Zdjęcie w tle
megawonsz9

megawonsz9

Gwiazdor
  • 11wpisy
  • 209komentarzy
Pośredników nieruchomości już do reszty pojebało.
Ogłoszenie z mapką narysowaną w paincie żeby nikt przypadkiem nie wiedział czy działka spełnia jakiekolwiek wymagania zanim zmarnuje czas na telefon xD

https://www.otodom.pl/pl/oferta/dzialka-w-polczynie-swietna-inwestycja-ID4fzxP

#nieruchomosci
4527aaa5-a76d-4b1b-8b70-dcc23173d943
jestem_na_dworzu

@megawonsz9 Puck i od razu wiadomo, że nie warto xD

Glonojad

Frajernia, jebać to prądem zaraz po starych babach

Zaloguj się aby komentować

Pytanie do znawców tematu.
Koalicja opozycyjna nie ma już szans przekroczyć progu 3/5 mandatów, co za tym idzie nie będzie mogła odrzucić weta prezydenta.
Istnieje jakiś mechanizm który uniemożliwi Dudzie zablokowanie każdej nie-pisowskiej ustawy przez najbliższe 2 lata?

Dla uproszczenia obliczeń przyjmijmy pi=3 i godność=0

#wybory
a2ae1917-5c18-4c5d-8c68-2c222eefec50
MiernyMirek

@megawonsz9 ja to kompletnie niedowierzam ZSL, oni będą w opozycji póki nie dostaną konkretnej oferty.


No po prostu widziałem w ich wykonaniu zbyt wiele.

Wyrocznia

Istnieje jakiś mechanizm który uniemożliwi Dudzie zablokowanie każdej nie-pisowskiej ustawy przez najbliższe 2 lata?


@megawonsz9 tak, Trybunał Stanu za otwarte przeciwstawianie się Konstytucji RP.

LondoMollari

@Wyrocznia Do Trybunału Stanu dla prezydenta też im niestety nie starczy głosów.


[edit]: Potrzeba do tego 2/3 Zgromadzenia Narodowego (tj sejm + senat), czyli 374 głosów. W sejmie + senacie będzie dla opozycji w sumie 300 z groszami.

dzangyl

@megawonsz9 tak, kolejne wybory na wiosnę

Zaloguj się aby komentować

Hej hejterzy, poleci ktoś bank pod konto firmowe dla JDG?
Główne kryterium wg którego wybieram to możliwość załatwienia wszystkich spraw przez internet, najlepiej z apki na telefonie.
#banki #b2b #jdg #dzialalnoscgospodarcza #programowanie
DirtDiver

Alior, mBank stanowczo odradzam.

Takumi

@DirtDiver Dlaczego? Mam mBank i nie mam się do czego przyczepić.

DirtDiver

@Takumi Na sam początek opłata za przelew, co jest ponurym żartem. Brak placówek jest też uciążliwy, no i z czasów wykopu nie pamiętam żadnego innego banku, który pojawiałby się tak często w kontekście kurwicy klienta.


No i takie problemiki bieżące...

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-agencja-moody-s-obnizyla-rating-mbanku-w-tle-opinia-rzecznik,nId,6675933


A w Aliorze będą zwykłym szarym frilanserkiem łączącym JDG z połową etatu. mam prawie private banking. Jak muszę coś załatwić to idę sobie do roomu opiekuna w placówce, omijając kolejeczkę i "tak proszę Pana, oczywiście proszę Pana, kredycik załatwimy elegancki, może wód.. wody się Pan napije?"

kwahu666

Nest chyba spełnia Twoje wymogi. Mam u nich konto prywatne i firmowe i zero problemów.

Zaloguj się aby komentować

Hej terzy, będę potrzebował kilku zasilaczy 230V AC -> 12V DC (z obudową i zarobionym kablem z wtyczką sieciową). Polecicie coś co jest bezgłośnie pod obciążeniem i nie spali mi chałupy? Oczywiście rozchodzi się o niską cenę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Podpięte będą PWM + wiatraki 12V.
#elektronika #majsterkowanie #zasilacze
megawonsz9

@jason_Stafford @Mirxar

Przepraszam, trochę nieprecyzyjnie zadałem pytanie :D. Chodzi mi o zasilacze sieciowe już z zarobionym kablem pod wtyczkę sieciową.

Jason_Stafford

@megawonsz9 a to nie wiem.


BTW czemu 12V? Przy 24V mniejszy prąd masz.

megawonsz9

@Jason_Stafford Odbiornik 12V

kkdawid

Jak chciałem bardzo po taniości to kupowałem zasilacze LED 12V 3a/5a w cenach 10/15 zł za sztukę, tylko ucinałem wtyczkę i lutowałem swoją

megawonsz9

@kkdawid wybacz, hejto lipnie pokazuje powiadomienia o tym że ktoś odpisał

Możesz powiedzieć jaki dokładnie model? Jeden chińczyk piszczy a drugi nie.

Zaloguj się aby komentować

Było trochę pytań do ostatniego chleba https://www.hejto.pl/wpis/widzialem-ze-zalegli-sie-chlebiarze-to-wrzuce-i-swoj-z-dzisiaj-bojowkapiekarska- , odpowiadam w osobnym poście co by nie zginęło w komentarzach i było dla potomnych.
Mąki z młyna Żabczyńscy (ToTa)
Zakwas żytni razowy, karmiony już z 2 lata.
Skład:
330g woda
170g zakwas żytni
370g orkiszowa 650
150g orkiszowa 2000
3g sól
Wyrób:
Mieszam mikserem Gosia aż spodoba mi się struktura, mieszamy tak żeby ciasto się nie rozrywało tylko zawijało.
3 godziny rośnięcia
3x przekładanie co 30 min
do koszyka na dno otręby i mak
na boki mak i otręby
na wierzch jeszcze mąka żeby się łaskawie nie przykleił
noc w lodówce w koszyku
rano 2h poza lodówką
Wypiek:
żeliwna brytfanna rozgrzewała się do 250 razem z piekarnikiem na normalnych grzałkach góra dół + 20 minut
Jebs chleb do brytfanny i szybko naciąć żyletką
210 stopni 40 minut
190 stopni 20 minut
cały czas zakryte
W piekarniku luzem robiłbym na blaszce i 2 kubkami wody obok, też wyjdzie. Wtedy maks temperatura 210 stopni i też bez termoobiegu.
@Hejto_nie_dziala do gazowego kup se termometr za 7 zł i będzie git.
Inne:
Zakwasu suszonego ze sklepu nie próbowałem ale podejrzewam, że do zaczynu nie będzie się nadawał od ręki, raczej cały dzień czekania.
Wypiekacz z lidla i podobne nadają się tylko do bardzo elastycznych ciast drożdżowych, do porządnego chleba raczej niet.
Nie dodaję oleju, cokolwiek co izoluje ciasto od siebie przeszkadza w tworzeniu siatki glutenowej.
W chlebach foremkowych śmiało ale jeżeli chcecie piec wolnostojący to się rozleje.
Prosty przepis na zakwas do wziąć słoik i codziennie dodawać 3 łyżki mąki żytniej razowej + 3 łyżki wody, jak zacznie rosnąc to jest zakwas.
Dużo zakwasu ale większość czasu rośnie w lodówce, nie wychodzi mocno kwaśny. Im ciasto bardziej razowe tym wolniej rośnie i wolniej kwaśnieje.
Posmarowałem masłem
Mieszam różne mąki dlatego że oprócz typu różnią się też grubością przemiału, zawartością śruty itd.
Teraz tak wyszlo że dałem 2 różne orkiszowe bo robiłem z resztek
wołam pytających
@Goldie @Skalniak18 @Hejto_nie_dziala @kaisog @ReInspire @GrindFaterAnona @Pjorun 
#chleb #chlebcontent #bojowkapiekarska #gotujzhejto
9b35b539-8292-4d5e-b954-b6a8041a3284
Pjorun

Prosty przepis na zakwas do wziąć słoik i codziennie dodawać 3 łyżki mąki żytniej razowej + 3 łyżki wody, jak zacznie rosnąc to jest zakwas.


Wybacz ale to jest tak nieprecyzyjne i złe że muszę zareagować. Po 1 nie na łyżki tylko na wagę! Tu trzeba jednak precyzji, a nie na oko. Nadmiar zakwasu TRZEBA albo wyrzucać do kosza (na pewno na początku) albo przerabiać na żurek czy coś innego. Jeżeli będziecie dodawać tylko zakwas nie usuwając go (tak by zawsze była proporcja 11) to zagłodzicie zakwas i dostaniecie naleśnik, a nie chleb. Pomyślcie, 1 chleb i 1 woda na 1 chłopa - naje się i będzie szczęśliwy. 1 chleb i 1 woda na 5 chłopa? Zagłodzą się.


Entry level to zawsze proporcje 11, np 20g zakwasu, 20g wody i 20g mąki typ 2000 (więcej "syfu" i więcej bakterii które robią zakwas). Z tego jest 60g zakwasu, na kolejny dzień WYWALAMY 40g aby znowu było 20g i dodajemy 20g wody i mąki. Gramy dopasowujemy do tego jak dużo chcemy zakwasu używać. Jak zakwas jest mocny, to można użyć 40g do chleba, 20g do lodówki i przed nastepnym pieczeniem go dokarmić - co by zminimalizować odpad.


A potem jak się ma doświadczenie to można się bawić, więcej wody (21) i miec mokry 'bakteryjny' zakwas, albo wiecej mąki (12) i dostać bardziej drożdżowy zakwas. Proporcje można wtedy sobie modyfikować do smaku, ale nie wolno zagłodzić zakwasu. Nie można do 200g zakwasu dorzucić tylko 30g mąki bo to zdechnie z głodu - bakterie muszą mieć co jeść. Jak zacznie wam zakwas walić winem/octem to znaczy że go głodzicie. Zakwas ma pachnieć delikatnie, jogurtowo troszkę i ma to być przyjemny zapach. A nie walić żulem spod biedronki.


Zdrowy zakwas podwaja swoją objętość w ciągu ~4h w optymalnej temperaturze - 25-27°C. Wtedy dorzucamy go do chleba.


Reszta rad kolegi to personalna kwestia, która jest w porządku dla niego i jemu smakuje. Jak zrobicie z tego przepisu i wam nie podejdzie to nie zrażać się tylko zmienić przepis - mniej/więcej zakwasu/wody/soli


Sposobów na wyrabianie też jest tyle ile jest piekarzy. Ja zamiast przekładać rozciągam ciasto jak płachtę na cały blat wtedy fajnie widzę czy gluten jest git - jak ciasto jest cienkie, że widzę blat i się nie rozrywa to jestem w domu. Ale to wszystko wedle potrzeb, możecie nawet ciągnikiem po polu ciągnąć ciasto jak tylko da wam to dobrą siatkę glutenową.

Zaloguj się aby komentować

Widziałem że zalęgli się chlebiarze to wrzucę i swój z dzisiaj
330 woda
170 zakwas żytni
370 orkiszowa 650
150 orkiszowa 2000
#bojowkapiekarska #chleb #chlebcontent
be80ad49-1121-4d03-aad8-44727fd3494b
8135dac3-035e-452b-9f50-7ef4cf4889e8
BarryC

fiku miku hlep w suoiku

ad83a417-0ff3-4d7c-9656-f3c64cd6daac
Eldon.Tyrell

@megawonsz9

Należy i nad tym się zastanawiać, że i w zjawiskach wtórnych tworów natury jest coś miłego i pociągającego. Np. gdy się chleb piecze, otrzymuje pewne pęknięcia. Te więc pęknięcia, jakkolwiek istnieją przecież wbrew zapowiedzi sztuki piekarskiej, jakoś nęcą swym widokiem i dodają w sposób sobie właściwy chęci do jedzenia.


Marek Aureliusz

Pjorun

@maxwell-house panie drogi, jak ci smakuje to tylko o to chodzi xD

Zaloguj się aby komentować