Zdjęcie w tle
SaucissonBorderline

SaucissonBorderline

Inspirator
  • 46wpisy
  • 288komentarzy
Stashqo

@SaucissonBorderline dwa pytanka, czy dajesz olej do ciasta i czy smarujesz po każdym gofrze?


Mam gofrownicę dezala kupioną 15lat temu, nadal śmiga, nic nie przywiera. W budzie z goframi, w której kiedyś pomagałem smarowali płyty pędzelkiem po każdym wypieku. Dezale pracowały tam po kilka lat zanim płyty im się zużywały a gofrów w sezonie klepali tysiące i to na gównianym cieście z proszku.

Anty_Anty

Zjadłbym takie paprykowe albo szpinakowe.

Zaloguj się aby komentować

Kurde, namówiliście!
Wczoraj rozpocząłem swoją przygodę z #expedition33
ale to jest kocur od samego intro

Przyznaje #muzyka robi mega robotę, jak wypuszczą #winyle biere jak nawrocki kawalerkę

#gry #expedition33 #pcmasterrace
ae61d23b-d540-4067-8d08-75638239f134
4
strzala666

@SaucissonBorderline ależ piękne - biere.

SaucissonBorderline

@strzala666 warto, dalej jest tylko lepiej

Zaloguj się aby komentować

Dziwen

@SaucissonBorderline po prostu jest mu łatwiej. Miał kilka wywiadów, gdzie się za bardzo męczył i od tamtego czasu już odpowiada tylko po angielsku.

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

CWhitePL

A coś się zmieniło ?

Zaloguj się aby komentować

Opornik

Bede siedział, grał w gre, i nie wstawał dopóki nie spadnę z krzesła.

SaucissonBorderline

@Opornik gdybym nie musiał wyprowadzić psa i ok 22 przenieść się do tv na f1 to mielibyśmy takie same plany :)

Zaloguj się aby komentować

Przeczytałem tu, że dziś obchodzimy światowy dzień jazzu
A skoro dzień swiety świecić to zarzucam taki set na początek :)
Czy można lepiej rozpocząć majówkę? Pewnie można, jednak i tak jest dobrze

#muzyka #winyle #jazz
27e76a86-ccbc-4ef8-a2c5-2205a1cf26c4
2
bojowonastawionaowca

@SaucissonBorderline duża kolekcja?

SaucissonBorderline

@bojowonastawionaowca jeszcze nie, coś ok 30+ krążków.

To wciąż jeszcze początek przygody z winylami :)

Zaloguj się aby komentować

Yes_Man

@SaucissonBorderline Fajnie Co to za skrzyneczki masz? Wizualnie bardzo ładne

SaucissonBorderline

@Yes_Man a dzięki, niedawno zamieniłem wysłużone logitechy :) na aktywne Edifier 2.0 R1280DB i jestem bardzo zadowolony

Zaloguj się aby komentować

Siema mordeczki z tagu #gramofon , wygląda na to, że dołączam do ekipy

W ten weekend przyszedł gramofon Audio-Technica AT-LP60XBT i tak rozpoczęła się przygoda z #winyle
póki co podpięty do głośniczków Logitech 2.1 Z337 ale i tak robi robotę

U mnie na pierwszy set trafił Kraftwerk, różowa poszła w jazzowe klimaty
Miło było samemu zarzucić płytę, a nie oglądać to na youtubie

Dostałem też pytanie, ile będą kosztować lepsze kolumny i wzmacniacz?
boję się ,że skończy się złotymi kablami

#muzyka
2578cd5a-a335-4f56-886e-2bd3c68a7990
9
ZygoteNeverborn

Logitech 2.1 Z333

To te piszczące gauno!

4d2f0ebd-9b25-453a-a630-f571601128f1
SaucissonBorderline

@ZygoteNeverborn piszczące? nie bardzo, bardziej turbo bassowe z defaultu,

mają swoje lata, przeszły drogę od PC> TV> TV> teraz tv+gramofon wiec proszę ich nie szkalować

ZygoteNeverborn

@SaucissonBorderline Po prostu nie słyszysz. Moja żona też tego nie słyszy a ja tak..

GSX-R750

@SaucissonBorderline słuchać, obserwować

FriendGatherArena

Dostałem też pytanie, ile będą kosztować lepsze kolumny i wzmacniacz?

@SaucissonBorderline z 10k sobie naszykuj

Witamy na tagu. Jazz z winyla to jest miód na uszy.

SaucissonBorderline

@FriendGatherArena uu panie, tyle to nie

póki co skłaniam się bardziej ku kolumnom aktywnym,

obczajam te Audio-Technica AT-SP3X albo Edifier R2750DB na obecna powierzchnie powinny wystarczyć aż nadto


Oj tak Jazz z wynyla robi robotę, elektronika/rock jest spoko, ale wejdzie Miles Davis czy Petrucciani na klawiszach to inna gęstość

FriendGatherArena

@SaucissonBorderline i chcesz to bezpośrednio do gramofonu podłączyć? Jakoś wątpię, że to będzie dobrze grało bez wzmacniacza..

rock bardzo dobrze brzmi, elektroniki nie słuchałem ale cięższe gitarowe brzmienia niestety bardzo płasko. obstawiałbym, ze z elektroniką, która też potrzebuje dużo dołu, będzie podobnie

Zaloguj się aby komentować

bacteria

@SaucissonBorderline super, tak trzymać

pluszowy_zergling

Gratulacje, biegaj z nami Ja swoje pierwsze dyszki musiałem dzielić na kilka rund, bo nie byłem w stanie ciągnąć dłużej niż 1-2 km bez kolki na samym początku. Gratulacje!

SaucissonBorderline

@pluszowy_zergling heh znam to w tym roku dzięki innym aktywnością forma nie była zła, dlatego poszło nie najgorzej, jednak zakwasy trzymają do dziś coś za coś

Zaloguj się aby komentować

pluszowy_zergling

Bardzo ładnie Jak jest smogoza to Ja uciekam na bieżnię, sprawdzasz czasem stan powietrza przed bieganiem ? @enron ma wypasioną maseczkę 3M, w której biega, gdy w Krakowie są warunki... hmm azjatyckie W sumie w tym roku nie było tak źle.

SaucissonBorderline

@pluszowy_zergling bieżnia mnie nudzi, czasem gdy brakuje mi kroków strasznie się mecze, by dobić to na bieżni

Dzięki za polecajkę akurat mam ten komfort, że nie muszę martwić się o jakość powietrza i mgła jest tylko mgłą

Taką bez zbędnego dziadostwa z komina sąsiada.

Najgorzej gdy zjadę w rodzinne strony i wtedy przypominam sobie co to smog czy zapach palonego badziewia wieczorem...

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Z_buta_za_horyzont

Jeszcze chwila i będziesz latał 5km na lajcie a potem jak w tytule programu dla młodzieży 5-10-15 .

SaucissonBorderline

@Z_buta_za_horyzont hehe, już takie szybsze 5-10 będzie wystarczające

Zaloguj się aby komentować

Zrobiłem sernik, dobry taki, nie za słodki
baza skyr, i pecorino romano, dużo białeczka, mało kcal

Chciałem uzyskać coś pomiędzy zwykłym sernikiem a baskijskim,
no to nie do końca pykło, ale i tak jestem zadowolony

#gotowanie #jedzenie #gotujzhejto #chwalesie
ba76d89d-cac7-4032-9f5e-fd9d59e7c770
19
Sofie

Przepis poprosze. Ile kalorii ma porcja wchodzi? Liczyłeś?

SaucissonBorderline

@Sofie @Elvisiako

Trzymajcie przepis,


Sernik z peccorino i Skyrem


Składniki:


  • 600g skyru naturalnego

  • 4 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)

  • 1 łyżka cukru pudru (możesz dodać więcej cukru, jeśli lubisz słodsze desery mi nie zależało na tym by był słodki)

  • 35g budyniu waniliowego bez cukru

  • 35g sera pecorino romano

  • 1/2 laski wanilii / aromat waniliowy


Składniki na polewę:


  • 1 mały jogurt naturalny

  • 1,5 łyżki żelatyny

  • 1/4 szklanki gorącej wody


Przygotowanie:


  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C.

  2. Oddziel żółtka od białek.

  3. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

  4. W osobnej misce zmiksuj żółtka z cukrem pudrem na krem.

  5. Zetrzyj ser pecorino romano na drobnej tarce.

  6. Do żółtek dodaj budyń waniliowy, skyr, starty ser pecorino oraz ziarenka z połowy laski wanilii. Dokładnie wymieszaj.

  7. Delikatnie wmieszaj ubite białka do masy serowej, uważając, by nie rozbić piany.

  8. Przelej masę do okrągłej formy o średnicy 27 cm.

  9. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.

  10. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w środku na kolejne 20 minut.

  11. Wyjmij sernik z piekarnika i ostudź całkowicie.


Przygotowanie polewy:


  1. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, mieszając do całkowitego rozpuszczenia.

  2. W misce wymieszaj jogurt naturalny.

  3. Stopniowo dodawaj rozpuszczoną żelatynę do jogurtu, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.

  4. Odstaw polewę na kilka minut, co jakiś czas mieszając i kontrolując konsystencję.

  5. Gdy polewa zacznie lekko tężeć, ale wciąż będzie płynna, polej nią zimny sernik.

  6. Udekoruj według uznania.

c18435c1-3c2b-466d-994d-7e21656a288c
Sofie

@SaucissonBorderline dziękuję

SaucissonBorderline

@mordaJakZiemniaczek @SUM

chciałem podbić smak skyru, sam skyr jest no dość płaski, jogurtowy, nie to, co prawilny ser biały

peccorino przyjemnie podbiło smak, raz, że pachnie bardziej serowo nie jogurtowo to można też wyczuć jego delikatny posmak

nie dawałem go jakoś dużo, na cały sernik wrzuciłem 35g startego peccorino


co do makrosów, jeśli wierzyć wyliczeniom Ai


  1. 600g skyru naturalnego: 420 kcal, 66g białka, 6g tłuszczu, 24g węglowodanów

  2. 4 średnie jajka: 312 kcal, 24g białka, 20g tłuszczu, 0g węglowodanów

  3. 1 łyżka cukru pudru (około 10g): 40 kcal, 0g białka, 0g tłuszczu, 10g węglowodanów

  4. 35g budyniu waniliowego bez cukru: 126 kcal, 2g białka, 1g tłuszczu, 28g węglowodanów

  5. 35g startego sera pecorino romano: 147 kcal, 9g białka, 12g tłuszczu, 1g węglowodanów


Polewa:

1 mały jogurt naturalny (około 150g): 87 kcal, 5g białka, 5g tłuszczu, 6g węglowodanów

1,5 łyżeczki żelatyny (około 5g): 17 kcal, 4g białka, 0g tłuszczu, 0g węglowodanów


  • Suma makroskładników 1149 kcal

  • Białko: 110g

  • Tłuszcze: 44g

  • Węglowodany: 69g


Procentowy rozkład makroskładników:Białko: 38% (110g * 4 kcal = 440 kcal)


  • Tłuszcze: 34% (44g * 9 kcal = 396 kcal)

  • Węglowodany: 28% (69g * 4 kcal = 276 kcal)

  • Uśrednione makroskładniki dla tego przepisu to:Białko: 38%

  • Tłuszcze: 34%

  • Węglowodany: 28%


@Sofie

wychodziło ok 133+/- kcal na porcje ok 120g

Sofie

@SaucissonBorderline rewelacja już wiem co jutro kupię w sklepie

SaucissonBorderline

@Sofie ciesze się, że zainspirowałem

daj znać czy Ci smakowało

Michumi

To faktycznie nie za słodki

Zaloguj się aby komentować

pluszowy_zergling

@SaucissonBorderline To prawda, zbiegi potrafią zaskoczyć bardziej niż podbiegi!

Zaloguj się aby komentować

sleep-devir

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku, brawo ty!

SaucissonBorderline

@sleep-devir dzięki, mam tylko nadzieje, że jutro będę mógł normalnie podróżować

Zaloguj się aby komentować

hellgihad

@SaucissonBorderline Zara bedzie! Ponad milion widzów na Twitchu xD

SaucissonBorderline

@hellgihad no coś nie bardzo XD chwile była kolejka i znów wywaliło

Zaloguj się aby komentować

Przy okazji gorącego tematu wyborów polecam książkę Co z Tym Kansas?

Frank precyzyjnie pokazuje, w jaki sposób udało się konserwatystom zdefiniować na nowo konflikt społeczny – przenosząc go z pola ekonomii na pole kultury.

Kiedyś taktyka zastosowana w skali mikro, kolejny już raz sprawdza się w skali makro
i to nie tylko w usa

#usa #wybory #socjologia
0

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Czy są wśród nas użytkownicy gofrownic Dezal?
Otóż ja od kilku lat byłem szczęśliwym, aż do wczoraj użytkownikiem gofrownicy tej wychwalanej marki.

Gofrownica nagle zaczęła łapać ciasto do powierzchni, ciasto zawsze robię to samo, gofrownice dobrze rozgrzewam, smarowidło się zgadza i nagle nie ma opcji by gofry nie rozpierdzielały się na pół
Gofrownica nie ma najmniejszych śladów zużycia, warstwa teflonowa wydaje się być nietknięta jednak nie wiem, czy możliwe by z czasem powłoka straciła swoje właściwości?

Szkoda mi jej wyrzucać, dała tyle wyśmienitych gofrów, a i swoje kosztowała
Ktoś może miał podobny problem?

#gotowanie #kuchnia #pytanie #hobby
11
pszemek

A sprawdzałeś czy faktycznie się rozgrzewa tak jak kiedyś? Może słabiej grzeje.

SaucissonBorderline

@pszemek grzeje, brzegi są turbo wypieczone, kawałki gofrów, które uda mi się oderwać również

wonsz

jeżeli się klei to do czegoś, jeśli powłoka wygląda na nietkniętą to może jakieś niewielkie zabrudzenia mimo wszystko są. nie robię tylu gofrów ile bym chciał, dezala mam juz ponad 6 lat i śmiga bez problemu. może spróbuj wysezonować ją jak patelnię żeliwną - przesmaruj olejem lnianym i daj mu się wypalić. albo grzej na pusto żeby wypalić ewentualne niewidoczne zabrudzenia i sprawdź czy coś pomogło, jak nie to wtedy sezonuj.

SaucissonBorderline

@wonsz też o tym myślałem, czy by tego jak woka nie wypalić

musze zgłębić temat sezonowania

wonsz

@SaucissonBorderline jeszcze jedna rzecz z tematów pokrewnych, może pomoże - naleśniki robię na patelni żeliwnej i czasami zdarza się że pierwsze strasznie się lepią mimo smarowania tłuszczem i porządnego rozgrzania - zauważyłem że to za rzadkie ciasto, więc dosypuję trochę mąki i pomaga. Może ci mąka wilgoci złapała, wrzucasz na wagę i dajesz mniej mąki bo woda swoje dodaje.

SaucissonBorderline

@wonsz próbowałem proporcjami kombinować, dawałem więcej oleju itp, ciasto nawet gotowe od producenta ogarnąłem i to samo


swoją droga maja dobre to ciasto gotowe

Zaloguj się aby komentować

Następna