#ciekawostki #jedzenie moj tag : #swiatprzypraw
Do przygotowania tego wpisu wykorzystałem książkę, o której ostatnio pisałem. Będę z niej korzystać częściej, zeby nikt mi nie zarzucił, że robię to zbyt encyklopedycznie xP
MASTYKS
NAZWA BOTANICZNA Pistacia lentiscus
ZNANA TAKŻE JAK Guma arabska (ale nie TA guma arabska, którą wszyscy znają), mastiha, lentysk.
Drzewo, które produkuje mastyks, rośnie tylko na greckiej wyspie Chios, gdzie ten wyjątkowy produkt jest uprawiany od ponad 2500 lat. Starożytni Grecy i Rzymianie żuli go jako odświeżacz oddechu — jest to źródło słowa „masticate”. Kiedy Genueńczycy przejęli Chios od Wenecjan w 1346 r. n.e., zapewnili mieszkańcom wyspy ochronę przed piratami w zamian za monopol na lukratywny handel mastyksem, który był wówczas bardzo poszukiwaną przyprawą. W 1566 r. Turcy osmańscy przejęli kontrolę nad wyspą i kontrolowali handel mastyksem, dopóki Chios nie stał się częścią państwa greckiego w 1913 r. Obecnie 24 pozostałe wioski produkujące mastyks — znane jako mastichochoria — zbierają i przetwarzają żywicę w ten sam, uświęcony tradycją sposób. Mastyks z Chios jest obecnie produktem o chronionej nazwie pochodzenia (PDO), a większość z niego jest eksportowana do Turcji i na Bliski Wschód.
GŁÓWNY ZWIĄZEK SMAKOWY
Pinen
ROŚLINA
Przyprawa jest zbierana z małych wiecznie zielonych drzew z rodziny sumakowatych, blisko spokrewnionych z pistacjami.
CZĘŚĆ ROŚLINY - Żywica
KOLOR
na początku kolor kości słoniowej, który z czasem ciemnieje do złocistożółtej z powodu reakcji ze światłem słonecznym i powietrzem
Kawałki żywicy przypominają „Łzy”, przezroczyste kawałki są używane w kuchni i nazywane dahtilidopetres (kamienie krzemienne – w orginale ‘’flint stones’’). gorszej jakości, bardziej miękkie, większe łzy nazywane są kantiles (pęcherze) i są używane głównie do żucia.
METODA UPRAWY
Kora drzewa jest nacinana późnym latem, aby wydzielała żywicę. Drzewa produkują żywicę w wieku 5 lat i mogą ją produkować przez 60 lat.
METODA PRODUKCJI
Żywica stopniowo twardnieje u podstawy drzewa, tworząc gruszkowate „łzy”, które są zbierane, czyszczone i suszone.
ZASTOSOWANIE NIEKULINARNE
W kosmetykach i perfumach; w medycynie tradycyjnej do leczenia ran
Subtelny aromat mastyksu jest głównie zasługą związku smakowego pinenu, który stanowi do 80 procent jego składu chemicznego. Mniejsze ilości mircenu i innych związków terpenowych dają możliwość łączenia mastyksu z szeroką gamą pikantnych, słodkich lub drzewnych przypraw.
Przetwory owocowe Dodaj odrobinę mastyksu do galaretki jabłkowej lub dżemu figowego.
Pieczona jagnięcina Przed pieczeniem natrzyj kawałek jagnięciny mastyksem, zmiażdżoną cebulą i czosnkiem oraz odrobiną kardamonu.
Chleb Dodaj łyżeczkę zmielonego mastyksu i trochę nasion kopru włoskiego do pikantnego ciasta chlebowego
Słodkie wypieki Dodaj mastyks do makaroników — mastyks dobrze komponuje się z migdałami — lub do biszkoptu o zapachu wody różanej
Budyń ryżowy Przygotuj budyń ryżowy o zapachu mastyksu i polej go syropem o smaku kwiatu pomarańczy.
UWOLNIJ SMAK
Mastyks najlepiej zmielić przed użyciem i wymieszać z innym sproszkowanym składnikiem, aby rozprowadził się po całym daniu.
Zmiel z cukrem, aby dodać do słodkich przepisów, lub z solą, aby wykorzystać do przygotowania pikantnych dań, lub z mąką, aby wykorzystać w dowolnym. Zapobiega to również przywieraniu mastyksu do młynka.
Spróbuj dodać mastyks do potraw za pomocą sosu zrobionego z zasmażki z mąki, mastyksu i masła lub innych tłuszczów.


