Zdjęcie w tle
GazelkaFarelka

GazelkaFarelka

Fanatyk
  • 907wpisy
  • 12339komentarzy

Przypomniała mi się taka ciekawostka o Słowianach. Otóż Słowianie praktycznie nie jedli chleba. Skąd to wiadomo? Ponieważ archeolodzy badający pochówki wywnioskowali to między innymi po stanie uzębienia. Ludzie z kultur, w których zboża mielono na mąkę i wypiekano z niej chleb, mieli porysowane, starte szkliwo - dawna mąka, mielona na kamiennych żarnach zawierała sporo drobinek kamienia, co jest widoczne na zębach pod mikroskopem, a w przypadku starszych osobnikow mocno starte zęby widać gołym okiem.


Rownież analiza naczyń i przyrządów kuchennych czy pieców (a raczej brak pieców chlebowych) wskazują na to, że w diecie Słowian zboża były spożywane w postaci kaszy. Nie dość, że było to zdrowsze dla zębów w ówczesnych czasach, to wiemy też dziś, że jest to zdrowsze pod względem mikrobiomu jelitowego i poziomu glukozy we krwi. A na dodatek było to dużo mniej pracochłonne - ziarna wystarczyło tylko obtłuc i ugotować, zamiast żmudnego mielenia, przygotowania ciasta i pieczenia.


#ciekawostki #dieta #slowianie

ciszej

@GazelkaFarelka potężni Słowianie

94610cfb-3d01-42a9-bf02-b317e8c95092
Yes_Man

@GazelkaFarelka

I zagadka kaszy owsianej została rozwiązana

BoJaProszePaniMamTuPrimaSorta

@GazelkaFarelka jest jeszcze opcja, że Słowianie mieli za⁎⁎⁎⁎stą technologię do mielenia zboża, dzięki czemu nie było kamyków w mące.

25775c9a-1b26-485c-8fef-d7945708f27e

Zaloguj się aby komentować

razALgul

@GazelkaFarelka wpierd.... - jadłbym...

Zaloguj się aby komentować

Mozzarella, jakaś trawa, pestki słonecznika, dyni i gotowana kasza owsiana, polane oliwą I trochę soli. Ostatnio sobie tak na szybko mieszam, bo przejadła mi się sama mozzarella bez niczego. Chociaż dzis pierwszy raz z kaszą, nie jadlam nigdy owsianej i wzięłam na spróbę.


#365salatekgazelki

222845cb-545c-44b2-84cb-c3bcf518fca9
Felonious_Gru

@GazelkaFarelka halo halo, proszę odliczyć w #beczkamozarelli

Zaloguj się aby komentować

zjadacz_cebuli

@GazelkaFarelka tak jak zazwyczaj mam z tyłu święta tak zawsze lubiłem kolędników fajnie że dzieciaki chodzą i śpiewają. Raz jak lekko wstawiony spotkałem ich na swojej drodze to zaprosiłem do domu, pozbierałem wszystkich domowników i poprosiłem żeby nam kolędnicy zaśpiewali xD cała premia świąteczna poszła w pizdu ale co radochy było to moje

Zaloguj się aby komentować

onpanopticon

@GazelkaFarelka to jest pierd o lenie. Pracowałem w seo i już sama ta branża rozdupczyła całą ideę i sens tworzenia contentu, treściowania etc. To seo rozpoczęło erę spamu, erę tworzenia treści na masę. Cała branża taniego spamowego copywritingu i pisanie tekstów pod mielarki i synonimizowanie.


I tymi treściami internet został całkowicie zalany. Najpodlejszą jego formą, bo one nie musiały być sensowne, one musiały być oryginalne, czyli bez duplicate content. Z płaceniem za produkowanie tego śmiecia groszy, więc były śmieci przepisywane pośpieszne w kolejne śmieci. Połowa stron jest w ten sposób zrobiona, nawet te na które nieraz trafiacie, steki bzdur przepisywane tysięczny raz z błędami tak rażącymi, że szkoda słów. Bo to nie ma przekazywać wiedzy, ma być liczba znaków.


Dzisiaj najpodlejszy ejaj tworzy lepszy content pisany i mniej podły, niż tworzyła branża seo. I nie ma na to obrony. Na każde tzw zaplecze główne, czyli parę w miarę sensownych (nie mylić jakościowych) stron, było setki, jak nie tysiące spamów.


Dlatego SEO - nie. Natomiast faktem jest, że tworząc jakąś treść - szło sobie jakiś tam niszowy ruch wygenerować. Z tym, że to ruch śmiesznie mały, niewarty zachodu i trudny do spieniężenia.


A jeśli ktoś tworzył "pod seo" jakościowe treści - to ja już nic nie poradzę. Z motyką na słońce, więc ogólne efekty i tak były jak z Himilsbachem. Więcej szkody temu zrobiły społecznościówki i serwisy za registerwallem. Internet się zmienia, ale to nie AI zaczął, tylko człowiek, a ograniczały go tylko zasoby ludzkie, które teraz się uwolniły.

Zaloguj się aby komentować

Kolacja na słodko, @kopytakonia narobił smaka

Pieczone gruszki z serem feta, gorgonzola, dzemem z borówki, płatkami migdałów, miodem, orzechami i cynamonem.


#kolacja #jedzenie

5e99e171-5bbb-48b1-9036-a30fde5c7b68
vredo

@GazelkaFarelka Tu cały wieczór smaka robią! Już mi się jotpegi z dajem kończą!

c1bb5eb7-9b17-47df-b011-d49312435621
kopytakonia

Właśnie myslalem dzis o tych gruszkach, ze zjadłbym znowu i teraz zrobiłaś mi większego smaka jeszcze tym razem ty 😀 smacznego!

klawo

@GazelkaFarelka Ja też miałem na słodko. Śledź w sosie musztardowym i bagietka z masłem i nutellą.

wonsz

@klawo to ciąża spożywcza czy będziesz rodzić kamienie?

Zaloguj się aby komentować

Pieczywo pełnoziarniste a zakwas


Pieczywo pełnoziarniste zawiera kwas fitynowy - występujący w osłonce zboża - który w jelicie wiąże się z metalami, takimi jak żelazo, selen, magnez czy cynk, uniemożliwiając ich wchłanianie. Zatem paradoksalnie, mimo tego, że pełnoziarniste pieczywo jest bogate w te pierwiastki - to nie zostaną one przyswojone przez organizm.


Rozwiązaniem tej sytuacji jest zakwaszanie pieczywa poprzez fermentację na naturalnym zakwasie. Bakterie octowo-mlekowe występujące w zakwasie niszczą kwas fitynowy, zwiększając tym samym biodostępność zawartych w osłonce ziarna mikroelementów. Dodatkowo, jako produkt rozkładu kwasu fitynowego powstaje inozytol - cenny składnik odżywczy. Zatem chleb na zakwasie jest zdrowszy nie dlatego, że "bo to tradycyjna metoda, a kiedyś wszystko było lepsze", tylko rzeczywiście znane są mechanizmy odpowiadające za to, dlaczego jest zdrowszy. Chleb na zakwasie jest de facto kolejną kiszonką - oprócz kapusty, ogórków, różnych innych potraw kiszonych typu kimchi.


Pamiętajcie - chleb, zwłaszcza razowy, pełnoziarnisty - najlepiej na zakwasie, ewentualnie jedzony z czymś kwaśnym.


Wiele piekarni oszukuje, dodając nieaktywny biologicznie zakwas do składu pieczywa, który w takim pieczywie jest tylko dodatkiem smakowym. Taki chleb można poznać po drożdżach w składzie - drożdże są aktywnym składnikiem powodującym wzrost pieczywa, ale nie mają zdolności rozkładania kwasu fitynowego - zatem wartości odżywcze (poza kaloriami) ma w dużej mierze tylko na papierze.


#bojowkapiekarska #dieta #ciekawostki

l__p

@GazelkaFarelka a to ci ciekawostka, piorunik!

Fly_agaric

Co własne, to własne - wiadomix.

Jak biorę te włókniste/ziarniste, to bardziej z myślą o błonniku, bo jednak biały chleb na zakwasie zatwardza. Jak się robi samemu, pod siebie, to nie ma takich dylematów i nie ma żadnych kompromisów. No ale, jak ze wszystkim co poprawia jakość naszego życia, trzeba poświęcić czas.

sireplama

@GazelkaFarelka miałem spięcie dzisiaj z kumpela w pracy. Dla mnie zakwas = bakterie mlekowe i octowe (chociaż oczywiście pojawiają się też dzikie drożdże), ona twierdzi, że też i drożdże, a nawet dodaje się specjalnie drożdże!


Kto się myli?!

GazelkaFarelka

@sireplama zakwas to bakterie i drożdże - ale te dzikie szczepy, wyhodowane z osłonki ziarna, a nie piekarskie

Zaloguj się aby komentować

Część napadów "nerwicy" może być zwykłą hipoglikemią, o której nikt ci nie powiedział.


Ech tak się kończy u mnie zwiększenie węgli w diecie.


#zdrowie i nie #nerwica

ef5e072b-e9e2-43e1-9955-092f4f3f55c2
TyGrySSek

to chyba coś podobnego mam 🥲 .

Z objawów to więcej niż połowę mam

Tyle że słodkiego dużo jem więc jednym się kłóci z długim chyba

Kolekcjoner_dusz

@TyGrySSek Ja zawsze wychodząc gdziekolwiek mam przy sobie coś słodkiego. U mnie było na tyle źle, że prawie traciłem przytomność. Póki co cukier w normie. W moim przypadku to pojawiło się przez to, że jadłem nieregularnie + duża ilość alko.

GazelkaFarelka

@Kolekcjoner_dusz Masz zdiagnozowaną cukrzycę?

U mnie na diecie low carb przez ostatni prawie rok byl spokój. Glukozę sobie produkowala stabilnie sama wątroba. Mogłam pół dnia nie jeść i nic. Ale ostatnio wiecej węgli zaczęło wjeżdżać i mam z powrotem.

MementoMori

Przegladajac Twój profil można stwierdzić ze, Ty to chyba szukasz na sile i siebie jakiś wad produkcyjnych xd?

GazelkaFarelka

@MementoMori To się nazywa "badania profilaktyczne"


P.S. każdy ma jakieś, a cukrzyca i miażdżyca to akurat te najpopularniejsze, ale jednych to obchodzi a drudzy do amputacji stopy będą zaprzeczać

Kolekcjoner_dusz

@GazelkaFarelka na czczo mam 95

Yes_Man

@GazelkaFarelka robiłem tę krzywą cukrową w zeszłym tygodniu, na czczo cukier 84, mój lekarz to fachura bo poza cukrem zlecił te insulinowe coś tam o których pisałaś. Minus jest taki że nie mam jeszcze dostępu do wyników bo lekarz opuścił poradnię w moim szpitalu i muszę przenieść dokumentację do nowego

GazelkaFarelka

@Yes_Man to miło, że się załapałeś na refundowane badanie

Yes_Man

@GazelkaFarelka sporo ostatnio mam tych refundowanych, sam się niekiedy dziwię

Zaloguj się aby komentować

Pamiętacie naszyjnik znad morza? Raczej legit bursztyn. Chciałam zrobic zdjecie w świetle latarki UV, ale okazało się że aparat świruje pokazując zupełnie inne barwy niż to, co widać gołym okiem. A filtry w aparacie w ogóle pokazują feerię dzikich barw, wydobywając niewidoczne detale. Wrzucam, bo ładne.


#fotografia

f74e00fc-bdee-4232-91c5-b5740b6e415d

Zaloguj się aby komentować

Homocysteina - mało znany czynnik ryzyka sercowo-naczyniowego


Ponieważ w otrzymanych przeze mnie wyniku z laba brakuje zakresów referencyjnych, a sama homocysteina jest bardzo rzadko zlecanym badaniem (głównie pewnie dlatego, że nie wiadomo jak interpretować wynik przy braku oficjalnych norm) - poszukałam materiałów źródłowych na własną rękę. Niestety mój wynik (niecałe 15) jest dosyć wysoki na tle populacji.


Wysokie stężenie homocysteiny jest jednym z czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Jest też istotnie dużo wyższe u osób posiadających żylaki oraz ich powikłania. Skłonność do żylaków może być powiązana właśnie z nieprawidłowym usuwaniem z organizmu homocysteiny (niedobory aktywnych form witamin z grupy B, głównie kwasu foliowego, B12 oraz B6 - z powodu braków w diecie albo mutacji genetycznych). Byłoby to też jednym z potencjalnych wytłumaczeń, dlaczego ciąża jest czynnikiem ryzyka żylaków - obniżony poziom tych witamin w organizmie matki z powodu pobierania ich przez rozwijające się dziecko. Zatem żylaki czy "pajączki" byłyby nie tylko "kosmetycznym defektem", budzącym medyczne zmartwienie dopiero przy ewentualnych poważniejszych powikłaniach, ale widocznym gołym okiem markerem problemów sercowo-naczyniowych. (Co wydaje się oczywiste na chłopski rozum, bo trudno myśleć że w jednej części ciała naczynia krwionośne będą w idealnym stanie, podczas gdy w innych będą zdeformowane. Ale nauka działa na zbieranych danych i porównywaniu z grupą kontrolną, potwierdzaniu albo zaprzeczaniu temu, co na pierwszy rzut oka wydaje sie oczywiste).

#zdrowie #ciekawostki #dieta


https://www.researchgate.net/figure/Cumulative-percentages-of-cardiovascular-disease-cases-by-homocysteine-levels-CVD_fig2_396033056

12c6f2aa-518b-401c-969c-d166005e2f9b
Yes_Man

@GazelkaFarelka nie wiedziałem że Cysteina jest homo ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

GazelkaFarelka

@Yes_Man są dwie, jedna jest homo a druga nie

dwa enzymy i z homo można zrobić normalną


"First, the enzyme cystathionine β-synthase (CBS) combines homocysteine with serine to create cystathionine. Second, the enzyme cystathionine γ-lyase (CGL) cleaves cystathionine to produce cysteine, along with α-ketobutyrate and ammonia. "

Zaloguj się aby komentować

Kyneruninowa teoria depresji


TLDR: Stan zapalny organizmu "zjada" tryptofan (aminokwas) konieczny m.in. do produkcji serotoniny i dopaminy, produkując z niego substancje przeciwzapalne, nie zostawiając przy tym prawie nic dla mózgu - czyli dlaczego suplementacja nie zawsze musi działać a wrzucenie do naszego "pudełka" wszystkich niezbędnych klocków niekoniecznie doprowadzi do złożenia tego, co chcemy żeby powstało.


Zarówno depresja, jak i szereg chorób cywilizacyjnych (nadciśnienie, choroba

wieńcowa, cukrzyca, a nawet otępienia) mają wspólne tło immunologiczne. W każdej

z wymienionych jednostek chorobowych obserwujemy wzrost aktywności układu od-

pornościowego i opisane wyżej, niekorzystne przemiany metaboliczne [37]. Choroby

układu krążenia, choroby układu oddechowego, choroby metaboliczne i autoimmu-

nologiczne są nie tylko czynnikami ryzyka wystąpienia epizodu depresyjnego, ale

również uznawane są za czynnik lekooporności depresji i jedną z istotnych przyczyn

nawrotowości epizodów obniżonego nastroju.

Wiltink i wsp. [38] wykazali natomiast,

że diagnoza depresji jest często powiązana w populacji ogólnej z dyslipidemią, chorobą

wieńcową, cukrzycą, a nawet zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca.

Zjawisko to ma jeszcze jeden, niedoceniany aspekt. Z powodu wystąpienia

objawów zaburzeń depresyjnych (anhedonia, zniechęcenie, pesymizm, myśli re-

zygnacyjne, osłabienie funkcjonowania poznawczego) pacjenci zaprzestają leczenia

choroby podstawowej (cukrzycy, chorób układu krążenia), co tworzy w dalszej

perspektywie błędne koło diagnostyczno-terapeutyczne i istotnie pogarsza jakość

życia chorych [39]


Kolejne miejsce, gdzie szukając głębiej przyczyn, znajdujemy stan zapalny. Należy przy tym pamiętać, że przewlekły stan zapalny nie jest jakimś czynnikiem per se - jest to reakcja organizmu na wiele różnych niekorzystnych substancji i bodźców - takich jak palenie, alkohol, stres, nadwaga, kontakt ze szkodliwymi substancjami w powietrzu, jedzeniu i przez skórę, nieleczone infekcje itp. Można go porównać do kraju w stanie wojny - w czasie wojny gospodarka zużywa siły i surowce w dużej mierze na rzecz obrony, zaniedbując inne sektory. W przypadku przedłużającego się konfliktu, prowadzi to długoterminowo do braków, wyniszczenia i patologii.


https://www.psychiatriapolska.pl/pdf-76863-79516?filename=Inflammatory%20theory%20of.pdf


#zdrowie #ciekawostki #depresja

AdelbertVonBimberstein

@GazelkaFarelka dlatego tak ważne jest odpowiednie i indywidualne dobranie diety pod tryb życia, uwzględniając odpowiednią podaż kalorii z uwzględnieniem makroskładników zależnych od aktywności.

GazelkaFarelka

@AdelbertVonBimberstein Myślę, że najpierw trzeba zrobić rachunek sumienia i zacząć od rzeczy najbardziej oczywistych. Alkohol, fajki - wyjazd. Przetworzone żarcie - wyjazd. Zdrowa dieta, ruch (nawet na początek jakiś umiarkowany). Zrzucenie nadwagi, poprawa parametrów metabolicznych (insulinooporność). Wyleczenie wszystkich zębów i innych przewlekłych infekcji jeżeli mamy - np. nawracające zapalenia pęcherza. Dalej to już mogą być niuanse jakieś właśnie, jak jakieś predyspozycje genetyczne powodujące gorszy metabolizm pewnych składników czy niedobory witamin, czy jakieś nierozpoznane alergie pokarmowe typu na gluten, czy rzeczy typu grzyb w mieszkaniu czy szkodliwe opary w pracy (nie stosowanie środków ochrony).


Na koniec jakieś niuanse w diecie, które też mogą się tak naprawdę różnić u tego samego człowieka z wiekiem. Na przykład w starszym wieku, menopauzalnym wydaje się dobrym pomysłem zejście z białka zwierzęcego, bo nie potrzebuje się już na przykład tyle jak w okresie wzrostu (do 35 lat).

Zaloguj się aby komentować

tschecov

Niezłe. Jak to ogarnąłeś? Dużo wyniosło?

GazelkaFarelka

@tschecov Normalnie są w sprzedaży na allegro

tschecov

@GazelkaFarelka a spoko, sam pobrałem ze strony uniwersytetu, nie wiedziałem, że wydają w formie papierowej. Dzięki.

Zaloguj się aby komentować

Bardzo ciekawa prezentacja od kardiologa, pokazująca jakie są mechanizmy i przyczyny zawałów serca, jak wyglądają zmiany miażdżycowe, które można obserwować mając najnowsze narzędzia, na czym polegają itp. Bardzo dużo specjalistycznej i technicznej wiedzy.


Miażdżyca jest chorobą związaną ze stanem zapalnym naczyń krwionośnych. Tak jak profesor wspomniał, nierzadko pierwszym sygnałem tej choroby dla chorującego jest dopiero zawał serca. Chociaż samemu na własną rękę nie jesteśmy w stanie wykonać badań, które mówiłyby o stanie wyściółki naczyń - badania jak te pokazane na prezentacji są inwazyjne i wykonywane tylko kiedy zachodzi bezpośrednia potrzeba - to pośrednio taką informację o czynnikach ryzyka dają badania hsCRP oraz profil lipidowy. Kilkukrotnie oznaczone w różnych odstępach czasu podniesione hsCRP mówi o toczącym się w organizmie jakimś stanie zapalnym, którego przyczyna powinna być namierzona i wyeliminowana. Natomiast podniesiony cholesterol LDL mówi o tym, że wątroba produkuje nadmierne ilości cholesterolu, który przykleja się w miejscach uszkodzeń wyściółki naczyń. Jeszcze jednym z takich badań jest lipoproteina (a) - która stanowi niezależny, genetyczny czynnik miażdżycy.


Możliwych przyczyn stanów zapalnych jest bardzo dużo - zaczynając od otyłości i cukrzycy (stanu zapalnego tkanki tłuszczowej), palenia papierosów, stanu zapalnego jelit wywołanego niezdrową dietą czy alkoholem, przez przewlekłe nieleczone infekcje jak zepsute zęby, infekcje, nadciśnienie, stałe narażenie na szkodliwe czynniki (np. zanieczyszczone powietrze, smog, opary środków chemicznych), kontakty z alergenami, inne choroby związane ze stanami zapalnymi, po przewlekły stres.

Na koniec bardzo dobra informacja, że chociaż nie ma aktualnie żadnych leków ani diety prowadzącej usuwania raz powstałych zmian miażdżycowych, to obecne leki są już w stanie "wysuszyć" blaszkę miażdżycową, zmniejszając ją i czyniąc ją mniej niebezpieczną.


https://www.youtube.com/live/oe799DF--PQ?si=WcwvvDThG22gHcUm&t=2290

#zdrowie #ciekawostki

Zaloguj się aby komentować

1581 + 1 = 1582


Tytuł: Skrzynia na złoto

Autor: Borys Akunin

Kategoria: powieść historyczno-przygodowa

Wydawnictwo: Świat Książki

Format: książka papierowa

ISBN: 9788373915039

Liczba stron: 366

Ocena: 7/10


Zawsze się śmiałam z mojej matki i babci, które powtarzały "ja to nie mogę siedzieć, muszę coś robić, bo inaczej wszystko mnie boli". Ot masz, dziś od rana zamiast tradycyjnie sprzątać dom, rozsiadłam się z książką na kanapie. Za oknem śnieg, sikorki, kubek gorącej herbatki i kocyk, czego chcieć więcej? Serio, zmulona jestem teraz, osłabiona, w głowie mi się kręci.


Ale do rzeczy. Książka, ze względu na motyw przywodzi trochę na myśl Imię Róży. Jej fabuła toczy się w "uniwersum Fandorina" - cyklu książek tego samego autora, równolegle w dwóch epokach - poznajemy perypetie dwóch Fandorinów - przodka i jego potomka, które splatają się wspólnym motywem. (Jednakże można spokojnie czytać tą książkę nie znając pozostałych książek z tego uniwersum - jest to coś w rodzaju spin-offu). Dla osób znających trochę historię Rosji (ja akurat czytałam "Piotra Pierwszego" Tołstoja, znam też historię Iwana Groźnego, Samozwańców i Wielkiej Smuty) jest troszeczkę smaczków, ponieważ mimowolnie bohater zostaje wciągnięty w tryby wielkiej historii, która przetacza się nad jego głową.


Dobra, lekka rozrywka na kilka godzin.

P.S. Autor jest Gruzinem jakby co.


#bookmeter #ksiazki

dd82faf3-51d0-4a3d-a50c-6e807e9b7ea7

Zaloguj się aby komentować

RogerThat

Spać o 9:18? Boże, chciałbym tak umieć.

GazelkaFarelka

@Endrevoir @parabole trollujecie, nie?

Endrevoir

@GazelkaFarelka ej serio 10 widzę xD acz możliwe że rzeczywiście jest tylko 9

1ff739ed-9491-467f-96c0-86be90d62386
parabole

@GazelkaFarelka Takich oczywistych do wyłapania 10

Zaloguj się aby komentować

Marcowy_Kot

@GazelkaFarelka jesli to twoja ziemia, ustaw kamerkę z czujnikiem ruchu lub fotopulapke, i zakladaj tag :)

Zaloguj się aby komentować

Podwójny karmnik odpalony, przymroziło - to z kilkanaście sikorek od wczoraj futruje jakby jutra miało nie być. Musicie mi wierzyć na słowo, bo zoom w telefonie jest słaby. Wyciągnęłam filtrem jeszcze mocno fotę


Mam jeszcze smalec, którego i tak nie jemy, to może jeszcze ze dwa dorobię.
Stopiony smalec z nasionami (słonecznik, siemię lniane) w pojemniku po zupie na wynos, zawieszone na kawałku miedzianego drutu (kawałki pozostałe po robieniu instalacji elektrycznej w domu).


#ptaki #dokarmianieptakow

a4a27155-71da-4c89-a73a-5cd5a69ce33d
Fly_agaric

karmnik

To chyba jest regionalizm, nie?

GazelkaFarelka

@Fly_agaric Co?

A jak się u was mowi na karmnik dla ptaków?

Fly_agaric

@GazelkaFarelka Karmik.

Za dzieciaka mówiłem tak jak ty. Nie wiem kiedy przestałem. Chyba obie poprawne, bo nie podkreśla.

Zaloguj się aby komentować

Łamane / gorące


Marianna Schreiber rozstała się z Piotrem.

Komentarz z neta: "politycy prawicy juz golą jajka"


#jebacpisikonfederacje #bekazkonfederacji #polityka #zycienagoraco #mariannaschreiber

Vampiress

@GazelkaFarelka który to z kolei? xD

GazelkaFarelka

@Vampiress lepsze pytanie, który się skusi jako nastepny

NiebieskiSzpadelNihilizmu

@GazelkaFarelka powiedziałbym "o nieee", ale po tym n-tym razie to już serio #nikogo ta lambadziara ¯\_(ツ)_/¯

GazelkaFarelka

@NiebieskiSzpadelNihilizmu e tam, zaraz wypłyną jakieś śmieszne rzeczy

jiim

To, frajer, nawet nie poruchał lambadziary, która nadstawiała chyba każdemu xD

od_bierdolta_sie

@jiim na prawicy to chyba tylko kaczynski jej nie ruchał

GazelkaFarelka

@jiim ale przynajmniej chociaż dostał w ryj na marszu niepodległości

Zaloguj się aby komentować

Homocysteina, kwas foliowy i mutacja genetyczna MTHFR - ważne, przeczytaj

Problem dotyczy całkiem sporej ilości społęczeństwa - szacuje się, że nawet 11-20% jest nosicielem tego genu.


Jakiś czas temu natknęłam się przypadkowo na informację o poziomie homocysteiny we krwi - której wysoki poziom jest czynnikiem zakrzepów, udarów, problemów z zajściem w ciążę czy utrzymaniem ciąży. Może powodować udary i zawały w młodym wieku, mimo braku czynników typu nadciśnienie czy nadwaga.


Za zbyt wysoki poziom homocysteiny odpowiadają niedobory kwasu foliowego (witaminy B9) potrzebnego do jej neutralizacji. Normalnie ten kwas foliowy jest dostarczany z pożywieniem - bogatym źródłem są warzywa liściowe jak szpinak czy brokuły. Czasami to po prostu brak warzyw w diecie. Ale czasami za ten niedobór jest odpowiedzialna mutacja genetyczna MTHRF.


Powiedzmy, że masz dietę bogatą w kwas foliowy. Jednak aby ten kwas foliowy był wykorzystany przez organizm, musi zostać zmetylowany przez odpowiednie enzymy. Całkiem spora część społeczeństwa posiada mutację, która powoduje, że ta metylacja jest upośledzona. Dokładnie są to mutacje dwóch genów. Ponieważ każdy gen jest w parze (po 1 z pary od ojca i matki), możliwe są różne kombinacje. Można otrzymać tylko 1 zmutowany gen od jednego z rodziców - wtedy skuteczność metylacji jest tylko nieznacznie obniżona (do 80%, zgodnie z obrazkiem). W najbardziej pesymistycznym rozdaniu, kiedy od rodziców otrzyma się podwójnie oba geny, skuteczność metylacji wynosi tylko 25%.


Można zbadać poziom kwasu foliowego w erytrocytach (czyli formy wykorzystywanej przez organizm). Można też wykonać badania genetyczne na MTFHR. Suplementacja kwasu foliowego w zmetylowanej formie pozwala skompensować te braki.


#ciekawostki #dieta #zdrowie

3efe3eda-cd03-40fd-b53d-7159cb618725
1c0c65ee-0efe-44b8-b39f-f02631e54998
wonsz

Dodaj do tego metotreksat czy sulfasalazynę...ciekawe czy w takim wypadku suplementacja kwasu foliowego pokrywa niedobór w całości, czy może górką przy podatności, czy może wręcz przeciwnie...

GazelkaFarelka

@wonsz najlepiej pewnie zbadać poziom zeby wiedzieć

wonsz

@GazelkaFarelka a widzisz, ja od roku na sulfasalazynie i teraz mtx dla odmiany i o ile badań zleconych miałem mrowie tak ani jednego na kwas foliowy

Zaloguj się aby komentować

Wynik kolejnego badania hsCRP. Jest to czuły test białka reaktywnego (CRP), który mówi o toczącym się w organizmie jakimś przewlekłym stanie zapalnym. W odróżnieniu od zwykłych infekcji wirusowych czy bakteryjnych, gdzie to CRP jest chwilowo dużo wyższe, przewlekły stan zapalny charakteryzuje się delikatnie, ale stale podniesionym poziomem.

Przyczyn tego stanu zapalnego może być wiele - nieleczone infekcje typu zepsute zęby, palenie papierosów, narażenie na szkodliwe czynniki (jakieś chemiczne opary) i alergie (np. pokarmowe), znaczna nadwaga, insulinooporność i stan zapalny tkanki tłuszczowej itp.


Podniesione CRP jest czynnikiem ryzyka miażdżycy i chorób serca (uszkodzenia wyściółki naczyń krwionośnych, do których przykleja się cholesterol, tworząc złogi miażdżycowe), a także prawdopodobnie czynnikiem osłabiającym barierę krew-mózg (stan zapalny zwiększa przepuszczalność tkanek), odpowiedzialnym za choroby neurodegeneracyjne typu Alzheimer.

U mnie delikatnie podniesione, powinno być < 0.3 ale nadal < 1 jest ok (niskie ryzyko sercowo naczyniowe). W sumie jest sezon na przeziębienia, więc zmierzę jeszcze parę razy co kilka miesięcy.

#zdrowie #ciekawostki

ecb990ae-5910-4078-88ae-16c8ff7bbc74

Zaloguj się aby komentować

Następna