Zdjęcie w tle
Astro

Astro

Osobistość
  • 131wpisy
  • 1523komentarzy
Mam laptopa z którego korzystamy raz na pół roku (del xps jeśli to ma jakieś znaczenie) który ma uszkodzony przewód zasilacza, zdjęcie w załączniku.
Średnica przewodu zasilacza ok 4-5 mm, średnica końcówki to ok 10 mm.

Czy jest jakaś koszulka termokurczliwa albo inny sposób na naprawę tego bez wymiany całego zasilacza zanim się to rozpadnie całkowicie?

Pozwolę sobie zawołać @Pan_Slon bo nie wiem jakie tagi dodać a wydaje się być zorientowany w temacie

#naprawiamy #dyi
b77f1b3a-6a91-4dcb-874f-65f5074784b2
VonTrupka

jak nie masz do tego drygu by zdjąć całą otulinę wtyku i zalutować, kupić nowy wtyk lub cały przewód z końcówką to drogą na skróty rozdupisz moduł zasilania w laptopie. Dell ma zasilanie na bolcu wewnętrznym.


Lepiej kup dobry zamiennik ~60pln a tego wystaw za 2-3dychy dla majsterkowicza jeśli chcesz sobie zaoszczędzić roboty a nie masz znajomego typu złota rączka.

Mor

Ja bym to zrobił "normalnie" - przeciął kabel, zlutował indywidualne linki z koszulkami na każdej, plus koszulka na całość i ewentualnie taśma na koniec żeby trochę usztywnić.

Zaloguj się aby komentować

Jako że do mięsa trzeba jakąś sałatkę a kiszonki jeszcze w trakcie koszenia to robię wariacje na temat surówki Coleslaw.

Dziś nikt już nie zauważy a jutro każdy zje ze smakiem.

#gotujzhejto #domowelepsze
478f195c-26e0-453e-a5b1-7059e709917a
Pomidor__

@Astro Którego iPhona masz?

Astro

13 mini. Ale nie używam go jako miarki :)

ramen

@Astro a zalewa do sałatki jaka? Woda/cukier/ocet/kwasek/sól?

Zaloguj się aby komentować

Jako że bez chlebka się nie najesz to chłop masło zrobił. Piękna sprawa. Tutaj niesolone. Jutro będę robił czosnkowe i na zapas. Polecam przedewszytkim każdemu.

#gotujzhejto #domowelepsze
e0d50cac-e7a2-4248-9a59-9171d92ad040
Mr.Mars

@Astro Ale chlebka dalej nie masz.

K44

Dla nieświadomych dodam że masło i chleb można mrozić.

cododiaska

Jutro będę robił czosnkowe i na zapas.


Jaki to smak ten "na zapas"?

Zaloguj się aby komentować

Jako że wszyscy chwalą InPost to ja też.
To już kolejny dzień gdy InPost szuka przesyłki ale szuka bardzo sprawnie. Jestem bardzo zadowolony, ponieważ to była wędlina w prezencie od @UncleFester na święta to InPost na pewno opiekuje się nią bardzo dobrze i na któreś święta dotrze.
Bardzo zadowolony jestem też z tego że jak dzwonisz i zgłaszasz zaginięcie przesyłki to jest tylko „interwencja” i nic nie znaczy. Ale możesz za to złożyć reklamację, co prawda musi to być pierwsza reklamacja w InPost bo konsultanci nie do końca wiedzą jak mam to zrobić (jako odbiorca, bo raczej sugerują żeby robił to nadawca) ale podają adres pod którym mogę to zrobić.
I jestem bardzo zadowolony bo jeśli się zdecyduje to mogę podać roszczenie finansowe ale konsultantka nie wie na czym się opierać w tym konkretnym przypadku i podpowiada zdecydowane „nie wiem, niech pan coś wpisze ale raczej nie uznają”.
Także bardzo jestem zadowolony z inpostu. Tak 1/10.
bf77c719-9ceb-42ca-b219-99ced6c8664f
Astro

@Cybulion ja rozumiem że coś mogło się stać. Szczególnie że wiele razy dostarczali przesyłki super sprawnie. Ale jak przychodzi do reklamacji to ściana i pocałuj się pan w paczkomat do którego może nikt nie nasral bo przecież nie ma przepisu zabraniającego.

#zalesie #inpost

UncleFester

@Astro

Szkoda gadać, złożyłem reklamację tej przesyłki i wystąpiłem z roszczeniem finansowym, licznik tyka, mają 30 dni.

Na trzy przesyłki, jedna dotarła o czasie, druga spóźniona, trzecia zaginęła.

Pogratulować.

argonauta

Napisz na LinkedIn i oznacz Rafała Brzoskę, lubi opierdalać pracowników :v

Zaloguj się aby komentować

Jako że świata zbliżają się wielkimi miniutami to różowa mnie zaskoczyła i powiedziała że zrobi sałatkę jarzynową.
Dziś wieczorem miałem do niej jechać ale teraz to nie wiem.
Zrobiła z NIEWŁAŚCIWYM majonezem!!

Nawet nie wiem jak to otagować.
#zalesie
koszotorobur

@Astro - no to jaki majonez uważasz za ten właściwy?

Poza tym wyczywam koniec zwiazku - nieogarnięcie preferencji majonezowych to poważna sprawa.

Pomidor__

@Astro Jak to nie zrobiła domowego?

b15400a7-e699-4df6-b015-507b1914ef4a
Astro

@pomidor_dobrze że nie robiła. Niby lubi działać w kuchni, kocha jeść ale tylko chleby umie piec. Resztę trzeba za nią ogarniać (nie mam z tym problemu. Tylko ten cholerny majonez:) )

Zaloguj się aby komentować

Jako że poprzedni wpis wywołał sporą i ciekawą dyskusję dodaje nowy wpis.
Polędwiczki wieprzowe, robione w #airfryer. Pieczenie w 200 stopniach do osiągnięcia temp 65 stopni w środku.
Moim zdaniem jest to za niska temp dla airfryer. Całość (ok 600 g mięsa) piekło się 16 minut co jest naprawdę szokująco szybkim procesem ktory moim zdaniem nie zapewnia w 100% prawidłowej obróbki cieplnej choć uznaje to za w miarę bezpieczny proces ale nie dam za to nawet widelca do sałatek. Uważam że lepsze byłoby 70 stopni w środku, mięso powinno nabrać nieco kruchości.
@Pomidor__ @koszotorobur otworzyli ciekawą i potrzebną dyskusję na temat temp i czasu przygotowywania mięsa w sposób bezpieczny a smaczny i mam nadzieję że uda się pomidorowi zrobić zestawienie tabel z czasami i temp dla poszczególnych mięs.

Ale do brzegu, było jedzone, było smaczne teraz szklanka rumu i kot na kolana :)

#gotujzhejto #domowelepsze
9432cc24-b4c3-4fbd-85d5-b9d672c09221
41e240fe-2059-48de-b369-d61d83487f88
Felonious_Gru

@Astro jeśli nie masz piekarnika to spoko

wonsz

Jeśli dobrze pamiętam termometr biowinowski to albo kurczak albo świnia jest najbliżej setki i to jest jakieś 85 stopni.

pszemek

@Astro amerykańska agencja ds żywności bodajże opublikowała taka tabelka, jaki rodzaj mięsa, ile stopni w jakim czasie trzeba żeby wybić dany procent bakterii, warto poszukać, bo ktoś już miał takie rozkminy

Zaloguj się aby komentować

Jako że dawno dawno nic nie pokazywałem to na szybko „publikuje” wczorajsze polędwiczki. Umazane w musztardzie, ziołach i odrobinie przypraw.

Pieczone w 200 stopniach (air fryer) do uzyskania 64 stopni w środku.

Smakuje lepiej niż wygląda.

#gotujzhejto #domowelepsze
cb09d3f6-1b7d-4225-b1ab-556089e0aba3
47a809dd-594c-462a-9c88-e350b5a53e7a
Felonious_Gru

@Astro dawaj tag #airfryer abym mógł zobaczyć

Pomidor__

@Astro Mam już tabelki. Jutro jakoś wpis popełnię bo dość ciekawie to wygląda z zależności od mięsa a nawet ilości tłuszczu w przypadku drobiu.

b8fb4972-2153-4182-8add-d2e55e0e10ae
Astro

@Pomidor__ ale ta tabelka nie ma żadnej legendy. Nie umiem się do niej odnieść.

Zaloguj się aby komentować

Jako że wszystko kiedyś się kończy to urlop/wakacje też.
Ostatnia noc w hotelu. Ostatnie nocne spacery, ostatnie nocne drinki. I nocne polowanie na kraby na plaży.

To jest dobra noc, jestem niemal spełniony urlopowo.

Widok z tarasu (nic specjalnego) ale zdjęcie dla uwagi musi być!

#gownowpis #podroze
c3b19eda-66fc-454b-a07e-ef2a3ddeaf09
PontyfikatJP2

Jak karaiby to tylko Caye Caulker :P reszta to hiszpański syf i chuj.

Zaloguj się aby komentować

Urlopy są piękne. Wschody słońca podobno też ale jak się jest na północnej części wyspy to trudniej je uchwycić. Więc zamiast tego mam zdjęcie budek gdzie można kupić wiele rzeczy. W tym zielone „ale po cichu”.

#podroze #podrozujzhejto #dominikana
91632229-8a2d-4f4f-82d0-c1b6022c8cbf
Sloik2078

myślałem, że to darłowo

Zaloguj się aby komentować

Jako że nie samym mięsem człowiek żyje to pojawiła się ryba. Ryba niespodziewana, nie do końca chciana i ma termin przydatności jeszcze dwa dni. Ryba jest łososiem i jest jej pół kilograma.
Czy macie jakiś pomysł jak zrobić taką rybę w słoik, próżniowo czy cokolwiek aby przedłużyć jej termin do spożycia? Poza zamrażarką, to niestety chwilowo nie jest brane pod uwagę.

#gotujzhejto #domowelepsze
Stashqo

@Astro Upiecz zapiekankę z tym lososiem, wpierdol do lodówki, jedz przez kolejne 4dni ( ͡° ͜ʖ ͡°)

No i w sumie co to jest 500g łososia dla dorosłego chłopa. Dwa solidne obiady, akurat na dwa dni.

totengott

Potrójna tyndalizacja i rybę ze smakiem w 2029 wciągniesz na obiad.

wonsz

@Astro szukałbym przepisu na paprykarz i tyndalizował w słoikach


gdybym nie miał przepisu to bym kombinował tak: jakaś passata, trochę surowego ryżu, ryba, cebula, czosnek, papryka, przyprawy, w słoiki, tyndalizacja.


edit: o już widzę że mnie ubiegli z pomysłem

Zaloguj się aby komentować

Jako że piekarnie pozamykane to dziś zrobiłem swoje pierwsze bułki. Takie zwykłe i szybkie. Z czarnuszką dla różowej. W sumie miałem gniota nie pokazywać ale widzę że #bojowkapiekarska działa to i ja, i ja pokaże. Dużo błędów ale kierunek już wyznaczony.

#gotujzhejto #domowelepsze mój tag do obserwowania lub czarnolisto.
462d3c4a-1666-4f49-b63d-5f34d3ea17de
d8a766b1-81bb-49b2-9909-44acea94828b
Lubiepatrzec

@Astro konkret buła wariacie!

ratty

@Astro Gratsy przy okazji zapytam specjalistów od bułek - macie jakiś sposób żeby następnego dnia były jadalne? Sklepowe z dobę wytrzymają, ale moje domowe po nocy już się robią twarde.

GrindFaterAnona

Takie zwykłe i szybkie


@Astro jak szybkie to nie czekales az drozdze zaczną pracę?

Zaloguj się aby komentować

Jako że mam nową zabawkę to wrzucam słabe zdjęcia domowego makaronu. Ale to jest, kurde, dobre!
Banalny przepis: 300 g mąki 00, trzy jaja, szczypa soli i wymieszać, rozwałkować, pokroić i gotowe! PETARDA!

#gotujzhejto #domowelepsze mój tag do obserwowania lub czarnolisto

Wybaczcie za jakość zdjęć. To na szybko bo jestem podjarany i tylko kronikarsko robiłem.
38238a0a-7550-4c72-849c-b8015d9c2270
b59d4896-bc76-4be7-a647-c933c0766cdd
6c80aa81-67a4-4c7d-b789-e3be52dabcb7
moll

Suszysz też czy wszystko na świeżo?

Astro

@moll W zasadzie to mój pierwszy makaron więc na świeżo. Wg internetowych znawców świeży może w lodówce czekać nawet tydzień na ugotowanie. Ale będę dążył do suszonego jeśli da się przechowywać dłużej. Na razie jestem zachwycony i lekko przejedzony :)

Opornik

@Astro Ile czasu roboty? Ta przystawka do cięcia pewnie wygodna.

mBank

@Astro , makaron możesz spokojnie mrozić, obtocz w skrobi ziemniaczanej i otrzep i w woreczek i zamrażarka, po wyciągnięciu zimna woda pluczesz ze skrobi i do gotującej sie wody, bądź lodówka ale tam lubi sie pokleic

Zaloguj się aby komentować

Jako że chce robić makarony i inne dobra które wymagają mieszania to postanowiłem wymienić „stary” mieszalnik na nowy. I kurde jakie to jest wielkie i solidne! Prawie toporne ale robi wrażenie niezniszczalnego! Wszystkie akcesoria są solidne i swoje ważą. Już nie mogę się doczekać aż go wypróbuję!

#gotujzhejto #domowelepsze #kitchenaid
b8424155-3d59-4b1f-8984-ff8f7a9f705a
Guma888

Znajomy ma od lat i chwali

Sofie

@Astro marzy mi się taki

Astro

@Sofie kupuj najszybciej jak tylko pozwolą Ci finanse :) a ja lecę robić makaron :)

nie_truskaj_sie

Facet robiący makaron.. Zazdroszczę. Nie wiem tylko czy sprzętu czy Twojej drugiej połówce.

Zaloguj się aby komentować

Następna