#ciekawostki #swiatprzypraw


Dzisiaj bardzo krótkie


Marchewnik anyżowy


(polski język nie zawodzi nie tylko w przypadku owadów xP , marchewnik brzmi dużo fajniej niż angielskie "Cicely" xP )


Marchewnik anyżowy (Myrrhis odorata , mirra ogrodowa, słodka mirra pachnąca; Apiaceae) jest jedną z niewielu aromatycznych ziół kulinarnych występujących w bardzo zimnym klimacie regionu skandynawskiego i jest rozpowszechniona na obszarze rozciągającym się tak daleko na północ, jak Islandia. Marchewnik ma słodki, aromatyczny smak; jego owoce są dobrym substytutem anyżu lub kopru włoskiego, podczas gdy liście nadają aromat i smak podobny do trybuli, ale znacznie silniejszy.


Roślina zawiera olejek lotny, którego składnikami są trans-anetol, germakren-D, β-kariofilen, limonen, eter metylowy chawikolu, α-pinen, α-farnezen i mircen. Zawiera również flawanoidy, takie jak luteolina i glukozydy apigeniny. Liście marchewnika zawierają olejek eteryczny, którego dominującym składnikiem jest anetol.


Marchewnik jest stosowany głównie w przepisach na ryby. Świeże liście można stosować w sałatkach, a posiekane liście są używane w potrawach razem z rabarbarem, agrestem i innymi owocami. Liście marchewnika są również stosowane w sałatkach owocowych i napojach. Korzenie można jeść jako warzywo, a także kandyzować. Nasiona można stosować w ciastach i cukierkach, podczas gdy suszone liście są używane w herbacie ziołowej.

abde6a19-73bf-452a-b8fc-f8fb6f0f7b32

Komentarze (2)

Rozpierpapierduchacz

anetol.

@HolQ tak blisko do świetności...

310804e5-8d2e-4892-a143-280ebc1536e6
bishop

Zawsze się zastanawiam jak widzę tę roślinę czy to młody barszcz Sosnowskiego XD

Zaloguj się aby komentować