Kompletnie z d⁎⁎y przyszła mi myśl do głowy (dziwne jakby przyszła do d⁎⁎y) w ilu językach jesteście powiedzieć “dziękuję” ? Ja naliczyłem 14 języków ale w większości jest to jedyne po potrafię w danym języku powiedzieć. #glupiehejtopytania

Taxidriver
- 600wpisy
- 5663komentarzy
@Taxidriver 7 poza słowiańskimi gdzie mnie zrozumieją jak powiem po polsku
@Taxidriver w żadnym. Bo nie używam tego słowa. Jestem prawdziwy Polakiem patriotą.
Zaloguj się aby komentować
W UK prywatna firma proponuje by zainstalować aplikację oceniającą twój styl jazdy. Na podstawie tego można dostać zniżki u ubezpieczycieli. Rozumiem to podejście od strony form i aplikacji ale ludzie chyba nie zdają sobie sprawy, że sami sobie zakładają kaganiec. #uk

@Taxidriver ooo jechał pan 2km/h za szybko wedle aplikacji, także nici z pieniędzy za ubezpieczenie, a za to na kolejny rok podniesiemy panu składki. Miłego dnia życze.
Dobrze, że muszą cię pytać o to, bo w Stanach producenci zaczęli zbierać i sprzedawać takie dane bez pytanie cię o zgodę. Ponoć w Warunkach Umowy są takie klauzule, a jak nie sprawdzasz, to kij ci w oko.
Louis Rossmann miał nawet odcinek o tym. Pewnie będzie w jego wiki.
Zaloguj się aby komentować
Bliźniacy niby, a kompletnie różni. Jeden je jakby wyszedł z radzieckiej niewoli, drugi jak arystokrata. Dobra, biegnę po mopa. Elo.
#dzieci #rodzicielstwo

Karcherem umyj go
Ze szlaucha dej
@lagun Krzyś, diable, nie kuś.
Zaloguj się aby komentować
14°C na północy #uk
@Taxidriver Zapomniałeś dodać, że i tak pada
12° Poznań
@Taxidriver
Jak i na mojej wyspie. Za to wieje, że łeb urwie.
Zaloguj się aby komentować
Obsługa klientów z Indi to moja specjalność. #taxicoolstory #uk

@Taxidriver easy lop, juice pink him from rain station ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Zaloguj się aby komentować
Jakie ostre? To jest pikantne, tak jak powinno być ale daleko temu choćby do Bird’s eye chilli, że o Scotch Bonnet nawet nie wspomnę. #chilihead

@Taxidriver trochę brzmi to tak, jakybś dziwił się, że dla osób jedzących ostre te mainstreamowe "ostre" produkty nie są ostre xD. przecież ludzie generalnie nie lubią ostrego (część ludzi lubi myśleć o sobie, że lubi ostre, ale w rzeczywistości jedzą właśnie jakieś laysy strongi i inne roleski)
bez sensu byłoby wpuszczanie ostrych produktów na szeroki rynek (tj. do marketów), bo kupiłaby to garstka ludzi, a nawet z nich część byłaby niezdolna do jedzenia tego czegoś.
@Taxidriver : JA PI⁎⁎⁎⁎LE JAK MNIE DENERWUJĄ TAKIE SEBY, NO JANIEMOGE. O JAKI JA JESTEM WIELCE HARDKOROWY SMAKOSZ NAJPIKANTNIEJSZE NA SWIECIE OO JAKA DOBRA OSTRA, PODKREŚLAM OSTRA MUSZTARDA. ALBO "OO KUPIE SOBIE CZIPSY, ALE NIE JAKIEŚ SMACZNE, MUSZA BYĆ PIKANTNE, JESTEM LEPSZY BO JEM PIKANTNE A WY CO NADAL PAPRYCZKA CZY CEBULKA? JA WSUWAM WASABI, SMAKUJE JAK OCET Z PIEPRZEM ALE WSUWAM, NIEBO W GĘBIE, GDYBY BYŁO CIUT OSTRZEJSZE TO UŚCISKAŁBYM STAREGO ZE WSZYSTKICH STRON TAKI BYŁBYM SZCZĘŚLIWY, ZROBIŁBYM JESZCZE TEMAT ŻE PIKANTNE I OGIEŃ I PIEKŁO. ROZUMIEM NADAĆ WYRAZISTOŚCI, ALE ZABIJAĆ CAŁY SMAK POTRAWY DLA WĄTPLIWEJ PRZYJEMNOŚCI PIECZENIA JAPY? KRZTUSISZ SIE, POCISZ I LECI CI Z NOSA. MOŻNA O PORÓWNAĆ Z ROZKOSZĄ PODCZAS DŁAWIENIA SIĘ PIANKĄ MONTAŻOWĄ. PRAWDZIWE SZOŁ ZACZYNA SIĘ KIEDY TAKI TWARDZIEL MOŻE SIĘ WYKAZAĆ, JAKAŚ PIZZERIA CZY U SIEBIE W KUCHNI. CO TAM MATI ZAMÓWMY PIZZE, DLA MNIE MEGADIABLOMEXICANOOSTRA Z DODATKOWYMI PAPRYCZKAMI, HEHE COŚ NIE OSTRA, JA TO NIE WIEM JAK WY MOŻECIE JEŚĆ TAKIE MDŁE xD CO TAM CHCESZ SPRÓBOWAĆ SEBA? TYLKO MASZ POPIJ MLEKIE BO SIĘ WODO NIE POPIJA XD A TERAZ ZW NA MOMENCIK BO MUSZĘ ZDEFEKOWAĆ MOIM MEGA PIEKĄCYM EFEKTEM TRAWIENIA, AHH NIE MA TO JAK BRUTALNE PIECZENIE
@Taxidriver JA PI⁎⁎⁎⁎LE JAK MNIE DENERWUJĄ TAKIE SEBY, NO JANIEMOGE. O JAKI JA JESTEM WIELCE HARDKOROWY SMAKOSZ NAJPIKANTNIEJSZE NA SWIECIE OO JAKA DOBRA OSTRA, PODKREŚLAM OSTRA MUSZTARDA. ALBO "OO KUPIE SOBIE CZIPSY, ALE NIE JAKIEŚ SMACZNE, MUSZA BYĆ PIKANTNE, JESTEM LEPSZY BO JEM PIKANTNE A WY CO NADAL PAPRYCZKA CZY CEBULKA? JA WSUWAM WASABI, SMAKUJE JAK OCET Z PIEPRZEM ALE WSUWAM, NIEBO W GĘBIE, GDYBY BYŁO CIUT OSTRZEJSZE TO UŚCISKAŁBYM STAREGO ZE WSZYSTKICH STRON TAKI BYŁBYM SZCZĘŚLIWY, ZROBIŁBYM JESZCZE TEMAT ŻE PIKANTNE I OGIEŃ I PIEKŁO. ROZUMIEM NADAĆ WYRAZISTOŚCI, ALE ZABIJAĆ CAŁY SMAK POTRAWY DLA WĄTPLIWEJ PRZYJEMNOŚCI PIECZENIA JAPY? KRZTUSISZ SIE, POCISZ I LECI CI Z NOSA. MOŻNA O PORÓWNAĆ Z ROZKOSZĄ PODCZAS DŁAWIENIA SIĘ PIANKĄ MONTAŻOWĄ. PRAWDZIWE SZOŁ ZACZYNA SIĘ KIEDY TAKI TWARDZIEL MOŻE SIĘ WYKAZAĆ, JAKAŚ PIZZERIA CZY U SIEBIE W KUCHNI. CO TAM MATI ZAMÓWMY PIZZE, DLA MNIE MEGADIABLOMEXICANOOSTRA Z DODATKOWYMI PAPRYCZKAMI, HEHE COŚ NIE OSTRA, JA TO NIE WIEM JAK WY MOŻECIE JEŚĆ TAKIE MDŁE xD CO TAM CHCESZ SPRÓBOWAĆ SEBA? TYLKO MASZ POPIJ MLEKIE BO SIĘ WODO NIE POPIJA XD A TERAZ ZW NA MOMENCIK BO MUSZĘ ZDEFEKOWAĆ MOIM MEGA PIEKĄCYM EFEKTEM TRAWIENIA, AHH NIE MA TO JAK BRUTALNE PIECZENIE
Zaloguj się aby komentować
@Taxidriver - dalej jesteś wstrząśnięty po tym trzęsieniu ziemi?
Zaloguj się aby komentować
„Astfgl rozejrzał się wśród wirujących obłoków gazowych. Przynajmniej trafił we właściwe miejsce. Koniec wszechświata był wydarzeniem, którego nie można przypadkiem ominąć (...) - Jest tu kto? - zapytał. TAK. Głos zabrzmiał tuż przy jego uchu. Nawet władcom demonów zdarzają się lodowate dreszcze. - Ale oprócz ciebie – dodał szybko. – Widziałeś kogoś? TAK. - Kogo? WSZYSTKICH.”
Eryk
#uuk

Zaloguj się aby komentować
A to se prezent zrobiłem na Mikołajki. #terrypratchett

Zaloguj się aby komentować
Właśnie przez nasz ulicę przeszła fala uderzeniowa (ale nie było słychać eksplozji) albo tąpnięcie tektoniczne (raczej rzadkość w północnej Anglii) Wszystko w domu się zatrzęsło ale alarmy w samochodach się nie odpaliły. Dziwne. Wszyscy na ulicy wybiegli z domów. #uk Ps. Nie ma tu kopalni, więc tąpnięcie odpada.
@Taxidriver faktycznie coś było

A więc zaczyna się!

Kuwa, przyjdzie tsunami do mnie do Dublina? Mam lecieć na dach??
Zaloguj się aby komentować
Doge RAM 3500HeavyDuty. Obok Mercedes Vito czyli klasa VW Transporter’a. #motoryzacja #uk

I cyk 2 miejsca parkingowe zajęte w mieście.
Zaloguj się aby komentować
Czy jest na sali ktoś kto lubi sery? A czekoladę? No to mam dobrą wiadomość, znalazłem Gralla. Ser o smaku czekolady i chilli (ale nie czuć chilli nic a nic) Przedstawiam Wam Peakland White with chocolate and chilli. Do kupienia w sieci Booths w #uk £27.50 za kilo. Konsystencja sera, wyraźny smak czekolady, ja nie poczułem chilli (ale to wina mojego uzależnienia) Ciekawe doświadczenie. Dobry jako deser albo przekąska. #jedzenie #jedzzhejto



@Taxidriver
Booths
Ehhh az sprawdziłem czy nigdzie w Bristolu nie ma tego sklepu ale widze ze to tylko w Twojej okolicy. Trzeba zamówić on Line
@Taxidriver brytyjczycy ojebali cały świat z przypraw, po to, żeby teraz jeść takie rzeczy
Fajna kaszanka
Zaloguj się aby komentować
Gemtetyczne dziedzictwo Azji i wschodniej Europy, objawia się u moich młodych najbardziej w strefie kulinarnej. Uwielbiają nabiał (serki wiejskie i kefir) oraz ryż. #rodzicielstwo
@Taxidriver a jak z tolerką na ostrość? Bo to nie tylko kwestia praktyki ale tez i genetyki
Zaloguj się aby komentować
To co widzicie to pasta ze sfermentowanej ryby po Tajsku (są różne wersje tej potrawy) Poza sfermentowana ryba, sos z sfermentowanej ryby, cebulka szarlotka, czosnek, smażone chilli, ew odrobina soku z limonki. Chilli, czosnek i cebulkę się miażdży w moździerzu i miesza z rybkami. Można dodać więcej chilli, ale ta potrawa jest zasadniczo ostra.
Poniżej informacje z czata gpt o przygotowaniu rybki, samemu nie chciało by mi się tego pisać a żona zatwierdziła wersję po Tajsku jako zgodna z jej wiedzą kulinarna.
#gotujzhejto #tajlandia
Pla ra (ปลาร้า) to tradycyjna tajska fermentowana ryba, powszechnie używana w regionie Isan (północno-wschodnia Tajlandia) oraz w Laosie. Ma intensywny aromat i głęboki, słono-umami smak. Stosuje się ją w daniach takich jak som tam pla ra (sałatka z zielonej papai z fermentowaną rybą), zupy i sosy.
Jest podobna do innych południowoazjatyckich past z fermentowanych owoców morza, ale ma swój własny, charakterystyczny smak i aromat.
-Czym jest Pla Ra
Pla ra powstaje z fermentacji ryb słodkowodnych (najczęściej snakehead, gourami lub tilapia) z dodatkiem:
• grubej soli
• prażonych otrębów ryżowych lub mąki ryżowej
• czasem prażonego ryżu w proszku
• opcjonalnie ziół (czosnek, galangal itp.)
Fermentacja trwa od kilku miesięcy do roku, tworząc intensywną, aromatyczną pastę lub płyn.
-Jak przygotowuje się Pla Ra (opis tradycyjny)
Uwaga: To opis kulturowy i ogólny. Tradycyjna fermentacja pla ra wymaga doświadczenia i rygorystycznej higieny, aby uniknąć niebezpiecznego skażenia. Do gotowania w domu bezpieczniej jest kupić gotową pla ra.
Składniki (tradycyjne)
• 1 kg ryb słodkowodnych (oczyszczonych)
• 200–250 g grubej soli
• 300–400 g prażonych otrębów ryżowych lub mąki ryżowej
• Słój lub gliniane naczynie do fermentacji
Kroki
1. Przygotowanie ryby
• Oczyścić ryby, usunąć łuski i wnętrzności.
• Pokroić na duże kawałki i osuszyć.
2. Solankowanie
• Dokładnie obtoczyć kawałki ryby w soli.
• Umieścić je w naczyniu.
• Odstawić na 2–3 dni, aby sól wyciągnęła wilgoć.
3. Dodanie otrębów ryżowych
• Wymieszać prażone otręby ryżowe z rybą w soli.
• Otręby wspierają fermentację i nadają aromat.
4. Ścisłe zapakowanie do fermentacji
• Szczelnie ugnieść mieszankę w słoju.
• Przechowywać z dala od światła słonecznego.
5. Fermentacja
• Fermentować od 3 miesięcy do 12 miesięcy, w zależności od pożądanego aromatu.
• Dłuższa fermentacja = mocniejszy smak i ciemniejszy kolor.
6. Zastosowanie
• Przed użyciem często się ją gotuje, aby złagodzić aromat i zabić bakterie.
• Można używać płynu lub pasty jako przyprawy.
-Zastosowanie Pla Ra w kuchni
• Som Tam Pla Ra Sałatka z zielonej papai z wywarem z fermentowanej ryby.
• Tom Pla Ra (zupa z fermentowanej ryby) Ziołowa zupa z trawą cytrynową, liśćmi limonki i chili.
• Nam Prik Pla Ra (ostra pasta chili) Ostry dip do warzyw z dodatkiem fermentowanej ryby.
• Kuchnia Isan (północno-wschodnia Tajlandia) Dodaje głębi i umami do pikantnych wywarów.
-Wskazówki dla kucharzy domowych
• Najbezpieczniej jest kupić gotową pla ra z produkcji komercyjnej.
• W sklepach azjatyckich bywa oznaczana jako: Pla ra, Fermented Fish Sauce, Pickled Fish.
• Dostępna jako:
• płyn pla ra (odcedzony wywar z ryby)
• pasta pla ra (fermentowane kawałki ryby)


Zaloguj się aby komentować
Tajskie żarcie-wyjście smoka vol.3
#jedzenie
Najważniejsze to znaleźć w swoim życiu czas by właśnie czasami, tak jak piszesz, odbić z głównej w boczną. Podelektować się tym światem! Fajna przygoda ! Korzystaj !
Zaloguj się aby komentować
Lista obecności. #nocnazmiana
@Taxidriver ide spać z powrotem. 4:45 rano kto to widział
Bleargh
Trud zakończony, dobranoc
Zaloguj się aby komentować
Przypomniałeś Mi ze mam w zamrażarce chilli z tej farmy w Bristolu co na niej byłem 2 mies temu xd będzie jedzone

Zaloguj się aby komentować
Za⁎⁎⁎⁎ście jest zimą usiąść przy kominku z lampką wina i słuchać jak jak płomienie strzelają. Ale jeszcze fajniej jest mieć świadomość, że drewno, które się zreprywatyzowalo dzień wcześniej, będzie za rok elegancko wyschnięte więc będzie palone za darmo. A jaki trening przy rozłupywaniu pniaków! #uk


Najlepsze takie zamrożone pieńki się rąbie, aż strzelają, ehh... porąbałby, porąbał...
@Taxidriver oj tak byczq

@Taxidriver wszystko fajnie, póki nie trafisz gdzieś w środku na sęka
Zaloguj się aby komentować
@Taxidriver ładna
Chwiiilaaa... Gdzie jest miseczka z moczem na czubku dębiny?
Jesteś prawosławny?
@vredo praworęczny i prawo skrętny. Tyle wystarcza?
@Taxidriver Mi tam to zwisa, ja rasistą nie jestem ale taki mały offtop: dostałem pod choinkę rachunek za gaz, no pojebało kogoś, ja gazu w mieszkaniu nie mam!

10/10
fajne bałwany
Schludnie, choć nasrane
@Gepard_z_Libii a jutro rano ja dzieci zobaczą. Wtedy będzie nasrane w całym domu.
@Taxidriver Tata a co nam kupisz na gwiazkę? A kiedy gwiazdka? A dlaczego jeszcze tak długo musimy czekać? Tatooo
Zaloguj się aby komentować
Jakie ETFy najlepiej kupić patrząc w perspektywie 25-30lat? Chodzi o długoterminowe inwestowanie. Nie oczekuje, że ktoś przewidzi przyszłość i powie mi na których się najwięcej zarobi ale może są jakieś niuanse na które warto zwrócić uwagę? #gielda
Z niuansów, najlepiej inwestować w jeden indeks ew. u kilku brokerów - żeby ograniczyć ryzyko związane z brokerem. Chodzi o to, że inwestując w dwa przecinające się ETF można nieumyślnie zmniejszyć dywersyfikację. Np. oba nasdaq100 i S&P500 zawierają bigtechy, więc nasza ekspozycja / zależność może wręcz rosnąć. Najlepiej mieć jak najmniej funduszy, które najlepiej oddają naszą strategię inwestycyjną.
@malkontenthejterzyna a co to jest strategia inwestycyjna?
@Taxidriver założenia jakie przyjmujesz do inwestowania i generalny plan jak inwestujesz. Najlepiej określić stopień ryzyka, szerokość dywersyfikacji, horyzont inwestycyjny. Np. nasdaq100 ograniczony jest do spółek amerykańskich, które co prawda działają globalnie i zarabiają na całym świecie, ale to wciąż spółki z jednego kraju. Nasdaq100 jest też znany z dużych wzrostów i dużych spadków, więc wiąże się z wysokim ryzykiem inwestycyjnym. Jest też mocno eksponowany na spółki z sektora technologicznego np. pęknięcie bańki ai może spowodować ogromne spadki. Strategią inwestycyjną można nazwać np. regularne dokupowanie akcji 100 największych firm na nasdaq za daną kwotę (dollar cost average) przez 10 lat i trzymanie tych akcji z regularnym rebalansowaniem portfela względem ich kapitalizacji przez następne 15 lat. Jeśli taki plan brzmi dobrze, to kupujesz raz w tygodniu, czy raz w miesiącu etf na nasdaq100 przez 10 lat i potem przez 15 trzymasz. Taka strategia obliczona jest na wysokie wzrosty i wysokie ryzyko, które kompensowane jest uśrednianiem w długim okresie (dca) oraz bardzo długim horyzontem inwestycyjnym.
@Taxidriver złoto, AI, zbrojeniówka, gry komputerowe
@Taxidriver to zależy. na 30 lat nie ma co brać jednego etfu. weźmiesz teraz QDVE albo 6AQQ i będzie git ze stopą zwrotu, ale nie chciałbym zobaczyć np. obsunięcia o 50% kilka lat przed emeryturą. z drugiej strony jak teraz pójdziesz w jakieś IUSQ to przez te 30 lat zarobisz dziesiątki lub setki procent mniej niż na SP500 nie mówiąc o Nasdaq albo jakimś sektorowym. Nastaw się na to, że co jakieś 10 lat (chyba że akurat będzie bessa) zmienisz etf na mniej zmienny.
chyba, że już teraz wiesz że masz małą tolerancję ryzyka i jednak wolisz mniejszy zysk i mniejsze obsunięcia, ale finansowo to się mija z celem. jakbyś porównał zwrot z sp500 i msci acwi z ostatnich 15 lat (jednarozwa inwestycja, dca wypłaszczy trochę) to obecnie SP500 musiałoby spaść o ponad 50%, abyś był na minusie względem msci acwi, ale to by się nie wydarzyło, bo 60% msci acwi to sp500, więc spadłyby oba etfy, tylko że msci acwi mniej.
ogólnie to polecam jak najwięcej czytać/słuchać na temat inwestowania, żebyś później nie pluł sobie w brodę, że traciłeś czas i pieniadze.

@BoJaProszePaniMamTuPrimaSorta niby rozumiem co mówisz, ale czuję się skołowany jak wtedy gdy wujek pierwszy raz pokazywał mi kolekcję motyli. Myślałem, że jest jakaś bezpieczna opcja gdzie co miesiąc mogę odkładać trochę kasy i nie myśleć o tym czy broker nie padnie (w UK rząd chyba gwarantuje wypłacalność do £80000), czy ETF spada czy wzrasta…
@Taxidriver dlatego trzeba czytać i słuchać,. ja głównie słucham materiałów na yt. zawód inwestor, inwestomat, Piotr Cymcyk, fx mag, czasem finansowa tv, giełda inwestycje trading. sporo starałem się analizować samodzielnie, liczyłem różne scenariusze. Dalej uważam, że wiem bardzo mało, ale z grubsza mam opracowaną strategię i jako-tako jestem gotowy na różne etapy cyklu.
a co do tego co pisałem. Wyobraź sobie, że masz 100 złotych i inwestujesz je na trzy sposoby.
-
na 8% rocznie przez 30 lat
-
na 12% rocznie przez 30 lat
-
przez 15 lat na 12%, a potem przez 15 na 8%
w pierwszym scenariuszu masz 1000 złotych, w drugim 3000 złotych, a w trzecim około 1700. ryzyko przez końcowe 15 lat masz identyczne dla scenariuszy 1 i 3, ale w 3 scenariuszu Twój kapitał zdążył pracować na wyższej stopie zwrotu, więc finalnie zarabiasz dużo więcej.
dlatego nie ma sensu się przywiązywać na całe życie do jednego etfu, gdy ma się do emerytury 30 lat. po prostu procent składany demoluje takie rozwiązanie. skoro wiesz, że nie ruszysz tych pieniędzy za 10, 15 czy 20 lat to po co wiązać je na niskiej stopie zwrotu?
Zaloguj się aby komentować


