Zdjęcie w tle
Bojówka Piekarska

Społeczność

Bojówka Piekarska

97

Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.

Pieczywo pełnoziarniste a zakwas


Pieczywo pełnoziarniste zawiera kwas fitynowy - występujący w osłonce zboża - który w jelicie wiąże się z metalami, takimi jak żelazo, selen, magnez czy cynk, uniemożliwiając ich wchłanianie. Zatem paradoksalnie, mimo tego, że pełnoziarniste pieczywo jest bogate w te pierwiastki - to nie zostaną one przyswojone przez organizm.


Rozwiązaniem tej sytuacji jest zakwaszanie pieczywa poprzez fermentację na naturalnym zakwasie. Bakterie octowo-mlekowe występujące w zakwasie niszczą kwas fitynowy, zwiększając tym samym biodostępność zawartych w osłonce ziarna mikroelementów. Dodatkowo, jako produkt rozkładu kwasu fitynowego powstaje inozytol - cenny składnik odżywczy. Zatem chleb na zakwasie jest zdrowszy nie dlatego, że "bo to tradycyjna metoda, a kiedyś wszystko było lepsze", tylko rzeczywiście znane są mechanizmy odpowiadające za to, dlaczego jest zdrowszy. Chleb na zakwasie jest de facto kolejną kiszonką - oprócz kapusty, ogórków, różnych innych potraw kiszonych typu kimchi.


Pamiętajcie - chleb, zwłaszcza razowy, pełnoziarnisty - najlepiej na zakwasie, ewentualnie jedzony z czymś kwaśnym.


Wiele piekarni oszukuje, dodając nieaktywny biologicznie zakwas do składu pieczywa, który w takim pieczywie jest tylko dodatkiem smakowym. Taki chleb można poznać po drożdżach w składzie - drożdże są aktywnym składnikiem powodującym wzrost pieczywa, ale nie mają zdolności rozkładania kwasu fitynowego - zatem wartości odżywcze (poza kaloriami) ma w dużej mierze tylko na papierze.


#bojowkapiekarska #dieta #ciekawostki

l__p

@GazelkaFarelka a to ci ciekawostka, piorunik!

Fly_agaric

Co własne, to własne - wiadomix.

Jak biorę te włókniste/ziarniste, to bardziej z myślą o błonniku, bo jednak biały chleb na zakwasie zatwardza. Jak się robi samemu, pod siebie, to nie ma takich dylematów i nie ma żadnych kompromisów. No ale, jak ze wszystkim co poprawia jakość naszego życia, trzeba poświęcić czas.

sireplama

@GazelkaFarelka miałem spięcie dzisiaj z kumpela w pracy. Dla mnie zakwas = bakterie mlekowe i octowe (chociaż oczywiście pojawiają się też dzikie drożdże), ona twierdzi, że też i drożdże, a nawet dodaje się specjalnie drożdże!


Kto się myli?!

Zaloguj się aby komentować

LeniwaPanda

@ErwinoRommelo 

<Erwino Bebek Fanclub here>

Zaloguj się aby komentować

Z_buta_za_horyzont

Akurat potrzebuję dwie do jajecznicy .

Zaloguj się aby komentować

parabole

@GazelkaFarelka Że też jeszcze nikt...


Ale to Ty dzwonisz!

Yes_Man

@GazelkaFarelka podziel się

Tomekku

@GazelkaFarelka o ty wredna. Mogę Ci podać adres i mi wyślesz?

Zaloguj się aby komentować

dolitd

Zaproś, to obalimy ten rum w godzinę.

Felonious_Gru

@GazelkaFarelka rum i gin to jedyne alkohole, ktore da się pić xD

Hajt

Jaka piękna księga przepisów 😍

Zaloguj się aby komentować

Dzisiaj dałam 20% mąki żytniej razowej. Wyrósł dobrze i dużo mocniej zbrązowiał. Wygląda na to, ze mąka żytnia razowa jest dobrą pożywką dla zakwasu. Następnym razem spróbuję podbić do 30%.


Hydratacja została 80% a bochenek nie stracił na kształcie.


#bojowkapiekarska #365chlebowgazelki

202fa796-6f6b-46d8-bf8c-2fc397cea1fa
Enzo

Wygląda dobrze a zamiast pszennej polecam orkiszową

bartek555

Bezglutenowe lepsze wychodza

Zaloguj się aby komentować

vredo

@ErwinoRommelo Jak Ty przypierdolisz bochenka to nie ma c⁎⁎ja we wsi :*

Yes_Man

@ErwinoRommelo nie masz serca, właśnie zgłodniałem

Umypaszka

@ErwinoRommelo smaruj!

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Nikt nie pytał, więc wrzucam jeszcze gorące chlebki ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ostatnio niestety mi nie wyrastają zbyt mocno w piekarniku, zamiast ucha jest bardziej blizna xD
Póki co znalazłem jeden powód - zakwas. Wyciągałem ostatnio z lodówki na noc zakwas, dokarmiałem i rano z niego piekłem i chyba nie był jeszcze gotowy. Teraz dokarmiłem go 1:1 i dopiero dokarmiłem znowu jak wyrósł przez co był mniej ospały, lepszy.

Teraz chleby mocniej wyrosły, ale mimo wszystko nie dostaję tak wyrośniętych jak dawniej. Ktoś ma jakieś porady? Wrzucę później przekrój w komentarzu, bo też sporo mówi. Miłego!

#bojowkapiekarska #chlebypingwina 

b0a9e8f8-ea9b-4106-93f6-a4a4c06a5b41
radziol

@pingWIN pierwsza myśl to niższe temperatury. Jak nie grzejesz na 25 stopni w domu, to niektóre czasy między latem a zimą mogą sie różnić nawet dwukrortnie

GazelkaFarelka

@pingWIN Tak jak @radziol pisze, różnica między zimą a latem to kilka godzin fermenacji - choć sądząc po kolorze, tu nic im nie brakuje. Może za słabo ciachnięte? Za mało pary w piekarniku? Inna partia mąki i trzeba dać więcej wody? Czasami w spiżarce potrafi wyschnąć mąka i być inna w pracy niż dwa miesiące wcześniej.

bori

@pingWIN Bardzo eleganckie wypieki, lepiej jak w piekarni

Zaloguj się aby komentować

Ej, mam za⁎⁎⁎⁎sty przepis na fit niskowęglowodanowe, bezcukrowe pieczywo z twarogu, z minimalną ilością mąki - jedyny minus to tylko to, że trzeba dodać dużo wiecej mąki i trochę cukru zeby wyszło


@bartek555 @Yes_Man


Miałam serek wiejski wysokobialkowy do wyjebania bo nie da się tego jeść (jeden zmęczyłamna śniadanie), więc dałam 200g w zamian za twaróg. Mąki weszło prawie 200g zanim uznałam konsystencję za wystarczającą. Do tego 5g cukru, żeby drożdże miały co jeść. I 3g soli, zeby miało jakis smak.


Po dodaniu serka wiejskiego od razu poczułam, gdzie jeszcze jest kolejny błąd w tym przepisie - był zimny prosto z lodówki, a składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową. Więc poszło na prawie godzinę obok kominka.


Po uformowaniu bułek idzie na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.


Słowem c⁎⁎j nie przepis, kompletnie bez sensu - chyba ze miały wyjść placki, to może tak. Ale to wtedy i tak lepiej na patelnię albo gofrownicę wrzucić. I dać proszek do pieczenia jako spulchniacz, a nie drożdże - bo proszek do pieczenia nie wymaga cukrów do działania spulchniającego.


Makro finalnego wypieku wyszło niewiele lepsze jak drożdżówki z marketu więc:


TLDR: kupcie sobie drożdżówkę i nie zawracajcie d⁎⁎y tym wynalazkiem


albo bułkę i nałóżcie na nią twarogu


smakuje jak bułka z twarogiem - a jak ma smakować coś, co jest w połowie bułką a w połowie twarogiem


#bojowkapiekarska #365danztwarogu

70998cc9-5069-4bbd-91d7-dc70b5de5301
2c561d6b-de9f-498f-bcc1-d0893ae23dce
db8a22ed-09f5-49a5-80cb-36793e95f013
0fb25ffa-4317-47c1-9d2d-e9d6d3ae6e41
Statyczny_Stefek

@GazelkaFarelka posmaruj grubo keczupem i zjedzie.

emdet

@GazelkaFarelka te ziarenka serka wiejskiego po przekrojeniu xDDD
piękne

inspektom

Drożdże nie wymagają dodatku cukru żeby działać. Amylazy z mąki rozkładają skrobie na proste cukry żeby drożdże mogły się nawpierdalac i pierdziec

Zaloguj się aby komentować

@bartek555 właśnie wjechały do piekarnika.

Wstępne uwagi: użyłem mąki orkiszowej 500 i cukru. Na dzień dobry i wg mnie ilość mąki w przepisie jest za mała - mi wyszło ciasto jak na naleśniki. Nawet na pancakes robię gęstsze. Dodałem jeszcze 25 gramów mąki. Ogólnie to ciasto rozlało mi się na blasze, średnio to widzę xD

#gotowanie #jedzenie #słowotwaroże

5689918c-03fc-45c0-ac80-b1da0862d47b
Yes_Man userbar
bartek555

Jeszcze gorsze niz moje xD

emdet

@Yes_Man co to za dziwne zawody ostatnio ( ͡° ͜ʖ ͡°)

GazelkaFarelka

@Yes_Man @bartek555 Ogólnie zwykła mąka przyjmuje 60% swojej masy wody, żeby była "bułeczka" a nie rozplynieta sraka.


Tutaj w tym przepisie macie prawie 80 g wody z jajek plus jeszcze dochodzi wilgoć z twarogu, a mąki raptem 50 g. Ten przepis jest zjebany i nie ma prawa się udać, chyba ze dokładnie takie placki mają wyjść, to tak.


Nie wspominając ze nie ma w nim choćby grama soli. Ktoś wymyśla jakieś gówno i wrzuca do internetów.


Jakby z twarogu sie piekło bułki a z mąki serniki, to mielibyście w sklepach bułki z twarogu i serniki z mąki, a jednak z jakiegoś powodu jest na odwrót, ciekawe czemu.

Zaloguj się aby komentować

Zmieszane resztki jogurtu naturalnego, masła, i mąki żytniej; uzupełnione mąką pszenną, wodą, szczyptą sproszkowanego słodu i drożdżami. Wyrastanie, aż wyrosło; pieczenie, aż się upiekło. Posypalem mieszanką sezamu do bajgli.

#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp

1b3113ff-caa1-4d7c-b975-f3b30282c816
Rozpierpapierduchacz

Wyrastanie, aż wyrosło

@l__p a widzisz, tu bywają problemy XD

Alawar

@l__p C⁎⁎j z chlebem. Aż tak Cię jarają tatuaże?

conradowl

A ja uważam, że spoko tatuaże. Sam lubię, mam dwa nie za duże. Więcej raczej nie chcę, ale dla mnie spoko. Widać, że masz jakieś i to nie byle gówno tyle coś z sensem i kolorowe.

Jeden chce, inny nie chce - ważne by były artystyczne, a nie np. łapa na czarno czy oklepane byle co.

Zaloguj się aby komentować

Oszaleję.

Od godziny szukam jak zrobić wafle. Znalazłem żelazka, maszyny przemysłowe, wafelki do lodów, pierdyliard przepisów na kremy od matki, żony czy kochanki.

Jak zrobić same wafle? Mąka, olej, emulgator (więc pewnie i woda), spulchniacz i sól - to jest lista składników. Jak z tego zrobić taki wafelek andrutowy? Wymieszać, wlać na żelazko i fajrant?


#pieczzhejto #gotowanie #bojowkapiekarska

plemnik_w_piwie

@tptak też kiedyś szukałem, nikt nie chce w necie tego zdradzić, oprócz tego ludzie...

koszotorobur

@tptak - w warunkach domowych emulgatorem jest żółtko jaja.

koszotorobur

@tptak - chodzi Ci o cienkie płaskie andruty czy kratkowane wafle tortowe?

tptak

@koszotorobur kratkowane tortowe

koszotorobur

@tptak


Składniki

- 200 g mąki pszennej

- 2 jajka

- 150 ml mleka

- 100 ml oleju roślinnego

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- Szczypta soli

- Aromat waniliowy do smaku


Przygotowanie

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.

W osobnym naczyniu ubij jajka (można z łyżeczką cukru).

Do suchych składników dodaj mleko, olej oraz aromat, a następnie dokładnie wymieszaj.

Do uzyskanej gładkiej masy stopniowo dodawaj ubite jajka, delikatnie mieszając by nie uciekło zbyt dużo powietrza.

Tak przygotowaną masę piecz do uzyskania lekko złotawego koloru w specjalnej kratkowanej gofrownicy.

Zaloguj się aby komentować

Chlebek bananowy z mąki razowej żytniej i erytrytol zamiast cukru. Mogę spokojnie skrócić czas pieczenia do 60 minut będzie mniej przypieczony. Zdrowa pychotka

#jedzenie #bojowkapiekarska

8386c011-775a-4b23-aab4-245f3c586923
7fab1166-07a6-49c9-997f-03cc767d575c
Yes_Man userbar

Zaloguj się aby komentować

pingWIN

@ErwinoRommelo o cholerka! Przypomniałeś mi, że zakwasu nie nakarmiłem, dzięki... A Twój chlebek zacny jak zawsze!

LeniwaPanda

@ErwinoRommelo Patrzcie go. Michał Anioł piekarnictwa. Chlebek zacny. Na piętki to pannice możesz podrywać

ErwinoRommelo

@LeniwaPanda ty mi lepiej przypomnij jutro o wpisie na #kacikmelomana bo znowy bedzie godzine przed zamknieciem jak tak dalej pojdzie xd

LeniwaPanda

@ErwinoRommelo XD nie ważne kiedy, ważne żeby było

efceka

@ErwinoRommelo Wygląda jak 200 złotych

Zaloguj się aby komentować

ErwinoRommelo

Biala jak europa w 39 dej jej cos w tym piekarniku posiedziec

Zaloguj się aby komentować

darkonnen

aleś mi smaka narobił. tez swojego upiekę

Zaloguj się aby komentować

Neq

@l__p wygląda jak wielka ryba połykająca coś z tafli wody

Pawelvk

I jak? Czy jest równie dobry jak wygląda?

l__p

@Pawelvk melduje, że jest przepyszny 😋

Pawelvk

@l__p to wspaniałe wieści, to życzę kolejnych pięknych wypieków

Zaloguj się aby komentować

NiebieskiSzpadelNihilizmu

@l__p myślisz że powstrzyma to nas przed zjedzeniem ich?

ErwinoRommelo

my sie tymi niewypalami zajmiemy spokojna twoja rozczochrana ...

Zaloguj się aby komentować

skorpion

@ErwinoRommelo tak, bebech Ci buczy. weź to zjedz i daj nam spokój na odległość

ErwinoRommelo

@Umypaszka xdd nie, w sensie widzialem ulamki

Umypaszka

@ErwinoRommelo obejrzyj całe fajne bardzo w paryżu i ziomeczki kucharze potwierdzali że realistyczne

Half_NEET_Half_Amazing

kurde jak taki okaz mógł mnie ominąć

Zaloguj się aby komentować

Następna