Zdjęcie w tle
Bojówka Piekarska

Społeczność

Bojówka Piekarska

97

Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.

Spieklem za mocno chyba piekarnik na zbyt wysokie obroty wskoczyl, jakby to mialo jakies znaczenie, i tak zaraz syyto maselkiem i zjem jak zawsze.


#bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja #mabuckurwa230nie240stopnikretynie

5d2c4132-1afd-4289-908b-31f2d654716e
ErwinoRommelo userbar
Stashqo

@ErwinoRommelo murzynek też dobry

Yes_Man

@ErwinoRommelo ja tu umieram (37,4 aktualnie) z głodu też a Ty mi takim chlebkiem przed oczami machasz

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Trzecie podejście do chlebka na własnym, 7 dniowym już zakwasie (od zera, dokarmiany przez ostatnie 7 dni - 50g żytniej 2000/50g wody). Powoli się uczę, ale jeszcze mam wiele błędów do naprawy.


Przepis: Od Mirka z pewnego portalu o rogalach #kmwtw


Garść uwag i również pytań.


Jak duże znaczenie do kleistości ciasta na chleb i do skuteczności tworzenia siatki glutenowej ma to, czy zakwas wezmę gdy dopiero dorasta do dwukrotnej objętości, a jak wezmę jak już się nażarł i zaczyna opadać (widoczne "zacieki" na ściankach słoika po podwojeniu objętości)? Bo zrobiłem właśnie z takiego opadającego już i zakładam że to w tym problem. Mimo wyrabiania ręcznego przez jakieś 15-20min, mimo wyczekania godziny po ugniataniu nie było efektu glutenowej "szyby" jak anglojęzyczni to mawiają na metodę sprawdzania czy gluten sobie zbudował siatkę, a kleistość zmniejszyła się minimalnie, i tak musiałem pomagać sobie cały czas plastikową szpatułką.


#bojowkapiekarska

c24e7c1c-df54-4df3-afe6-27c7d49826c9
GazelkaFarelka

@miciek Nie taka mąka, mi w życiu nie wyszła "glutenowa szyba" ani takie dziury jak u nich, mimo roku różnych eksperymentów. Anglosasi robią z mąki bardziej przypominającej naszą 500 czyli biała mąka, z tym że zawiera więcej białka. Niemniej i bez tego można zrobić pyszny bochenek.

GazelkaFarelka

Na pierwszy rzut oka zbyt długo fermentowany ale musiałbyś pokazać przekrój.

Zaloguj się aby komentować

Mam nadzieję, że nie zostanę potraktowany za to na tym tagu, jak użytkownik e-bike na forum rowerowym xD


Moje tegoroczne odkrycie kulinarne: chleb keto. Robiony według tego przepisu: https://tlustegary.pl/przepis-na-prosty-keto-chleb/


#bojowkapiekarska

bfac4d27-2170-4f7c-ba0f-51aa70601707
Furto

Work in progress:

47953c9a-87bb-40d2-a555-d1417a98b829

Zaloguj się aby komentować

Hoszin

@ErwinoRommelo a ja myślałem że wy tam co innego wypiekacie.

rith

@ErwinoRommelo najs

Zaloguj się aby komentować

cebulaZrosolu

@GazelkaFarelka kurde śmieszne :D

kubex_to_ja

@GazelkaFarelka myślałem że to jakaś Kiełbasa z serem xD

Hajt

Na początku myślałem że to kiełbasa haha

Zaloguj się aby komentować

Hajt

Wygląda jak parówki w jakimś ciemnym cieście 🤣

Zaloguj się aby komentować

Fate-of-Furia

@GazelkaFarelka po co nacina sie chleb? Nie mozna takiego calego upiec?

Zaloguj się aby komentować

splash545

@ErwinoRommelo dla takiego chlibka złamałbym dietę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Yes_Man

@ErwinoRommelo Zgłodniałem przez tą robotę, podziel się

Zaloguj się aby komentować

Sofie

Piękności! Zaraz i ja się zabieram za chlebek

argonauta

Przeca to Nosacz Sundajski

407e75f8-01a1-4b6e-8f95-0ef68a68e9cd
Pan_Buk

@GazelkaFarelka Ludzie, co wy macie z tymi chlebami?! Kolejne zdjęcie chleba, nic tylko chleby i chleby!

Dlaczego nikt nie zamieszcza....

fd286c69-4aa8-44ac-a1ea-bfea038d791d

Zaloguj się aby komentować

bartek555

Wsadzila ciasto do lodowki i zapomniala xD

Zaloguj się aby komentować

Dziwen

@ErwinoRommelo ofensywa chlebowa trwa w najlepsze.

NiebieskiSzpadelNihilizmu

@ErwinoRommelo i teraz z takiego świeżutkiego bochna odkrawasz pajdę i smarujesz masłem

mitsue

czemu ludzie nie wrzucaja zdjec srodka

Zaloguj się aby komentować

splash545

@ErwinoRommelo otwieraj piekarnie!

Yes_Man

@ErwinoRommelo Piękny! Aż żal kroić. No chyba że masz Winiary to wtedy trzeba. Tylko grubo smaruj

cododiaska

@ErwinoRommelo upiekł taki dobry chleb, że można nim nóż kroić

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

wiatraczeg

@ErwinoRommelo czekaj aż odkryjesz chlebek ziemniaczany

pingWIN

zapiera mi dech w piersiach, czy to miłość?

@ErwinoRommelo Też by mi zapierało jakbym ponad kg chleba zjadł na raz ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Bardzo ładny bochen, kradnę piętkę póki ciepła!

Hajt

Ale to musi smakować, wygląda super!

Zaloguj się aby komentować

Jakby ktoś był ciekaw czy chałka wyjdzie z mąki chlebowej...


Żółtka były już utarte z cukrem, a drożdże rozpuszczone w mleku jak zorientowałam się, że resztę mąki 500 zużyłam do rogali. Zrobiłam z resztką orkiszowej 550 i z chlebową 750. Nie ma różnicy.


#365chlebowgazelki #bojowkapiekarska

c55253a0-0ebe-4e92-a34a-9e067f081950
Afterlife

Kto go tak rozsmieszyl, tego chałka?

Zaloguj się aby komentować

Produkcja bajgli ciąg dalszy. Próbowałem pięć z przyprawą i na jednym testowałem tradycyjne formowanie. Niestety wyszedł mi z niego bardziej obwarzanek xD ale smak idealny z świeżym masełkiem 🤤


#bojowkapiekarska #pieczzhejto #bajgiel

f6785d31-f06b-4690-bf26-b8e9c9ca33d3
bbfe0273-1b6e-45e1-b37f-5ae982137ded
skorpion

jak zrobić obwarzanka?

obtoczyć dziurę ciastem.

dziękuję.

Pan_Buk

@l__p Jak się przykleja te ziarenka na bajglu?

Pouek

@l__p przynajmniej przez dziurę nic nie wypadnie

Zaloguj się aby komentować

Heheszki

zaklepuje 5 półdupek i piętke xd

edit xD ...

@ErwinoRommelo Piękne its , bjutiful ❤️

Fishery

@ErwinoRommelo Te pęknięcia na pierwszej focie wyglądają jakbyś zapiekł w tym chlebie przez przypadek żabę.

bartek555

Ale mnie wlurwiacie wszyscy tymi pieknymi chlebami. Chyba kupie maszyne do pieczenia ;)

Zaloguj się aby komentować

Iknifeburncat

@ErwinoRommelo przepiękny bochen, pozdrawiam.

Zaloguj się aby komentować

Boltzman

Cykl rozwojowy kobiety

dremmettbrown

Bajgle świetne wyszły, gratsy! Polecam przyprawę "everything bagel" na wierzch plus serek biały do środka.

l__p

@dremmettbrown dzisiaj przyszła przyprawa 😁

Zaloguj się aby komentować