#gotujzhejto #suseuspamuje #bojowkapiekarska
Jak upiec chleb żytni na suchymi zakwasie, szukaj i enter.

Społeczność
Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.
#gotujzhejto #suseuspamuje #bojowkapiekarska
Jak upiec chleb żytni na suchymi zakwasie, szukaj i enter.
Zaloguj się aby komentować
Pieczywo pełnoziarniste a zakwas
Pieczywo pełnoziarniste zawiera kwas fitynowy - występujący w osłonce zboża - który w jelicie wiąże się z metalami, takimi jak żelazo, selen, magnez czy cynk, uniemożliwiając ich wchłanianie. Zatem paradoksalnie, mimo tego, że pełnoziarniste pieczywo jest bogate w te pierwiastki - to nie zostaną one przyswojone przez organizm.
Rozwiązaniem tej sytuacji jest zakwaszanie pieczywa poprzez fermentację na naturalnym zakwasie. Bakterie octowo-mlekowe występujące w zakwasie niszczą kwas fitynowy, zwiększając tym samym biodostępność zawartych w osłonce ziarna mikroelementów. Dodatkowo, jako produkt rozkładu kwasu fitynowego powstaje inozytol - cenny składnik odżywczy. Zatem chleb na zakwasie jest zdrowszy nie dlatego, że "bo to tradycyjna metoda, a kiedyś wszystko było lepsze", tylko rzeczywiście znane są mechanizmy odpowiadające za to, dlaczego jest zdrowszy. Chleb na zakwasie jest de facto kolejną kiszonką - oprócz kapusty, ogórków, różnych innych potraw kiszonych typu kimchi.
Pamiętajcie - chleb, zwłaszcza razowy, pełnoziarnisty - najlepiej na zakwasie, ewentualnie jedzony z czymś kwaśnym.
Wiele piekarni oszukuje, dodając nieaktywny biologicznie zakwas do składu pieczywa, który w takim pieczywie jest tylko dodatkiem smakowym. Taki chleb można poznać po drożdżach w składzie - drożdże są aktywnym składnikiem powodującym wzrost pieczywa, ale nie mają zdolności rozkładania kwasu fitynowego - zatem wartości odżywcze (poza kaloriami) ma w dużej mierze tylko na papierze.
#bojowkapiekarska #dieta #ciekawostki
@GazelkaFarelka a to ci ciekawostka, piorunik!
Co własne, to własne - wiadomix.
Jak biorę te włókniste/ziarniste, to bardziej z myślą o błonniku, bo jednak biały chleb na zakwasie zatwardza. Jak się robi samemu, pod siebie, to nie ma takich dylematów i nie ma żadnych kompromisów. No ale, jak ze wszystkim co poprawia jakość naszego życia, trzeba poświęcić czas.
@GazelkaFarelka miałem spięcie dzisiaj z kumpela w pracy. Dla mnie zakwas = bakterie mlekowe i octowe (chociaż oczywiście pojawiają się też dzikie drożdże), ona twierdzi, że też i drożdże, a nawet dodaje się specjalnie drożdże!
Kto się myli?!
Zaloguj się aby komentować
Niedzielny bebek.
#bojowkapiekarska #gownowpis #tagowanietomojapasja



@ErwinoRommelo
<Erwino Bebek Fanclub here>Ale ładny czarnuch
coś pięknego
Zaloguj się aby komentować
Dzień dobry, a na śniadanie bułki pszenno żytnie
#bojowkapiekarska #bulki #gotujzhejto


Akurat potrzebuję dwie do jajecznicy
Zaloguj się aby komentować
Nie mogę teraz z wami gadać bo piekę rogale.
#bojowkapiekarska #rogale

@GazelkaFarelka Że też jeszcze nikt...
Ale to Ty dzwonisz!
@GazelkaFarelka podziel się
@GazelkaFarelka o ty wredna. Mogę Ci podać adres i mi wyślesz?
Zaloguj się aby komentować
Czas na #rogale
Ten rum to mi chyba na jeszcze 10 lat wystarczy

Zaproś, to obalimy ten rum w godzinę.
@GazelkaFarelka rum i gin to jedyne alkohole, ktore da się pić xD
Jaka piękna księga przepisów 😍
Zaloguj się aby komentować
Dzisiaj dałam 20% mąki żytniej razowej. Wyrósł dobrze i dużo mocniej zbrązowiał. Wygląda na to, ze mąka żytnia razowa jest dobrą pożywką dla zakwasu. Następnym razem spróbuję podbić do 30%.
Hydratacja została 80% a bochenek nie stracił na kształcie.
#bojowkapiekarska #365chlebowgazelki

Wygląda dobrze a zamiast pszennej polecam orkiszową
Bezglutenowe lepsze wychodza
Piękny chlebek boży
Zaloguj się aby komentować
Dzisiaj crossover episode! #bojowkapiekarska x #slowotwaroze !


@ErwinoRommelo Jak Ty przypierdolisz bochenka to nie ma c⁎⁎ja we wsi :*
@ErwinoRommelo nie masz serca, właśnie zgłodniałem
@ErwinoRommelo smaruj!
Zaloguj się aby komentować
Chlebsztyl
#bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja



Piękny jest
@ErwinoRommelo ołjee dawaj maseło
Zaloguj się aby komentować
Nikt nie pytał, więc wrzucam jeszcze gorące chlebki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ostatnio niestety mi nie wyrastają zbyt mocno w piekarniku, zamiast ucha jest bardziej blizna xD
Póki co znalazłem jeden powód - zakwas. Wyciągałem ostatnio z lodówki na noc zakwas, dokarmiałem i rano z niego piekłem i chyba nie był jeszcze gotowy. Teraz dokarmiłem go 1:1 i dopiero dokarmiłem znowu jak wyrósł przez co był mniej ospały, lepszy.
Teraz chleby mocniej wyrosły, ale mimo wszystko nie dostaję tak wyrośniętych jak dawniej. Ktoś ma jakieś porady? Wrzucę później przekrój w komentarzu, bo też sporo mówi. Miłego!
#bojowkapiekarska #chlebypingwina

@pingWIN pierwsza myśl to niższe temperatury. Jak nie grzejesz na 25 stopni w domu, to niektóre czasy między latem a zimą mogą sie różnić nawet dwukrortnie
@pingWIN Tak jak @radziol pisze, różnica między zimą a latem to kilka godzin fermenacji - choć sądząc po kolorze, tu nic im nie brakuje. Może za słabo ciachnięte? Za mało pary w piekarniku? Inna partia mąki i trzeba dać więcej wody? Czasami w spiżarce potrafi wyschnąć mąka i być inna w pracy niż dwa miesiące wcześniej.
@pingWIN Bardzo eleganckie wypieki, lepiej jak w piekarni
Zaloguj się aby komentować
Ej, mam za⁎⁎⁎⁎sty przepis na fit niskowęglowodanowe, bezcukrowe pieczywo z twarogu, z minimalną ilością mąki - jedyny minus to tylko to, że trzeba dodać dużo wiecej mąki i trochę cukru zeby wyszło
@bartek555 @Yes_Man
Miałam serek wiejski wysokobialkowy do wyjebania bo nie da się tego jeść (jeden zmęczyłamna śniadanie), więc dałam 200g w zamian za twaróg. Mąki weszło prawie 200g zanim uznałam konsystencję za wystarczającą. Do tego 5g cukru, żeby drożdże miały co jeść. I 3g soli, zeby miało jakis smak.
Po dodaniu serka wiejskiego od razu poczułam, gdzie jeszcze jest kolejny błąd w tym przepisie - był zimny prosto z lodówki, a składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową. Więc poszło na prawie godzinę obok kominka.
Po uformowaniu bułek idzie na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Słowem c⁎⁎j nie przepis, kompletnie bez sensu - chyba ze miały wyjść placki, to może tak. Ale to wtedy i tak lepiej na patelnię albo gofrownicę wrzucić. I dać proszek do pieczenia jako spulchniacz, a nie drożdże - bo proszek do pieczenia nie wymaga cukrów do działania spulchniającego.
Makro finalnego wypieku wyszło niewiele lepsze jak drożdżówki z marketu więc:
TLDR: kupcie sobie drożdżówkę i nie zawracajcie d⁎⁎y tym wynalazkiem
albo bułkę i nałóżcie na nią twarogu
smakuje jak bułka z twarogiem - a jak ma smakować coś, co jest w połowie bułką a w połowie twarogiem
#bojowkapiekarska #365danztwarogu




@GazelkaFarelka posmaruj grubo keczupem i zjedzie.
@GazelkaFarelka te ziarenka serka wiejskiego po przekrojeniu xDDD
piękne
Drożdże nie wymagają dodatku cukru żeby działać. Amylazy z mąki rozkładają skrobie na proste cukry żeby drożdże mogły się nawpierdalac i pierdziec
Zaloguj się aby komentować
@bartek555 właśnie wjechały do piekarnika.
Wstępne uwagi: użyłem mąki orkiszowej 500 i cukru. Na dzień dobry i wg mnie ilość mąki w przepisie jest za mała - mi wyszło ciasto jak na naleśniki. Nawet na pancakes robię gęstsze. Dodałem jeszcze 25 gramów mąki. Ogólnie to ciasto rozlało mi się na blasze, średnio to widzę xD
#gotowanie #jedzenie #słowotwaroże


Jeszcze gorsze niz moje xD
@Yes_Man co to za dziwne zawody ostatnio ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Yes_Man @bartek555 Ogólnie zwykła mąka przyjmuje 60% swojej masy wody, żeby była "bułeczka" a nie rozplynieta sraka.
Tutaj w tym przepisie macie prawie 80 g wody z jajek plus jeszcze dochodzi wilgoć z twarogu, a mąki raptem 50 g. Ten przepis jest zjebany i nie ma prawa się udać, chyba ze dokładnie takie placki mają wyjść, to tak.
Nie wspominając ze nie ma w nim choćby grama soli. Ktoś wymyśla jakieś gówno i wrzuca do internetów.
Jakby z twarogu sie piekło bułki a z mąki serniki, to mielibyście w sklepach bułki z twarogu i serniki z mąki, a jednak z jakiegoś powodu jest na odwrót, ciekawe czemu.
Zaloguj się aby komentować
Zmieszane resztki jogurtu naturalnego, masła, i mąki żytniej; uzupełnione mąką pszenną, wodą, szczyptą sproszkowanego słodu i drożdżami. Wyrastanie, aż wyrosło; pieczenie, aż się upiekło. Posypalem mieszanką sezamu do bajgli.
#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp

Wyrastanie, aż wyrosło
@l__p a widzisz, tu bywają problemy XD
@Rozpierpapierduchacz nie no kiedyś @bartek555 się uda i mu wyrośnie 🤣
@Rozpierpapierduchacz @l__p panowie, z chlebem to ja nie mam problemow, tylko te pierdolone twaroze buleczki maja zd mna jakis problem
@l__p C⁎⁎j z chlebem. Aż tak Cię jarają tatuaże?
@Alawar trochę tylko xD
@Alawar właśnie miałem napisać, że chłop pomalowany na kolorowo jak pisanka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A ja uważam, że spoko tatuaże. Sam lubię, mam dwa nie za duże. Więcej raczej nie chcę, ale dla mnie spoko. Widać, że masz jakieś i to nie byle gówno tyle coś z sensem i kolorowe.
Jeden chce, inny nie chce - ważne by były artystyczne, a nie np. łapa na czarno czy oklepane byle co.
Zaloguj się aby komentować
Oszaleję.
Od godziny szukam jak zrobić wafle. Znalazłem żelazka, maszyny przemysłowe, wafelki do lodów, pierdyliard przepisów na kremy od matki, żony czy kochanki.
Jak zrobić same wafle? Mąka, olej, emulgator (więc pewnie i woda), spulchniacz i sól - to jest lista składników. Jak z tego zrobić taki wafelek andrutowy? Wymieszać, wlać na żelazko i fajrant?
#pieczzhejto #gotowanie #bojowkapiekarska
@tptak też kiedyś szukałem, nikt nie chce w necie tego zdradzić, oprócz tego ludzie...
@tptak - w warunkach domowych emulgatorem jest żółtko jaja.
@tptak - chodzi Ci o cienkie płaskie andruty czy kratkowane wafle tortowe?
@koszotorobur kratkowane tortowe
@tptak
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 100 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Aromat waniliowy do smaku
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
W osobnym naczyniu ubij jajka (można z łyżeczką cukru).
Do suchych składników dodaj mleko, olej oraz aromat, a następnie dokładnie wymieszaj.
Do uzyskanej gładkiej masy stopniowo dodawaj ubite jajka, delikatnie mieszając by nie uciekło zbyt dużo powietrza.
Tak przygotowaną masę piecz do uzyskania lekko złotawego koloru w specjalnej kratkowanej gofrownicy.
Zaloguj się aby komentować
Chlebek bananowy z mąki razowej żytniej i erytrytol zamiast cukru. Mogę spokojnie skrócić czas pieczenia do 60 minut będzie mniej przypieczony. Zdrowa pychotka
#jedzenie #bojowkapiekarska



Zaloguj się aby komentować
Chlebsztyl kundel, wyzerowalem 3 rozne prawie puste paczki maki co sie plataly po szafce a wyszedl mniam mniam.
#bojowkapiekarska #gownowpis #tagowanietomojapasja



@ErwinoRommelo o cholerka! Przypomniałeś mi, że zakwasu nie nakarmiłem, dzięki... A Twój chlebek zacny jak zawsze!
@ErwinoRommelo Patrzcie go. Michał Anioł piekarnictwa. Chlebek zacny. Na piętki to pannice możesz podrywać
@LeniwaPanda ty mi lepiej przypomnij jutro o wpisie na #kacikmelomana bo znowy bedzie godzine przed zamknieciem jak tak dalej pojdzie xd
@ErwinoRommelo XD nie ważne kiedy, ważne żeby było
@ErwinoRommelo Wygląda jak 200 złotych
Zaloguj się aby komentować
Dzisiejszy obiad. Do tego oliwa z oliwek od takiego jednego jegomościa
#pizza #bojowkapiekarska @NooT



Biala jak europa w 39 dej jej cos w tym piekarniku posiedziec
@Yes_Man

Zaloguj się aby komentować
Bebek
#bojowkapiekarska #gownowpis #tagowanietomojapasja




aleś mi smaka narobił. tez swojego upiekę
Zaloguj się aby komentować
Ale wyrósł. Jeszcze ciepły.
#pieczzhejto #chleb #bojowkapiekarska #chlebekzlp

@l__p wygląda jak wielka ryba połykająca coś z tafli wody
I jak? Czy jest równie dobry jak wygląda?
@Pawelvk melduje, że jest przepyszny 😋
@l__p to wspaniałe wieści, to życzę kolejnych pięknych wypieków
Sexy chlebek
Zaloguj się aby komentować
Babeczki to nie moja domena, kilka się nie dopiekło 😭
#pieczzhejto #bojowkapiekarska

@l__p myślisz że powstrzyma to nas przed zjedzeniem ich?
my sie tymi niewypalami zajmiemy spokojna twoja rozczochrana ...
Zaloguj się aby komentować