Dzień dobry chlebowym świrom


Chcę zacząć piec chleby na zakwasie i tu się rodzą pytania.


  1. Czy warto robić własny zakwas czy lepiej kupić gotowy na sprawdzonej aukcji czy też piekarni lokalnej? Mam jedną sprawdzoną piekarnię, z której lubię czasem kupić chleb, ale nie jestem pewien czy sprzedają i o jaki zakwas zapytać.

  2. No właśnie, jaki zakwas zrobić/kupić? Chcę robić głównie chleby pszenne, bo takie są dla mnie akurat najzdrowsze i je zwyczajnie lubię i rodzi się pytanie czy w takim wypadku robić zakwas żytni czy pszenny? A może połączenie z obu tych mąk? Widziałem zakwasy na mąkach 2000, 720, itd. i już trochę zgłupiałem co jest najlepsze. Podobno wyłącznie pszenne są trudniejsze, a być może upiekłbym mamie czasem jakiś ciemniejszy czy z ziarnami, więc pewnie wtedy taki żytni sprawdzi się lepiej, ale mimo wszystko to 90%+ będzie typowo pszenne lub z małą domieszką innej mąki.

  3. Wiem, że mąki z większą zawartością białka są lepsze, ale czy jakość mąki do zakwasu również ma duże znaczenie? Są jakieś sprawdzone tańsze mąki pszenne ze sklepów typu biedronka już do wypieku? Jakiego numeru szukać przy typie?

  4. Mam robot planetarny, ale mam też wypiekacz do chleba z tefala z jednym mieszadłem i się zastanawiałem czy może w nim da się prościej robić chleb na zakwasie, gdy nie chcę kombinować za dużo z piekarnikiem itd? Powiedzmy w weekend bym robił w piekarniku ambitniejszy, a w tygodniu jakiś szybszy w wypiekaczu. Macie sprawdzone przepisy do takiej maszyny czy lepiej zrezygnować z niej i tam robić drożdżowe proste chleby tylko?


Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdro


#bojowkapiekarska

55bd8fb1-0930-4e6f-b4aa-c02f76ff88c1

Komentarze (6)

PlatynowyBazant20

Kiedyś próbowałem robić zakwas, ale potrzeba do tego systematyczności na jaką mnie nie stać

Yes_Man

@PlatynowyBazant20 tylko 5 dni, potem już z górki

GazelkaFarelka

@pingWIN Czy własny zakwas? Może wyjdzie, może nie, mi się dwa razy udało a potem trzy razy nie udało. Myślę, że na start można kupić albo dostać od kogoś.


Czy pszenny czy żytni? Żytni jest bardziej uniwersalny bo upieczesz na nim i pszenny i żytni. Ludzie pieką na tym i na tym i wychodzi równie dobrze.


Z pszennej polskiej mąki najlepszy jest Ciechanowiec 750 chlebowa. Można kombinować z włoskimi mąkami ale są dużo droższe, moim zdaniem gra niewarta świeczki jak pieczesz chleb dla siebie a nie na Instagrama.


Każda mąka inaczej wchłania wodę, więc tutaj jest najważniejszy parametr, żeby ciasto było w sam raz, nie za rzadkie, nie za gęste.


Nie wiem jak dokładnie działa ta maszyna, ale wydaje mi się że w niej czas wyrastania będzie za krótki, chleb na zakwasie fermentuje i rośnie ok. 5 godzin.

pingWIN

@GazelkaFarelka ok, dzięki! Może spróbuję zrobić sam, a jak nie wyjdzie to kupię najwyżej. Co do wypiekacza to pewnie tak, dlatego myślałem o czymś uproszczonym. Tyle na pewno nie ma przerwy, ale można zastopować i samemu w ten sposób wydłużyć czas lub ewentualnie włączyć program pizzy gdzie rozmiesza ciasto i ustawić, żeby za te 5h powiedzmy zaczął normalny program wypiekania chleba, wtedy pewnie efekt byłby najlepszy. Będę najwyżej eksperymentował jak już ten zaczyn się uda

GazelkaFarelka

@pingWIN Do nastawiania zakwasu wybierz mąkę "bio", z tymi zwykłymi to różnie. Posypią gdzieś zboże środkami grzybobójczymi i już nie będzie na łusce tyle mikroorganizmów, żeby coś z tego wyhodować.


Co do samej techniki pieczenia, to nie kombinuj z jakimś urządzeniem, tylko trzymaj się sprawdzonych procedur, bo generalnie to nie jest jakieś proste jak pieczenie na drożdżach i trzeba trochę potrenować, żeby opanować fermentację. Nie ma tu sztywnych składników ani czasów, bardzo dużo zależy od zakwasu, mąki, temperatury w domu i tak dalej. WIęc jak weźmiesz przepis, gdzie ktoś pisze że masz fermentować 5 godzin, to niekoniecznie u ciebie się to sprawdzi, bo możesz mieć słabszy zakwas. Trzeba zaglądać co chwilę, wąchać, składać, patrzeć ile urosło. Tak samo mąka, do jednej dasz więcej wody a do innej taka sama ilość wody spowoduje zbyt rzadkie ciasto. Nawet ta sama mąka, ale z innych partii może być bardziej lub mniej wysuszona i już tutaj też będzie różnica.


Polecam ci ten filmik oraz ogólnie kanał tego kolesia.

https://www.youtube.com/watch?v=msqU-ylXWUs

pingWIN

@GazelkaFarelka ok, a 960 żytnia też będzie git? Czasem widziałem nawet na 720 robili, ale głównie 2000

Zaloguj się aby komentować