Niby zwykły chleb, a już połowy nie ma.
#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp


Społeczność
Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.
Niby zwykły chleb, a już połowy nie ma.
#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp

@l__p kiedyś znajomym w prezencie upiekłem chleb to pożerli pół na raz
@l__p Następstwem upieczenia chleba jest jego zjedzenie. Taka kolej rzeczy.
@l__p ale fajny kot, tylko gdzie uszka?
Nie no, smacznie wygląda. Dobrze podopieczny z góry, pewnie chrupiący aż miło.
Zaloguj się aby komentować
Sernik który spać nie dał bo 2 h się piekł. XD
#gotujzhejto #upomidora #pieczzhejto #bojowkapiekarska #jedzenie

Legancki serniczek tego. Profesjonalny!
Bardzo ładny serniczek
Zaloguj się aby komentować
Niektórzy mówią, że nie można olać zakwasu i zostawić go w lodówce na kilka miesięcy, ale to nieprawda. Można, tylko trzeba go potem wyciągnąć 2 dni przed pieczeniem zamiast jednego. Na tym polega odpowiedzialność.
Takie wypieki na święta.
#bojowkapiekarska #pieczzhejto #chleb



@radziol u mnie sie żur kisił w lodowce rok. Przed wlaniem do zupy musialem go tylko odgazować xD
@radziol ale zbity, wygląda na prawdę dobrze. Jakie mąki?
@radziol mi niestety po dwóch miesiącach coś czarnego się zagniezdziło w środku i bałem się otworzyć.
Zaloguj się aby komentować
Niedziela - dzień pieczenia chleba.
#bojowkapiekarska #pieczzhejto #chleb #chlebekzlp

Piękny niedzielny chlebek.
W Pompejach pod gruzami go znalazłeś? Bo wygląda jak antyczny chleb.
@l__p Czuję ten zapach, a mówią że zdjęcia nie da się powąchać
Zaloguj się aby komentować
Hello, kiedyś sobie rozmawialiśmy z @moll o foremkach.
@moll
A więc, foremki przybyły i robię właśnie ciasteczka wielkanocne (+ nowa foremka na walenie tynków ^_^)
Foremka serduszka:
Foremka zajączki:
A poza tym, OPEREJSZYN SERNIK, mój pierwszy i to w wersji LCHF, ciekawe jak będzie jutro dziełchom smakować
Przepis na ciastki od Kocura zajumałem już kawał czasu temu i przerobiłem na swoje
https://www.youtube.com/watch?v=O8ACkofTgys
Przepis na sernik robię od Krzyśka raz pierwszy, na chwilę obecną... wygląda sztos





@pluszowy_zergling superaśne! Ja za to wypatrzyłam takie, ale jeszcze nie kupiłam - https://elhandel.pl/forma-silikonowa-foremka-tort-ciasto-pisanka-jajka-wielkanoc-swieta-mix-kolorow-dekoracja-6-szt-p-8361.html
A sernik też robiłam na ciemnym spodzie -piąteczka! Mały urus Ci fantastycznie
Jak nie chcesz żeby opadł po upieczeniu to zostaw na kilka minut w delikatnie uchylonym piekarniku
Zaloguj się aby komentować
Dzień dobry, ja jeszcze całkiem gorący ale nie spocony
#gotujzhejto #bojowkapiekarska #chleb


Pogromca podniebienia
@Tomekku swieże chlebisko
Zaloguj się aby komentować
Niedziela = świeży chleb
#chleb #pieczzhejto #bojowkapiekarska #chlebekzlp

Jakbym jadł chleb to bym taki zjadł
Ładny, też w weekendy piekę swój chlebuś bądź boołki
Zaloguj się aby komentować
W końcu wyszedł taki, że mam chęć się podzielić. Pszenny, głównie pełne ziarno, i na drożdżach - po zakwasowych łapiemy z różową zgagę
#chleb #pieczzhejto #bojowkapiekarska


Chleb z gara (albo naczynia żaroodpornego) to najbardziej prawilny chleb. Leci piorun.
I od razu mówię, że nie mam żadnych argumentów na poparcie swoich słów.
Jaką mąke pszenną pełnoziarnistą stosujesz i gdzie ja kupujesz ?
Szukałem mąki z młyna i albo nie ma informacji o producencie i nie zweryfikuje czy ta maką spełnia normy, albo nie ma informacji o wartościach odżywczych i wtedy nie wiem czy te pełne ziarno to faktycznie pełne ziarno pełne błonnika.
@szystah92 rybę widzę w tym chlebu... chyba pora odstawić internet
Zaloguj się aby komentować
Chleb upiekłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp

@l__p łap

Blee rękaw brudnopis
I can't breathe
Zaloguj się aby komentować
Może nie najlepiej, ale kto robi dobrze?
#pizza #pieczzhejto #bojowkapiekarska #jedzenie #obiad

Zaloguj się aby komentować
Po pączkach zostało dużo kremu i białek.
Pierwsza z trzech bez, z kremem i posypana czekoladą
#gotujzhejto #pieczzhejto #bojowkapiekarska

Zaloguj się aby komentować
Eh, #chleb to mi najlepiej wychodzi jak mnie się nie chce xD
Ostatnio mi coś chleb tak fajnie wyrastać nie chciał.
Wczoraj robiłem go na wyjebce bo mi się nie chciało.
Tylko co jakiś czas odpalałem mikser by mielił chlebem.
Ani razu go ręcznie nie zagniotłem (noo... jedynie na końcu kiedy
to musiałem go poukładać do koszyka).
Parę razy nawet o nim zapomniałem i sobie leżał i obsychał xD
Efekt? No kurde, bardzo dobry i do tego gnida wyrosła jak nigdy xD


o takie smuty mi ostatnio wychodziły ciągle xD

@Pjorun ale piękny
Mnie jeszcze nigdy tak nie urósł 🥲
Zaloguj się aby komentować
Tl;dr Upiekłam chleb bezglutenowy.
Jakiś czas temu niebieskiemu wyszły jakieś problemy z glutenem. Ma to chyba jakiś sens biorąc pod uwagę celiakię obecną w bliskiej rodzinie. Jako babie, co to jednak lubi w kuchni siedzieć, trochę zrzedła mi mina. Swoje eksperymenty piekarnicze musiałam na jakiś czas wstrzymać.
Generalnie rzecz biorąc, duża część bezglutenowych zamienników, typu makarony, pieczywo, jest po prostu niedobra. Niebieski się nawet skarżył, że po niektórych się źle czuje. Więc nie byłabym sobą, gdybym nie zaczęła eksperymentować z przepisami bezglutenowymi. Z większym lub mniejszym powodzeniem stopniowo rozszerzam swój katalog. Tym razem wzięłam się za chleb jasny.
Zaczęło się od tego, że trafiłam na bardzo ciekawy blog o kuchni bezglutenowej: https://theloopywhisk.com/. Niby takich blogów na pęczki, ale jednak, na plus autorki przemawiają bardzo rozbudowane sekcje w każdym przepisie opisujące, np. funkcje poszczególnych składników. Padło na chleb biały.
Nie miałam na podorędziu mąki jaglanej, więc użyłam zwykłej ryżowej, przez co jest jaśniejszy od tego w przepisie, ale efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Ten "wypiek" nie tylko wygląda jak chleb, ale też całkiem nieźle smakuje! Oczywiście, na pierwszym zdjęciu po przekrojeniu kromki już nadgryzione, bo nie mogliśmy się doczekać degustacji.
#gotujzhejto #bezglutenu #chleb


W sumie uwielbiam ciecierzycę i kiedyś próbowałem makaronu z niej. Jest trochę inny, ale mi smakował i mogę polecić.
@memorystor dzięki. Będzie trzeba spróbować
@memorystor wygląda mega dobrze. Też ostatnio jadę bezglutenowo (ale chyba u mnie to nie to), w każdym razie kiedyś na jakiejś imprezie jakaś laska przyniosła ciasto bezglutenowe ala brownie - do dzisiaj szukam tego przepisu, bo było za⁎⁎⁎⁎ście dobre - soczyste, nie suche, słodkie, no nie lubię takich ciast "gąbek" zazwyczaj, ale to było fantastyczne.
Sama robiłam kilka ciast bezglutenowych i były - tak jak piszesz - niedobre. Do dzisiaj tamtego przepisu nie udało mi się znaleźć, ale może tobie się uda! Powodzenia, chlebek wygląda mega dobrze
Zaloguj się aby komentować
Nie wiem czy mogę się podpiąć do kolegów i koleżanek piekarzy. Chciałbym się podzielić swoim "chlebem" z boczkiem, oliwkami, serem i cebulą. Tym razem wyszedł lepszy - wziął się w garść i się trzyma kupy.
#gotowanie #chwalesie

@lactozzi

@lactozzi daj jakiś przepis na to
Zaloguj się aby komentować
Miał wyjść ładny rustykalny niski chlebek ala ciabatta, wyszedł balon xD
#bojowkapiekarska #chleb #pieczzhejto #chlebekzlp

Jak Ci się nie podoba to dej mnie.
Podaj swój przepis.
@l__p zależy z której strony się na to patrzy. Mi to bardziej przypomina papaja niż balon xd Niski chlebek ala papiatta

Zaloguj się aby komentować
Zaczyn wyszedł idealny. Będzie pieczone ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#bojowkapiekarska #pieczzhejto #chleb #chlebekzlp

@l__p wypierdziany, jak ja po bigosie
Zaloguj się aby komentować
Ale ogromny bydlak wyszedł
#bojowkapiekarska #chleb

Komentarz usunięty
@Wagabundowy napisałeś coś o bydlaku a nie widać twojego nagiego odbicia w mikserze
chleb też całkiem duży
@Wagabundowy weno krojnij pajdę z masełkiem i szczypiorkiem, no weeenooo
Zaloguj się aby komentować
Dziś taki chlebek na drożdżach z Hamelmana. Jeszcze ciepły!
Wracam do pieczenia po prawie roku przerwy 🙈
#bojowkapiekarska #chleb

@l__p czemu ja w tym chlebie widzę Blobfish'a? xD
@l__p podzielisz się przepisem? Robię chleby tylko na drożdżach (różowa ma takie zalecenie dietetyczne) ale nigdy mi tak piękne nie wychodzą
@l__p oo widzisz, właśnie zacząłem się zastanawiać nad jakąś literaturą 😃 dzięki!
Zaloguj się aby komentować
Tak wyglądają płuca po roku pieczenia chleba.
#365chlebowgazelki

jedz na piekarnie bo w prawej kromce masz zmiany zakalcowe
@GazelkaFarelka Eleganckie.
Piękny chleb. A idioty co pisał o zakalcu nie słuchaj, to lokalny wioskowy głupek.
Zaloguj się aby komentować
Bagiety już jado
Na rozczynie poolish wg Hamelmana
Niezbyt bagietkowe, ale podoba mi się miąsz, pierwszy raz mi taki wyszedł na drożdżach.
#365chlebowgazelki



@GazelkaFarelka czyli im większe dziury w miąższu tym lepiej? Mi zawsze wychodzą minimalne, dużo bardziej jednolite niż te na twoim zdjęciu i wydawało mi się, że to jest ok, bo nic nie wycieknie z kanapki
@rakokuc kwestia gustu, mi się podobają takie większe dziury, bo trudniej je osiągnąć, więc jest wrażenie że wyszło coś "fancy"
jeśli chodzi o smak, to bez różnicy pewnie
@GazelkaFarelka który to przepis dokładnie?
@Emitefil Strona 92, dosłownie chyba pierwszy przepis. Zrobiłam z pół porcji "w domu", 2 bagietki.
Vermont jest 10/10
Zaloguj się aby komentować