Zdjęcie w tle
Kuchnia

Społeczność

Kuchnia

6

Wszystko co związane z gotowaniem, jedzeniem oraz kulturą temu towarzyszącą.

Witam. Możecie polecić jakiś sensowny zestaw garnków i patelni ze stali? Nie chce już niczego z żadnym teflonem czy inna powłoką. Żeliwna patelnie już mam, potrzebuje czegoś w czym będzie można zostawić obiad na jutro w lodówce np. a jak nie zestaw to może jakieś konkretne modele.
Dzięki za pomoc
#kuchnia #pomoc #pytanie #agd #garnki
slawek-borowy

podłączę się z pytaniem o garnki pod indukcję, już parę próbowałem i no działają, ale zwykłe żeliwne stare idą kilka razy mocniej, tyle że ciężko dostać, a te nowoczesne to jak z mema o piesełach, że ładne estetyczne, ale woda się pół godziny gotuje :(

ppiwodzki

@Jason_Stafford a jakiś konkretny model?

Astro

@ppiwodzki jeśli masz zmywarkę to zwróć uwagę żeby uszy i rączki były „pełne”. Bo nic tak nie wkurza jak wylewająca się woda z uszu podczas wyjmowania naczyń ze zmywarki.

Zaloguj się aby komentować

#zalesie #gownowpis
Który z was wymyślił, że ogórki muszą się kisić minimum 2 tygodnie? Za dwa tygodnie to ja mogę już nie żyć. Poważni w ogóle jesteście? Dawać go. Komuś się w ogóle udało to zrobić? Ech, smaczne te małosolne. Z dwóch kilo został jeden tzn. ogórek więc by mu nie było przykro to mu dorzuciłem kolejną eskadrę. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Good bye friends, see you, hopefully not too soon. Kurwa, wygląda jak jakaś starożytna krypta, oby się nie potopili.
5cd95394-287e-46bb-b18f-62688c7e4aa6
wombatDaiquiri

@Jim_Morrison jak mi się ogórki z małosolnych zmieniają w kiszone to je wypierdalam do śmietnika xD

Zaloguj się aby komentować

Weekend kulinarny pod flagą czas zacząć. Kimczi, dżangam, kimdżun, czumho, K2 xd
Będzie pysznie
spawaczatomowy userbar
ee4cf289-dfa5-4d60-a278-3797227a7fd4
SuperSzturmowiec

Te takie do zalewania w kubkach już kupować nie będę bo kupiłem z 10 i w kilka przeciekało.

Brian-Peppers

W sumie procesowane to procesowane.

spawaczatomowy

Powiem tak, sajgonki i pierożki z kimchi z sosiwkiem sojowym i dipem czosnkowym to przekozak, jutro kurczak i makaron dżangam.

Jest też ryż czarny, ale nie mam pomysłu na to ¯\_(ツ)_/¯

Zaloguj się aby komentować

binarna_mlockarnia

@Bloodlust91 co to za gowno, jajka sa kaloryczne, (ale i zdrowe zarazem)

e5aar

Jak wejdziecie w link, to juz podaja dokladnie ile g/ml i sie zgadza, po samych zdjeciach wyglada to klamiliwie przez rozne proporcje.

dlolb

Szkoda, że pistacji nie dali, paczka 200g (taka standardowa z biedry) ma tyle kalorii co podwójny wieśmak z frytkami. Może nie pasowałoby do klucza.

Zaloguj się aby komentować

Czy ktoś posiada może jakiś sprawdzony przepis na passatę, tudzież inny sos z uwaga - zielonego groszku? O tej porze roku, to najlepiej chyba mrożonego?
Kiedyś regularnie kupowałem passatę z groszku od Jamar (uwielbiam w połączeniu z fasolą szparagową!), ale od dłuższego czasu nigdzie nie mogę znaleźć
Jakby co, to ten sos od Jamara ma skład:
groszek zielony (46 %), woda, cebula, olej rzepakowy, śmietanka (z mleka w proszku), skrobia, sól morska
Jeśli ktoś/coś, to proszę pisać
#kuchnia #pytanie #passata #gotujzhejto #jedzzhejto #jedzenie
2c8bfe6e-ff48-4ba6-97fc-cb9fdd2ec30d

Zaloguj się aby komentować

Opindoliłem przed chwilą całkiem sporo smażonego boczku z grzankami i teraz trochę lipton bo trzeba się będzie opić coby sprawić, by żołądek nie wiedział, że nie mogę przez to spać. Kurwa, ale podstępny jestem to aż się ręce same do oklasków składają.
#alkoholizm
Elektryczny_pomidor

@Jim_Morrison W sensie, że smażyłeś najpierw boczek potem, na to potem cebulkem i na sam koniec chlebek?

Zaloguj się aby komentować

W chłopskim świecie chłopskie sprawy, marne życie i potrawy
#gotujzhejto #przegryw
15cc7008-51f1-4e89-8132-80f78d06fb10
Verq

Marne potrawy? Fasolka po bretońsku to potrawa bogów!

Zielonypomidor

@Verq Tu przecież jakaś zupa fasolowa.

Foxbat

@anervis to resztki sucharów xD

@Zielonypomidor Fasoleczka po bretońsku

Pan_Wiesio

@Foxbat no i zajebiście!

Tabs0n

Ja po fasolce bretońskiej zawsze mam niezłe sranie

Zaloguj się aby komentować

Czy podzieli się ktoś sprawdzonym przepisem na chleb z foremki/keksówki? Jakiś pszenny lub pszenno-żytni na zakwasie?
#bojowkapiekarska #chleb
UncleFester

masz mój


------------------------------------------------------

pierwszy zakwas - starter

------------------------------------------------------

0,5l żurku niepasteryzowanego (takiego z warzywniaka)

300g mąki żytniej

70ml wody

wymieszać wszystko w dużej misce (żurek dokładnie wymieszać na dnie butelki jest osad mąki), przykryć ściereczką, zostawić na 1-2 doby w temperaturze pokojowej.

-----------------------------------------------------


chleb (na 4 keksówki)

-----------------------------------------------------


do miski z zakwasem dodać

60g płatków owsianych zwykłych

15g otrąb pszennych

130g słonecznika łuskanego

130g siemienia lnianego

40g soli


--------------

900ml ciepłej wody

6g cukru

42g drożdży

drożdże rozprowadzić w wodzie z cukrem, wlać do miski z zakwasem i dodatkami i dokładnie wymieszć

dodać 1000g mąki pszennej chlebowej, ja używam mąki 00 do pizzy.

dokładnie wyrobić, ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.

Z wyrobionego ciasta odebrać 200-300g do czystego zamykanego pojemnika na następny zakwas

resztę ciasta przelać do 4 keksówek i wstawić do zimnego piekarnika do wyrastania.

Gdy ciasto urośnie na około 1cm od krawędzi keksówki włączyć piec góra,dół, termoobieg, 185* - 55min

Zaraz po upieczeniu wyciągnąć z foremek i wystudzić.

Smacznego


----------------------------------------------------

następne zakwasy

300g mąki żytniej

odłożone ciasto z poprzedniego pieczenia

570ml wody

wymieszać wszystlo w dużej misce, przykryć ściereczką, zostawić na 1-2 doby w temperaturze pokojowej.

Heterodyna

@Zly_Tonari pokaż swój, bez drożdży, pieczony w keksówce

Zly_Tonari

@Heterodyna

  1. Wdech

  2. Wydech

  3. Wdech

  4. Wydech


Dlaczego bierzesz humorystyczny komentarz ad persona ? Nie potrafisz się zdystansować wobec zabawnej kwadratury chleba ? ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

Zaloguj się aby komentować