Zdjęcie w tle
HolQ

HolQ

Gruba ryba
  • 369wpisy
  • 4896komentarzy

#filmy #seriale

Włączyłem sobie przed chwilą pierwszy odcinek nowego sezonu Last of Us....I kolejny raz to samo. K⁎⁎wa dlaczego każdy serial ma teraz intro robione na jedno kopyto? Muzyczka, jakieś kurła generowane komputerowo wzorki chuje moje dzikie węże....intro z każdego serialu wygląda podobnie


Czepiam się pierdoly, wiem xP. Nie wiem czy kiedyś też tak było ale jakoś tak ostatnimi czasy szczególnie mnie to uwierać zaczęło xP

Hilalum

@HolQ teraz każdy ogląda cały sezon na raz a intro pomija.

Zaloguj się aby komentować

#ciekawostki #jedzenie moj tag : #swiatprzypraw


Do przygotowania tego wpisu wykorzystałem książkę, o której ostatnio pisałem. Będę z niej korzystać częściej, zeby nikt mi nie zarzucił, że robię to zbyt encyklopedycznie xP


MASTYKS


NAZWA BOTANICZNA Pistacia lentiscus

ZNANA TAKŻE JAK Guma arabska (ale nie TA guma arabska, którą wszyscy znają), mastiha, lentysk.


Drzewo, które produkuje mastyks, rośnie tylko na greckiej wyspie Chios, gdzie ten wyjątkowy produkt jest uprawiany od ponad 2500 lat. Starożytni Grecy i Rzymianie żuli go jako odświeżacz oddechu — jest to źródło słowa „masticate”. Kiedy Genueńczycy przejęli Chios od Wenecjan w 1346 r. n.e., zapewnili mieszkańcom wyspy ochronę przed piratami w zamian za monopol na lukratywny handel mastyksem, który był wówczas bardzo poszukiwaną przyprawą. W 1566 r. Turcy osmańscy przejęli kontrolę nad wyspą i kontrolowali handel mastyksem, dopóki Chios nie stał się częścią państwa greckiego w 1913 r. Obecnie 24 pozostałe wioski produkujące mastyks — znane jako mastichochoria — zbierają i przetwarzają żywicę w ten sam, uświęcony tradycją sposób. Mastyks z Chios jest obecnie produktem o chronionej nazwie pochodzenia (PDO), a większość z niego jest eksportowana do Turcji i na Bliski Wschód.


GŁÓWNY ZWIĄZEK SMAKOWY


Pinen


ROŚLINA


Przyprawa jest zbierana z małych wiecznie zielonych drzew z rodziny sumakowatych, blisko spokrewnionych z pistacjami.


CZĘŚĆ ROŚLINY - Żywica


KOLOR

na początku kolor kości słoniowej, który z czasem ciemnieje do złocistożółtej z powodu reakcji ze światłem słonecznym i powietrzem


Kawałki żywicy przypominają „Łzy”, przezroczyste kawałki są używane w kuchni i nazywane dahtilidopetres (kamienie krzemienne – w orginale ‘’flint stones’’). gorszej jakości, bardziej miękkie, większe łzy nazywane są kantiles (pęcherze) i są używane głównie do żucia.


METODA UPRAWY

Kora drzewa jest nacinana późnym latem, aby wydzielała żywicę. Drzewa produkują żywicę w wieku 5 lat i mogą ją produkować przez 60 lat.


METODA PRODUKCJI

Żywica stopniowo twardnieje u podstawy drzewa, tworząc gruszkowate „łzy”, które są zbierane, czyszczone i suszone.


ZASTOSOWANIE NIEKULINARNE

W kosmetykach i perfumach; w medycynie tradycyjnej do leczenia ran


Subtelny aromat mastyksu jest głównie zasługą związku smakowego pinenu, który stanowi do 80 procent jego składu chemicznego. Mniejsze ilości mircenu i innych związków terpenowych dają możliwość łączenia mastyksu z szeroką gamą pikantnych, słodkich lub drzewnych przypraw.


Przetwory owocowe Dodaj odrobinę mastyksu do galaretki jabłkowej lub dżemu figowego.


Pieczona jagnięcina Przed pieczeniem natrzyj kawałek jagnięciny mastyksem, zmiażdżoną cebulą i czosnkiem oraz odrobiną kardamonu.


Chleb Dodaj łyżeczkę zmielonego mastyksu i trochę nasion kopru włoskiego do pikantnego ciasta chlebowego


Słodkie wypieki Dodaj mastyks do makaroników — mastyks dobrze komponuje się z migdałami — lub do biszkoptu o zapachu wody różanej


Budyń ryżowy Przygotuj budyń ryżowy o zapachu mastyksu i polej go syropem o smaku kwiatu pomarańczy.


UWOLNIJ SMAK


Mastyks najlepiej zmielić przed użyciem i wymieszać z innym sproszkowanym składnikiem, aby rozprowadził się po całym daniu.


Zmiel z cukrem, aby dodać do słodkich przepisów, lub z solą, aby wykorzystać do przygotowania pikantnych dań, lub z mąką, aby wykorzystać w dowolnym. Zapobiega to również przywieraniu mastyksu do młynka.


Spróbuj dodać mastyks do potraw za pomocą sosu zrobionego z zasmażki z mąki, mastyksu i masła lub innych tłuszczów.

6fe9ae57-34aa-4fc0-8685-104928ff3bb2
83815170-93aa-4cba-9bfd-70cf6c087855
Guma888

Dodam jeszcze jedno zastosowanie (kupiłem na Krecie 2 lata temu)

4a074610-c3fc-4256-ad28-8a6688292a3c

Zaloguj się aby komentować

#gownowpis #ptaki


Chyba wysiadują jaja. Mają gniazdo na wysepce. J⁎⁎⁎ny/a nie pozwala niczemu większemu zbliżyć się do wyspy. Jak przyszedłem do była wielka gonitwa po całym stawie za 2 gęsiami. Chyba sobie darowały i zmieniły miejscówe. Fajnie wygląda taki łabądź jak się lekko wznosi na wodę i hamuje

f56886e2-f08d-447c-a790-330ede692ad8
5a8c9dd8-4501-4611-9104-76f289e356e4
NiebieskiSzpadelNihilizmu

@HolQ @moll ogólnie wkurwiony łabędź to jest jak wkurwiona gęś, tylko BARDZIEJ. Nie chcesz z tym zaczynać nawet dla jaj (pun not intended)

Zaloguj się aby komentować

#gownowpis

Jak ja k⁎⁎wa nie cierpię nosić koszul.....

I ludzie w pracy się dziwnie patrza, bo zazwyczaj mam wyjebane i chodze normalnie ubrany xD

f2197682-a895-4725-bf2c-9733691d4a4c
Half_NEET_Half_Amazing

protip:

nie musisz nosić koszul

Rzeznik

Koloratki zapomniałeś :)

Michot

@HolQ Jeszcze parę latek i będziesz mógł mieć wyjebane po całości. Czego Ci serdecznie życzę.

Zaloguj się aby komentować

#ksiazki #swiatprzypraw


@UmytaPacha wspomniała wczoraj czy mam coś mniej encyklopedycznego nt przypraw xP


https://goodreads.com/book/show/38085725


Przed chwilą to znalazłem, ściągnąłem i póki co tylko przeglądnąłem, ale wydaje się naprawdę ciekawe, szczególnie dla kogoś kto chciałby samemu przygotować mieszanki praktycznie z kazdego kraju na swiecie (Są podane receptury).


Bardzo możliwe, że zacznę nowa serie wpisów opartych na tej książce.

b0019e0b-33f0-49ba-9ed1-dcffc769100e
ErwinoRommelo

Xd chciala mniej encyklopedyczne to jej znalazl tablice maklowicza

moll

@HolQ brzmi jak coś dla mnie, znowu xD

Zaloguj się aby komentować

#ciekawostki #swiatprzypraw


Dzisiaj bardzo krótkie


Marchewnik anyżowy


(polski język nie zawodzi nie tylko w przypadku owadów xP , marchewnik brzmi dużo fajniej niż angielskie "Cicely" xP )


Marchewnik anyżowy (Myrrhis odorata , mirra ogrodowa, słodka mirra pachnąca; Apiaceae) jest jedną z niewielu aromatycznych ziół kulinarnych występujących w bardzo zimnym klimacie regionu skandynawskiego i jest rozpowszechniona na obszarze rozciągającym się tak daleko na północ, jak Islandia. Marchewnik ma słodki, aromatyczny smak; jego owoce są dobrym substytutem anyżu lub kopru włoskiego, podczas gdy liście nadają aromat i smak podobny do trybuli, ale znacznie silniejszy.


Roślina zawiera olejek lotny, którego składnikami są trans-anetol, germakren-D, β-kariofilen, limonen, eter metylowy chawikolu, α-pinen, α-farnezen i mircen. Zawiera również flawanoidy, takie jak luteolina i glukozydy apigeniny. Liście marchewnika zawierają olejek eteryczny, którego dominującym składnikiem jest anetol.


Marchewnik jest stosowany głównie w przepisach na ryby. Świeże liście można stosować w sałatkach, a posiekane liście są używane w potrawach razem z rabarbarem, agrestem i innymi owocami. Liście marchewnika są również stosowane w sałatkach owocowych i napojach. Korzenie można jeść jako warzywo, a także kandyzować. Nasiona można stosować w ciastach i cukierkach, podczas gdy suszone liście są używane w herbacie ziołowej.

abde6a19-73bf-452a-b8fc-f8fb6f0f7b32
bishop

Zawsze się zastanawiam jak widzę tę roślinę czy to młody barszcz Sosnowskiego XD

Zaloguj się aby komentować

#pracbaza


No to teraz lecimy kierwa z grubej rury...


Fajnie byłoby się moc pobawić SFC (supercritical fluid chromatography). Nie wiedziałem że coś takiego nawet istnieje.


Jakiś dużych nadziei sobie nie robie, ale byłoby całkiem miło dostać ta robotę. Piątek 10:00 interview online

d4fcdf8f-61dc-43b0-ab74-67a8d30e26ba
11182cbd-133e-413a-bd7c-4f64055dc3db
sireplama

@HolQ albo spektrofotometry, z którymi ja pracowałem na studiach, były jakieś prostackie i nudne, albo nie do końca rozumiem Twoje podjaranie

Zaloguj się aby komentować

#ciekawostki #jedzenie #zdrowie moj tag: #swiatprzypraw


RUTA ZWYCZAJNA


Ruta (Ruta graveolens L.; rodzina cytrusów – Rutaceae) to wytrzymała, krzewiasta, wiecznie zielona roślina, pochodząca z południowej Europy. Ruta może rosnąć w niemal każdych warunkach, ale preferuje półosłonięte, suche środowisko. Dolna część łodygi jest zdrewniała, a liście są naprzemianległe, niebieskawo-zielone i dwu- lub trójpierścieniowe. Mają silny, nieprzyjemny zapach i bardzo gorzki, nieprzyjemny smak. Roślina kwitnie od czerwca do września, z zielonożółtymi kwiatami. Uprawę można przeprowadzić poprzez bezpośrednie sadzenie nasion, sadzonki łodygowe lub sadzonki korzeniowe. Cała roślina jest wykorzystywana w celach leczniczych, lek składa się zarówno ze świeżego, jak i suszonego zioła, a w niektórych regionach może być również stosowany w kuchni. Pędy zbiera się przed kwitnieniem rośliny, przy czym młode wierzchołki pędów uważa się za najcenniejsze. Olejek obecny w Rucie znajduje się w torebkach rozmieszczonych na całej roślinie i jest destylowany ze świeżego zioła, podobnie jak wywary i napary. Suszone roślina ma podobny smak i zapach, ale jest mniej silny. Proszek jest używany do robienia herbaty


Główne grupy związków zawartych w olejku to ketony (46,6%), seskwiterpenoidy (13,3%) i monoterpenoidy (4,1%). Głównymi składnikami są 2-undekanon (33,9%), octan 2-heptanolu (17,5%), 1-dodekanol (11,0%), geyren (10,4%) i 2-nonanon (8,8%). Substancjami czynnymi o znaczeniu klinicznym są psoraleny, odpowiedzialne za hepatotoksyczność i fotosensybilizację, oraz metylo-nonyloketon, który odpowiada za wpływ na macicę. Rutyna ma działanie wspierające i wzmacniające wewnętrzną wyściółkę naczyń krwionośnych i obniżające ciśnienie krwi.


Ruta jest tradycyjnie stosowaną rośliną leczniczą i jest stosowana w medycynie indyjskiej (ajurweda, unani i siddha) oraz w ziołolecznictwie w wielu innych krajach, chociaż jej stosowanie w krajach rozwiniętych jest obecnie minimalne. Oto lista jej właściwości leczniczych i zastosowań, głównie w tradycyjnej medycynie indyjskiej:


• Zioło: pobudzające, rozkurczowe, żołądkowe, drażniące, poronne; stosowane jako środek wywołujący menstruację i w leczeniu kaszlu, kolki i wzdęć.

• Liście: stosowane w przypadku braku miesiączki, menstruacji i kolki; stosowane zewnętrznie na rwę kulszową, ból głowy, ból mięśni klatki piersiowej, zapalenie oskrzeli, zapalenie stawów.

• Olejek: przeciwskurczowy, przeciwpadaczkowy, wywołujący menstruację


Podstawowym zastosowaniem ruty w tradycyjnej medycynie Ameryki Łacińskiej jest stymulacja przepływu menstruacyjnego poprzez pobudzanie mięśni macicy: kobiety w ciąży powinny zatem unikać spożywania ruty. Jest również szeroko stosowany w leczeniu problemów z oczami; napar z zioła łagodzi zmęczone i nadwyrężone oczy i uważa się, że pomaga poprawić widzenie. Był stosowany w leczeniu zaburzeń układu nerwowego, takich jak stwardnienie rozsiane i porażenie Bella, a także w leczeniu zawrotów głowy i zawrotów głowy. Ruta jest korzystna w leczeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych, takich jak kolka i wzdęcia; w takich przypadkach olejek eteryczny z ruty zażywa się mieszając go z wodą i cukrem. W przypadku przedawkowania zioło działa jak trucizna akronarkotyczna. Ma również tendencję do wywoływania wymiotów; żadnego leczenia nie należy zatem przyjmować bezpośrednio po jedzeniu. Zewnętrznie można go stosować jako maść, podczas gdy liście pomagają złagodzić ból spowodowany rwą kulszową. Świeże liście położone na czole mają leczyć bóle głowy, a wywar przygotowany z liści ruty stosowany na klatkę piersiową pomaga w leczeniu przewlekłego zapalenia oskrzeli. Żucie liści ruty pomaga wyeliminować bakterie z dziąseł.


Katzer (2000a) szczegółowo omawia zastosowania ruty w kuchni: Poza okazjonalnym użyciem we Włoszech, ruta cieszy się największą popularnością w Etiopii. Świeże liście ruty są czasami używane jako aromat kawy, a czasami jest wymieniana jako składnik narodowej mieszanki przypraw, berbere. Kuchnia etiopska jest wyjątkowa, ponieważ wykorzystuje nie tylko liście ruty, ale także suszone owoce (jagody ruty) o intensywniejszym, lekko ostrym smaku, który dobrze zachowuje się podczas suszenia. Gotowanie z rutą jest zwykle uważane za staromodne, prawdopodobnie dlatego, że pół wieku temu ruta była znacznie bardziej popularna niż dzisiaj, więc jest postrzegana jako pozostałość z dawnych czasów; po drugie, osoby starsze często rozwijają pozytywne nastawienie do gorzkiego smaku i mają tendencję nadużywania gorzkich ziół i przypraw. A jednak ruta zdecydowanie jest warta spróbowania; mięso, jajka i ser mogą skorzystać z tej prawie nieznanej przyprawy, pod warunkiem, że zachowa się ostrożność, aby nie przedawkować. Gorzki smak jest redukowany przez kwasy; w ten sposób liść ruty może być użyty do nadania smaku marynowanym warzywom, urozmaicenia sałatki lub dodania bardzo osobistego akcentu do domowego octu ziołowego. Ze względu na swoje ogólne powinowactwo do kwaśnych potraw, ruta dobrze komponuje się z pikantnymi włoskimi sosami pomidorowymi zawierającymi oliwki i kapary (wraz z majerankiem, bazylią i lubczykiem). Jeśli kucharz chce uzyskać smak ruty bez goryczki, może wykorzystać fakt, że liście ruty wydzielają olejek eteryczny znacznie szybciej niż gorzką rutynę. W związku z tym świeże liście można namoczyć w lekko wrzącym sosie na krótki czas (zwykle jedną minutę), a następnie wyrzucić. Dzięki temu zabiegowi uzyskuje się maksymalny smak przy minimalnej goryczce... Podobnie jak wiele innych gorzkich przypraw ruta jest popularna do aromatyzowania likierów. Oprócz pobudzania apetytu, gorzkie likiery mają pewne właściwości tonizujące, żołądkowe, a nawet pobudzające żółć, które są korzystne po obfitej uczcie. Jednym z najpopularniejszych likierów zawierających rutę jest grappa con ruta, włoska brandy z beczki aromatyzowana małą gałązką ruty na butelkę. W tym celu zwykle preferowana jest pokrewna ruta frędzlowa (Aleppo rue, R. chalepensis).


Poniżej znajduje się lista przepisów znalezionych na popularnych stronach z przepisami, w których ruta jest składnikiem smakowym: groszek z rutą (rantas borbszho), zapiekanka serowo-ruitowa, szkocka ruta, zupa ziemniaczana, gumbo z owoców morza, zupa z małży, zupa z soczewicy, zupa z kiszonej kapusty i fasoli, zapiekane owoce morza, linguini z białym sosem z małży, zupa brokułowa z serem, zupa serowa, ciasto korzenne z rutą, starożytny rzymski ser czosnkowy z rutą, endywia zawijana w szynkę itp.

6215082b-40e1-4ccc-909a-0baa1c1f577c
d8e2ab27-5e70-4700-bb00-4e79c09f101b
pacjent44

@HolQ Dzień dobry. Czy może zastąpić chininę w toniku?

Zaloguj się aby komentować

#pracbaza #zwiazki

Uuuuu....będę musiał dużo popcornu do pracy kupić.


Zanim mój meksykanski kolega przeprowadził się do uk przeprowadziła się pewna laska z Meksyku i zaczęła pracować jako technolog w innym teamie. Oni oboje robili w tym samym zakładzie w Meksyku. Od razu mi powiedział, żebym na nią uważał bo jest wredną i mściwą suką.


W ostatnim miesiącu kilka razy widziałem jak przyjeżdżała do roboty ze swoim szefem. Gosc ma na oko 45 lat, od roku rozwodnik. Ona 30. Wydawało mi się nieco podejrzane i skumałem ocb ale stwierdziłem, że lepiej nie oceniać, bo ona nie ma auta i może ja tylko podwozi (xDxD).


2 Tygodnie temu mój meksykanski zdradził mi plotkę i okazało się że miałem rację. R⁎⁎ha ja sobie po pracy. W ich zespole jako technik robi Brytyjka. Od momentu kiedy powstała zakochana parka, ta meksykanka zmieniła o 180 stopni swoje nastawienie do niej. Zaczal się gaslighting, ignorowanie, krytykowanie itp. Wzięła ja nawet na prywatna rozmowę i zasugerowała, żeby porzuciła jakiekolwiek plany co do Andrew (których nie było xD laska se ubzdurala xD). On też zaczal być strasznie dla technik niemily


Zakochani dobrze wiedzą, że ten romansik średnio dobrze wypada w kwestii relacji w pracy, więc dosc mocno to ukrywają. Ona wysiada z auta kilka minut po tym jak on wyjdzie z niego. Raz podobno spędziła tak 30' bo akurat jakiś robotnicy się kręcili i jedna babka z recepcji (sprawdzili na kamerach xD xd j⁎⁎⁎na leżała na tylnej kanapie 30' xD)


Typek nie zdaje sobie sprawy w co się wpierdala chyba, bo patrząc na to jaka ona jest suka w wypadku jakiejś klotni ma przejebane po calosci


Dzisiaj Brytyjka jebla wypowiedzenie i na feedbacku przed odejściem z roboty ma zamiar w hr powiedzieć o tym jak była traktowana . Zapowiada się ciekawie xD


Szkoda mi trochę tej Brytyjka, młoda dziewczyna, 25 lat, ale z drugiej strony na początku była dla mnie straszna suką jak zaczynałem tam pracować (miałem konflikt z laska ode mnie z teamu a one były przyjaciolkami). Karma wraca

Michot

@HolQ Dostałem rumieńców z ciekawości co dalej. Wołaj, pewnie że wołaj!

jedzczarnekoty

@HolQ czekam na info po 16 czy tam 17

baklazan

@HolQ ech, kobiety w zespole...

Zaloguj się aby komentować

#pracbaza


K⁎⁎wa...Zjebałem. Zjebałem biorąc 1,5 roku temu tą robotę i Zjebałem 3 mies. Temu nie aplikując na team leadera w qc labie, bo myślałem, że nie ma sensu i lepiej pchać się dalej w R&D.


W zeszłym tygodniu musiałem sprawdzić wielkość cząsteczek w qc labie dla jednej suszonej pietruszki. Nigdy wcześniej nie używałem optical particle size meter. Poprosiłem team leadera, żeby mi pokazał jak obsługiwać itp. Typ się zrobił czerwony, powiedział żebym przyszedł za 2 dni bo on teraz nie ma czasu i ogólnie cały lab jest strasznie busy.


Wpadam za 2 dni, ten przygotowany pokazuje mi co i jak i zostawia. Robię analizy i podchodzi do mnie polka co tam pracuje i mówi "o! To dzięki tobie ten złamas postanowil się w końcu nauczyć jak jakiś instrument w labie działa? Przyszedł mnie wczoraj i powiedział, żebym mu pokazala". Mówi że gość tylko siedzi i wszystkich wkurwia, bo ani im nie pomaga ani nie chce nawet tknąć sprzętu, żeby ogarnąć jak się nim obsługuje, a ma nimi "zarządzać".


Wyszło na to, że po dwóch dniach testów na tyle rozkminilem urządzenie i software do obslugi) że wziąłem im poprawiłem ustawienia (bardziej kosmetyka niż parametry analizy), pokazałem, w jaki sposób w ustawieniach zmieniać zakresy rozmiarów cząstek, w jaki sposób eksportować wyniku do pdf/exc bo do tej pory robili to ręcznie(!).


Pi⁎⁎⁎⁎le te całe R&D. Skupiam się na znalezieniu labu analitycznego, bo chyba do tego jestem stworzony, a nie do smakowania pierdolonych przypraw.

izopropanol

Jak pracują tam chamy to uciekaj, bo albo cię zaszczują, albo staniesz się jak oni.

wombatDaiquiri

@HolQ zamiast wkurwiac się, ze inni są niekompetentni, zacznij sam siebie prezentować jako osobę o wybitnych kompetencjach.

voy.Wu

w UK team leader ma przewodzić innym. a manager ma nimi zarządzać, a nie interesować się jak co działa. albo czym się firma zajmuje xD


jak kedyś robiłem na malarni proszkowej w londynie i przyszedł nowy supervisor, z dużym 'shop floor experience', to jak zapytał czego potrzebujemy to mu powiedziałem że nowych noży do tokarki i kilof. zapisał na kartce i powiedział że oczywiście załatwi i jak my w ogóle robimy bez tego. pewnie sprawdzał w googlach później co to jest tokarka i kilof. albo czym się zajmuje malarnia. managerowi powiedziałem wpost, że jak go zobaczę w poniedziałek to się zwalniam, bo na końcówki do pistoletów nie ma, a zatrudniają pajaca za 40k. no i go wyjebali od razu.


mam materiałów na pełną książkę, odośnie kompetencji managerów, team leaderów i innych viserów w UK. kompetencje to ostatnie co się liczy

Zaloguj się aby komentować

Gepard_z_Libii

Też dzisiaj trochę przegiąłem z jalapeniosami, ale do cayenne to nie ma podjazdu chyba

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

#gownowpis

#ksiazki

Właśnie przypadkiem trafiłem na Amazonie na serię książek, z której czasami korzystam zarowno w pracy jak i tutaj....k⁎⁎wa jak ja się cieszę, że istnieją torrenty i stronki jak libgen....


https://amzn.eu/d/aSGKdoo


Edit : cala seria £3,5k .....

Zaloguj się aby komentować

#ciekawostki mój tag: #swiatprzypraw


Dzisiaj o przyprawie, której istnienie trochę mnie zaskoczyło, a mianowicie Mango Ginger.


Mango - zaraz po awokado jest najbardziej nielubianym przeze mnie owocem, więc jakoś nie kusi mnie, zeby tego próbować xP xP


MANGO GINGER


Imbir mango (Curcuma amada L.) to kłączowate, aromatyczne zioło z rodziny imbirowatych, Zingiberaceae. Jest uprawiany w Indiach, Sri Lance i Bangladeszu oraz w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej ze względu na kłącza, które są używane zarówno w świeżej, jak i suszonej formie do przyprawiania marynad i dań, zarówno wegetariańskich jak i mięsnych. Jest ceniony za swoje właściwości lecznicze. Świeżo ścięte kłącze ma smak i kolor mango, stąd też nazwa przyprawy. Imbir mango jest byliną, która rozmnaża się za pomocą kłączy. Roślina osiąga 60–90 cm wysokości; jej liście są długie, ogonkowe i podłużno-lancetowate; kwiaty są białe lub jasnożółte i wyrastają w środku kępy liści. Kłącza mają początkowo gorzki smak, z czasem stają się słodsze, a później kwaśne i aromatyczne. Curcuma amada ma podobny smak i zastosowania do indonezyjskiego gatunku Curcuma mangga.


Badania wykazały zmienność składu chemicznego kłącza mango imbir w zależności od regionu produkcji. Badanie z wykorzystaniem chromatografii GC–MS doprowadziło do zidentyfikowania 26 składników stanowiących prawie 98% całkowitej ilości substancji lotnych. Olejek zawierał dziesięć monoterpenów, trzy węglowodory, cztery utlenione węglowodory, dwa ketony i jeden ester. Dominującymi monoterpenami są kamfora i tymol. Frakcja sekwiterpenowa składała się głównie z węglowodorów, takich jak (Z)-β-farnazen, guaia-6,9-dien, α-pinen i α-longipinen. Składnikiem aromatycznym odpowiedzialnym za smak jest tymol.


Ze względu na obecność kurkuminoidów (kurkumina, desmetoksy kurkumina, demetoksy kurkumina) Mango ginger ma wiele zastosowań terapeutycznych. Wykazano, że kurkumina jest związana z wieloma właściwościami fizjologicznymi i leczniczymi. Jest znana jako środek wiatropędny, wykrztuśny i przeciwgorączkowy, a także może pobudzać apetyt.


Kurkumina wpływa na różne szlaki sygnalizacji komórkowej. Właściwości przeciwnowotworowe kurkuminy przeciwko niektórym typom komórek nowotworowych zostały przetestowane i udowodnione w systemach in vitro. Wykazano, że hamuje ona proliferację komórek raka piersi, jelita grubego, prostaty i raka nerki oraz indukuje apoptozę w wielu komórkach nowotworowych. Stwierdzono również, że zwiększa chemiowrażliwość i radiowrażliwość komórek nowotworowych. Kurkumina jest pomocna w schorzeniach układu sercowo-naczyniowego, takich jak hipercholesterolemia i agregacja płytek krwi: wykazano, że ekstrakt z kłącza ma działanie hipocholesterolemiczne, przeciwzapalne, a wiele innych badań również wskazało, że ekstrakt z imbiru mango ma silne działanie hamujące rozwój bakterii i pleśni. Jest bardzo skuteczny w regeneracji mięśni i gojeniu się ran i jest zalecany do stosowania w reumatyzmie, wstrząsie mózgu i skręceniach. Kurkumina jest również skuteczna w leczeniu stanów zapalnych wątroby i ochronie wątroby przed uszkodzeniami wywołanymi przez alkohol i narkotyki.


W badaniach laboratoryjnych zaobserwowano znaczną redukcję całkowitych lipidów i trójglicerydów w surowicy w wątrobie dorosłych samic szczurów, którym podawano 10% ekstrakt z imbiru mango lub 10% kurkuminy w normalnej diecie lub w diecie hipertriglicerydemicznej na bazie sacharozy. Na koniec, jedną z najbardziej godnych uwagi cech kurkuminy jest jej aktywność przeciwko chorobie Alzheimera.


Kłącze imbiru mango jest popularną przyprawą i warzywem ze względu na swój bogaty smak, który jest opisywany jako słodki z subtelnymi ziemistymi, kwiatowymi, pieprznymi nutami i podobny do surowego mango. Jest pysznym dodatkiem do sałatek i potraw smażonych na patelni. Jest stosowany w kuchniach Azji Południowej i Południowo-Wschodniej, a także Azji Dalekiego Wschodu, a najczęściej w kuchni tajskiej. W Indiach jest najczęściej stosowany w chutneyach i marynadach. Przygotowuje się go do użytku w kuchni jak świeży imbir. Niektóre z potraw znalezionych na popularnych stronach internetowych z przepisami, w których imbir mango jest używany jako smak i przyprawa to: Kondaikadalai pachadi, sos z mango-imbir, marynowany mango-imbir, grillowany kurczak z patelni z ostrą salsą, piernikowe babeczki z lukrem mango-imbir, gorące grillowane krewetki z sosem mango-imbir, ciasto kuskusowe ze świeżym chutneyem mango-imbir, grillowana tajska sałatka z kurczakiem z imbirem mango, pikantne tofu mango-imbir, sorbet mango-imbir

c8fd513a-1432-4b96-a362-45c4c4b49124
95d10062-4092-4704-b4bf-fc79447bd49a
koszotorobur

@HolQ - napisałeś, że nie lubisz mango i dalej już nie czytałem bo (╯°□°)╯︵ ┻━┻

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie

Moje drugie podejście do beef madras. Dodałem 4 łyżeczki sproszkowanej papryki, jest trochę lepszy kolor niż ostatnio, ale kurde dalej trochę kupę przypomina (╯ ͠° ͟ʖ ͡°)╯┻━┻


Pi⁎⁎⁎⁎le, koniec z półśrodkami - do nast. Dodam oleożywice z papryki z roboty i k⁎⁎wa wyjdzie krwistoczerwony !

9afc67a1-ff51-4ef6-b31c-87d699f758a0
HolQ

@SUM hmmm dziwne, że tylko z nasion. Do produkcji oleozywic uzywa sie całego owocu, wysuszonego i sproszkowanego

SUM

@HolQ niby daje kolor czerwony bo tak w opisie więc dziwne bo nasiona takie żółtawe


"Co powiedzieli jurorzy Great Taste?

"Cudowny, bordowowiśniowy kolor na tle szafranu. Smak ciepłej papryki rozwija się subtelnie, pozostawiając przyjemny, przyprawowo-drzewny posmak. Już sam olej zainspirował jury do kulinarnych eksperymentów – jego wszechstronność ich zachwyciła.""


https://allegro.pl/oferta/olej-z-nasion-slodkiej-papryki-tloczony-na-zimno-100-ml-17365054263

Zaloguj się aby komentować

RogerThat

@HolQ 1. Co to za książka?

2. Kurde, skąd w pieprzu i morfinie podobny kręgosłup? Widzę, że pieprzu makówki mają wspólny dopiero nadrząd, czyli nie są chyba jakoś blisko spokrewnione. Do tego skoro piperydyna również aktywuje receptory opioidowe to ta początkowa wstawka o eliminacji bólu przez aktywację receptorów bólowych wydaje się jedynie ciekawostką.

3. Na serio po kryzysie ozycontinu była znowu fala epidemii heroiny? Wydawała mi się ona pieśnią tamtego wieku.

4. Na szczęście karfentanyl jest tak silny, że już pierwszy strzał będzie eliminować xd nie zdąży to chyba załapać. Przeciez już fentanyl się podaje w plastrach, żeby było bezpiecznie. To karfentanyl to od samego patrzenia pewnie ucpiewa.

HolQ

@RogerThat


  1. https://www.empik.com/przepyszne-trucizny-od-przypraw-do-narkotykow-noah-whiteman,p1505208540,ksiazka-p

  2. Jest w tej książce sporo przykładów jak niespokrewnione ze sobą rośliny, czesto na roznych kontynentach zaczęły wytwarzać te same toksyny. I np jak nie mające ze sobą kontaktu cywilizacje zaczęły wykorzystywać te rośliny w identycznym celu. Co do tej ciekawostki o aktywacji receptorów to jest trochę ucięte z poprzedniej strony. Dorzuciłem zdjęcie do komentarza. Wspomnial o tym bardziej chyba po to , żeby nakreślić czym jest piperyna i jak działa.

  3. Nigdy nie interesowałem się kryzysem opioidowym, więc nie mam pojęcia xp.

  4. No z tą siła karfentanylu to masakra jest. Ale nie zdziwię się jak posluzy za bazę do wytworzenia czegoś pomiędzy fentanylem a kerfantylem.

ac44b980-108a-4c74-9403-51f08bbaacc7
RogerThat

@HolQ aa. Robi to sens, że zbytnia aktywacja receptora czy czegoś zaczyna go ścierać. Ból tłumi ból. W sumie fajne panaceum xd

Zaloguj się aby komentować

#ciekawostki za⁎⁎⁎⁎sta forma substytutu dla nikotyny....zaćpiesz się i odechciewa Ci się jarać xD chyba jednak wolę niquitin xD

909e2e18-d0e1-4cdb-ba09-cc2eaf1b956b
680521d6-0b3b-475c-ba76-a8d2303f51b9
cebulaZrosolu

@HolQ ja brałem tabex. Pomogło :D

Zaloguj się aby komentować

#gownowpis


Nostalgłem sobie dzisiaj trochę i zacząłem przeglądać zdjęcia na telefonie.


Znalazlem swoje zdjecie zrobione krótko po przeprowadzce do uk i.....


K⁎⁎wa....wyglądam jak inny człowiek .


Wyglądałem jak menel spod żabki.


Przeszczep włosów mial na ta przemiane ogromny wplyw, ale to co zrobiły z moim ryjem ostatnie 2,5 mies. Lepszej diety, zrzucenia 4,5 kg i ćwiczeń to masakra


Nie ukrywam, że fest mi samoocena dzięki temu podskoczyła . I dobrze mi z tym wiec się chwalę xD

dzangyl

@HolQ wow, nie wiedziałem ze ktoś przegląda zrobione zdjęcia. Zaskoczyłeś mnie.

AdelbertVonBimberstein

@HolQ mam tak samo. Teraz patrzę w lustro- bożeeee jaka przystojna bestia ze mnie, a ten wąs... Mrrr normalnie jak wojownik jakiś no.

Patrzę na zdjęcie sprzed roku- grubas karykatura kapitalisty z bajek dla dzieci xd.

Nigdy więcej.

HolQ

@AdelbertVonBimberstein zamieniam się w Krzysia Ibisza 2.0, bo wyglądam młodziej niż 5 lat temu xD xD


Dokładnie...nigdy więcej. Ja zrzuciłem tylko 4,5 kg i widzę różnicę, wyobrażam sobie jak to musi wyglądać w Twoim przypadku.


Ale włosy naprawdę zrobiły tyle samo dobrego co dieta. Nie żałuję tego hajsu w ogóle.

AdelbertVonBimberstein

@HolQ no i dobrze. Ważne to się dobrze czuć ze sobą. No i nie ma co ukrywać baby to luje i na wygląd patrzą.

Romanzholandii

Ja jak sie ogolę to mam baby face, a jak mam zarost to od razu jak menel

HolQ

@Romanzholandii a ja na odwrót xD albo inaczej - zależy od zarostu przez pewien czas miałem troszkę dluzszy (ale bez przesady) i wygladalem lepiej niz bez, a teraz mam też zarost ale dużo krótszy i wyglądam znacznie lepiej niż bez xP

Zaloguj się aby komentować

#ciekawostki #jedzenie moj tag: #swiatprzypraw


Dorzucam #zdrowie i #odchudzanie


Kokum and Malabar tamarind


Kokum i tamarynd malabarski należą do rodzaju Garcinia, należącego do rodziny Clusiaceae (Guttiferae, rodzina mangostanowatych). Jest to ważny rodzaj występujący w tropikalnych regionach Azji Południowej, Azji Południowo-Wschodniej i Indonezji. Najsłynniejszym członkiem rodzaju jest mangostan właściwy - G. mangostana, powszechnie znany jako królowa owoców tropikalnych. Kokum (G. indica Choisy) i tamarynd malabarski (G. gummi-gutta (L.) Roxb. (syn. G. cambogia Desr.) dają owoce używane jako przyprawy, a także do produkcji napojów bezalkoholowych i koncentratów.


Zarówno kokum, jak i tamarynd malabarski to wiecznie zielone drzewa osiągające wysokość około 15 m. Występują głównie w Ghatach Zachodnich i przyległych obszarach, w stanach Maharashtra, Karnataka, Kerala i Tamil Nadu w Indiach; uprawia się je również w Indonezji. Kokum i jego produkty są eksportowane do Wielkiej Brytanii, USA, Włoch, Kanady, Australii, Hongkongu i na Bliski Wschód. Zanzibar jest głównym importerem. Ta przyprawa używana komercyjnie to wysuszona, przetworzona skórka owocu. Koncentrat kokum jest przygotowywany z soku ze świeżych, dojrzałych owoców. Wytwarzany jest zarówno sok, jak i syrop (z cukrem). Po wyciśnięciu soku pozostałości skórki wykorzystywane są do wyrobu cukierków. Produkt ten jest uważany za doskonały środek na problemy z nadkwasotą. Olej z nasion jest ekstrahowany przy użyciu standardowej procedury ekstrakcji (tłoczenie, gotowanie) lub ekstrakcji rozpuszczalnikiem.


Przetwarzanie tamaryndowca malabarskiego jest podobne do przetwarzania kokum opisanego powyżej. W tym przypadku owocnia dojrzałego owocu jest cięta na kawałki i suszona na słońcu i/lub wędzona. Syrop i koncentrat są wytwarzane z wysuszonej skórki. Skórka owocu kokum zawiera wielonienasycony pigment fenolowy, garcinol i jego izomer izogarcinol, wraz z kwasem (–)-hydroksycytrynowym (HCA), cyjanidyno-3-glukozydem i cyjanidyno-3-sambibiozydem. Skórka owocu tamaryndowca malabarskiego zawiera izoprenylowane polifenole i camboginol. Emocje dotyczące kokum i tamaryndowca malabarskiego wynikają z występowania HCA, o którym doniesiono, że jest związkiem przeciwotyłościowym. HCA jest w rzeczywistości bardzo rzadki w świecie roślin, ale występuje w kokum i tamaryndowcach malabarskich na poziomie 10–30%. W ostatnich latach na bazie HCA powstało wiele produktów, rzekomo pomagających zrzucić zbędne kilogramy.


HCA jest ekstrahowany z wysuszonej skórki przez ekstrakcję wodną, a następnie traktowany zasadami w celu przekształcenia obecnego laktonu w kwas i wytrącania kwasu przez dodanie chlorku wapnia. HCA jest wytrącany jako sól wapniowa. Oprócz HCA skórka owocu zawiera około 10% kwasu jabłkowego, wraz z mniejszymi ilościami kwasu cytrynowego i winowego. Kokum jest jednym z najbogatszych źródeł naturalnego czerwonego pigmentu, antocyjanu. Skórka kokum zawiera 2–3% antocyjanów, głównie w postaci cyjaniny-3-sambubiozydu i cyjaniny-3-glukozydu. Skórka tamaryndowca malabarskiego zawiera również żółty pigment, garcinol.


WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE


Owoc kokum (G. indica) ma właściwości przeciwszkorbutowe, żółciopędne, chłodzące, przeciwżółciowe, zmiękczające i łagodzące. Wiadomo, że kora ma właściwości ściągające, a olejek jest stosowany w leczeniu czerwonki i biegunki. Jest również stosowany w maściach i balsamach do skóry. Syrop z owocu podaje się w przypadku dolegliwości żółciowych. Skórka (po ekstrakcji soku), po przetworzeniu na cukierki, jest bardzo skutecznym środkiem na problemy z nadkwasotą. Wysuszona skórka ma silną kwasowość, dlatego działa również jako środek antyseptyczny.


Żółta żywica (zwana cambodge) uzyskana z tamaryndowca malabarskiego i innych pokrewnych gatunków, takich jak G. kowa, G. morella itp., jest stosowana w preparatach leczniczych jako skuteczny środek przeczyszczający, a także w medycynie weterynaryjnej.


Ostatnimi czasy zapotrzebowanie na owoce Garcinia i produkty owocowe jako suplement diety w leczeniu problemów związanych z otyłością gwałtownie wzrosło (Książka jest z 2012 roku, na końcu umieszczę krótkie sporostowanie).


Fizjologiczną podstawą działania przeciwotyłościowego jest blokowanie enzymu ATP-cytrynian liazy, biorącego udział w przekształcaniu cukru w glikogen i cholesterol. (–)-HCA blokuje enzym, czyniąc go nieskutecznym, zapobiegając w ten sposób produkcji tłuszczu w organizmie. Wraz z hamowaniem produkcji lipidów, energia jest zużywana do glukoneogenezy, a zwiększona produkcja glikogenu stymuluje glukoreceptory w wątrobie, które wysyła sygnały sytości do mózgu, co z kolei tłumi pragnienie jedzenia.


Oprócz zwiększania produkcji glikogenu, HCA uaktywnia również β-oksydację, dzięki czemu dochodzi do zwiększenia spalania zgromadzonego w organizmie tłuszcz. Ekstrakt z Kokum, podobnie jak czysty HCA, okazał się skuteczny w znacznym zmniejszeniu syntezy tłuszczu w organizmie. Owoce Garcinia obniżają poziom lipidów we krwi, takich jak cholesterol i trójglicerydy, poprzez utlenianie kwasów tłuszczowych w wątrobie dzięki zwiększonej termogenezie. Niektóre z dostępnych na rynku preparatów zawierających HCA lub jego sól wapniową to Citrin, CitriMax, Super CitriMax i APPEsatTM itp. Olej z nasion jest stosowany do przygotowywania maści i czopków. Olej jest również stosowany do stosowania miejscowego w przypadku owrzodzeń lub jako maść do ust.


POKREWNE GATUNKI


Niektóre ważne gatunki pokrewne o właściwościach leczniczych obejmują: G. mangostana, G. cowa, G. morella i G. xanthochymus. G. cowa jest stosowana w medycynie tradycyjnej, a skórka owocu jest używana przez miejscową ludność jako substytut tamaryndowca. Lateks rośliny jest stosowany jako środek przeciwgorączkowy w tajskiej medycynie ludowej. Lateks zawiera kowaninę, kowanol, cowaxantone i norcowaninę; cowanol i cowaxantone wykazują umiarkowaną aktywność przeciwdrobnoustrojową przeciwko pewnym bakteriom. Guma z G. morella jest stosowana jako środek przeczyszczający i przeciwbakteryjny; zawiera morelinę, neomorelinę, β-guttiferynę i α-guttiferynę. G. xanthochymus zawiera ksantochymol i izoksantochymol. Te dwa związki w stosunku 1 : 2 wykazały wysoką cytotoksyczność wobec trzech linii komórek nowotworowych, mianowicie jelita grubego, piersi i wątroby.


ZASTOSOWANIE KULINARNE


Przetworzona skórka kokum i tamaryndowca malabarskiego jest używana jako przyprawa, szczególnie w przygotowywaniu dań rybnych, gdzie nie tylko zastępują tamaryndowiec, ale także dodają unikalnego smaku do rybnego curry. Słynne curry rybne z Goa w Indiach zawdzięcza swój unikalny smak i aromat tej przyprawie. Również na Sri Lance tamaryndowiec malabarski jest szeroko stosowany jako przyprawa i do peklowania ryb. Owoce kokum służą jako aromat i środek zakwaszający. Syrop kokum i kokum sharbat (napój bezalkoholowy) są bardzo popularne w Indiach. Sharbat jest bardzo przyjemnym i orzeźwiającym napojem, szczególnie popularnym w regionie Konkan na zachodnim wybrzeżu Indii. Masło kokum jest często przetwarzane w procesach chemicznych na produkt o właściwościach podobnych do masła kakaowego. Produkt ten jest stosowany w preparatach farmaceutycznych i produktach do pielęgnacji. Masło kokum jest jadalne i cechuje się właściwościami odżywczymi, łagodzącymi, ściągającymi i zmiękczający. Jest również stosowany jako masło cukiernicze, w produkcji świec i w przemyśle mydlanym. Może stanowić źródło do produkcji kwasu stearynowego o wydajności 45,7%. Jest również stosowany do klejenia przędz bawełnianych. Ta żółta żywica, po rozpuszczeniu w terpentynie, tworzy dobry lakier i jest stosowana w produkcji farb naturalnych i w produkcji lakieru.


Ok to by było na tyle. Chciałem dodać tylko krótkie wyjaśnienie mojego komentarza dotyczącego roku wydania książki. Nie wiem czy spotkaliście sie z reklamami ‘’magicznych’’ herbatek ziołowych i proszków zawierających Garcinie Kambodżę, ktore miały pomóc Wam w schudnięciu. Może część z Was pamięta mój wpis o prozdrowotnych właściwościach przypraw. W tym przypadku jest identycznie, nie ma JEDNOZNACZNYCH dowodów, że to naprawdę działa. Ale nie tylko to jest ważne. Potwierdzono, że nadmierne stosowanie MOŻE USZKODZIĆ WĄTROBĘ.

‘’It is important to note that there are concerns about the risk of hepatotoxicity related to garcinia food supplements from a recent report by the Scientific Committee of the Spanish Agency for Food Safety and Nutrition (AESAN) [82]. As a result of several previous studies [83,84,85], G. gummi-gutta (G. cambogia) and HCA, its main active ingredient, can cause herb-induced hepatotoxicity (HILI) including elevated liver enzyme levels, hepatitis, cholestasis, and jaundice. Furthermore, these acute liver damages are known to persist even after discontinuation of their intake. Although no research results have been reported on the direct association between G. indica and acute liver injury, more scientific and clinical investigations on the effect of G. indica on liver health since G. indica also contain HCA.’’


https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8708457/


Dlatego zanim zaczniecie albo ktoś z Waszych bliskich stwierdzi, że chce użyć wspomagania w próbach schudnięcia warto się 2 razy zastanowić, czy warto.


Było troszkę długie, ale wydaje mi się, że jest to na tyle ciekawa przyprawa/owoc, że warto było przeczytać

f3d87d4b-44ba-46ad-82f0-bda1fbf1b416
94a12ee2-b4de-4e96-8446-0ece3521654d
296039a5-5179-4797-9187-e5d3751ba886
Fafalala

Dobrze jest trafić na literaturę, która pomoże ci naświetlić trudne, życiowe relacje na bardzo trafionych przykładach. To skraca drogę do emocjonalnego ozdrowienia.

HolQ

@Fafalala NIGDY w życiu nie gadałem z matką o tym co czuje albo o jqkis problemach. W ogóle nawet nie myślałem o tym, żeby zwrócić się do niej o poradę. Moja siostra tak samo

b943236e-0701-4808-a07d-b74ee33ccdc5
Fafalala

@HolQ przykro mi i znam ten stan w pierwszej ręki. Okropne jest to, że w świecie dorosłych wyzwań, musi się przyjmować rolę do której nie jest zwyczajnie gotowym i próbować ogarniać rzeczy, do których nie ma kompetencji, więc osiąganie tego wszystkiego trzeba okupić toną strachu i niepewności.

Takie długotrwałe wyrzuty kortyzolu w młodym wieku, potrafią nieźle pokiereszować układ nerwowy.

sumrzeczny

Też na początku książka wydawała mi się objawieniem i dobrze było obejrzeć opisane schematy, które znam z życia. Cieszy mnie, gdy czytam, że to, co znam z doświadczenia, nie jest regułą i ludzie mają inaczej. Niestety później ciężko coś zmienić, gdy nie zna się alternatywy :/ w moim odczuciu książka robi dobrą robotę pokazując pewne koncepcje, ale słabszą robotę jeśli chodzi o wskazanie dalszych kierunków

HolQ

@sumrzeczny wydaje mi się, że autorka bardziej liczy na to, że uświadomisz sobie co jest nie tak i zaczniesz szukać pomocy niż wskazanie rozwiazan

Half_NEET_Half_Amazing

mieć normalnych starych to jak wygrać z rakiem

Zaloguj się aby komentować