Google mówi ze to Jelonek Rogacz ale mi to na jelenia nie wygląda
#owady

Bo to jeszcze mały jeleń, niedojrzały
Zaloguj się aby komentować
Ile, ile?!! Lepiej mi tu oddaj trochę, bo za dużo w dupsko ci pójdzie!
@SaucissonBorderline Ślinotoka mi wywołałeś
@SaucissonBorderline MATKO BOSKO KOCHANO DROGO! coś pięknego, kupuję składniki jutro w sklepie bo się zesram jak tego nie spróbuję
Zaloguj się aby komentować
@SaucissonBorderline Ładnie wygląda, wygodne do jedzenia?
@SaucissonBorderline ♪z ziemi wolskiej do wolskiiiiii♫
Ale zazdro... co to za sprzęt, wariacie?
Zaloguj się aby komentować
Cos pieknego
Omg, bezbłędny
Jaki serek?
@SaucissonBorderline oh man, dej przepis!
Zaloguj się aby komentować
@SaucissonBorderline gratulacje
Zaloguj się aby komentować
O, coś mnie ominęło, przeczytałem oświadczenie ale to jest w odpowiedzi na co?
Zaloguj się aby komentować
@SaucissonBorderline dwa pytanka, czy dajesz olej do ciasta i czy smarujesz po każdym gofrze?
Mam gofrownicę dezala kupioną 15lat temu, nadal śmiga, nic nie przywiera. W budzie z goframi, w której kiedyś pomagałem smarowali płyty pędzelkiem po każdym wypieku. Dezale pracowały tam po kilka lat zanim płyty im się zużywały a gofrów w sezonie klepali tysiące i to na gównianym cieście z proszku.
Zjadłbym takie paprykowe albo szpinakowe.
a gofery z dżemerem?
Zaloguj się aby komentować
@SaucissonBorderline ależ piękne - biere.
@strzala666 warto, dalej jest tylko lepiej
Zaloguj się aby komentować
@SaucissonBorderline po prostu jest mu łatwiej. Miał kilka wywiadów, gdzie się za bardzo męczył i od tamtego czasu już odpowiada tylko po angielsku.
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
A coś się zmieniło ?
Zaloguj się aby komentować
Bede siedział, grał w gre, i nie wstawał dopóki nie spadnę z krzesła.
@Opornik gdybym nie musiał wyprowadzić psa i ok 22 przenieść się do tv na f1 to mielibyśmy takie same plany :)
Zaloguj się aby komentować
@SaucissonBorderline duża kolekcja?
@bojowonastawionaowca jeszcze nie, coś ok 30+ krążków.
To wciąż jeszcze początek przygody z winylami :)
Zaloguj się aby komentować
@SaucissonBorderline Fajnie
@Yes_Man a dzięki, niedawno zamieniłem wysłużone logitechy :) na aktywne Edifier 2.0 R1280DB i jestem bardzo zadowolony
Zaloguj się aby komentować
Logitech 2.1 Z333
To te piszczące gauno!
@ZygoteNeverborn piszczące? nie bardzo, bardziej turbo bassowe z defaultu,
mają swoje lata, przeszły drogę od PC> TV> TV> teraz tv+gramofon wiec proszę ich nie szkalować
@SaucissonBorderline Po prostu nie słyszysz. Moja żona też tego nie słyszy a ja tak..
@SaucissonBorderline słuchać, obserwować
Dostałem też pytanie, ile będą kosztować lepsze kolumny i wzmacniacz?
@SaucissonBorderline z 10k sobie naszykuj
Witamy na tagu. Jazz z winyla to jest miód na uszy.
@FriendGatherArena uu panie, tyle to nie
póki co skłaniam się bardziej ku kolumnom aktywnym,
obczajam te Audio-Technica AT-SP3X albo Edifier R2750DB na obecna powierzchnie powinny wystarczyć aż nadto
Oj tak Jazz z wynyla robi robotę, elektronika/rock jest spoko, ale wejdzie Miles Davis czy Petrucciani na klawiszach to inna gęstość
@SaucissonBorderline i chcesz to bezpośrednio do gramofonu podłączyć? Jakoś wątpię, że to będzie dobrze grało bez wzmacniacza..
rock bardzo dobrze brzmi, elektroniki nie słuchałem ale cięższe gitarowe brzmienia niestety bardzo płasko. obstawiałbym, ze z elektroniką, która też potrzebuje dużo dołu, będzie podobnie
Zaloguj się aby komentować
@SaucissonBorderline
Gratulacje, biegaj z nami
@pluszowy_zergling heh znam to
Zaloguj się aby komentować
Bardzo ładnie
@pluszowy_zergling bieżnia mnie nudzi, czasem gdy brakuje mi kroków strasznie się mecze, by dobić to na bieżni
Dzięki za polecajkę akurat mam ten komfort, że nie muszę martwić się o jakość powietrza i mgła jest tylko mgłą
Taką bez zbędnego dziadostwa z komina sąsiada.
Najgorzej gdy zjadę w rodzinne strony i wtedy przypominam sobie co to smog czy zapach palonego badziewia wieczorem...
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Jeszcze chwila i będziesz latał 5km na lajcie a potem jak w tytule programu dla młodzieży 5-10-15
@Z_buta_za_horyzont hehe, już takie szybsze 5-10 będzie wystarczające
Zaloguj się aby komentować
Przepis poprosze. Ile kalorii ma porcja wchodzi? Liczyłeś?
@Sofie @Elvisiako
Trzymajcie przepis,
Sernik z peccorino i Skyrem
Składniki:
600g skyru naturalnego
4 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
1 łyżka cukru pudru (możesz dodać więcej cukru, jeśli lubisz słodsze desery mi nie zależało na tym by był słodki)
35g budyniu waniliowego bez cukru
35g sera pecorino romano
1/2 laski wanilii / aromat waniliowy
Składniki na polewę:
1 mały jogurt naturalny
1,5 łyżki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175°C.
Oddziel żółtka od białek.
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
W osobnej misce zmiksuj żółtka z cukrem pudrem na krem.
Zetrzyj ser pecorino romano na drobnej tarce.
Do żółtek dodaj budyń waniliowy, skyr, starty ser pecorino oraz ziarenka z połowy laski wanilii. Dokładnie wymieszaj.
Delikatnie wmieszaj ubite białka do masy serowej, uważając, by nie rozbić piany.
Przelej masę do okrągłej formy o średnicy 27 cm.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.
Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w środku na kolejne 20 minut.
Wyjmij sernik z piekarnika i ostudź całkowicie.
Przygotowanie polewy:
Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
W misce wymieszaj jogurt naturalny.
Stopniowo dodawaj rozpuszczoną żelatynę do jogurtu, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
Odstaw polewę na kilka minut, co jakiś czas mieszając i kontrolując konsystencję.
Gdy polewa zacznie lekko tężeć, ale wciąż będzie płynna, polej nią zimny sernik.
Udekoruj według uznania.
@SaucissonBorderline dziękuję
@mordaJakZiemniaczek @SUM
chciałem podbić smak skyru, sam skyr jest no dość płaski, jogurtowy, nie to, co prawilny ser biały
peccorino przyjemnie podbiło smak, raz, że pachnie bardziej serowo nie jogurtowo to można też wyczuć jego delikatny posmak
nie dawałem go jakoś dużo, na cały sernik wrzuciłem 35g startego peccorino
co do makrosów, jeśli wierzyć wyliczeniom Ai
600g skyru naturalnego: 420 kcal, 66g białka, 6g tłuszczu, 24g węglowodanów
4 średnie jajka: 312 kcal, 24g białka, 20g tłuszczu, 0g węglowodanów
1 łyżka cukru pudru (około 10g): 40 kcal, 0g białka, 0g tłuszczu, 10g węglowodanów
35g budyniu waniliowego bez cukru: 126 kcal, 2g białka, 1g tłuszczu, 28g węglowodanów
35g startego sera pecorino romano: 147 kcal, 9g białka, 12g tłuszczu, 1g węglowodanów
Polewa:
1 mały jogurt naturalny (około 150g): 87 kcal, 5g białka, 5g tłuszczu, 6g węglowodanów
1,5 łyżeczki żelatyny (około 5g): 17 kcal, 4g białka, 0g tłuszczu, 0g węglowodanów
Suma makroskładników
Białko: 110g
Tłuszcze: 44g
Węglowodany: 69g
Procentowy rozkład makroskładników:Białko: 38% (110g * 4 kcal = 440 kcal)
Tłuszcze: 34% (44g * 9 kcal = 396 kcal)
Węglowodany: 28% (69g * 4 kcal = 276 kcal)
Uśrednione makroskładniki dla tego przepisu to:Białko: 38%
Tłuszcze: 34%
Węglowodany: 28%
@Sofie
wychodziło ok 133+/- kcal na porcje ok 120g
@SaucissonBorderline rewelacja
@Sofie ciesze się, że zainspirowałem
daj znać czy Ci smakowało
To faktycznie nie za słodki
@Michumi ale dobry
Zaloguj się aby komentować