastawionaowca teraz można wypełnić jakimś nadzieniem te skorupki i połączyć je w takie orzeszki. Nie wiem tylko jakie kremy planuje różowa. W tamtym roku był pistacjowy i mleczna czekolada (chyba 🤔)

@szystah92 najjjjjs, smacznego
Zaloguj się aby komentować
Umm makaronik, 250g wiejskiego wiadomo ze tlusty, lyzka smietanki zeby nie wchodzic na sucho, troszke poslodzone miodkiem i na koniec syyytto polane roztopionym maselkiem klarowanym.
#obiad #gotowanie #słowotwaroże


@ErwinoRommelo halo, licznik jest, proszę ogarniać xD
@bojowonastawionaowca przeplaszam nie potrafie liczyc u mnie jak u orkow jeden dwa trzy i potem jest duzo i na koncu w pizdu.
@ErwinoRommelo inaczej się nie liczy, jedz od nowa.
Co za zwyrole, ja pi⁎⁎⁎⁎lę XD
@Rozpierpapierduchacz nawet nie czuję kiedy rymuję
Jedyny możliwy komentarz do tego:
Zaloguj się aby komentować
O ja pierniczę jaka różnorodność kształtów
@emdet @Z_buta_za_horyzont żadnych kontrowersyjnych kształtów
@PlatynowyBazant Ej, dzieci to będą dekorować!
Zaloguj się aby komentować
Nie pierwszy raz słyszę to zapytanie, codziennie widzę ja kilka razy na grupach/forach.
Pomyślałem więc, że wrzucę tutaj dla kogoś, kto będzie kiedyś tutaj szukał ;)
Przepisy na ciasto do pizzy w stylu neapolitańskim (włoska pizza neapolitańska)
Na pizzkę następnego dnia: https://www.youtube.com/watch?v=G-jPoROGHGE
Na pizzkę w tym samym dniu: https://www.youtube.com/watch?v=MLBIwYwexiE
Tutaj przeliczysz proporcje: https://www.klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/
Można też pobrać apkę i mieć kalkulator pod ręką.
Przepis w wersji tekstowej (pizze tego samego dnia):
Ten przepis jest idealny do pieczenia w bardzo wysokiej temperaturze, czyli np. w piecach do pizzy, piecach opalanych drewnem lub grillach. Z podanych składników uzyskasz 6 kulek ciasta o wadze 200g każda. Ciasto powinno wyrastać w temperaturze pokojowej wynoszącej co najmniej 20 stopni Celsjusza. Należy pamiętać, że składniki, temperatura i wilgotność mogą wpływać na czas wyrastania ciasta.
Lista składników:
720g mąki do pizzy („00” np. Caputo)
450g ciepłej wody (25-35C)
22g soli
4g aktywnych suchych drożdży (8g w przypadku użycia świeżych drożdży)
15g oliwy z oliwek
-
Zaczynamy od drożdży. Dodajemy je do ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby je aktywować.
-
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Bełtamy.
-
Dodajemy "drożdżową wodę", oliwę z oliwek i mieszamy - na początku polecam łyżką.
-
Gdy całość zacznie się powoli wiązać, zaczynamy ogniatać rękami (polecam zwilżyć dłonie oliwą lub ubrać rękawiczki).
-
Ciasto się połączyło i przestało się lepić - przekładamy na blat/deskę posypaną mąką i ugniatamy kilka minut, aż całość stanie się gładka i zacznie lekko błyszczeć.
-
Przekładamy ciasto do miski, wcześniej lekko zwilżonej oliwą. Miskę owijamy folią spożywczą (lub zamykamy, jak ktoś ma pokrywkę). Odkładamy do wyrośnięcia na 2h/2,5h, aż całość podwoi objętość.
-
Przekładamy ciasto na blat/deskę posypaną mąką, dzielimy na porcje (6x200g), formujemy kule i odstawiamy całość, przykrytą folią spożywczą lub wilgotną szmatką, do odpoczęcia - ok. 20 min.
-
Twoje ciasto na pizzę neapolitańską jest gotowe!
Miłego gotowania!
#pizza #jedzenie #gotowanie #gotujzhejto
Komentarz usunięty
@PlatynowyBazant Faktycznie - na jeden przepis patrzyłem, a drugi skopiowałem. Poprawiłem!
@Peter_Mountain to usuwam
@Peter_Mountain a ja korzystam i polecam kalkulator do pizzy https://www.klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/
@StaryPijany Nick adekwatny do komentarza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty
Zaloguj się aby komentować
No i przygotowania z juniorem czas, start. Ciekawe ile się nie rozpadnie podczas gotowania 🤔
#gotowanie #swieta #pierogi

Już do Wigilii przygotowania?
@zakar Jednak mało weekendów zostało 😉
Zaloguj się aby komentować
Potem wyjebaliśmy pomidory, bo bez sensu 😛
#pizza #pitca #gotujzhejto




@PanNiepoprawny pomidory na pizzy - 90% przypadkow poparzonego podniebienia
@mannoroth tak, gdy są na niej podczas pieczenia.
@PanNiepoprawny O matko jedyna!
Przede wszystkim - w pizzy chodzi o to, żeby składniki na pizzy były poprawnie wypieczone. Ciasto zawsze robi się szybko i wymaga mniej uwagi. Trzymając pizzę na najniższym poziomie w piekarniku powodujesz, że woda z ciasta wyparuje, a całość będzie twarda i sucha. Domowe przepisy na pizzę i tak już mają mały poziom hydratacji (stosunek wody do mąki), więc tym bardziej robi się tzw. "podeszwa". A pizza ma być mięciutka, przyjemna i napowietrzona. Przeważnie porównuję to tak - ma być jak świeży croissant, a nie wczorajsza bułka pszenna :)
Nie wiem czy to czarne to kamień czy blacha, ale opiszę w skrócie jak powinien wyglądać idealny wypiek:
-
ustawiamy max temperaturę i grzejemy kamień przy grzałce górnej 20-30 minut
-
mając gotową pizzę, czekamy aż piekarnik znowu włączy grzanie (żeby górna grzałka dawała ciepło, a nie była wyłączona przez termostat) i wrzucamy pizzkę na kamień
-
pieczemy 3-4 minuty (no chyba, że ktoś ma więcej niż 300C w piekarniku, wtedy 2-3 minuty)
-
wyciągamy perfekcyjny włoski placek ;)
Nie hejtuję - edukuję!
PS. Kamień do pizzy kosztuje 30zł - warto wydać te kilka groszy.
PS2. Następny "level" najłatwiej osiągnąć wykorzystując bardziej zaawansowany przepis na ciasto - w skrócie, dać mu czas (2-3h) zanim zacznie się robić pizzę. Warto!!!
@Peter_Mountain zamiast kamienia jest blacha 8mn i pełni tę funkcję lepiej. Co do nagrzewania, to nagrzewany przez godzinę.
Oliwek i cebuli specjalnie nie daję na wierzch, bo są niedobre spieczone. Pizza jest celowo na najbliższym poziomie, żeby nie spaliła się od góry. Niestety maksymalna temperatura mojego piekarnia to 270 stopni w trybie grilla. Pizza nie wychodzi ani sucha, ani spieczona
@PanNiepoprawny Teraz zobaczyłem poprzedni wpis, że dajesz ciastu czas - super! A mąka jaka?
Następna zrób w kształcie lego
@RACO nie rozumiem - przecież zrobiłem

@PanNiepoprawny niby tak, ale takiego Bricka 8x2 daj
Zaloguj się aby komentować
3 dni leżakowało w lodówce
#pizza #pitca #gotujzhejto


@PanNiepoprawny ło panie, ile tych placków nakręcisz?
@Stashqo dwa 😛
Zaloguj się aby komentować
Umm niedzielne klusunie na oslode gore kid chuopskiego zywota.
#obiad #gotowanie #gownowpis #tagowanietomojapasja


@ErwinoRommelo śliżki ( ͡ಥ ͜ʖ ͡ಥ)
@ErwinoRommelo ołjeee
@Umypaszka ehh mialo byc gorzkiego zywota ale t9 powiedziealo nie nie bedzie gore kid we do not speak polish here ehh
@ErwinoRommelo xDD
zapatrzyłam się na kluski i nawet nie przeczytałam coś tam nabełkotał
Nieźle nasrane
Zaloguj się aby komentować
#gotowanie #ciasta #gotujzhejto Šimtalapis prawie udany. Tak na 80%

@pierdonauta_kosmolony

@pierdonauta_kosmolony Może mniejsza temperatura pieczenia albo niższy stopień w piekarniku? Widać, że w środku brakuje kilka minut do perfekcji.
@Peter_Mountain Zapomniałem zmniejszyć do 200 po nagrzaniu. Musiałem wcześniej wyjąć (tsyhyhy)
@pierdonauta_kosmolony jak na 80% to wygląda smacznie
Zaloguj się aby komentować
#jedzenie #jedzzhejto #suseuspamuje
Susłowa fanaberia stołowa
Ziemniaki z sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem mięsa mielonego wymieszane w szpinaku

@suseu żadna fanaberia, hindusy mają danie palak paneer, które z racji słabej dostępności ichniejszego twarogu modyfikuję dodając np. ziemniaki albo ciecierzycę i suszone pomidory. Wchodzi elegancko.
@pigoku Dziś jest dzień Hejto uczy, Hejto bawi, nie wiedziałem że hindusi mają takie danie
Jak zrobisz to się pochwal i wołaj
@suseu chyba kiedyś wrzucałem a w sumie to rzadko mam nastrój na "instagramowanie" obiadu. Zresztą takie danie wygląda mniej więcej jak zdjęcie wrzucone przez opa: zielona breja
Zaloguj się aby komentować
Dzień drugi robienia pierogów. Dziś improwizacja - ruskie z dodatkiem mięty, z dodtkiem batatów i z dodatkiem orzechów włoskich i pistacji.
Wszystkie dobre
#gotowanie #pierogiboners #gotowanietomojapasja
Łoo widać powodzi się. Daj znać czy dobre.
@POMIDORES Przeczytaj raz jeszcze. Choć z batatem dla mnie najgorzej
@Ragnarokk ja osobiście to nie lubię takich wymysłów. Ruskie to pierogi idealne i nie ma potrzeby ich "ulepszać"
@cebulaZrosolu Jest to główny typ pierogów jakie robie, więc rozumiem. Zreszta wczoraj robilem zwyczajne. Dodawanie miety jest akurat też dość powszechne.
@cebulaZrosolu mój stary też kombinował z miętą i to rzeczywiście robi robotę, ale niewielki dodatek.
@Ragnarokk Masz dar mieszania potraw jak moja Różowa przed okresem.
@Fishery

Zaloguj się aby komentować

