Bułeczki z resztką zupy dyniowej Hokkaido
#bojowkapiekarska #365chlebowgazelki



Społeczność
Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.
Bułeczki z resztką zupy dyniowej Hokkaido
#bojowkapiekarska #365chlebowgazelki


zupa przemieniona w bułki? XD
@GazelkaFarelka Omnomnom
Zaloguj się aby komentować
Focaccia z rozmarynem i pomidorkami 😁
#chleb #pieczzhejto #bojowkapiekarska #chlebekzlp

@l__p mogem gryza?
Otwieraj!
Drzwi otwierają!
Z talerzem stoję!
Ładna. W jakiej temperaturze pieczesz? Jaki czas?
Zaloguj się aby komentować
Dzisiejszy bebek, ciutke bardziej wypieczony.
#bojowkapiekarska #gownowpis #tagowanietomojapasja



Mogę chociaż polizać?
Kurwaaaaaaeeeoooo ojebalbym go przy 1 posiedzeniu
ten okaz tez mnie ominął
Zaloguj się aby komentować
Chlebek dla podtrzymania tagu.
#bojowkapiekarska #365chlebowgazelki

@GazelkaFarelka takim to można zabić. Nie myślałaś o #rozdajo ( ͡° ͜ʖ ͡°)? Albo chociaż #hejtodegustacje?
Bezglutenowy?
Ja po jednej kromce

Zaloguj się aby komentować
Chlebek pojebek.
#bojowkapiekarska #gownowpis #tagowanietomojapasja



@ErwinoRommelo śliczny
@ErwinoRommelo piemkny! Its bjutiful! Nagraj jak chrupie
Zamawiam kanapki
Zaloguj się aby komentować
#bojowkapiekarska
Tydzień karmienia zakwasu przerodził się w coś takiego. 100% żytni.


@TheCaptain

Zaloguj się aby komentować
Powoli wracam do pieczenia chleba. Dzisiaj chlebek rustykalny, pieczony w żeliwnej formie.
#chleb #pieczzhejto #bojowkapiekarska #chlebekzlp

Ale loooongboy jamniczek
Zaloguj się aby komentować
Chlebek z ziarnami
#bojowkapiekarska #365chlebowgazelki

@GazelkaFarelka Daj skórkę.
Pszepiemkny. Pożerałbym.
Zaloguj się aby komentować
Nie ma to jak własny chlebek
#bojowkapiekarska #chleb #pieczzhejto #jedzenie


Bardzo ladny, odradzam kombinowania z motywami rozciecia, raz chcialem zrobic swastyke i nie wyszlo ehh
Zaloguj się aby komentować
Czy można dołączyć do #bojowkapiekarska z moim pierwszym chlebem?
#chwalesie #chleb #lidlomix

Co w środku Wariacie?
@serel no nie wiem, zastanowię się.. Dobra, możesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zaloguj się aby komentować
Uwaga, bo jeszcze gorące!
#bojowkapiekarska #chlebypingwina

Wydrążyć, zalać żurkiem i podawać 😍
Ladne (° ͜ʖ °)
WOW. Taki jeszcze cieplutki posmarowac grubo maslekiem i posypac sola...
Zaloguj się aby komentować
Bebek.
#bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja #gownowpis



@ErwinoRommelo ładny, co mu daje taki kolor? Dłużej pieczesz czy jakaś mąka?
@ErwinoRommelo czuję ten piękny zapach ʕ•ᴥ•ʔ
Zaloguj się aby komentować
No hej, dzisiaj dla odmiany chyba najbardziej udane chlebki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co się zmieniło, że Ci takie wyszły? Ano przede wszystkim mąka. Ciechanowiec to jest jednak mocarz. Źle oceniłem tempo wzrostu zakwasu, powinienem zrobić autolizę godzinę przed szczytem aktywności zakwasu, a wyszło 15-20 minut. Ta mąka przez ten czas i tak zrobiła tak silne ciasto, że ciężko mi było później zakwas domieszać xD Ogólnie bardzo pozytywne wrażenia.
Zmienił się też przepis jak to u mnie bywa i obiecałem. Tym razem robiony z "Perfect Loaf" i ogólnie całkiem fajny, dość logiczny i przystosowany do korekt w zależności od mąki jakiej używacie, polecanko.
To tyle? Nie. Miałem zajętą największą metalową miskę do przykrywania chleba w pierwszej fazie pieczenia, więc wyjątkowo zrobiłem w gęsiarce. Takiej prostokątnej, odpornej na temperaturę, aluminiowej z powłoką jakąś tam. Wyszło spoko, choć chyba trochę mniej wygodnie, bo jest ona niemała, a piekarnik nie jakiś ogromny, a więc ryzyko oparzenia większe oraz więcej kombinowania. Oba chleby to to samo ciasto, podzielone i fermentowane w lodówce. Oba wypiekane jeden po drugim, więc mniejszy (tak mi się podzieliło, to ten ze wzorkiem) miał trochę mniej rozgrzaną górę, którą musiałem wyciągnąć na drugą fazę pieczenia pierwszego chleba, ale też mniej go trzymałem o jakieś 2-3 minuty. Ogólnie przepis mówił o 30 minutach bez przykrycia po pieczeniu 20 minutach z przykryciem, ale nie ufałem mu i wyciągnąłem po tych 23 i 20 minutach oba. Czemu? Ano bo pierwszy już się mocno zarumienił, nie chciałem go spalić, a wszystkie poprzednie przepisy zalecały 20+20 minut i wychodziło git, to czemu tutaj miałbym dodawać 10 minut? Nie wiem. Wyszło git.
Na 2 chleby (hydro 72%) użyłem:
850g mąki pszennej typu 750 (Ciechanowiec, wg opakowania 14,3g białka)
90g mąki graham 1850 (jakaś tańsza)
650ml wody
18g soli
190g zakwasu żytniego pełnoziarnistego
Tag to blokowania lub obserwowania: #chlebypingwina
#bojowkapiekarska



@pingWIN O Panie. To już podchodzi pod #foodporn
A te postawione kołnierzyki to jest cudo. Nie tylko wizualnie, ale tyle dodatkowej zapieczonej powierzchni. Aż poczułem zapach masła w nosie, bo bym wziął kostkę, całą pajdę i bezwstydnie opierdzielił xD
@pingWIN w przekroju króliczki jak się patrzy
Piękne są
Zaloguj się aby komentować
Hail Chlep
#bojowkapiekarska #gownowpis #tagowanietomojapasja




@ErwinoRommelo tak proszę Pana, to jest chlep, ale za to jaki! Choć trochę ranny, trzeba będzie szyć...
@ErwinoRommelo chlebuś jak spod dłuta Michała Anioła wyciągnięty
Ale bydle. Jestem na TAK!
Zaloguj się aby komentować
No hej, dzisiaj placuś nieudacuś. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Postanowiłem prowadzić tag konsekwentnie i prawdziwie, więc dzisiaj chleb, ale tym razem najbardziej nieudany ze wszystkich dotychczas. No i mnie najbardziej wkurzał w trakcie...
No więc idąc od początku. Chleb robiłem tym razem na podstawie filmiku z kanału "little more salt". Ogólnie ziomek wydaje się spoko, ale chleb już od początku nie wychodził mi taki, jak jemu. Dodatkowo używa metod, których nigdzie wcześniej nie widziałem, jak np. pryskanie wodą deski na której robisz wszystkie składania/ rozciągania, a później nawet trochę oleju na desce. Co było nie tak? Lepienie się ciasta. Przez wszystkie fazy ciasto lepiło się do rąk, deski i wszystkiego innego.
Hydro całościowe tego chleba to około 70%, dodatkowo woda na desce i rękach. Moim zdaniem powodem mogła być mąka, która nie poradziła sobie. Mąka, której użyłem to zwykła z biedry, typu 650, która co prawda ma 12% białka, ale no nie jest jakaś super, ot marketowa mąka. Co zmieniłem w przepisie, żeby ratować ciasto? czasem podsypałem lekko mąką (ale bez przesady), szczególnie w ostatnim etapie, czyli formowaniu trzeba było użyć trochę więcej, bo lepiło się jak szalone. Dodatkowo dodałem 3 serie coil fold, co lekko poprawiło sytuację w trakcie. Niestety, ciasto szybko się rozjeżdżało nie trzymając kształtu, mimo udanego formowania napiętej kuli. Myślałem, że lodówka przez noc pomoże trochę, ale niestety to wyciągnięciu na papier do pieczenia rano również się rozjechało na boki i wyszło to co widać na zdjęciu. Mimo to środek nie wygląda aż tak źle (oczywiście jest płaski, ale nie jest zbity) oraz smakowo też jest dobrze.
Co mogłem zmienić i może zmienię następnym razem?
Mąka. Zamówiłem już w poniedziałek, mam mieć w czwartek mąkę z młynu Ciechanowiec. Typ 750, pewnie lepsza jakość jak i 13,3g białka powinny pomóc przy każdym przepisie i przede wszystkim tych trochę wyższych hydro i dłuższych fermentacjach.
Dodanie mąki, ale do ciasta. Jeśli po autolizie będę widział, że ciasto klej się nadmiernie to powinienem chyba już wtedy dać mąki, ale do ciasta, więc wymieszać ponownie i zostawić na kolejne pół godziny. Jest to zmniejszenie hydro po prostu, ale takie "na żywo", bo wcześniej nie wiadomo jak dana mąka się zachowa. Jeśli będzie ok to pominę ten krok.
Być może krótsza fermentacja. Tutaj robiłem nie według przepisu co prawda, tylko takie wyczucia, czyli patrząc na niektóre cechy ciasta zamiast sztywno trzymać się czasu. Normalnie by się to sprawdziło, ale tutaj jeszcze bardziej rozleniwiło ciasto. Spodziewam się, że mąka też to naprawi i nie trzeba będzie robić tego kroku, ale jeśli przegapię wcześniejszy punkt to jest to jakaś forma ratunku.
Pierwszy raz robiłem podłużny, a nie okrągły, ale też jest mniejszy niż ostatnie (choć zwiększyłem lekko względem przepisu, zachowując proporcje), więc do tego chleba użyłem:
350g mąki pszennej (jakaś z biedronki "babuni" typu 650, 12% białka)
235ml wody
7g soli
70g zakwasu żytniego pełnoziarnistego
A tak poza tym to wyposażyłem się w rzeczy od chińczyka typu koszyki ratanowe, scrappery, żyletkę i póki co jestem zadowolony, większa wygoda itd., ale to tylko narzędzia bez których da się spokojnie obejść.
Tag to blokowania lub obserwowania: #chlebypingwina
#bojowkapiekarska


jak on się nie udał, a i tak bym go żar, to jakie fajne muszą być te udane
@pingWIN Z tym zawsze jest problem. To nawet pierogi się źle lepi jak nieodpowiednia mąka do sposobu robienia, a co dopiero chleb.
Aczkolwiek nie uważam, żeby była jakaś porażka. Sam środek wyszedł ci pulchniutki jak widać
Drożdże widzę że zaskoczyły już, przekrój bardzo ładny, mąka mogła nie dać rady - może za dużo dla niej wody, za mało białka i mało glutenu się wyrobiło.
Zaloguj się aby komentować
Dzisiaj chleb, który został zrobiony wczoraj, ale w porównaniu do wczorajszego ten ostatnie wyrastanie miał przez ok. 20 godzin w lodówce.
Smakowo oba mi bardzo podeszły (z resztą nie tylko mi), ta mąka pszenna pełnoziarnista lepiej się sprawdziła niż lżejsza żytnia, choć wiadomo, zakwas nadal jest żytni i każdy lubi coś innego. Ten na pewno jest uniwersalniejszy smakowo.
Różnic między końcowym wyrastaniem w cieple, a w lodówce znaczących nie zauważyłem. Ten z lodówki ma mniej wyrośnięte "ucho", choć oba raczej miały podobną temperaturę (około 230 stopni), czas i nacięcie. Temperatura pieczenia przy moim pierwszym chlebie na innym przepisie wynosiła 250 stopni i tam ładniej wyrósł chyba. Być może przy mojej metodzie z przykrywaniem miską większa się lepiej sprawdzi - to będę jeszcze testował. Skórka we wszystkich 3 jest super. Oprócz tego pęcherzyki przy dzisiejszym są chyba trochę większe. Przede wszystkim mam wrażenie, że nie jest tak wysoki jak mógłby być, więc coś jest do poprawy następnym razem, ale pewnie z biegiem czasu dojdę do wprawy która faza jest kiedy poprawnie zrobiona.
Teraz trzeba to wszystko zjeść, więc kolejne chleby (znów innym przepisem) pewnie pojawią się w weekend lub chwilę przed
Tag to blokowania lub obserwowania: #chlebypingwina
#bojowkapiekarska

@pingWIN Dorodny bochen
Zaloguj się aby komentować
No dobra, teraz już na serio xD
Dzisiaj zawitał taki przyjemniaczek zrobiony z innego przepisu. Co ciekawe, chleb był okrągły, lecz wyrósł na tyle, że poszedł w bok i zrobił się podłużny. Wrzucę zdjęcie z obu stron, obok mały chlebek z poprzedniego posta xD
Ogólnie jestem zadowolony, bo zupełnie inne wrażenie ciasta w rękach miałem w porównaniu do ostatniego. Tutaj czułem potęgę glutenu i tego całego napinania. W końcu udało się nie przyklejać cały czas do ciasta i formować całkiem ładnej kule rękami (też nowa umiejętność w sumie). Dodatkowo zrobiłem teraz podwójne, czyli na 2 chleby, co skutkowało tym, że robot kuchenny nawijał mi to ciasto jak mięso na kebaba i wychodziło ponad hak xD. Wcześniej robiłem autolizę i było git, ale może właśnie zmieniona struktura ciasta była powodem, no więc wymieszałem rękami. Na ten moment jeszcze jest ciepły, więc przekrój może wrzucę jutro jak i porównanie smakowe (choć i tak się nie doczekam i spróbuję go o 00:30 w nocy XD).
Trochę suchych danych (na 2 chleby):
-800g mąki pszennej (typu 680 "Basia", ale mi brakło, więc jest w tym około 300g typu 650 babuni z biedry)
-200g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850 (z biedry)
-120g zakwasu (żytni na mące typu 2000)
-650ml wody
-20g soli
Skąd mały chlebek zapytacie? Odkroiłem ze zwykłego część ciasta i dałem do kieliszka, żeby sprawdzić kiedy ciasto podwoi objętość. Szkoda mi go było wywalać, jest on bez żadnych składań itd., ale całkiem smaczny wyszedł xD
Tag to blokowania lub obserwowania: #chlebypingwina
#bojowkapiekarska


o kurde, nie ma lipy pan zakwas dał rade
Zaloguj się aby komentować
Jest weekend więc i chlebek
#bojowkapiekarska #365chlebowgazelki

Akurat pod te glukozę 😉
Zaloguj się aby komentować
Witam #bojowkapiekarska, przycupnę tu na chwilkę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Oto mój pierwszy w życiu chleb zrobiony na zakwasie!
Było trochę błędów przez opóźnienia osób trzecich, przez co brakło mi czasu na odpowiednio dużo składań i później za długo leżał zanim zrobiłem formowanie i trafił do koszyka (no, to za duże słowo, aktualnie to durszlak xD) i ciasto się kleiło za bardzo co skutkowało użyciem dodatkowej ilości mąki. No nic, nie musi być idealnie za pierwszym razem.
Za godzinkę test smaku i jak wypadł w przekroju ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Trochę suchych danych:
-400g mąki pszennej typu 680 (tutaj akurat "Basia", ale ma 13g białka, czyli raczej git)
-50g mąki żytniej typu 960 (Planet Bio)
-70g zakwasu (żytni na mące typu 2000)
-300ml wody
-8g soli
Pieczony na zwykłej blasze piekarnika pod nakryciem dużej metalowej miski przez połowę czasu ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯
Tag to blokowania lub obserwowania: #chlebypingwina
Wołam największego fana @onpanopticon, którego zdradzają powiadomienia ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Piękny chlebek! I to nawet nie jak na pierwszy, ale nawet jak na 10 i wiem co mówię
W końcu czuję się spełniony jako największy fan xD Ale to dopiero singiel promujący, czekam na płytę i koncerty
@pingWIN wygląda zacnie! Też chciałabym kiedyś zacząć przygodę z wypiekaniem chleba na własnym zakwasie, uwielbiam pieczywo. Zaobserwowałam tag, będę czekać na przyszłe wypieki i inspiracje
@pingWIN Jak na pierwszy raz - gicior. Co do przekroju, widać że zakwas jeszcze trochę słaby. Możesz spróbować go wzmocnić nieco zagęszczając (bardziej gęsty zakwas faworyzuje drożdże nie bakterie), możesz też trochę wziąć do osobnego słoika i zacząć prowadzić gęsty zakwas biały, dokarmiając go mąką pszenną 750 i wodą w proporcji 5:3 (mąka:woda).
Zaloguj się aby komentować
Do rozowej chyba dotarlo, ze zbliza sie do klubu 35+, wczoraj doniczki i kwiaty, a dzisiaj #bojowkapiekarska
Dobry jest
Jeszcze troche i zapisze sie na maraton albo interesowac ornitologia
#heheszki #hejto30plus

@3t3r kurde, to do wypiekania chleba trzeba mieć 35+ lat? Ehhhh idę wyrzucić mój do kosza, nie chcę być stary xD
@pingWIN na szczescie bojowka piekarska tego nie sprawdza xD
@3t3r uffff, to dobrze, idę dokarmić zakwas w takim razie.
Btw. chleb robiony "normalnie" czy w maszynie do chleba?
Zaloguj się aby komentować