Trochę mnie rozbawiło, a trochę dało do myślenia...
#heheszki #gotujzhejto

Trochę mnie rozbawiło, a trochę dało do myślenia...
#heheszki #gotujzhejto
@paramyksowiroza przecież wszystko to samo można zrobić widelcem albo łyżką ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯
@paramyksowiroza jak telezakupy xD
@paramyksowiroza Jak taka mądra, to niech pokroi guanciale i następnie odcedzi spaghetti tymi swoimi pałeczkami. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zaloguj się aby komentować
@paramyksowiroza jak to gołąbki w piekarniku
Polskie sushi
Zaloguj się aby komentować
Ozorek wołowy w sosie chrzanowym
#gotujzhejto

@paramyksowiroza ależ bym wsadził w usta ten języczek...
Zaloguj się aby komentować
Pilaf z baraniną na ostro
#gotujzhejto

Poproszę przepis
Kiedyś mi jedna Tatarka z chersonia takie cudo urobiła. Było pyszne. Przepisu nie mam.
Składniki:
1 kg mięsa + tłuszcz *dokładniejszy opis poniżej
1+ 0.5 główki czosnku
imbir wielkości kciuka
jogurt - kilka łyżek
kumin - 1 łyżka
nasiona kolendry - 2 łyżki
nasiona kopru włoskiego - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 łyżeczka
sok z połowy cytryny
liście larurowe - 5 sztuk
cynamon - 1 łyżeczka
gwiazki anyżu - 2-3 sztuki
kardamon - 4-5 nasion, albo łyżeczka mielonego
3-4 marchewki
3-4 średnie cebule
ryż basmati - jakieś 2 szklanki
2-3 pomidory
łyżeczka kurkumy
ostre papryczki
przygarść świeżej mięty
*No i teraz parę słów o mięsie i tłuszczu.
W przepisach które przeglądałem, dobór tłuszczu do przygotowania tego dania był rozmaity.
Czasami jest to olej, czasami ghee (odmiana masła klarowanego), ale często smalec wytopiony z ogonowej części jagnięciny.
Jeżeli robimy potrawę wykorzystując baraninę, na ogół dookoła mięsa będą spore kawałki tłuszczu, których nie chcielibyśmy w gotowej potrawie, bo ugryzienie takiego fragmentu daje bardzo solidne uderzenie baraniego posmaku. Takie kawałki należy odciąć.
W moim przypadku, podczas odcinania tłuszczu od mięsa wyszło mi jakieś 20% tłuszczu, posiekałem ten tłuszcz i go wytopiłem.
Jeżeli kupimy dość chude mięso, albo chcemy przygotować pilaf na przykład z wołowiny lub kurczaka, to możemy użyć po prostu masła klarowanego.
No i teraz przepis:
Mięso kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego.
Kolendrę, nasiona kopru, kumin miażdżymy w moździerzu albo mielimy i wsypujemy do mięsa.
Dodajemy jogurt, sok z cytryny, pieprz, mieszamy i odstawiamy na co najmniej godzinę.
Jeżeli robimy potrawę na tłuszczu jagnięcym lub baranim, siekamy tłuszcz w drobną kostkę i wytapiamy na niewielkim ogniu jak smalec. Skwarki wyjmujemy gdy się zezłocą.
Cebule siekamy w półplasterki, marchewkę w słupki. Ostre papryczki ciachamy na plasterki
Pół główki czosnku drobno siekamy lub ścieramy, to samo robimy z imbirem. Łączymy imbir z czosnkiem, aby stworzyć pastę.
Pomidory kroimy na kawałki. Miętę siekamy.
Do przygotowania tej potrawy najlepszy będzie kociołek, niewielki wok lub garnek. Jeśli jest z powłoką to nawet lepiej, ale ja robiłem w zwykłym stalowym bez powłoki, więc się da.
To właśnie w nim najlepiej topić tłuszcz, a potem po prostu dorzucać dodatkowe składniki.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy połowę posiekanej cebuli i czekamy aż się zezłoci.
Następnie wrzucamy zamarynowane mięso, podsmażamy, dodajemy pastę czosnowo-imbirową, marchewkę, kurkumę i ostre papryczki.
W tym momencie bierzemy całą główkę czosnku, lekko nacinamy zewnętrzne ząbki i wciskamy ją aż do samego dna na środku garnka.
Podsmażamy jeszcze trochę i dorzucamy resztę cebuli, pomidory, listki laurowe, anyż, cynamon, kardamon i miętę.
Dodajemy czubatą łyżeczkę soli.
Dodajemy wody jakiś centymetr nad zawartość garnka, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez godzinę.
W międzyczasie zalewamy w misce ryż zimną wodą, aby przez godzinę nasiąkał.
Po godzinie zdejmujemy pokrywkę, próbujemy, ewentualnie dosalamy i doostrzamy.
Wyrównujemy zawartość garnka, odcedzamy ryż i dodajemy go na wierzch, aby na górze zrobiła się z niego warstwa.
Ostrożnie dolewamy gorącej wody, aby warstwa ryżu była na równo z płynem.
I teraz bardzo ważna rzecz:
Zakrywamy garnek pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, obkładamy pokrywkę garnka ściereczkami kuchennymi aby gorąca para pozostała w środku, zmniejszamy ogień na malutki i gotujemy przez 15-20 minut.
Wyłączamy ogień i zostawiamy na jeszcze 15 minut.
Na talerz wykładamy naszą główkę czosnku i obsypujemy zawartością garnka.
Wołam zainteresowanych:
@dildo-vaggins @bishop @skorpion @ColonelWalterKurtz
Zaloguj się aby komentować
Też tak macie, że ze względu na pogodę i porę roku zmieniacie mięsną wkładkę w bulionie dla poszczególnych zup?
Złapałem dziś ochotę na krupnik. Po skonsultowaniu pomysłu z psieckiem, doszliśmy do wniosku że gotujemy.
Na ogół krupnik robię na żeberkach wieprzowych - smak wieprzowiny jakoś dobrze mi się komponuje z żołądkami drobiowymi, które wrzucam później podczas gotowania zupy.
Tyle że krupnik to dla mnie danie jesienne, może zimowe, ale niekoniecznie letnie i jakoś ten smak wieprzowiny stanąłby mi w gardle.
Dlatego dziś będzie na szyjach i skrzydłach z indyka i dwóch kurczakowych udkach, które kupiłem wczoraj, bo mój diler mięsa pracuje w dni wolne od pracy.
#gotowanie #gotujzhejoto

Też tak macie, że ze względu na pogodę i porę roku zmieniacie mięsną wkładkę w bulionie dla poszczególnych zup?
@paramyksowiroza nie. W ogóle nie jem zup.
Zaloguj się aby komentować
A wiecie, że Strzelczyk #oddaszfartucha uważa, że świeży kurczak może sobie po prostu leżeć 2-3 dni bez lodówki?
Nic głupszego już dziś nie usłyszę.
https://youtu.be/b9Ex9Onrp6Q?si=M9IYqEfn7DqmfY9X&t=151
od 2:32
#gotujzhejto
Ooo, to on potrafi normalnie mówić, bez pajacowania z intonacją głosu.
@paramyksowiroza ja się przemęczyłem i to obejrzałem (na YT mam go zablokowanego) i faktycznie to jedno stwierdzenie jest godne potępienia z całą surowością.
Czy on potrafi gotować? Wg mnie nie. Czy potrafi przekazać wiedzę o gotowaniu? Wg mnie nie.
Pytanie czy coś się wiąże z jego bardzo błędnym stwierdzeniem? Wg mnie nie.
Komentarze się skasuje, jak trzeba będzie to całe nagranie też, już obejrzane, wyświetlenia i reklamy nastukane. Ot, magia dzisiejszego internetu.
Nie wierzę, wchodzę na hejto a tu wątek o tym kolesiu xD na początku jego filmy byłe spoko jak robił to hobbystycznie, wiadomo że nie kucharz ale pokazał parę fajnych pomysłów. Odkąd się skomercjalizowal to typa się nie da oglądać, peron odjechał proporcjonalnie szybko do ilości współprac, chyba ze trzy lata go nie oglądam myślałem że przepadł 😆
Zaloguj się aby komentować
Pierwszy raz w moim życiu zdarzyło się, że zakwitło
#kwiaty #geranium

@paramyksowiroza to ono kwitnie?
Idź ode mnie ty czarnoksiężniku
Zaloguj się aby komentować
Pozwolę sobie wtrącić kilka groszy w temacie otrutego sokoła.
Mamy w Polsce sporo dostępnych, legalnych trucizn, a dokładniej mówiąc substancji które mogą zabić ptaka drapieżnego po ich spożyciu.
Dlaczego zatem jakiś randomowy gołębiarz miałby sprowadzać nielegalny pestycyd, skoro ma dużo lepszych, łatwiej dostępnych możliwości?
To nielogiczne.
Jako że pracowałem kiedyś w jednym z ośrodków rehabilitacji ptaków, mam też własne statystyki, ale podam je jako ciekawostkę ponieważ mogą być one obarczone sporym błędem przeżywalności.
Ale zdecydowanie najczęstszymi przypadkami otrutych ptaków były sowy.
Z poniższego artykułu wynika, że pestycyd, choć zakazany, nadal jest wykorzystywany w rolnictwie:
a ptaki zatruwają się właśnie podczas okresu lęgowego ze względu na opryski.
Jasne, jestem pełen obrzydzenia dla tych gołębiarzy którzy mordują ptaki drapieżne.
Ale w tym konkretnym przypadku serio mam wątpliwości, czy ktoś faktycznie próbował ubić tego jednego, konkretnego sokoła.
Jedyne logiczne rozwiązanie byłoby takie, że gołębiarz jest również rolnikiem, który opryskuje własne pole nielegalnymi substancjami i stąd ma dostęp do takich substancji.
A całkiem możliwe, że taka osoba nie byłaby nawet gołębiarzem.
#ptaki #ornitologia #polska #przyroda #natura #lublin
Komentarz usunięty przez moderatora
Zaloguj się aby komentować
@paramyksowiroza nie słuchaj @moll, ona się nie zna :)
@paramyksowiroza Jak teraz wstawisz koło północy będą dobre.
@paramyksowiroza już? k⁎⁎wa spoźniłem się. Jutro robie nastaw
Zaloguj się aby komentować
Dziś polecam rognons d’agneau a la dijonnaise, czyli nerki jagnięce w sosie śmietanowo-musztardowym.
#gotujzhejto

A pokaz przed zjedzeniem
@paramyksowiroza tak, poproszę
Masz jakiś ciekawy pomysł na zagospodarowanie ozorków? Zjadłabym może coś innego niż w galarecie
Obrzydliwe...piorun!
Zaloguj się aby komentować
Dziś polecam ostrą zupkę dyniową w jamajskim stylu.
#gotujzhejto #jedzenie

Ja tam wolę świńskie łapki

@paramyksowiroza a takie robisz?

Blagam powiedz mi ze to imbir… 😱😱😱
Zaloguj się aby komentować
Pomidorowa.
Bardzo prosta w przygotowaniu zupa.
Wystarczy tylko opiec korpusy drobiowe, kości wołowe, można dorzucić kostkę jagnięcą.
Gotujemy przez kilka godzin.
Potem już z górki.
Wystarczy wrzucić na 1.5 godziny do piekarnika pomidory, cebulę i czosnek.
Już prawie witamy się z gąską!
Teraz już tylko blendowanie, zagotowanie, doprawienie, ugotowanie makaronu i wrzucenie wszystkiego na talerz.
Powinienem zacząć od wyhodowania bazylii z nasion, ale jak zwykle poszedłem na łatwiznę...
#gotujzhejto #jedzenie #zupa




@paramyksowiroza
Ciekawy przepis, zawsze robiłem na bazie rosołu/bulionu, ze świeżymi pomidorami.
Opiekane mięso, pomidory i warzywa, wygląda obiecująco, trzeba spróbować.
Dzięki za inspiracje.
P.S.
To skrzydełko i korpus, to chyba kacze.
@paramyksowiroza A można było z kostki rosołowej i przecieru ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie znacie sie, pomidorową sie robi z niedzielnego rosołu, dodając koncentrat, smietane i ryż.
Zaloguj się aby komentować
Dziś polecam Bhuna Gosht - takie curry z baraniny:
#gotujzhejto #baranina #gotowanie #jedzenie

Co to za gatunek ryżu i w jakim sklepie można go kupić?
Poproszę przepis
@paramyksowiroza od razu widać, że ryż pierwsza klasa, wygląda na górski / basmati
Zaloguj się aby komentować
Żeberka baranie, tabbouleh na bulgurze i toum.
#gotujzhejto #jedzenie #baranina

@paramyksowiroza No dobra, fajnie, fajnie. Ale co później po tym rozwściekaczu?
Zaloguj się aby komentować
Chyba mam nową koleżankę
#smiesznypiesek #zwierzaczki #owady


Ja z osami się nie koleguję, bo to są agresywne mendy. Co innego pszczoły.
@koniecswiata Z paniami osami lepiej się nie kolegować. Ale panowie są całkiem mili i pozbawieni toksycznej cechy osobowości - żądełka.
Zaloguj się aby komentować
Patrzcie, jaka piękna kolendra mi wyrosła!
Jestem dumny z moich umiejętności ogrodniczych, więc #chwalesie
#gotujzhejto #heheszki

@paramyksowiroza
Zaloguj się aby komentować
Karkówka barania duszona z cebulką i kuskus z papryką i kolendrą
#gotujzhejto #jedzenie #baranina

@paramyksowiroza ale zrób do tego tabbouleh jak trzeba :€
@ql00 Miałem taki plan, ale mięty nie ogarnąłem, więc zamiast robić tabouleh bez mięty po prostu wrzuciłem paprykę
Zresztą tabouleh zazwyczaj robię na bulgurze, jakoś bardziej mi pasuje.
@paramyksowiroza ja robię tez z papryka, pomidorem i cebula, ale kuskus najbardziej mi leży
Czyli makaron z mięsem i cebulą
@paramyksowiroza Jakie proporcje kuskusu do pomidora i ogórka by zrobić w lodówce?
Zaloguj się aby komentować

Łatwo zapomnieć, że przez wieki ich przygotowywanie było kwestią przetrwania. Bardzo dawne jest kiszenie liści pokrzywy (…) czy to na surowo, czy po ugotowaniu. Mamy poważne poszlaki, że liście drzew poddawano temu samemu procederowi
#gotujzhejto #gotowanie #kiszonki #jedzenie #kimchi
Dziś polecam ostre curry z serc jagnięcych:
#gotujzhejto #jedzenie

Smacznego 😃 Podasz przepis?
@kvasir09 Potrzebujemy:
3-4 serca jagnięce (ok 400-500 g). Nie muszą być jagnięce, z wieprzowych też wyjdzie.
1 duża lub dwie średnie cebule
kawałek imbiru wielkości kciuka
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
4-5 ziaren kardamonu (albo łyżeczka mielonego)
2 gwiazdki anyżu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry
1/3 łyżeczki cynamonu
0.5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą (może być sama kolendra w nasionach, ale warto łączyć piperynę z kurkuminą)
ostre papryczki wg uznania
mięta lub kolendra (liście) do dekoracji
Serca kroimy w kostkę, cebulę kroimy w kostkę, czosnek i imbir drobno siekamy albo ścieramy na drobnej tarce.
Do garnka wlewamy trochę oleju, ustawiamy niewielki ogień.
Na lekko rozgrzany ogień wrzucamy czosnek, imbir, pokrojone ostre papryczki i chwilę przesmażamy aż poczujemy zapach podsmażonego czosnku.
Dodajemy kumin, ziarna kardamonu, anyż, przesmażamy jeszcze chwilę, dodajemy cebulę, lekko solimy i mieszamy. Zwiększamy trochę ogień.
Dodajemy też drobno posiekane łodygi z mięty lub kolendry, listki zostawiamy do dekoracji.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone serca i mieszamy. Zalewamy wodą do wysokości składników, przykrywamy pokrywką.
Po ok. 45 minutach dodajemy cynamon, curry, kurkumę, pieprz z kolendrą i dusimy jeszcze z 15 minut.
Próbujemy, jeśli jest potrzeba dodajemy sól do smaku.
Oczywiście co jakiś czas mieszamy i kontrolujemy poziom płynu w garnku. Sos powinien być lekko gęsty.
Podajemy z ryżem basmati, dekorujemy listkami.
Zaloguj się aby komentować