Spieklem za mocno chyba piekarnik na zbyt wysokie obroty wskoczyl, jakby to mialo jakies znaczenie, i tak zaraz syyto maselkiem i zjem jak zawsze.
#bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja #mabuckurwa230nie240stopnikretynie



Społeczność
Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.
Spieklem za mocno chyba piekarnik na zbyt wysokie obroty wskoczyl, jakby to mialo jakies znaczenie, i tak zaraz syyto maselkiem i zjem jak zawsze.
#bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja #mabuckurwa230nie240stopnikretynie


@ErwinoRommelo murzynek też dobry
@ErwinoRommelo ja tu umieram (37,4 aktualnie) z głodu też a Ty mi takim chlebkiem przed oczami machasz
Zaloguj się aby komentować
Mak sie skonczyl, maki tez resztka wiekszosc 550, ale wyszedl jakotako.
#bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja


porządnie przypudrowany
Zaloguj się aby komentować
Trzecie podejście do chlebka na własnym, 7 dniowym już zakwasie (od zera, dokarmiany przez ostatnie 7 dni - 50g żytniej 2000/50g wody). Powoli się uczę, ale jeszcze mam wiele błędów do naprawy.
Przepis: Od Mirka z pewnego portalu o rogalach #kmwtw
Garść uwag i również pytań.
Jak duże znaczenie do kleistości ciasta na chleb i do skuteczności tworzenia siatki glutenowej ma to, czy zakwas wezmę gdy dopiero dorasta do dwukrotnej objętości, a jak wezmę jak już się nażarł i zaczyna opadać (widoczne "zacieki" na ściankach słoika po podwojeniu objętości)? Bo zrobiłem właśnie z takiego opadającego już i zakładam że to w tym problem. Mimo wyrabiania ręcznego przez jakieś 15-20min, mimo wyczekania godziny po ugniataniu nie było efektu glutenowej "szyby" jak anglojęzyczni to mawiają na metodę sprawdzania czy gluten sobie zbudował siatkę, a kleistość zmniejszyła się minimalnie, i tak musiałem pomagać sobie cały czas plastikową szpatułką.
#bojowkapiekarska

@miciek Nie taka mąka, mi w życiu nie wyszła "glutenowa szyba" ani takie dziury jak u nich, mimo roku różnych eksperymentów. Anglosasi robią z mąki bardziej przypominającej naszą 500 czyli biała mąka, z tym że zawiera więcej białka. Niemniej i bez tego można zrobić pyszny bochenek.
Na pierwszy rzut oka zbyt długo fermentowany ale musiałbyś pokazać przekrój.
Zaloguj się aby komentować
Mam nadzieję, że nie zostanę potraktowany za to na tym tagu, jak użytkownik e-bike na forum rowerowym xD
Moje tegoroczne odkrycie kulinarne: chleb keto. Robiony według tego przepisu: https://tlustegary.pl/przepis-na-prosty-keto-chleb/
#bojowkapiekarska

Work in progress:

Zaloguj się aby komentować
@ErwinoRommelo a ja myślałem że wy tam co innego wypiekacie.
Cos pieknego
@ErwinoRommelo najs
Zaloguj się aby komentować
Krajanka piernikowa
Chyba trzeba mniejsze rolować i rzadszy lukier.
Będzie obracane jeszcze na drugą stronę i jeszcze raz polewane.
#bojowkapiekarska #pierniki

@GazelkaFarelka kurde śmieszne :D
@GazelkaFarelka myślałem że to jakaś Kiełbasa z serem xD
Na początku myślałem że to kiełbasa haha
Zaloguj się aby komentować
Czosndogi !!!
To makowce?
Wygląda jak parówki w jakimś ciemnym cieście 🤣
Zaloguj się aby komentować
Za niecałą godzinę jeszcze te ciepłe grubaski trafią na kiermasz świąteczny
EDIT: upieczone, zbieram się
#bojowkapiekarska


@GazelkaFarelka po co nacina sie chleb? Nie mozna takiego calego upiec?
Zaloguj się aby komentować
Chliebek.
#bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja


@ErwinoRommelo dla takiego chlibka złamałbym dietę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@ErwinoRommelo Zgłodniałem przez tą robotę, podziel się
Komentarz usunięty
Zaloguj się aby komentować
Taki zawadiaka dzisiaj wyszedł
#365chlebowgazelki #bojowkapiekarska

Piękności! Zaraz i ja się zabieram za chlebek
Przeca to Nosacz Sundajski

@GazelkaFarelka Ludzie, co wy macie z tymi chlebami?! Kolejne zdjęcie chleba, nic tylko chleby i chleby!
Dlaczego nikt nie zamieszcza....

Zaloguj się aby komentować
Dziś i u mnie też piernikowo. Ciasto leżakowało w lodówce 2 tygodnie. Tyle wyszło z przepisu na 600g mąki.
#pierniki

Wsadzila ciasto do lodowki i zapomniala xD
Zaloguj się aby komentować
Dzisiaj wypieklem tak na cacccyyy.
#gownowpis #bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja


@ErwinoRommelo ofensywa chlebowa trwa w najlepsze.
@ErwinoRommelo i teraz z takiego świeżutkiego bochna odkrawasz pajdę i smarujesz masłem
czemu ludzie nie wrzucaja zdjec srodka
Zaloguj się aby komentować
Sobotni powszedni chłopski makowy.
#bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja


@ErwinoRommelo otwieraj piekarnie!
@ErwinoRommelo Piękny! Aż żal kroić. No chyba że masz Winiary to wtedy trzeba. Tylko grubo smaruj
@ErwinoRommelo upiekł taki dobry chleb, że można nim nóż kroić
Zaloguj się aby komentować
Kto ma dzisiaj urlop i postanowił upiec bułeczki cynamonowe? No ja 😁
Częstujcie się bo szybko znikają!
#bojowkapiekarska #pieczzhejto


Zaloguj się aby komentować
Robie takie z 2-3 na tydzień i za każdym razem zapiera mi dech w piersiach, czy to miłość?
120g 550 320g 1100 +mak.
#bojowkapiekarska #gownowpis #glutentomojapasja
#tagowanietomojapasja


@ErwinoRommelo czekaj aż odkryjesz chlebek ziemniaczany
zapiera mi dech w piersiach, czy to miłość?
@ErwinoRommelo Też by mi zapierało jakbym ponad kg chleba zjadł na raz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Bardzo ładny bochen, kradnę piętkę póki ciepła!
Ale to musi smakować, wygląda super!
Zaloguj się aby komentować
Jakby ktoś był ciekaw czy chałka wyjdzie z mąki chlebowej...
Żółtka były już utarte z cukrem, a drożdże rozpuszczone w mleku jak zorientowałam się, że resztę mąki 500 zużyłam do rogali. Zrobiłam z resztką orkiszowej 550 i z chlebową 750. Nie ma różnicy.
#365chlebowgazelki #bojowkapiekarska

Kto go tak rozsmieszyl, tego chałka?
Aleeeee bym tooooo
Ale chała...
Zaloguj się aby komentować
Produkcja bajgli ciąg dalszy. Próbowałem pięć z przyprawą i na jednym testowałem tradycyjne formowanie. Niestety wyszedł mi z niego bardziej obwarzanek xD ale smak idealny z świeżym masełkiem 🤤
#bojowkapiekarska #pieczzhejto #bajgiel


jak zrobić obwarzanka?
obtoczyć dziurę ciastem.
dziękuję.
@l__p Jak się przykleja te ziarenka na bajglu?
@l__p przynajmniej przez dziurę nic nie wypadnie
Zaloguj się aby komentować
Znowu ten sam chleb, mąka 550 120g, 110 300g.
Makowe będą aż sie skończy mak.
#bojowkapiekarska




zaklepuje 5 półdupek i piętke xd
edit xD ...
@ErwinoRommelo Piękne its , bjutiful ❤️
@ErwinoRommelo Te pęknięcia na pierwszej focie wyglądają jakbyś zapiekł w tym chlebie przez przypadek żabę.
Ale mnie wlurwiacie wszyscy tymi pieknymi chlebami. Chyba kupie maszyne do pieczenia ;)
Zaloguj się aby komentować
Dzisiaj makowy, nawet rozcięcie się udało! 💪
#bojowkapiekarska


@ErwinoRommelo Dobre!
@ErwinoRommelo przepiękny bochen, pozdrawiam.
Komentarz usunięty
Zaloguj się aby komentować
Bajgle mi posmakowały 😂
#bojowkapiekarska #pieczzhejto #bajgiel #chlebekzlp

Ale spieczone
Cykl rozwojowy kobiety
Bajgle świetne wyszły, gratsy! Polecam przyprawę "everything bagel" na wierzch plus serek biały do środka.
@dremmettbrown dzisiaj przyszła przyprawa 😁
Zaloguj się aby komentować