Jest lepiej ale następnym razem będzie drobna kostka plus udział zmielonego mięsa zwiększę do 50%. Niemniej można już spokojnie na plastry pokroić.
#jedzzhejto #jedzenie #gotowanie #gotujzhejto
c30e375e-fa65-4b3f-874f-d56c592cea55
Mr.Mars

@Zielonypomidor Ja tam bym jadł i nie zastanawiał sie, że coś trzeba poprawić.

JesteDiplodokie

@Zielonypomidor czy Ty przypadkiem nie pracujesz w łódzkim pogotowiu? XDD

Zielonypomidor

@JesteDiplodokie wędlina wolną od pavulonu. Co śmieszne czytałem gdzieś ostatnio art o tym, że skala morderst była tam o wiele większą i prawie nikt odpowiedzialności nie poniósł.

Zelazny_Karzel_Wasyl

@Zielonypomidor Jest nieźle, ale następnym razem ugotuj

SzwarcenegerKibordu

wygląda jak dietetyczne wafle schabowe

JesteDiplodokie

@Zielonypomidor a w tym artykule który czytałeś była informacja, że jeden z zamieszanych jest obecnie wykładowcą? XD

JesteDiplodokie

@Zielonypomidor a co ma do tego Międzynarodowy Układ Jednostek Miar?

Zielonypomidor

@JesteDiplodokie Wszystko i nic.

JesteDiplodokie

@Zielonypomidor ten tekst przypomniał mi o moim dobrym znajomym. Wyjątkowo barwna osoba xD Wiele lat temu miał z bratem firmę remontową, która nazywała się "następnym razem się uda" XDDD

Odpad_selektywny

@Zielonypomidor zacny blok Panie Pomidor!

Astro

@Zielonypomidor smacznego. Ale po pierwsze naostrz nóż. Widać jak się męczyłeś z krojeniem. Jeśli chcesz zachować kostkę dosyp żelatyny.

Po trzecie, kurde, chyba była za niska temp albo za krótko. To wyglada jak nie dopatrzone

dec3fcf3-5af2-464f-8bef-3149db3670e4
Zielonypomidor

@Astro Nie wiem czemu tak na zdjęciu wyszło, bo nie ma tego w rzeczywistości? Z żelatyna próbowałem wcześniej i nie wychodzi lity blok tylko więcej galarety. Noże już naostrzone.

Astro

@Zielonypomidor Jak chcesz lity blok to mocniej upychaj i dobę niech czeka w lodowce. Żelatyna spaja ale bez przesady.

Zielonypomidor

@Astro Tu możliwe też, że za mało mięsa dałem. Brałem kurczaka, wykrajałem piersi i trybowalem udka i tego wychodziło coś 880 g. Chyba udko czy dwa dodam i powinno wtedy mocniej sprasować.

Astro

@Zielonypomidor jak masz dwa szynkowary to możesz dać dwie sprężyny i popychacze. Sprawdzone i działa w przypadku szynkowara 1,5 kg. Wędlina jest wtedy zwarta i pięknie się kroi. Ale i tak warto potrzymać w lodowce jedną dobę.

Zielonypomidor

@Astro Było ponad 24 h. Jeden mam, ale i tak musiałem drugą kuchnie w domu zrobić by mieć miejsce na wszystkie ustrojstwa.

Astro

@Zielonypomidor No to trudno. Musisz ładować więcej

-nvm-

@Zielonypomidor przed wpakowaniem do szynkowaru to musi jakoś poleżeć/ zamarynować się? Znalazłem worki, więc mogę dzisiaj robić

Zielonypomidor

@-nvm- 1 dzień daje peklosól samą i do lodówki, drugi dzień dodaje przypraw dokładnie mieszam i do szynkowara na 24 h i dopiero wtedy parzymy. Po parzeniu studze w garnku z zimną wodą i na noc do lodówki.

-nvm-

@Zielonypomidor A parzymy tyle czasu, aż wewnątrz osiągnie 72C czy jak już osiągnie to jeszcze jakiś czas ma się parzyć?

Zielonypomidor

@-nvm- Wystarczy, że 72C i koniec. To jest temperatura do drobiu.

Hi-cube

@Zielonypomidor odnośnie żelatyny i galarety - daj w pizdu żelatyny i będzie sztywniutko. Tylko nie może być za długo i zbyt gorąco (nie pamiętam z głowy temperatury) bo potraci swoje właściwości i będzie się lać jak sraka xD

Hi-cube

@Zielonypomidor a i odnośnie temperatury jakie są wytyczne. 72° w centrum przez minimum 3-5 minut, a nie że podskoczy do 72° i fajrant. Powyżej 75-78° przez 30 sekund. Wartości z głowy i mogłem coś pokielbasic

Zielonypomidor

@Hi-cube Dodawałem już i średni efekt, szukałem literatury o żelatynie ale wkurwia mnie, że jak kupuję w 1 kg opakowaniach to zero info o temperaturach. I tak już zmieniłem żelatynę na co najmniej Bloom 240. Tu u mnie to myślę raczej, że za mało zapakowałem i sprężyna zbyt mały nacisk dawała.

Zielonypomidor

@Hi-cube Tak masz rację, tylko ja pod koniec parzenia schodzę do 76-80 temp. wody więc dość długo się ogrzewa chyba raczej jest bezpiecznie.

Zaloguj się aby komentować