#gotujzhejto #domowelepsze do obserwowania lub czarnolisto.
Z kiszoną?
@Astro - ale żeś smaka narobił!
Zapakowane „po same kule”.
Pozostaje czekać. Najtrudniejsza część gotowania :)
Zaloguj się aby komentować
Z kiszoną?
@Astro - ale żeś smaka narobił!
Zapakowane „po same kule”.
Pozostaje czekać. Najtrudniejsza część gotowania :)
Zaloguj się aby komentować
Smacznego
@Astro Widze ze podnosisz poprzeczke. Jutro jade po bataty!
Słodki zimniok..
Zaloguj się aby komentować
Mięso przygotowane. Może czekać na swoją kolej. Nie mam banana ani iPhone dla skali. Posprzątam i napiję się drinka.
Na którym etapie dodajesz kapustę?
@moll Jak wkładam mięso do wolnowara.
Zaloguj się aby komentować
@Astro jak długo gotowałeś takie żołądki?
Zaloguj się aby komentować
A te pasikoniki nie liczysz jako mięso?
@Astro ananas jest zajebisty
Niby spoko, ale byl musial wczesniej umyc airfryera z tych 3503779 warstw tluszczu, wiec odpada. Ale frytki to sobie zrobie.
Zaloguj się aby komentować
Wyjdzie sok, chociaż nie za dużo. Mogłeś pokroić nieco drobniej i sypnij więcej cukru. Swój miałem gotowe po 24h. Kilka łyżeczek do herbaty plus miód mmm robi robotę.
@przemoko90 no właśnie nie wiedziałem jak pokroić. W dwóch znalezionych przepisach było tylko „pokroić”. Na 900 g pigwy jest 300 g cukru. Myślisz że za mało?
@Astro A nie to spoko jak 300g wsypałeś, widzę, że dobrze wymieszałeś. Następnym razem jeszcze dwa razy cieniej skrój bez skóry, pigwa twarda jest dlatego lepiej jak jest drobno posiekana i szybciej puszcza sok. Przykryj czymś oddychającym np. gazą z recepturką i w ciemne chłodne miejsce. Jak zacznie się proces to w słój będzie w połowie pusty. Pochwal się jak już przecedzisz.
Zaloguj się aby komentować
@Astro nieee, wypuść te pasikoniki (╯︵╰,)
@aberotryfnofobia za późno. Już zamknięte. W czwartek lub piątek będzie jedzone!
Zaloguj się aby komentować
@Astro posyp kokosem i będą bajaderki
Zaloguj się aby komentować
:( Oby tylko nie jakiś tfu tfu problem zdrowotny etc.
@jimmy_gonzale jakaś kontuzja :/
Zaloguj się aby komentować
@Astro https://pl-pl.facebook.com/help/250563911970368 to już nie działa? sam tak usuwałem, ale to było ze dwa lata temu
@Astro Ja to jestem zdziwiony jak wiele osób z tego jeszcze korzystało
@Kondziu5 cała masa. Grupy osiedlowe, kwiatowe, kuchenne, survivalowe i wiele, wiele innych.
Przyznaje że ciężko jest się przebić przez ten syf, ale jak się przebijesz to zdarza się wartościowy post.
@Kondziu5 a jak z tego nie korzystać kiedy wszyscy znajomi mają tam konta i nie mają nigdzie indziej, a fora internetowe przeniosły się na pejsbukowe grupy?
@Hjuman być może działa. Ale żeby się tam dostać to albo musisz się zgodzić na spersonalizowane reklamy (nie za bardzo jestem w stanie odszukać czego używają do personalizacji. Albo płacić $.
Niby w iOS jest zakładka pozwalaj na śledzenie (co oczywiście mam wyłączone) ale cholera wie jak to działa.
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
"bo jedzenie to najważniejszy posiłek dnia" - so deep.
@Jim_Morrison
Dodatkowo to mocno wątpliwe stwierdzenie ;)
@Astro
Bo jedzienie to najważniejszy posiłek dnia.
Paulo Coelho.
xD.
Fajnie ale nie rób już więcej
Zaloguj się aby komentować
Odetnij co chcesz zjeść a resztę zamroź
@Astro
Trochę zaspałeś.
My zazwyczaj marynujemy dzika przez 2-3 dni.
@GordonLameman potężnie zaspałem. Zastanawiam się czy jest sens go rozmrażać. Bo nie znam żadnego ekspresowego sposobu na taki kawał mięsa.
@GordonLameman podaj przepis na marynatę. Masz pomysł w jakiej temp piec taki kawał?
Ew jaka temperatura powinna być w środku mięsa aby uznać że upieczone?
@Astro
Ten zamrożony kawałek wygląda na schab z kością, a dziczyzna bez marynowania może byś taka sobie.
Spróbuj awaryjnie rozmrozić (ciepła woda/mikrofala - wiem, wiem barbarzyństwo, ale sytuacja awaryjna).
Zapomnij o pieczeniu w jednym kawałku, podziel na małe porcje i szybko zamarynuj (protip: świeży ananas lub papaja w składzie, "Król szczurów" się kłania), do jutra coś tam złapie/skruszeje, później do brytfanki i upiecz na złoto.
Dupy nie urwie, ale chyba się wybronisz.
@UncleFester raczej przełożę spotkanie albo wymyślę coś innego.
Dziczyzna nie jest mięsem łatwym w obróbce i łatwo zepsuć.
Generalnie skłaniam się ku przełożeniu spotkania.
@Astro
To chyba najlepsze wyjście, dobra kuchnia nie lubi pośpiechu.
Szkoda zepsuć mięcho.
Zamarynuj teraz, a imprezę zrób za tydzień i będzie ok.
Zaloguj się aby komentować
@Astro: Takie dojrzewające wędliny możesz zrobić samemu przy odrobinie wolnego czasu i miejscu w lodówce, no i o tej porze roku jest szybciej bo można sobie powiesić na przedpokoju nad kaloryferem żeby szybciej obeschlo. Kupujesz mięso (świeże w sklepie, paczkowane z marketu są czasami nastrzykiwane i może nie wyjść), oczyszczasz z blonek, zasypujesz najpierw na 24h cukrem, potem oczyszczasz z cukru, myjesz i na kolejne 36-48h w soli, potem znowu myjesz i naciersz ziołami, czosnkiem itd w zależności od smaku i znowu na 24h do lodówki a potem to wieszasz to w tym ciepłym miejscu i już, czekasz kilka dni i gotowe.
@MarianoaItaliano Kolego, czy ty sobie zartujesz? Polecanie komus wieszania wedliny dojrzewajacej w cieplym miejscu swiadczy o twoim braku wiedzy, i dodatkowo moze spowodowac tragiczne w skutkach zatrucie. Wedliny maja dojrzewac w miejscu chlodnym (okolo 12 stopni), przewiewnym i niezbyt suchym (przynajmniej 50% wilgotnosci). A co absolutnie NAJWAZNIEJSZE uzywa sie peklosoli a nie soli!
@Astro dla bezpieczenstwa wlasnego i swojej rodziny nie korzystaj z tego przepisu
@MarianoaItaliano Wędlin nie suszy się na kaloryferem. Jeśli nie rozwiną się bakterie to i tak jest chujowo bo tłuszcz jełczeje i dostaje nieprzyjemnego posmaku. Ja suszę sobie w lodówce, mam specjalny wieszak i są pyszne.
@MarianoaItaliano mam tego świadomość. Ale najbardziej cieszy mnie boczek.
Karkówka i szynka są nie suszone a wędzone na zimno. Jako człowiek z bloku nie bardzo mam szanse na wędzarnię.
@Astro Mówiąc "testy" masz na myśli degustację, czy coś technicznego też?
@lukmar głównie degustację.
Zaloguj się aby komentować
@Astro coś ci się pomyliło kolego. skoro piszesz "Jako że nie sama praca człowiek żyje" to co Ty tam robisz? Ja, weekendzik, PS5 do oporu w Wieśka 3, na MacBooku seriale, filmy, na iPhone książka wieczorem, chipsy bekonowe, praliny lindor, cola i tak zamierzam spędzić cały weekend nawet nie wychodząc z domu. I Ty coś mówisz o "Jako że nie sama praca człowiek żyje"... a wygląda jakbyś był w robocie w weekend.
@gawafe1241 nic mi się nie pomyliło. Dla mnie jutrzejsze targi to odskocznia od codzienności.
Od początku pandemii HO. Kontakt z ludźmi głównie przez net/tel. „Komputerowe sprawy”.
A jutro zabawa nożami :) promocje, zakupy, pewnie drink z ludźmi dawno nie widzianymi :)
Robię to raz w roku. For fun :)
Chłopie. Pandemia się skończyła dawno temu...
Targi czego
@Abcdef90 noze i latarki.
@Astro pierwsze słyszę, no ale obrotów życzę
A co jest na narodowym? Ja na Legii od dwóch dni...
Zaloguj się aby komentować
Oglądałem i również polecam, może na początku jest trochę dłużyzn ale holland się rozkręca i jest naprawdę ciekawie.
Zaloguj się aby komentować
O cyfrowej ekologi będziesz słyszał coraz częściej i poza chip'em
@woohoo ale ja nie mam nic przeciwko ekologi. Nawet cyfrowej. Ale bez oszołomstwa.
Zaloguj się aby komentować
@UncleFester kaczki mi tu nie leżą. Ale rosół z przepiórek… dlaczego nie :)
@Astro Według jakiego przepisu robisz?
@dolitd ten przepis nazywa się przegląd lodówki. Zasadniczo 1/3 mięsa 2/3 warzyw. Wołowinę dobę marynuje w soli (płaska łyżeczka na kg mięsa), pieprzu (czubata łyżeczka na kg mięsa) i przyprawach do woli. Tym razem dodaje czosnek, pikantną paprykę, słodką paprykę w ilości pół łyżeczki na kg mięsa.
Warzywa: w lodówce była resztka papryki, dwie marchewki, pieczarki i jedna duża cebula. Reszta ziemniaki.
Wołowinę obtoczę w mące przed smażeniem, powinno to dać ładny, gęsty sosik. Obsmażam na mocno rozgrzanej pateli (używam masła klarowanego). Wrzucam do szybkowaru w którym są już marchewka i ziemniaki. Później pół łyżeczki masła klarowanegona patelnię i na to lecą pieczcarki, jak się zarumienią dodaję cebulą i podsmażam aż się cebula zeszkli. Wrzucam do gara. Zalewam rosołem żeby wszytko zakryć płynem i dolewam jeszcze trochę. W szybkowarze trzymam na średnim płomieniu ok 45-60 minut. Wyłączam palnik i czekam aż sobie spokojnie ostygnie.
Ilość przypraw można swobodnie modyfikować. Ratio mięso/warzywa dobrze żeby nie było 1/3-2/3 maks 1:1 czyli pół na pół.
Spożywać ze smakiem.
@Astro Był pikantny? Ostro doprawione najlepiej rozgrzewają.
@Mr.Mars jest pikantny. Tylko tak żeby rozgrzewało a nie wypalało kubki smakowe.
Zaloguj się aby komentować
@Astro apetycznie się prezentuje, ale co taka maleńka porcja?
@Mel bo to resztki.
@Mel bo to w restauracji
Zaloguj się aby komentować
@Astro trochę dziwna ta herbata
@mrmydlo ale jakie fusy smaczne!
@mrmydlo przecież to kawa
Zaloguj się aby komentować