Zdjęcie w tle
paramyksowiroza

paramyksowiroza

Mocarz
  • 36wpisy
  • 587komentarzy
Pilaf z baraniną na ostro - warstwowa, orientalna potrawa jednogarnkowa.
#gotujzhejto
f88f1d09-d2a8-46f8-9bd7-b7f14d69503a
ColonelWalterKurtz

Kiedyś mi jedna Tatarka z chersonia takie cudo urobiła. Było pyszne. Przepisu nie mam.

paramyksowiroza

Składniki:


  • 1 kg mięsa + tłuszcz *dokładniejszy opis poniżej

  • 1+ 0.5 główki czosnku

  • imbir wielkości kciuka

  • jogurt - kilka łyżek

  • kumin - 1 łyżka

  • nasiona kolendry - 2 łyżki

  • nasiona kopru włoskiego - 1 łyżka

  • pieprz czarny - 1 łyżeczka

  • sok z połowy cytryny

  • liście larurowe - 5 sztuk

  • cynamon - 1 łyżeczka

  • gwiazki anyżu - 2-3 sztuki

  • kardamon - 4-5 nasion, albo łyżeczka mielonego

  • 3-4 marchewki

  • 3-4 średnie cebule

  • ryż basmati - jakieś 2 szklanki

  • 2-3 pomidory

  • łyżeczka kurkumy

  • ostre papryczki

  • przygarść świeżej mięty


*No i teraz parę słów o mięsie i tłuszczu.

W przepisach które przeglądałem, dobór tłuszczu do przygotowania tego dania był rozmaity.

Czasami jest to olej, czasami ghee (odmiana masła klarowanego), ale często smalec wytopiony z ogonowej części jagnięciny.

Jeżeli robimy potrawę wykorzystując baraninę, na ogół dookoła mięsa będą spore kawałki tłuszczu, których nie chcielibyśmy w gotowej potrawie, bo ugryzienie takiego fragmentu daje bardzo solidne uderzenie baraniego posmaku. Takie kawałki należy odciąć.

W moim przypadku, podczas odcinania tłuszczu od mięsa wyszło mi jakieś 20% tłuszczu, posiekałem ten tłuszcz i go wytopiłem.

Jeżeli kupimy dość chude mięso, albo chcemy przygotować pilaf na przykład z wołowiny lub kurczaka, to możemy użyć po prostu masła klarowanego.


No i teraz przepis:

Mięso kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego.

Kolendrę, nasiona kopru, kumin miażdżymy w moździerzu albo mielimy i wsypujemy do mięsa.

Dodajemy jogurt, sok z cytryny, pieprz, mieszamy i odstawiamy na co najmniej godzinę.


Jeżeli robimy potrawę na tłuszczu jagnięcym lub baranim, siekamy tłuszcz w drobną kostkę i wytapiamy na niewielkim ogniu jak smalec. Skwarki wyjmujemy gdy się zezłocą.

Cebule siekamy w półplasterki, marchewkę w słupki. Ostre papryczki ciachamy na plasterki

Pół główki czosnku drobno siekamy lub ścieramy, to samo robimy z imbirem. Łączymy imbir z czosnkiem, aby stworzyć pastę.

Pomidory kroimy na kawałki. Miętę siekamy.


Do przygotowania tej potrawy najlepszy będzie kociołek, niewielki wok lub garnek. Jeśli jest z powłoką to nawet lepiej, ale ja robiłem w zwykłym stalowym bez powłoki, więc się da.

To właśnie w nim najlepiej topić tłuszcz, a potem po prostu dorzucać dodatkowe składniki.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy połowę posiekanej cebuli i czekamy aż się zezłoci.

Następnie wrzucamy zamarynowane mięso, podsmażamy, dodajemy pastę czosnowo-imbirową, marchewkę, kurkumę i ostre papryczki.

W tym momencie bierzemy całą główkę czosnku, lekko nacinamy zewnętrzne ząbki i wciskamy ją aż do samego dna na środku garnka.

Podsmażamy jeszcze trochę i dorzucamy resztę cebuli, pomidory, listki laurowe, anyż, cynamon, kardamon i miętę.

Dodajemy czubatą łyżeczkę soli.

Dodajemy wody jakiś centymetr nad zawartość garnka, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez godzinę.

W międzyczasie zalewamy w misce ryż zimną wodą, aby przez godzinę nasiąkał.


Po godzinie zdejmujemy pokrywkę, próbujemy, ewentualnie dosalamy i doostrzamy.

Wyrównujemy zawartość garnka, odcedzamy ryż i dodajemy go na wierzch, aby na górze zrobiła się z niego warstwa.

Ostrożnie dolewamy gorącej wody, aby warstwa ryżu była na równo z płynem.

I teraz bardzo ważna rzecz:

Zakrywamy garnek pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, obkładamy pokrywkę garnka ściereczkami kuchennymi aby gorąca para pozostała w środku, zmniejszamy ogień na malutki i gotujemy przez 15-20 minut.

Wyłączamy ogień i zostawiamy na jeszcze 15 minut.


Na talerz wykładamy naszą główkę czosnku i obsypujemy zawartością garnka.


Wołam zainteresowanych:

@dildo-vaggins @bishop @slynny_skorpion @ColonelWalterKurtz

Zaloguj się aby komentować

Też tak macie, że ze względu na pogodę i porę roku zmieniacie mięsną wkładkę w bulionie dla poszczególnych zup?

Złapałem dziś ochotę na krupnik. Po skonsultowaniu pomysłu z psieckiem, doszliśmy do wniosku że gotujemy.
Na ogół krupnik robię na żeberkach wieprzowych - smak wieprzowiny jakoś dobrze mi się komponuje z żołądkami drobiowymi, które wrzucam później podczas gotowania zupy.

Tyle że krupnik to dla mnie danie jesienne, może zimowe, ale niekoniecznie letnie i jakoś ten smak wieprzowiny stanąłby mi w gardle.
Dlatego dziś będzie na szyjach i skrzydłach z indyka i dwóch kurczakowych udkach, które kupiłem wczoraj, bo mój diler mięsa pracuje w dni wolne od pracy.
#gotowanie #gotujzhejoto
cb207bbf-f542-408a-9f55-48c8401a45cf
Stateczny_Pomidor

@paramyksowiroza Tak trochę też ma to związek z kuchnią sezonową. Wczoraj robiłem ogórkową to bulion na żeberkach a zimą/jesienią wędzonych żeberek bym użył. Tak samo z drobiem, jak jest ciepło to raczej z surowego robię niż pieczonego wcześniej. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Żurek też latem rzadziej robię.

3cik

Marzy mi się tag #mieso albo #miesozercy, żeby osoba jak ja mogła sobie zablokować posty z martwymi zwierzakami.

BoJaProszePaniMamTuPrimaSorta

Też tak macie, że ze względu na pogodę i porę roku zmieniacie mięsną wkładkę w bulionie dla poszczególnych zup?


@paramyksowiroza nie. W ogóle nie jem zup.

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
A wiecie, że Strzelczyk #oddaszfartucha uważa, że świeży kurczak może sobie po prostu leżeć 2-3 dni bez lodówki?
Nic głupszego już dziś nie usłyszę.
https://youtu.be/b9Ex9Onrp6Q?si=M9IYqEfn7DqmfY9X&t=151
od 2:32
#gotujzhejto
dolitd

Ooo, to on potrafi normalnie mówić, bez pajacowania z intonacją głosu.

Astro

@paramyksowiroza ja się przemęczyłem i to obejrzałem (na YT mam go zablokowanego) i faktycznie to jedno stwierdzenie jest godne potępienia z całą surowością.

Czy on potrafi gotować? Wg mnie nie. Czy potrafi przekazać wiedzę o gotowaniu? Wg mnie nie.

Pytanie czy coś się wiąże z jego bardzo błędnym stwierdzeniem? Wg mnie nie.

Komentarze się skasuje, jak trzeba będzie to całe nagranie też, już obejrzane, wyświetlenia i reklamy nastukane. Ot, magia dzisiejszego internetu.

hejtownik

Nie wierzę, wchodzę na hejto a tu wątek o tym kolesiu xD na początku jego filmy byłe spoko jak robił to hobbystycznie, wiadomo że nie kucharz ale pokazał parę fajnych pomysłów. Odkąd się skomercjalizowal to typa się nie da oglądać, peron odjechał proporcjonalnie szybko do ilości współprac, chyba ze trzy lata go nie oglądam myślałem że przepadł 😆

Zaloguj się aby komentować

Pozwolę sobie wtrącić kilka groszy w temacie otrutego sokoła.
Mamy w Polsce sporo dostępnych, legalnych trucizn, a dokładniej mówiąc substancji które mogą zabić ptaka drapieżnego po ich spożyciu.
Dlaczego zatem jakiś randomowy gołębiarz miałby sprowadzać nielegalny pestycyd, skoro ma dużo lepszych, łatwiej dostępnych możliwości?
To nielogiczne.

Jako że pracowałem kiedyś w jednym z ośrodków rehabilitacji ptaków, mam też własne statystyki, ale podam je jako ciekawostkę ponieważ mogą być one obarczone sporym błędem przeżywalności.
Ale zdecydowanie najczęstszymi przypadkami otrutych ptaków były sowy.

Z poniższego artykułu wynika, że pestycyd, choć zakazany, nadal jest wykorzystywany w rolnictwie:
https://biotechnologia.pl/biotechnologia/zakazany-pestycyd-wykryty-w-polsce-w-cialach-martwych-ptakow-drapieznych,20723
a ptaki zatruwają się właśnie podczas okresu lęgowego ze względu na opryski.

Jasne, jestem pełen obrzydzenia dla tych gołębiarzy którzy mordują ptaki drapieżne.
Ale w tym konkretnym przypadku serio mam wątpliwości, czy ktoś faktycznie próbował ubić tego jednego, konkretnego sokoła.
Jedyne logiczne rozwiązanie byłoby takie, że gołębiarz jest również rolnikiem, który opryskuje własne pole nielegalnymi substancjami i stąd ma dostęp do takich substancji.
A całkiem możliwe, że taka osoba nie byłaby nawet gołębiarzem.

#ptaki #ornitologia #polska #przyroda #natura #lublin
Sweet_acc_pr0sa

Komentarz usunięty przez moderatora

Zaloguj się aby komentować

Dziś polecam rognons d’agneau a la dijonnaise, czyli nerki jagnięce w sosie śmietanowo-musztardowym.
#gotujzhejto
cb17c0b1-0a2b-44b9-a247-421d76b3b02c
def

A pokaz przed zjedzeniem

moll

@paramyksowiroza tak, poproszę


Masz jakiś ciekawy pomysł na zagospodarowanie ozorków? Zjadłabym może coś innego niż w galarecie

Zaloguj się aby komentować

Pomidorowa.
Bardzo prosta w przygotowaniu zupa.
Wystarczy tylko opiec korpusy drobiowe, kości wołowe, można dorzucić kostkę jagnięcą.
Gotujemy przez kilka godzin.

Potem już z górki.
Wystarczy wrzucić na 1.5 godziny do piekarnika pomidory, cebulę i czosnek.
Już prawie witamy się z gąską!

Teraz już tylko blendowanie, zagotowanie, doprawienie, ugotowanie makaronu i wrzucenie wszystkiego na talerz.

Powinienem zacząć od wyhodowania bazylii z nasion, ale jak zwykle poszedłem na łatwiznę...

#gotujzhejto #jedzenie #zupa
d805d182-062f-48f9-a78c-2dedbdf2806d
e6a70eb2-a922-480e-ab70-cc6fe9d9ae7f
880713fa-e81e-443b-922d-8b9bfae31f33
a9c8c3c8-d37b-477c-a1a6-d92e250bd8fa
UncleFester

@paramyksowiroza 

Ciekawy przepis, zawsze robiłem na bazie rosołu/bulionu, ze świeżymi pomidorami.

Opiekane mięso, pomidory i warzywa, wygląda obiecująco, trzeba spróbować.

Dzięki za inspiracje.


P.S.

To skrzydełko i korpus, to chyba kacze.

qdco

@paramyksowiroza A można było z kostki rosołowej i przecieru ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Koneser

Nie znacie sie, pomidorową sie robi z niedzielnego rosołu, dodając koncentrat, smietane i ryż.

Zaloguj się aby komentować

Dziś polecam Bhuna Gosht - takie curry z baraniny:

#gotujzhejto #baranina #gotowanie #jedzenie
0e50fccc-5391-47d9-b6d0-78a099e5f37e
4Sfor

Co to za gatunek ryżu i w jakim sklepie można go kupić?

cyber_biker

@paramyksowiroza od razu widać, że ryż pierwsza klasa, wygląda na górski / basmati

Zaloguj się aby komentować

Karkówka barania duszona z cebulką i kuskus z papryką i kolendrą
#gotujzhejto #jedzenie #baranina
ed322253-623e-424c-8ad4-684301bb4aa6
ql00

@paramyksowiroza ale zrób do tego tabbouleh jak trzeba :€

paramyksowiroza

@ql00 Miałem taki plan, ale mięty nie ogarnąłem, więc zamiast robić tabouleh bez mięty po prostu wrzuciłem paprykę

Zresztą tabouleh zazwyczaj robię na bulgurze, jakoś bardziej mi pasuje.

ql00

@paramyksowiroza ja robię tez z papryka, pomidorem i cebula, ale kuskus najbardziej mi leży

bejonse

Czyli makaron z mięsem i cebulą

Papryka_czerwona

@paramyksowiroza Jakie proporcje kuskusu do pomidora i ogórka by zrobić w lodówce?

Zaloguj się aby komentować

Dziś polecam ostre curry z serc jagnięcych:
#gotujzhejto #jedzenie
7e8dcf09-ea9b-4efd-988b-c7c620a4bbd9
kvasir09

Smacznego 😃 Podasz przepis?

paramyksowiroza

@kvasir09 Potrzebujemy:


  • 3-4 serca jagnięce (ok 400-500 g). Nie muszą być jagnięce, z wieprzowych też wyjdzie.

  • 1 duża lub dwie średnie cebule

  • kawałek imbiru wielkości kciuka

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka kuminu

  • 4-5 ziaren kardamonu (albo łyżeczka mielonego)

  • 2 gwiazdki anyżu

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżeczka przyprawy curry

  • 1/3 łyżeczki cynamonu

  • 0.5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą (może być sama kolendra w nasionach, ale warto łączyć piperynę z kurkuminą)

  • ostre papryczki wg uznania

  • mięta lub kolendra (liście) do dekoracji


Serca kroimy w kostkę, cebulę kroimy w kostkę, czosnek i imbir drobno siekamy albo ścieramy na drobnej tarce.

Do garnka wlewamy trochę oleju, ustawiamy niewielki ogień.

Na lekko rozgrzany ogień wrzucamy czosnek, imbir, pokrojone ostre papryczki i chwilę przesmażamy aż poczujemy zapach podsmażonego czosnku.

Dodajemy kumin, ziarna kardamonu, anyż, przesmażamy jeszcze chwilę, dodajemy cebulę, lekko solimy i mieszamy. Zwiększamy trochę ogień.

Dodajemy też drobno posiekane łodygi z mięty lub kolendry, listki zostawiamy do dekoracji.

Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone serca i mieszamy. Zalewamy wodą do wysokości składników, przykrywamy pokrywką.

Po ok. 45 minutach dodajemy cynamon, curry, kurkumę, pieprz z kolendrą i dusimy jeszcze z 15 minut.

Próbujemy, jeśli jest potrzeba dodajemy sól do smaku.

Oczywiście co jakiś czas mieszamy i kontrolujemy poziom płynu w garnku. Sos powinien być lekko gęsty.

Podajemy z ryżem basmati, dekorujemy listkami.

Zaloguj się aby komentować

Chłodnik na kiszonej botwince
#gotujzhejto #jedzenie
2f616d7f-3920-4e08-b09c-c887003353a3
roadie

@paramyksowiroza kuuuuuuuuuuuuuuuurła ale mi przypomniałeś, chyba se zrobie

Pan_Tomat

@paramyksowiroza Kolor trochę taki jakby na czerwonej kapuście. Ja czekam na swoje buraczki. co tam za listki oprócz melisy?

paramyksowiroza

@Pan_Tomat To listki rzodkiewki

Pan_Tomat

@paramyksowiroza Mam własną rzodkiewkę ale do liści jakoś nie mogę się przekonać.

Budo

@paramyksowiroza prawilny

Zaloguj się aby komentować

Żeberka baranie duszone w sosie cebulowym.
#gotujzhejto #baranina #jedzenie
ab9adf06-f8c6-45dd-aea7-bae3e7bc68b9
Pomidorken

@paramyksowiroza I pewnie jeszcze w przystępnej cenie. ech

paramyksowiroza

@Pomidorken No, jakieś niecałe dwie dychy za mięso.

Pomidorken

@paramyksowiroza Zazdroszczę tego mięsnego.

Zaloguj się aby komentować

Następna