Zdjęcie w tle
pierdonauta_kosmolony

pierdonauta_kosmolony

Twórca
  • 21wpisy
  • 87komentarzy
#wiedzabezuzyteczna
A oto i obiecana
Czarcia miotła - rodzaj potworności roślin objawiający się powstaniem wyrośla, będącego gęstym skupieniem silnie rozgałęzionych, nienormalnie rozwiniętych pędów płonnych.
Stosowana przez szkółkarzy do uprawy karłowatych odmian drzew.
dfb46467-b29a-4a0e-9413-772f2bb97697
UncleFester

@pierdonauta_kosmolony Hans ...

65e1bf8d-b6a0-4c52-b0d2-5243b0b88289
pierdonauta_kosmolony

Spróbuję kiedyś sfotografować czarci krąg. To chyba jedno z ciekawszych zjawisk przyrodniczych, jednocześnie dość rzadkie.

Giban

@pierdonauta_kosmolony u mnie na działce za domem był czarci krąg z muchomorów parę lat temu. Normalnie tam grzyby nie rosną, ale był taki rok, że były wszędzie, jak chwasty

pierdonauta_kosmolony

@Giban taki z muchomorów to nadkrąg. Chciałbym na taki trafić

Zaloguj się aby komentować

#wiedzabezuzyteczna
Staśmienie - silne spłaszczenie niektórych części rośliny. Jest to objaw chorobowy zaliczany do grupy dziwotworów.
Zdjęcie własne z dzisiaj.
2134f513-b303-4092-9bd6-648e547a7a8a
KLH2

Staśmienie - zaćmienie. Przypadek? Nie sondze.

Umpolung

@pierdonauta_kosmolony ja w ubiegłym roku ustrzeliłem coś takiego, nie wiem czy to ta sama choroba, ale nazwałem go super mleczem

df7a08b9-552f-4d39-978f-f11c13590e62
the_good_the_bad_the_ugly

@Umpolung o cie uj. na tego dajcie 900

pierdonauta_kosmolony

Jak będę miał okazję to wrzucę inny rodzaj potworności - czarcią miotłę na sośnie

Zaloguj się aby komentować

#wedlinydomowe #wedliny #wedzenie
Skoro już mierzymy się na kiełbasy to przedstawiam mój skromny zapas wędlin z ostatniego wyrobu.
W komciu rzucę zdjęcia w przekroju.
67ad4da2-f5e2-4463-b714-7617bed7323e

Zaloguj się aby komentować

korfos

Ten pomnik i jego okolica to super przykład jak kler rozpierdala hajs na durnoty oraz symbol tego jak wygląda dzisiejszy kościół w Polsce. Zbudować, no to zbudowali, ale nie podumali żeby zostawić kasę na utrzymanie tego wszystkiego.

pierdonauta_kosmolony

Ten papa jest z kompozytu. Nie znam składu ale jest pewna szansa że z czasem zrzułknie :D

korfos

Jakbym miał możliwość to bym mu przywrócił rzułty kolor jego mordy. Btw temu papajowi można wejść do dupska i wejść aż do środka jego głowy. Niestety o dziwo nie znalazłem w niej małych dzieci.

Zaloguj się aby komentować

#heheszki #humorobrazkowy
66bc618d-f6b8-42e4-9794-3f78aab1fd58
VikingKing

@pierdonauta_kosmolony kurłaaa

d_kris

@VikingKing kurłewna.

tankowiec_lotus

@pierdonauta_kosmolony Pjoter zamieniłem się w puzzle Trefla, błagam nie rozbieraj ojca tekturowego acz logikę rozwijającego

kolorado

@pierdonauta_kosmolony kuuurła kiedyś to były zamki, bale i książeta, nje to co tera kuuurła

Zaloguj się aby komentować

No to przydałoby się jeszcze tylko odparzyć.
#wedliny #wedlinydomowe #domowewyroby
0aa08fc7-e791-4e7f-8033-0ec237f76d0d
pierdonauta_kosmolony

100%

W końcu ziemska materia składa się z pierwiastków chemicznych.

sireplama

@lubiespac 100% - lipidy, aminokwasy, węglowodany, kwasy i zasady... Wszystko to chemia

razALgul

@lubiespac @sireplama widać, że chemii od groma. Przecież musiał sikać na to, żeby taki kolor powstał, a co on je/pije, żeby sikać na taki kolor...na bank uran...

pierdonauta_kosmolony

@razALgul nie zapominaj o Uuu

569b0835-4939-4ef4-a470-f6203fa7295e

Zaloguj się aby komentować

Kiełbaska się osadza i osusza.
Pewnie jeszcze dziś uwędzę.
Tym razem będzie gatunkowo bliższa podwawelskiej.
700e545d-d6dc-476f-837f-79b35e763906
Czemu

@pierdonauta_kosmolony jedni juz byli co sprzedawali własne wyroby i chłop się przekręcił

pierdonauta_kosmolony

Był też taki co pił wodę, oddychał i też się przekręcił.

Mógłbyś elaborować?

Pouek

@pierdonauta_kosmolony zmrużyłem oczy patrząc na to zdjęcie okładki albumu i próbując odczytać nazwę zespołu trashmetalowego ale mi nie idzie.


"PUU

UWUG?"

Zaloguj się aby komentować

No i szyneczki gotowe. Jeszcze trochę odpoczną o dojdą. Tym razem wędzenie potrwało ok 20 godzin, może odrobinę więcej.

#wedliny #wedlinydomowe #domowewyroby
d1ea9a8b-a5db-4797-aeef-5227855003a3
moll

@pierdonauta_kosmolony jak ja lubię takie surowizny... Smaka narobiłeś

pierdonauta_kosmolony

Odkąd zacząłem wędzić na zimno to nie bardzo mogę się przestawić z powrotem na ciepłe. Do tego te "surowizny" są dużo trwalsze. Po 3 miesiącach wysychają na wiór a dalej są (powiedzmy) jadalne.

moll

@pierdonauta_kosmolony ja wcześniej mogłam wszystko wcinać, a po porodzie mi się przestawiło typowo na surowizny. Praktycznie nie jem bardziej przetworzonego

koszotorobur

@pierdonauta_kosmolony - zainspirowanay tym wpisem stawiam na balkonie szafę do wędzenia - ale sąsiedzi będą mi zazdrościć

Felonious_Gru

@koszotorobur są "wędzarnie" balkonowe, w sumie to polecam

koszotorobur

@Felonious_Gru - już widzę jak przychodzą i gratulują mi tych zapachów oraz dziękują za to jak w końcu ich pranie pięknie pachnie

Hoszin

Jak bym miał gdzie też bym sobie wedzarke postawił. Smacznego.

Felonious_Gru

@Hoszin za oknem, tak jak ludzie pranie suszą

Zaloguj się aby komentować

Szyneczki na zimno. Przy 12h wędzeniu przydałby się generator dymu ze ślimakiem, ale z tym problemem zmierzy się jutrzejszy ja.

#wedzenie #wedlinydomowe #domowewyroby
40741d2b-f0e1-4242-9ef2-180c2a98b3db
Pirazy

@pierdonauta_kosmolony kolego nie za gesto to miesiwo powiesiles?

pierdonauta_kosmolony

@Pirazy Trochę rozsunąłem. Ale przy 12h wędzeniu to nie będzie miało aż takiego wpływu. I tak będę je musiał przewiesić dobre kilka razy

TheLikatesy

Ja już "dochodzę i odpoczywam"

62790bce-498d-484a-9b28-de7f1b513af7
Nimaskalisto

Myślałem, że pluszowego misia wędzisz

Zaloguj się aby komentować

Ciekawostka
Rodzima kiełbasa "palcówka" i hiszpańskie chorizo to w zasadzie ta sama kiełbasa. Wystarczy odjąć przyprawy typu majeranek, cząber i zastąpić suszoną papryką (20 g/kg).

#wedzenie #wedlinydomowe #domowewyroby #domowewedliny
SuperSzturmowiec

znajomy właśnie przysłał z Hiszpani te chorizo(mi nie podchodzi) i FUET ANTARTIDA - ta to zajebista w smaku. sama bez niczego można wpierdalać

pierdonauta_kosmolony

@SuperSzturmowiec Jest trochę odmian chorizo. Często to jest coś w stylu białej kiełbasy tylko na czerwono.

Ale takie dojrzałe chorizo jest eleganckie.

Fuet to rarytas jak ktoś lubi spleśniałą kiełbasę

ZygoteNeverborn

@SuperSzturmowiec Ale chleba to weź, bez chleba się nie najesz.

Zaloguj się aby komentować

Następna