Wieczorne ciasto drożdżowe "na szybko" do dzisiejszej kawy w pracy
#bojowkapiekarska #jedzenie



Społeczność
Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.
Wieczorne ciasto drożdżowe "na szybko" do dzisiejszej kawy w pracy
#bojowkapiekarska #jedzenie


Daję plusika tylko dlatego, że jakieś ciasto zrobiłeś i spełniło oczekiwania
Dla drożdżowego ciasta to wszystko nie ma znaczenia. Czy wyrosniete, czy nie, zawsze kiepsko smakuje.
@Yes_Man ale goło wygląda bez lukru
Zaloguj się aby komentować
Niedzielny chlebek, pszenny z nutką żyta
#365chlebowgazelki

@GazelkaFarelka Chlebek piękny a opis jeszcze lepszy.
Tę "nutka żyta" to nawet można poczuć.
Zaloguj się aby komentować
Ja zdecydowanie jestem jeszcze ten z lewej, ale juz niedlugo ogarne temat ciasta na pizze i powoli wejse na nastepny level
Ja po lewej
@GazelkaFarelka Jak robisz chlebku któryś rok z rzędu to to po prawej, gdy masz dobry przepis i wychodzi Amć Amć
Zaczynałem swoje niskowęglowodanowe chlebki pod koniec 2020 roku, po ponad 3 latach no, już mam generalnie w miarę stałe przepisy, sensu nie ma się szczypać z rozbijaniem bo wysiłek niewspółmierny do rezultatu
Zaloguj się aby komentować
Dzisiaj do pieca trafił żytni pytlowy, czy żytni jasny na zakwasie.
500g mąki eko zytniej 720
400g wody
100g zakwasu dokarmionego 12h wcześniej
10g soli
Receptura typowa jak dla żytnich czyli mieszamy do połączenia składników, wrzucamy do foremki keksowej 30cm, czekamy aż do podwojenia objętości (u mnie do linii foremki). Przed wyrastaniem wygładzamy powierzchnię a jeśli chcemy błyszczącą skórkę na górze to przed włożeniem do pieca zwilżamy jeszcze raz górę chleba (ja wylewam kieliszek wody na górę).
200 stopni góra dół, godzina w piekarniku. Jeśli chcemy miękką skórkę to po wyjęciu zwilżamy chleb wodą.
#jedzenie #jedzzhejto #bojowkapiekarska #gotujzhejto #gotowanie #diy


Ale mi się początek przekręcił w tym twoim zdaniu na początku xd
Musiał 2 razy przeczytać
Zaloguj się aby komentować
Dzisiaj na szybko chleb baltonowski (pszenno-żytni) na zakwasie.
Od wymieszania składników do początku wypieku minęły około 4godziny.
450g mąki ekologicznej orkiszowej 750
50g mąki ekologicznej żytniej 720
350g wody letniej
70g zakwasu żytniego
Zagniatanie 25minut, później wyrastanie z rozciąganiem (stretch and fold). 30 minut garowanie i 30minut schładzanie w zamrażarce.
#jedzzhejto #gotujzhejto #bojowkapiekarska #chleb #jedzenie

Jeszcze link do mąki którą kupuje już od roku (i użyłem w tym przepisie):
https://zagrodaboryny.pl/pl/p/MAKA-Orkiszowa-Chlebowa-typ-750-Ekologiczna-20-KG/176
Od początku roku zużyłem około 10kg mąki, wiem że nie jest najtańsza ale skoro już czasem jem chleb to chociaż jem z mąki lepszej jakości.
Zaloguj się aby komentować
Miałem ostatki świeżych drożdży, dlatego dziś biały, zwykły drożdżowy chleb.
#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp

@l__p Dej piętkę
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka Dzień dobry pan chleb
@GazelkaFarelka przystojny bochenek
@GazelkaFarelka Ale wielgachny
Zaloguj się aby komentować
Proszę się częstować, ale po jednej, uwaga bo da gorące. Dopiero co z pieca wyjechały.
#bojowkapiekarska #bulki #jedzenie

Taka buła z masełkiem na śniadanie.
Ooo, zobacz za okno, widziałeś coś takiego kiedyś?
[Chaps dwie bułeczki]
Zaloguj się aby komentować
Wczorajszy obiad w postaci szybkiej mini pizzy. Mina młodego, który dostał swoją własną mini margheritę bezcenna
#gotowanie #jedzenie #bojowkapiekarska #gotujzhejto


@Yes_Man wszyscy wiemy jak wygląda, ale na pewno smakowała jeszcze lepiej
Aż sam sobie zaraz machne pseudopizze na śniadanie, smaka mi narobiłeś
@Yes_Man a dla mnie?
@Yes_Man hejtopolitana, moja ulubiona.
Zaloguj się aby komentować
W tym tygodniu z dodatkiem mąki orkiszowej. Mozna brać po kromeczce na kanapki.
#chleb #bojowkapiekarska #chlebekzlp #pieczzhejto

Piękny, to chyba opal.
Zaloguj się aby komentować
Mody śpią, wrzucam bez ubrań
#chlebcontent


Gdy się dorobię własnej kuchni, to też sobie taki upiekę. Albo inny.
#marzenia
@megawonsz9 #nsfw
Ładna golizna.
Zaloguj się aby komentować
Jako że ostatnio @GazelkaFarelka chciała chleb na zakwasie, to jest Vermonciak!
#chleb #pieczzhejto #bojowkapiekarska #chlebekzlp

@l__p Hoho. Dorodny bochen chleba.
Jakiś meksykański wyszedł
Ale smaka narobiłeś. Zjadłbym z niego całą skórę na raz
Zaloguj się aby komentować
W trakcie robienia brioszki najbardziej lubię moment, w którym dodaje się masło. Zawsze wtedy myślę WIĘCEJ MASŁA! CIASTO WCHŁONIE!
#bojowkapiekarska #pieczzhejto
Ciasto jeszcze parzy, a już znika w brzuchach domowników 🙈

>WIĘCEJ MASŁA! CIASTO WCHŁONIE!
doszedłeś już do 1 kostki na bułę? (´・ᴗ・ ` )
A d⁎⁎a rośnie
Zaloguj się aby komentować
Ale będę miał dobry obiad. Odgrzewam fasolę po bretońsku z zamrażarki i zostało mi z wczoraj (robiłem z przyjaciółką pitcę i o dziwo mam wyszła bez zakalców) ciasto drożdżowe, więc do fasolki będę miał własne, świeżo upieczone płaskie bułku z majerankiem i solą na wierzchu. :33
Zapraszam do zazdroszczenia. A jak będzie gotowe to wrzucę posta ze zdjęciem.
#gotujzhejto #chwalesie #kuchnia
@Zjedzon he he
no ale ten, to koleżanka słabo ugniata jak nie wyrosło...
he
he
he
a tak na poważnie to da się zrobić zakalca na pizzy?
Zaloguj się aby komentować
Jakiś czas temu byłem w tradycyjnej rzemieślniczej piekarni. Po zakupach zwątpiłem w moje umiejętności i uznałem, że chleba to ja pięć nie umiem. I tak minęło kilka dni i postanowiłem, że będę musiał się nauczyć robić lepsze chlebki. A najlepszą nauką jest praktyka.
Dzisiaj pszenny na drożdżach z dodatkiem zakwasu.
#bojowkapiekarska #chleb #pieczzhejto #chlebekzlp



@l__p zacznij na zakwasie w końcu
@GazelkaFarelka 2 tygodnie temu był na zakwasie 🙈
@l__p weź urlop dwa tygodnie i się zatrudnij u nich xd
@l__p wygląda na pysznego sk⁎⁎⁎⁎syna, ale bym wsuwał takiego na śniadanko
Zaloguj się aby komentować
Wczoraj chlebuś wyszedł z piekarnika, dzisiaj stał się śniadaniem 💪


Na zakwasie? Nie mam zakwasu ale podrzuć przepis
Zaloguj się aby komentować
Pełnoziarnisty na zakwasie. Urlop się skończył, trzeba wrócić do pieczenia chleba.
#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp

@l__p Jaki czas/temperatura pieczenia? Jakieś dodatki typu garnek rzymski, woda itp? Bo śliczna skórka Ci wyszła.
@pszemek piekę zawsze w żeliwnej formie nagrzanej w 250 stopniach, temperatura 225 stopni, 15 min z przykrywką i 20 min bez.
@l__p przekładasz ciasto do nagrzanej formy?
@l__p w sam raz do moich pomidorów z ogródka
Toż to żmija nosoroga
Zaloguj się aby komentować
Bebek na dziś
#chleb #bojowkapiekarska

Wygląda na prawdziwy a nie jakąś podróbkę.
Zaloguj się aby komentować
Po chałce zawsze zostają białka, z trzech jaj, akurat na jedną blachę, piekarnik rozgrzany, więc bezy.
#365chlebowgazelki

Jejku jakie to dobre jest

Zaloguj się aby komentować
Szalom!
Łere ys maj napletek?
Ale chała...
Komentarz usunięty
@UmytaPacha Ze dwie pod pachy i trzy do torby (sam bym tak zrobił)
@UmytaPacha przepis dać mogę dać
Zaloguj się aby komentować