Zdjęcie w tle
Grzyby

Społeczność

Grzyby

2

Prowadzeni przez Grzybny Panów pozdrawiają Cię!

@Ragnarokk może wiesz co mi wyrosło?
036095d9-543c-4f88-bef0-21db8764e0fc
ad778a9a-b7e1-450e-8a92-54b41f2d9ca8
Tego gatunku nie rozpoznaję. #grzyby
c6955810-a2d0-49ab-b975-2712f338a30b
kodyak

Wyglądają na jakie mandragory. Świeca tylko na podczas pełni i tylko tak odpowiednio zerwane dają odpowiednie wartości do czarów. Trzeba mieć dobrą mądrość lub inteligencję żeby się na nie załapać. Ty jako łotr ze scyzorykiem nie masz większych szans na czarodziejska esencję.

Zaloguj się aby komentować

Oto dzisiejsze moje znalezisko. Smardz! Tylko nie do końca wiem jaki to jest gatunek. Smardz wyniosły może? Ktoś podpowie?

Ps. po przeszukaniu internetu najbliższym trafem jest smardz wyniosły. Podobno jadalny, bardzo dobry i bardzo drogi - tylko trufle są droższe. Przyznam, że nieco kusi zebranie i spróbowanie, ale się boję. Wyrósł u mnie za płotem. Dodaję jeszcze drugie zdjęcie, na którym widać, że ten kapelusz nieco przepuszcza światło. Za grzybem worek z liśćmi, bo akurat porządki robiłem na działce.

#grzyby
aa97737e-f9bd-43ba-b605-26eecab6877b
6d1b1eab-98d6-47e2-8d76-60b5002f047a

Zaloguj się aby komentować

Obiecałem że napiszę o tym grzybie jak zacznie się fizycznie pojawiać. Zaczął się pojawiać, zatem piszę.

Smardz jadalny jest grzybem jadalnym, co może szokować przez jego nazwę, do tego bardzo smacznym i wartościowym. I może wyrosnąć u Ciebie w ogródku, jeśli masz szczęście. I ogródek. Niby jest rzadki wg wiki, ale nie jest szczególnie rzadki. Jest pod częściową ochroną, tj jeśli to dobrze rozumiem, nie można zbierać w lasach, ale można wszędzie indziej. Ale szczerze to nie wiem jak dokładnie interpretować "Wszystkie gatunki smardzów występujące w Polsce poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni". Inna rzecz, że jak wiadomo większość ludzi ma to i tak gdzieś i zbiera jak może.
Nie jest to szczególnie duży grzyb, tak na parę cm, góra 10, rośnie sobie w różnych środowiskach, a często ludziom wyrasta gdy zabierają się na gapę z korą, którą podsypują drzewa w ogrodzie. A takie można, a nawet trzeba zbierać. I sam widziałem dwa razy taki przypadek - raz pod moim blokiem, drugi raz w pracy. W mieście też jest co zbierać Rosną na wiosnę i w zasadzie nigdy poza okresem marzec-czerwiec.

Smardze moim zdaniem ciężko pomylić z czymkolwiek, choć niektórzy mają problemy z odróżnieniem od Piestrzenic (kasztanowatej - mocno trującej i olbrzymiej - jadalnej). Jak dla mnie najlepszym sposobem jest sprawdzenie, czy na kapeluszu tworzą się zamknięte "obwody" . Jak jesteś w łatwy sposób zrobić ósemkę czy inny kształt po fałdach kapelusza to jest smardz. Jak nie, to piestrzenica. Dodajmy, że pierstrzenice rosną w tej samej porze roku, więc jak masz wątpliwości - sprawdź lub skonsultuj.

#grzyby
f10e7f00-2777-4670-939a-e184a88c7f4a
ce1d0ee7-6353-48b3-9c70-6ea12abe08fa
047d5a41-744e-426b-beb0-2c083ff2d40a
d8489763-3e55-469a-9bba-eb57509a272b
Ok, słowo się rzekło, więc jazda z koksem. Choć przyznam bez bicia, że na Czubajkach słabo się wyznaję

Chyba najbardziej znanym z dzikich jadalnych grzybów z blaszkami jest Czubajka Kania. Nie tylko dlatego, że jest dość pospolita, ale też dlatego, że osiąga bardzo duże rozmiary, przez co jest czym się najeść. Zacznijmy od postaw - Kanie nie rosną raczej w gęstych lasach, preferują łąki lub skraje lasów, unika miejsc wilgotnych i kwaśnych, często rośnie przy drogach więc nawet jak się nie idzie zbierać to się ja widzi. Może mieć rozmiary do 40 cm średnicy, rośnie zaś dość standardowo w okresie letnio-jesiennym. O samym wyglądzie pisać nie będę - chyba każdy z Was widział, zdjęcia z kolejnych faz rozwoju Kani wrzucałem wcześniej ( https://www.hejto.pl/wpis/teaser-wpisu-zastanawialiscie-sie-kiedys-jak-wyglada-mloda-czubajka-kania-i-i-ja ) - co jest dość istotne, bo Kania to jeden z tych grzybów, co bardzo zmienia wygląd kiedy rośnie.

Kulinarnie chyba większość je smażone jak kotlety, ale nadaje się też do suszenia. Jeśli zebraliście w fazie jeszcze z nierozwiniętym kapeluszem, to wystarczy poczekać około dnia aż się rozwinie (czy w szklance z wodą to nie wiem - większość pisze że tak, ale spotkałem się z opinią, że to bez znaczenia, bo ona i tak w ten sposób wody nie wchłania - tutaj przydałby się ktoś z prawdziwą wiedzą, nie taki jak ja pasjonat z internetem :P). Kani nie należy jeść na surowo. Nie jada się również niesmacznego trzonu.

Rozpoznawanie Kani jest dość istotną kwestią. Bo choć pomylenie jej z Muchomorem Zielonawym (dawniej Sromotnikowym) jest raczej niemożliwe, o tyle można dość łatwo pomylić z innymi Czubajkami czy Czubajeczkami, ale także były przypadki pomylenia z Muchomorem Plamistym czy wkraczającym obecnie do Polski Sinoblaszkiem Trującym.(w Wiki jest, że nie występuje u nas, ale z tego co kojarzę to już nieaktualne). Ogólnie dla mnie najważniejszą cechą jest charakterystyczny zygzak na trzonie, który pojawia się już od wczesnej fazy rozwoju. Aby odróżnić od innych czubajek warto zwrócić uwagę też na rozmiar łat na kapeluszu. Od muchomorów (poza wszystkim innym) odróżnia ją także ruchomy pierścień na trzonie. Ogólnie jednak jak jeszcze nie zbieraliście a chcecie zacząć, to warto poczytać wcześniej. Bo choć dość łatwo jest odróżnić, to ewentualna pomyłka może nie być fajna.

#grzyby
f714f092-e689-4b94-8057-66ade023a1ec
47f2358c-af1d-4ff0-ac88-f32d9e2e6f94
77a85350-a1d2-4068-abf7-a9afd980fe7a
f6e600c4-45cf-4dc8-8d5b-4ea71394227d
e9ab9a5d-a0d1-4284-b183-a6cfca7a13f5
koszotorobur

@Ragnarokk - kania to dla mnie smak dzieciństwa

maly_ludek_lego

Niby nie można pomylić że sromotnikowym, a jak za dzieciaka oglądałem telewizję, to w wiadomościach nagminnie słyszałem że to właśnie się działo.. Jak to więc jest kolego? :)

maly_ludek_lego

2-3 razy w wakacje przez kilka lat.

Zaloguj się aby komentować

Teaser wpisu. Zastanawialiście się kiedyś jak wygląda młoda Czubajka Kania i i jak szybko rośnie do pełnego wymiaru? To już nie musicie. Poniższe 4 zdjęcia są oddalone czasowo o 2 doby. Więcej informacji o tym gatunku wkrótce

S: https://www.facebook.com/groups/322590371834452/posts/1478184322941712
#grzyby
f5094707-9fb0-4362-b62b-fb430fca2e08
be37c064-627a-4143-b1ef-0074e1d54fa4
23e3eb3b-786f-404d-ab2d-1f7424531328
76ebf17b-1165-45ae-82a0-b24a9c74586a
AdelbertVonBimberstein

@Ragnarokk brakuje ostatniej fazy rozwoju: w bułce tartej na patelni.

Zaloguj się aby komentować

Dziś o jedzeniu spaghetti, zainspirowane wpisem @myoniwy

Soplówka jeżowata jest paradoksalnym grzybem, bo jednocześnie skrajnie rzadki w przyrodzie, ale też dostępny do hodowania w domu czy kupienia gotowego przez internet. Jest to grzyb bardzo efektowny, do tego potrafi być naprawdę wielkich rozmiarów. Bardzo ceniony w kuchni azjatyckiej, uznawany też za wyjątkowo zdrowy. Rośnie przytwierdzony bokiem do drzewa, ten rodzaj upodobał sobie szczególnie martwe lub chore drzewa liściaste. Podobne grzyby, czyli pozostałe soplówki są również rzadkie i też pod ochroną - przy czym Soplówka Bukowa ma jeszcze chyba ciekawszy wygląd.

W krajach anglosaskich jest znany jako Lion's Mane, czyli Lwia Grzywa.

#grzyby
e009eb3b-7440-492d-9b72-d7dccf7f169f
69709e9e-1ead-4d40-a1e3-890ed8747233
af0b652c-9983-47d3-9dcf-c563562dfac8
0ba1642f-beac-4857-b00a-08c93e25272c
Opornik

@Ragnarokk Ciekawe ile to rzeczy potrafi być w jednym, głupim grzybie.


Grzyb leczniczy o własnościach przeciwnowotworowych, immunomodulacyjnych, nerwotonicznych i antyastmatycznych. Własności te mają wytwarzane przez nią polisacharydy, hericenony i erinacyny. Izolowane z grzybni diterpeny erinacyny A, B, C wykazują regulujące działanie na ilość neurotrofin, są stymulatorami różnicowania i wzrostu cholinergicznych neuronów przodomózgowia, których ubytek uważany jest za kluczowy w rozwoju choroby Alzheimera[14].

ErwinoRommelo

Spektakularne stworzenie, czasami mam ochote zrobic takie vivarium z grzybami bo wygladem wala na lopatki wiekszosc roslin.

Pan_Buk

@Ragnarokk Tu profesor Gryszkin mówi jak przyrządzać soplówkę i ile fajnych rzeczy ona zawiera:


https://www.youtube.com/live/VcGmK70DKfc?feature=shared&t=2810

Zaloguj się aby komentować

Czasem wrzucam tutaj o gatunkach, co grzyby przypominają, ale jednak nimi nie są. I co mi zrobicie? Wizualnie jest zbyt ładny by tak ot przejść. Szkoda tylko, że hejto ma limit zdjęć

Tak jak i wczoraj, dzisiejszy dzień sponsoruje dwuznak "Cz". I Disney+. Ale o tym za chwilę. Czuprynka Czarna jest śluzowcem, czyli bliżej mu do pierwotniaków niż grzybów. Ale wyglądem bardziej przypomina grzyby, zatem i tak wrzucam. Czuprynka rośnie w grupach malutkich kulisto-leżkowatych osobników bardzo małych rozmiarów (poniżej milimetra) osadzonych na dłuższych trzonkach (1-8mm). Występuje na próchniejącym drewnie lasów mieszanych w ciepłych miesiącach roku. Dlaczego zaś Disney? Bo jest odwrotnie jak w Netflixie. Choć śluzowiec ma słowo "Czarny" w nazwie, to posiada całe spektrum kolorów - początkowo jest biały, później różowy i czerwony, dopiero z czasem staje się czarny. Ponoć jest to najczęściej występujący śluzowiec w Polsce ale nie udało mi się tego potwierdzić w żadnym sensownym źródle.

#grzyby #sluzowce
1fd48dab-b296-4a14-ae9c-3ab57ef62973
a5fbc7df-dcf8-49b6-9152-31816a4cba11
b7e9c8e8-41fe-4979-b4b8-e7743a9af0d1
c622b1a7-268a-4184-b69d-d1824c26c7f9
1732e255-e70e-4da2-bbd1-6815e149be10
Ragnarokk

Mój komentarz do tego, że wrzucam coś co nie jest grzybem:

6f2e2c7d-2eff-42cb-bbe0-966311b52307

Zaloguj się aby komentować

Kontynuujemy content dla Grażyn po czterdziestce ( #pdk ) jako że i mnie samemu niewiele do tego wieku brakuje.

Dziś porozmawiamy chwilę o Czarku. A nawet o Czarkach. A tak dokładnie to Czareczkach. Czarki to rodzaj bardzo charakterystycznych grzybów, z których najpopularniejsze są Czarka Austriacka i Czarka Szkarłatna. Nie są to gatunki bardzo popularne, ale też nie bardzo rzadkie, w wyniku czego zdjęto z nich 10 lat temu ochronę i można je obecnie zbierać ( a jeść je można nawet na surowo). Ale dziś napiszę o Czareczce Długotrzonkowej, która jest od nich rzadsza i ciągle pod ochroną. Jest to grzyb bardzo ładny (jak i zresztą cały rodzaj) przypominający trochę mini tulipany. Rośnie w pierwszej połowie roku w sąsiedztwie zmurszałego drewna. Z racji pory roku często ukryty w zeszłorocznych liściach. W Polsce najczęściej spotykany w okolicach Wrocławia w dolinach różnych dopływów Odry - i historycznie i obecnie tam najwięcej tych znalezisk -choć pojedyncze grupy były też znajdowane w innych rejonach Polski. Ale ogólnie wiesz, że to rzadki grzyb, jeśli na Wiki masz listę miejsc gdzie w Polsce były znalezione, a na grupie do identyfikacji grzybów otrzymujesz gratulacje od adminów.

Jak na Czarki tworzą dość niewielkie osobniki (do 3-4 cm), stąd Czareczki. Albo Czarunie dla przyjaciół.

#grzyby
f1ebadc3-40e5-4e79-93cb-8f7adab741fc
cca2541c-2498-40eb-927f-d4a9b228787a
1cb30d87-cfb3-40d4-96f4-433b8f6f8a0c
ac34838a-026b-4641-9072-6f80d0f2e3a7
9ba83348-5ca9-4f56-ad1f-d0e8e61a86d0
WilczyApetyt

Ale co to za kontent dla Grażyn? Gdzie zdjęcie sałatki?!

Zaloguj się aby komentować

Tego grzyba na pewno nie raz widzieliście, bo jest to jeden z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Ale zapewne przeszliście obojętnie, bo na takie grzyby zbytnio się nie zwraca uwagi. Ot kolejny grzyb rosnący na martwym drzewie lub złamanym konarze. Nawet ładny, ale zazwyczaj nie na tyle by się zatrzymać. Choć sam ostatnio to zrobiłem i nawet zrobiłem zdjęcie

Skórnik Szorstki jest jednorocznym grzybem rosnącym w dużych skupiskach. Pojedyncze owocniki są małych i średnich rozmiarów, ale całe skupisko może być naprawdę wielkie. Jak to dość typowe, rosną dość równolegle jeden nad drugim (bądź jeden obok drugiego) tworząc taki półeczkowaty wygląd. Hymenofor jest gładki, jednak górna powierzchnia jest owłosiona, aksamitna, szorstka lub szczeciniasta - stąd zapewne nazwa. Rośnie prawie wszędzie i na całym świecie, acz niemal wyłącznie na martwych elementach drzew liściastych - często właśnie na ułamanych gałęziach leżących na ściółce. Potrafi też zamieszkać w mieszkaniach, bo czemu nie?

Nie jest jadalny, nie praktykuje się też zapobiegania jego rozprzestrzenianiu - w końcu atakuje tylko martwe drewno.

Na grzybni skórnika szorstkiego pasożytuje inny grzyb - Trzęsak Listkowaty. I szczerze nie mam teraz pewności, czy nie pisałem o tym grzybie, czy tylko chciałem kiedyś napisać

#grzyby
454bcdd5-c196-49c3-8c3e-14a91d528750
a2740ea0-fea2-4190-961c-f17f0253c889
6a9b640d-b380-4723-b099-0f7c18ef34af
ca515abb-a415-4f2f-a5ba-18169bb8473b
Filip

Dzięki za super robotę

Ktosx

Może głupie pytanie, ale czy niejadalny grzyb = trujący dla człowieka grzyb? Czy są jakieś inne kryteria?

Ragnarokk

@Ktosx 

Jest to bardzo sensowne pytanie, choć było wiele razy


Jadalny - jesz i lubisz

Niejadalny - jesz i się zastanawiasz po chuja to zrobiłeś

Trujący - jesz i spędzasz najbliższy dzień na kiblu lub tydzień w szpitalu


Oczywiście między każdym z tych pojęć jest spektrum możliwości i dyskusje - są grzyby co nie są zbadana, są takie że różni ludzi uważają inaczej, są też różne gusta smakowe.

Ktosx

Czyli jakby troche kwestia gustu… :)

Dziękuję za odpowiedź!

PanPaweuDrugi

@Ragnarokk a planujesz któregoś razu wziąć na warsztat tego jegomościa: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/%C5%81ysiczka\_lancetowata ?

Zaloguj się aby komentować

Trochę przerwy od hejto, bo trochę za bardzo wciągnąłem się w głupie i niepotrzebnie agresywne kłótnie z innymi. Ale wracam, bo grzyby same się nie dodadzą, bo widzę, że przez te kilka dni ominęła mnie spora afera i seppuku owcy

Jest teraz ciekawy okres w roku na grupie do identyfikacji grzybów. Nie ma 100 postów dziennie pod tytułem Borowik Ceglastopory czy Ponury, nie ma setek jadalnych lub nie grzybów wrzucanych przez ludzi, co zebrali coś i nie są pewni czy jeść. Teraz jest okres, że po lesie chodzą po grzyby ludzi, których to jara, a że nie ma tych "klasycznych" grzybów, jest dużo gatunków niszowych, rzadkich, takich których sam zupełnie nie jestem w stanie jeszcze rozpoznawać.

Dziś będzie o specyficznie ładnym grzybie - Chrząstkoskórniku Purpurowym. On akurat jest całkiem popularnym grzybem i u nas i na całym świecie, ale niemal nikomu nie wpadnie do głowy pytanie, czy ten grzyb jest jadalny. Odpowiadając od razu na to pytanie - chyba nie. Bo nigdzie nic nie piszą o jadalności. Jest to grzyb rosnący powszechnie w wielu środowiskach i przez cały rok, choć szczególnie w zimniejsze miesiące. Powoduje poważne choroby drzew (srebrzystość liści), a dodatkowo zdarzył się już przypadek infekcji człowieka. Jest zmorą sadowników, bo szczególnie lubi śliwy, wiśnie, jabłonie i grusze, a walka z nim polega na spryskiwaniu i wycinaniu zarażonych gałęzi. Wyrasta głównie na miejscach uszkodzonych. Najczęściej można go spotkać na powierzchni cięcia pni i pniaków

#grzyby
36674f1c-e58c-4124-845c-01130fc930a8
4ad582e4-b72f-4f39-98d7-88088aed78e0
08c82efb-378a-4a24-99cd-981abd273367
FulTun

@Ragnarokk  W szpitalu nawed rosną za łóżkiem.

d01c7edb-1e53-45ef-8497-38d960f87f60

Zaloguj się aby komentować

Wczoraj znalazłem uszaki bzowe, a od dziś na antybiotyku bo zapalenie ucha wewnętrznego. Przypadek?

#grzyby #zalesie
2eed17e4-7b75-4e8c-ad45-6523344921a1
0b6bb3c0-0bb5-463c-ba4c-5d2642013e05
GtotheG

@Ragnarokk lata sie po lesie z gola dupa, to tak sie konczy

Ragnarokk

@GtotheG To centrum Warszawy było. No dobra, nie centrum Warszawy, ale warszawskiej Pragi

GtotheG

@Ragnarokk to jeszcze gorzej

UncleFester

@Ragnarokk Żebyś nie znalazł sromotnika bezwstydnego, bo na uchu wewnętrznym się nie skończy.


https://www.medianauka.pl/biologia/grafika/grzyby/sromotnik-bezwstydny.jpg

camelowski

Widzę kolega z Warszawy. Odwiedzasz czasem Kampinos?

Ragnarokk

@camelowski Ostatnio tylko rowerowo

Zaloguj się aby komentować

Dziś malutki wpis z malutkim, lecz milutkim grzybkiem. Suchogłówka korowa ma rozmiary poniżej centymetra, rośnie gromadnie (czasem baaaaardzo gromadnie) na martwym drewnie liściastym i jest w Polsce rzadka. Wyjątkowo rośnie też na innych grzybach typu hub. Owocniki pojawiają się od lata do końca roku.

#grzyby

Jak ktoś chce więcej, dużo więcej w opracowaniu: http://kp.org.pl/pdf/pp/pdf2/ppxxv_nr%204_kudlawiec.pdf
7129da4c-3ebd-4f71-86bc-041bcb686cec
a76c53c9-7817-498b-898e-f49b009ff31b
9c793f90-5570-4bbc-ab90-5be26136142f
vredo

Pamiętajcie dzieci, wszystkie grzyby są jadalne.


Ale niektóre tylko raz.

Zaloguj się aby komentować

Kolejny wpis z cyklu kulinarnego. Dziś boczniaki w panierce ala KFC (kurczaki też były, dwie pieczenie na jednym oleju).
Przepis prosty, wyszły genialnie. Jedyną wadą jest to, że dużo sprzątania

Grzyby same lekko przyprawione sól, pieprz, jakieś oregano i trochę oliwy truflowej. Potem w ciasto typu naleśnikowego - jajka, mąka, mleko, dodałem jakiś kefir co leżał w lodówce otwarty + dodatkowe przyprawy (tutaj mocno co lubicie - można przyjebać przyprawami, ale że robiłem też dla dzieci to głównie był czosnek, imbir i wędzona papryka). I panierka z kruszonych płatków kukurydzianych wymieszanych z bułką tartą. Smażone w głębokim oleju. Pełna improwizacja, bardzo smaczne

#grzyby
16980e28-61a2-4feb-8a00-c589c63262d2
zachlapany_szczypior

@Ragnarokk biedny pieseł.

Zaloguj się aby komentować

Choć królem polskich lasów zawsze były Borowiki Szlachetne, dla mnie pierwszym grzybem jadalnym który mi przychodzi na myśl zawsze jest Podgrzyb(ek) Bruntatny. W sudeckich świerkowych lasach gdzie częściowo dorastałem ten gatunek był najbardziej zbierany. Owszem , było trochę prawdziwków, trochę maślaków, z brzozach rosły kozaki, ale to Podgrzybki Brunatne dominowały w zbiorach.

Nazwa Podgrzyb obowiązuję od paru lat i pomimo tejże jest to smaczny grzyb jadalny, rosnący szczególnie w lasach z drzewami iglastymi. Nie jest tak duży jak borowik, nie ma też charakterystycznej siateczki na trzonie. Kapelusz ma zazwyczaj ciemny i gładki, zwykle brązowy czasem wchodzy nieco w czerwień, blaszki żółte, a trzon żółto-brązowy. Jest to spory grzyb, jednak nie osiąga takich maksymalnych rozmiarów jak borowik szlachetny. Rośnie w okresie letnio-jesiennym, często w grupach.
W odróżnieniu od borowików jest trujący bez wcześniejszej obróbki termicznej.

Ciekawa jest systematyka tego grzyba. Bo przecież zawsze było od zajebania podgrzybków - zajączki, złotawe, oprószone itp itd. - ale od dekady to już tak nie działa. Podgrzyb Brunatny został wydzielony do nowego rodzaju Podgrzybów (Imleria) i jest na ten moment jedynym gatunkiem z tego rodzaju u nas rosnącym. Cytując za przyrodnicze.pl
Obecne sklasyfikowanie do nowego rodzaju Imleria było spowodowane badaniami mikroskopowymi, badaniami porównawczymi oraz badaniami filogenetycznymi. Sytuacja ta dotknęła całą rodzinę borowikowatych, których większość nazwa polskich i łacińskich jest obecnie niespójna.

S: Wiki + https://przyrodniczo.pl/grzyby/podgrzybek-podgrzyb-brunatny/

#grzyby
55e859a0-0af9-4f5a-a174-252ce3fb7f26
226ba160-92db-4902-b9f4-6c9c62fb8f39
cd9bb380-ec08-467a-bb71-2faff612dba6
300ed188-6100-40a3-96bf-31bab402f690
Atexor

@Ragnarokk ale piękny okaz, aż nóż się w kieszeni otwiera.


Nie wiedziałem, że surowy jest trujący. Kiedyś kusiło mnie spróbować prosto z ziemi tak jak jagody. Wiadomo jak mocne jest zatrucie? Bóle brzucha i wymioty?

Ragnarokk

@Atexor  Ciężko mi powiedzieć, raczej niewielkie są objawy o ile nie zje się koszyka lub nie ma zjechanego układu trawiennego

dez_

@Ragnarokk muszę przyznać że to niezłe zaskoczenie. W moich stronach rośnie tego mnóstwo - potocznie nazywa się go "czarny łepek". Jadałem wiele razy po ususzeniu (ok, na siłę można uznać że po obróbce termicznej), ale też w zalewie (spoko jako zagrycha)- w sumie też wekowany, więc i po obróbce termicznej. Nie przypuszczałbym że jest trujący.

Ragnarokk

@dez_ Trująca jest również wódka, jeśli się uprzemy, a sprzedają ją legalnie w sklepach. Nie mówiąc o nikotynie. Nikt się po tym nie przekręci czy coś, nie było chyba w historii hospitalizacji po podgrzybkach, ale możesz mieć jakieś objawy.

dez_

@Ragnarokk nie musimy się upierać, wóda jest trująca bez dwóch zdań. Żeby nie było, zweryfikowałem te informacje i faktycznie jest sporo info o tym że podgrzybek brunatny jest trujący, o czym nikt nigdy wcześniej (w moim otoczeniu) nie wspominał. Także tego, dzięki za poszerzenie wiedzy, człowiek całe życie się uczy.

Callow

W moich stronach na to mówi się śniejok, od sinej barwy po dotknięciu.

Zaloguj się aby komentować

Jako że widzę iż u nas siedzą degeneraci co jedzą nutellę z masłem to pięć słów o jednym dość istotnym elemencie grzybów - czyli jak je smażyć. Przyznam szczerze, że ostatnie pół roku zacząłem sam na to zwracać większą uwagę i efekty mnie bardzo pozytywnie zaskoczyły. Tutaj na przykładzie pieczarek

  1. Grzyby do smażenia powinny iść suche. Więc nawet jak były bardzo brudne i musiałeś umyć pod kranem - wysusz
  2. Pokrój na średniej grubości plastry. Pod żadnym pozorem nie sól
  3. Rozgrzana patelnia, średni ogień, mała ilość tłuszczu (tutaj zdania podzielone, mi pasuje jak jest minimalnie)
  4. Najważniejsze - nie zajebać patelni ilością pieczarek. Nie ma być jednej na drugiej - jedna warstwa. Jak masz więcej, smaż partiami aż zaczniesz widzieć karmelizacje
  5. Posól na koniec, jak już zdejmujesz patelni. Możesz wtedy inne rzeczy też dodać, zależnie od potrawy i gustu.

Dzięki takiemu podejściu grzyby nie zmieniają się w miekką papkę, zachowują fajny smak i teksturę.

#grzyby
167fe9f8-8d30-4add-897d-cf3492bd6f31
Xianth

@Ragnarokk piszesz najpierw o grzybach a potem o pieczarkach. Z pieczarki taki grzyb jak z czipsów sałatka warzywna. Niby rodzaj ten sam (pieczarka to grzyb a ziemniak to warzywo) ale rozumienie trochę inne.

Xianth

@Ragnarokk a co do pieczarek to dwie szkoły - twoją to złociste pieczarki, ale można jeszcze zrobić szarą, wysmarzoną tekturową papkę którą zajadało się poprzednie pokolenie.

Giban

@Ragnarokk Ja tam lubie zetrzeć, podsmażyć taką papkę scybulko, potem na bagiete, starty ser, tani ketchup...

Zaloguj się aby komentować

Szczupak, to jest król wód, tak jak lew jest król dżungli. Ale królem lasów bez wątpienia jest grzyb znany chyba każdemu - Boletus Edulis. Prawdziwek. Borowik Szlachetny. Więc teraz parę zdań o królu lasów.

Zacznijmy może od tego, że nie każdy grzyb który możecie uważać za borowika szlachetnego jest nim. Jest kilka gatunków podobnych, niekiedy bardzo. Przede wszystkim Borowik Usiatkowany (wyraźniejsza siatka na trzonie), także Borowik Sosnowy (ciemniejszy kapelusz) czy borowik ciemnobrązowy (jeszcze ciemniejszy kapelusz) są grzybami które można wziąć za klasycznego prawdziwka. Z tymi grzybami to jednak nie problem - są równie smaczne i jadalne. Gorzej z Goryczakiem Żółciowym - tego skurwysyna grzybiarze nienawidzą. O tym jak go odróżnić od borowika już pisałem, zresztą nie tylko ja ( https://www.hejto.pl/wpis/goryczak-zolciowy-vs-borowik-szlachetny-roznice-w-wygladzie-grzyby-https-youtu-b )

Druga sprawa - czy jest grzybem powszechnym. Ogólnie tak, ale niekiedy nie. Nadmierne prace leśne, koszenie lasów do zera przez grzybiarzy powodują, że miejscami robi się już rzadki. A że hodowla na większą skalę póki co jest daremna (mimo prób - nawet zaszczepiona grzybnie a 4/5 przypadków nie rodzi owocników), to ciężko by ta sytuacja się zmieniła. Można oczywiście próbować, są ludzie którym udało się wyhodować w ogródku, ale nie jest to sytuacja jak z bocznikami, że niemal zawsze się uda.

Borowiki mikoryzują z różnymi gatunkami drzew, najchętniej z świerkami, dębami i sosnami, ale potrzebują też współpracy z bakteriami, które pomagają połączyć grzybnię z korzeniami drzew. Jest to też jeden z czynników utrudniających uprawę. A zapotrzebowanie jest spore, bo rynek na borowiki jest duży. Kto z ludzi jedzących grzyby nie lubi w końcu borowika?

Borowiki można przyrządzać na wiele sposobów, można nawet na surowo. Świetny do sosów, do smażenia, jako dodatek ale też jako glówny smak dania. Dobrze nadają się do suszenia, a nawet do sproszkowania. Z mojego doświadczenia jedynym problemem w przyrządzaniu borowików to jak robisz suszone, a potem wypijasz wywar myśląc że to kawa.

No i nie ma co ukrywać, jest to archetypicznie piękny grzyb. Jak nie jest zniszczony totalnie przez ślimaki, oczywiście
#grzyby
1d97901c-9fb9-407a-8335-5de6082a6990
eb155c2c-712c-4d47-ae74-379bc766c575
a1220568-7096-4a4e-9174-75d5e31e1f2a
dsol17

@Ragnarokk kurwa Kurki i Kanie w Polsce są najpowszechniejsze - twój rzadki prawdziwek podobny do muchomora może im naskoczyć


Ale bił się jakby co nie będę. #pdk

camelowski

@dsol17 Kania to przegrzyb, potwierdzam

Jim_Morrison

Lew jest królem sawanny, królem dżungli jest tygrys.

camelowski

Dawaj coś o wrośniaku bo to ciekawy przypadek jest

Zaloguj się aby komentować

Ostatnio mocno zapracowany i trochę potrzebowałem wolnego od grzybów. Ale jest poniedziałek, chwilowo nie mam tasków, a po ciężkim weekendzie trzeba mieć trochę funu.

Dziś grzyb o pięknej nazwie i czasem także pięknym wyglądzie. Niszczyca anyżkowa jest kolejnym grzybem nadrzewnym o którym piszę, ale taka pora roku że to rodzaj grzyba co dominuje na grupach FB, skąd często czerpię motywację do pisania. Jest to relatywnie częsty grzyb w naszych lasach, którego cecha charakterystyczną jest niekoniecznie wygląd, gdyż w zależności od warunków potrafi przyjąć naprawdę różne, ale mocny anyżkowy zapach. Charakterystyczne jest to, że brzeg kapelusza jest zazwyczaj jaśniejszy jak reszta. Jak to w tych grzybach dość zwyczajne, początkowo dość miękki, ale z wiekiem twardnieje jak koledzy z hejto przy postach Jaszczompa. Powoduje brunatną zgniliznę drewna - czyli taką która powoduje że zainfekowane drewno ciemnieje.
Grzyb niejadalny, podobny do kilku innych gatunków, także innych Niszczyc. Rośnie najchętniej na świerkach, ergo u nas do znalazienia głównie na południu w górach

E: Zdjęcia Jedno szczególnie dla naszych trypofobików

#grzyby
d1f75beb-349e-4bd0-873d-183bf7b06f37
de5a72e8-57c6-4515-8f66-2d72050f0798
c2151f65-0d47-4e92-b65a-5dcf9fa15ebd
5ca1ca8c-32dd-4d81-8cdf-cc62a26fbb2c
vredo

@Ragnarokk Nie mam trypofobii ale takie obrazki jak pierwsza fotka wzbudzają we mnie pewien dyskomfort.

Ragnarokk

@vredo Celowo wrzucone jako pierwsza

vredo

@Ragnarokk Sadysto, ale nie chodzi o mnie, to mogą zobaczyć dzieci!

xd

Zaloguj się aby komentować

Galaretek kolczasty jest grzybem wyglądającym jak połączenie galaretki, zużytej gumy do żucia i ukwiału. Rośnie u nas dość powszechnie, jednak widać go głównie jak jest mokro gdyż wówczas dzięki wodzie nabiera masy. Rośnie w lasach przez cały rok, najczęściej na martwym drewnie. Jest jadalny, nawet na surowo, choć ze względów higienicznych lepiej jednak nie jeść w ten sposób. Kolor ma głównie biały, jednak czasem wchodzący w lekki róż bądź brąz, a czasem jest nawet przeźroczysty. W odróżnieniu od podobnych galaretowatych grzybów ma charakterystyczny kolczasty hymenofor

#grzyby
96ea83ab-dfaf-4581-b387-0f6b65585957
e102dae9-2425-4cb1-90fa-c74b49ccc375
f5264e8a-85cc-409c-98af-7425cb4cfb36
f973a877-9c04-415b-955c-137883a55064

Zaloguj się aby komentować

Następna