Zdjęcie w tle
inspektom

inspektom

Koneser
  • 13wpisy
  • 83komentarzy

Piekarz po nocach, kucharz za dnia

Tomeczki, mają jakieś sklepy z odzieżą męską teraz promocje na koszule? Wesele za rogiem i muszę sobie sprawić jakieś nowe białe, najlepiej żeby przy tym były dostępne rozmiary dla normalnych ludzi, a nie karlow i krój wyszczuplony.


#modameska #cebuladeals #promocje

#wesele

Zaloguj się aby komentować

Pany, parę miesięcy siłki za mną. Kalorie liczone przez większość czasu na czyściutko, była redukcja, aktualnie jestem od miesiąca na nadwyżce. Trenuje jakieś 5-7 razy w tygodniu siłka + bieganie. Progres widzę ogromny, oprócz jednego aspektu. Je⁎⁎⁎ej klatki. Co robić, w jakim kierunku działać żeby poprawić siłę na klatce?

Aktualnie w serii od początku poszło:

Klatka 48->70

Przysiad 70->130

Martwy 85->170

Także widać, że niewiele z nią zdziałałem. Czwicze push pull (w każdy dzień mam 1-2 ćwiczenia na nogi, wygodniej mi tak niż do⁎⁎⁎ac raz nogi bo koliduje mi to z bieganiem) robię aktualnie na klatkę to:

Push A

1. Back Squat – 4x5

2. Wyciskanie sztangi na ławce – 5x5

3. Wyciskanie hantli na skosie – 3x10

4. Bułgarski przysiad – 3x8/strona

5. Dipsy – 3x max

6. Francuskie wyciskanie – 3x10 (triceps)

7. Plank lub hollow hold – 3x30-60 sek


Push B

  1. Push Press / Military Press – 4x6

  2. Wyciskanie hantli na ławce płaskiej 4x8

2. Zercher Squat – 4x5

3. Arnold press – 3x10

4. Wykroki chodzone – 3x10/strona

5. wyciskanie sztangi na skosie dodatnim – 3x8

6. Prostowanie ramienia nad głową – 3x12 (triceps)

7. Box jumps / skoki jednonóż – 3x8


Trening ma być ogólnorozwojowy, z lekkim naciskiem na sporty walki. Co sugerujecie żeby zmienić?


#silownia #hejtokoksy #zdrowie #trening

f8510d10-d6c9-47a4-93a9-be0c18dffb21
AdelbertVonBimberstein

@inspektom a no i jeszcze jedno- bieganie zabija konkretnie wzrosty. Niestety. Wiem po sobie bo biegam longasy.

Jak masz możliwość to więcej roweru a nie będziesz musiał robić tych nóg tyle. Ja robię max 2 razy w miesiącu ale fest trening nóg, że mnie na dłuższe bieganie wyłącza na kilka dni i wtedy tylko takie do 10 km.

Guma888

Mój trener zawsze mówi "chcesz dużo wyciskać - musisz mieć silne plecy" i faktycznie jak zmęczymy dobrze plecy to lżej się wyciska

Fly_agaric

Ruchałbym!


Coooo? Kto to powiedział?

Zaloguj się aby komentować

1 090,27 + 14,58 + 5,11 + 7,26 + 6,18 + 5,02 =1128,42

Siemanko, chciałbym się przywitać, nowy na tagu i nowy w bieganiu. Zacząłem niedawno od przebiegnięcia ledwo 3km i nawet spodobało mi się wypluwanie płuc. Fajna zajawka, pojawiło się więcej czasu to i treningi wleciały 5x w tyg. dzisiaj dłuższe wybieganie, pogoda mocno nie sprzyjała ale nie ma zmiłuj, na 8 km wpadłem w kałużę i reszta drogi była z przemoczoną stopą. Tu zwracam się z pytaniem o polecenie jakiegoś buta z gtx i w miarę budżetowej cenie. Pozdrówka

izopropanol

"nowy na tagu" o którym zapomniałeś


Dzień dobry, czuj się jak u siebie!

Zaloguj się aby komentować

chwastyodkuchni

@inspektom Po co patyczki do szaszłyków wbite w panettone?

Zaloguj się aby komentować

Drodzy przyjaciele, mam głęboko rozładowany akumulator którego niestety prostownik nie chce zacząć ładować przez to. Czy mogę ten akumulator niebędący w samochodzie podpiąć po kablach do innego auta żeby go trochę podładować? Będzie to bezpieczne? Ile czasu powinienem go ładować żeby złapał go prostownik później?

#mechanikasamochodowa #samochody

Hejto_nie_dziala

@inspektom śmiało próbuj tylko nie iskrz za bardzo przy tym bo mogą być nieprzewidziane efekty. Elektryk samochodowy here. Jak długo stał rozładowany do zera to i tak się nie nadaje i tak

Astro

@inspektom kup sobie jump starter albo nowy aku.

Marchew

@inspektom Z akumulatorami jest różnie. Głębokie rozładowanie potrafi go ubić na dobre, nieco skrócić żywotność lub... nie zrobić niemal nic. Zależy jaka chemia zajdzie w środku. Wielokrotne głębokie rozładowanie to najprawdopodobniej aku na śmietnik. Jednak jeśli jest jednorazowe, jest naprawdę duża szansa że posłuży jeszcze kilka lat.

Twój prostownik odrzuca, tak? Bo widzi zbyt niskie napięcie, takie inteligentne bestie : )

Dorwij jakiś "drewniany" prostownik który po prostu podaje napięcie, bez żadnych mikroprocesorów.


Inną opcją (dla zaawansowanych) jest podłączenie drugiego aku równolegle, jednak uważaj! Musisz kontrolować co się tam dzieje, aby przypadkiem "permanentnie" ubity aku nie ubił twojego dawcy. Taki manewr to raczej nie na "żywym" pojeździe, a po prostu dwa aku obok siebie gdzieś na ziemi (nie w mieszkaniu).


Idź do jakiegoś punktu wymiany akumulatorów. Pewnie za 20zł Ci go naładują. Jeśli będzie sprawny to wygrałeś, jeśli jednak nie będzie trzymał sam z siebie po naładowaniu - > kup nowy.

Zaloguj się aby komentować

Hej, ktoś ma pomysł jak mogę to ogarnąć? Mam na balkonie dwie donice z ziemia z zeszłego roku. Ziemia jest bardzo mokra i zastanawiam się jak mogę to ogarnąć na balkonie żeby nie zrobić większego syfu i bez specjalnych narzędzi. Chciałbym tam wsadzić jakieś ziółka typu bazylia, mięta etc. Donice nie maja tych otworów którymi ucieka woda. Jak to sensownie wysuszyć?


#rosliny #ogrodnictwo #dyi

b3edaeac-1138-4687-84c6-21f9fa73d9a1
Naiken

@inspektom zrobić otwory którymi ucieknie woda? nawet jak teraz wysuszysz to przyjdzie deszcz i znowu będzie wszystko pływać. a co do suszenia to może wysypać na jakąś folie(worki na śmieci np) i to tak zostawić co jakiś czas mieszając żeby równo schło

SlavedWizard

Wypierdol ta ziemie razem z doniczkami, kup cos oddychajacego i worek ziemi. To nie majatek a unikniesz problemow i powrotu do tego co widac na obrazku.

To co zamiesciles wyglada jak rozpacz, nie rob siary

trixx.420

Podnies z jednej strony, nawierc dziurke, powtorz z drugiej, poczekaj az woda wyplynie Ale lepiej byłoby wymienic tą ziemię bo pewnie jest w niej mnostwo nasion chwastów i trawy

Zaloguj się aby komentować

Joł


Szybki wpis drodzy przyjaciele, dzisiaj na tapecie pszenny z pełnoziarnistą płaskurką.


Dwa bochenki po 600g


750 - 430g


Płaskurka - 185g


Woda - 480g


Sól - 15g


Zakwas - 61g


Bassinage - 30g


Hydro na około 83%. Normalnie robię chleby na 15-20% zakwasu ale późno wstałem i zakwas był już dość przekwaszony, więc żeby mniejszych acidic load dodałem go mniej. Przekarmiony też plaskurka żeby zwiększyć jej zawartość w chlebie.


Step by step:


- godzina autolizy


- dodanie zakwasu, soli i mieszanie robotem przez około 10 min


- 3 coil foldy co godzinę, potem jeszcze godzina bez ruszania


- formowanie wstępne 30-40 min odpoczynku i formowanie właściwe


- pół h na blacie i lodówka na 16-18h


Temperatura wody do ciasta 28*C, temp w mieszkaniu 21*C


#tombakery #bojowkapiekarska #pieczzhejto

504c65b3-2dea-4a6d-a753-fbb3f1bffa22
inspektom

@GazelkaFarelka niestety nie dla mnie ten chleb tylko dla znajomych więc może się dowiem jutro. Ale nie zakładam jakiegoś mocno otwartego miękiszu przez dużą zawartość ciemnej mąki i przez wiraże z zakwasem

Pirazy

@inspektom prowadzisz piekarnie?

inspektom

@Pirazy w zasadzie to tak, ale nie moja

Zaloguj się aby komentować

Siemanko, ostatnio mam strasznie mało czasu na napisanie czegoś, tłusto czwartkowe zamieszanie się długo utrzymuje, więc wrzucam dzisiaj tylko małego chwaliposta.


Chlebek z 20% świeżo mielonej pszenicy na 15% zakwasu, hydro 75. Autoliza 20 minut, mieszanie, 2 składania. Całość wstępnej fermentacji około 4h, potem formowanie i jakieś 16-18h lodówki.


#tombakery #pieczzhejto #bojowkapiekarska #jedzenie

4a9c963d-05f4-44c2-a362-57a223087c3a
inspektom

@Zielonypomidor efekt odwrotny do zamierzonego. Dbaj o zakwas i będziesz takie chleby robił że głowa mała

Zielonypomidor

@inspektom Niestety zbyt mało zorganizowany jestem by piec inny niż foremkowy.

VonTrupka

Siemanko, ostatnio mam strasznie mało czasu na napisanie czegoś


@inspektom ale na wdupianie świeżego chlebka to godzinka już się znajdzie, c'nie?

Zaloguj się aby komentować

Zgodnie z zapowiedzią napisałem przepis na pełne smaku, domowe pszenne bułeczki pełnoziarniste na zakwasie. Gdyby coś było niejasne czy chaotyczne dajcie znać, postaram się jak najszybciej odpowiedzieć i pomóc. Bułeczki nie mają mega otwartego miękiszu ze względu na wysoką zawartość otrębów, ale odwdzięczają się za to niezwykle mocnym aromatem i długo zachowują świeżość. Mam nadzieję, że się za nie weźmiecie i będą wam smakowały. Kluczowy jest mocny zakwas i cierpliwość!


Przy okazji prośba o Piorunowanie znaleziska


https://www.hejto.pl/wpis/przepis-na-domowe-pelnoziarniste-bulki-na-zakwasis


#tombakery #bojowkapiekarska #pieczzhejto #gotujzhejto #pieczenie


Link do przepisu:


https://drive.google.com/file/d/1EudVopWHFtGNW9LYg3JdR8fqG3gcqdDO/view?usp=sharing

aa7a4cec-ea78-452c-a2f5-b005e5f2acfe
yerboholik

@inspektom dzięki za przypomnienie o zakwasie w lodówce i zapasie mąki :)))

OrzeszQ

@inspektom Jednak miałem Zakwas nastawiony. Poinformuję o wypieku za ok. 2 tygodnie. Dzięki za pomoc.

inspektom

@PanMatejko pochwal się koniecznie jak wyszło! @OrzeszQ trzymam kciuki, gdybyś potrzebował z czymś pomocy pisz na tagu lub na priwie @yerboholik pora coś zdziałać

Zaloguj się aby komentować

Cześć, jutro będę zabierał się za przepis na bułki pełnoziarniste na zakwasie. Pytanie do Was, w jakiej formie go wolicie? Niestety czas nie pozwala na zrobienie wszystkich


Piszcie w komentarzach co chcielibyście zobaczyć jako następne. W planie mam filmik jak nastawić zakwas od zera (zrealizowanie go pewnie potrwa 2-3 tygodnie), małą relacje z europejskiej mekki piekarnictwa czyli Kopenhagi do której wybieram się na dniach i przepis na prosty chleb na zakwasie z minimalnym wyposażeniem.


#tombakery #bojowkapiekarska #pieczzhejto #gotujzhejto #pieczenie

Jaka forma przepisu

86 Głosów
Evensah

@inspektom Myślę, że nastawienie zakwasu i przepis na bułki i chleb to dobry pomysł. Możesz też w skrócie opowiedzieć o tym w jaki sposób robić kulki na bułki, aby te były jednorodne w środku. Przyznam, że sam mam z tym czasem problem. Raz się uda, a raz rozejdą się w pieczeniu.

A co do samych pomysłów. Może szybki przepis na coś słodkiego? Coś za czym przepadasz i będzie idealne na niedzielny poranek.

Zaloguj się aby komentować

Słowem przywitania, jestem Tomek i przeniosłem się tu ze ścieku zaczynającego się na w i kończącego na p. Z pasji i zawodu jestem piekarzem, ale zajawiłem się też cukiernictwem. Dużo też gotuję (a przynajmniej gotowałem pracując na kuchni, niestety doskwiera mi brak czasu). W pracy piekę tylko i wyłącznie na zakwasie, chociaż w domu zdarza mi się używać drożdży. Swoje wypieki, wskazówki, przepisy itd będę postował pod tagiem #tombakery.


Na pierwszy ogień idzie Pain au Suisse czyli wypiek z ciasta francuskiego który dość niedawno zaczął być trendy. W środku krem patissiere waniliowy i gorzka czekolada.


#pieczenie #gotowanie #jedzenie #tombakery #gotujzhejto

d52974ec-9430-4e51-823b-0eb02527bace
kosmaty-pajak

Sernik baskijski u was był kosmiczny, jadłem w październiku i wspominam jako najlepszy sernik jaki miałem okazję próbować!

inspektom

@moderacja_sie_nie_myje w Krakowie. Zapraszam, można obejrzeć naszą pracę przez szybkę

@zboinek coś w tym jest, piłkę do kosza łapie jedną ręką @vinclav zapraszam do Zmączonych w Krakowie! @Kureci_paratko zapraszam na priv, możesz tez napisać w tagu to może ktoś jeszcze skorzysta

@kosmaty-pajak miło mi to słyszeć! Trochę trwało dopracowanie receptury ale jestem z niego mega zadowolony

zuzia-wlodarska

Obłędne! Wyglądają pysznie, a smakują pewnie jeszcze lepiej!

Zaloguj się aby komentować