Zdjęcie w tle
paramyksowiroza

paramyksowiroza

Inspirator
  • 28wpisy
  • 419komentarzy
Pomidorowa.
Bardzo prosta w przygotowaniu zupa.
Wystarczy tylko opiec korpusy drobiowe, kości wołowe, można dorzucić kostkę jagnięcą.
Gotujemy przez kilka godzin.

Potem już z górki.
Wystarczy wrzucić na 1.5 godziny do piekarnika pomidory, cebulę i czosnek.
Już prawie witamy się z gąską!

Teraz już tylko blendowanie, zagotowanie, doprawienie, ugotowanie makaronu i wrzucenie wszystkiego na talerz.

Powinienem zacząć od wyhodowania bazylii z nasion, ale jak zwykle poszedłem na łatwiznę...

#gotujzhejto #jedzenie #zupa
d805d182-062f-48f9-a78c-2dedbdf2806d
e6a70eb2-a922-480e-ab70-cc6fe9d9ae7f
880713fa-e81e-443b-922d-8b9bfae31f33
a9c8c3c8-d37b-477c-a1a6-d92e250bd8fa
UncleFester

@paramyksowiroza 

Ciekawy przepis, zawsze robiłem na bazie rosołu/bulionu, ze świeżymi pomidorami.

Opiekane mięso, pomidory i warzywa, wygląda obiecująco, trzeba spróbować.

Dzięki za inspiracje.


P.S.

To skrzydełko i korpus, to chyba kacze.

qdco

@paramyksowiroza A można było z kostki rosołowej i przecieru ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Koneser

Nie znacie sie, pomidorową sie robi z niedzielnego rosołu, dodając koncentrat, smietane i ryż.

Zaloguj się aby komentować

Dziś polecam Bhuna Gosht - takie curry z baraniny:

#gotujzhejto #baranina #gotowanie #jedzenie
0e50fccc-5391-47d9-b6d0-78a099e5f37e
4Sfor

Co to za gatunek ryżu i w jakim sklepie można go kupić?

cyber_biker

@paramyksowiroza od razu widać, że ryż pierwsza klasa, wygląda na górski / basmati

Zaloguj się aby komentować

Karkówka barania duszona z cebulką i kuskus z papryką i kolendrą
#gotujzhejto #jedzenie #baranina
ed322253-623e-424c-8ad4-684301bb4aa6
ql00

@paramyksowiroza ale zrób do tego tabbouleh jak trzeba :€

bejonse

Czyli makaron z mięsem i cebulą

Papryka_czerwona

@paramyksowiroza Jakie proporcje kuskusu do pomidora i ogórka by zrobić w lodówce?

Zaloguj się aby komentować

Chłodnik na kiszonej botwince
#gotujzhejto #jedzenie
2f616d7f-3920-4e08-b09c-c887003353a3
roadie

@paramyksowiroza kuuuuuuuuuuuuuuuurła ale mi przypomniałeś, chyba se zrobie

Pan_Tomat

@paramyksowiroza Kolor trochę taki jakby na czerwonej kapuście. Ja czekam na swoje buraczki. co tam za listki oprócz melisy?

Budo

@paramyksowiroza prawilny

Zaloguj się aby komentować

Kolacja silnego, niezależnego mężczyzny - 300g smażonej baraniny, masło czosnkowe, surówka, wino.
#gotujzhejto #jedzenie #baranina
40881d15-63c5-4457-bda8-e6a7e2750c11
dolitd

Chleba sobie weź, bez chleba się nie najesz.

Pan_Buk

@paramyksowiroza Super. Też takie posiłki sobie przyrządzałem, kiedy byłem silny i niezależny.

GtotheG

@paramyksowiroza zazdrooo uwielbiam baranine

Zaloguj się aby komentować

Moi drodzy, chyba ubiłem pierwszego komara w tym roku.
Nie dziękujcie.
#smiesznypiesek #zwierzaczki #owady #zwierzeta
86cd20c6-8cc9-471d-854c-c574c1c25b6f
paramyksowiroza

@vredo Gratuluję łowów. Mam nadzieję, że nie należysz do tych myśliwych którym wszystko kojarzy się z dzikiem

vredo

@paramyksowiroza Ja jestem niedowidzący a to trofeum to akurat zasługa mojej matuli. W życiu nie pomyliłbym człowieka z dzikiem. Może z balonem meteo.

Zaloguj się aby komentować

Byłem właśnie na spacerze z psem. Jego uwagę zwrócił jakiś hałas, coś jakby ktoś dźgał nożem tekturowe pudełko.
Spojrzałem w tamtą stronę i spostrzegłem dwie wrony, które dziobami próbowały rozłupać warstwę lodu którym pokryta była pobliska kałuża.
Odszedłem, ale po chwili się cofnąłem, podszedłem do kałuży i zacząłem rozwalać lód butem.
Wrony oczywiście odleciały, ale gdy odszedłem wróciły, aby się napić.
Niby nic, ale jakoś #czujedobrzeczlowiek
Zdjęcie nie moje, ale ładne
#smiesznypiesek #ptaki #zwierzaczki
9d7129e1-0cfa-47d3-b423-23f73fa93ce4
Atom

@paramyksowiroza ja rok temu siadłem sobie na parkingu i rozłupywałem butem orzechy i rzucałem jednej wronie która była obok, chyba bała się bliżej podejść ale za każdym razem jak jej dawałem żarcie to głośno krzyczała, pewnie z radości

Giban

Ja wczoraj rano rozjechałem autem jedną kałuże do której się ptaszyska dobijały : p

vredo

To nie ty je spostrzegłeś tylko one ciebie i cię wykorzystały. To przebiegłe ptaszyska.

Zaloguj się aby komentować

Wiecie co?
Oglądałem z moim psem film. Nagle lektor powiedział coś o parkometrach. Nie wiem dlaczego, ale mój pies podniósł głowę i spojrzał na mnie pytająco.
No to jej tłumaczę, że ludzie mają takie specjalne miejsca. I jeśli tam staniesz to trzeba potem iść do takiego urządzenia i wrzucać tam takie metalowe krążki. Pokazałem jej pięciozłotówkę, obwąchała, ale chyba z grzeczności.
Spojrzała na mnie z politowaniem, odwróciła się tyłem i poszła spać.
#parkowanie #warszawa #heheszki #psy
e1cb4ae5-7101-4eb8-a7c3-27d1e78b2b93
paramyksowiroza

@SuperSzturmowiec Ale dobrze, specjalnie dla Ciebie przepuściłem to przez notatnik xD

To jest żałosne, że na tym portalu trzeba tak robić

Dno i pół metra mułu...

SuperSzturmowiec

@paramyksowiroza specyficzne rozwiazanie. dziękuję

paramyksowiroza

@SuperSzturmowiec Nie specyficzne, tylko jedyne. Administracja hejto powinna wiedzieć, że jeśli anchor linku zaczyna się od #, to tekst powinien być oczyszczony z linku i otagowany na hejto.

Zaloguj się aby komentować

Zamiast jeść rosół, od razu zrobiłem pomidorową
#gotujzhejto #jedzenie
ddb0d31e-c0b7-4065-888e-3f617b96c8c0
Moose

@paramyksowiroza posypałeś pomidorową tartym żółtym serem, czy mi wzrok płata figle?

paramyksowiroza

@Moose Starłem trochę sera dojrzewającego (w stylu parmezanu lub raczej grana padano).

@BettyLou Pręga wołowa. Nietoperza nie udało mi się kupić

BettyLou

@paramyksowiroza

Nietoperza nie udało mi się kupić


Aha, czyli próba była Ta wołowina to tylko tak na zastępstwo ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

Taki zwykły, polski, prymitywny bieda-burger.
Właśnie miałem na niego ochotę
#gotujzhejto #gotowanie #jedzenie
2fd46edd-8188-4d0e-8a36-a3ddf51d2dcf
96Stopni

Smacznego, ale mnie niezwykle trigeruje jego wielkość jak i nazywanie go bieda burgerem

Utylizejszyn

@paramyksowiroza wygląda lepiej, niż nie jeden prestiżowy

Ohejtoja

@paramyksowiroza ależ on jest piękny

Zaloguj się aby komentować

Jedna z moich ulubionych potraw - ostre jak lawa Vindaloo!
Vindaloo to taki trochę kundel kulinarny. Sprowadzony w XVI wieku na indyjskie Goa przez Portugalczyków, wzbogacony indyjskimi przyprawami łączy ze sobą smak octowych, portugalskich marynat, oraz indyjskie aromaty. Brytyjczycy też lubią go czasami nieco zmienić.
To jedno z najostrzejszych curry na świecie, choć ostateczna ostrość dania zależy oczywiście od tego, ile ostrych papryczek będziemy mieli chęć wykorzystać.
#gotujzhejto #jedzenie #gotowanie
3c8881b9-4a51-4765-a54f-b52b089e816e
paramyksowiroza

@parabole W sumie, masz rację. Zawsze słyszałem, że to danie powstało na jednej z wysp należących do Goa. Pewnie dlatego miałem w głowie taki skrót myślowy.

Mielonkazdzika

@paramyksowiroza wyglada super. Kiedys bylem w restauracji w ktorej jesli chcialo sie zamowic vindaloo albo phall curry to trzeba bylo podpisac deklaracje ze zdajesz sobie sprawe z ostrosci dania.

paramyksowiroza

@Mielonkazdzika Mnie raz pokonało danie w normalnej indyjskiej knajpie w Warszawie.

Uprzedzali że będzie ostre, ale nie uprzedzali że w połowie posiłku stracę umiejętność mówienia, bo po prostu zdrętwieje mi język.

Na szczęście obsługa już chyba znała temat, bo na moje bełkotliwe "ao aaaaasiiii" przynieśli mi mango lassi w którym widziałem ratunek. Niezapomniane chwile, wspaniałe przeżycia! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

Następna