Wolne przed świętami, to w końcu miałem czas piec.
#bojowkapiekarska #chleb


Wolne przed świętami, to w końcu miałem czas piec.
#bojowkapiekarska #chleb


@radziol Ładny
@UncleFester to dwa
@radziol OK, ładne
PRzepiękny!
Pięknie, jaki przepis?
@DerMirker pszenno żytni na zakwasie żytnim. Chcesz szczegóły?
@radziol tak, poproszę :)
@DerMirker ha, nie zapomniałem!
750g mąki, w tym 150g razowej (miks żytniej i orkiszowej, ale tu duża swoboda), reszta chlebowa 750 lub zwykła 650.
500g wody, letniej
110g zakwasu (z moim to daje 50g żytniej razowej i 60g wody)
13-14g soli
Ważne są całościowe proporcje z tego woda daje 70% wagi mąki.
Zagnieść ciasto (nie wyrabiać) bez soli. U mnie robotem na 1 prędkości 2 minuty.
Odstawić przykryte na 1,5h
Dodać sól, wymieszać ciasto i wyrabiać. U mnie robot na 2 prędkości 4 minuty.
Przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na 1,5h
Potem 2 razy proces składania ciasta (lekko rozpłaszczyć i jak kopertę do środka z 4 stron) i znowu Odstawić na 1,5h.
Ciasto rozpłaszczyć na oprószonym blacie i uformować bochenek. Ja po prostu składam tym razem z 6 stron, najpierw trójkąt, a potem drugi z tego co wystaje. Całość ląduje w koszyku chlebowym, ale może też być miska albo nawet durszlak wyłożone oprószoną ścierką i znowu na 1,5h.
30 minut przed końcem wyrastania piekarnik na 240 i wygrzewam naczynie żaroodporne z pokrywką.
Pieczenie 15 minut na 240 pod przykryciem, potem 35 na 200 odkryte.
Zaloguj się aby komentować