Zdjęcie w tle
Bojówka Piekarska

Społeczność

Bojówka Piekarska

97

Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.

Asya

@Compositum Namówiłeś

Wi-fi

Proszę o kawałeczek xD

Budo

@Compositum czekaj, to pizza czy ciasto?

Zaloguj się aby komentować

Dzień dobry chlebowym świrom


Chcę zacząć piec chleby na zakwasie i tu się rodzą pytania.


  1. Czy warto robić własny zakwas czy lepiej kupić gotowy na sprawdzonej aukcji czy też piekarni lokalnej? Mam jedną sprawdzoną piekarnię, z której lubię czasem kupić chleb, ale nie jestem pewien czy sprzedają i o jaki zakwas zapytać.

  2. No właśnie, jaki zakwas zrobić/kupić? Chcę robić głównie chleby pszenne, bo takie są dla mnie akurat najzdrowsze i je zwyczajnie lubię i rodzi się pytanie czy w takim wypadku robić zakwas żytni czy pszenny? A może połączenie z obu tych mąk? Widziałem zakwasy na mąkach 2000, 720, itd. i już trochę zgłupiałem co jest najlepsze. Podobno wyłącznie pszenne są trudniejsze, a być może upiekłbym mamie czasem jakiś ciemniejszy czy z ziarnami, więc pewnie wtedy taki żytni sprawdzi się lepiej, ale mimo wszystko to 90%+ będzie typowo pszenne lub z małą domieszką innej mąki.

  3. Wiem, że mąki z większą zawartością białka są lepsze, ale czy jakość mąki do zakwasu również ma duże znaczenie? Są jakieś sprawdzone tańsze mąki pszenne ze sklepów typu biedronka już do wypieku? Jakiego numeru szukać przy typie?

  4. Mam robot planetarny, ale mam też wypiekacz do chleba z tefala z jednym mieszadłem i się zastanawiałem czy może w nim da się prościej robić chleb na zakwasie, gdy nie chcę kombinować za dużo z piekarnikiem itd? Powiedzmy w weekend bym robił w piekarniku ambitniejszy, a w tygodniu jakiś szybszy w wypiekaczu. Macie sprawdzone przepisy do takiej maszyny czy lepiej zrezygnować z niej i tam robić drożdżowe proste chleby tylko?


Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdro


#bojowkapiekarska

55bd8fb1-0930-4e6f-b4aa-c02f76ff88c1
GazelkaFarelka

@pingWIN Czy własny zakwas? Może wyjdzie, może nie, mi się dwa razy udało a potem trzy razy nie udało. Myślę, że na start można kupić albo dostać od kogoś.


Czy pszenny czy żytni? Żytni jest bardziej uniwersalny bo upieczesz na nim i pszenny i żytni. Ludzie pieką na tym i na tym i wychodzi równie dobrze.


Z pszennej polskiej mąki najlepszy jest Ciechanowiec 750 chlebowa. Można kombinować z włoskimi mąkami ale są dużo droższe, moim zdaniem gra niewarta świeczki jak pieczesz chleb dla siebie a nie na Instagrama.


Każda mąka inaczej wchłania wodę, więc tutaj jest najważniejszy parametr, żeby ciasto było w sam raz, nie za rzadkie, nie za gęste.


Nie wiem jak dokładnie działa ta maszyna, ale wydaje mi się że w niej czas wyrastania będzie za krótki, chleb na zakwasie fermentuje i rośnie ok. 5 godzin.

Zaloguj się aby komentować

Pirazy

@ErwinoRommelo wszystko mi o niej przypomina

Zaloguj się aby komentować

Enzo

@GazelkaFarelka Wygląda słowiańsko. Czy do pieczenia go robisz sobie warkocz?

Zaloguj się aby komentować

Jak akurat nie trzeba, to ładny wyjdzie.


Wspomniałam, że czekam na paczkę z prezentem, który potrzebny jest na sobotę? Jak normalnie wszystko inpostem przychodzi w dwa dni, to akurat ta gdzieś utknęła w transporcie po drodze między oddziałami. Druga, z książkami, na której mi specjalnie mocno nie zależało na czasie, wysłana wczoraj w tym samym czasie, oczywiście dziś przyszła.


#bojowkapiekarska #365chlebowgazelki

3f95aa7b-5b27-4ad1-9305-a49414c47118
maximilianan

@GazelkaFarelka o kurcze właśnie taki chlebek zgubiłem niedawno! To na pewno mój, oddej mie, podam ci adres paczkomatu

Zaloguj się aby komentować

splash545

@ErwinoRommelo pieczesz prawie tak pięknie jak rymujesz. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

ErwinoRommelo

Ehh niema paszki sam musialem pieteczke zjesc z maselkiem ehh niby rozkosz ale pelna goryczy i rozpaczy.

Zaloguj się aby komentować

bori

@GazelkaFarelka Muszę Ci pogratulować: właśnie dostałaś się na listę kandydatek na drugą żonę! Nie zepsuj tego.

Fly_agaric

Ale to wersja keto, nie?

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Kolejne podejście do "chleba krasnoludów" na mące sojowej i orkiszowej pełnoziarnistej.


Poprzednio, tak jak pisałam - popełniłam błąd, że robiłam na drożdżach, a do ciasta dałam mało cukrów prostych - którymi żywią się drożdże, w związku z tym niewiele urosło. Normalnie do ciasta drożdżowego daje się, oprócz mąki jakieś mleko albo trochę cukru, bo same drożdże piekarskie nie radzą sobie zbytnio z rozkładaniem węglowodanów złożonych, z których składa się mąka. Dlatego ciasto drożdżowe bez dodatków nie rumieni się na brązowo (najwyżej możę się przypalić w wysokiej temperaturze, jak pizza).


Natomiast inna sprawa jest z zakwasem - ciasto na zakwasie, mimo braku dodatków cukru posiada skarmelizowaną brązową skórkę. - mikroorganizmy z zakwasu rozkładają złożone węglowodany do cukrów prostych, którymi potem żywią się inne mikroorganizmy z zakwasu, rozkładając je z kolei na dwutlenek węgla i alkohol. Piszę o tym dlatego, że finalnie bez specjalistycznych urządzeń ciężko przez to wyliczyć makro gotowego wypieku.


Tym razem dałam więcej mąki orkiszowej, zrobiłam na zakwasie oraz zmniejszyłam ilość dodatków.

Orientacyjnie wyszło w 100g gotowego wypieku - po uwzględneniu wody i zmierzeniu, ile wody wyparowało w trakcie pieczenia - jak poniżej:


6g tłuszczu

20g węglowodanów (25% dziennego zapotrzebowania przy diecie low carb)

17g białka (17% dziennego zapotrzebowania)

7g błonnika (20% dziennego zapotrzebowania)


Takie 2 kromeczki po 50g dostarczą ładnie składników odżywczych, nadal mając akceptowalnie niską ilość węgli.


Jest ciut lepiej niż ostatnio, ale nadal ma jakiś gorzki posmak. Sądziłam że to sezam, ale tym razem go nie dałam a posmak nadal jest.


Z masełkiem za to już całkiem spoko.


#365chlebowgazelki #bojowkapiekarska

0bec94b9-9697-4db5-8402-40cb7526cd1a
374d1576-a239-4168-bf6f-18509421e7a3

Zaloguj się aby komentować

Chleb na dopingu


Ostatnio kupiłam gluten, czyli wyizolowane białka pszenne. Z ciekawości do standardowego przepisu dorzuciłam 30g, podbijając ilość białka w mące z 14,5 g do prawie 20 g / 100 g. Bochenek dużo bardziej wyrósł po 6 godzinach, mogłam go w sumie może potrzymać jeszcze dłużej na fermentacji. W przekroju bez spektakularnej różnicy.


#365chlebowgazelki #bojowkapiekarska

3b9d26c4-48da-4742-a8ab-0f33c03725d1
613f298f-ee4d-47cc-bdc2-2f9509cb6ef5
37b0a6b2-41e4-4957-a378-c51852ca0e6f
mordaJakZiemniaczek

Po takiej wyrwie spodziewałem się dziur jak po kulach ale i tak piękny

Jaką mąka ma na starcie aż 14.5g białka?

Fly_agaric

Ten przekrój jest piękny.

t0mek

@GazelkaFarelka ale bułę mu rozebało

Zaloguj się aby komentować

Dietetyczny keto chlebek, który zawiera tylko 10 g węgli na 100 g, ale aż 21 g białka i 9 g błonnika. Jednak nie w tym tkwi sekret jego dietetyczności. Oddajmy głos mistrzowi Pratchettowi:


"Chleb krasnoludów był doprawdy cudowny: nikt nie cierpiał głodu, jeśli miał choć trochę chleba krasnoludów do uniknięcia."


Już po postawieniu ciasta do wyrastania zorientowałam się, że trzeba było jednak dać więcej prostych węgli, żeby drożdże miały co jeść. Ciasto nędznie wyrosło plus chyba za dużo nawalone dodatków. Smakowo jakiś składnik nadaje gorzkości, może sezam? Zmęczyłam tylko 1 taką kromkę 50g na śniadanie.


#bojowkapiekarska #365chlebowgazelki

a3e77cda-5d9c-4915-91d8-586dd9aa1c8c
rakokuc

@GazelkaFarelka na zdjęciu wygląda całkiem spoko, także jakby trochę zmienić treść wpisu, to można by oszukać hejtową społeczność, że wyszło git ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

bojowonastawionaowca

@DerMirker piękne bochenki

KKLKK

@DerMirker dej zdjecie przekroju!

Michumi

@DerMirker " T-720, po prawej T-2000"

właśnie wstałem po drzemce i myślałem że to jakieś heheszki nt. terminatora ;(

Zaloguj się aby komentować

Bułeczki na drożdżach, z mąki pszennej 500 - 50%, z odrzutów zakwasu - 30% (przefermentowany mąka pszenna chlebowa) i 20% mąki sojowej, którą znalazłam w zasadzie przypadkiem, szukając w spiżarce czegoś do dorzucenia do bułek. Zerknęłam na etykietę i ma bardzo dobry skład - aż dziwne, że nie widuję z nią żadnych przepisów na diecie keto. Mało węgli, olbrzymia ilość białka i dużo błonnika.


Nie wygląda, jakby obniżała jakoś plastyczność ciasta drożdżowego, jak inne mąki nie zawierajace glutenu. Z tego co widzę w internecie, można kupić chleby niemal w całości składające się z tej mąki, z niewielkim dodatkiem pszennej mąki, nie będące przy tym ulepioną cegłą zwaną chlebem tylko umownie.


Jak zjedzone zostaną te bułki, to spróbuję zrobić foremkowy chleb z 80% mąki sojowej i np. 20% orkiszu. Może ojciec cukrzyk da się namówić na przetestowanie.


Bułki dodatkowo przegarowały przez noc w lodówce bo potrzebowałam wypiec dziś rano.


#bojowkapiekarska #365chlebowgazelki

6cc5267f-6a9e-4498-b9d0-3ab74500ea61
b1becffc-1e46-403e-9515-81f11ffa1d82
3247ecad-d469-4170-8d25-fc38fdafd24a
Felonious_Gru

@GazelkaFarelka

Gazelka: wrzuca cokolwiek, dostaje pikne pieczywo

Ja: przepis co do miligrama, dostaję cegłę zamiast pieczywa.

Zaloguj się aby komentować

Lubiepatrzec

Jakiś czas temu za internetową radą ususzyłem swój zakwas i od tamtej pory stoi w słoiku niedotykany i czekam na chwilę kiedy go spróbuję ponownie uruchomić i zobaczymy czy ta metoda w ogóle działa i czy bakterie i drożdże zawarte w nim jeszcze żyją.

Zaloguj się aby komentować

ErwinoRommelo

@UmytaPacha xd co tam sie wydarzylo pos twoim wpisem o malowaniu nocnym ze usuniete a mnie wolalo tam paru typa ?

Zaloguj się aby komentować

W końcu udało mi się zrobić mini chlebki do koszyczka. Na zakwasie, każdy farbowany w osobnej miseczce w lodówce Zanotować na przyszły rok - użyć mąki ryżowej jako obsypkę bochenka bo inaczej słabo widać wzorek. Każdy chlebek ok. 200 g.


#365chlebowgazelki #bojowkapiekarska

0e4f83a2-70cb-4239-bcf1-395264f28410
pacjent44

@GazelkaFarelka jak się robi takie kłoski?

GazelkaFarelka

@pacjent44 ciachasz ostrym nożem albo skalpelem kreski i się rozejdą w trakcie pieczenia w takie "rozstępy"

Mr.Mars

@GazelkaFarelka Po świętach możne je nazywać bułkami śniadaniowymi.

GazelkaFarelka

@Mr.Mars może i wygląda jak bułka ale smakuje jak chleb

ismenka

Farbowany? One są farbowane?

GazelkaFarelka

@ismenka Garowany! Autokorekta, nie zauważyłam że zmieniło.

Zaloguj się aby komentować

DerMirker

Pięknie, jaki przepis?

radziol

@DerMirker pszenno żytni na zakwasie żytnim. Chcesz szczegóły?

DerMirker

@radziol tak, poproszę :)

Zaloguj się aby komentować

Fly_agaric

Rzuć no kromalem, to dam ci irlandzkiego masełka do tego!

Mr.Mars

@ErwinoRommelo Cudowny.

Dziwen

@ErwinoRommelo no artysta.

Zaloguj się aby komentować

Aksal89

Wszystko mi o niej przypomina ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

GazelkaFarelka

@GARN_ łał, może upiec na święta

GARN_

@GazelkaFarelka ciekawe jak się formuje ciasto, żeby uzyskać takie ptaszki

maks_kow

Trznadle, wersja z glutenem

Giban

Ciociu @moll, sprawa jest...

Giban

@moll Myślę, że jakbyś posadziła takie ptaszki na giga Oreo...

Zaloguj się aby komentować