Zdjęcie w tle
Zielonypomidor

Zielonypomidor

Osobistość

Wcześniej @Dzienpachniejakpoczatek

  • 124wpisy
  • 2365komentarzy
  • 14obserwujących

Wieczorami czasami wychodzi ze mnie prostactwo. Pieczarki swojskie, pieczywo o dziwo też a sera od ponad miesiąca nie mogę zrobić. Z tego wynika, że lubię wydawać kasę na sprzęt.

 

#jedzenie #jedzzhejto

3419ea44-078b-4458-b957-f446a147aa71

Zaloguj się aby komentować

Przedłużają stan zagrożenia do 30 września. Oczywiście informacja znaleziona przez przypadek.

 

"W związku z wydłużeniem stanu zagrożenia epidemicznego COVID-19 konieczne jest równoległe wydłużenie funkcjonowania rejestru do dnia 30 września 2023 r., co zakłada przedmiotowy projekt nowelizacji."

 

https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//516/12370652/12959503/12959505/dokument612956.pdf

 

#zdrowie #medycyna #covid

Zaloguj się aby komentować

Sieć restauracji 7 Street zdecydowała się na odważny krok i do swojej oferty dodała pierwsze w Polsce burgery i pizzę z jadalnymi owadami. Klienci lokali będą mogli przekonać się więc, jak smakuje mącznik młynarek - dyrektor generalny sieci przekonuje, że ma smak pomidorów z ziołami. Jadalne robaki nie są oczywiście jedynym składnikiem. To tylko dodatek do klasycznej wołowiny w burgerze czy mozzarelli na pizzy.

 

https://haps.pl/Haps/7,167709,29585036,spelnia-sie-najgorszy-koszmar-prawicy-w-polsce-pojawily-sie.html

 

#bekazpisu #wiadomoscipolska #jedzenie #jedzzhejto

Basement-Chad

Zaraz z piwnic wyjdą trolle i ogłoszą, że "szury znowu miały rację". Kolejnym krokiem będzie ustawa nakazująca chodzenie do tej restauracjacji

0
DeadRabbit

Prawiczek ... Ludzie jedzą owady to obrzydliwe... też przeciętny prawiczek.

a3afde10-2bb2-46cc-89e3-947b3451fb39
0
ZohanTSW

@4Sfor burgery jeszcze ok ale kawa z mącznikami to jak pizza hawajska, pytanie tylko czy to będzie smaczne xD idąc tym tokiem to czy można gdzieś wypić kawę posypaną wołowiną?

0

Zaloguj się aby komentować

mickpl

@Zielonypomidor skandalem jest w ogóle jakiekolwiek porozumienie. Wiele rzeczy można Polsce zarzucić ale nie to ze potrzeba uzbrojonych ochroniarzy dla zwykłych tusrystow jak w jakimś Kongo.

6

Zaloguj się aby komentować

Jak moglem przegapić. Początek astronomicznej wiosny miał miejsce dziś, 20 marca o godzinie 22:24.

 

https://www.youtube.com/watch?v=3NQnnhlRWmc

 

#ciekawostki #ogrodnictwo

f370425c-8d47-426d-a7f1-a7240483ebdc
Mr.Mars

@Zielonypomidor Wczoraj dedykowałem tę piosenkę jednej Kasi na Hejto, ktora wiosną się zachwycała.

1
MauveVn

Od wielu, wielku lat ciężko jest zaobserwować przejście w naturze od zimy do wiosny, i trzeba patrzeć w kalendarz, bo zimy jako takiej już w Polsce nie ma, tylko dwa razy jesień.

1

Zaloguj się aby komentować

Jest lepiej ale następnym razem będzie drobna kostka plus udział zmielonego mięsa zwiększę do 50%. Niemniej można już spokojnie na plastry pokroić.

 

#jedzzhejto #jedzenie #gotowanie #gotujzhejto

c30e375e-fa65-4b3f-874f-d56c592cea55
Hi-cube

@Zielonypomidor a i odnośnie temperatury jakie są wytyczne. 72° w centrum przez minimum 3-5 minut, a nie że podskoczy do 72° i fajrant. Powyżej 75-78° przez 30 sekund. Wartości z głowy i mogłem coś pokielbasic

1
Zielonypomidor

@Hi-cube Dodawałem już i średni efekt, szukałem literatury o żelatynie ale wkurwia mnie, że jak kupuję w 1 kg opakowaniach to zero info o temperaturach. I tak już zmieniłem żelatynę na co najmniej Bloom 240. Tu u mnie to myślę raczej, że za mało zapakowałem i sprężyna zbyt mały nacisk dawała.

0
Zielonypomidor

@Hi-cube Tak masz rację, tylko ja pod koniec parzenia schodzę do 76-80 temp. wody więc dość długo się ogrzewa chyba raczej jest bezpiecznie.

1

Zaloguj się aby komentować

Drugie podejście do kurczaka z szynkowaru. Tym razem piersi w kostkę i mięso z trybowania udek zmielone. Jedno na sitku 2 podwójne oraz na sitku 8. Do dokładnego wymieszania dodałem 50 ml wody.

 

Przyprawy:

  • cebula suszona 5 g/kg
  • czosnek granulowany 1 g/kg
  • pieprz 1,5 g / kg
  • 0.5 g czerwonej słodkiej papryki
  • peklosól 16 g/kg

Parzymy w temp. 75-85 C stopni do osiągnięcia 72 stopni C w środku.

 

#jedzenie #jedzzhejto #gotowanie #gotujzhejto

19c32957-edc9-434d-8812-8d1cac7de63b
Astro

@Zielonypomidor myśle że spokojnie możesz stosować sól zwykła.
Jako ciekawostka.
https://youtu.be/cM7JPQ0HBvA

0
Zielonypomidor

@Astro Ale ja wiem i nie.

3
Hi-cube

@Zielonypomidor @Astro podrzucę tutaj linka dla was. Naprawdę warto dawać sól peklującą https://informatormasarski.pl/przetworstwo-z-pomyslem/peklowanie-miesa-korzysci-i-koniecznosc-stosowania/ . Niestety już nie pamiętam autorów podręczników jakie wykorzystywałem do przedmiotów chemia żywności i technologii mięsa na studiach, ale tutaj jest w miarę prosto wyjaśnione:)

1

Zaloguj się aby komentować

Rosół został opisany w "Compendium Ferculorum", w drugiej połowy XVII wieku:

"Sposób polskiego rosołu gotowania taki: weźmij materią mięśną wołową albo cielęcą, jarząbka albo kuropatwę, gołembie i cokolwiek mięsnego jest, co bydź może do rosołu gotowano, i zwierzyny wszystkie. Wymocz, wyfoluj pięknie i włóż w garnek, ociągnij. Ten zaś rosół w którymeś ociągał, kiedy się podstoi, przecedź przez sito i wlij w tę materją mięśną, włóż pietruszki, masła, przysol, odszumuj, a gdy dowre, daj gorąco na stół.

Trzeba też wiedzieć, że na każdy rosół włożyć co potrzeba, żeby wodą albo wiatrem nie śmierdział. To jest: pietruszki albo kopru, cebulę albo czosnku, kwiatu muszkatowego, albo rozmarynu, albo całkiem pieprzu według smaku albo upodobania. Limonia też i rozmaryn żadnego nie oszpeci rosołu."

#gotujzhejto #gotowanie #ciekawostki #jedzzhejto #jedzenie

00d649ce-cfd0-481d-a03e-50cb0bad28b8
2ef1a696-0ba5-4246-ba7c-631879276878
Kubek

@Zielonypomidor piekna sredniopolszczyzna

4
GrandFaterAnona

@Zielonypomidor jakiś pojebany ten przepis

 

Wymocz, wyfoluj pięknie i włóż w garnek, ociągnij. Ten zaś rosół w którymeś ociągał, kiedy się podstoi, przecedź przez sito i wlij w tę materją mięśną

 

Po pierwsze to nie wiem jak mam wyfolować mięso. Po drugie to mam ociągać mięso już w rosole? skąd ten rosół, w przepisie wcześniej się nie pojawia.. Wymocz, wyfoluj, włóż w garnek. Co tam sie ma odstać do cholery?

1
Pan_Buk

@Zielonypomidor góral powąchał kabanosy z dzika, którymi go poczęstowałem i tak właśnie je skomentował.

0

Zaloguj się aby komentować

Niedzielna kontrola garnków.

 

Tradycja gotowania rosołu w Polsce sięga wielu wieków. Rosół jest jednym z najbardziej popularnych i tradycyjnych dań w polskiej kuchni, a jego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

Pierwsze wzmianki o rosole pochodzą z XVIII wieku, kiedy to zaczęto go przyrządzać w warstwach szlacheckich. Był to wtedy wykwintny, bogaty w smaku i składniki, a często podawano go na uroczystościach rodzinnych czy weselach.

W XIX wieku rosół stał się już jednym z podstawowych dań w kuchni polskiej i był gotowany w każdym domu. Był to tani i pożywny sposób na zrobienie zupy z kości i warzyw, co było szczególnie istotne w czasach, gdy wiele rodzin żyło w ubóstwie.

Obecnie rosół jest nadal bardzo popularny w Polsce i często podawany jako pierwsze danie podczas uroczystych obiadów, jak i w codziennym jadłospisie. Jego przyrządzenie wymaga czasu i cierpliwości, ale zapach i smak dobrze ugotowanego rosołu są niezapomniane.

 

#jedzenie #jedzenie #gotowanie #gotujzhejto #ciekawostki

fd6b9736-6952-4fb5-904b-68ba71b18a6b
paramyksowiroza

@Zielonypomidor A tam, to w sumie i tak bez różnicy. Założę się, że w "Kuchmistrzostwie" też był przepis na rosół, a to był XVI wiek. Niestety tego już pewnie nikt nie udowodni

1
rakokuc

@Zielonypomidor to doskonały moment, żeby polecić rosół z instant pota (lub jakiegokolwiek innego szybkowaru). Wkładamy wszystkie składniki do gara i zalewamy wodą. Następnie gotujemy godzinę pod ciśnieniem, a potem wrzucamy ten przepis na portal społecznościowy, żeby rosołowi puryści dostali zawału. I gotowe.

1
Zielonypomidor

@rakokuc Ja gotuje też w szybkowarze, tylko szybkowar mam tylko 4l.

2

Zaloguj się aby komentować

Mineła już północ a nie ma jeszcze #nocnazmiana tak myślę, że chyba lubimy memy które już widzieliśmy, a śniadanie jemy na kolacje.

625e1cfb-c2dc-4f9a-ad20-4d8af6e8dbae
Zielonypomidor

@LM317T Ja drogi buduje, te kreski pionowe to? Ze serwer miał wyjebane?

1
LM317T

@Zielonypomidor tak, Request failed with status code 503

1
Zielonypomidor

@LM317T Czyli wtedy powiadomienia się mulą? To problem sprzętowy czy oprogramowanie? Czy coś czego nie ogarniam?

1

Zaloguj się aby komentować

Drogi pamiętniczku, korzystając z ładnej pogody wykonałem kilka figur z gimnastyki artystycznej, powycinałem trawy i miskanty. Róże i hortensje przycięte. O dziwo, tulipany i lilie całe. Wypadałoby spryskać brzoskwinie ale zjadłem obiad i mi się nie chce.

 

#ogrodnictwo

ba531d71-54fe-403a-8970-37c0e8c65bab
Mr.Mars

@Zielonypomidor Do roboty! Brzoskwinie opryskiwać.

3
Zielonypomidor

@Mr.Mars Jutro też jest dzień.

2
UncleFester

@Mr.Mars tomorrow is soon enough

2

Zaloguj się aby komentować