Zdjęcie w tle
Zielonypomidor

Zielonypomidor

Osobistość
  • 129wpisy
  • 2459komentarzy
Drugie podejście do kurczaka z szynkowaru. Tym razem piersi w kostkę i mięso z trybowania udek zmielone. Jedno na sitku 2 podwójne oraz na sitku 8. Do dokładnego wymieszania dodałem 50 ml wody.
Przyprawy:
  • cebula suszona 5 g/kg
  • czosnek granulowany 1 g/kg
  • pieprz 1,5 g / kg
  • 0.5 g czerwonej słodkiej papryki
  • peklosól 16 g/kg
Parzymy w temp. 75-85 C stopni do osiągnięcia 72 stopni C w środku.
#jedzenie #jedzzhejto #gotowanie #gotujzhejto
19c32957-edc9-434d-8812-8d1cac7de63b

Zaloguj się aby komentować

Rosół został opisany w "Compendium Ferculorum", w drugiej połowy XVII wieku:
"Sposób polskiego rosołu gotowania taki: weźmij materią mięśną wołową albo cielęcą, jarząbka albo kuropatwę, gołembie i cokolwiek mięsnego jest, co bydź może do rosołu gotowano, i zwierzyny wszystkie. Wymocz, wyfoluj pięknie i włóż w garnek, ociągnij. Ten zaś rosół w którymeś ociągał, kiedy się podstoi, przecedź przez sito i wlij w tę materją mięśną, włóż pietruszki, masła, przysol, odszumuj, a gdy dowre, daj gorąco na stół.
Trzeba też wiedzieć, że na każdy rosół włożyć co potrzeba, żeby wodą albo wiatrem nie śmierdział. To jest: pietruszki albo kopru, cebulę albo czosnku, kwiatu muszkatowego, albo rozmarynu, albo całkiem pieprzu według smaku albo upodobania. Limonia też i rozmaryn żadnego nie oszpeci rosołu."
#gotujzhejto #gotowanie #ciekawostki #jedzzhejto #jedzenie
00d649ce-cfd0-481d-a03e-50cb0bad28b8
2ef1a696-0ba5-4246-ba7c-631879276878

Zaloguj się aby komentować

Niedzielna kontrola garnków.
Tradycja gotowania rosołu w Polsce sięga wielu wieków. Rosół jest jednym z najbardziej popularnych i tradycyjnych dań w polskiej kuchni, a jego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.
Pierwsze wzmianki o rosole pochodzą z XVIII wieku, kiedy to zaczęto go przyrządzać w warstwach szlacheckich. Był to wtedy wykwintny, bogaty w smaku i składniki, a często podawano go na uroczystościach rodzinnych czy weselach.
W XIX wieku rosół stał się już jednym z podstawowych dań w kuchni polskiej i był gotowany w każdym domu. Był to tani i pożywny sposób na zrobienie zupy z kości i warzyw, co było szczególnie istotne w czasach, gdy wiele rodzin żyło w ubóstwie.
Obecnie rosół jest nadal bardzo popularny w Polsce i często podawany jako pierwsze danie podczas uroczystych obiadów, jak i w codziennym jadłospisie. Jego przyrządzenie wymaga czasu i cierpliwości, ale zapach i smak dobrze ugotowanego rosołu są niezapomniane.
#jedzenie #jedzenie #gotowanie #gotujzhejto #ciekawostki
fd6b9736-6952-4fb5-904b-68ba71b18a6b

Zaloguj się aby komentować

Drogi pamiętniczku, korzystając z ładnej pogody wykonałem kilka figur z gimnastyki artystycznej, powycinałem trawy i miskanty. Róże i hortensje przycięte. O dziwo, tulipany i lilie całe. Wypadałoby spryskać brzoskwinie ale zjadłem obiad i mi się nie chce.
#ogrodnictwo
ba531d71-54fe-403a-8970-37c0e8c65bab

Zaloguj się aby komentować

No kurwica mnie zaraz trafi. Jak to ma być przyjemny portal skoro nawet powiadomień o komentarzu nie ma. Jak tu prowadzić jakąś dyskusję? (╯ ͠° ͟ʖ ͡°)╯┻━┻ #hejto @hejto
Zobaczymy ile osób będzie 1 kwietnia.
3619a293-0033-4de5-aaf1-1e4db8ca9ce1
Zielonypomidor

@Nebthtet Widzę, że od wpisu się poprawiło.

Nebthtet

@Zielonypomidor od 20/02 już jest <800

Zielonypomidor

@Nebthtet Od wpisu się poprawiły powiadomienia, a że jest mniej, to wiem, to ostatnia grafika jak się chwalili.

Zaloguj się aby komentować

Nowe fakty ws. pobicia nastolatka z Pruszkowa. Dziewczyna, która nagrała zdarzenie, kłamała
Nowy film pokazuje, że nastolatka nagrywająca zajście, kopała ofiarę ataku. Przeczy to przedstawianej przez dziewczynę wersji zdarzeń, zgodnie z którą nie chciała zrobić nikomu krzywdy, a jej rola ograniczała się wyłącznie do rejestrowania pobicia.
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,187572,29567963,nowe-fakty-ws-pobicia-nastolatka-z-pruszkowa-dziewczyna-rejestrujaca.html
#wiadomoscipolska #wiadomosci #polska #policja #patologia
MauveVn

W polskim matriarchalnym bantustanie to wcale niepodobna, żeby jakakolwiek kobieta cokolwiek zrobiła złego.

Jezyna

@MauveVn skoro jest równouprawnienie to powinna dla przykładu dostać dożywocie.

Yoyek

Powinna trafić do celi z facetami. Ząb, za ząb. ( ‾ʖ̫‾)

Zaloguj się aby komentować

Rakeaddicted

@Zielonypomidor "Przez myśl im nie przeszło, że Polka wykorzysta ich nieobecność. A ona właśnie to zrobiła." Przecież takie gówno musi być pisane przez chatbota

Hjuman

@Rakeaddicted albo tłumaczone maszynowo

prorock

@Rakeaddicted "Przez myśl im nie przeszło, że Polka wykorzysta ich nieobecność. A ona właśnie to zrobiła." Przecież takie gówno musi być pisane przez chatbota


  • Czy to ty kradniesz kury - zapytał chłop liska.

  • Nie - odpowiedział lisek.

A to właśnie byl on.

#pdk

Zaloguj się aby komentować

Już słyszę dźwięk pękającej dupy u paru urzędasów.
Fiskus przegrał kolejną ważną batalię o tzw. podatek od cukru. W środę Naczelny Sąd Administracyjny nie zgodził się z nim, że ustawodawca substancje występujące naturalnie odnosi tylko do napoju podlegającego opłacie, a nie do składników, na bazie których napój jest wyprodukowany.
https://www.rp.pl/podatki/art38128711-woda-plus-naturalny-sok-bez-podatku-od-cukru
#wiadomoscipolska #podatki #jedzenie #bekazpisu
ddc55591-c66d-4c5d-bf73-36238b36a67a
Dolan

@Zielonypomidor i tak bardziej rozpierdala fakt podatku za substancje słodzące 0 kcal, typowe urzędnicze kurewstwo, cukru dodawać nie można ale żebyś nie mogl ominąć zakazu to słodzików tez nie można.

Zielonypomidor

@Dolan No ale przecież wiadomo, że to nie chodzi o zdrowie tylko o kasę.

Dolan

@Zielonypomidor a co trzeci polak chce na nich głosować XD nie ma ratunku dla tego narodu.

Zaloguj się aby komentować

O ile smak od mieszanki przypraw super, to jednak jeśli chce się ładnie sprasowany blok to musi być 10-15% mięsa zmielone a nie tylko krojone kawałki.
Przyprawy:
  • cebula suszona 5 g/kg
  • czosnek granulowany 1 g/kg
  • pieprz 1,5 g / kg
  • 0.5 g czerwonej słodkiej papryki
  • peklosól 16 g/kg
#jedzenie #jedzzhejto #gotujzhejto #gotowanie
e6ca45cd-8e8b-4f27-ac88-7730199af6e6
Zielonypomidor

@Odpad_selektywny Z wierzchu to co to?

Zaloguj się aby komentować

Dziś parzymy w temp. 75-85 C stopni do osiągnięcia 72 stopni C w środku.
Następnie chłodzimy i na noc do lodówki. Dopiero wtedy witamy się z kurczakiem.
#jedzenie #jedzzhejto #gotowanie #gotujzhejto
cf0bc7a5-486c-4777-ae14-dbd8485afe5e

Zaloguj się aby komentować

Garnek żeliwny przetestowany 1,7 kg łopatki zmienione w gulasz. Dziś w wersji cebulowej z dodatkiem pasty węgierskiej.
Oświeci mnie ktoś dlaczego kasza gryczana biała jest droższa od palonej?
#jedzenie #jedzzhejto #gotowanie #gotujzhejto
e3b232c5-21d3-47a2-83ac-764027721a78
Treskil

@powsinogaszszlaja a możesz podzielić się tym źródłem?

Benetti

@powsinogaszszlaja dej linka

PanPaweuDrugi

Oświeci mnie ktoś dlaczego kasza gryczana biała jest droższa od palonej?


@Zielonypomidor podatek od bycia zwyrolem ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

Jak tam ogrodnicze świry u Was? U mnie stabilnie jak widać.
#ogrodnictwo #rosliny #kwiaty
cdf11c88-ab14-4439-ba78-23d954c1e184
Zielonypomidor

@Anhed W gruncie mam kilka samosiejek, te idą na parapety.

Mr.Mars

@Zielonypomidor Widzę, że będzie kolorowo. Jeszcze pszczółkiprzylecą po nektarek.

Zielonypomidor

@Mr.Mars Nie ma jeszcze pszczół, normalnie o tej porze multum na kwitnących wrzoścach już było.

Zaloguj się aby komentować