Umm makaronik, 250g wiejskiego wiadomo ze tlusty, lyzka smietanki zeby nie wchodzic na sucho, troszke poslodzone miodkiem i na koniec syyytto polane roztopionym maselkiem klarowanym.
#obiad #gotowanie #słowotwaroże



Społeczność
Gotowanie, przepisy i inne takie
Umm makaronik, 250g wiejskiego wiadomo ze tlusty, lyzka smietanki zeby nie wchodzic na sucho, troszke poslodzone miodkiem i na koniec syyytto polane roztopionym maselkiem klarowanym.
#obiad #gotowanie #słowotwaroże


@ErwinoRommelo halo, licznik jest, proszę ogarniać xD
Co za zwyrole, ja pi⁎⁎⁎⁎lę XD
Jedyny możliwy komentarz do tego:
Zaloguj się aby komentować
O ja pierniczę jaka różnorodność kształtów
Zaloguj się aby komentować
Nie pierwszy raz słyszę to zapytanie, codziennie widzę ja kilka razy na grupach/forach.
Pomyślałem więc, że wrzucę tutaj dla kogoś, kto będzie kiedyś tutaj szukał ;)
Przepisy na ciasto do pizzy w stylu neapolitańskim (włoska pizza neapolitańska)
Na pizzkę następnego dnia: https://www.youtube.com/watch?v=G-jPoROGHGE
Na pizzkę w tym samym dniu: https://www.youtube.com/watch?v=MLBIwYwexiE
Tutaj przeliczysz proporcje: https://www.klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/
Można też pobrać apkę i mieć kalkulator pod ręką.
Przepis w wersji tekstowej (pizze tego samego dnia):
Ten przepis jest idealny do pieczenia w bardzo wysokiej temperaturze, czyli np. w piecach do pizzy, piecach opalanych drewnem lub grillach. Z podanych składników uzyskasz 6 kulek ciasta o wadze 200g każda. Ciasto powinno wyrastać w temperaturze pokojowej wynoszącej co najmniej 20 stopni Celsjusza. Należy pamiętać, że składniki, temperatura i wilgotność mogą wpływać na czas wyrastania ciasta.
Lista składników:
720g mąki do pizzy („00” np. Caputo)
450g ciepłej wody (25-35C)
22g soli
4g aktywnych suchych drożdży (8g w przypadku użycia świeżych drożdży)
15g oliwy z oliwek
Zaczynamy od drożdży. Dodajemy je do ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby je aktywować.
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Bełtamy.
Dodajemy "drożdżową wodę", oliwę z oliwek i mieszamy - na początku polecam łyżką.
Gdy całość zacznie się powoli wiązać, zaczynamy ogniatać rękami (polecam zwilżyć dłonie oliwą lub ubrać rękawiczki).
Ciasto się połączyło i przestało się lepić - przekładamy na blat/deskę posypaną mąką i ugniatamy kilka minut, aż całość stanie się gładka i zacznie lekko błyszczeć.
Przekładamy ciasto do miski, wcześniej lekko zwilżonej oliwą. Miskę owijamy folią spożywczą (lub zamykamy, jak ktoś ma pokrywkę). Odkładamy do wyrośnięcia na 2h/2,5h, aż całość podwoi objętość.
Przekładamy ciasto na blat/deskę posypaną mąką, dzielimy na porcje (6x200g), formujemy kule i odstawiamy całość, przykrytą folią spożywczą lub wilgotną szmatką, do odpoczęcia - ok. 20 min.
Twoje ciasto na pizzę neapolitańską jest gotowe!
Miłego gotowania!
#pizza #jedzenie #gotowanie #gotujzhejto
Komentarz usunięty
@Peter_Mountain a ja korzystam i polecam kalkulator do pizzy https://www.klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/
Komentarz usunięty
Zaloguj się aby komentować
No i przygotowania z juniorem czas, start. Ciekawe ile się nie rozpadnie podczas gotowania 🤔
#gotowanie #swieta #pierogi

Już do Wigilii przygotowania?
Zaloguj się aby komentować
Potem wyjebaliśmy pomidory, bo bez sensu 😛
#pizza #pitca #gotujzhejto




@PanNiepoprawny pomidory na pizzy - 90% przypadkow poparzonego podniebienia
@mannoroth tak, gdy są na niej podczas pieczenia.
@PanNiepoprawny O matko jedyna!
Przede wszystkim - w pizzy chodzi o to, żeby składniki na pizzy były poprawnie wypieczone. Ciasto zawsze robi się szybko i wymaga mniej uwagi. Trzymając pizzę na najniższym poziomie w piekarniku powodujesz, że woda z ciasta wyparuje, a całość będzie twarda i sucha. Domowe przepisy na pizzę i tak już mają mały poziom hydratacji (stosunek wody do mąki), więc tym bardziej robi się tzw. "podeszwa". A pizza ma być mięciutka, przyjemna i napowietrzona. Przeważnie porównuję to tak - ma być jak świeży croissant, a nie wczorajsza bułka pszenna :)
Nie wiem czy to czarne to kamień czy blacha, ale opiszę w skrócie jak powinien wyglądać idealny wypiek:
ustawiamy max temperaturę i grzejemy kamień przy grzałce górnej 20-30 minut
mając gotową pizzę, czekamy aż piekarnik znowu włączy grzanie (żeby górna grzałka dawała ciepło, a nie była wyłączona przez termostat) i wrzucamy pizzkę na kamień
pieczemy 3-4 minuty (no chyba, że ktoś ma więcej niż 300C w piekarniku, wtedy 2-3 minuty)
wyciągamy perfekcyjny włoski placek ;)
Nie hejtuję - edukuję!
PS. Kamień do pizzy kosztuje 30zł - warto wydać te kilka groszy.
PS2. Następny "level" najłatwiej osiągnąć wykorzystując bardziej zaawansowany przepis na ciasto - w skrócie, dać mu czas (2-3h) zanim zacznie się robić pizzę. Warto!!!
@Peter_Mountain zamiast kamienia jest blacha 8mn i pełni tę funkcję lepiej. Co do nagrzewania, to nagrzewany przez godzinę.
Oliwek i cebuli specjalnie nie daję na wierzch, bo są niedobre spieczone. Pizza jest celowo na najbliższym poziomie, żeby nie spaliła się od góry. Niestety maksymalna temperatura mojego piekarnia to 270 stopni w trybie grilla. Pizza nie wychodzi ani sucha, ani spieczona
@PanNiepoprawny Teraz zobaczyłem poprzedni wpis, że dajesz ciastu czas - super! A mąka jaka?
Następna zrób w kształcie lego
Zaloguj się aby komentować
3 dni leżakowało w lodówce
#pizza #pitca #gotujzhejto


@PanNiepoprawny ło panie, ile tych placków nakręcisz?
@Stashqo dwa 😛
Zaloguj się aby komentować
Umm niedzielne klusunie na oslode gore kid chuopskiego zywota.
#obiad #gotowanie #gownowpis #tagowanietomojapasja


@ErwinoRommelo śliżki ( ͡ಥ ͜ʖ ͡ಥ)
@ErwinoRommelo ołjeee
@Umypaszka ehh mialo byc gorzkiego zywota ale t9 powiedziealo nie nie bedzie gore kid we do not speak polish here ehh
@ErwinoRommelo xDD
zapatrzyłam się na kluski i nawet nie przeczytałam coś tam nabełkotał
Nieźle nasrane
Zaloguj się aby komentować
#gotowanie #ciasta #gotujzhejto Šimtalapis prawie udany. Tak na 80%

@pierdonauta_kosmolony

@pierdonauta_kosmolony Może mniejsza temperatura pieczenia albo niższy stopień w piekarniku? Widać, że w środku brakuje kilka minut do perfekcji.
@Peter_Mountain Zapomniałem zmniejszyć do 200 po nagrzaniu. Musiałem wcześniej wyjąć (tsyhyhy)
@pierdonauta_kosmolony jak na 80% to wygląda smacznie
Zaloguj się aby komentować
#jedzenie #jedzzhejto #suseuspamuje
Susłowa fanaberia stołowa
Ziemniaki z sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem mięsa mielonego wymieszane w szpinaku

@suseu żadna fanaberia, hindusy mają danie palak paneer, które z racji słabej dostępności ichniejszego twarogu modyfikuję dodając np. ziemniaki albo ciecierzycę i suszone pomidory. Wchodzi elegancko.
@pigoku Dziś jest dzień Hejto uczy, Hejto bawi, nie wiedziałem że hindusi mają takie danie
Jak zrobisz to się pochwal i wołaj
@suseu chyba kiedyś wrzucałem a w sumie to rzadko mam nastrój na "instagramowanie" obiadu. Zresztą takie danie wygląda mniej więcej jak zdjęcie wrzucone przez opa: zielona breja
Zaloguj się aby komentować
Dzień drugi robienia pierogów. Dziś improwizacja - ruskie z dodatkiem mięty, z dodtkiem batatów i z dodatkiem orzechów włoskich i pistacji.
Wszystkie dobre
#gotowanie #pierogiboners #gotowanietomojapasja
Łoo widać powodzi się. Daj znać czy dobre.
@POMIDORES Przeczytaj raz jeszcze. Choć z batatem dla mnie najgorzej
@Ragnarokk ja osobiście to nie lubię takich wymysłów. Ruskie to pierogi idealne i nie ma potrzeby ich "ulepszać"
@cebulaZrosolu Jest to główny typ pierogów jakie robie, więc rozumiem. Zreszta wczoraj robilem zwyczajne. Dodawanie miety jest akurat też dość powszechne.
@cebulaZrosolu mój stary też kombinował z miętą i to rzeczywiście robi robotę, ale niewielki dodatek.
@Ragnarokk Masz dar mieszania potraw jak moja Różowa przed okresem.
@Fishery

Zaloguj się aby komentować
Najtrudniejsze w robieniu pierogów jest powiedzieć sobie, że więcej ich nie jesz, bo robiłeś na pare następnych tygodni
#gownowpis #pierogi
@Ragnarokk ja jutro uszka z różową lepię dla całej rodziny prawie
@Odwrocuawiacz Uszka z różową. Damn, takiego sposobu na ukrycie zwłok to nie słyszałem od czasu filmu Burtona
Zaloguj się aby komentować
Pod warzywami jeszcze feta i czosnek
#gotowanie #gotujzhejto






Tylko chleba se weź!
Oezu skad wziąłeś taką skowyrną zastawę z arcoroc? :)
@dez_ z szuflady
Ten blat brzmi znajomo
@macgajster bo ja mam jeden
Zaloguj się aby komentować
Dzisiaj Ramen na przepisie od owen.han z insta. Duzo gestsze od poprzedniego i osobiscie wole grubszy makaron
#gotujzhejto #gotowanie

Ekstra. Jakie dodatki - jajka to jasne. Czy dobrze widzę tofu? To zielone to Pak Choi surowy?
@ColonelWalterKurtz ser paneer (mial byc stek ale zapomnialem kupic xD)
Zielona cebulka, pak choi byl gotowany z wywarem i wylowiony, a potem drugi surowy skrojony na wierzch, prazona cebulka na koniec. Makaron udon.
@3t3r Najs, zupełnie inne niż sam daję (oprócz jaja :P)
Zaloguj się aby komentować
Antrykot wołowy i stek z dzika - kolacja do oceny #stepujacybudowlaniec

Chociaż bym to posolił ... tak na surowo
@DzejZi po ugotowaniu już tak ładnie nie wygląda
Concretena kolacja
Idealne połączenie
Zaloguj się aby komentować
Jaki kraj taki program atomowy ¯\_(ツ)_/¯
Dzisiaj naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami.
#gotujzhejto #jedzenie

@Stashqo jedne z najlepszych.
@Stashqo właśnie okebalem trzy, ale z mozarellą a nie z fetą
@kubex_to_ja tyż dobre!
@Stashqo jeszcze był tuńczyk
Dałbym się za nie pokroić
Zaloguj się aby komentować
Miałem się chwalić zupa z mojego nowego gara, więc przedstawiam ramenik na bulionie z gara :D muszę powiedzieć że jestem szczęśliwy że nie wziąłem mniejszego, bo gar był prawie pełny, a wyszło tylko ok 4l bulionu. Ramenik pycha, Tantamen z przepisu Martyny Chomackiej, tare na paście sezamowo-orzechowej, mięso wołowe i dodatkowa porcja oleju chili na wierzchu dla mnie :D wyszło pycha, jutro powtórka!!
#gotowanie #gotujzhejto #kuchnia. #ramen


@Endrevoir
>j⁎⁎⁎ij losowe składniki do miski
>zalej wywarem z kury
>ta-daa, I maded RAMEN!!!!
Żartuję, zazdroszczę, więc hejtuję.

@Opornik nie zazdrość tylko przyjeżdżaj, wystarczy dla ciebie ;)
@Endrevoir LOL

@Opornik Google sepleni? XD
Pięknie. Podrzuć przepis :)
@ColonelWalterKurtz
Kup garnek 10L
Zrób bulion
otwórz lodówkę, podstaw pod nią miskę z wywarem
włóż do lodówki po łokieć ramię na półce z rzeczami których termin przydatności się kończy
srujnij wszystkie te składniki do miski
włóż papierek nori do połowy
cyknij fotkę
Ta-daa!
Sorry głodny jestem muszę coś zjeść.
@ColonelWalterKurtz ale na co chcesz, na wywar, jajka do ramenik czy sam ramen? Bo to wszystko osobny przepis xd
Zaloguj się aby komentować
#gotowanie #gotujzhejto Simtalapis. Następny wyjdzie lepiej.

Zaloguj się aby komentować
#gotowanie #gotujzhejto Próbuję robić Šimtalapis. Następny wyjdzie lepiej.

Tak na boso???
@Alawar Bez gaci wychodzi lepszy, nie znasz się
Zaloguj się aby komentować
Mam wrażenie że robię wszystkie #jesiennewyzwania tylko nie swoje
#gotowanie #gotujzhejto

MMM pychota, też ostatnio robiłem dwie zupy z bananami
@Endrevoir Dobrze, że jest banan dla skali
Po co te banany do sosu pieczeni owego dajesz?
Zaloguj się aby komentować
#gotowanie #gotujzhejto Próbuję robić Šimtalapis. Ech. Trzęsę się i boję się.

@pierdonauta_kosmolony piękny anusik
@pierdonauta_kosmolony tak mi się skojarzyło xD

To jest odbyt Belzebuba
Zaloguj się aby komentować