Zdjęcie w tle
GazelkaFarelka

GazelkaFarelka

Gruba ryba
  • 372wpisy
  • 3768komentarzy
Córka pozbierała resztę jabłek. Większość wywalona na kompost, ale i tak zebrała się cała skrzynka.

#ogrodnictwo
8c9d89e6-34b2-401b-922b-f4ed3457ddbc
memorystor

@GazelkaFarelka polecam na mus albo kompot (owoce zasmażane, nie taki do picia). Na szarlotkę w zimie będzie jak znalazł. Babcia robiła taki musik też w wersji mniej słodkiej z dodatkiem dyni.

CoryTrevor

Bardzo obrodziły papierówki w tym roku. Mam jedno drzewo a kilka sporych toreb wyniosłem do pracy, rodzina też się częstuje i końca nie widać. Mój ulubiony rodzaj jabłka - twarde i kwaśne.

Zaloguj się aby komentować

"Moja stara jest miłośnikiem pomidorów..."
#pomidory
4cfb3e5c-9166-4558-ae30-0a0536bd795e
UncleFester

@GazelkaFarelka Moje jeszcze zielone

tschecov

Swoje pomidory to są Uber pomidory i nawet z tym nie polemizujcie. Mięsiste, pachnące, smaczne....mhmmmm....

GrindFaterAnona

@GazelkaFarelka nie ma dnia żeby ktoś nie wdepnał w pomidor

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
No i jest szarlotka. Dwa lata nie robiłam, bo w zeszłym roku nie było jabłek. Dobrze rozpiekły się w piekarniku, spód też elegancko się podpiekł. Kwaskowate, "dobre, takie nie za słodkie".

#gotowanie
d1561b35-8696-4844-9045-d635a0e19e6e
f7011fe6-0e76-48a5-864b-b4de92a627af
b2d893a2-95e0-4380-8b3e-b630a572ec58
conradowl

No i będę dziś po jabłka lecieć do sklepu

37e8d395-43e9-45a5-9044-6342b5bf92d4
travel_learn_wine

@GazelkaFarelka wow, widać napracowanko!

ismenka

@GazelkaFarelka Miałam niedawno ochotę na serniko-szarlotkę z bezą (moje 2 ulubione ciasta w 1 -polecam!), to zrobiłam. Nie dopiekło się w środku, to wrzuciłam na szybko do piekarnika, przykrywając od góry papierem do pieczenia, żeby nie spalić. No i nie spaliłam, ale beza mi się przykleiła do papieru xD Kruszonka sprawę uratowała i było pysznie Mam nawet zdjęcia.


A co do wilgotności jabłek, to jak prażę na świeżo, to dodaje skrobię ziemniaczaną. Najczęściej jednak mam słoik już uprażonych antonówek z dzikiego sadu z Mazur i tu już nic nie muszę dodawać, bo one są idealne. Sposób kolegi wyżej, by dodac kisiel, jest ciekawy, bo jest w nim skrobia, ale pewnie aromat cytrynowy też swoje dodaje do smaku - muszę kiedyś spróbować.

39a3f41e-1abb-458c-b134-25773aea52f7
0697c739-5667-4ee6-8b77-e2d732036d61
2626b83a-7772-4133-913a-767d7ab2bb7a

Zaloguj się aby komentować

No i są pierwsze jabłka, już nie są kwaśne tak, że skręca mordę, zbieram spod drzewa żeby nie gniły i nie przeszkadzały pod nogami, ale niektóre aż żal wyrzucać na kompost. Pierwszy test robota Mum 5 przy robieniu szarlotki, skraca czas o połowę (ekspresowo robi kruche ciasto), więc zostaje tylko oprawienie jabłek.

Polecam przy okazji taki ociekacz montowany w zlewie w razie potrzeby.

#wypieki
1ccfeeff-b8cd-49ef-bfd0-98b1384ab752
ab402490-16ec-4cab-9519-f777857f0ab4
SuperSzturmowiec

lubie kwaśne. ja zerwałem wszystkie gruszki

Mr.Mars

@GazelkaFarelka no gdzie takie jabka na kompost.


Szarlotka, placek z jabłkami, ciasto z jabłkami, naleśniki z jabłkami, gofry z jabłkami..... dżemik z jabłek..... sałatka z jabłkami.... przekąska z jabłek.... do popicia oczywiście kompot z jabłek.

doonaj

Papierówki idealne, zaraz obok antonówki i szarej renety, na jabłecznik. Zwłaszcza jak ktoś lubi taki z pieczony ze startych surowych jabłek. Oszczędnie tylko z cukrem bo nie są kwaśne jak wyżej wymienione.

Zaloguj się aby komentować

Symulacja została przerwana.
Nastąpiło przeniesienie do alternatywnego wszechświata.
W miarę możliwości pozostań w domu, zabezpiecz wszystkie rzeczy na zewnątrz, oczekuj na dalsze instrukcje.

Powtarzam, symulacja została przerwana.

#heheszki
07b7dd21-7665-49f4-92c7-7d0d74b09b89
prosto_w_srodek_dupy

@GazelkaFarelka rozpruj poszewkę na kołdrę. Znajdziesz tam wafelki.

A jeżeli chodzi o draże, to jakiś czas temu jadłem i to sam cukier. Kiedyś też był sam cukier ale miał mleczny smak chociaż.

Zaloguj się aby komentować

Pomidorki krzyżówka Supersweet 100 F1

Cyfra 100 w nazwie pochodzi najwidoczniej od plenności tej odmiany. Takiej ilości kwiatków i owoców w gronkach nie widziałam do tej pory nigdy. W smaku typowy pomidor, taki wzorzec z Sevres smaku pomidora. Orzeźwiający, soczysty. Krzak wysoki, niezbyt rozkrzaczony, ale ilość gronek robi objętość. Zdecydowanie posadzę w przyszłym roku.

Ogólnie będę starała się iść głównie w pomidory koktajlowe, bo zawsze są hitem na każdej imprezie.
Zwłaszcza dzieciaki rzucają się na nie zawsze jak dziki na żołędzie.

#pomidory
3fd07b59-d97b-4e59-8504-14d2ba9ae39c
2db4916b-4679-4127-bc82-ff039b51ba3f
bartek555

Zdjecia, ktore maja zapach i smak

Zaloguj się aby komentować

Pomidor odmiany Costoluto Fiorentino.

Posadziłam z ciekawości jeden krzaczek. Niezbyt duży, mocno żebrowany, miąższ z normalną ilością nasion. Skórka w mojej opinii dosyć gruba. Dosyć obfita ilość na krzaku. Krzak mocno się krzewi i rośnie wysoki. W smaku "pomidor jak pomidor". Raczej nie posadzę w przyszłym roku, nie widzę wybitnych zalet ani smakowych ani użytkowych, tyle że ciekawy wygląd - ale to zbyt mało.

#pomidory
9a44c7cc-6964-433f-a605-5fd3cdc6bef3
9342fd06-eac2-44ab-b61b-43fb9dcecb8a
Poranna kawa w wersji bez prądu.
W garażu, bo boję się to ustrojstwo odpalać w domu.
A wy jak spędzacie niedzielny poranek?

#kawazhejto
55474c79-0a77-4784-8ef8-eb28c1169764
SuperSzturmowiec

idę jak przecinka w Elden Ring(taka gra). zaraz kolejna kawa coś poczytam, i ze 2 filmy

vredo

Andrzej, to pierdolnie

Zaloguj się aby komentować

Zamykam oczy i jestem ponad 20 lat temu w studenckim klubie.
Siekierę można zawiesić w powietrzu.
20 zeta wystarczy na cały wieczór, cztery piwa, więcej i tak nie dam rady wypić.
https://www.youtube.com/watch?v=CwED4C5FJuo
Berbeluchy, ciąg dalszy.

Zapach przypomina piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, pszenne miodowe. Czuć alkohol i słodycz. Generalnie jest dobrze, bo nie ma żadnych śladów niepożądanej pleśni itp. Nie spróbowałam smaku bo generalnie nie lubię takiego piwa, jeździ mi po nim w brzuchu zawsze

Odcedzona zawiesina została dokarmiana mąką pszenną chlebową. Zobaczymy jak będzie rosła, po paru karmieniach spróbuję upiec nr tym mały bochenek chleba.

Co tu się w ogóle dzieje? Skórkę owoców czy ziarna zbóż zasiedlają szczepy mikroorganizmów - drożdży (saccharomyces cerevisiae), bakterii octowych, kwasu mlekowego itp. Można je czasem zobaczyć na owocach, np. na ciemnych winogronach, w postaci takiego jasnego nalotu, na którym zostają ślady, kiedy owoce były macane. Mikroorganizmy te w odpowiednich warunkach zaczynają żywić się owocem, zjadając cukry, wytwarzając swoje produkty przemiany materii takie jak dwutlenek węgla, alkohol, kwas mlekowy, kwas octowy. Metabolity te tworzą środowisko, które jest toksyczne i zabójcze dla innych, niepożądanych i często chorobotwórczych mikroorganizmów. Dzięki temu przez proces fermentacji i kiszenia konserwują żywność, tudzież nadają jej inne walory takie jak smakowe, spulchnienie czy składniki odżywcze rozłożone do formy przyswajalnej dla człowieka. A także dostarczające rozrywki

Kiszenie i fermentacja były znane od tysiącleci, jednak np. używane powszechnie na świecie przemysłowe drożdże piekarskie to szczep drożdży wyizolowany ze skórki winogron w XIX wieku.

W moim słoiku próba wyizolowania i hodowania mikrobiomu ze skórki dzikich gruszek z mojego ogrodu. Spróbuję upiec na tym chleb, licząc na jakieś ciekawe walory smakowe.

#365chlebowgazelki #ciekawostki
c01a23e4-7483-40e8-a47c-00b08650da1a
9c973ce5-7054-4e25-88f4-8f751cec2f0d
GrindFaterAnona

@GazelkaFarelka bardzo ciekawe. Trzymam kciuki i bede obserwowal

Zaloguj się aby komentować

Ferment gruszkowy dzień czwarty.
Codziennie odkręcam delikatnie pokrywkę żeby wypuścić ewentualny nadmiar gazu.
Dzisiaj podniosłam trochę wyżej żeby poniuchać co tam się dzieje. Zapach gruszkowy, owocowy, lekko octowy i alkoholowy, czyli tak jak powinno być. Pożądane mikroorganizmy wytwarzają kwasy i alkohol, które niszczą inne, niekorzystne drobnoustroje. Jutro może już zleję i odcedzę wywar, dokarmiając go mąką.

#365chlebowgazelki
b9404009-3f8f-4b5a-8a28-9e839a31e9f1
pszemek

@GazelkaFarelka co z tego ma powstać?

darekpwl

"Wszystko mi o niej przypomina..." ;D

dru_gru

Regularne wietrzenie za jakiś czas zrobi Ci z tego smaczny ocet ;) na przyszłość wsadź rurkę fermentacyjna, wbrew pozorom drożdże nie potrzebują wietrzenia.

Zaloguj się aby komentować

Tak mniej-więcej widzę Konfę dołączającą do AfD w PE
#polityka
003a0af2-d546-4f68-ac23-d5cefe541d38
wiatraczeg

@GazelkaFarelka Przecież to te same siły co zawsze, Dmowski jest na ich sztandarach jakby to był 1920 rok.


Trochę kiszka, że niemiaszki są tak zrusyfikowane. Bo i opcja AfD i chyba CDU(ta partia Makreli) współpracowały z Rosjanami i to bardzo, nie mówiąc nawet o appeasemencie.


Kiedyś był taki mem o tym, że Korwin i generalnie teraz Konfa to kryptogeje xD

Belzebub

Defacto ONRowcy mieli racje... Hitler doprowadził Niemcy...tfu 3 Rzeszę do potęgi w bardzo krótkim czasie i rozpatrywany przez nich bieg wydarzeń jeszcze przed agresją na Polskę był raczej w stylu oni głoszą słuszną ideę powinniśmy iść podobną drogą albo nawet i dołączyć. Czerwiec 1939roku a to były czasy gdy telefon to był rarytas a przypominam,że w 2022 r ludzie nie mogli uwierzyć,że ruskie przypuścili pełnoskalową inawazję na Ukrainę. Oczywiście nie wspomnisz też o fakcie ani autor tego tweeta,że ONRowcy i ogólnie narodowcy z różnych ugrupowań licznie stanęli do walki w kampanii wrześniowej czy partyzantce... ERGO mylić się,jest rzeczą ludzką a nikt też nie mógł przewidzieć co ten psychol Hitler będzie chciał zrobić do końca w kontekście ludobójstwa różnych narodów,istnienia rasy panów itd

tyle_slow

@GazelkaFarelka czyli mieli być niezrzeszeni czy tam stowarzyszeni i stracić przywileje?

Zaloguj się aby komentować

Następna