Żonie tak posmakowały bajgle, że dziś zrobiłem kolejną porcję. Tym razem lepiej wyszły, ale jest jeszcze miejsce na poprawę 🙈
#pieczzhejto #bojowkapiekarska #chlebekzlp #bajgiel


Społeczność
Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.
Żonie tak posmakowały bajgle, że dziś zrobiłem kolejną porcję. Tym razem lepiej wyszły, ale jest jeszcze miejsce na poprawę 🙈
#pieczzhejto #bojowkapiekarska #chlebekzlp #bajgiel

daj mie to, bo ja jeszcze przed sniadaniem
@l__p zmieniałeś coś z wyrastaniem?
@l__p tamte to były bajgle dziewice, te są już bez simlocka, czekam na następne
Zaloguj się aby komentować
Robale marcińskie
#bojowkapiekarska

@GazelkaFarelka A certyfikat jest?
@GazelkaFarelka o jacie! Jaka wyżerka.
boskie, robiłam raz, są bardzo satysfakcjonujące, pewnie bym powtarzała, ale dla mnie za słodkie, zbyt kaloryczne i za dużo roboty
Zaloguj się aby komentować
3,8 kg masy makowej do rogali
Na noc wędruje do nieogrzewanego garażu - nie jest to wymagane w procesie robienia rogali ale jest po prostu łatwiej rozdzielić pracę na dwa dni, bo z ciastem półfrancuskim i lepieniem potem rogali też jest sporo zabawy.
Zużyte 800g białego suchego maku, 400g miodu, 200g masła, 200g mielonych migdałów, 200g mielonych włoskich orzechów, 100g rodzynek, 300g mielonych miękkich fig, 200g cukru pudru, kandyzowana skórka z dwóch pomarańczy, 400g mielonych biszkoptów, piana z 4 białek, aromat migdałowy oraz rum.
#bojowkapiekarska

@GazelkaFarelka pamietaj, tylko na smalcu!
Mało osób o tym wie ale z podobnego przepisu korzystali Szwedzi w 17. wieku kiedy podbijali Polskę. Zachowały się przekazy dot. oblężenia Częstochowy relacjonujące atak na miasto. Można z nich się dowiedzieć, że między innymi kulami ulepionymi z masy podanej przez opa ostrzeliwano mury miasta. Reszta jest historią. #hejtnarogaleswietomarcinskie
@GazelkaFarelka Co roku robię, ale w tym jakoś weny zabrakło. Z rzeczy, których u Ciebie nie widzę to masa marcepanowa. Nie dajesz, bo nie lubisz czy w Twoim przepisie jej nie ma?
Zaloguj się aby komentować
Dzisiaj masa jutro rzeźba, znaczy rogale
#bojowkapiekarska

kurde dawno nie jadłem tych ciastek - aż zapomniałem nazwy co to
Meh, z tego wszystkiego to tylko galeona bym przygarnął
@GazelkaFarelka ale za ten Galeon to brak szacunku :/
Zaloguj się aby komentować
Lubie takie niedziele. Żona zrobiła świeże masełko, szykuje “Apple pie”, ja upiekłem bajgle i wcinam z masełkiem, popijając herbatką. To się nazywa życie.
#bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp #bajgiel
P.S. Bajgle powinny być trochę krócej w piekarniku, ale to następnym razem wyjdą lepsze xD


@l__p na wykopie był jakiś tag w stylu @pokazrozowegopaska. Ale takie podziały obowiązków w kuchni zawsze na propsie!
Bułeczki odbytnicze, pewnie były pyszne
@l__p
bajgela zawsze dziewica

Zaloguj się aby komentować
Rogale świętomarcińskie. Trochę niekształtne wyszły bo robiłem malutkie do poczęstunku, a poza tym od dwóch lat nie robiłem, to straciłem wprawę.
#bojowkapiekarska #jedzenie #gotujzhejto #pieczzhejto




@tptak Opitoliliby 😀 Jak będzie #rozdajo to wołaj 😉
@tptak Ale bym opierdolil takiego malego sk⁎⁎⁎⁎syna
A tak serio, to piekne sa i smacznego!
@tptak borzu ale bym takiego zjadł, albo i cztery
Dej przepis
Zaloguj się aby komentować
Znowu garnkowiec.
Mąka 50% 110 50% 550.
Hail gluten.
#bojowkapiekarska




Znając życie tego chleba zjesz dużo bo jest napompowany powietrzem. Wolę chleb pełny upieczony pod kuchnią mąka mielona w młynie z własnego zboża bez spulchniaczy. Tak jak to robi mój kolega ale nie czarujmy się bochenek kosztuje ponad 40zł mowa o ciemnym chlebie i jebaniutki jak go dobrze przechowujesz to i 2 tyg nie zapleśnieje.
Łap pioruna pzdr.
@UmytaPacha chcesz kromeczke paszko?

@ErwinoRommelo kolego, gdybym chcial zaczac przygode z pieczeniem wlasnego chleba, dysponujac podstawowym sprzetem i nie majac o piekarstwie zielonego pojecia, to jaki najprostszy przepis/sposob/chleb bys polecil? Dodam, ze za ciemnym pieczywem nigdy nie przepadalem.
Zaloguj się aby komentować
Dzisiejsza #pizza z jalapeños, suszonymi pomidorami, oliwkami, czosnkiem i pieczarkami.
W lodówce siedzie chlebek, za niedługo ląduje do piekarnika.😁
#bojowkapiekarska #pieczzhejto

Zaloguj się aby komentować
Pszenno pszenny z ziarnami.
20% mąki pełnoziarnistej.
#365chlebowgazelki #bojowkapiekarska

@GazelkaFarelka wygląda jak skrzypłocz.
Mąka pewnie pszenna?
@GazelkaFarelka


Zaloguj się aby komentować
Ciemno za oknem i nie mam gdzie fajnego zdjęcia zrobić 😪 chlebek na zakwasie, najlepszy 😁
#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp

Wygląda jak papież trochę
@l__p No fajny kawal drewna brzozowego
Tylko ja tu widzę żyda?
Zaloguj się aby komentować
Kolejne podejście, tym razem 75% mąki ( 1100 ) razowej reszta normal (5500).
Te hipstery maja racje, uzależnienie od glutenu mnie zabije.
#bojowkapiekarska



@ErwinoRommelo o, a ja mam taki;)

Komentarz usunięty
Komentarz usunięty
Zaloguj się aby komentować
Upiekłem #chleb jak zawsze w niedzielę. Polecam ten styl życia.
#bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp

@l__p Trochę wygląda jak powierzchnia jakiejś planety.
@l__p hmmm

No elo - wczoraj pieczony

Zaloguj się aby komentować
Dzień dobry, pysznej kawusi i miłej niedzieli.
#bojowkapiekarska #365chlebowgazelki

Ale duża buła, poznańska
@GazelkaFarelka piękna bestia. Mój kończy pierwszą fermentację.
@GazelkaFarelka Otwarty jak drzwi w stodole
Zaloguj się aby komentować
Z wczorajszej nocy, ten sam protokół tylko mąka nie razowa ale zwykła. Ciasto było mniej solidne ale bąbelki na lekki +. Smakowo dalej spoko. Skończę mąkę i wracam do razowej.
#bojowkapiekarska #chleb #wchodzwemnietypysznyskurwysynu



@ErwinoRommelo Po co piekarze (oraz Ty) smarują upieczony chleb surową mąką?
@ErwinoRommelo wygląda bardzo dobrze
Komentarz usunięty
Zaloguj się aby komentować
No i po piekarskim rozdziewiczeniu.
Taka klucha razowa mi wyszła, rozcięcie nie udało się nóż zbyt tępy chyba. ( a miała być swastyka i hehe).
Teraz tylko niech ostygnie zobaczymy jak wyszło dozowanie drożdży na oko.
#bojowkapiekarska #chleb #gotujzhejto


Gdzie podjechać skontrolować jakoś wyrobu?
@ErwinoRommelo Mnie się podoba, z tego co zauważyłem wiedźmom też
@UmytaPacha cho na kromeczke bo zaraz zjedzą cały
Zaloguj się aby komentować
Witam,
Kupiłem mąkę, drożdże i jutro po raz pierwszy będę robił chleb.
Moja wiedza na ten temat pochodzi z 8min filmiku którego oglądałem podczas posiedzenia ( po krokietach lubię na spokojnie się wysrac jak trzeba).
Jak mam tego nie zjebac?
#kiciochpyta #bojowkapiekarska

@ErwinoRommelo pamiętaj aby w trakcie wyrastania 1-3 razy złożyć ciasto (co ok 50min wyjąć na blat rozciągnąć i złożyć na 3; obrócić o 90 stopni, rozciągnąć i złożyć na 3; dać spowrotem do miski do wyrastania). Dzięki temu polepszysz siłę ciasta.
Piecz z dodatkiem pary, najlepiej daj do piekarnika naczynie z wodą zanim wsadzisz chleb. Dzięki temu lepiej wyrośnie w piekarniku🙈
@ErwinoRommelo jak nie zjebać?
Postępuj według przepisu. Tyle. Chleb jest bardzo prosty do zrobienia
Na pewno się uda.
@ErwinoRommelo jedyny prawilny prosty na start, który się uda
Zaloguj się aby komentować
Ale mi dzisiaj wyszedł bydlak 🤤
#chleb #pieczzhejto #bojowkapiekarska #chlebekzlp

Dej przepis, wygląda tak, że zjadłbym całego podczas jednego posiedzenia.
Lubię duże
@l__p to już chyba nadszedł ten wiek, że doceniamy w internecie, że ktoś wrzucił zdjęcie chleba
Zaloguj się aby komentować
Ciąg dalszy obrabiania dwóch wiader antonówek.
Cynamonki z jabłkami.
#bojowkapiekarska

biorę całą blachę, nie będę się rozdrabniał
@GazelkaFarelka przepis poproszę
@SilverMonkey @GazelkaFarelka przepis przepisem, a gdzie poczęstunek dla współużytkowników?
@SilverMonkey Duże opakowaie ciasta francuskiego XXL rozwijasz, smarujesz cienką warstwą startych jabłek (z jednej strony zostawiasz ok. 3 cm na zlepienie), posypujesz cukrem wymieszanym z cynamonem albo przyprawą do piernika. Zwijasz w rulon, palcem z wodą moczysz brzeg żeby się zlepiło na końcu, tniesz na 20 ciastek, wykładasz na blachę. Posypujesz jeszcze grubym cukrem z cynamonem. Do piekarnika na 180 stopni na 25-30 minut (aż się upieką do satysfakcjonującego koloru).
Niecierpie antonówek
@Smerf_Maruda Do jedzenia takie se, zresztą te sprzedawane w sklepach to jakieś zielone i twarde, te spady co nazbierałam u kuzyna dojrzałe i mięciutkie.
Zaloguj się aby komentować
Miałem sporą przerwę ale zapominalstwo zakupowe zmusiło by odpalić manufakturę. Pszenny na drożdżach i w końcu dorwałem czarnuszkę w okolicy (czarnuszkagate panuje w pełni). Wygląda nieźle, ciekawe jak w środku.
#chleb #bojowkapiekarska

Zaloguj się aby komentować
500g mąki vs 300g mąki
860g vs 505g gotowego bochenka
#365chlebowgazelki #bojowkapiekarska

Kolega o którego miałeś się nie martwić vs ty
@starszy_mechanik byłam pewna że ktoś to napisze
@GazelkaFarelka wstawiłaś to zdjęcie właśnie po to, żeby ktoś to napisał. Nie oszukujmy się 😉
Zaloguj się aby komentować