Zdjęcie w tle
Lubiepatrzec

Lubiepatrzec

Gruba ryba
  • 894wpisy
  • 5332komentarzy
Lubiepatrzec userbar

Rule #1: Don't be a dick.

#ogrodnictwo #ciekawostki

Macie gdzieś na działce stare krzaki, które kiedyś były żywopłotem? Okazuje się, że takie chaszcze da się uratować i stworzyć z nich ładny i funkcjonalny żywopłot. Poniżej film z 1942 roku prezentujący technikę nazwaną tutaj hedging.

Swoją drogą bardzo lubię stare filmy instruktażowe, bo są treściwe, konkretne, nie zawierają ukrytych reklam i pajacowania.

https://youtu.be/WoprVhpOKIk?feature=shared
Lubiepatrzec userbar
superhero

@Lubiepatrzec na farmie clarksona coś takiego robili

Zaloguj się aby komentować

#jedzzhejto

Pssst! Ogórasy pierwszej klasy! 🥒🫙
Lubiepatrzec userbar
958c3bdf-7d87-4857-a762-b86432f24ee7
Lubiepatrzec

@Trawienny no przecież są otwarte

Trawienny

@Lubiepatrzec DRZWI OTWIERAJ! xD

Mr.Mars

Jeszcze się uchowały z poprzedniego sezonu?

Lubiepatrzec

@Mr.Mars na to wychodzi. ¯⁠\⁠_⁠(⁠ツ⁠)⁠_⁠/⁠¯

Dostałem w prezencie to nie wnikam tylko zajadam ze smakiem

Mr.Mars

@Lubiepatrzec Jak mnie się podobają te dawne, uniwersalne słoiki.


Można było w nich zrobić kiszonki i przetwory pasteryzowane. Rzadko kiedy nie powiodła się pasteryzacja i wytrzymywały w użyciu wiele lat.


Ehhh. Kiedyś to było....


Piechur

Nie dajesz kopru na spód? Mnie by wkurzało jakby tak z wierzchu pływał.

Zaloguj się aby komentować

#kontrolaboczku

Z mięsa zeskrobałem sól i przy pomocy patyczków do szaszłyków wykonałem Profesjonalną Dojrzewalnię do mięsa. Przed nami 3-4 tygodnie oczekiwania na efekt finalny. W tym czasie będę codziennie obracał mięso i kontrolował czy aby nie pleśnieje. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

#wedlinydomowe #gotujzhejto
Lubiepatrzec userbar
7d6b9194-5b6c-4b36-9404-dbe57d7fc2b2
Astro

@Lubiepatrzec chciałem zwrócić uwagę na karygodny błąd w PDM (profesjonalnej dojrzewalni mięsa). Błąd polega braku certyfikatów PDM oraz na tym że nie mam dostępu do PDM. Proszę to jak najszybciej naprawić.


PS uważam że brak przypraw jest błędem. Ale to tylko moje zdanie.

Lubiepatrzec

@Astro mogę udostępnić dokumentację techniczną do samodzielnego wykonania PDM. Jest to urządzenie zaprojektowane w koncepcji DIY i jako takie nie podlega udostępnianiu podmiotom zewnętrznym i służy jedynie do użytku wewnętrznego.


Przyprawy wjadą następnym razem jeśli ta partia będzie w pytkę.

Astro

@Lubiepatrzec samowolki budowlane i lodówkowe zawsze się tak tłumaczą. DIY to proces wykonawczy, nie zwalnia to z certyfikacji i dostępu.


Co do przypraw. Tłucz sam w sobie jest średnio smaczny (nie ważne czy boczek czy słonina imho zawsze powinien być przyprawiony) i może tobie nie posmakować. Ale nie zniechęcaj się. Następnym razem zrób z przyprawami.

Zaloguj się aby komentować

#kontrolaboczku

Z mięsa wychodzi już bardzo niewiele wilgoci. Chyba jutro otrzepię sól i zacznę dojrzewanie. Kupiłem patyczki do szaszłyków z których zrobię kratkę i tak będę leżakował mięso na górnej półce lodówki, gdzie jest najcieplej. Nie daję przypraw, tym razem chcę czyste mięso.
#wedlinydomowe #gotujzhejto
Lubiepatrzec userbar
6d7e325b-99d2-4a08-a74a-4b5a40645532
def

Memesek sprzed 20 lat <3

Byk

@def Przecież to boli blog.

def

@Byk tak, a o co chodzi?

conradowl

Jaka czarna? Ja piję z mlekiem i moja kawa jest mulatką

Enzo

@conradowl On zwraca się do czystej kawy. Mleko tam robi za to, za co robi cola przy whiskey.

MoralneSalto

@Lubiepatrzec ło matko. Boliblog. Ale nostalgłam.

Zaloguj się aby komentować

#kontrolaboczku

Cukier opłukałem, mięso wysuszyłem i będzie ponownie solone. Na zdjęciu jedno już w soli a drugie po umyciu i osuszeniu. Dałem do dwóch pudełek i nie zakrywam. Leżą w lodówce na oddzielnej półce. Mięso chyba sztywniejsze i lekko ciemniejsze.

#wedlinydomowe #gotujzhejto
Lubiepatrzec userbar
3757aaac-51c3-4f5c-8532-eba201086d67
Mr.Mars

@Lubiepatrzec Nie kusi cię ten boczek.


Tak tylko kawałeczek wziąć

Lubiepatrzec

@Mr.Mars Nie no, teraz jest całkiem surowy, więc nie kusi ale efekt końcowy zapewne długo nie poleży

szczelamseczasem

@Lubiepatrzec "Cukier opłukałem, mięso wysuszyłem..."

O uj, pod jakąś nutę to odczytałem znaną z wioskowych wesel

Lubiepatrzec

@szczelamseczasem i oryginał zespołu fanatic :))


https://youtu.be/xCwC3-X4ENw?feature=shared

hesuss

Perfekcyjny twór borzy w postaci boczku kalac cukrem (ಥ﹏ಥ) nie godzi sie!

8fe0d176-5c70-4eeb-87d2-91e16ee3a7b7
Lubiepatrzec

@hesuss Nie znasz się! Ja też tak myślałem ale brać wędliniarska mnie wyprowadziła z błędu. Cukier jest pożywką dla bakterii potrzebnych do dojrzewania i odwadnia mięso. Nie wchodzi do środka i go nie czuć w smaku.

szczelamseczasem

@Lubiepatrzec "brać wędliniarska"... Lupki użyłeś?

Zaloguj się aby komentować

#motoryzacja #bugatti #ciekawostki

Co tam biedaki? 😉

Krótki film o kosztach serwisu Bugatti

https://youtube.com/shorts/_WoFaXdpFmE?feature=shared
Lubiepatrzec userbar
Erebus

@Lubiepatrzec xiaomi lepsze

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Romanzholandii

Powinno byc przykladowo: salon 235k, wRtosc rzeczywista=koszt naprawy 5k

maximilianan

@Romanzholandii problem w tym, że w detalu nie kupisz części zamiennych, a ustawianie auta mającego się rozpędzić do 420 km/h to bardzo, bardzo, bardzo precyzyjna robota.

Zaloguj się aby komentować

I kolejna #kontrolaboczku

Odlałem płyn (było go mniej niż poprzednio), opłukałem z soli i tym razem boczek wylądował w cukrze. Miałem olać cukier, bo nie kupuję i nie chcę węglowodanów ale Tomaszek Pomidor 🍅 uświadomił mi, że węgle nie wejdą do mięsa a cukier jest pożywką dla bakterii koniecznych do dojrzewania wędliny. Mięso wjechało do lodówki i czekamy na rozwój sytuacji.
#wedlinydomowe #gotujzhejto
Lubiepatrzec userbar
3cd36cb8-8162-4255-8ecc-1a017612afef
Mielonkazdzika

@Lubiepatrzec mmmm moj ulubiony tag! (ʘ‿ʘ)

Lubiepatrzec

@Mielonkazdzika boczuś

UncleFester

@Lubiepatrzec Ponadto cukier działa mocno odwadniająco.

Lubiepatrzec

@UncleFester kolejny plus

Pomidor__

@UncleFester O tym też wspomniałem.

VonTrupka

bez cukru nie zrobisz tak dojrzewającej wędliny

chyba że się chcesz z tym certolić pół roku i obniżysz wilgotność do takiej gdzie mięcho zacznie schnąć a nie gnić

Lubiepatrzec

@VonTrupka już wiem i dlatego leży sobie w cukrze.

Zaloguj się aby komentować

#kontrolaboczku #gotujzhejto #wedlinydomowe

Zebrało się sporo płynu więc odlałem, obróciłem, dodałem soli i do lodówki.
Lubiepatrzec userbar
20368ff8-82ed-4c85-8af7-870713bb66e2
Pomidor__

@Lubiepatrzec Jak zwykle nie zawołało.

Lubiepatrzec

@Pomidor__ no jest problem z tymi powiadomieniami.

Pomidor__

@Lubiepatrzec Jutro cukier?

Zaloguj się aby komentować

#gotujzhejto #wedlinydomowe

Na kanale nomart pojawił się fajny i prosty przepis a ja dorwałem przyzwoity boczek co oznacza, że zaczynam temat boczku solonego. Za jakiś miesiąc będzie gotowy a tymczasem zapraszam na #kontrolaboczku
Lubiepatrzec userbar
2dbfb194-8e68-4833-9497-6082688363a7
moll

@Lubiepatrzec poczekamy-zobaczymy

Lubiepatrzec

@moll no niestety poczekamy, co jest największą wadą takich wędlin.

moll

@Lubiepatrzec ale one to potem wynagradzają smakiem

UncleFester

@Lubiepatrzec 

Proszę o szczegółową relację, kibicuję i życzę powodzenia.

Moje podejścia do "sała" i innego "guanciale" to kulinarna porażka.

Raczej specyficzne wędliny, zbyt łatwo przesuszyć, zbyt łatwo przesolić, zbyt łatwo łapią "zapaszki", a smak nie każdemu pasuje.

Lubiepatrzec

@UncleFester będę dodawał relacje pod tagiem. Robiłem takie rzeczy już kilka razy i zawsze super, więc i tym razem liczę na sukces choć @Pomidor__ zasiał niepewność z tą temperaturą.

Pomidor__

@Lubiepatrzec Bo jeśli bakterie mają działać to powinno być trochę cieplej niż 3 st. C Jeśli masz lodówkę w której trzymasz np. ser żółty to też różnie może wyjść. No ale skoro już robiłeś i było ok to czemu teraz ma być źle?

Astro

@Lubiepatrzec ja jutro wstawiam ten boczek i liczę że do majówki się wyrobię.

W zwykłej lodówce faktycznie „dojrzewanie” jest trochę losowe zależy od wielu czynników. Na 4 podejścia dwa mi się udało :/ muszę kupić lodówkę do napojów i przerobić na dojrzewalnie.

Lubiepatrzec

@Astro wiadomo, przydałaby się specjalna do wędlin ale trzeba sobie radzić.

Zaloguj się aby komentować

Następna