Zdjęcie w tle
Wędzenie i wędliny domowe

Społeczność

Wędzenie i wędliny domowe

51

Trochę dymu.

SST82

@paulusll Na tym haku to chyba Janosika za żebro powiesili.

jakub-krol

@paulusll aż się głodny zrobiłem haki 5mm? Mam takie same

Pirazy

@paulusll a i ja sie pochwale co mi tam

22e5fd45-b97c-4553-bf61-d88d407ec9fb

Zaloguj się aby komentować

Enzo

@moll A ja też zamówiłem polędwiczkę na święta tylko wędzoną od rodziców

RACO

A nie chcesz drugiego męża? Na boku do karmienia?

Mr.Mars

@moll Z opisu wynika, że mąż zamówił jedną polędwiczkę.


Drugą z przyjemnością się zaopiekuję.

Zaloguj się aby komentować

wonsz

O tak, niedźwiedź Artur to fachowiec jest. Skąd bakterie i jak podwędzałeś?

Mr.Mars

@SUM Myślę, że przejrzał.

uRi

@SUM bardzo ładny boczek

Zaloguj się aby komentować

Pawel45030

A nie tam jakieś pączki

Astro

@SUM na wakacjach miałem piękne widoki, ale ten zapiera dech w piersiach :)

SST82

@SUM Fajny patent na wlot dymu w wędzarni. A nie zwykła rura z daszkiem. Zapamiętam, bo będę za jakiś czas sobie budował.

Zaloguj się aby komentować

Opornik

Konserwa Tyrolska?

c5dec5be-0e86-4508-85e7-7956fcd069da
enderwiggin

Wow. I tak bez masełka ?

Mr.Mars

@moll Przyzwoicie. Grubość mięska też odpowiednia.

Zaloguj się aby komentować

#wedlinydomowe wyjęte z #szynkowar !

Ma się to oko i tego farta xD 630g mięsa to była ilość na napchanie słoika szynkowarowego oraz słoiczka po pasztecie równo z rantem.
Oba słoiki, spiętrowane także na styk weszły do zaplanowanego gara.

Co poza tym?

Szynkowar fajny, dobrze się napełnia, sprężyna dociskowa jest dość miękka, sama pokrywa plastikowa do parzenia dobrze chwyta sprężynę i nie trzeba się siłować z równym założeniem na słoik. Montaż termometru dobry.

Parzenie, od momentu umieszczenia słoików w garnku do wyjęcia na gotowo, zajęło mi jakieś 1,5h.
Od razu po wyjęciu zdemontowałam sprężynę i plastikową pokrywkę. Po zakręceniu na gorąco zwykłą nakrętką słoikową wieczko się wklęsło.

Smak oceni wykwalifikowany degustator po wystudzeniu produktu

#mollgotuje
b023d4fb-19d8-4d37-976a-4cd98c5143e8
e62f65cb-31ad-426b-a3e8-6ee6cc9ed14e
26
PanNiepoprawny

Napisałem też fraszkę:


O Ty wyrobie słoikowy,

Od @moll.

Kiedy do jedzenia będziesz już gotowy?


Jestem ch⁎⁎⁎wy we fraszki

splash545

@moll

Smak oceni wykwalifikowany degustator po wystudzeniu produktu

No dobra skoro już prosisz to ocenię

Mr.Mars

@moll Wygląda tak, że da rade zjeść na raz ten słoiczek.

Zaloguj się aby komentować

Lubiepatrzec

@moll #szynkowar - elita, szanuję!

d7c8e01d-dff8-4980-8556-45d8a420c091
splash545

@moll ale będzie szynka z łopatki

-nvm-

@moll pokazesz ten maly szynkowar? ten duży tez jest dla mnie za duży, szczególnie na testowanie

Zaloguj się aby komentować

Kabanosy były i się zmyły, moja lvl 3 biegając po placu zapytała co ja ciekawego robie. Wyjaśniłem jej, że robie kiełbaski w wędzarni, tu jest ogień tu leci dym i ciepło, gdy skończę będą pyszne kiełbaski. A czy ja mogę spróbować... Kolacja raczej już z głowy dzisiaj, zjadła metr frankfuterek. No ale te grubsze zostały dla tatusia, dziś przy wędzeniu próbowałem innej metody, mniej dymu a więcej temperatury i powiem wam wyszło świetnie, lekko podsuszona, zapach dymu praktycznie nie wyczuwalny. A postarałem się dziś przy wyrobie kiełbasy, dodałem czosnek niedźwiedzi!
#wedzenie #rodzicielstwo
6f52f566-4a6f-4c5e-9ad1-d658af966993
7
Dzawny

Leci ślinka, zazdro...

Enzo

@paulusll smacznie wygląda

A_a

@paulusll tu sanepid, proszę mi to ładnie zapakować i oddać!

Zaloguj się aby komentować

maximilianan

@paulusll daj mi to człowieku

Zaloguj się aby komentować

Krzysztof_M

Co to za wędzenie przy 120 stopni?

SquashFS

Kurczaka będziesz wędził?

Zaloguj się aby komentować

Keto prowiant od mamy, mięso ze świni od wujka. Po lewej jeszcze kaszanka.

Miałam trochę jeszcze surowego mięsa więc przedwczoraj był sos a'la boloński (połowa sosu zamrożona), dziś było risotto z żeberkami, jutro schabowe, w piekarniku piecze się sztuka mięsa na kanapki.

#wedlinydomowe
241514af-b509-4c7c-a67f-98118adf317b
4
Lubiepatrzec

Ależ bym wjechał w takie frykasy! Dosłownie jak dzik w żołędzie 🐗

yerboholik

@GazelkaFarelka podaj adres, już jadę po kaszankę

Zaloguj się aby komentować

Mr.Mars

@SUM Już uwędzone. Trzeba wyjmować.

matra

Uwielbiam tę zajawkę

Michumi

@SUM sam stawiałeś wędzarnię czy kupiłeś? niedługo (w ciągu roku jakoś) taki wybór przede mną będzie

Na dziś wędzi brat w beczce po karbidzie Ale wychodzi mu to wspaniale jedynie ciężko temp kontrlować

Zaloguj się aby komentować

Astro

@chwastyodkuchni dziwne, już dwa tygodnie mija a ja nie mam kolejnej paczki :)

A na poważnie! Jak ktoś będzie miał szansę spróbować to polecam z całego talerza. Są świetne!

RogerThat

Wiadomo, jedzenie ma przede wszystkim smakować, ale jak dla mnie i tak całkiem idealne.

emdet

@chwastyodkuchni piękne.

Zaloguj się aby komentować

Astro

@chwastyodkuchni piękne jak konie w galopie!

Zaloguj się aby komentować

Michumi

'gwarantujemy dyskretną przesyłkę'

mordaJakZiemniaczek

Też ostatnio wydech robiłem, ładny tłumik

Zaloguj się aby komentować

Biednemu to zawsze wiatr w oczy. W dużej nadziewarce pionowej puściło uszczelnienie w połowie roboty. Na nową uszczelkę znając życie będę ze 3 dni czekał. Zrobiłem trzy grubaski do suszenia, coby już nie mrozić mięsa, na małej poziomej. Jednak mieli racje na forum, że łopatka to niezbyt wdzięczna do cienkich wędlin. 🫤

#wedlinydomowe #wedzenie #jedzenie
ab073e3a-40a9-4c03-a667-cb355ac3fc28
3
4Sfor

Mistrz improwizacji

chwastyodkuchni

@4Sfor W małej nie zrobię kabanosów bo nie przeciśnie. Ech

Zaloguj się aby komentować

Znalazłam ładny kawałek świni, więc będzie się tydzień marynował i wrzucam w wolnowar.
Robię eksperymenty ze schabem (ma ładny obrost tłuszczem, więc liczę na to, że się nie przesuszy nadmiernie)

#wedlinydomowe #mollgotuje
17
VonTrupka

nie marnuj całego tygodnia, dla mnie to już możesz wrzucać do piekła i rozgrzewać paczkomat

moll

@VonTrupka tak to nie ma! Porządnie ma przejść przyprawami, nawet gorczyca tłuczona wleciała, więc daj mięsku szansę

Hoszin

@moll a ja trochę głodny siedzę bo lodówka prawie pusta, wczoraj byłem zajęty żeby zakupy zrobić. Wołaj co z tego wyjdzie.

moll

@Hoszin to w sobotę dopiero, chcę żeby się porządnie przegryzło

sireplama

@moll moja karkówka się marynuje w suchej marynacie już druga dobę, a na noc włączę 10h wolnowar... Ale będzie pachnieć rano

Zaloguj się aby komentować

UmytaPacha

@GazelkaFarelka szukacie może córki do adopcji?

thechips

@GazelkaFarelka Ty masz dobrze.. Zapytaj może czy by mi też nie wysłała proszę

pluszowy_zergling

@GazelkaFarelka czad! Takie mięsko to szacuneczek, jakość życia się poprawiła dobre z 8 lat temu, jak olałem supermarkety i ogarnąłem lokalnych rzeźników, troszkę większy dystans, ale mięsko nieporównywalnie lepsze jakościowo


Smacznego wam ,zazdroszczę!

Zaloguj się aby komentować

SuperSzturmowiec

znajomy właśnie przysłał z Hiszpani te chorizo(mi nie podchodzi) i FUET ANTARTIDA - ta to za⁎⁎⁎⁎sta w smaku. sama bez niczego można wpierdalać

pierdonauta_kosmolony

@SuperSzturmowiec Jest trochę odmian chorizo. Często to jest coś w stylu białej kiełbasy tylko na czerwono.

Ale takie dojrzałe chorizo jest eleganckie.

Fuet to rarytas jak ktoś lubi spleśniałą kiełbasę

ZygoteNeverborn

@SuperSzturmowiec Ale chleba to weź, bez chleba się nie najesz.

Zaloguj się aby komentować

Następna