Ej, mam za⁎⁎⁎⁎sty przepis na fit niskowęglowodanowe, bezcukrowe pieczywo z twarogu, z minimalną ilością mąki - jedyny minus to tylko to, że trzeba dodać dużo wiecej mąki i trochę cukru zeby wyszło


@bartek555 @Yes_Man


Miałam serek wiejski wysokobialkowy do wyjebania bo nie da się tego jeść (jeden zmęczyłamna śniadanie), więc dałam 200g w zamian za twaróg. Mąki weszło prawie 200g zanim uznałam konsystencję za wystarczającą. Do tego 5g cukru, żeby drożdże miały co jeść. I 3g soli, zeby miało jakis smak.


Po dodaniu serka wiejskiego od razu poczułam, gdzie jeszcze jest kolejny błąd w tym przepisie - był zimny prosto z lodówki, a składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową. Więc poszło na prawie godzinę obok kominka.


Po uformowaniu bułek idzie na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.


Słowem c⁎⁎j nie przepis, kompletnie bez sensu - chyba ze miały wyjść placki, to może tak. Ale to wtedy i tak lepiej na patelnię albo gofrownicę wrzucić. I dać proszek do pieczenia jako spulchniacz, a nie drożdże - bo proszek do pieczenia nie wymaga cukrów do działania spulchniającego.


Makro finalnego wypieku wyszło niewiele lepsze jak drożdżówki z marketu więc:


TLDR: kupcie sobie drożdżówkę i nie zawracajcie d⁎⁎y tym wynalazkiem


albo bułkę i nałóżcie na nią twarogu


smakuje jak bułka z twarogiem - a jak ma smakować coś, co jest w połowie bułką a w połowie twarogiem


#bojowkapiekarska #365danztwarogu

70998cc9-5069-4bbd-91d7-dc70b5de5301
2c561d6b-de9f-498f-bcc1-d0893ae23dce
db8a22ed-09f5-49a5-80cb-36793e95f013
0fb25ffa-4317-47c1-9d2d-e9d6d3ae6e41

Komentarze (18)

PlatynowyBazant

Może trzeba do foremek mufinkowych, wtedy się nie rozleją

Yes_Man

@PlatynowyBazant nie drąż, @GazelkaFarelka właśnie wyjaśniła ten przepis xD

PlatynowyBazant

@Yes_Man 2 zdjęcie teraz widzę, wcześniej było tylko to pierwsze

GazelkaFarelka

@PlatynowyBazant trzecie wjechało, bo wyciągnęłam z piekarnika

PlatynowyBazant

@GazelkaFarelka no jest sukces, gratulacje

Yes_Man

@GazelkaFarelka dej (づ•﹏•)づ

GazelkaFarelka

@PlatynowyBazant sukces jak zupa z gwoździa

rith

@GazelkaFarelka no czyli lepiej zrobić placki i mieć lepsze makro. Solved!

GazelkaFarelka

@rith Albo zjeść sam twaróg. Albo ze śmietaną, rzodkiewką i szczypiorkiem.

rith

@GazelkaFarelka ze śmietaną to nie, za dużo tłuszczu ( ͠° ͟ʖ ͡°)

GazelkaFarelka

@rith tłuszcz jest zdrowy i potrzebny

bori

@GazelkaFarelka No nie wiem, te od @bartek555 jakieś bardziej apetyczne były xD

bartek555

Ale ja kocham wegle, chce duzo wegli. Dodaj dzemu :D

GazelkaFarelka

@bartek555 to zrób chałkę, albo normalne bułeczki nadziewane konfiturami

Statyczny_Stefek

@GazelkaFarelka posmaruj grubo keczupem i zjedzie.

emdet

@GazelkaFarelka te ziarenka serka wiejskiego po przekrojeniu xDDD
piękne

inspektom

Drożdże nie wymagają dodatku cukru żeby działać. Amylazy z mąki rozkładają skrobie na proste cukry żeby drożdże mogły się nawpierdalac i pierdziec

GazelkaFarelka

@inspektom yep, ale amylaza najlepiej działa w nieco wyższej temperaturze, więc fermentacja samej mąki trwa dużo dłużej - więc zawsze daje się jakiś cukier jeżeli chce się opierdzielić fermentację w 30 minut - chyba że chcesz jakieś długo dojrzewające pieczywo - no ale to wtedy nie jest pieczenie 30-minutowych bułek tylko np. na całą noc nastawiasz z niewielką ilością drożdży

Zaloguj się aby komentować