Zdjęcie w tle
inspektom

inspektom

Koneser
  • 7wpisy
  • 50komentarzy

Piekarz po nocach, kucharz za dnia

Hej, ktoś ma pomysł jak mogę to ogarnąć? Mam na balkonie dwie donice z ziemia z zeszłego roku. Ziemia jest bardzo mokra i zastanawiam się jak mogę to ogarnąć na balkonie żeby nie zrobić większego syfu i bez specjalnych narzędzi. Chciałbym tam wsadzić jakieś ziółka typu bazylia, mięta etc. Donice nie maja tych otworów którymi ucieka woda. Jak to sensownie wysuszyć?
#rosliny #ogrodnictwo #dyi
b3edaeac-1138-4687-84c6-21f9fa73d9a1
Naiken

@inspektom zrobić otwory którymi ucieknie woda? nawet jak teraz wysuszysz to przyjdzie deszcz i znowu będzie wszystko pływać. a co do suszenia to może wysypać na jakąś folie(worki na śmieci np) i to tak zostawić co jakiś czas mieszając żeby równo schło

SlavedWizard

Wypierdol ta ziemie razem z doniczkami, kup cos oddychajacego i worek ziemi. To nie majatek a unikniesz problemow i powrotu do tego co widac na obrazku.

To co zamiesciles wyglada jak rozpacz, nie rob siary

trixx.420

Podnies z jednej strony, nawierc dziurke, powtorz z drugiej, poczekaj az woda wyplynie Ale lepiej byłoby wymienic tą ziemię bo pewnie jest w niej mnostwo nasion chwastów i trawy

Zaloguj się aby komentować

Joł
Szybki wpis drodzy przyjaciele, dzisiaj na tapecie pszenny z pełnoziarnistą płaskurką.
Dwa bochenki po 600g
750 - 430g
Płaskurka - 185g
Woda - 480g
Sól - 15g
Zakwas - 61g
Bassinage - 30g
Hydro na około 83%. Normalnie robię chleby na 15-20% zakwasu ale późno wstałem i zakwas był już dość przekwaszony, więc żeby mniejszych acidic load dodałem go mniej. Przekarmiony też plaskurka żeby zwiększyć jej zawartość w chlebie.
Step by step:
- godzina autolizy
- dodanie zakwasu, soli i mieszanie robotem przez około 10 min
- 3 coil foldy co godzinę, potem jeszcze godzina bez ruszania
- formowanie wstępne 30-40 min odpoczynku i formowanie właściwe
- pół h na blacie i lodówka na 16-18h
Temperatura wody do ciasta 28*C, temp w mieszkaniu 21*C
#tombakery #bojowkapiekarska #pieczzhejto
504c65b3-2dea-4a6d-a753-fbb3f1bffa22
inspektom

@GazelkaFarelka niestety nie dla mnie ten chleb tylko dla znajomych więc może się dowiem jutro. Ale nie zakładam jakiegoś mocno otwartego miękiszu przez dużą zawartość ciemnej mąki i przez wiraże z zakwasem

Pirazy

@inspektom prowadzisz piekarnie?

inspektom

@Pirazy w zasadzie to tak, ale nie moja

Zaloguj się aby komentować

Siemanko, ostatnio mam strasznie mało czasu na napisanie czegoś, tłusto czwartkowe zamieszanie się długo utrzymuje, więc wrzucam dzisiaj tylko małego chwaliposta.
Chlebek z 20% świeżo mielonej pszenicy na 15% zakwasu, hydro 75. Autoliza 20 minut, mieszanie, 2 składania. Całość wstępnej fermentacji około 4h, potem formowanie i jakieś 16-18h lodówki.
#tombakery #pieczzhejto #bojowkapiekarska #jedzenie
4a9c963d-05f4-44c2-a362-57a223087c3a
inspektom

@Zielonypomidor efekt odwrotny do zamierzonego. Dbaj o zakwas i będziesz takie chleby robił że głowa mała

Zielonypomidor

@inspektom Niestety zbyt mało zorganizowany jestem by piec inny niż foremkowy.

VonTrupka

Siemanko, ostatnio mam strasznie mało czasu na napisanie czegoś


@inspektom ale na wdupianie świeżego chlebka to godzinka już się znajdzie, c'nie?

Zaloguj się aby komentować

Zgodnie z zapowiedzią napisałem przepis na pełne smaku, domowe pszenne bułeczki pełnoziarniste na zakwasie. Gdyby coś było niejasne czy chaotyczne dajcie znać, postaram się jak najszybciej odpowiedzieć i pomóc. Bułeczki nie mają mega otwartego miękiszu ze względu na wysoką zawartość otrębów, ale odwdzięczają się za to niezwykle mocnym aromatem i długo zachowują świeżość. Mam nadzieję, że się za nie weźmiecie i będą wam smakowały. Kluczowy jest mocny zakwas i cierpliwość!
Przy okazji prośba o Piorunowanie znaleziska
https://www.hejto.pl/wpis/przepis-na-domowe-pelnoziarniste-bulki-na-zakwasis
#tombakery #bojowkapiekarska #pieczzhejto #gotujzhejto #pieczenie
Link do przepisu:
https://drive.google.com/file/d/1EudVopWHFtGNW9LYg3JdR8fqG3gcqdDO/view?usp=sharing
aa7a4cec-ea78-452c-a2f5-b005e5f2acfe
yerboholik

@inspektom dzięki za przypomnienie o zakwasie w lodówce i zapasie mąki :)))

OrzeszQ

@inspektom Jednak miałem Zakwas nastawiony. Poinformuję o wypieku za ok. 2 tygodnie. Dzięki za pomoc.

inspektom

@PanMatejko pochwal się koniecznie jak wyszło! @OrzeszQ trzymam kciuki, gdybyś potrzebował z czymś pomocy pisz na tagu lub na priwie @yerboholik pora coś zdziałać

Zaloguj się aby komentować

Cześć, jutro będę zabierał się za przepis na bułki pełnoziarniste na zakwasie. Pytanie do Was, w jakiej formie go wolicie? Niestety czas nie pozwala na zrobienie wszystkich
Piszcie w komentarzach co chcielibyście zobaczyć jako następne. W planie mam filmik jak nastawić zakwas od zera (zrealizowanie go pewnie potrwa 2-3 tygodnie), małą relacje z europejskiej mekki piekarnictwa czyli Kopenhagi do której wybieram się na dniach i przepis na prosty chleb na zakwasie z minimalnym wyposażeniem.
#tombakery #bojowkapiekarska #pieczzhejto #gotujzhejto #pieczenie

Jaka forma przepisu

Evensah

@inspektom Myślę, że nastawienie zakwasu i przepis na bułki i chleb to dobry pomysł. Możesz też w skrócie opowiedzieć o tym w jaki sposób robić kulki na bułki, aby te były jednorodne w środku. Przyznam, że sam mam z tym czasem problem. Raz się uda, a raz rozejdą się w pieczeniu.

A co do samych pomysłów. Może szybki przepis na coś słodkiego? Coś za czym przepadasz i będzie idealne na niedzielny poranek.

Zaloguj się aby komentować

Słowem przywitania, jestem Tomek i przeniosłem się tu ze ścieku zaczynającego się na w i kończącego na p. Z pasji i zawodu jestem piekarzem, ale zajawiłem się też cukiernictwem. Dużo też gotuję (a przynajmniej gotowałem pracując na kuchni, niestety doskwiera mi brak czasu). W pracy piekę tylko i wyłącznie na zakwasie, chociaż w domu zdarza mi się używać drożdży. Swoje wypieki, wskazówki, przepisy itd będę postował pod tagiem #tombakery.
Na pierwszy ogień idzie Pain au Suisse czyli wypiek z ciasta francuskiego który dość niedawno zaczął być trendy. W środku krem patissiere waniliowy i gorzka czekolada.
#pieczenie #gotowanie #jedzenie #tombakery #gotujzhejto
d52974ec-9430-4e51-823b-0eb02527bace
kosmaty-pajak

Sernik baskijski u was był kosmiczny, jadłem w październiku i wspominam jako najlepszy sernik jaki miałem okazję próbować!

inspektom

@moderacja_sie_nie_myje w Krakowie. Zapraszam, można obejrzeć naszą pracę przez szybkę

@zboinek coś w tym jest, piłkę do kosza łapie jedną ręką @vinclav zapraszam do Zmączonych w Krakowie! @Kureci_paratko zapraszam na priv, możesz tez napisać w tagu to może ktoś jeszcze skorzysta

@kosmaty-pajak miło mi to słyszeć! Trochę trwało dopracowanie receptury ale jestem z niego mega zadowolony

zuzia-wlodarska

Obłędne! Wyglądają pysznie, a smakują pewnie jeszcze lepiej!

Zaloguj się aby komentować