Jedyna słuszna wersja cïtöënä
Zaloguj się aby komentować
Rule #1: Don't be a dick.
Jedyna słuszna wersja cïtöënä
Zaloguj się aby komentować
@Lubiepatrzec Czekaj, wieczorem ci pomogę.
Wczoraj Księżyc poszedł spać wśród chmurek i niewadomo było, w którym kierunku iść.
Zaloguj się aby komentować
@Lubiepatrzec Ehhhh! Ty już miałeś chodzonego, a ja dopiero w połowie drogi.
Znowu ksieżyc będzie mi oświetlał drogę.
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
@Lubiepatrzec na farmie clarksona coś takiego robili
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Otwieraj!
@Trawienny no przecież są otwarte
@Lubiepatrzec DRZWI OTWIERAJ! xD
Jeszcze się uchowały z poprzedniego sezonu?
@Mr.Mars na to wychodzi. ¯\_(ツ)_/¯
Dostałem w prezencie to nie wnikam tylko zajadam ze smakiem
@Lubiepatrzec Jak mnie się podobają te dawne, uniwersalne słoiki.
Można było w nich zrobić kiszonki i przetwory pasteryzowane. Rzadko kiedy nie powiodła się pasteryzacja i wytrzymywały w użyciu wiele lat.
Ehhh. Kiedyś to było....
Nie dajesz kopru na spód? Mnie by wkurzało jakby tak z wierzchu pływał.
Zaloguj się aby komentować
@Lubiepatrzec chciałem zwrócić uwagę na karygodny błąd w PDM (profesjonalnej dojrzewalni mięsa). Błąd polega braku certyfikatów PDM oraz na tym że nie mam dostępu do PDM. Proszę to jak najszybciej naprawić.
PS uważam że brak przypraw jest błędem. Ale to tylko moje zdanie.
@Astro mogę udostępnić dokumentację techniczną do samodzielnego wykonania PDM. Jest to urządzenie zaprojektowane w koncepcji DIY i jako takie nie podlega udostępnianiu podmiotom zewnętrznym i służy jedynie do użytku wewnętrznego.
Przyprawy wjadą następnym razem jeśli ta partia będzie w pytkę.
@Lubiepatrzec samowolki budowlane i lodówkowe zawsze się tak tłumaczą. DIY to proces wykonawczy, nie zwalnia to z certyfikacji i dostępu.
Co do przypraw. Tłucz sam w sobie jest średnio smaczny (nie ważne czy boczek czy słonina imho zawsze powinien być przyprawiony) i może tobie nie posmakować. Ale nie zniechęcaj się. Następnym razem zrób z przyprawami.
Zaloguj się aby komentować
@Lubiepatrzec ładny eufemizm na mastubancję. xD
@AdelbertVonBimberstein prychłem
Zaloguj się aby komentować
@Lubiepatrzec Gdzie fotka?
Edit. Jest ale ładuje się jak po modemie.
@Pomidor__ jesteś szybszy niż serwery hejto
@Lubiepatrzec Pa to https://vacus.pl/42-worki-do-dojrzewanie-miesa
Zaloguj się aby komentować
Memesek sprzed 20 lat <3
@def Przecież to boli blog.
@Byk tak, a o co chodzi?
Jaka czarna? Ja piję z mlekiem i moja kawa jest mulatką
@conradowl
@conradowl On zwraca się do czystej kawy. Mleko tam robi za to, za co robi cola przy whiskey.
@Lubiepatrzec ło matko. Boliblog. Ale nostalgłam.
Zaloguj się aby komentować
@Lubiepatrzec Nie kusi cię ten boczek.
Tak tylko kawałeczek wziąć
@Mr.Mars Nie no, teraz jest całkiem surowy, więc nie kusi ale efekt końcowy zapewne długo nie poleży
@Lubiepatrzec "Cukier opłukałem, mięso wysuszyłem..."
O uj, pod jakąś nutę to odczytałem znaną z wioskowych wesel
Perfekcyjny twór borzy w postaci boczku kalac cukrem (ಥ﹏ಥ) nie godzi sie!
@hesuss Nie znasz się! Ja też tak myślałem ale brać wędliniarska mnie wyprowadziła z błędu. Cukier jest pożywką dla bakterii potrzebnych do dojrzewania i odwadnia mięso. Nie wchodzi do środka i go nie czuć w smaku.
@Lubiepatrzec "brać wędliniarska"... Lupki użyłeś?
Zaloguj się aby komentować
@Lubiepatrzec weź skocz namydlić auto.
@Mr.Mars jakbym namydlił w trakcie deszczu to byłby potop a ja nie dokończyłem jeszcze arki ¯\_(ツ)_/¯
Zaloguj się aby komentować
@Lubiepatrzec xiaomi lepsze
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ojapierdole
Powinno byc przykladowo: salon 235k, wRtosc rzeczywista=koszt naprawy 5k
@Romanzholandii problem w tym, że w detalu nie kupisz części zamiennych, a ustawianie auta mającego się rozpędzić do 420 km/h to bardzo, bardzo, bardzo precyzyjna robota.
Zaloguj się aby komentować
@Lubiepatrzec mmmm moj ulubiony tag! (ʘ‿ʘ)
@Mielonkazdzika boczuś
@Lubiepatrzec Ponadto cukier działa mocno odwadniająco.
@UncleFester kolejny plus
@UncleFester O tym też wspomniałem.
bez cukru nie zrobisz tak dojrzewającej wędliny
chyba że się chcesz z tym certolić pół roku i obniżysz wilgotność do takiej gdzie mięcho zacznie schnąć a nie gnić
@VonTrupka już wiem i dlatego leży sobie w cukrze.
Zaloguj się aby komentować
@Lubiepatrzec Jak zwykle nie zawołało.
@Pomidor__ no jest problem z tymi powiadomieniami.
@Lubiepatrzec Jutro cukier?
Zaloguj się aby komentować
@Lubiepatrzec poczekamy-zobaczymy
@moll no niestety poczekamy, co jest największą wadą takich wędlin.
@Lubiepatrzec ale one to potem wynagradzają smakiem
@Lubiepatrzec
Proszę o szczegółową relację, kibicuję i życzę powodzenia.
Moje podejścia do "sała" i innego "guanciale" to kulinarna porażka.
Raczej specyficzne wędliny, zbyt łatwo przesuszyć, zbyt łatwo przesolić, zbyt łatwo łapią "zapaszki", a smak nie każdemu pasuje.
@UncleFester będę dodawał relacje pod tagiem. Robiłem takie rzeczy już kilka razy i zawsze super, więc i tym razem liczę na sukces choć @Pomidor__ zasiał niepewność z tą temperaturą.
@Lubiepatrzec Bo jeśli bakterie mają działać to powinno być trochę cieplej niż 3 st. C Jeśli masz lodówkę w której trzymasz np. ser żółty to też różnie może wyjść. No ale skoro już robiłeś i było ok to czemu teraz ma być źle?
@Lubiepatrzec ja jutro wstawiam ten boczek i liczę że do majówki się wyrobię.
W zwykłej lodówce faktycznie „dojrzewanie” jest trochę losowe zależy od wielu czynników. Na 4 podejścia dwa mi się udało :/ muszę kupić lodówkę do napojów i przerobić na dojrzewalnie.
@Astro wiadomo, przydałaby się specjalna do wędlin ale trzeba sobie radzić.
Zaloguj się aby komentować