Komentarze (8)

DerMirker

Pięknie, jaki przepis?

radziol

@DerMirker pszenno żytni na zakwasie żytnim. Chcesz szczegóły?

DerMirker

@radziol tak, poproszę :)

radziol

@DerMirker ha, nie zapomniałem!

750g mąki, w tym 150g razowej (miks żytniej i orkiszowej, ale tu duża swoboda), reszta chlebowa 750 lub zwykła 650.

500g wody, letniej

110g zakwasu (z moim to daje 50g żytniej razowej i 60g wody)

13-14g soli


Ważne są całościowe proporcje z tego woda daje 70% wagi mąki.


  1. Zagnieść ciasto (nie wyrabiać) bez soli. U mnie robotem na 1 prędkości 2 minuty.

  2. Odstawić przykryte na 1,5h

  3. Dodać sól, wymieszać ciasto i wyrabiać. U mnie robot na 2 prędkości 4 minuty.

  4. Przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na 1,5h

  5. Potem 2 razy proces składania ciasta (lekko rozpłaszczyć i jak kopertę do środka z 4 stron) i znowu Odstawić na 1,5h.

  6. Ciasto rozpłaszczyć na oprószonym blacie i uformować bochenek. Ja po prostu składam tym razem z 6 stron, najpierw trójkąt, a potem drugi z tego co wystaje. Całość ląduje w koszyku chlebowym, ale może też być miska albo nawet durszlak wyłożone oprószoną ścierką i znowu na 1,5h.

  7. 30 minut przed końcem wyrastania piekarnik na 240 i wygrzewam naczynie żaroodporne z pokrywką.

  8. Pieczenie 15 minut na 240 pod przykryciem, potem 35 na 200 odkryte.

Zaloguj się aby komentować