Zdjęcie w tle
Astro

Astro

Osobistość
  • 131wpisy
  • 1579komentarzy
Jako że niektórzy uważają że radzę sobie w kuchni to proszą o dobrą różne. Dziś wysłałem boczek uparzony „na zamówienie”. Kurde. Piękny jest. Zapakowany próżniowo, już w paczkomacie czeka na pana paczkowego który dostarczy go odbiorcy. Mam nadzieję że będzie smakowało.

#gotujzhejto #domowelepsze mój tag do obserwowania lub czarnolisto.
b5a33ecd-f1c0-44c2-86f1-634e9d8f917a
paramyksowiroza

@Astro Ładna roladka. Chuda, takie są najlepsze.

MiernyMirek

@Astro otototo. Ja trzymam w zalewie boczuś już prawie tydzień. W niedzielę będę wiązał w roladę, przyprawiał i piekł. Cyknę fotę efektu, o ile w ogóle wyjdzie.

madhouze

To następnie kolej na poncette

Zaloguj się aby komentować

Jako że bez chlebka się nie najesz to robię proziaki. Chyba będę powtarzał ale to pierwszy raz więc jeszcze bez przekonania.

#gotujzhejto #domowelepsze mój tag do obserwowania lub czarnolisto
93c03c41-cb03-4e50-8d5c-4806a22709e5
Brodimir

Polecam do proziaków połączenia smakowe od nich https://maps.app.goo.gl/MW4QJEKPKqwsCj8i7, pierwszy raz tam jadłem i się zakochałem

ColonelWalterKurtz

Uwielbiam proziaki! Moja babcia jak robiła to mówiła o ile pamiętam broziaki (chyba niepoprawnie gdyż nazwa pochodzi od prozy tj sody). Robię na żeliwnej plucie w grillu wg przepisu z road trip bus:

https://roadtripbus.pl/proziaki/

meciasek

I cyk do ulubionych, cza będzie skróbowac

Zaloguj się aby komentować

Jako że nie sama stolicą człowiek żyje tk ja lubię szybkie wypady nad nasze drogie i śmierdzące morze. Prawie pusto (bo zimno i pizga złem), pięknie i jakoś tak fajnie. Lubie. Zaraz idę na wczesny obiad do ulubionej gdańskiej knajpki, później jescze tylko sylwestrowe drinki i będzie można wracać do domu :)

#podrozujzhejto
4953856d-07eb-45e7-801a-26ea6f7abc5b
wombatDaiquiri

@Astro jeden lubi truskawki, drugi jak mu stopy śmierdzą. Ważne że Ty się dobrze bawisz.

xuIodue

Fajny wyjazd, osobiście wole morze zima, jest super! Pzdr

Zaloguj się aby komentować

Jako że dziś jest Wigilia Bożego Narodzenia którą obchodzę z przyzwyczajenia (czyli dla matki) chciałbym złożyć wam życzenia wszystkiego najlepszego. Zdrowia, zdrowia i jeszcze raz pieniędzy.
W trakcie przygotowań kroję wędliny z szynkowaru. Na zdjęciu schab i baleron. Polecam przede wszystkim każdemu!

#gotujzhejto #domowelepsze
a930bd6b-30f2-4c8c-a554-fef562808392
Mielonkazdzika

@Astro ale to smacznie wyglada!

Zaloguj się aby komentować

Jako że święta się zbliżają to czas na szynkowary. Dziś kończą się peklować szynkowary trzy. Nic nie widać z zewnątrz (bo „przytyki” ze zdjęcie kiszonek jest zbyt kolorowe:), więc dziś nudne i bezkolorowe. Na zdjęciu udziec indyczy, karkówka i schab. Będą gotowe na niedzielny poranek!

#gotujzhejto #domowelepsze mój tag do obserwowania lub czarnolisto.
09afb38b-101d-45fe-b659-72ede94e7f89

Zaloguj się aby komentować

Jako że Święta się zbliżają to: bigosy dojrzewają, mięsa się peklują. Więc co? Spróbuję kiszonek. I powiem tak! Jak mi to smakuje! Do wędliny, kanapki czy po prostu zjeść pikantny kawałek warzywa. Pikantny bo dodałem dużo papryki chili. Lubię!

#gotujzhejto #domowelepsze mój tag to obserwowania lub czarnolisto.
d596dbda-f908-4716-8974-618efd1a62bc
slynny_skorpion

przedwczoraj otworzyłem kiszoną rzodkiewkę z kalafiorem. gówniarze plują, ja się delektuję zagryzając do mięska. nie pikantnie, bo na próbę.

ps. coś ta Twoja kiszonka zbyt kolorowa. ile minęło od zamknięcia?

AndrzejZupa

Masz Ty sumienie człowieku?! Takie smaki wrzucać i wkurwiać ludzi..echhh

Niv

@Astro kalafior też w takiej mieszance świetnie wychodzi

Zaloguj się aby komentować

Jako że święta się zbliżają to nie ma czasu postować, trzeba pracować.
Ale na szybko wrzucam kiszonki. Żeby do jakiegoś śniadania czy tam kolacji były.

#gotujzhejto #domowelepsze mój tag do obserwowania lub czarnolisto.
76149a56-c93c-4fc6-bb93-e026682e0c46
darkonnen

@Astro ale mi smaka narobiłeś. mama jak żyła to robiła. żona ma wywalone

Dildorsz

@Astro Polecam wrzucać do ogórów ostrej papryki, pepperoni czy coś mocniejszego jak ktoś lubi. Efekt jest zajebisty

327d51fd-8a2c-4ca0-b4b2-c8a21f022b8a

Zaloguj się aby komentować

Jako że @Mielonkazdzika będzie robił golonkę w kapuście to ja za chwilę wstawiam ziemniaki do pieczenia które pożre z golonką ze słoika :) wołowa i świńska. Test nowej metody: podpieczona, podgotowana. Chrzan przygotowany. Czekamy na ziemniaki i można jeść. Zdam relacje po spróbowaniu.

#gotujzhejto #domowelepsze mój tag do obserwowania lub czarnolisto.
32195307-5ccc-4ce4-9fd7-7fa65777f9ff
wonsz

@Astro karczek słoikowy to jest miszcz

Astro

@wonsz to akurat golonka

wonsz

@Astro ja wiem, jeszcze umiem czytać, wrzucam info bo karczek zajebioza

Kondziu5

@Astro Elegancko( ͡° ͜ʖ ͡°) , weźcie przestańcie bo sam zaraz zacznę uzupełniać spiżarnie

Astro

@Kondziu5 mam nadzieję że to nie puste obietnice. Do kuchni! I pokaż efekty. Nie zapomnij kliknąć subskrybuj i zaparaszam na patronite :) łapki w górę kliknij od razu.

Kondziu5

@Astro pustymi obietnicami stali się ludzie co uznają patronie nie jako formę swojej zajawki czy hobby , wypad mi z takimi tekstami

UncleFester

@Astro 

Te preparaty anatomiczne, to w etanolu czy formalinie.

Na poważniej, smacznego.

Zaloguj się aby komentować

Jako że nie samymi wystąpieniami sejmowymi człowiek żyje to dziś parzę golonkę. Wołową i wieprzowa. Już wiem że będzie za slona :/ tak to jest jak się gotuje na zdalnej :/

#gotujzhejto #domowelepsze
4891c571-ccbc-4fd6-a3a0-cc444c0e4b3e
Sahelantrop

@Astro Wygląda to niepokojąco.

Astro

@Sahelantrop mam nadzieję że będzie smakowało lepiej niż wygląda :)

Zaloguj się aby komentować

Jako że zostało mi sporo mięsa po karkówce do szybkowaru („pani w sklepie się więcej ukroiło”. O ponad kilogram) to pomyślałem że zrobię kiełbasę sloikowa.
Ładniejsze, chudsze kawałki (o ile można uznać że karkówka takie ma) zostawiłem w kawałkach 1x1 cm resztę zmieliłem razem z całą cebulą :)
Teraz się miesza, wkładam do lodówki na jeden, dwa dni. Później przełożę do słoików i będę parzył.

#gotujzhejto #domowelepsze mój tag do obserwowania lub czarnolisto
b0e6faa5-b6bb-448c-901d-e5eac5f2efef
Astro

Czosnek, pieprz, oczywiście sól i spora cebula i pikantna papryka. Majaranek by tu chyba nie zagrał. Poza tym to pomysł testowy.

Uzyszkodnik

@Astro nie zrobi się to takie brzydkie szare bez peklosoli przez 2 dni?

Astro

@Uzyszkodnik może być takie małe niebezpieczeństwo. Ale to do bieżącego spożycia i przechowywania w warunkach chłodniczych więc mi brak różowego koloru nie przeszkadza. Gdyby miałoby przechowywane dłużej lub warunkach innych niż chłodniczych to byłoby więcej soli na pół z peklosolą.

Uzyszkodnik

mnie się niestety tak przydarzyło i trochę zepsuło smak, chociaż przypuszczam ze przy dobrym świeżym surowcu ryzyko jest mniejsze lub żadne. Daj znać po degustacji. Może podejdę jeszcze raz do tematu. Kopiowanie najwyższą formą uznania

Astro

@Uzyszkodnik kiedyś był film na kanale YT ogrodnik news tv (wiem, głupia nazwa kanału) i chłop tłumaczył po ludzku procesy zachodzące w „psuciu się” mięsa na przykładzie kiełbasy. Niestety na szybko nie mogę znaleść filmiku. Niemniej w porze letniej i np gdyby miałoby to być zabrane na biwak dodałbym peklosoli. W okresie zimowym i bieżącym spożyciu pozwalam ją sobie odpuścić.

Uwaga! To nie jest porada kulinarna za którą biorę odpowiedzialność :)

Zaloguj się aby komentować

Jako że niedziela wieczór to humor gitowa.
Pakowanie kapusty z łopatką zakończone. Jedyny minimalny minus to lekko za pomidorowe dla mnie. Ale generalnie smaczne.
Dużo nie wyszło, nie wystarczy dla każdego.

#gotujzhejto #domowelepsze mój tag do obserwowania lub czarnolisto
6bfafe13-1cff-445e-b73f-68e54a8918ed
koszotorobur

@Astro - przecier pomidorowy psuje mi smak więc zastąpiłem passatą i wychodzi jak dla mnie lepsze

Astro

@koszotorobur zazwyczaj też robię z pasatą, no ale zabrakło i pomyślałem że spróbuję z przecierem. Nie wyszło najlepiej ale bez tragedii niemniej będę musiał pilnować żeby następnym razem był zapas passaty.

Zaloguj się aby komentować

Jako że nie samą radością leniwej soboty człowiek żyje to stoję i smażę łopatkę. Później pomieszam ją z kapustą. Wrzucę do wolnowara i będę miał pyszne danie „na zapas”. Oczywiście bieżące spożycie też będzie grane. Rano powinno być gotowe.

#gotujzhejto #domowelepsze do obserwowania lub czarnolisto.
80dd4635-1aeb-4720-bc2e-b6317cec1c6d
Astro

@panek z kiszoną. W zasadzie już pełny wolnowar. Wystarczy odczekać 7 godzin i gotowe!

Co do kapusty (to nie reklama) ale wypatrzyłem ostatnio kapustę kiszoną „Polska gościna” z tych kupnych wydaje się być bardzo w porządku. Dodatkowo jest w słoikach ( „900g)z długim terminem co mi bardzo odpowiada.

Poprzednia partia testowa wyszła bardzo pozytywnie.

lactozzi

@Astro pięknie! Trzymasz potem w słoikach w lodówce czy zamrażasz?

koszotorobur

@Astro - ale żeś smaka narobił!

Astro

@koszotorobur sam mam ochotę. Ale jeszcze się robi.

e4c2c88e-fe5e-4f7b-a7dc-412ba517293e
Astro

Zapakowane „po same kule”.

Pozostaje czekać. Najtrudniejsza część gotowania :)

38c99339-6e50-405d-9c19-04a99df7735a

Zaloguj się aby komentować

Pozazdrościłem @Mielonkazdzika ziemniaków i upieklem sobie batata.
Żadnej finezji. Pyra, klopsik i surówka z kiszonej kapusty.
#gotujzhejto #domowelepsze
c764fadf-f33d-4dcf-961e-6e9da8b6e76c
Astro

@moll dziękuję. Już pożarłem.

Mielonkazdzika

@Astro Widze ze podnosisz poprzeczke. Jutro jade po bataty!

Astro

@Mielonkazdzika może i poprzeczka jest wysoko ale mam lifehacka :) przechodzę pod nią bo to łatwiejsze niż przejście na dietę :)

Pokaż swojego batata :)

Zaloguj się aby komentować

Dawno nie robiłem słoików. A jednen nawet obiecałem różowej z tego portalu.
W każdym razie będę robił! Łopatka w kapuście to dla mnie smaczne danie awaryjne które pojawia się często jako słoik :) Łopatki jest 3 kg. Za chwilę przyprawiam i pakuje w worek niech się marynuje :)

#gotujzhejto #domowelepsze do obserwowania lub czarnolisto
996f3dca-8eb4-401e-b29f-e500c5845233
Astro

Mięso przygotowane. Może czekać na swoją kolej. Nie mam banana ani iPhone dla skali. Posprzątam i napiję się drinka.

e564d94c-d3be-48c7-a231-6224e4b16b54
moll

Na którym etapie dodajesz kapustę?

Astro

@moll Jak wkładam mięso do wolnowara.

Zaloguj się aby komentować

Jako że jest koniec miesiąca i mam dużo pracy to rzadko coś robię w kuchni.
Ale oststnio odgrażałem się że zrobię żołądki (indycze). No to zrobiłem w sosie musztardowym. Przepis nie jest jescze idealny ale zjadłem ze smakiem.

#gotujzhejto #domowelepsze do obserwowania lub czarnolisto
85c78e23-f23a-411e-955a-d14b13cfc417
Lubiepatrzec

@Astro jak długo gotowałeś takie żołądki?

Astro

@Lubiepatrzec szybkowar. 30 minut. Są przepięknie miękkie. Trochę gorzej poszło mi z sosem (robiłem oddzielnie). Za namową różowej i jednego przepisu dodałem jogurtu zamiast śmietany. Drugi raz nie popełnię tego błędu.

Lubiepatrzec

@Astro Tylko śmietana!

Smacznego.

Zaloguj się aby komentować

Jako że nie samym mięsem człowiek żyje to zrobiłem suszone jabłka w air fryer. Testowa porcja. Czas suszenia 3 godziny w 70 stopniach. Efekt zadowalający! Może będę robił więcej ale raczej już w piekarniku.
Musze zrobić coś mięsnego bo oszaleje!

#gotujzhejto #domowelepsze do obserwowania lub czarnolisto.
5e6a09c6-dc59-427c-badb-bc24b49ad752
splash545

A te pasikoniki nie liczysz jako mięso?

Astro

@splash545 oczywiście że nie. Dlatego muszę zrobić jakieś mięso. Zobaczymy ile czasu dziś będę miał to może żołądki zrobię w szybkowarze.

splash545

@Astro brzmi dobrze

wonsz

@Astro ananas jest zajebisty

ErwinoRommelo

Niby spoko, ale byl musial wczesniej umyc airfryera z tych 3503779 warstw tluszczu, wiec odpada. Ale frytki to sobie zrobie.

Astro

@ErwinoRommelo można czyścić na bieżąco. Wtedy jest łatwiej. Ale doskonale Cię rozumiem. Smacznego!

wonsz

@ErwinoRommelo ale zara odpalę wapo i wrzucę tonę frytek do frajera

Zaloguj się aby komentować