Zdjęcie w tle
Navane

Navane

Tytan
  • 112wpisy
  • 526komentarzy
Hej(t)o!,

Dziś próba uwarzenia kopii crazy mike'a. Ekstrakt wyszedł ok, zobaczymy co z tego wyjdzie. Chciałabym, żeby chociaż w 30 % był podobny ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#homebrew #piwowarstwo #domowepiwo #hobby #piwo
3f2b1c55-bd7c-4b74-85c6-5776136a29d8
Navane

Jak czytałem Twój komentarz od razu w głowie das boot U96 mi wlazło ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

#wiosna #grill #ognisko #dobrywieczor
81e9ec08-f17e-409c-9d96-6a9ad3c8ad52
cebulaZrosolu

@Navane sam robiłeś grilla? Czemu trójnóg? Nie wygodniej jeden wygięty pałąk? Pytam bo teraz będę robił palenisko i grilla i planuje zrobić na jednym pałąku, wydaje mi się to wygodniejsze

Kattephet

@Navane a mi jakiś czas temu

fb takie wspomnienie zapodało, aż sobie zapisałem już się nie mogę doczekać kolejnych odwiedzin w polszy tego lata i kolejnego grillowania

7756ed58-4757-43a4-8e2e-b35eae2a8589

Zaloguj się aby komentować

Hej(t)o,

Dziś od 6:30 warzyłem

**ŻUBROŹLAKA **(Koźlak z trawą żubrową),

** **które dopiero skończyłem zamiast parę godzin wcześniej. Oczywiście zamarzło mi przyłącze ogrodowe i nie mogłem podłączyć chłodnicy przez co tyle godzin straciłem na chłodzenie brzeczki temperaturą na dworze ;)
Mam nadzieję, że wynagrodzi mi to smakiem bo zapach był bardzo dobry. Pachniało ciastem ;)

Wyszło 23 litry w fermentorze o ekstrakcie 17 Brix

#homebrew #homebeer #domowepiwo #hobby #piwo
b06a3cfe-13ec-4a20-b2bd-0762994bb077
10696df7-4cf7-46ae-8ae4-15fbeec1ae9f
61dd62bc-1650-4222-b769-fefb4e110626
Zielczan

@Navane jak to jest możliwe, żeby burzliwa przeszła bez ani jednego bulkniecia? Balingometrem.widze, że spadło z 10 do 1, ale organoleptycznie to nie było nic widać

DuchPrzeszlosci

Może jakaś nieszczelność fermentora.

pierzak

Fermantacja pod ciśnieniem, bo widzę jakiś manometr? Co by to dawało?

Zaloguj się aby komentować

jarezz

Dawno się tak nie śmiałem... Szkoda, pomiędzy śmiechem i łapanie oddechu gorycz rzeczywistości i tego, że mimo faktu, że fillm jest satyrą to jest o moim, mojej kobiety i naszych dzieci kraju.

Kontraktor_Cywilny

@Navane Najgorsze jest to że wypowiedzi glapy to nawet przerabiać nie trzeba xD

Astaxanthin

hahahahha ale złoto XD

Zaloguj się aby komentować

Hej(t)o!

Dziś drugie podejście do fermentacji ciśnieniowej i na gar poszła Peach Ipa. Po gotowaniu wyszedł Brix 14 i 23-24 l w fermentorze. Oczywiście nie obyło się bez kłopotów (no bo to ja i zapomniałem dodać chmielu, a już schłodziłem brzeczkę do 40 stopni - w tym przepisie chmiel dopiero należało dodać na wyłączenie gotowania o czym zapomniałem

No nic, zobaczymy co z tego cuda wyjdzie. Mam nadzieję, że już przy kolejnych warkach uniknę błędów fermentacji ciśnieniowej i to ogarnę i będzie dobrze

Słody w załączniku

#homebrew #homebeer #domowepiwo #piwowarstwo #hobby
98ec83db-18ad-4d54-b44c-89f99afbfed4
e6727bd8-02aa-4305-ac91-12d5cf716bbb
ponury_mleczarz

Pozdrawiam cieplutko innego użytkownika FZ 🍻Fermentacja ciśnieniowa to zupełnie inny poziom warzenia niż wiaderko 😜

84f42500-aaba-4474-8d86-82ca2be0779a
Sielski_Chlop

Op co bombę piwną zrobił:D

rakokuc

Do złudzenia przypomina to kapliczkę pod wezwaniem św. Tomasza z Kopyru, patrona piwowarów i maratończyków.


Piorunuję.

Zaloguj się aby komentować

Hej(t)o!

Zainwestowałem w sprzęt do fermentacji ciśnieniowej i muszę powiedzieć, że czas fermentacji to kosmos. W piątek wlane do fermentora, w poniedziałek skonczona fermentacja i we wtorek mogłem już zlać do kega. Oczywiście nie obyło się bez problemów, strat w sprzecie itd ale z czasem powinno być lepiej. Niestety nie mogę na razie butelkować bo nie mam jak mocno schłodzić kega (już zafundowałem sobie prysznic z piany w garażu). Ale namówiłem, żonę na nową lodowke do domu, wiec starą w piątek zabiorę do garażu ;)

Na pierwszy strzał do tej fermentacji poszedł oatstout i jak próbowałem to czuć chyba ten "czysty profil".

W piątek też będę warzył peach ipa i zobaczymy czy też da radę.

Ogólnie wydaję mi się, że to będzie game changer. A przynajmniej na to liczę ;)

#homebrew #homebeer #piwowarstwo #domowepiwo #hobby
cdbfc24a-21cf-400a-a49d-bde24fc35971
dru_gru

Gotujesz na garach czy automat?

Dant92

Pewnie to wiesz, ale polecam nalewarke przeciwcisnieniowa. I must have to statyw do tego, mega wszystko ulatwia, az zaluje ze pierwsze butelkowania robilem bez 😄

Zaloguj się aby komentować

Ludzie na olx nie przestają zadziwiać

#heheszki #olx #humorobrazkowy
a24f01ab-4f08-4a43-a6ad-d569450c23a5
Hasti

@ Navane   W drugą stronę jest tak samo Sprzedawcy też nie przestają mnie zadziwiać.

d_kris

@Navane swoją drogą nie warto. Do szybkiego schłodzenia brzeczki wystarczy wężyk karbowany z nierdzeki za 30zł z allegro.

bucz

@Navane odpowiedzial?

Zaloguj się aby komentować

Hej(t)o!

Green Tea IPA - ekstrakt 17° Brix

Przedstawiam przepis na IPA z zieloną herbatą, którą warzyłem 25.07.2023. W tę niedzielę minął tydzień refermentacji w butelkach, piwo już się nagazowało i wyszło naprawdę ciekawe

Do warzenia używam kotła Grainfather S40 i składniki odmierzane były na 30 litrów w fermentorze. To dopiero moja 4 warka na tym sprzęcie i już wiem, że muszę zawsze celować w większą ilość bo są straty. Finalnie z przepisu na 30 litrów do fermentora poszło 27 litrów brzeczki.

Zasyp:

  • Słód pale ale Viking Malt - 5 kg
  • Słód pilzneński Viking Malt - 2 kg
  • Słód wiedeński Weyermann - 1 kg
  • Słód karmelowy pszeniczny Carawheat Weyermann - 0,5 kg
  • Słód karmelowy Carapils Weyermann - 0,5kg

Razem 9 kg

Chmiele

  • Amarillo 50 g
  • Citra 50 g

Drożdże

  • Drożdże górnej fermentacji Safale US-05 - 2 paczki

Dodatki

  • 100 g zielonej herbaty liściastej (od chińczyka w chińskim opakowaniu

Zacieranie

  • 66°C for 50 minutes

  • 72°C for 30 minutes

  • 78°C for 5 minutes

Gotowanie

Czas: 70 min

  • Amarillo + Citra (20 g + 20 g) - przez 60 min
  • Amarillo + Citra (17 g + 17 g) - przez 20 min
  • Amarillo + Citra (13 g + 13 g) - przez 5 min

Do fermentora wleciało 27 litrów brzeczki o ekstrakcie 17° Brix

Fermentacja

  • Burzliwa - 12 dni
  • Cicha - 7 dni (do cichej fermentacji dodałem 100g zielonej herbaty liściastej zalanej ok 200-300 ml wrzątku celem dezynfekcji)

Piwo odfermentowało do 4 BLG co daje około 6,9 %

Smak herbaty wyczuwalny, niestety minusem jest to że zmętniło to piwo i nie jest przez to klarowne. Nie ma to jednak wpływu na smak.

#homebrew #homebeer #domowepiwo #hobby #piwo
fee74c04-125c-4ec2-9067-a34a177fceba
Navane

Nie mogłeś tego w lipcu mi napisać? Po vo tyle trudu ;)

FoxtrotLima

@Navane zielony w temacie jestem. Lubię piwo, ale nie piję alkoholu (mniejsza o powody). Co zrobić aby uwarzyć takie piwo w wersji bezalkoholowej? Da się w ogóle w domowych warunkach?

rakokuc

@FoxtrotLima nie da się uwarzyć w domowych warunkach piwa bezalkoholowego. Można niskoalkoholowe, np. takie nazywane piwem harcerskim, są nawet do tego specjalne szczepy drożdży. Między innymi polska firma Fermentum Mobile ma/miała takie w ofercie.


Tylko nie polecam początkującym piwowarom zabierania się za takie wynalazki, bo są dość wymagające (głównie chodzi o reżim sanitarny), a smakowo pewnie będą takie sobie. Można się łatwo zniechęcić.

Navane

Z tego co wiem to nie da się w warunkach domowych zrobić bezalkoholowego. Można niskoalkoholowe. Ale szczerze to nie zagłębiałem się głęboko w temat bez alko.

Zaloguj się aby komentować

Fragment rozmowy WINI x MATEUSZ "EXEN" WODZIŃSKI - rozmowa | O tym jak w rok dostarczył 92 terenówki na front wojenny
dotyczący przepisu o rekwirowaniu terenówek na potrzeby wojny. Swoich oddawać nie będą ale my im kupujmy. 
https://youtube.com/clip/UgkxUcl_qfxK4eQIm2dA5AMB4sIhTMWu17dO
#wojna #ukraina
Ojciec_Pijo

@Navane ile terenówek tobie zarekwirowali że masz taki ból dupy?

Navane

@Ojciec_Pijo wszystkie

Spider

Wymłodniał ten Kononowicz

Krzysztof_Listonosz

@Navane ja pienie . Wyskakiwać z kasy na terenóweczki chlopaki sie ustawili hehehe

Zaloguj się aby komentować

Siemano,
Otóż Milk stout z ziarnami kakaowca z wpisu
https://www.hejto.pl/wpis/ale-bloto-dzis-na-tapet-wziety-milk-stout-do-ktorego-na-cichej-fermentacji-dodam
Wyszedł zacnie, choć myślałem, że już nic z niego nie będzie
Abv ok 4,1 % więc delikatne, akurat dla babeczek :⁠-⁠)
#homebrew #homebeer #domowepiwo #hobby #piwo
80b62f2a-2beb-435a-9c58-7f9c41d5d6d7
16f4b6fd-83f7-49ed-8320-5b8fa5c87271
Cybulion

@Navane takie idealne do porannej jajecznicy :]

Zaloguj się aby komentować

Następna