Zdjęcie w tle
Bojówka Piekarska

Społeczność

Bojówka Piekarska

97

Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.

ismenka

Daję plusika tylko dlatego, że jakieś ciasto zrobiłeś i spełniło oczekiwania Ale moje drożdżowe serce, czyli miękkie, puszyste i wilgotne serce, zapłakało

Yossarian

Dla drożdżowego ciasta to wszystko nie ma znaczenia. Czy wyrosniete, czy nie, zawsze kiepsko smakuje.

korpowyrobnik

@Yes_Man ale goło wygląda bez lukru

Zaloguj się aby komentować

Mr.Mars

@GazelkaFarelka Chlebek piękny a opis jeszcze lepszy.


Tę "nutka żyta" to nawet można poczuć.

Zaloguj się aby komentować

Mielonkazdzika

Ja zdecydowanie jestem jeszcze ten z lewej, ale juz niedlugo ogarne temat ciasta na pizze i powoli wejse na nastepny level

pluszowy_zergling

@GazelkaFarelka Jak robisz chlebku któryś rok z rzędu to to po prawej, gdy masz dobry przepis i wychodzi Amć Amć

Zaczynałem swoje niskowęglowodanowe chlebki pod koniec 2020 roku, po ponad 3 latach no, już mam generalnie w miarę stałe przepisy, sensu nie ma się szczypać z rozbijaniem bo wysiłek niewspółmierny do rezultatu

Zaloguj się aby komentować

Dzisiaj do pieca trafił żytni pytlowy, czy żytni jasny na zakwasie.


500g mąki eko zytniej 720

400g wody

100g zakwasu dokarmionego 12h wcześniej

10g soli


Receptura typowa jak dla żytnich czyli mieszamy do połączenia składników, wrzucamy do foremki keksowej 30cm, czekamy aż do podwojenia objętości (u mnie do linii foremki). Przed wyrastaniem wygładzamy powierzchnię a jeśli chcemy błyszczącą skórkę na górze to przed włożeniem do pieca zwilżamy jeszcze raz górę chleba (ja wylewam kieliszek wody na górę).


200 stopni góra dół, godzina w piekarniku. Jeśli chcemy miękką skórkę to po wyjęciu zwilżamy chleb wodą.


#jedzenie #jedzzhejto #bojowkapiekarska #gotujzhejto #gotowanie #diy

d416aae9-6406-4caa-8462-c81e5742ced5
36c4b0b0-9114-4924-9a74-55e430bc00c5
SuperSzturmowiec

Ale mi się początek przekręcił w tym twoim zdaniu na początku xd

Musiał 2 razy przeczytać

Zaloguj się aby komentować

Dzisiaj na szybko chleb baltonowski (pszenno-żytni) na zakwasie.


Od wymieszania składników do początku wypieku minęły około 4godziny.


450g mąki ekologicznej orkiszowej 750

50g mąki ekologicznej żytniej 720

350g wody letniej

70g zakwasu żytniego


Zagniatanie 25minut, później wyrastanie z rozciąganiem (stretch and fold). 30 minut garowanie i 30minut schładzanie w zamrażarce.


#jedzzhejto #gotujzhejto #bojowkapiekarska #chleb #jedzenie

b10adc97-5eb3-47ef-b0bc-34a934e938f5
dildo-vaggins

Jeszcze link do mąki którą kupuje już od roku (i użyłem w tym przepisie):


https://zagrodaboryny.pl/pl/p/MAKA-Orkiszowa-Chlebowa-typ-750-Ekologiczna-20-KG/176


Od początku roku zużyłem około 10kg mąki, wiem że nie jest najtańsza ale skoro już czasem jem chleb to chociaż jem z mąki lepszej jakości.

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

megawonsz9

@GazelkaFarelka Dzień dobry pan chleb

SilverMonkey

@GazelkaFarelka przystojny bochenek

pluszowy_zergling

@GazelkaFarelka Ale wielgachny Pięknie!

Zaloguj się aby komentować

Mr.Mars

Taka buła z masełkiem na śniadanie.

conradowl

Ooo, zobacz za okno, widziałeś coś takiego kiedyś?


[Chaps dwie bułeczki]

Zaloguj się aby komentować

Oczk

@Yes_Man wszyscy wiemy jak wygląda, ale na pewno smakowała jeszcze lepiej

Aż sam sobie zaraz machne pseudopizze na śniadanie, smaka mi narobiłeś

wiatraczeg

@Yes_Man hejtopolitana, moja ulubiona.

Zaloguj się aby komentować

Kocurowy

Piękny, to chyba opal.

Zaloguj się aby komentować

vrkr

Gdy się dorobię własnej kuchni, to też sobie taki upiekę. Albo inny.

#marzenia

Zaloguj się aby komentować

Mr.Mars

@l__p Hoho. Dorodny bochen chleba.

tomasz-frankowski

Jakiś meksykański wyszedł

Enzo

Ale smaka narobiłeś. Zjadłbym z niego całą skórę na raz

Zaloguj się aby komentować

W trakcie robienia brioszki najbardziej lubię moment, w którym dodaje się masło. Zawsze wtedy myślę WIĘCEJ MASŁA! CIASTO WCHŁONIE!

<br />

#bojowkapiekarska #pieczzhejto


Ciasto jeszcze parzy, a już znika w brzuchach domowników 🙈

d17d4863-3e1b-46d6-833b-436363b5c0dc
VonTrupka

>WIĘCEJ MASŁA! CIASTO WCHŁONIE!


doszedłeś już do 1 kostki na bułę? (´・ᴗ・ ` )

Zaloguj się aby komentować

Ale będę miał dobry obiad. Odgrzewam fasolę po bretońsku z zamrażarki i zostało mi z wczoraj (robiłem z przyjaciółką pitcę i o dziwo mam wyszła bez zakalców) ciasto drożdżowe, więc do fasolki będę miał własne, świeżo upieczone płaskie bułku z majerankiem i solą na wierzchu. :33

Zapraszam do zazdroszczenia. A jak będzie gotowe to wrzucę posta ze zdjęciem.

#gotujzhejto #chwalesie #kuchnia

Skawarotka

@Zjedzon he he

no ale ten, to koleżanka słabo ugniata jak nie wyrosło...

he

he

he


a tak na poważnie to da się zrobić zakalca na pizzy?

Zaloguj się aby komentować

Jakiś czas temu byłem w tradycyjnej rzemieślniczej piekarni. Po zakupach zwątpiłem w moje umiejętności i uznałem, że chleba to ja pięć nie umiem. I tak minęło kilka dni i postanowiłem, że będę musiał się nauczyć robić lepsze chlebki. A najlepszą nauką jest praktyka.


Dzisiaj pszenny na drożdżach z dodatkiem zakwasu.


#bojowkapiekarska #chleb #pieczzhejto #chlebekzlp

6fbd8758-a24c-4d55-94fa-41e068a16528
f3100c2d-e4ae-486f-8a7c-c0b89ab6915b
6fd79c91-30b9-4343-9411-d90ea97f52ab
GazelkaFarelka

@l__p zacznij na zakwasie w końcu

l__p

@GazelkaFarelka 2 tygodnie temu był na zakwasie 🙈

Felonious_Gru

@l__p weź urlop dwa tygodnie i się zatrudnij u nich xd

Bojowy_Agrest

@l__p wygląda na pysznego sk⁎⁎⁎⁎syna, ale bym wsuwał takiego na śniadanko

Zaloguj się aby komentować

DeGeneracja

Na zakwasie? Nie mam zakwasu ale podrzuć przepis

Zaloguj się aby komentować

pszemek

@l__p Jaki czas/temperatura pieczenia? Jakieś dodatki typu garnek rzymski, woda itp? Bo śliczna skórka Ci wyszła.

l__p

@pszemek piekę zawsze w żeliwnej formie nagrzanej w 250 stopniach, temperatura 225 stopni, 15 min z przykrywką i 20 min bez.

GrindFaterAnona

@l__p przekładasz ciasto do nagrzanej formy?

Yes_Man

@l__p w sam raz do moich pomidorów z ogródka Do tego masełko po grubości

ruhypnol

Toż to żmija nosoroga

Zaloguj się aby komentować

Mr.Mars

Wygląda na prawdziwy a nie jakąś podróbkę.

Zaloguj się aby komentować

vredo

Jejku jakie to dobre jest

cb546b9b-e2f3-4f5e-a8a8-7fe2bbf4b1b2

Zaloguj się aby komentować

vredo

Szalom!

Łere ys maj napletek?

vredo

@UmytaPacha Ze dwie pod pachy i trzy do torby (sam bym tak zrobił)

GazelkaFarelka

@UmytaPacha przepis dać mogę dać

Zaloguj się aby komentować