

SaucissonBorderline
- 46wpisy
- 288komentarzy
Nie nagrałeś jak trzeba
@SaucissonBorderline dwa pytanka, czy dajesz olej do ciasta i czy smarujesz po każdym gofrze?
Mam gofrownicę dezala kupioną 15lat temu, nadal śmiga, nic nie przywiera. W budzie z goframi, w której kiedyś pomagałem smarowali płyty pędzelkiem po każdym wypieku. Dezale pracowały tam po kilka lat zanim płyty im się zużywały a gofrów w sezonie klepali tysiące i to na gównianym cieście z proszku.
Zjadłbym takie paprykowe albo szpinakowe.
Zaloguj się aby komentować
Wczoraj rozpocząłem swoją przygodę z #expedition33
ale to jest kocur od samego intro
Przyznaje #muzyka robi mega robotę, jak wypuszczą #winyle biere jak nawrocki kawalerkę
#gry #expedition33 #pcmasterrace

@SaucissonBorderline ależ piękne - biere.
@strzala666 warto, dalej jest tylko lepiej
Zaloguj się aby komentować
#f1
@SaucissonBorderline po prostu jest mu łatwiej. Miał kilka wywiadów, gdzie się za bardzo męczył i od tamtego czasu już odpowiada tylko po angielsku.
Zaloguj się aby komentować
#f1
Zaloguj się aby komentować
Xd i to Sainz mial być przegrywem w Williamsie
A coś się zmieniło ?
Zaloguj się aby komentować
Ja poluje na czarownice/różową
#gryplanszowe #grybezpradu #gryplanszowe

Bede siedział, grał w gre, i nie wstawał dopóki nie spadnę z krzesła.
@Opornik gdybym nie musiał wyprowadzić psa i ok 22 przenieść się do tv na f1 to mielibyśmy takie same plany :)
Zaloguj się aby komentować
A skoro dzień swiety świecić to zarzucam taki set na początek :)
Czy można lepiej rozpocząć majówkę? Pewnie można, jednak i tak jest dobrze
#muzyka #winyle #jazz

@SaucissonBorderline duża kolekcja?
@bojowonastawionaowca jeszcze nie, coś ok 30+ krążków.
To wciąż jeszcze początek przygody z winylami :)
Zaloguj się aby komentować
trzeba uPuścić trochę powietrza ;)
Dlatego właśnie Air - 10 000 Hz Legend kręci się teraz na talerzu
https://youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_m3nqEmapk3OKb3-a3eHDH80WXj3C1zXfs&si=hMyYb_tLmMLT1sG4
#gramofon #winyle #muzyka #muzykaelektroniczna

@SaucissonBorderline Fajnie
@Yes_Man a dzięki, niedawno zamieniłem wysłużone logitechy :) na aktywne Edifier 2.0 R1280DB i jestem bardzo zadowolony
Zaloguj się aby komentować
W ten weekend przyszedł gramofon Audio-Technica AT-LP60XBT i tak rozpoczęła się przygoda z #winyle
póki co podpięty do głośniczków Logitech 2.1 Z337 ale i tak robi robotę
U mnie na pierwszy set trafił Kraftwerk, różowa poszła w jazzowe klimaty
Miło było samemu zarzucić płytę, a nie oglądać to na youtubie
Dostałem też pytanie, ile będą kosztować lepsze kolumny i wzmacniacz?
boję się ,że skończy się złotymi kablami
#muzyka

Logitech 2.1 Z333
To te piszczące gauno!

@ZygoteNeverborn piszczące? nie bardzo, bardziej turbo bassowe z defaultu,
mają swoje lata, przeszły drogę od PC> TV> TV> teraz tv+gramofon wiec proszę ich nie szkalować
@SaucissonBorderline Po prostu nie słyszysz. Moja żona też tego nie słyszy a ja tak..
@SaucissonBorderline słuchać, obserwować
Dostałem też pytanie, ile będą kosztować lepsze kolumny i wzmacniacz?
@SaucissonBorderline z 10k sobie naszykuj
Witamy na tagu. Jazz z winyla to jest miód na uszy.
@FriendGatherArena uu panie, tyle to nie
póki co skłaniam się bardziej ku kolumnom aktywnym,
obczajam te Audio-Technica AT-SP3X albo Edifier R2750DB na obecna powierzchnie powinny wystarczyć aż nadto
Oj tak Jazz z wynyla robi robotę, elektronika/rock jest spoko, ale wejdzie Miles Davis czy Petrucciani na klawiszach to inna gęstość
@SaucissonBorderline i chcesz to bezpośrednio do gramofonu podłączyć? Jakoś wątpię, że to będzie dobrze grało bez wzmacniacza..
rock bardzo dobrze brzmi, elektroniki nie słuchałem ale cięższe gitarowe brzmienia niestety bardzo płasko. obstawiałbym, ze z elektroniką, która też potrzebuje dużo dołu, będzie podobnie
Zaloguj się aby komentować
Jest i ona, pierwsza dyszka w tym sezonie ;) poszło szybciej niż myślałem
Wpis dodany za pomocą https://hejto.sztafetastat.eu
#sztafeta #bieganie

@SaucissonBorderline
Gratulacje, biegaj z nami
@pluszowy_zergling heh znam to
Zaloguj się aby komentować
Wczorajszy trening, już jest fajnie ;) tylko gdyby nie ta mgła i ch$##o@a pogoda
<br /> Wpis dodany za pomocą https://hejto.sztafetastat.eu
#sztafeta #bieganie

Bardzo ładnie
@pluszowy_zergling bieżnia mnie nudzi, czasem gdy brakuje mi kroków strasznie się mecze, by dobić to na bieżni
Dzięki za polecajkę akurat mam ten komfort, że nie muszę martwić się o jakość powietrza i mgła jest tylko mgłą
Taką bez zbędnego dziadostwa z komina sąsiada.
Najgorzej gdy zjadę w rodzinne strony i wtedy przypominam sobie co to smog czy zapach palonego badziewia wieczorem...
Zaloguj się aby komentować
Miała być piąteczka, wyszło sześć, też dobrze ;)
Wpis dodany za pomocą https://hejto.sztafetastat.eu
#sztafeta #bieganie

Zaloguj się aby komentować
Dzisiejszy bieg należał do tych przyjemniejszych, już nie czuje, że umieram z każdym kolejnym krokiem :)
<br /> Wpis dodany za pomocą https://hejto.sztafetastat.eu
#sztafeta #bieganie

Jeszcze chwila i będziesz latał 5km na lajcie a potem jak w tytule programu dla młodzieży 5-10-15
@Z_buta_za_horyzont hehe, już takie szybsze 5-10 będzie wystarczające
Zaloguj się aby komentować
baza skyr, i pecorino romano, dużo białeczka, mało kcal
Chciałem uzyskać coś pomiędzy zwykłym sernikiem a baskijskim,
no to nie do końca pykło, ale i tak jestem zadowolony
#gotowanie #jedzenie #gotujzhejto #chwalesie

Przepis poprosze. Ile kalorii ma porcja wchodzi? Liczyłeś?
@Sofie @Elvisiako
Trzymajcie przepis,
Sernik z peccorino i Skyrem
Składniki:
-
600g skyru naturalnego
-
4 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
-
1 łyżka cukru pudru (możesz dodać więcej cukru, jeśli lubisz słodsze desery mi nie zależało na tym by był słodki)
-
35g budyniu waniliowego bez cukru
-
35g sera pecorino romano
-
1/2 laski wanilii / aromat waniliowy
Składniki na polewę:
-
1 mały jogurt naturalny
-
1,5 łyżki żelatyny
-
1/4 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
-
Rozgrzej piekarnik do 175°C.
-
Oddziel żółtka od białek.
-
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
-
W osobnej misce zmiksuj żółtka z cukrem pudrem na krem.
-
Zetrzyj ser pecorino romano na drobnej tarce.
-
Do żółtek dodaj budyń waniliowy, skyr, starty ser pecorino oraz ziarenka z połowy laski wanilii. Dokładnie wymieszaj.
-
Delikatnie wmieszaj ubite białka do masy serowej, uważając, by nie rozbić piany.
-
Przelej masę do okrągłej formy o średnicy 27 cm.
-
Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.
-
Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w środku na kolejne 20 minut.
-
Wyjmij sernik z piekarnika i ostudź całkowicie.
Przygotowanie polewy:
-
Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
-
W misce wymieszaj jogurt naturalny.
-
Stopniowo dodawaj rozpuszczoną żelatynę do jogurtu, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
-
Odstaw polewę na kilka minut, co jakiś czas mieszając i kontrolując konsystencję.
-
Gdy polewa zacznie lekko tężeć, ale wciąż będzie płynna, polej nią zimny sernik.
-
Udekoruj według uznania.

@SaucissonBorderline dziękuję
@mordaJakZiemniaczek @SUM
chciałem podbić smak skyru, sam skyr jest no dość płaski, jogurtowy, nie to, co prawilny ser biały
peccorino przyjemnie podbiło smak, raz, że pachnie bardziej serowo nie jogurtowo to można też wyczuć jego delikatny posmak
nie dawałem go jakoś dużo, na cały sernik wrzuciłem 35g startego peccorino
co do makrosów, jeśli wierzyć wyliczeniom Ai
-
600g skyru naturalnego: 420 kcal, 66g białka, 6g tłuszczu, 24g węglowodanów
-
4 średnie jajka: 312 kcal, 24g białka, 20g tłuszczu, 0g węglowodanów
-
1 łyżka cukru pudru (około 10g): 40 kcal, 0g białka, 0g tłuszczu, 10g węglowodanów
-
35g budyniu waniliowego bez cukru: 126 kcal, 2g białka, 1g tłuszczu, 28g węglowodanów
-
35g startego sera pecorino romano: 147 kcal, 9g białka, 12g tłuszczu, 1g węglowodanów
Polewa:
1 mały jogurt naturalny (około 150g): 87 kcal, 5g białka, 5g tłuszczu, 6g węglowodanów
1,5 łyżeczki żelatyny (około 5g): 17 kcal, 4g białka, 0g tłuszczu, 0g węglowodanów
-
Suma makroskładników
1149 kcal
-
Białko: 110g
-
Tłuszcze: 44g
-
Węglowodany: 69g
Procentowy rozkład makroskładników:Białko: 38% (110g * 4 kcal = 440 kcal)
-
Tłuszcze: 34% (44g * 9 kcal = 396 kcal)
-
Węglowodany: 28% (69g * 4 kcal = 276 kcal)
-
Uśrednione makroskładniki dla tego przepisu to:Białko: 38%
-
Tłuszcze: 34%
-
Węglowodany: 28%
@Sofie
wychodziło ok 133+/- kcal na porcje ok 120g
@SaucissonBorderline rewelacja
@Sofie ciesze się, że zainspirowałem
daj znać czy Ci smakowało
To faktycznie nie za słodki
@Michumi ale dobry
Zaloguj się aby komentować
Staty z dziś, może nie widać wielkiego progresu,
ale uderzyłem na trasę z masą podbiegów i zbiegów, ja j#$#e te to dopiero dają w kość
Wpis dodany za pomocą https://hejto.sztafetastat.eu
#sztafeta #bieganie

@SaucissonBorderline To prawda, zbiegi potrafią zaskoczyć bardziej niż podbiegi!
Zaloguj się aby komentować
Pierwszy raz w tym roku,
pierwszy raz od bardzo, bardzo dawna
Bałem się, że będzie gorzej, najtrudniejsze było po prostu ruszyć d⁎⁎ę z domu
Wpis dodany za pomocą https://hejto.sztafetastat.eu
#sztafeta #bieganie

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku, brawo ty!
@sleep-devir dzięki, mam tylko nadzieje, że jutro będę mógł normalnie podróżować
Zaloguj się aby komentować
@SaucissonBorderline Zara bedzie! Ponad milion widzów na Twitchu xD
@hellgihad no coś nie bardzo XD chwile była kolejka i znów wywaliło
Zaloguj się aby komentować
Frank precyzyjnie pokazuje, w jaki sposób udało się konserwatystom zdefiniować na nowo konflikt społeczny – przenosząc go z pola ekonomii na pole kultury.
Kiedyś taktyka zastosowana w skali mikro, kolejny już raz sprawdza się w skali makro
i to nie tylko w usa
#usa #wybory #socjologia
Zaloguj się aby komentować
Xd Perez
Zaloguj się aby komentować
Otóż ja od kilku lat byłem szczęśliwym, aż do wczoraj użytkownikiem gofrownicy tej wychwalanej marki.
Gofrownica nagle zaczęła łapać ciasto do powierzchni, ciasto zawsze robię to samo, gofrownice dobrze rozgrzewam, smarowidło się zgadza i nagle nie ma opcji by gofry nie rozpierdzielały się na pół
Gofrownica nie ma najmniejszych śladów zużycia, warstwa teflonowa wydaje się być nietknięta jednak nie wiem, czy możliwe by z czasem powłoka straciła swoje właściwości?
Szkoda mi jej wyrzucać, dała tyle wyśmienitych gofrów, a i swoje kosztowała
Ktoś może miał podobny problem?
#gotowanie #kuchnia #pytanie #hobby
A sprawdzałeś czy faktycznie się rozgrzewa tak jak kiedyś? Może słabiej grzeje.
@pszemek grzeje, brzegi są turbo wypieczone, kawałki gofrów, które uda mi się oderwać również
jeżeli się klei to do czegoś, jeśli powłoka wygląda na nietkniętą to może jakieś niewielkie zabrudzenia mimo wszystko są. nie robię tylu gofrów ile bym chciał, dezala mam juz ponad 6 lat i śmiga bez problemu. może spróbuj wysezonować ją jak patelnię żeliwną - przesmaruj olejem lnianym i daj mu się wypalić. albo grzej na pusto żeby wypalić ewentualne niewidoczne zabrudzenia i sprawdź czy coś pomogło, jak nie to wtedy sezonuj.
@wonsz też o tym myślałem, czy by tego jak woka nie wypalić
musze zgłębić temat sezonowania
@SaucissonBorderline jeszcze jedna rzecz z tematów pokrewnych, może pomoże - naleśniki robię na patelni żeliwnej i czasami zdarza się że pierwsze strasznie się lepią mimo smarowania tłuszczem i porządnego rozgrzania - zauważyłem że to za rzadkie ciasto, więc dosypuję trochę mąki i pomaga. Może ci mąka wilgoci złapała, wrzucasz na wagę i dajesz mniej mąki bo woda swoje dodaje.
@wonsz próbowałem proporcjami kombinować, dawałem więcej oleju itp, ciasto nawet gotowe od producenta ogarnąłem i to samo
swoją droga maja dobre to ciasto gotowe
Zaloguj się aby komentować