#gotujzhejto
![8fef2272-6014-4699-8694-dee5addaa221](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/cea6de8f099e8ca2e4374cae45b2e69c.jpg)
@paramyksowiroza ależ bym wsadził w usta ten języczek...
Zaloguj się aby komentować
@paramyksowiroza ależ bym wsadził w usta ten języczek...
Zaloguj się aby komentować
Poproszę przepis
Kiedyś mi jedna Tatarka z chersonia takie cudo urobiła. Było pyszne. Przepisu nie mam.
Składniki:
1 kg mięsa + tłuszcz *dokładniejszy opis poniżej
1+ 0.5 główki czosnku
imbir wielkości kciuka
jogurt - kilka łyżek
kumin - 1 łyżka
nasiona kolendry - 2 łyżki
nasiona kopru włoskiego - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 łyżeczka
sok z połowy cytryny
liście larurowe - 5 sztuk
cynamon - 1 łyżeczka
gwiazki anyżu - 2-3 sztuki
kardamon - 4-5 nasion, albo łyżeczka mielonego
3-4 marchewki
3-4 średnie cebule
ryż basmati - jakieś 2 szklanki
2-3 pomidory
łyżeczka kurkumy
ostre papryczki
przygarść świeżej mięty
*No i teraz parę słów o mięsie i tłuszczu.
W przepisach które przeglądałem, dobór tłuszczu do przygotowania tego dania był rozmaity.
Czasami jest to olej, czasami ghee (odmiana masła klarowanego), ale często smalec wytopiony z ogonowej części jagnięciny.
Jeżeli robimy potrawę wykorzystując baraninę, na ogół dookoła mięsa będą spore kawałki tłuszczu, których nie chcielibyśmy w gotowej potrawie, bo ugryzienie takiego fragmentu daje bardzo solidne uderzenie baraniego posmaku. Takie kawałki należy odciąć.
W moim przypadku, podczas odcinania tłuszczu od mięsa wyszło mi jakieś 20% tłuszczu, posiekałem ten tłuszcz i go wytopiłem.
Jeżeli kupimy dość chude mięso, albo chcemy przygotować pilaf na przykład z wołowiny lub kurczaka, to możemy użyć po prostu masła klarowanego.
No i teraz przepis:
Mięso kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego.
Kolendrę, nasiona kopru, kumin miażdżymy w moździerzu albo mielimy i wsypujemy do mięsa.
Dodajemy jogurt, sok z cytryny, pieprz, mieszamy i odstawiamy na co najmniej godzinę.
Jeżeli robimy potrawę na tłuszczu jagnięcym lub baranim, siekamy tłuszcz w drobną kostkę i wytapiamy na niewielkim ogniu jak smalec. Skwarki wyjmujemy gdy się zezłocą.
Cebule siekamy w półplasterki, marchewkę w słupki. Ostre papryczki ciachamy na plasterki
Pół główki czosnku drobno siekamy lub ścieramy, to samo robimy z imbirem. Łączymy imbir z czosnkiem, aby stworzyć pastę.
Pomidory kroimy na kawałki. Miętę siekamy.
Do przygotowania tej potrawy najlepszy będzie kociołek, niewielki wok lub garnek. Jeśli jest z powłoką to nawet lepiej, ale ja robiłem w zwykłym stalowym bez powłoki, więc się da.
To właśnie w nim najlepiej topić tłuszcz, a potem po prostu dorzucać dodatkowe składniki.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy połowę posiekanej cebuli i czekamy aż się zezłoci.
Następnie wrzucamy zamarynowane mięso, podsmażamy, dodajemy pastę czosnowo-imbirową, marchewkę, kurkumę i ostre papryczki.
W tym momencie bierzemy całą główkę czosnku, lekko nacinamy zewnętrzne ząbki i wciskamy ją aż do samego dna na środku garnka.
Podsmażamy jeszcze trochę i dorzucamy resztę cebuli, pomidory, listki laurowe, anyż, cynamon, kardamon i miętę.
Dodajemy czubatą łyżeczkę soli.
Dodajemy wody jakiś centymetr nad zawartość garnka, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez godzinę.
W międzyczasie zalewamy w misce ryż zimną wodą, aby przez godzinę nasiąkał.
Po godzinie zdejmujemy pokrywkę, próbujemy, ewentualnie dosalamy i doostrzamy.
Wyrównujemy zawartość garnka, odcedzamy ryż i dodajemy go na wierzch, aby na górze zrobiła się z niego warstwa.
Ostrożnie dolewamy gorącej wody, aby warstwa ryżu była na równo z płynem.
I teraz bardzo ważna rzecz:
Zakrywamy garnek pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, obkładamy pokrywkę garnka ściereczkami kuchennymi aby gorąca para pozostała w środku, zmniejszamy ogień na malutki i gotujemy przez 15-20 minut.
Wyłączamy ogień i zostawiamy na jeszcze 15 minut.
Na talerz wykładamy naszą główkę czosnku i obsypujemy zawartością garnka.
Wołam zainteresowanych:
@dildo-vaggins @bishop @slynny_skorpion @ColonelWalterKurtz
Zaloguj się aby komentować
@paramyksowiroza Tak trochę też ma to związek z kuchnią sezonową. Wczoraj robiłem ogórkową to bulion na żeberkach a zimą/jesienią wędzonych żeberek bym użył. Tak samo z drobiem, jak jest ciepło to raczej z surowego robię niż pieczonego wcześniej. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Żurek też latem rzadziej robię.
Marzy mi się tag #mieso albo #miesozercy, żeby osoba jak ja mogła sobie zablokować posty z martwymi zwierzakami.
Też tak macie, że ze względu na pogodę i porę roku zmieniacie mięsną wkładkę w bulionie dla poszczególnych zup?
@paramyksowiroza nie. W ogóle nie jem zup.
Zaloguj się aby komentować
Ooo, to on potrafi normalnie mówić, bez pajacowania z intonacją głosu.
@paramyksowiroza ja się przemęczyłem i to obejrzałem (na YT mam go zablokowanego) i faktycznie to jedno stwierdzenie jest godne potępienia z całą surowością.
Czy on potrafi gotować? Wg mnie nie. Czy potrafi przekazać wiedzę o gotowaniu? Wg mnie nie.
Pytanie czy coś się wiąże z jego bardzo błędnym stwierdzeniem? Wg mnie nie.
Komentarze się skasuje, jak trzeba będzie to całe nagranie też, już obejrzane, wyświetlenia i reklamy nastukane. Ot, magia dzisiejszego internetu.
Nie wierzę, wchodzę na hejto a tu wątek o tym kolesiu xD na początku jego filmy byłe spoko jak robił to hobbystycznie, wiadomo że nie kucharz ale pokazał parę fajnych pomysłów. Odkąd się skomercjalizowal to typa się nie da oglądać, peron odjechał proporcjonalnie szybko do ilości współprac, chyba ze trzy lata go nie oglądam myślałem że przepadł 😆
Zaloguj się aby komentować
@paramyksowiroza to ono kwitnie?
Idź ode mnie ty czarnoksiężniku
Zaloguj się aby komentować
Komentarz usunięty przez moderatora
Zaloguj się aby komentować
@paramyksowiroza nie słuchaj @moll, ona się nie zna :)
@paramyksowiroza Jak teraz wstawisz koło północy będą dobre.
@paramyksowiroza już? kurwa spoźniłem się. Jutro robie nastaw
Zaloguj się aby komentować
A pokaz przed zjedzeniem
@paramyksowiroza tak, poproszę
Masz jakiś ciekawy pomysł na zagospodarowanie ozorków? Zjadłabym może coś innego niż w galarecie
Obrzydliwe...piorun!
Zaloguj się aby komentować
Ja tam wolę świńskie łapki
@paramyksowiroza a takie robisz?
Blagam powiedz mi ze to imbir… 😱😱😱
Zaloguj się aby komentować
@paramyksowiroza
Ciekawy przepis, zawsze robiłem na bazie rosołu/bulionu, ze świeżymi pomidorami.
Opiekane mięso, pomidory i warzywa, wygląda obiecująco, trzeba spróbować.
Dzięki za inspiracje.
P.S.
To skrzydełko i korpus, to chyba kacze.
@paramyksowiroza A można było z kostki rosołowej i przecieru ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie znacie sie, pomidorową sie robi z niedzielnego rosołu, dodając koncentrat, smietane i ryż.
Zaloguj się aby komentować
Co to za gatunek ryżu i w jakim sklepie można go kupić?
Poproszę przepis
@paramyksowiroza od razu widać, że ryż pierwsza klasa, wygląda na górski / basmati
Zaloguj się aby komentować
@paramyksowiroza No dobra, fajnie, fajnie. Ale co później po tym rozwściekaczu?
Zaloguj się aby komentować
Ja z osami się nie koleguję, bo to są agresywne mendy. Co innego pszczoły.
Zaloguj się aby komentować
@paramyksowiroza
Zaloguj się aby komentować
@paramyksowiroza ale zrób do tego tabbouleh jak trzeba :€
@ql00 Miałem taki plan, ale mięty nie ogarnąłem, więc zamiast robić tabouleh bez mięty po prostu wrzuciłem paprykę
Zresztą tabouleh zazwyczaj robię na bulgurze, jakoś bardziej mi pasuje.
@paramyksowiroza ja robię tez z papryka, pomidorem i cebula, ale kuskus najbardziej mi leży
Czyli makaron z mięsem i cebulą
@paramyksowiroza Jakie proporcje kuskusu do pomidora i ogórka by zrobić w lodówce?
Zaloguj się aby komentować
Smacznego 😃 Podasz przepis?
@kvasir09 Potrzebujemy:
3-4 serca jagnięce (ok 400-500 g). Nie muszą być jagnięce, z wieprzowych też wyjdzie.
1 duża lub dwie średnie cebule
kawałek imbiru wielkości kciuka
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
4-5 ziaren kardamonu (albo łyżeczka mielonego)
2 gwiazdki anyżu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry
1/3 łyżeczki cynamonu
0.5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą (może być sama kolendra w nasionach, ale warto łączyć piperynę z kurkuminą)
ostre papryczki wg uznania
mięta lub kolendra (liście) do dekoracji
Serca kroimy w kostkę, cebulę kroimy w kostkę, czosnek i imbir drobno siekamy albo ścieramy na drobnej tarce.
Do garnka wlewamy trochę oleju, ustawiamy niewielki ogień.
Na lekko rozgrzany ogień wrzucamy czosnek, imbir, pokrojone ostre papryczki i chwilę przesmażamy aż poczujemy zapach podsmażonego czosnku.
Dodajemy kumin, ziarna kardamonu, anyż, przesmażamy jeszcze chwilę, dodajemy cebulę, lekko solimy i mieszamy. Zwiększamy trochę ogień.
Dodajemy też drobno posiekane łodygi z mięty lub kolendry, listki zostawiamy do dekoracji.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone serca i mieszamy. Zalewamy wodą do wysokości składników, przykrywamy pokrywką.
Po ok. 45 minutach dodajemy cynamon, curry, kurkumę, pieprz z kolendrą i dusimy jeszcze z 15 minut.
Próbujemy, jeśli jest potrzeba dodajemy sól do smaku.
Oczywiście co jakiś czas mieszamy i kontrolujemy poziom płynu w garnku. Sos powinien być lekko gęsty.
Podajemy z ryżem basmati, dekorujemy listkami.
Zaloguj się aby komentować
@paramyksowiroza kuuuuuuuuuuuuuuuurła ale mi przypomniałeś, chyba se zrobie
@paramyksowiroza Kolor trochę taki jakby na czerwonej kapuście.
@Pan_Tomat To listki rzodkiewki
@paramyksowiroza Mam własną rzodkiewkę ale do liści jakoś nie mogę się przekonać.
@paramyksowiroza prawilny
Zaloguj się aby komentować
@paramyksowiroza I pewnie jeszcze w przystępnej cenie. ech
@Pomidorken No, jakieś niecałe dwie dychy za mięso.
@paramyksowiroza Zazdroszczę tego mięsnego.
smacznego życzę.
@ICD10F20 Dziękuję
Zaloguj się aby komentować