To co pijemy kawę?
#gotujzhejto #jedzenie #upomidora


Społeczność
Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.
To co pijemy kawę?
#gotujzhejto #jedzenie #upomidora

@Compositum Namówiłeś
Proszę o kawałeczek xD
@Compositum czekaj, to pizza czy ciasto?
Zaloguj się aby komentować
Dzień dobry chlebowym świrom
Chcę zacząć piec chleby na zakwasie i tu się rodzą pytania.
Czy warto robić własny zakwas czy lepiej kupić gotowy na sprawdzonej aukcji czy też piekarni lokalnej? Mam jedną sprawdzoną piekarnię, z której lubię czasem kupić chleb, ale nie jestem pewien czy sprzedają i o jaki zakwas zapytać.
No właśnie, jaki zakwas zrobić/kupić? Chcę robić głównie chleby pszenne, bo takie są dla mnie akurat najzdrowsze i je zwyczajnie lubię i rodzi się pytanie czy w takim wypadku robić zakwas żytni czy pszenny? A może połączenie z obu tych mąk? Widziałem zakwasy na mąkach 2000, 720, itd. i już trochę zgłupiałem co jest najlepsze. Podobno wyłącznie pszenne są trudniejsze, a być może upiekłbym mamie czasem jakiś ciemniejszy czy z ziarnami, więc pewnie wtedy taki żytni sprawdzi się lepiej, ale mimo wszystko to 90%+ będzie typowo pszenne lub z małą domieszką innej mąki.
Wiem, że mąki z większą zawartością białka są lepsze, ale czy jakość mąki do zakwasu również ma duże znaczenie? Są jakieś sprawdzone tańsze mąki pszenne ze sklepów typu biedronka już do wypieku? Jakiego numeru szukać przy typie?
Mam robot planetarny, ale mam też wypiekacz do chleba z tefala z jednym mieszadłem i się zastanawiałem czy może w nim da się prościej robić chleb na zakwasie, gdy nie chcę kombinować za dużo z piekarnikiem itd? Powiedzmy w weekend bym robił w piekarniku ambitniejszy, a w tygodniu jakiś szybszy w wypiekaczu. Macie sprawdzone przepisy do takiej maszyny czy lepiej zrezygnować z niej i tam robić drożdżowe proste chleby tylko?
Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdro
#bojowkapiekarska

@pingWIN Czy własny zakwas? Może wyjdzie, może nie, mi się dwa razy udało a potem trzy razy nie udało. Myślę, że na start można kupić albo dostać od kogoś.
Czy pszenny czy żytni? Żytni jest bardziej uniwersalny bo upieczesz na nim i pszenny i żytni. Ludzie pieką na tym i na tym i wychodzi równie dobrze.
Z pszennej polskiej mąki najlepszy jest Ciechanowiec 750 chlebowa. Można kombinować z włoskimi mąkami ale są dużo droższe, moim zdaniem gra niewarta świeczki jak pieczesz chleb dla siebie a nie na Instagrama.
Każda mąka inaczej wchłania wodę, więc tutaj jest najważniejszy parametr, żeby ciasto było w sam raz, nie za rzadkie, nie za gęste.
Nie wiem jak dokładnie działa ta maszyna, ale wydaje mi się że w niej czas wyrastania będzie za krótki, chleb na zakwasie fermentuje i rośnie ok. 5 godzin.
Zaloguj się aby komentować
Chlebek zjebek wciaz przeplata,
Troche lnu i troche maka.
#bojowkapiekarska #gownowpis


@ErwinoRommelo wszystko mi o niej przypomina
Zaloguj się aby komentować
Jak to powiedziała moja córka
"Chlebek z wzorkiem! Mój ulubiony!"
Ten na prezent
#bojowkapiekarska #365chlebowgazelki

Ale bestia
Ale legancki.
@GazelkaFarelka Wygląda słowiańsko. Czy do pieczenia go robisz sobie warkocz?
Zaloguj się aby komentować
Jak akurat nie trzeba, to ładny wyjdzie.
Wspomniałam, że czekam na paczkę z prezentem, który potrzebny jest na sobotę? Jak normalnie wszystko inpostem przychodzi w dwa dni, to akurat ta gdzieś utknęła w transporcie po drodze między oddziałami. Druga, z książkami, na której mi specjalnie mocno nie zależało na czasie, wysłana wczoraj w tym samym czasie, oczywiście dziś przyszła.
#bojowkapiekarska #365chlebowgazelki

@GazelkaFarelka o kurcze właśnie taki chlebek zgubiłem niedawno! To na pewno mój, oddej mie, podam ci adres paczkomatu
Zaloguj się aby komentować
Zjebek zrobil chlebek.
#bojowkapiekarska #gownowpis #tagowanietomojapasja #nigdymisienieznudzi



@ErwinoRommelo pieczesz prawie tak pięknie jak rymujesz. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ehh niema paszki sam musialem pieteczke zjesc z maselkiem ehh niby rozkosz ale pelna goryczy i rozpaczy.
Zaloguj się aby komentować
Chała jaka jest każdy widzi
#bojowkapiekarska

@GazelkaFarelka Muszę Ci pogratulować: właśnie dostałaś się na listę kandydatek na drugą żonę! Nie zepsuj tego.
Ale to wersja keto, nie?
Where przepis?
Zaloguj się aby komentować
Chlebek na weekendzik.
#bojowkapiekarska #gownowpis #tagowanietomojapasja




Stupke widzę w tym chlebie
@ErwinoRommelo chlebuch
Piękny!! Jaki przepis?
Zaloguj się aby komentować
Kolejne podejście do "chleba krasnoludów" na mące sojowej i orkiszowej pełnoziarnistej.
Poprzednio, tak jak pisałam - popełniłam błąd, że robiłam na drożdżach, a do ciasta dałam mało cukrów prostych - którymi żywią się drożdże, w związku z tym niewiele urosło. Normalnie do ciasta drożdżowego daje się, oprócz mąki jakieś mleko albo trochę cukru, bo same drożdże piekarskie nie radzą sobie zbytnio z rozkładaniem węglowodanów złożonych, z których składa się mąka. Dlatego ciasto drożdżowe bez dodatków nie rumieni się na brązowo (najwyżej możę się przypalić w wysokiej temperaturze, jak pizza).
Natomiast inna sprawa jest z zakwasem - ciasto na zakwasie, mimo braku dodatków cukru posiada skarmelizowaną brązową skórkę. - mikroorganizmy z zakwasu rozkładają złożone węglowodany do cukrów prostych, którymi potem żywią się inne mikroorganizmy z zakwasu, rozkładając je z kolei na dwutlenek węgla i alkohol. Piszę o tym dlatego, że finalnie bez specjalistycznych urządzeń ciężko przez to wyliczyć makro gotowego wypieku.
Tym razem dałam więcej mąki orkiszowej, zrobiłam na zakwasie oraz zmniejszyłam ilość dodatków.
Orientacyjnie wyszło w 100g gotowego wypieku - po uwzględneniu wody i zmierzeniu, ile wody wyparowało w trakcie pieczenia - jak poniżej:
6g tłuszczu
20g węglowodanów (25% dziennego zapotrzebowania przy diecie low carb)
17g białka (17% dziennego zapotrzebowania)
7g błonnika (20% dziennego zapotrzebowania)
Takie 2 kromeczki po 50g dostarczą ładnie składników odżywczych, nadal mając akceptowalnie niską ilość węgli.
Jest ciut lepiej niż ostatnio, ale nadal ma jakiś gorzki posmak. Sądziłam że to sezam, ale tym razem go nie dałam a posmak nadal jest.
Z masełkiem za to już całkiem spoko.
#365chlebowgazelki #bojowkapiekarska


@GazelkaFarelka

Zaloguj się aby komentować
Chleb na dopingu
Ostatnio kupiłam gluten, czyli wyizolowane białka pszenne. Z ciekawości do standardowego przepisu dorzuciłam 30g, podbijając ilość białka w mące z 14,5 g do prawie 20 g / 100 g. Bochenek dużo bardziej wyrósł po 6 godzinach, mogłam go w sumie może potrzymać jeszcze dłużej na fermentacji. W przekroju bez spektakularnej różnicy.
#365chlebowgazelki #bojowkapiekarska



Po takiej wyrwie spodziewałem się dziur jak po kulach
Jaką mąka ma na starcie aż 14.5g białka?
Ten przekrój jest piękny.
@GazelkaFarelka ale bułę mu rozebało
Zaloguj się aby komentować
Dietetyczny keto chlebek, który zawiera tylko 10 g węgli na 100 g, ale aż 21 g białka i 9 g błonnika. Jednak nie w tym tkwi sekret jego dietetyczności. Oddajmy głos mistrzowi Pratchettowi:
"Chleb krasnoludów był doprawdy cudowny: nikt nie cierpiał głodu, jeśli miał choć trochę chleba krasnoludów do uniknięcia."
Już po postawieniu ciasta do wyrastania zorientowałam się, że trzeba było jednak dać więcej prostych węgli, żeby drożdże miały co jeść. Ciasto nędznie wyrosło plus chyba za dużo nawalone dodatków. Smakowo jakiś składnik nadaje gorzkości, może sezam? Zmęczyłam tylko 1 taką kromkę 50g na śniadanie.
#bojowkapiekarska #365chlebowgazelki

@GazelkaFarelka na zdjęciu wygląda całkiem spoko, także jakby trochę zmienić treść wpisu, to można by oszukać hejtową społeczność, że wyszło git ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zaloguj się aby komentować
Dzisiejsze chleby
Po lewej na mące T-720, po prawej T-2000. Wyglądają identycznie z zewnątrz
#bojowkapiekarska

@DerMirker piękne bochenki
@DerMirker dej zdjecie przekroju!
@DerMirker " T-720, po prawej T-2000"
właśnie wstałem po drzemce i myślałem że to jakieś heheszki nt. terminatora ;(
Zaloguj się aby komentować
Bułeczki na drożdżach, z mąki pszennej 500 - 50%, z odrzutów zakwasu - 30% (przefermentowany mąka pszenna chlebowa) i 20% mąki sojowej, którą znalazłam w zasadzie przypadkiem, szukając w spiżarce czegoś do dorzucenia do bułek. Zerknęłam na etykietę i ma bardzo dobry skład - aż dziwne, że nie widuję z nią żadnych przepisów na diecie keto. Mało węgli, olbrzymia ilość białka i dużo błonnika.
Nie wygląda, jakby obniżała jakoś plastyczność ciasta drożdżowego, jak inne mąki nie zawierajace glutenu. Z tego co widzę w internecie, można kupić chleby niemal w całości składające się z tej mąki, z niewielkim dodatkiem pszennej mąki, nie będące przy tym ulepioną cegłą zwaną chlebem tylko umownie.
Jak zjedzone zostaną te bułki, to spróbuję zrobić foremkowy chleb z 80% mąki sojowej i np. 20% orkiszu. Może ojciec cukrzyk da się namówić na przetestowanie.
Bułki dodatkowo przegarowały przez noc w lodówce bo potrzebowałam wypiec dziś rano.
#bojowkapiekarska #365chlebowgazelki



@GazelkaFarelka
Gazelka: wrzuca cokolwiek, dostaje pikne pieczywo
Ja: przepis co do miligrama, dostaję cegłę zamiast pieczywa.
Zaloguj się aby komentować
Ta tajemnicza substancja daje niewrażliwość na braki pieczywa w długie weekendy
#bojowkapiekarska #365chlebowgazelki


Jakiś czas temu za internetową radą ususzyłem swój zakwas i od tamtej pory stoi w słoiku niedotykany i czekam na chwilę kiedy go spróbuję ponownie uruchomić i zobaczymy czy ta metoda w ogóle działa i czy bakterie i drożdże zawarte w nim jeszcze żyją.
Zaloguj się aby komentować
Anatomia chlebka. Etudus chlebusis nunero uno.
#bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja #gownowpis





Komentarz usunięty
@UmytaPacha xd co tam sie wydarzylo pos twoim wpisem o malowaniu nocnym ze usuniete a mnie wolalo tam paru typa ?
Komentarz usunięty
Zaloguj się aby komentować
W końcu udało mi się zrobić mini chlebki do koszyczka. Na zakwasie, każdy farbowany w osobnej miseczce w lodówce
#365chlebowgazelki #bojowkapiekarska

@GazelkaFarelka jak się robi takie kłoski?
@pacjent44 ciachasz ostrym nożem albo skalpelem kreski i się rozejdą w trakcie pieczenia w takie "rozstępy"
@GazelkaFarelka Po świętach możne je nazywać bułkami śniadaniowymi.
@Mr.Mars może i wygląda jak bułka ale smakuje jak chleb
Farbowany? One są farbowane?
@ismenka Garowany! Autokorekta, nie zauważyłam że zmieniło.
Zaloguj się aby komentować
Wolne przed świętami, to w końcu miałem czas piec.
#bojowkapiekarska #chleb


@radziol Ładny
@UncleFester to dwa
@radziol OK, ładne
PRzepiękny!
Pięknie, jaki przepis?
@DerMirker pszenno żytni na zakwasie żytnim. Chcesz szczegóły?
@radziol tak, poproszę :)
Zaloguj się aby komentować
Chlebek.
#bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja



Rzuć no kromalem, to dam ci irlandzkiego masełka do tego!
@ErwinoRommelo Cudowny.
@ErwinoRommelo no artysta.
Zaloguj się aby komentować
yyyy cycunie xD
#gotujzhejto #bojowkapiekarska #żurek #upomidora

Wszystko mi o niej przypomina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zaloguj się aby komentować
#bojowkapiekarska wyświetliło mi się na Twitterze

@GARN_ łał, może upiec na święta
@GazelkaFarelka ciekawe jak się formuje ciasto, żeby uzyskać takie ptaszki
Trznadle, wersja z glutenem
Ciociu @moll, sprawa jest...
@Giban taaak?
@moll Myślę, że jakbyś posadziła takie ptaszki na giga Oreo...
Zaloguj się aby komentować