Drugie podejście do kurczaka z szynkowaru. Tym razem piersi w kostkę i mięso z trybowania udek zmielone. Jedno na sitku 2 podwójne oraz na sitku 8. Do dokładnego wymieszania dodałem 50 ml wody.
Przyprawy:
  • cebula suszona 5 g/kg
  • czosnek granulowany 1 g/kg
  • pieprz 1,5 g / kg
  • 0.5 g czerwonej słodkiej papryki
  • peklosól 16 g/kg
Parzymy w temp. 75-85 C stopni do osiągnięcia 72 stopni C w środku.
#jedzenie #jedzzhejto #gotowanie #gotujzhejto
19c32957-edc9-434d-8812-8d1cac7de63b
Pawel45030

@Zielonypomidor

sprawdź ten termometr

u mnie oszukiwał na 20 stopni

Zielonypomidor

@Pawel45030 U mnie oszukuje na 3 stopnie na plus.

Zielonypomidor

@RKS_Huwdu_Hooligans Chłodzi się, więc dopiero rano będzie wiadomo czy blok wyszedł lity.

RKS_Huwdu_Hooligans

@Zielonypomidor ja robiłem z piersi, ale mieliłem całość.

Zielonypomidor

@RKS_Huwdu_Hooligans Eksperymentuje bo jednak chciałbym mieć widoczne całe kawałki, tu już w sumie pierś w kostkę kroiłem pod skosem jak do kiełbasy lisieckiej i mielone mięso w proporcji 5:3. No tak co za pierdy piszę to już nie była kostka.

-nvm-

@Zielonypomidor używasz worków czy pchasz wprost do szynkowaru? Dostałem szynkowar bez worków i tak się zbieram z zakupem, że od roku nie uzylem

Zielonypomidor

@-nvm- Używam worków, niby da się bez ale jestem leniwy. Worki to jakieś 8 pln za 20 szt. Poszukaj u jakiegoś sprzedawcy gdzie przy okazji kupisz przyprawy po 100g.

Astro

@Zielonypomidor dlaczego peklosól zamiast zwykłej?

Zielonypomidor

@Astro Bo mam pierdolca na temat bezpieczeństwa żywności a azotanów będzie tyle co w 6 rzodkiewkach.

Hi-cube

@Zielonypomidor pochwalam!

Zielonypomidor

@Hi-cube zawstydziłeś mnie

Astro

@Zielonypomidor myśle że spokojnie możesz stosować sól zwykła.

Jako ciekawostka.

https://youtu.be/cM7JPQ0HBvA

Hi-cube

@Zielonypomidor @Astro podrzucę tutaj linka dla was. Naprawdę warto dawać sól peklującą https://informatormasarski.pl/przetworstwo-z-pomyslem/peklowanie-miesa-korzysci-i-koniecznosc-stosowania/ . Niestety już nie pamiętam autorów podręczników jakie wykorzystywałem do przedmiotów chemia żywności i technologii mięsa na studiach, ale tutaj jest w miarę prosto wyjaśnione:)

Zaloguj się aby komentować