#ciekawostki #swiatprzypraw
Dzisiaj bardzo krótkie
Marchewnik anyżowy
(polski język nie zawodzi nie tylko w przypadku owadów xP , marchewnik brzmi dużo fajniej niż angielskie "Cicely" xP )
Marchewnik anyżowy (Myrrhis odorata , mirra ogrodowa, słodka mirra pachnąca; Apiaceae) jest jedną z niewielu aromatycznych ziół kulinarnych występujących w bardzo zimnym klimacie regionu skandynawskiego i jest rozpowszechniona na obszarze rozciągającym się tak daleko na północ, jak Islandia. Marchewnik ma słodki, aromatyczny smak; jego owoce są dobrym substytutem anyżu lub kopru włoskiego, podczas gdy liście nadają aromat i smak podobny do trybuli, ale znacznie silniejszy.
Roślina zawiera olejek lotny, którego składnikami są trans-anetol, germakren-D, β-kariofilen, limonen, eter metylowy chawikolu, α-pinen, α-farnezen i mircen. Zawiera również flawanoidy, takie jak luteolina i glukozydy apigeniny. Liście marchewnika zawierają olejek eteryczny, którego dominującym składnikiem jest anetol.
Marchewnik jest stosowany głównie w przepisach na ryby. Świeże liście można stosować w sałatkach, a posiekane liście są używane w potrawach razem z rabarbarem, agrestem i innymi owocami. Liście marchewnika są również stosowane w sałatkach owocowych i napojach. Korzenie można jeść jako warzywo, a także kandyzować. Nasiona można stosować w ciastach i cukierkach, podczas gdy suszone liście są używane w herbacie ziołowej.

