

Społeczność
Gotowanie
Gotowanie, przepisy i inne takie
#gotowanie #kuchnia

@Endrevoir Po co te chwasty?
Zaloguj się aby komentować
Dilera dobrych jakościowo owoców suszonych już mam, tylko przepisu brakuje
Kurcze, mi tu "susz" i "smaczny" nie pasuje. Oksymoron. Ble
Skórkę z cytryny gotujesz minutę, wylewasz, następnie dodajesz do gara z zawartością ja na 3L daje skórki z dwóch cytryn.
Laska cynamonu dwa ząbki z gwiazdki anyżu, z 8-12 goździków,wrzucam trzy paczki sliwek jedna paczkę sliwek wędzonych, z 300g suszonych jabłek i z 300g suszonych gruszek, dodaje jedna pomarańcze przekrojona na 4. Zalewam to 6L wody i gotuje na małym ogniu, zależy wszystko od śliwek, jeżeli sie rozpadną szybko nie dolewam wody, jeżeli sie nie rozpadną dolewam po litrze/dwa zależy od tego w jakim rozpadzie są śliwki, gotuje aż do ich rozpadu, redukuje do około 3.5L, zostawiam na noc żeby naciągnęlo mocą, na następny dzien oddzielam susz i mam 3L smacznego kompotu
@MoralneSalto - dodajesz cukier, goździki, cynamon w kawałkach. Gotujesz tak by nie mocno wrzało bo traci smak jak za mocno się gotuje. Znam babkę, która dodaje cukier waniliowy. Przekombinowany kompot uważam za niesmaczny - ma być czuć naturalny smak owoców więc owoce wędzone, przesuszone i udziwnione przyprawy stanowczo odpadają.
Zaloguj się aby komentować
Takie o dzisiaj mi wyszły przystojne
#gotujzhejto #jedzenie #mollgotuje

@moll nostalgia
Mój Boziu
Pieczone jabłko może z raz w życiu za dzieciaka jadłem. Nie było to napewno takie super nadziewane, kurcze może bym takie zrobił
Zaloguj się aby komentować
#gotujzhejto #wolnoscdlapierogownahejto #emigracja

@nvrmnd Może i dwa dni lepienia, ale za to jak smakować będą.
@nvrmnd tylko keto!
@nvrmnd Prawidłowo zamknięte brzegi. Kisnę jak widzę zrobione inaczej. Piorun
Zaloguj się aby komentować
Teraz na pół godziny do pieca i można jeść
#gotujzhejto #mollgotuje #jedzenie

@moll smakowicie to wyglada!
@moll to łosoś tak? ciekawy patent aż dziw że nigdy na niego nie wpadłem ani ja ani żona. trzeba spróbować.
@moll Może Cię zainteresować, jeżeli nie znałaś, patent na łososia z majonezem: posolić go, popieprzyć, skroić pora drobno i podsmażyć na oliwie/maśle, wymieszać z majonezem (Winiary 🥰), przesmarowac filety tą masą z górką i tak piec 180st. 20-25 min. w taki majonez można i pomarańczke poutykać - na pewno nie zaszkodzi.
Zaloguj się aby komentować
5kg szyje, golenie, inne odpadki z indyka
1 kg marchwi
1 kg pietruszki
1 kg selera
dwa pęczki natki pietruszki
czas gotowania 18h
pozostało kilka razy puścić przez małe sitko by wyłapać wszytkie resztki, zredukować do około litra i pomrozić #gotujzhejto

Zaloguj się aby komentować
@SilverMonkey robisz to w parowarze elektrycznym, jakimś innym, czy sitku do zwykłego gara? właśnie noszę się z zamiarem kupna czegoś podobnego...
Drugie pytanie - jak to jest z przyprawami i solą? Podobno dań się nie soli bo to i tak spłynie na dno.
Zaloguj się aby komentować
@Vakarian Teraz pozostaje jedno kluczowe pytanie. Jak takiego zjeść i się nie upaprać, kiedy nie jest się wężem?
@Vakarian

kotlet z kotletem? (´・ᴗ・ ` )
Zaloguj się aby komentować
Cześć, jaką patelnię do naleśników polecacie?
Mam tefala z czerwonym kółkiem na środku i się tam wygięła do góry a ciasto spływa na boki.
Bardzo zadowolony jestem ze zwykłej patelni marki illa, ale do naleśników nie robią.
Co możecie polecic?
Aktualnie mam tradycyjną elektryczną płytę z grzałkami, ale sprzęt juz kupuje z myślą obijdukcjo.
@grv mam valdinox aurum I jest bardzo dobra
Tefal ma różnej klasy patelnie, od siebie mogę polecić Tefal Ingenio z wyższych serii (w tym unlimited, jest też do naleśników), ale opłaca się raczej tylko jak panujesz zmienić też inne rozmiary bo płaci się extra za odpinaną rączkę
@grv https://www.hurtowniaprzemyslowa.pl/patelnia-do-nalesnikow-plytka-sr-320-mm-hendi-627686-p-2008.html
Mam od paru lat. Robię na niej naleśniki, tortille.
Jest cała metalowa, więc możesz też zapiec na niej coś w piekarniku.
Jakby co, mają też mniejszą wersję:
https://www.hurtowniaprzemyslowa.pl/patelnia-do-nalesnikow-plytka-sr-280-mm-hendi-627679-p-2007.html
Zaloguj się aby komentować
w internecie piszą żeby albo moczyć pół godziny i dodawać do zupy albo dodawać jak leci do sałatek.
Ale czego nie spróbuję to po prostu smakują jak nieprzyjemne na języku skorupki, nie mają też jakiegoś specjalnie intensywnego smaku. Mam cały worek.
#gotowanie #kuchniaazjatycka #krewetki


Zaloguj się aby komentować
Słyszałem że jedni nienawidzą, a inni nie potrafią się bez niej obyć. Ja sam nigdy w życiu nie korzystałem i nie bardzo wiem do czego mógłbym używać.
Jaka jest opinia hejto na temat frytkownic? Do czego najczęściej używacie? Polećcie proszę wasze ulubione (najchętniej bezmięsne) przepisy.
#gotujzhejto #pytanie #wegetarianizm

uzywam codziennie, genialne urzadzenie, ale jakbym mial kupic ponownie to wieksze i dwukomorowe.
@lukmar Frytki z selera, odpiekanie wszystkiego co da się podgrzać nie wymaga całego piekarnika, picka podobno fajna wychodzi...
mam electroluxa za jakieś 600, nie wiem czy dojebany ale sobie chwalimy bardzo.
@lukmar co do dań wegańskich to się słabo nadaje do oceny (gardzę weganami).
Ale: pieczone bataty, ziemniaki wychodzą rewelacyjnie.
Placuszki z twarogow i innych serów wygchodza świetnie. Plusy nad patelnią: stabilniej się smaży. Na bieżąco łatwiej utrzymać czystość (choć długoterminowo air fryer wymaga sporo czyszczenia).
Suszone owoce (niedawno suszyłem jabłka, różowa zachwycona).
Cieciorka: odrobina oliwy, przyprawy (u mnie papryka, odrobina pieprzu, czosnku, czy kto co lubi) i po 20 minutach masz super przekąskę albo dodatek do sałatki.
Przepisów są tony! Ale trzeba przyjąć że to taki błyskawiczny piekarnik. I, chorera, sprawdza się.
Zaloguj się aby komentować
@mordaJakZiemniaczek proporcje groszku zachowane wspaniale
Dwa groszki za dużo z lewej
Dość tak
Zaloguj się aby komentować
Trochę bardziej możnaby go zredukować, ale płyn się przyda do podgrzewania gara jutro
#gotujzhejto #gotowanie #mollgotuje #jedzenie

Zaloguj się aby komentować