Zdjęcie w tle
pierdonauta_kosmolony

pierdonauta_kosmolony

Koneser
  • 28wpisy
  • 113komentarzy
Kiełbaska się osadza i osusza.
Pewnie jeszcze dziś uwędzę.
Tym razem będzie gatunkowo bliższa podwawelskiej.
700e545d-d6dc-476f-837f-79b35e763906
Czemu

@pierdonauta_kosmolony jedni juz byli co sprzedawali własne wyroby i chłop się przekręcił

pierdonauta_kosmolony

Był też taki co pił wodę, oddychał i też się przekręcił.

Mógłbyś elaborować?

Pouek

@pierdonauta_kosmolony zmrużyłem oczy patrząc na to zdjęcie okładki albumu i próbując odczytać nazwę zespołu trashmetalowego ale mi nie idzie.


"PUU

UWUG?"

Zaloguj się aby komentować

No i szyneczki gotowe. Jeszcze trochę odpoczną o dojdą. Tym razem wędzenie potrwało ok 20 godzin, może odrobinę więcej.

#wedliny #wedlinydomowe #domowewyroby
d1ea9a8b-a5db-4797-aeef-5227855003a3
moll

@pierdonauta_kosmolony jak ja lubię takie surowizny... Smaka narobiłeś

pierdonauta_kosmolony

Odkąd zacząłem wędzić na zimno to nie bardzo mogę się przestawić z powrotem na ciepłe. Do tego te "surowizny" są dużo trwalsze. Po 3 miesiącach wysychają na wiór a dalej są (powiedzmy) jadalne.

moll

@pierdonauta_kosmolony ja wcześniej mogłam wszystko wcinać, a po porodzie mi się przestawiło typowo na surowizny. Praktycznie nie jem bardziej przetworzonego

koszotorobur

@pierdonauta_kosmolony - zainspirowanay tym wpisem stawiam na balkonie szafę do wędzenia - ale sąsiedzi będą mi zazdrościć

Felonious_Gru

@koszotorobur są "wędzarnie" balkonowe, w sumie to polecam

koszotorobur

@Felonious_Gru - już widzę jak przychodzą i gratulują mi tych zapachów oraz dziękują za to jak w końcu ich pranie pięknie pachnie

Hoszin

Jak bym miał gdzie też bym sobie wedzarke postawił. Smacznego.

Felonious_Gru

@Hoszin za oknem, tak jak ludzie pranie suszą

Zaloguj się aby komentować

Szyneczki na zimno. Przy 12h wędzeniu przydałby się generator dymu ze ślimakiem, ale z tym problemem zmierzy się jutrzejszy ja.

#wedzenie #wedlinydomowe #domowewyroby
40741d2b-f0e1-4242-9ef2-180c2a98b3db
Pirazy

@pierdonauta_kosmolony kolego nie za gesto to miesiwo powiesiles?

pierdonauta_kosmolony

@Pirazy Trochę rozsunąłem. Ale przy 12h wędzeniu to nie będzie miało aż takiego wpływu. I tak będę je musiał przewiesić dobre kilka razy

TheLikatesy

Ja już "dochodzę i odpoczywam"

62790bce-498d-484a-9b28-de7f1b513af7
Nimaskalisto

Myślałem, że pluszowego misia wędzisz

Zaloguj się aby komentować

Ciekawostka
Rodzima kiełbasa "palcówka" i hiszpańskie chorizo to w zasadzie ta sama kiełbasa. Wystarczy odjąć przyprawy typu majeranek, cząber i zastąpić suszoną papryką (20 g/kg).

#wedzenie #wedlinydomowe #domowewyroby #domowewedliny
SuperSzturmowiec

znajomy właśnie przysłał z Hiszpani te chorizo(mi nie podchodzi) i FUET ANTARTIDA - ta to zajebista w smaku. sama bez niczego można wpierdalać

pierdonauta_kosmolony

@SuperSzturmowiec Jest trochę odmian chorizo. Często to jest coś w stylu białej kiełbasy tylko na czerwono.

Ale takie dojrzałe chorizo jest eleganckie.

Fuet to rarytas jak ktoś lubi spleśniałą kiełbasę

ZygoteNeverborn

@SuperSzturmowiec Ale chleba to weź, bez chleba się nie najesz.

Zaloguj się aby komentować

Poprzednia