Jako że dawno nic nie było tagu #domowelepsze to wrzucam kiełbasę. Moja pierwsza więc nie ma „lektko” ale chyba podoba mi się ten proces :)

Jeszcze suszenie(?), parzenie i można próbować.

Wkład to łopatka (1kg) i boczek (250), sól, pieprz, czosnek i piekantna papryka.

3b5a0cf8-dfec-421b-8fa0-269fc347dd19

Komentarze (7)

hejtooszukuje

kiełbasa pańska na zdjęciu, typowa wiejska chłopska to tanie wołowe np. pręga 7kg, tłuszcz wieprzowy 7kg, mięso wieprzowe klasa 1 10 kg, mięso wieprzowe klasa 2 15kg, mięso powinno być zapeklowane a nie posolone

moll

@hejtooszukuje przy takiej ilości jak u opa posolenie wystarczy, taka porcja testowa na raz

splash545

@Astro solidne pęto!

paramyksowiroza

suszenie(?)

@Astro Suszenie akurat polecam

Sam kiedyś zrobiłem

35ff35a3-b0e0-49f0-be1f-425f95db6283
Astro

@paramyksowiroza ta porcja jest na szybko do spożycia bo na zwykłej soli.

A zastanawiałem się czy suszyć przed parzeniem (tak jak przed wędzeniem) ale to bez sensu. Uparzone :)

Zaloguj się aby komentować