Zdjęcie w tle
Bojówka Piekarska

Społeczność

Bojówka Piekarska

97

Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.

vredo

Szalom!

Łere ys maj napletek?

Zaloguj się aby komentować

Ferment gruszkowy dzień czwarty.

Codziennie odkręcam delikatnie pokrywkę żeby wypuścić ewentualny nadmiar gazu.

Dzisiaj podniosłam trochę wyżej żeby poniuchać co tam się dzieje. Zapach gruszkowy, owocowy, lekko octowy i alkoholowy, czyli tak jak powinno być. Pożądane mikroorganizmy wytwarzają kwasy i alkohol, które niszczą inne, niekorzystne drobnoustroje. Jutro może już zleję i odcedzę wywar, dokarmiając go mąką.


#365chlebowgazelki

b9404009-3f8f-4b5a-8a28-9e839a31e9f1
pszemek

@GazelkaFarelka co z tego ma powstać?

darekpwl

"Wszystko mi o niej przypomina..." ;D

dru_gru

Regularne wietrzenie za jakiś czas zrobi Ci z tego smaczny ocet ;) na przyszłość wsadź rurkę fermentacyjna, wbrew pozorom drożdże nie potrzebują wietrzenia.

Zaloguj się aby komentować

Nastawiony ferment z dzikich gruszek.

Jak coś z tego wyjdzie, to będzie pieczony chleb.

Widać, że po 1 dobie już mikroorganizmy pracują. Dzikie drożdże pokrywające skórkę niemytych, niepryskanych owoców.


#365chlebowgazelki

53283bb6-f2bc-47b1-979c-38ee6bb90d62
Budo

@GazelkaFarelka poluźnij nakrętkę co jakiś czas, bo inaczej słoik może eksplodować. Gruszki jednak zalecam myć, inaczej mogą się rozwinąć mikroorganizmy, których nie chcemy.

GazelkaFarelka

@Budo no właśnie zmyjesz drożdże ze skórki

Budo

@GazelkaFarelka Nie zmyjesz. Zmyjesz zabrudzenia takie jak ziemia, resztki pestycydów, które mogą doprowadzić do rozwoju pleśni w kiszonce, a tego nie chcemy.

Nie chodzi o to żeby szorować z octem i szczotą, tylko po prostu obmyć z wierzchniej warstwy brudu i kurzu.

Zaloguj się aby komentować

vredo

Masz takie małe palcy? Dej banana do skali. Ja pierdziele, to się je czy od razu wkłada w d...

bartek555

@vredo wklada w d. palce nie sa do jedzenia

vredo

@bartek555 To mógł napisać tylko ktoś kto od pół roku suchego lądu nie widział.

RACO

To podkladka korkowa pod gorące garnki

Yes_Man

@l__p Moje białe wino właśnie samo wypełzło do lodówki. Dej trochę (づ•﹏•)づ

Zaloguj się aby komentować

ramen

@l__p Haha też własnie piekę

Zaloguj się aby komentować

vredo

Takim można zabić, fiu fiu.

Mr.Mars

@l__p kromka o nieregularnym kształcie zawsze pożądana.

Rozpierpapierduchacz

@l__p usiadłeś na cieście i się jajo zrobiło?

Zaloguj się aby komentować

W zeszłym tygodniu wywaliłem stary rozlatujący się mikser, bo nowy miał być w środę. Dlatego dziś robiłem francuski chleb niewyrabiany ręcznie, składany sześć razy.


#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp

bbaa633e-6d45-48f3-ab65-bc0ec3a16ab5

Zaloguj się aby komentować

Ekspresowe buły


Nie jest to zbytnio wykwintne pieczywo, ale przyrządza się je bardzo szybko - 2 godziny od rozpoczęcia roboty do konsumpcji. W sam raz na okazję, kiedy o 16 w niedzielę orientujesz się że nie ma żadnego pieczywa na kolację.


500g mąki pszennej typ 450 lub 500

50g drożdży

10g cukru

9g soli

280g wody

30g oleju

Trochę zakwasu ze słoika prosto z lodówki dla smaku (albo i nie)


Wyrabiasz ciasto, odstawiasz na 30min, formujesz 10 bułek, kładziesz na blachę i zostawiasz na 30min. Piec w 220 stopniach przez 20 min. Ostudzić.


Można do ciasta dorzucić ziarenka jak się lubi np. siemię lniane, słonecznik, pestki dyni. Kiedyś dorzuciłam trochę zupy krem dyniowej.

6c9d62d0-105d-498c-b660-906dc5e6c84d
VonTrupka

zawijasz bułę z ciastowej ruły?

rakokuc

Prawilna kajzerka. Jak ze sklepu, ale nie macana przez stare baby ( ͡° ͜ʖ ͡°)

dildo-vaggins

280g wody? Spróbuj bliżej 320g, będą puszytrze.

GazelkaFarelka

@dildo-vaggins powyżej ciasto robi się lepiące i trudniejsze w obróbce, to zwykła mąka niskiego typu.

dildo-vaggins

@GazelkaFarelka 64% hydratacji to nadal nie jest dużo, może źle wyrabiasz? Ja robię na orkiszu który ma słaby gluten i nadal trzymają się dobrze przy takiej ilości wody

Zaloguj się aby komentować

vredo

Dwa dni? To długo jak na pół litra

Mr.Mars

Pieczony chleb jest tak dobry, że można go samego jeść.

edantes

@l__p myślałem że to jakiś hełm starożytny albo inne wykopalisko xD smacznego, sam może kiedyś też zrobię

Zaloguj się aby komentować

Mr.Mars

@l__p piecz bo zakwas ci ucieknie

Zaloguj się aby komentować

Jedni pracują, inni dziś wypoczywają, inni pieką chleb*.

Dzisiaj trochę inny bochenek, bo uznałam że moje umiejętności obróbki są na tyle wystarczające i sypnęłam 10% mąki żytniej razowej.

Wcześniej tego nie robiłam, w obawie o zmniejszenie siły ciasta i rozpłynięcie się bochenka (mąka żytnia nie wytwarza glutenu), fakt - ciasto było trochę bardziej lepiące, ale finalnie mu to nie zaszkodziło.

Fermentacja poszła jak kuna w agrest, pierwszy raz mi w ogóle urósł w lodówce, w piekarniku też jak widać na zdjęciu, pęknięcie było dzikie.


W smaku jest również bardziej chlebowy i bardziej kwaśny. To żyto wspaniale podkręciło smak. Wg mnie lepszy niż z dodatkiem razowej pszennej. Zobaczymy co jeszcze rodzina powie, ale raczej będzie to stały dodatek do chleba.


*) w zasadzie to chleb był robiony już wczoraj i wstawiony na noc do lodówki, a dzisiaj tylko upieczony


#365chlebowgazelki

b218eff5-fc3d-4ca5-8b52-1ec0cf593b30
4cf7cd5e-91a3-4536-a61a-11c91ceec269
bartek555

rezerwuje caly bochen

Lvter

Tak zdjęcie bez przepisu?

GazelkaFarelka

@Lvter Standardowy przepis na chleb na zakwasie.


DZIEŃ 1: Dwa dni wcześniej ok. 16.00 wyciagasz zakwas z lodówki i dokarmiasz.

ok. 23:00 znów dokarmiasz.


DZIEŃ 2: Przed 8:00 rano mieszasz ciasto:

375g wody

100g zakwasu

450g mąki pszennej chlebowej (u mnie Ciechanowiec), 50g mąki razowej żytniej.

Po wymieszaniu zostawiasz na 30 minut, potem dodajesz 10g soli i jeszcze raz mieszasz.

Potem leży i fermentuje to w misce - w zależności jak ciepło masz w domu - od 6 do 8,9 godzin.

Składasz bochenek, wrzucasz do koszyczka opróczonego mąką, wstawiasz na noc do lodówki.


DZIEŃ 3: Rano rozgrzewasz piekarnik do 23 stopni, wyciągasz bochenek z lodówki, nacinasz i pieczesz ok 35 minut.

dildo-vaggins

Za zdjęcie bez przepisu powinna być karna kompania.

GazelkaFarelka

@dildo-vaggins Akurat przy chlebie przepis jest prosty i zawsze ten sam - na 100g mąki, 65-75g wody, 20g zakwasu i 2g soli - natomiast sam proces produkcji wymaga treningu i wprawy, oraz powoduje że dwóm osobom nie wyjdzie nigdy ten sam chleb, bo żyją w różnych regionach świata, mają inne warunki w domu, inny piekarnik, inny mikrobiom na rękach .


To tak jakbyś osobie, która nie umie jeździć rowerem, wrzucał opis jak ma jeździć rowerem.


https://www.youtube.com/watch?v=NMglhwp2lNs

I reszta filmików z kanału tego gościa.

Zaloguj się aby komentować

Jak ktoś czyta bardziej „profesjonalne” przepisy na chleb, to spotka się z procentami piekarskimi. Tak więc dzisiaj Hejto uczy, Hejto bawi (Hejto nigdy nas nie zdradzi) i dowiemy się, o co to z tymi procentami chodzi.


Procent piekarski to sposób przedstawiania składników w przepisie, gdzie waga każdego składnika jest podana w proporcji do całkowitej wagi użytej mąki. Osobiście zapisuję go jako %* żeby nie mylił mi się z zwykłym %. Mówiąc prościej są to proporcje składników na 100g mąki ʕ•ᴥ•ʔ


Zalety:

- bardzo łatwo można skalować przepis w jedną lub drugą stronę

- pozwala na szybką ocenę przepisu, charakterystyki końcowego wypieku

- można szybciej i łatwiej porównywać przepisy


Wady:

- myli się ze zwykłym procentem xD


Jak wygląda przepis podany w %*? Ano tak:


1. Chleb pszenny:

- mąka chlebowa 100%*

- woda 64%*

- oliwa z oliwek 3%*

- świeże drożdże 2,4%*

- sól 1,6%*


Przepis można przedstawić też następująco:

- mąka chlebowa 1kg

- woda 640g

- oliwa 30g

- świeże drożdże 24g

- sól 16g


2. Chleb biały od Hamelmana:

- mąka chlebowa 100%*

- woda 68%*

- sól 2%*

- świeże drożdże 1,25%*


Lub przy podaniu wag:

- mąka chlebowa 680g

- woda 462g

- sól 14g

- świeże drożdże 9g


Jak widzicie używając procentów piekarskich na pierwszy rzut oka możemy stwierdzić, że chleb od Hamelmana jest bardziej słony i używa mniej drożdży, przez co i czas produkcji chleba będzie dłuższy.


Z procentem piekarskim związana jest tez wydajność ciasta. Jest to suma wszystkich %* użytych w przepisie. Lub jak ja to mówię, ile ciasta zrobię ze 100g mąki.


Tak wiec wydajność przepisów podanych wyżej to:

1. 171%*

2. 171,25%*


A po co nam wydajność ciasta? Do przeliczania przepisu na konkretna ilość ciasta, np. jak chcemy 1kg bochenek chleba od Hamelmana to: dzielimy 1kg (1000g) przez wydajność ciasta 171,25. Dzięki temu otrzymamy współczynnik konwersji (ok. 5,84). Teraz wystarczy tylko przemnożyć nasz przepis przez współczynnik konwersji i mamy przepis na 1kg bochenek:

- maka chlebowa 100 * 5,84 = 584g

- woda 68 * 5,84 = 397g

- sól 2 * 5,84 = 11,5g

- świeże drożdże 1,25 * 5,84 = 7g

Co daje nam dokładnie 999,5g ciasta ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ


Mam nadzieję, że się przyda! Do następnego!


#bojowkapiekarska #chleb #chlebekzlp #hejtouczy #hejtouczyhejtobawi

Yes_Man

@l__p Świetny wpis. Dzięki!

Akman

@l__p 

przy podaniu wag:

- mąka chlebowa 680g. Czemu nie 1kg?

Zaloguj się aby komentować

Dziś chlebek na przypale. W trakcie roboty okazało się, że nie mam mąki w zapasie 🤦🏻‍♂️ chleb początkowo miał za dużą hydrację, dlatego podratowałem go płatkami owsianymi i śrutą pszenną 🙈


#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp

718cb66a-d8ba-4284-8d0c-571c3ca2e042
Mr.Mars

@l__p Tak tworzy się nowe przepisy na chleb.

A_I

na tej desce wygląda jak statuetka w konkursie piekarniczym

Czemu

Ile za kawałek deski? XD

Zaloguj się aby komentować

l__p

@GazelkaFarelka ej ale otagowałbyś mnie co? xD albo wrzucił linka do mojego słoiczka za 80 PLNów xD

GazelkaFarelka

@l__p nie mogłam sobie przypomnieć kto to wrzucał

end-stage-capitalist

@GazelkaFarelka ja mam jakieś zakręcane, randomowe plastikowe opakowania po czymś za zero złotych

BajerOp

@GazelkaFarelka to słoik po majonezie już jest zły? xD

Zaloguj się aby komentować

def

I wtedy ten słoik pęka

Arlekin

One man one jar

Powodzonka!

Acrivec

@Arlekin one lunatic one pickaxe

GazelkaFarelka

@l__p W Pepco były po 5 zł ze 2 miesiące temu Wzięłam 4 szt.

l__p

@GazelkaFarelka Kurde a ja z Sourhouse z miliony (nie moich) monet kupiłem

Zaloguj się aby komentować

Powoli trzeba znów zakwas kręcić, a nie wiecznie na drożdżach 🙈Ale zrobiłem małe pieczeniowe zakupy 🛍️ to i motywacja będzie 🤣


#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp

ec530231-9289-4e35-bace-23c116df0a97
Tytanowy-Owsik

@l__p wygląda za⁎⁎⁎⁎ście a smakuję pewnie jeszcze lepiej

vredo

Ale masz mega fajnego bochena, i ta skórka - aż bym zmienił orientację seksualną.

vredo

@UmytaPacha zauważyłem, że tu na Hejto ludzie umiejo chlebki robić

vredo

@UmytaPacha Wszystko musi dojrzeć piękna pani, cierpliwości

Zaloguj się aby komentować

Enzo

@GazelkaFarelka Ale gorącego nie wolno kroić

GazelkaFarelka

@Enzo Nie można bo ostrze noża się lepi i w krajalnicach w marketach musieliby co chwilę czyścić.

Ale tak to ogólnie można, w domu sobie nóż umyjesz i tyle

qpa123

@GazelkaFarelka nie tylko o to chodzi. Powinien powoli ostygnąć, bo on jeszcze po wyjęciu z piekarnika się dopieka w środku, najlepiej zawinąć w czystą ściereczkę i odstawić na dwie godziny. Jak ukroisz zbyt wcześnie to też wysycha w środku i nie przechowuje się tak dobrze

siRcatcha

 jeszcze gorący, świeżo wyciągnięty z piekarnika.


czarodzieju! Jak zrobiłeś, że się nie rozpuścił i dalej jest w kostce?

Sofie

@GazelkaFarelka wygląda idealnie

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Dawno w sumie nic nie wrzucałem na te społeczność, to wrzucę wczorajszy wypiek 😁


Chlebek w 100% żytni, na zakwasie, trójfazowy, z prażonym słonecznikiem i kminkiem 💪


#jedzenie

9e56aab5-8899-44ce-9e56-1bcc354e01e2

Zaloguj się aby komentować