Zaloguj się aby komentować


Zielonypomidor
Wcześniej @Dzienpachniejakpoczatek
- 124wpisy
- 2365komentarzy
- 14obserwujących
Wieczorami czasami wychodzi ze mnie prostactwo. Pieczarki swojskie, pieczywo o dziwo też a sera od ponad miesiąca nie mogę zrobić. Z tego wynika, że lubię wydawać kasę na sprzęt.

Zaloguj się aby komentować
Przedłużają stan zagrożenia do 30 września. Oczywiście informacja znaleziona przez przypadek.
"W związku z wydłużeniem stanu zagrożenia epidemicznego COVID-19 konieczne jest równoległe wydłużenie funkcjonowania rejestru do dnia 30 września 2023 r., co zakłada przedmiotowy projekt nowelizacji."
https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//516/12370652/12959503/12959505/dokument612956.pdf
Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować
Nie raz na rok, a raz na trzy lata będzie można brać big bagi na odpady remontowo-budowlane.
Mam nadzieję, że pójdzie skarga do wojewody i odrzuci uchwałę.
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
W końcu świeży kalafior na rosole z niedzieli i dużo śmietany z koperkiem.

@Zielonypomidor Różnie to nazywają. Jedni rosołem z ziemniakami i kalafiorem, inni zupą kalafiorową.
Zupki dobre są.
Czekam na hmburgera

Zaloguj się aby komentować
Sieć restauracji 7 Street zdecydowała się na odważny krok i do swojej oferty dodała pierwsze w Polsce burgery i pizzę z jadalnymi owadami. Klienci lokali będą mogli przekonać się więc, jak smakuje mącznik młynarek - dyrektor generalny sieci przekonuje, że ma smak pomidorów z ziołami. Jadalne robaki nie są oczywiście jedynym składnikiem. To tylko dodatek do klasycznej wołowiny w burgerze czy mozzarelli na pizzy.
Zaraz z piwnic wyjdą trolle i ogłoszą, że "szury znowu miały rację". Kolejnym krokiem będzie ustawa nakazująca chodzenie do tej restauracjacji
Prawiczek ... Ludzie jedzą owady to obrzydliwe... też przeciętny prawiczek.

Zaloguj się aby komentować
Przypomina mi mojego kota który żył w 89,nie wiem co myśleć, dzięki
@Zielonypomidor Nie chcę pomidora, wezmę dwa.
Tyle, że powiedzenie NIE to nie jest asertywność. To po prostu odmowa
Zaloguj się aby komentować
Garnek żeliwny się świetnie nadaje do smażenia i mniej pryska na płytę, bo zostaje na ściankach.

@Zielonypomidor ziemniaki w środku, najgorzej.
Zaloguj się aby komentować
Będzie podpisane polsko-izraelskie porozumienie dot. ochrony wycieczek izraelskich; mam nadzieję, że agenci służb ochrony izraelskiej poruszający się z bronią po krakowskim Kazimierzu czy warszawskim Muranowie przejdą już do historii - zapowiedział prezydencki minister Marcin Przydacz.
@Zielonypomidor skandalem jest w ogóle jakiekolwiek porozumienie. Wiele rzeczy można Polsce zarzucić ale nie to ze potrzeba uzbrojonych ochroniarzy dla zwykłych tusrystow jak w jakimś Kongo.
Zaloguj się aby komentować
Jak moglem przegapić. Początek astronomicznej wiosny miał miejsce dziś, 20 marca o godzinie 22:24.
https://www.youtube.com/watch?v=3NQnnhlRWmc

@Zielonypomidor w pyte
@Zielonypomidor Wczoraj dedykowałem tę piosenkę jednej Kasi na Hejto, ktora wiosną się zachwycała.
Od wielu, wielku lat ciężko jest zaobserwować przejście w naturze od zimy do wiosny, i trzeba patrzeć w kalendarz, bo zimy jako takiej już w Polsce nie ma, tylko dwa razy jesień.
Zaloguj się aby komentować
Jest lepiej ale następnym razem będzie drobna kostka plus udział zmielonego mięsa zwiększę do 50%. Niemniej można już spokojnie na plastry pokroić.

@Zielonypomidor a i odnośnie temperatury jakie są wytyczne. 72° w centrum przez minimum 3-5 minut, a nie że podskoczy do 72° i fajrant. Powyżej 75-78° przez 30 sekund. Wartości z głowy i mogłem coś pokielbasic
@Hi-cube Dodawałem już i średni efekt, szukałem literatury o żelatynie ale wkurwia mnie, że jak kupuję w 1 kg opakowaniach to zero info o temperaturach. I tak już zmieniłem żelatynę na co najmniej Bloom 240. Tu u mnie to myślę raczej, że za mało zapakowałem i sprężyna zbyt mały nacisk dawała.
@Hi-cube Tak masz rację, tylko ja pod koniec parzenia schodzę do 76-80 temp. wody więc dość długo się ogrzewa chyba raczej jest bezpiecznie.
Zaloguj się aby komentować
wyszło
"Jakaś nowa moda proszenia się o czarną?"
@evilonep Hmm nie mam ikonek które się jebią ¯\_(ツ)_/¯
szydło z worka
Zaloguj się aby komentować
Drugie podejście do kurczaka z szynkowaru. Tym razem piersi w kostkę i mięso z trybowania udek zmielone. Jedno na sitku 2 podwójne oraz na sitku 8. Do dokładnego wymieszania dodałem 50 ml wody.
Przyprawy:
- cebula suszona 5 g/kg
- czosnek granulowany 1 g/kg
- pieprz 1,5 g / kg
- 0.5 g czerwonej słodkiej papryki
- peklosól 16 g/kg
Parzymy w temp. 75-85 C stopni do osiągnięcia 72 stopni C w środku.

@Zielonypomidor myśle że spokojnie możesz stosować sól zwykła.
Jako ciekawostka.
https://youtu.be/cM7JPQ0HBvA
@Astro Ale ja wiem i nie.
@Zielonypomidor @Astro podrzucę tutaj linka dla was. Naprawdę warto dawać sól peklującą https://informatormasarski.pl/przetworstwo-z-pomyslem/peklowanie-miesa-korzysci-i-koniecznosc-stosowania/ . Niestety już nie pamiętam autorów podręczników jakie wykorzystywałem do przedmiotów chemia żywności i technologii mięsa na studiach, ale tutaj jest w miarę prosto wyjaśnione:)
Zaloguj się aby komentować
Rosół został opisany w "Compendium Ferculorum", w drugiej połowy XVII wieku:
"Sposób polskiego rosołu gotowania taki: weźmij materią mięśną wołową albo cielęcą, jarząbka albo kuropatwę, gołembie i cokolwiek mięsnego jest, co bydź może do rosołu gotowano, i zwierzyny wszystkie. Wymocz, wyfoluj pięknie i włóż w garnek, ociągnij. Ten zaś rosół w którymeś ociągał, kiedy się podstoi, przecedź przez sito i wlij w tę materją mięśną, włóż pietruszki, masła, przysol, odszumuj, a gdy dowre, daj gorąco na stół.
Trzeba też wiedzieć, że na każdy rosół włożyć co potrzeba, żeby wodą albo wiatrem nie śmierdział. To jest: pietruszki albo kopru, cebulę albo czosnku, kwiatu muszkatowego, albo rozmarynu, albo całkiem pieprzu według smaku albo upodobania. Limonia też i rozmaryn żadnego nie oszpeci rosołu."
#gotujzhejto #gotowanie #ciekawostki #jedzzhejto #jedzenie


@Zielonypomidor piekna sredniopolszczyzna
@Zielonypomidor jakiś pojebany ten przepis
Wymocz, wyfoluj pięknie i włóż w garnek, ociągnij. Ten zaś rosół w którymeś ociągał, kiedy się podstoi, przecedź przez sito i wlij w tę materją mięśną
Po pierwsze to nie wiem jak mam wyfolować mięso. Po drugie to mam ociągać mięso już w rosole? skąd ten rosół, w przepisie wcześniej się nie pojawia.. Wymocz, wyfoluj, włóż w garnek. Co tam sie ma odstać do cholery?
@Zielonypomidor góral powąchał kabanosy z dzika, którymi go poczęstowałem i tak właśnie je skomentował.
Zaloguj się aby komentować
Niedzielna kontrola garnków.
Tradycja gotowania rosołu w Polsce sięga wielu wieków. Rosół jest jednym z najbardziej popularnych i tradycyjnych dań w polskiej kuchni, a jego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.
Pierwsze wzmianki o rosole pochodzą z XVIII wieku, kiedy to zaczęto go przyrządzać w warstwach szlacheckich. Był to wtedy wykwintny, bogaty w smaku i składniki, a często podawano go na uroczystościach rodzinnych czy weselach.
W XIX wieku rosół stał się już jednym z podstawowych dań w kuchni polskiej i był gotowany w każdym domu. Był to tani i pożywny sposób na zrobienie zupy z kości i warzyw, co było szczególnie istotne w czasach, gdy wiele rodzin żyło w ubóstwie.
Obecnie rosół jest nadal bardzo popularny w Polsce i często podawany jako pierwsze danie podczas uroczystych obiadów, jak i w codziennym jadłospisie. Jego przyrządzenie wymaga czasu i cierpliwości, ale zapach i smak dobrze ugotowanego rosołu są niezapomniane.
#jedzenie #jedzenie #gotowanie #gotujzhejto #ciekawostki

@Zielonypomidor A tam, to w sumie i tak bez różnicy. Założę się, że w "Kuchmistrzostwie" też był przepis na rosół, a to był XVI wiek. Niestety tego już pewnie nikt nie udowodni
@Zielonypomidor to doskonały moment, żeby polecić rosół z instant pota (lub jakiegokolwiek innego szybkowaru). Wkładamy wszystkie składniki do gara i zalewamy wodą. Następnie gotujemy godzinę pod ciśnieniem, a potem wrzucamy ten przepis na portal społecznościowy, żeby rosołowi puryści dostali zawału. I gotowe.
@rakokuc Ja gotuje też w szybkowarze, tylko szybkowar mam tylko 4l.
Zaloguj się aby komentować
Mineła już północ a nie ma jeszcze #nocnazmiana tak myślę, że chyba lubimy memy które już widzieliśmy, a śniadanie jemy na kolacje.

@LM317T Ja drogi buduje, te kreski pionowe to? Ze serwer miał wyjebane?
@Zielonypomidor tak, Request failed with status code 503
@LM317T Czyli wtedy powiadomienia się mulą? To problem sprzętowy czy oprogramowanie? Czy coś czego nie ogarniam?
Zaloguj się aby komentować
Drogi pamiętniczku, korzystając z ładnej pogody wykonałem kilka figur z gimnastyki artystycznej, powycinałem trawy i miskanty. Róże i hortensje przycięte. O dziwo, tulipany i lilie całe. Wypadałoby spryskać brzoskwinie ale zjadłem obiad i mi się nie chce.

@Zielonypomidor Do roboty! Brzoskwinie opryskiwać.
@Mr.Mars Jutro też jest dzień.
@Mr.Mars tomorrow is soon enough
Zaloguj się aby komentować