@bartek555 właśnie wjechały do piekarnika.

Wstępne uwagi: użyłem mąki orkiszowej 500 i cukru. Na dzień dobry i wg mnie ilość mąki w przepisie jest za mała - mi wyszło ciasto jak na naleśniki. Nawet na pancakes robię gęstsze. Dodałem jeszcze 25 gramów mąki. Ogólnie to ciasto rozlało mi się na blasze, średnio to widzę xD

#gotowanie #jedzenie #słowotwaroże

5689918c-03fc-45c0-ac80-b1da0862d47b
Yes_Man userbar

Komentarze (23)

Yes_Man

A nie mówiłem?! XDD

dbad1eb4-bd9f-458c-b60e-67e57a9f11e4
dez_

@Yes_Man są jeszcze bardziej płaskie niż na pierwszym zdjęciu, chyba coś poszło nie tak :)

Yes_Man

@dez_ oczywiście że tak, ciasto ładnie wyrosło - w misce. Po nałożeniu naleśnik. Jak dla mnie przepis wymaga dopracowania

owczareknietrzymryjski

@Yes_Man niech ju przejdzie ta nowelizacja że ten przepis to tylko z licencją, coraz więcej amatorów pcha się do zabawy

Yes_Man

@GazelkaFarelka smaczna

bartek555

Jeszcze gorsze niz moje xD

GazelkaFarelka

@bartek555 z gówna bata nie ukręcisz

Yes_Man

@bartek555 zajebałeś, ale ja zjebałem jeszcze bardziej xDD

emdet

@Yes_Man co to za dziwne zawody ostatnio ( ͡° ͜ʖ ͡°)

GazelkaFarelka

@Yes_Man @bartek555 Ogólnie zwykła mąka przyjmuje 60% swojej masy wody, żeby była "bułeczka" a nie rozplynieta sraka.


Tutaj w tym przepisie macie prawie 80 g wody z jajek plus jeszcze dochodzi wilgoć z twarogu, a mąki raptem 50 g. Ten przepis jest zjebany i nie ma prawa się udać, chyba ze dokładnie takie placki mają wyjść, to tak.


Nie wspominając ze nie ma w nim choćby grama soli. Ktoś wymyśla jakieś gówno i wrzuca do internetów.


Jakby z twarogu sie piekło bułki a z mąki serniki, to mielibyście w sklepach bułki z twarogu i serniki z mąki, a jednak z jakiegoś powodu jest na odwrót, ciekawe czemu.

bartek555

@GazelkaFarelka to jest z calego zestawy przepisow, gdzie inne wrzucalem i robilem i byly spoko. Jakas zakala sie trafila

GazelkaFarelka

@bartek555 Norma w internetach, ile ja rzeczy wyjebałam na kompostnik.


Nie ma pieczywa drożdżowego bez węglowodanów, bo drożdże potrzebują węgli. Jeśli już próbować robić jakis erzatz bułek, to może coś wyjść na proszku do pieczenia czy na sodzie i w foremce, żeby kształt trzymało.


Albo zrobić z takiego lejącego ciasta np. gofry.

Yes_Man

@GazelkaFarelka W punkt! Ja i tak dodałem więcej mąki niż w przepisie. Zresztą, proporcje mi nie pasowały już w chwili gdy @bartek555 wrzucił wyraźny screen przepisu

Ale, jutro go dopracuję

GazelkaFarelka

@Yes_Man @bartek555 pewnie jeszcze daliście zimny twaróg z lodówki, bo o tym w przepisie też nie raczyli wspomnieć, drożdże optymalnie metabolizują w 24 stopniach

bartek555

@GazelkaFarelka no kurwa, wiadomo, ze nie trzymam twarogu w cieplym ;) tak po prawdzie to postawilem miske z ciastem na kubku z goraca woda, zeby wlasnie wszystko dostalo temperatury

Mam tych przepisow od ciula, zrobie potem inne. Ten sprobuje jeszcze tylko raz ;) ale nie jutro, bo musze najpierw otruc dziecko tym co zrobilem

GazelkaFarelka

@Yes_Man będziesz dopracowywał, aż finalnie ponownie odkryjesz przepis na drożdżówki z serem

GazelkaFarelka

@bartek555 upiecz dziecku normalną chałkę, niech ma normalne dzieciństwo

bartek555

@GazelkaFarelka mam za duzo chujowego twarogu, szkoda mi wyrzucac. A mlody to tyle syfu zre, ze mu starczy ;)

Yes_Man

@GazelkaFarelka lepiej, wyciągnę z szuflady przepis babci na takie drożdżowo-serowe, które zawsze wychodzą

Yes_Man

@GazelkaFarelka no właśnie nie, podgrzałem chwilę w mikrofali

GazelkaFarelka

@bartek555 to serniczki upiecz, serniczki są spoko.

bartek555

@GazelkaFarelka a zebys wiedziala, ze upieke! ;)

Zaloguj się aby komentować