Zdjęcie w tle
Gotowanie

Społeczność

Gotowanie

279

Gotowanie, przepisy i inne takie

Umm makaronik, 250g wiejskiego wiadomo ze tlusty, lyzka smietanki zeby nie wchodzic na sucho, troszke poslodzone miodkiem i na koniec syyytto polane roztopionym maselkiem klarowanym.

#obiad #gotowanie #słowotwaroże

8c3498c3-f519-4654-8dcb-7bb454ec3002
ErwinoRommelo userbar
bojowonastawionaowca

@ErwinoRommelo halo, licznik jest, proszę ogarniać xD

Rozpierpapierduchacz

Co za zwyrole, ja pi⁎⁎⁎⁎lę XD

Zaloguj się aby komentować

Z_buta_za_horyzont

O ja pierniczę jaka różnorodność kształtów .

Zaloguj się aby komentować

Nie pierwszy raz słyszę to zapytanie, codziennie widzę ja kilka razy na grupach/forach.

Pomyślałem więc, że wrzucę tutaj dla kogoś, kto będzie kiedyś tutaj szukał ;)

Przepisy na ciasto do pizzy w stylu neapolitańskim (włoska pizza neapolitańska)


Na pizzkę następnego dnia: https://www.youtube.com/watch?v=G-jPoROGHGE

Na pizzkę w tym samym dniu: https://www.youtube.com/watch?v=MLBIwYwexiE


Tutaj przeliczysz proporcje: https://www.klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/

Można też pobrać apkę i mieć kalkulator pod ręką.





Przepis w wersji tekstowej (pizze tego samego dnia):


Ten przepis jest idealny do pieczenia w bardzo wysokiej temperaturze, czyli np. w piecach do pizzy, piecach opalanych drewnem lub grillach. Z podanych składników uzyskasz 6 kulek ciasta o wadze 200g każda. Ciasto powinno wyrastać w temperaturze pokojowej wynoszącej co najmniej 20 stopni Celsjusza. Należy pamiętać, że składniki, temperatura i wilgotność mogą wpływać na czas wyrastania ciasta.


Lista składników:


720g mąki do pizzy („00” np. Caputo)

450g ciepłej wody (25-35C)

22g soli

4g aktywnych suchych drożdży (8g w przypadku użycia świeżych drożdży)

15g oliwy z oliwek


  1. Zaczynamy od drożdży. Dodajemy je do ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby je aktywować.

  2. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Bełtamy.

  3. Dodajemy "drożdżową wodę", oliwę z oliwek i mieszamy - na początku polecam łyżką.

  4. Gdy całość zacznie się powoli wiązać, zaczynamy ogniatać rękami (polecam zwilżyć dłonie oliwą lub ubrać rękawiczki).

  5. Ciasto się połączyło i przestało się lepić - przekładamy na blat/deskę posypaną mąką i ugniatamy kilka minut, aż całość stanie się gładka i zacznie lekko błyszczeć.

  6. Przekładamy ciasto do miski, wcześniej lekko zwilżonej oliwą. Miskę owijamy folią spożywczą (lub zamykamy, jak ktoś ma pokrywkę). Odkładamy do wyrośnięcia na 2h/2,5h, aż całość podwoi objętość.

  7. Przekładamy ciasto na blat/deskę posypaną mąką, dzielimy na porcje (6x200g), formujemy kule i odstawiamy całość, przykrytą folią spożywczą lub wilgotną szmatką, do odpoczęcia - ok. 20 min.

  8. Twoje ciasto na pizzę neapolitańską jest gotowe!


Miłego gotowania!


#pizza #jedzenie #gotowanie #gotujzhejto

zakar

Już do Wigilii przygotowania?

Zaloguj się aby komentować

mannoroth

@PanNiepoprawny pomidory na pizzy - 90% przypadkow poparzonego podniebienia

PanNiepoprawny

@mannoroth tak, gdy są na niej podczas pieczenia.

Peter_Mountain

@PanNiepoprawny O matko jedyna! Tyle tu błędów, że aż muszę się wyżyć pisemnie (przeklina pod nosem po włosku):

Przede wszystkim - w pizzy chodzi o to, żeby składniki na pizzy były poprawnie wypieczone. Ciasto zawsze robi się szybko i wymaga mniej uwagi. Trzymając pizzę na najniższym poziomie w piekarniku powodujesz, że woda z ciasta wyparuje, a całość będzie twarda i sucha. Domowe przepisy na pizzę i tak już mają mały poziom hydratacji (stosunek wody do mąki), więc tym bardziej robi się tzw. "podeszwa". A pizza ma być mięciutka, przyjemna i napowietrzona. Przeważnie porównuję to tak - ma być jak świeży croissant, a nie wczorajsza bułka pszenna :)

Nie wiem czy to czarne to kamień czy blacha, ale opiszę w skrócie jak powinien wyglądać idealny wypiek:

  • ustawiamy max temperaturę i grzejemy kamień przy grzałce górnej 20-30 minut

  • mając gotową pizzę, czekamy aż piekarnik znowu włączy grzanie (żeby górna grzałka dawała ciepło, a nie była wyłączona przez termostat) i wrzucamy pizzkę na kamień

  • pieczemy 3-4 minuty (no chyba, że ktoś ma więcej niż 300C w piekarniku, wtedy 2-3 minuty)

  • wyciągamy perfekcyjny włoski placek ;)

    Nie hejtuję - edukuję!

PS. Kamień do pizzy kosztuje 30zł - warto wydać te kilka groszy.

PS2. Następny "level" najłatwiej osiągnąć wykorzystując bardziej zaawansowany przepis na ciasto - w skrócie, dać mu czas (2-3h) zanim zacznie się robić pizzę. Warto!!!

PanNiepoprawny

@Peter_Mountain zamiast kamienia jest blacha 8mn i pełni tę funkcję lepiej. Co do nagrzewania, to nagrzewany przez godzinę.

Oliwek i cebuli specjalnie nie daję na wierzch, bo są niedobre spieczone. Pizza jest celowo na najbliższym poziomie, żeby nie spaliła się od góry. Niestety maksymalna temperatura mojego piekarnia to 270 stopni w trybie grilla. Pizza nie wychodzi ani sucha, ani spieczona

Peter_Mountain

@PanNiepoprawny Teraz zobaczyłem poprzedni wpis, że dajesz ciastu czas - super! A mąka jaka?

RACO

Następna zrób w kształcie lego

Zaloguj się aby komentować

Stashqo

@PanNiepoprawny ło panie, ile tych placków nakręcisz?

Zaloguj się aby komentować

zjadacz_cebuli

@ErwinoRommelo śliżki ( ͡ಥ ͜ʖ ͡ಥ)

Umypaszka

@ErwinoRommelo ołjeee

ErwinoRommelo

@Umypaszka ehh mialo byc gorzkiego zywota ale t9 powiedziealo nie nie bedzie gore kid we do not speak polish here ehh

Umypaszka

@ErwinoRommelo xDD

zapatrzyłam się na kluski i nawet nie przeczytałam coś tam nabełkotał

Zaloguj się aby komentować

vredo

@pierdonauta_kosmolony

4318c87e-a806-4be5-973d-4a7d41ce26b0
Peter_Mountain

@pierdonauta_kosmolony Może mniejsza temperatura pieczenia albo niższy stopień w piekarniku? Widać, że w środku brakuje kilka minut do perfekcji.

pierdonauta_kosmolony

@Peter_Mountain Zapomniałem zmniejszyć do 200 po nagrzaniu. Musiałem wcześniej wyjąć (tsyhyhy)

A_I

@pierdonauta_kosmolony jak na 80% to wygląda smacznie

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #jedzzhejto #suseuspamuje


Susłowa fanaberia stołowa


Ziemniaki z sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem mięsa mielonego wymieszane w szpinaku

808aaa24-68ea-450d-a866-c4f8f82aff92
pigoku

@suseu żadna fanaberia, hindusy mają danie palak paneer, które z racji słabej dostępności ichniejszego twarogu modyfikuję dodając np. ziemniaki albo ciecierzycę i suszone pomidory. Wchodzi elegancko.

suseu

@pigoku Dziś jest dzień Hejto uczy, Hejto bawi, nie wiedziałem że hindusi mają takie danie


Jak zrobisz to się pochwal i wołaj

pigoku

@suseu chyba kiedyś wrzucałem a w sumie to rzadko mam nastrój na "instagramowanie" obiadu. Zresztą takie danie wygląda mniej więcej jak zdjęcie wrzucone przez opa: zielona breja

Zaloguj się aby komentować

Dzień drugi robienia pierogów. Dziś improwizacja - ruskie z dodatkiem mięty, z dodtkiem batatów i z dodatkiem orzechów włoskich i pistacji.

Wszystkie dobre

#gotowanie #pierogiboners #gotowanietomojapasja

POMIDORES

Łoo widać powodzi się. Daj znać czy dobre.

Ragnarokk

@POMIDORES Przeczytaj raz jeszcze. Choć z batatem dla mnie najgorzej

cebulaZrosolu

@Ragnarokk ja osobiście to nie lubię takich wymysłów. Ruskie to pierogi idealne i nie ma potrzeby ich "ulepszać"

Ragnarokk

@cebulaZrosolu Jest to główny typ pierogów jakie robie, więc rozumiem. Zreszta wczoraj robilem zwyczajne. Dodawanie miety jest akurat też dość powszechne.

wonsz

@cebulaZrosolu mój stary też kombinował z miętą i to rzeczywiście robi robotę, ale niewielki dodatek.

Fishery

@Ragnarokk Masz dar mieszania potraw jak moja Różowa przed okresem.

Zaloguj się aby komentować

Odwrocuawiacz

@Ragnarokk ja jutro uszka z różową lepię dla całej rodziny prawie

Ragnarokk

@Odwrocuawiacz Uszka z różową. Damn, takiego sposobu na ukrycie zwłok to nie słyszałem od czasu filmu Burtona

Zaloguj się aby komentować

dez_

Oezu skad wziąłeś taką skowyrną zastawę z arcoroc? :)

macgajster

Ten blat brzmi znajomo

PanNiepoprawny

@macgajster bo ja mam jeden

Zaloguj się aby komentować

ColonelWalterKurtz

Ekstra. Jakie dodatki - jajka to jasne. Czy dobrze widzę tofu? To zielone to Pak Choi surowy?

3t3r

@ColonelWalterKurtz ser paneer (mial byc stek ale zapomnialem kupic xD)

Zielona cebulka, pak choi byl gotowany z wywarem i wylowiony, a potem drugi surowy skrojony na wierzch, prazona cebulka na koniec. Makaron udon.

ColonelWalterKurtz

@3t3r Najs, zupełnie inne niż sam daję (oprócz jaja :P)

Zaloguj się aby komentować

DzejZi

Chociaż bym to posolił ... tak na surowo

StepujacyBudowlaniec

@DzejZi po ugotowaniu już tak ładnie nie wygląda

Zaloguj się aby komentować

Mr.Mars

@Stashqo jedne z najlepszych.

kubex_to_ja

@Stashqo właśnie okebalem trzy, ale z mozarellą a nie z fetą

Stashqo

@kubex_to_ja tyż dobre!

kubex_to_ja

@Stashqo jeszcze był tuńczyk

3cik

Dałbym się za nie pokroić

Zaloguj się aby komentować

Miałem się chwalić zupa z mojego nowego gara, więc przedstawiam ramenik na bulionie z gara :D muszę powiedzieć że jestem szczęśliwy że nie wziąłem mniejszego, bo gar był prawie pełny, a wyszło tylko ok 4l bulionu. Ramenik pycha, Tantamen z przepisu Martyny Chomackiej, tare na paście sezamowo-orzechowej, mięso wołowe i dodatkowa porcja oleju chili na wierzchu dla mnie :D wyszło pycha, jutro powtórka!!

#gotowanie #gotujzhejto #kuchnia. #ramen

d968220d-8cb9-41e1-850c-41cd5c46a1c1
43b1833b-25e8-4e26-b683-06a68960860e
Opornik

@Endrevoir  
>j⁎⁎⁎ij losowe składniki do miski
>zalej wywarem z kury
>ta-daa, I maded RAMEN!!!!

Żartuję, zazdroszczę, więc hejtuję.

36d2e2cd-5744-42ca-88f2-f41ec7661788
Endrevoir

@Opornik nie zazdrość tylko przyjeżdżaj, wystarczy dla ciebie ;)

Endrevoir

@Opornik Google sepleni? XD

ColonelWalterKurtz

Pięknie. Podrzuć przepis :)

Opornik

@ColonelWalterKurtz  

  1. Kup garnek 10L

  2. Zrób bulion

  3. otwórz lodówkę, podstaw pod nią miskę z wywarem

  4. włóż do lodówki po łokieć ramię na półce z rzeczami których termin przydatności się kończy

  5. srujnij wszystkie te składniki do miski

  6. włóż papierek nori do połowy

  7. cyknij fotkę

  8. Ta-daa!


Sorry głodny jestem muszę coś zjeść.

Endrevoir

@ColonelWalterKurtz ale na co chcesz, na wywar, jajka do ramenik czy sam ramen? Bo to wszystko osobny przepis xd

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Thereforee

@Alawar Bez gaci wychodzi lepszy, nie znasz się

Zaloguj się aby komentować

Z_buta_za_horyzont

MMM pychota, też ostatnio robiłem dwie zupy z bananami .

parabole

@Endrevoir Dobrze, że jest banan dla skali

RACO

Po co te banany do sosu pieczeni owego dajesz?

Zaloguj się aby komentować

FriendGatherArena

@pierdonauta_kosmolony piękny anusik

A_a

@pierdonauta_kosmolony tak mi się skojarzyło xD

d5250f95-c0c0-4775-aad4-42c5622c2cbb
lagun

To jest odbyt Belzebuba

Zaloguj się aby komentować

Następna