Dzisiaj ze rozciecie wyszlo to dla odmiany zapominalem posypac z gory ziarenkami i nie widac ze sa a sa ( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ).
#bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja




Społeczność
Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.
Dzisiaj ze rozciecie wyszlo to dla odmiany zapominalem posypac z gory ziarenkami i nie widac ze sa a sa ( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ).
#bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja



@ErwinoRommelo Ja tam widzę mak, uważaj na paszkę będzie chciała jeszcze gorący zjeść, a to niezdrowe dla brzuszka.
Zaloguj się aby komentować
Rozciecie nie wyszlo ale i tak chlebek bozy chlopski wypieczony z nasionkami, troche lnu i syyyto maku.
#bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja




@UmytaPacha a ty co po pieteczke nie przychodzisz? Zabki juz umyte?
Komentarz usunięty
@ErwinoRommelo patrząc na kolor to uważaj żeby nie ukradł masła z lodówki
Zaloguj się aby komentować
A dziś taki kolega. Za ciepły jeszcze żeby kroić, potrzebuje jeszcze chwili i smarowańsko wejdzie mocno.
#chleb #bojowkapiekarska

@Tomekku słodziak
K⁎⁎wa, takie proste, a takie piękne
Gdyby mi się obrazek nie załadował to ten post miałby zupełnie inny wydźwięk.
Zaloguj się aby komentować
Baba się pomyliła i do chleba z hydratacją 80% nasypała zwykłej mąki 500 wrocławskiej 10% białka.
Trochę trudniej było obrobić ciasto, ale w sumie dało radę
#bojowkapiekarska #365chlebowgazelki

@GazelkaFarelka Przez pomyłki powstało najwięcej dobrych rzeczy.
Eee, ładny.
@GazelkaFarelka Wygląda bardzo apetycznie
Zaloguj się aby komentować
Los chlebkos na jutros ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#bojowkapiekarska #gownowpis #tagowanietomojapasja


@ErwinoRommelo - los chlebka jest przesądzony
Masła se dowal i smacznego! 💛
El kromka z los chlebkos z el masełko już dziś compadre
Zaloguj się aby komentować
#chleb
A się pochwalę pierwszy raz, bo całkiem fantazyjna skórka wyszła i ładnie się przypiekł. Pszenno-żytni, mąka chlebowa 750, na zakwasie. Tym razem wyszła ciut większa hydracja niż zazwyczaj robię (pewnie z 65-70%) i wyrabianie wstępne mikserem z hakami.
Przekroju nie będzie bo gorący xd

Piekny zawsze sobie mowie erwino kup co ziarenek jak bedziesz w sklepie i zawsze zapoinam ehh
Zaloguj się aby komentować
Jak nie ma czasu piec nic porządnego, to zawsze zostaje mi szybki chleb na maślance. Jak widać wchodzi.
#bojowkapiekarska #pieczzhejto #chleb

@radziol chlebek na maślance jak złoto
@radziol chachałka na mleczku też
Fajnie wygląda można przepis?
Zaloguj się aby komentować
Hydratacja 82%
Coraz lepiej mi idzie z wysokimi hydratacjami na polskiej mące. Nawet z dodatkiem 10% mąki żytniej razowej. Ciasto wychodzi tak silne, że prawie eksploduje w piekarniku. Zamiast zwykłych rozciagań, bardzo mocno rozciągam ciasto podnosząc je i pozwalając mu się wyciągnąć siłą grawitacji, a następnie zwijam.
#365chlebowgazelki

@GazelkaFarelka Śliczny bochenek, jak przestygnie pokaż w przekroju.
@UncleFester

Ale się rozpruł, piękny
Zaloguj się aby komentować
Hydratacja 80%
Aż mu jedną warstwę całą rozerwało.
#365chlebowgazelki


duzo plynow pijesz w ciagu dnia? nie jestes odwodniona troche?
Zaloguj się aby komentować
Dwie blachy drożdżowych cynamonek na #wosp
Znalazłam w szafce nawet przyprawy z 2012 roku ale nie znalazłam mielonego cynamonu. Więc z przyprawą do piernika.

Zaloguj się aby komentować
Erwino zjebek zrobil chlebek hehe.
Trzeba jechac na #nocnazmiana wiec @UmytaPacha bedzie pilnowac coby mu sie nic nie stalo do mojego powrotu.
#bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja



@ErwinoRommelo Jak ty wjedziesz z bochenkiem to się wszystkie bułeczki chowają
@ErwinoRommelo smacznie wygląda
Zaloguj się aby komentować
Taki dziś an szybko na drożdżach. Coś człowiek jeść musi
#bojowkapiekarska #chleb

Zaloguj się aby komentować
Wiec jak juz sa igrzyska to do szczescia potrzebny tylko;
Chlebek.
#bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja




Ale bym sobie zjadl taki chlebek. Albo na przyklad wodny.
@bartek555 zaraz go maselkiem pomiziam i normalnie go zjem.

@ErwinoRommelo jak długo hodowany był zakwas?
Piękny Boży chlebek
Zaloguj się aby komentować
Pisałem kiedyś dawno jaki mi to zakalec wyszedł. Trochę poprawy i częstego uprawiania i w końcu pochwalić się chciałem.
Klocek rzędu 1,8kg. Dalej noob ze mnie. Umiem tylko to i ciasto do pizzy zarabiać. (plus parę przepisów z lidlomatu co samo robi).
Na bazie przepisu https://filozofiasmaku.pl/2021/01/04/chleb-na-mace-zytniej-2000/
A u mnie:
1kg mąki żytniej razowej typ 2000
3 łyżeczki soli
14 g drożdży instant
2 łyżeczka cukru
900 ml ciepłej wody
4 łyżki oliwy (ale zapomniałem się teraz i dałem dwie XD)
200g miksu ziaren (patrz drugię zdjęcie), tj. dynia, słonecznik, siemię lnianie
Jak:
Wpierw odlewam do miksu 100ml i wsypuje drożdze, cukier i lekko miksuję, zakrywam, pod przykryciem 15 minut. Patrzę czy to w ogóle żyje.
Potem wsypać resztę i w mikserze płaskie mieszadło do "ciast kruchych", bo na haku ni ch*ja się nie wiąże.
Do formy to największe problem. Kleista papka. Wpierw łyżką / szpatułką silikonową przerzucam, potem mokrą ręką przerzucam resztki z miski do formy. Również mokrą ręką wgniatam w formie by było w miarę płaskię.
EDIT: Zapomniałbym. Po ugniecieniu ciasta w formie, leży pod zakryciem do dwóch godzin! Przy czymś ciepłym najlepiej. Rośnie po sam brzeg formy, ale nigdy mi się nie przelało.
Opcjonalnie: Próbowałem teraz bez. Ale ogólnie smarowanie formy oliwą plus sypanie otrębów.
Używam LIDLowego chlebowara (XD). Nastawiam "pieczenie only" na 2h.
Pieczenie rzędu godziny zostawia jeszcze "glinę" w środku. 2h godziny może za dużo.
Nawet nie próbuj kroić, bo się rozleci.
Pytania i opinie:
Czy można jakiś spray ogarnąć gdzie wlewam oliwę czy inny olej? Widziałem w kulinarnych programach jak uzywają tego do pryskania na patelnie.
Czy klejenie się ciasta wynika faktu, że mąka z pszenicy ma więcej glutenu czy typ mąki ma znaczenie? Czy jakbym zrobił 50% żyto / 50% pszenica to będzie mi się ładnie kleiło czy co?
Nie wiem czemu, ale koncepcja żyta nad pszenicą mi się podoba. Mniej kaloryczne, wincyj składników, znacznie tańsze. Oraz za⁎⁎⁎⁎ście orzechowy smak.
Idzie coś zrobić, by się mniej rozlatywały kromki?
#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto


@wielkaberta Na początek bym zmniejszyła porcję do np. 300g mąki, jak ci nie wyjdzie to mniej do wyjebania.
Po drugie mąki żytniej się nie wyrabia, to jakaś bzdura. Wyrabia się tylko ciasto z mąki pszennej, bo pod wpływem rozciągania tworzy się gluten. Ciasto na żytniej mieszasz tylko do połączenia i wymieszania składników. Memłanie tego ciasta nic nie da. Możesz wymieszać łyżką.
Po trzecie zamiast tych drożdży ogarnij zakwas żytni (można kupić przez neta).
Po czwarte spróbuj np. pół na pół mąka żytnia razowa 2000 / mąka żytnia chlebowa 700
@GazelkaFarelka
>zakwas żytni
Jakaś przewaga, zaleta?
>pół na pół mąka żytnia razowa 2000 / mąka żytnia chlebowa 700
Jaka potencjalna zaleta nad samym razowym? Czy po dalsze próby urozmaicenia?
@wielkaberta Lepszy smak plus więcej wartości odżywczych (mikroorganizmy w zakwasie rozkładają do formy lepiej przyswajalnej dla człowieka). Patrz kiszona kapusta czy kiszone ogórki. Oraz lepsza, lżejsza struktura bochenka.
Ponieważ gluten żytni (sekalina) nie jest szczególnie mocny, struktura ciasta żytniego opiera się na złożonych polisacharydach, w tym skrobi żytniej i pentozanach. W rezultacie amylazy w mące żytniej mogą rozbijać strukturę ciasta, hamując jego wyrastanie.[3]
Istnieją dwa powszechne rozwiązania: Tradycyjny sposób, opracowany w obszarach świata, gdzie uzyskanie pszenicy było niepraktyczne z powodu skrajnych warunków upraw lub trudności z zaopatrzeniem, wykorzystuje zakwaszenie ciasta w celu zahamowania funkcji amylaz żytnich. Obniżenie pH ciasta utrudnia jednak użycie stosunkowo nietolerujących kwasów drożdży piekarskich. Zamiast nich, dodaje się naturalnie kwaśny zakwas, który obniżając pH chleba, ułatwia wzrost szczepu drożdży tolerujących kwas i pomaga kleikować skrobię w matrycy ciasta. Produktem ubocznym tego podejścia jest lżejszy chleb.
Zaloguj się aby komentować
Chlebek tostowy po raz kolejny, tym razem wyrósł tak jak powinien 😁 krojony jak jeszcze ciepły był 😪 ale jak się powstrzymać?
#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp


Skąd foremka? Jaki przepis??
@szystah92 foremka taka: https://amzn.eu/d/gjIfDWE
Przepis:
600g mąki
396g wody
6g cukru
30g masła (miękkie)
12g soli
6g drożdży
0,6g słodu
Wszystko wyrobić, odłożyć do wyrastania (ok. 2,5h u mnie z dwoma składaniami pomiędzy), formowanie wstępne i lądowało do formy. Wyrastanie końcowe było ok. 1,5h. Do piekarnika na 40min i gotowe.
@l__p oesu. Dziękuję Ci bardzo!
Zaloguj się aby komentować
Wielgachny wyszedl ( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)
#bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja


@ErwinoRommelo Nooo, dużego masz
@vredo nie pytasz czy skórka łatwo odchodzi?
@mk-2 Ja kocham @ErwinoRommelo a ja jak masz coś przeciwko to ci utnę nogie
Następny natnij u góry żyletką i postaw obok kubek z wodą. Skórka wyjdzie cieńsza i chrupiąca.
@megawonsz9 rozciecie nie wyszlo, a kubek z wada zbedny robie w dutch owenie ( zeliwny garnek) wiec wilgoci nie trace.
@ErwinoRommelo piękny chleb
@deafone a rozcieciem by wygladal ladniej ale w smaku wychodzi zawsze topka
Zaloguj się aby komentować
Wyhodowałem zakwas mutanta xD Widoczny jegomość przeleżał w lodówce wiele miesięcy, jeśli nie trochę ponad rok.
Wyjąłem, powąchałem, nakarmiłem i na następny dzień wyrósł jak gdyby nigdy nic.
A drugie zdjęcie to eksperymenty z chlebem na zakwasie w maszynie do chleba. Jak na pierwszy raz nie jest źle.
#bojowkapiekarska #chleb #pieczzhejto


To całkowicie normalne a częste karmienie zakwasu to jakieś herezje. Całymi miesiącami nie karmiłem zakwasu a potem jak go wykorzystałem to działał idealnie.
@Lubiepatrzec no to obaj mamy szczęście albo dobrą rękę, ale znam wiele osób, którym zakwas nie przetrwał dużo krótszej przerwy
@radziol obstawiam lodówkę - stała temperatura to klucz do sukcesu
Zaloguj się aby komentować
Dzisiejszy chlebek
#365chlebowgazelki #bojowkapiekarska


Komentarz usunięty
Zaloguj się aby komentować
Zrobiłem chleb tostowy 😁 super wyrósł, ciekawe jak środek. Jeszcze za ciepły, aby przekroić 😪
#bojowkapiekarska #chleb #pieczzhejto #chlebekzlp

@l__p wołaj jak będziesz kroił.
@Hoszin wyszło całkiem całkiem

@l__p no to teraz proszę jakieś ładne zapiekanki z serkiem, masełkiem i dobrą szyneczką.
@l__p Musisz bardzo lubić tosty.
Dwa razy piec ten sam chleb to nie dla mnie.
@Mr.Mars lubię te formę chleba xD a taki maślany to mmmmmm, nic tylko się zajadać 🤤
@Mr.Mars wystarczy kroic nozem tostujacym
https://m.youtube.com/watch?v=kcjGRXTpHGI&pp=ygUTa25pZmUgdG9zdGluZyBicmVhZA%3D%3D
@l__p Z jakiego przepisu?
@chwastyodkuchni moje modyfikacje z Hamelmana.
600g mąki
396g wody
6g cukru
30g masła (miękkie)
12g soli
6g drożdży
0,6g słodu
Wszystko wyrobić, odłożyć do wyrastania (ok. 2,5h u mnie z dwoma składaniami pomiędzy), formowanie wstępne i lądowało do formy. Wyrastanie końcowe było ok. 1,5h. Do piekarnika na 40min i gotowe.
Zaloguj się aby komentować
#bojowkapiekarska
Zakwas ponad 4-letni od znajomej i od razu widać efekty - rośnie jak na drożdżach, a nie jak ten mój 20-dniowy. Przepisy na zakwas od zera w internecie często mówią, że zakwas od zera w tydzień jest już gotowy, że wystarczy jak starter 3 dni z rzędu będzie podwajał swoją objętość ale nie ma co wierzyć.
Robiony na mące szymanowskiej 750. Mogłem spiec więcej, ale najwyżej zrobię to w kolejnej odsłonie. Smacznego!

4 lata?
To prawie jak mój projekt z diodą świecącą 10 lat na jednej baterii.
@myoniwy W sumie to pewnie dużo więcej nawet bo to był również przekazywany zakwas z pokolenia na pokolenie, więc do końca to cholera wie ile ma, ale pewien jestem że minimum 4 lata
Co do diody i baterii - nie jest tak, że po tych 10 latach moc tej baterii nie zdegraduje się sama? Niezależnie czy jest podpięta do czegokolwiek.
@miciek Jedna bateria kontrolna właśnie już padła. A ta obciążona wciąż działa. I wciąż ma coś ok 1,5V
Zaloguj się aby komentować