Zdjęcie w tle
Bojówka Piekarska

Społeczność

Bojówka Piekarska

97

Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.

SUM

@ErwinoRommelo Ja tam widzę mak, uważaj na paszkę będzie chciała jeszcze gorący zjeść, a to niezdrowe dla brzuszka.

Zaloguj się aby komentować

ErwinoRommelo

@UmytaPacha a ty co po pieteczke nie przychodzisz? Zabki juz umyte?

Banan11

@ErwinoRommelo patrząc na kolor to uważaj żeby nie ukradł masła z lodówki

Zaloguj się aby komentować

Fly_agaric

K⁎⁎wa, takie proste, a takie piękne

fsd

Gdyby mi się obrazek nie załadował to ten post miałby zupełnie inny wydźwięk.

Zaloguj się aby komentować

Mr.Mars

@GazelkaFarelka Przez pomyłki powstało najwięcej dobrych rzeczy.

Yes_Man

@GazelkaFarelka Wygląda bardzo apetycznie

Zaloguj się aby komentować

koszotorobur

@ErwinoRommelo - los chlebka jest przesądzony

Lubiepatrzec

Masła se dowal i smacznego! 💛

conradowl

El kromka z los chlebkos z el masełko już dziś compadre

Zaloguj się aby komentować

#chleb

A się pochwalę pierwszy raz, bo całkiem fantazyjna skórka wyszła i ładnie się przypiekł. Pszenno-żytni, mąka chlebowa 750, na zakwasie. Tym razem wyszła ciut większa hydracja niż zazwyczaj robię (pewnie z 65-70%) i wyrabianie wstępne mikserem z hakami.

Przekroju nie będzie bo gorący xd

fcdc916f-759d-494f-9476-415c65596265
ErwinoRommelo

Piekny zawsze sobie mowie erwino kup co ziarenek jak bedziesz w sklepie i zawsze zapoinam ehh

Zaloguj się aby komentować

Barcol

@radziol chlebek na maślance jak złoto

UncleFester

@radziol chachałka na mleczku też

Sofie

Fajnie wygląda można przepis?

Zaloguj się aby komentować

Hydratacja 82%


Coraz lepiej mi idzie z wysokimi hydratacjami na polskiej mące. Nawet z dodatkiem 10% mąki żytniej razowej. Ciasto wychodzi tak silne, że prawie eksploduje w piekarniku. Zamiast zwykłych rozciagań, bardzo mocno rozciągam ciasto podnosząc je i pozwalając mu się wyciągnąć siłą grawitacji, a następnie zwijam.


#365chlebowgazelki

e16cd9e3-e5a8-42cc-99f5-0ad7385897b8
UncleFester

@GazelkaFarelka Śliczny bochenek, jak przestygnie pokaż w przekroju.

Zaloguj się aby komentować

bartek555

duzo plynow pijesz w ciagu dnia? nie jestes odwodniona troche?

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

vredo

@ErwinoRommelo Jak ty wjedziesz z bochenkiem to się wszystkie bułeczki chowają

deafone

@ErwinoRommelo smacznie wygląda

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

bartek555

Ale bym sobie zjadl taki chlebek. Albo na przyklad wodny.

ErwinoRommelo

@bartek555 zaraz go maselkiem pomiziam i normalnie go zjem.

a00736fe-e984-4022-b089-04d64faf89ae
wiatraczeg

@ErwinoRommelo jak długo hodowany był zakwas?

Zaloguj się aby komentować

Pisałem kiedyś dawno jaki mi to zakalec wyszedł. Trochę poprawy i częstego uprawiania i w końcu pochwalić się chciałem.

Klocek rzędu 1,8kg. Dalej noob ze mnie. Umiem tylko to i ciasto do pizzy zarabiać. (plus parę przepisów z lidlomatu co samo robi).


Na bazie przepisu https://filozofiasmaku.pl/2021/01/04/chleb-na-mace-zytniej-2000/


A u mnie:


  • 1kg mąki żytniej razowej typ 2000

  • 3 łyżeczki soli

  • 14 g drożdży instant

  • 2 łyżeczka cukru

  • 900 ml ciepłej wody

  • 4 łyżki oliwy (ale zapomniałem się teraz i dałem dwie XD)

  • 200g miksu ziaren (patrz drugię zdjęcie), tj. dynia, słonecznik, siemię lnianie


Jak:


  • Wpierw odlewam do miksu 100ml i wsypuje drożdze, cukier i lekko miksuję, zakrywam, pod przykryciem 15 minut. Patrzę czy to w ogóle żyje.

  • Potem wsypać resztę i w mikserze płaskie mieszadło do "ciast kruchych", bo na haku ni ch*ja się nie wiąże.

  • Do formy to największe problem. Kleista papka. Wpierw łyżką / szpatułką silikonową przerzucam, potem mokrą ręką przerzucam resztki z miski do formy. Również mokrą ręką wgniatam w formie by było w miarę płaskię.

  • EDIT: Zapomniałbym. Po ugniecieniu ciasta w formie, leży pod zakryciem do dwóch godzin! Przy czymś ciepłym najlepiej. Rośnie po sam brzeg formy, ale nigdy mi się nie przelało.

  • Opcjonalnie: Próbowałem teraz bez. Ale ogólnie smarowanie formy oliwą plus sypanie otrębów.

  • Używam LIDLowego chlebowara (XD). Nastawiam "pieczenie only" na 2h.

  • Pieczenie rzędu godziny zostawia jeszcze "glinę" w środku. 2h godziny może za dużo.

  • Nawet nie próbuj kroić, bo się rozleci.


Pytania i opinie:


  • Czy można jakiś spray ogarnąć gdzie wlewam oliwę czy inny olej? Widziałem w kulinarnych programach jak uzywają tego do pryskania na patelnie.

  • Czy klejenie się ciasta wynika faktu, że mąka z pszenicy ma więcej glutenu czy typ mąki ma znaczenie? Czy jakbym zrobił 50% żyto / 50% pszenica to będzie mi się ładnie kleiło czy co?

  • Nie wiem czemu, ale koncepcja żyta nad pszenicą mi się podoba. Mniej kaloryczne, wincyj składników, znacznie tańsze. Oraz za⁎⁎⁎⁎ście orzechowy smak.

  • Idzie coś zrobić, by się mniej rozlatywały kromki?


#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto

8f57cace-dbeb-4cf7-99b6-cf99186aeeee
32d0034b-3464-49b5-9155-08e3cfe45b30
GazelkaFarelka

@wielkaberta Na początek bym zmniejszyła porcję do np. 300g mąki, jak ci nie wyjdzie to mniej do wyjebania.

Po drugie mąki żytniej się nie wyrabia, to jakaś bzdura. Wyrabia się tylko ciasto z mąki pszennej, bo pod wpływem rozciągania tworzy się gluten. Ciasto na żytniej mieszasz tylko do połączenia i wymieszania składników. Memłanie tego ciasta nic nie da. Możesz wymieszać łyżką.

Po trzecie zamiast tych drożdży ogarnij zakwas żytni (można kupić przez neta).

Po czwarte spróbuj np. pół na pół mąka żytnia razowa 2000 / mąka żytnia chlebowa 700

wielkaberta

@GazelkaFarelka

>zakwas żytni

Jakaś przewaga, zaleta?


>pół na pół mąka żytnia razowa 2000 / mąka żytnia chlebowa 700

Jaka potencjalna zaleta nad samym razowym? Czy po dalsze próby urozmaicenia?

GazelkaFarelka

@wielkaberta Lepszy smak plus więcej wartości odżywczych (mikroorganizmy w zakwasie rozkładają do formy lepiej przyswajalnej dla człowieka). Patrz kiszona kapusta czy kiszone ogórki. Oraz lepsza, lżejsza struktura bochenka.


Ponieważ gluten żytni (sekalina) nie jest szczególnie mocny, struktura ciasta żytniego opiera się na złożonych polisacharydach, w tym skrobi żytniej i pentozanach. W rezultacie amylazy w mące żytniej mogą rozbijać strukturę ciasta, hamując jego wyrastanie.[3]


Istnieją dwa powszechne rozwiązania: Tradycyjny sposób, opracowany w obszarach świata, gdzie uzyskanie pszenicy było niepraktyczne z powodu skrajnych warunków upraw lub trudności z zaopatrzeniem, wykorzystuje zakwaszenie ciasta w celu zahamowania funkcji amylaz żytnich. Obniżenie pH ciasta utrudnia jednak użycie stosunkowo nietolerujących kwasów drożdży piekarskich. Zamiast nich, dodaje się naturalnie kwaśny zakwas, który obniżając pH chleba, ułatwia wzrost szczepu drożdży tolerujących kwas i pomaga kleikować skrobię w matrycy ciasta. Produktem ubocznym tego podejścia jest lżejszy chleb.

Zaloguj się aby komentować

Chlebek tostowy po raz kolejny, tym razem wyrósł tak jak powinien 😁 krojony jak jeszcze ciepły był 😪 ale jak się powstrzymać?


#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp

de20c5a4-3ee1-4a12-bb97-64c318d7e699
270bd680-5a83-4d64-8c23-54ffdaad2f41
szystah92

Skąd foremka? Jaki przepis??

l__p

@szystah92 foremka taka: https://amzn.eu/d/gjIfDWE


Przepis:


600g mąki

396g wody

6g cukru

30g masła (miękkie)

12g soli

6g drożdży

0,6g słodu


Wszystko wyrobić, odłożyć do wyrastania (ok. 2,5h u mnie z dwoma składaniami pomiędzy), formowanie wstępne i lądowało do formy. Wyrastanie końcowe było ok. 1,5h. Do piekarnika na 40min i gotowe.

szystah92

@l__p oesu. Dziękuję Ci bardzo!

Zaloguj się aby komentować

vredo

@ErwinoRommelo Nooo, dużego masz

mk-2

@vredo nie pytasz czy skórka łatwo odchodzi?

vredo

@mk-2 Ja kocham @ErwinoRommelo a ja jak masz coś przeciwko to ci utnę nogie

megawonsz9

Następny natnij u góry żyletką i postaw obok kubek z wodą. Skórka wyjdzie cieńsza i chrupiąca.

ErwinoRommelo

@megawonsz9 rozciecie nie wyszlo, a kubek z wada zbedny robie w dutch owenie ( zeliwny garnek) wiec wilgoci nie trace.

deafone

@ErwinoRommelo piękny chleb

ErwinoRommelo

@deafone a rozcieciem by wygladal ladniej ale w smaku wychodzi zawsze topka

Zaloguj się aby komentować

Wyhodowałem zakwas mutanta xD Widoczny jegomość przeleżał w lodówce wiele miesięcy, jeśli nie trochę ponad rok.

Wyjąłem, powąchałem, nakarmiłem i na następny dzień wyrósł jak gdyby nigdy nic.


A drugie zdjęcie to eksperymenty z chlebem na zakwasie w maszynie do chleba. Jak na pierwszy raz nie jest źle.

#bojowkapiekarska #chleb #pieczzhejto

c0988226-0daa-4a9d-8fe1-161fdb87f980
aecad9bd-8f1c-457b-a07b-5cad80901cdd
Lubiepatrzec

To całkowicie normalne a częste karmienie zakwasu to jakieś herezje. Całymi miesiącami nie karmiłem zakwasu a potem jak go wykorzystałem to działał idealnie.

radziol

@Lubiepatrzec no to obaj mamy szczęście albo dobrą rękę, ale znam wiele osób, którym zakwas nie przetrwał dużo krótszej przerwy

Yes_Man

@radziol obstawiam lodówkę - stała temperatura to klucz do sukcesu

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Hoszin

@l__p wołaj jak będziesz kroił.

l__p

@Hoszin wyszło całkiem całkiem

828f0dd6-e989-4698-b4f3-e4fba74d1b69
Hoszin

@l__p no to teraz proszę jakieś ładne zapiekanki z serkiem, masełkiem i dobrą szyneczką.

Mr.Mars

@l__p Musisz bardzo lubić tosty.


Dwa razy piec ten sam chleb to nie dla mnie.

l__p

@Mr.Mars lubię te formę chleba xD a taki maślany to mmmmmm, nic tylko się zajadać 🤤

l__p

@chwastyodkuchni moje modyfikacje z Hamelmana.


600g mąki

396g wody

6g cukru

30g masła (miękkie)

12g soli

6g drożdży

0,6g słodu


Wszystko wyrobić, odłożyć do wyrastania (ok. 2,5h u mnie z dwoma składaniami pomiędzy), formowanie wstępne i lądowało do formy. Wyrastanie końcowe było ok. 1,5h. Do piekarnika na 40min i gotowe.

Zaloguj się aby komentować

#bojowkapiekarska


Zakwas ponad 4-letni od znajomej i od razu widać efekty - rośnie jak na drożdżach, a nie jak ten mój 20-dniowy. Przepisy na zakwas od zera w internecie często mówią, że zakwas od zera w tydzień jest już gotowy, że wystarczy jak starter 3 dni z rzędu będzie podwajał swoją objętość ale nie ma co wierzyć.


Robiony na mące szymanowskiej 750. Mogłem spiec więcej, ale najwyżej zrobię to w kolejnej odsłonie. Smacznego!

1b015eab-87a9-4567-8528-14ea42f8da88
myoniwy

4 lata?

To prawie jak mój projekt z diodą świecącą 10 lat na jednej baterii.

miciek

@myoniwy W sumie to pewnie dużo więcej nawet bo to był również przekazywany zakwas z pokolenia na pokolenie, więc do końca to cholera wie ile ma, ale pewien jestem że minimum 4 lata


Co do diody i baterii - nie jest tak, że po tych 10 latach moc tej baterii nie zdegraduje się sama? Niezależnie czy jest podpięta do czegokolwiek.

myoniwy

@miciek Jedna bateria kontrolna właśnie już padła. A ta obciążona wciąż działa. I wciąż ma coś ok 1,5V

Zaloguj się aby komentować