Zdjęcie w tle
Bojówka Piekarska

Społeczność

Bojówka Piekarska

97

Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.

Lubiepatrzec

@l__p kiedyś znajomym w prezencie upiekłem chleb to pożerli pół na raz

Mr.Mars

@l__p Następstwem upieczenia chleba jest jego zjedzenie. Taka kolej rzeczy.

Atexor

@l__p ale fajny kot, tylko gdzie uszka?


Nie no, smacznie wygląda. Dobrze podopieczny z góry, pewnie chrupiący aż miło.

Zaloguj się aby komentować

bartlomiej_rakowski

Legancki serniczek tego. Profesjonalny!

Sofie

Bardzo ładny serniczek

Zaloguj się aby komentować

Niektórzy mówią, że nie można olać zakwasu i zostawić go w lodówce na kilka miesięcy, ale to nieprawda. Można, tylko trzeba go potem wyciągnąć 2 dni przed pieczeniem zamiast jednego. Na tym polega odpowiedzialność.


Takie wypieki na święta.

#bojowkapiekarska #pieczzhejto #chleb

24d8f668-5305-4fb9-bdea-4566ab6ef742
bc4d94e8-292d-4846-b2d3-b3ee180df8c5
1596e8b0-ae47-4b61-90cb-6408648e3b00
GrindFaterAnona

@radziol u mnie sie żur kisił w lodowce rok. Przed wlaniem do zupy musialem go tylko odgazować xD

Sofie

@radziol ale zbity, wygląda na prawdę dobrze. Jakie mąki?

CzosnkowySmok

@radziol mi niestety po dwóch miesiącach coś czarnego się zagniezdziło w środku i bałem się otworzyć.

Zaloguj się aby komentować

Mr.Mars

Piękny niedzielny chlebek.

dildo-vaggins

W Pompejach pod gruzami go znalazłeś? Bo wygląda jak antyczny chleb.

Yes_Man

@l__p Czuję ten zapach, a mówią że zdjęcia nie da się powąchać

Zaloguj się aby komentować

Hello, kiedyś sobie rozmawialiśmy z @moll o foremkach.


@moll

A więc, foremki przybyły i robię właśnie ciasteczka wielkanocne (+ nowa foremka na walenie tynków ^_^)

Foremka serduszka:

https://orionagd.pl/pl/products/kuchnia/pieczenie/formy-do-pieczenia/forma-do-pralin-silikonowa-pomaranczowa-sillinie-10337

Foremka zajączki:

https://orionagd.pl/pl/products/kuchnia/pieczenie/formy-do-pieczenia/forma-do-ciastek-i-pralin-silikonowa-pomaranczowa-zajaczek-sillinie-11326:innocent:


A poza tym, OPEREJSZYN SERNIK, mój pierwszy i to w wersji LCHF, ciekawe jak będzie jutro dziełchom smakować


Przepis na ciastki od Kocura zajumałem już kawał czasu temu i przerobiłem na swoje

https://www.youtube.com/watch?v=O8ACkofTgys


Przepis na sernik robię od Krzyśka raz pierwszy, na chwilę obecną... wygląda sztos Jeszcze temat z polewą musze opracować jutro ^^

https://www.youtube.com/watch?v=FBd7yU7zZPs

b0ae6f60-8a82-46c6-8797-ca617935d7ca
147078a8-61cf-4b18-8a53-66d272a84410
010d8a44-ba98-4db6-b9f0-87afc9cda739
c1cc20a0-3c18-412b-acda-0e6f95974580
e71638e8-426e-48d0-a9ca-f1a89566427f
moll

@pluszowy_zergling superaśne! Ja za to wypatrzyłam takie, ale jeszcze nie kupiłam - https://elhandel.pl/forma-silikonowa-foremka-tort-ciasto-pisanka-jajka-wielkanoc-swieta-mix-kolorow-dekoracja-6-szt-p-8361.html


A sernik też robiłam na ciemnym spodzie -piąteczka! Mały urus Ci fantastycznie

Jak nie chcesz żeby opadł po upieczeniu to zostaw na kilka minut w delikatnie uchylonym piekarniku

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

ytilibuuun

Jakbym jadł chleb to bym taki zjadł

pluszowy_zergling

Ładny, też w weekendy piekę swój chlebuś bądź boołki Smacznego!

Zaloguj się aby komentować

rakokuc

Chleb z gara (albo naczynia żaroodpornego) to najbardziej prawilny chleb. Leci piorun.


I od razu mówię, że nie mam żadnych argumentów na poparcie swoich słów.

pokeminatour

Jaką mąke pszenną pełnoziarnistą stosujesz i gdzie ja kupujesz ?


Szukałem mąki z młyna i albo nie ma informacji o producencie i nie zweryfikuje czy ta maką spełnia normy, albo nie ma informacji o wartościach odżywczych i wtedy nie wiem czy te pełne ziarno to faktycznie pełne ziarno pełne błonnika.

Banan11

@szystah92 rybę widzę w tym chlebu... chyba pora odstawić internet

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Eh, #chleb to mi najlepiej wychodzi jak mnie się nie chce xD

Ostatnio mi coś chleb tak fajnie wyrastać nie chciał.

Wczoraj robiłem go na wyjebce bo mi się nie chciało.

Tylko co jakiś czas odpalałem mikser by mielił chlebem.

Ani razu go ręcznie nie zagniotłem (noo... jedynie na końcu kiedy

to musiałem go poukładać do koszyka).

Parę razy nawet o nim zapomniałem i sobie leżał i obsychał xD


Efekt? No kurde, bardzo dobry i do tego gnida wyrosła jak nigdy xD

4ba5d236-f93a-4280-81f0-925598668ffa
64a3216d-67a6-4f50-b9fe-9b72fd8d54f2
Pjorun

o takie smuty mi ostatnio wychodziły ciągle xD

9d0f9e45-6b07-459f-b173-750c3630d700
Pawelvk

@Pjorun ale piękny

szystah92

Mnie jeszcze nigdy tak nie urósł 🥲

Zaloguj się aby komentować

Tl;dr Upiekłam chleb bezglutenowy.


Jakiś czas temu niebieskiemu wyszły jakieś problemy z glutenem. Ma to chyba jakiś sens biorąc pod uwagę celiakię obecną w bliskiej rodzinie. Jako babie, co to jednak lubi w kuchni siedzieć, trochę zrzedła mi mina. Swoje eksperymenty piekarnicze musiałam na jakiś czas wstrzymać.


Generalnie rzecz biorąc, duża część bezglutenowych zamienników, typu makarony, pieczywo, jest po prostu niedobra. Niebieski się nawet skarżył, że po niektórych się źle czuje. Więc nie byłabym sobą, gdybym nie zaczęła eksperymentować z przepisami bezglutenowymi. Z większym lub mniejszym powodzeniem stopniowo rozszerzam swój katalog. Tym razem wzięłam się za chleb jasny.


Zaczęło się od tego, że trafiłam na bardzo ciekawy blog o kuchni bezglutenowej: https://theloopywhisk.com/. Niby takich blogów na pęczki, ale jednak, na plus autorki przemawiają bardzo rozbudowane sekcje w każdym przepisie opisujące, np. funkcje poszczególnych składników. Padło na chleb biały.


Nie miałam na podorędziu mąki jaglanej, więc użyłam zwykłej ryżowej, przez co jest jaśniejszy od tego w przepisie, ale efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Ten "wypiek" nie tylko wygląda jak chleb, ale też całkiem nieźle smakuje! Oczywiście, na pierwszym zdjęciu po przekrojeniu kromki już nadgryzione, bo nie mogliśmy się doczekać degustacji.


#gotujzhejto #bezglutenu #chleb

0e831297-9b2e-407e-af99-1d479f8defc9
a74edc7a-b3a9-4028-a3c1-6525122ad6bb
Roark

W sumie uwielbiam ciecierzycę i kiedyś próbowałem makaronu z niej. Jest trochę inny, ale mi smakował i mogę polecić.

NiedyspozycjaRzeczywistosci

@memorystor dzięki. Będzie trzeba spróbować

GtotheG

@memorystor wygląda mega dobrze. Też ostatnio jadę bezglutenowo (ale chyba u mnie to nie to), w każdym razie kiedyś na jakiejś imprezie jakaś laska przyniosła ciasto bezglutenowe ala brownie - do dzisiaj szukam tego przepisu, bo było za⁎⁎⁎⁎ście dobre - soczyste, nie suche, słodkie, no nie lubię takich ciast "gąbek" zazwyczaj, ale to było fantastyczne.

Sama robiłam kilka ciast bezglutenowych i były - tak jak piszesz - niedobre. Do dzisiaj tamtego przepisu nie udało mi się znaleźć, ale może tobie się uda! Powodzenia, chlebek wygląda mega dobrze Aż sama zerknę na tego bloga.

Zaloguj się aby komentować

Nie wiem czy mogę się podpiąć do kolegów i koleżanek piekarzy. Chciałbym się podzielić swoim "chlebem" z boczkiem, oliwkami, serem i cebulą. Tym razem wyszedł lepszy - wziął się w garść i się trzyma kupy.


#gotowanie #chwalesie

1cef7600-b364-4b82-9ef8-ccdd82321323

Zaloguj się aby komentować

Jim_Morrison

Jak Ci się nie podoba to dej mnie.

Mirin

Podaj swój przepis.

korfos

@l__p zależy z której strony się na to patrzy. Mi to bardziej przypomina papaja niż balon xd Niski chlebek ala papiatta

ff13e086-5b15-4f87-8844-f550bf8fc1b3

Zaloguj się aby komentować

VikingKing

@l__p wypierdziany, jak ja po bigosie

Zaloguj się aby komentować

libertarianin

@Wagabundowy napisałeś coś o bydlaku a nie widać twojego nagiego odbicia w mikserze


chleb też całkiem duży

BraTNeW

@Wagabundowy weno krojnij pajdę z masełkiem i szczypiorkiem, no weeenooo

Zaloguj się aby komentować

Autorytet

@l__p czemu ja w tym chlebie widzę Blobfish'a? xD

szystah92

@l__p podzielisz się przepisem? Robię chleby tylko na drożdżach (różowa ma takie zalecenie dietetyczne) ale nigdy mi tak piękne nie wychodzą

szystah92

@l__p oo widzisz, właśnie zacząłem się zastanawiać nad jakąś literaturą 😃 dzięki!

Zaloguj się aby komentować

Bajo-Jajo

jedz na piekarnie bo w prawej kromce masz zmiany zakalcowe

Mr.Mars

@GazelkaFarelka Eleganckie.

GordonLameman

Piękny chleb. A idioty co pisał o zakalcu nie słuchaj, to lokalny wioskowy głupek.

Zaloguj się aby komentować

rakokuc

@GazelkaFarelka czyli im większe dziury w miąższu tym lepiej? Mi zawsze wychodzą minimalne, dużo bardziej jednolite niż te na twoim zdjęciu i wydawało mi się, że to jest ok, bo nic nie wycieknie z kanapki

GazelkaFarelka

@rakokuc kwestia gustu, mi się podobają takie większe dziury, bo trudniej je osiągnąć, więc jest wrażenie że wyszło coś "fancy"

jeśli chodzi o smak, to bez różnicy pewnie

Emitefil

@GazelkaFarelka który to przepis dokładnie?

GazelkaFarelka

@Emitefil Strona 92, dosłownie chyba pierwszy przepis. Zrobiłam z pół porcji "w domu", 2 bagietki.

Zaloguj się aby komentować