Zdjęcie w tle
Jedzenie

Społeczność

Jedzenie

125
    Aammon
    AammonPraktykant
    0

    Wojskowe racje żywnościowe mają umowną datę ważności, czy należy brać ją dosłownie za wyznacznik?

    Nebthtet

    @Aammon bardziej jako "best before". Jak widać kacapy żarły przeterminowane i nie puchły od tego (niestety)

    tankowiec_lotus

    @Aammon z rok temu piłem kawę z polskiej racji, ważna była do 2018 roku i normalna kawa, ani nie zapleśniała ani nie zwietrzała

    moll

    @Aammon można to jeść po terminie. Te racje są w taki sposób przygotowywane, że nawet zleżała jest jadalna

    Zaloguj się aby komentować

    Pierś w cieście francuskim.

    Dzisiaj szybki obiadek taki sam jak dwa tygodnie temu 

     

    Ostrzegam jest szybki i samczy i uzależnia 

     

    Potrzebujesz:

    • Ciasto francuskie - ja kupuje w Biedronce 
    • Jedna pierś z kurczaka
    • Trochę wędliny 
    • Żółty ser 
    • Jedno jajko

     

    Układamy składniki na cieście i zawijamy, zawinięte kawałki smarujemy białkiem

     

    Do piekarnika na 25 min w temperaturze 180 stopni. 

     

    No i możemy się delektować

    2ae61e1a-a51a-4469-87d1-3593746bf22b
    ae284529-1ec7-4bf5-9d60-303c92f8a6e8
    64d520f5-5981-44c9-9540-306dc0664950
    6ed74a26-4d13-49b5-ac4c-82f82f03fc92
    Opornik

    @sullaf Mhm. Spróbuję sobie jutro, ale może wezmę boczek, a co!

    stfor

    @electric_miss a to gotowe ciasto francuskie z biedronki to przypadkiem nie jest na margarynie robione?
    Strasznie toksyczne świństwo.

     

    Jak już robić ciasto francuskie samemu na maśle.

    electric_miss

    @stfor Nie wiem, ale o Boże o urwą ta margaryna raz na jakiś czas pewnie mnie zabije dzięki za info

    Zaloguj się aby komentować

    Oczk
    OczkKoneser

    Zdecydowanie jednym z największych plusów mieszkania na Lubelszczyźnie jest obecność tego bad boia w każdym osiedlowym i wiejskim spożywczaku

    b3044a83-1215-4651-86b5-288e7f1f234a
    siRcatcha

    @Pan_Waclaw to na zdjeciu to nie jest w ogole cebularz... od tego trzeba zaczac.. to jakas bula z serem i cebula, a nie cebularz.

    siRcatcha

    @Pan_Waclaw no nie wiem, w zachodniej Polsce to sa cebulaki, a nie cebularze. Moze zacznijmy od poczatku, jestem ortodoksyjnym lubelakiem. W mojej rodzinie do czterech pokolen wstecz nie wystepuje osoba nie urodzona w Lublinie.
    To nie jest cebularz

    Zaloguj się aby komentować

    gryzli
    gryzliZawodowiec

    Czy wolno chłopu pic świeżo wyciskany sok z marchwi i jabłek w kuflu na piwo? Czy pan Maklowicz się nie obrazi?

    35f2d54f-2581-4bb9-bc17-441e0f9bb236
    tomasz-frankowski

    @tomasz-frankowski najs. Biedra powinna dac mi jakas prowizje Ile tego kupiles? dalej po 25 czy taniej?

     

    @gryzli kupiłem 2, w Łodzi po 35 kupowałem.

    highlander

    @vortex i czym wy sie roznicie od tych dzieciakow ktore kupowaly lody ekipy dla papierków

    gryzli

    @highlander papierki stracily na wartosci, ( inflacja, lody po 2 zl w biedrze byly w lato), a szklanek bedzie tylko mniej

    Zaloguj się aby komentować

    Lubicie ostre żarcie ?

    Polecam curry zielone nie na bazie pasty, kiedyś moze udostepnie przepis

     

    zdj z pracy

    0bc10d68-6390-419e-b2f4-dcc27649c5c0
    electric_miss

    @mBank dawaj szybko mi tutaj przepis

    Adonix

    Ciężko podać przepis bez szczucia?

    mBank

    Z Przepisem sprawa wygląda tak że jest on częścią mojego autorstwa i częścią tego co zastałem gdy się zatrudniałem, sęk tkwi w tym że nie mogę dodać oryginalnego przepisu 1:1, też nie wiem jak do końca mogę go uprościć aby choć trochę odbiegał od naszego, jako że jestem szefem kuchni nie mogę rzucać naszą 'tajemnicą' na lewo i prawo w sytuacji takiej że nasze curry jest topką w warszawie i przygotowując curry wszystko musi być tj. jest opisane.
    Muszę przedyskutować to z właścicielem jak mogę to zrobić i o ile mogę dodać z naszego przepisu aby go tu zamieścić.
    Na bank coś wleci jeszcze ode mnie, póki co nie mogę nic robić samowolnie.

    Zaloguj się aby komentować

    Kolacja - Tatar z łososia, chipsy z maki ryżowej.

     

    a w pracy na obiad sushi którym już rzygam ale na to miałem tylko czas …

    f3183ffb-791d-4107-9150-3aa9e5803ba1
    fc76cea8-ed57-488d-a3f8-e0e9a4483612
    mBank

    @lubieplackijohn Pewnie dzien matki boskiej pieniężnej nadszedł
    Ja jak w pracy nie mam czasu to niestety wpierdalam to niezdrowe dziadostwo

    Zaloguj się aby komentować

    serwer
    serwerKosmonauta

    Wątróbka

    Absolutly disgusting

    Koszmar mojego dzieciństwa

    Jak można to jeść?

    c1384e6d-1dc0-4120-b5f1-91f10d723cbe
    BillyFuckboy

    Nikt mnie nie namowi na watrobke w jakiejkolwiek postaci, nie wazne jak cudownie ja potraficie zrobić. I jak ją zachwalacie. To jest smak traumatyczny powodujacy odruch wymiotny u mnie. Probowalem sie przelamac i sprobowac nawet pasty z dzemem zurawinowym na kawalku krakersa- nie dalem rady ugryzc nawet. Jedzcie na zdrowie ale w to, ze jest najlepsza na swiecie- nie uwierzę.

    3586

    Wątróbka to najsmaczniejsze mięso! Uwielbiam ją w sałatce z sosem balsamicznym, podgrillowaną, no bon appetit po prostu. Myślę, że chodzi tu przede wszystkim o teksturę, że jej ludzie nie lubią, bo jest ona dosyć specyficzna.

    tak_bylo

    @serwer przynajmniej jest tania.

    Zaloguj się aby komentować

    mejwen
    mejwenKosmonauta

    Kiedyś minąłem się z tematem mealpreppingu.

     

    https://libreddit.spike.codes/r/MealPrepSunday/

     

    Jak kiedyś czytałem o tym, że MealPrepSunday zrzesza miłośników domowego jedzenia, którzy wyznają zasadę przygotowywania własnych posiłków w niedzielę przykładowo przez 2h na cały tydzień. Czasami w środę jeszcze coś dopichcą. Ciekawy pomysł. Gorzej jak zdarza Ci się jeść na mieście albo wpadasz do biura i wychodzicie na lunch.

     

    Zakładając, że jadłbym w wielorazowych pudełkach, to trochę mycia by było

     

    Poprawcie jeśli coś źle piszę, ale zakres dań jest od śniadań do kolacji

    db6ac32d-f8b9-40ac-a956-1b4fd52b6c49
    2c66c3a2-825d-489c-bc30-ac4c110b2817
    2a8b0c0d-cb47-4aa9-b709-85f7dee1e240
    cb3a3213-99e1-44e3-b6de-5e8da611c38d

    Zaloguj się aby komentować