Zdjęcie w tle
HolQ

HolQ

Gruba ryba
  • 369wpisy
  • 4896komentarzy

#zdrowie #kawa #ciekawostki po części #książki


Jakiś czas temu wrzucałem tutaj książkę "przepyszne trucizny" Noah Whiteman'a, która dostałem od siostry. Jeszcze jej nie skończyłem, ale póki co jestem wciągnięty fest. Wyświetlił mi się dzisiaj na YouTube wywiad z autorem, w którym porusza niewielka część tematów zawartyvh w książce. Może komuś z Was się nudzi i ma ochotę posłuchać i może przekona to niektórych do przeczytania tej książki


https://youtu.be/tjLhgs2teZQ?si=gZGar\_eyiNjlPWCi

Zaloguj się aby komentować

#ciekawostki mój tag: #swiatprzypraw


Dzisiaj znacznie krótszy wpis niż ten o Annato


Boldo


Liście boldo (Peumus boldus Molina; Syn. Boldu boldus, Boldea fragrans; Monimiaceae) są znane i stosowane tylko w Ameryce Południowej. Liście boldo mają silny aromat, podobny do cynamonu lub liści laurowych i nadają potrawom bardzo przyjemny aromat.


Najlepiej pasują do dań rybnych, a także mogą wzbogacić smak i aromat sosów, potraw z grzybami, marynowanych warzyw i sosów pieczeniowych.


Liście boldo zawierają około 2% olejku eterycznego, który przyczynia się do jego smaku i aromatu. Głównym składnikiem olejku eterycznego jest askaridol, nadtlenek monoterpenu o nieprzyjemnym zapachu, występujący bardzo rzadko w roślinach. Związkami nadającymi smak są p-cymen, 1,8-cyneol i linalol. Liście zawierają również alkaloidy, takie jak boldyna, izoboldina i N-metylolaurotetanina.


Są używane w herbatach ziołowych i były częścią tradycyjnej medycyny Majów. Badania potwierdziły różne zastosowania liści boldo: w badaniach na zwierzętach wykazano, że stymulują one trawienie i mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, żółciopędne i moczopędne, które w dużej mierze przypisuje się roślinnej substancji chemicznej boldynie.

Monografia amerykańska donosi, że boldo może zwiększyć produkcję moczu o 50%, co ponownie potwierdza tradycyjne zastosowanie rośliny jako środka moczopędnego.

Wykazano, że ekstrakt etanolowy z liści podawany myszom ma działanie ochronne na wątrobę, zapobiegając uszkodzeniom spowodowanym narażeniem na działanie substancji chemicznych. Ekstrakt rozluźnia również tkankę mięśni gładkich i wydłuża pasaż jelitowy.


Mniej ciekawe niż Annato, no ale trudno xP nie zawsze takie będzie xD

64b5a121-ef8f-402d-b18d-5b7ed6da01f1

Zaloguj się aby komentować

maximilianan

@HolQ brauna to po kablach lepiej

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #gotujzhejto

Chipotle chilli mac


https://masonfit.com/pressure-cooker-chipotle-chili-mac/


Musiałem trochę kombinować i pozmieniać przepis, bo za cholere w sklepie nie mogłem znaleźć Chipotle (╯ ͠° ͟ʖ ͡°)╯┻━┻


Zamiast tego użyłem pasty Chipotle i zwykłego czerwonego chilli

90639693-00ab-4e52-967b-0846a0a1752c

Zaloguj się aby komentować

#ciekawostki #jedzenie moj tag: #swiatprzypraw


Postanowiłem przygotować mini-serię krótkich (czasami dłuższych jak dzisiaj) wpisów o mniej znanych ziołach i przyprawach. Postaram się co 2-3 dni wrzucać jeden krótki wpis. O części z nich na pewno słyszeliście, ale może trafi się również coś dla Was kompletnie nieznanego.


Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (ISO) wymienia 109 gatunków roślin, które są używane jako zioła i przyprawy, podczas gdy kompendium przypraw Katzera wymienia 117 gatunków. Spośród nich tylko kilka jest bardzo szeroko stosowanych, uprawianych komercyjnie i sprzedawanych na całym świecie.


Inne są mniej powszechnie stosowane, ale są dobrze znane i uprawiane w ograniczonych regionach, a także sprzedawane w mniejszej ilości na rynku globalnym;


Jeszcze inne są mniej znane, a nawet nieznane poza niewielkimi regionami na świecie .


Takie zioła i przyprawy są jednak cenne, nie tylko jako przyprawy do potraw, ale także jako rośliny lecznicze o dużym znaczeniu w regionach, gdzie występują. Te mniej znane zioła i przyprawy stają się również ważne w świecie zachodnim, ponieważ szefowie kuchni nieustannie zmagają się z tworzeniem egzotycznych dań o unikalnych i dotychczas nieznanych smakach i aromatach.


ANNATO


Achiote, powszechnie znany jako annato, pochodzi z małego drzewa z Ameryki Środkowej i Południowej, o botanicznej nazwie Bixa orellana L. (rodzina Bixaceae). Nasiona tego drzewa mają powłokę o żółto-pomarańczowym lub czerwono-pomarańczowym kolorze, który jest źródłem powszechnie stosowanego barwnika spożywczego. Nasiona są również używane jako środek aromatyzujący w potrawach z fasoli w Ameryce Południowej i Środkowej oraz na Karaibach, nadając łagodny pieprzny smak z lekkim posmakiem gałki muszkatołowej. Nasiona w tym regionie świata są również używane przez tubylców do produkcji farby do ciała i szminki; stąd drzewo achiote jest również nazywane drzewem szminkowym.


Achiote dorasta do wysokości około 5–6 m i wytwarza różowo-białe kwiaty, które rozwijają się w skupiska jasnoczerwonych, sercowatych owoców pokrytych włoskami. Owoce są niejadalne. Kiedy są dojrzałe pękają, odsłaniając mnóstwo nasion, które są osadzone w pomarańczowo-czerwonym miąższu.

W kulturach plemiennych nasiona annato mają szereg zastosowań niemedycznych. Dla starożytnych Majów i Azteków annato było uważane za symboliczny substytut krwi i dlatego miało święte konotacje – wiele starożytnych pism Majów zostało napisanych w soku z annato. Rdzenni mieszkańcy nadal używają miąższu zmieszanego z olejem do celów kosmetycznych: jako farby do włosów, szminki lub do ozdabiania ciała. Gdy jest stosowany jako farba do ciała, odstrasza również owady i chroni przed oparzeniami słonecznymi dzięki właściwościom filtrującym promieniowanie UV karotenoidowego pigmentu biksyny.


Nasiona annato są również wykorzystywane w lasach deszczowych do tworzenia barwników do tkanin. W świecie zachodnim annato jest używane w przemyśle kosmetycznym (do błyszczyka do paznokci, szminki, mydła); olej annato jest środkiem zmiękczającym, a jego wysoka zawartość karotenoidów zapewnia korzystne właściwości antyoksydacyjne. W produktach do pielęgnacji ciała olej annato zapewnia korzyści antyoksydacyjne, jednocześnie dodając bogaty, słoneczny kolor kremom, balsamom i szamponom. Annato jest również stosowane w produktach gospodarstwa domowego, takich jak wosk do podłóg, pasta do mebli i pasta do butów. W przeszłości było szeroko stosowane jako barwnik do tkanin, nadając im pomarańczowo-czerwony kolor; jednak ze względu na brak trwałości koloru, zostało w dużej mierze zastąpione przez barwniki syntetyczne. Barwnik był również stosowany do barwienia drewna, rattanu i wikliny.


Chociaż to głównie nasiona są wykorzystywane przez ludność tubylczą w celach niemedycznych, cała roślina jest stosowana w medycynie tradycyjnej. Cała roślina ma właściwości ściągające, przeciwżółciowe, przeciwwymiotne i oczyszczające krew. Młode pędy są używane jako napój przypominający herbatę, który jest pity jako afrodyzjak i środek ściągający, a także w przypadku gorączki, czerwonki i zapalenia wątroby. Liście mają wyraźny wpływ na układ moczowy i zwiększają objętość moczu w przypadku niewydolności nerek lub zapalenia pęcherza moczowego; liście są używane w naparze w leczeniu cukrzycy, żółtaczki i czerwonki, a także zewnętrznie na problemy skórne i w celu zapobiegania powstawaniu blizn. Korzeń i kora są używane w celu obniżenia gorączki; uważa się, że miąższ nasion ma działanie hemostatyczne, przeciwdysentyczne, moczopędne i przeczyszczające; owoce są używane w przypadku czerwonki.


Tradycyjni uzdrowiciele w Kolumbii używają również annato jako odtrutki w przypadku ukąszenia węża. Annato jest powszechnie stosowane w peruwiańskiej medycynie ziołowej, gdzie suszone liście nazywane są achiotec i są pite jako wywar o korzystnym wpływie na wiele różnych schorzeń (np. problemy z prostatą, nadciśnienie tętnicze, otyłość). Wywar jest również stosowany zewnętrznie jako środek antyseptyczny i gojący rany. Zastosowania różnią się w zależności od kraju. W Gabonie wywar z liści jest stosowany w celu zatrzymania wymiotów, podczas gdy na Seszelach i Mauritiusie jest dodawane do kąpieli w celu zmniejszenia bólu mięśni. W Etiopii liście są stosowane jako opatrunek na rany.


Jako dodatek do barwników spożywczych, annato ma numer E160 b. Rozpuszczalna w tłuszczach część surowego ekstraktu składa się z biksyny, a rozpuszczalna w wodzie część to głównie norbiksyna, oba mają ten sam numer E co annato.


Nasiona annato zawierają 4,5–5% pigmentu, z czego około 70–80% to biksyna, a pozostała część to norbiksyna. Ponieważ ekstrakt jest rozpuszczalny w lipidach, jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym do nadawania kolorów od czerwonego do pomarańczowo-żółtego różnym produktom spożywczym, np. serowi, masłu, olejom, margarynie, lodom, cukierkom, wyrobom piekarniczym i ryżowi. Annato okazało się szczególnie przydatne w sektorze mleczarskim, w którym dostępne syntetyczne alternatywy okazały się niestabilne; wykazano, że jest nietoksyczne i ma dodatkową zaletę w postaci wysokiej zawartości witaminy A.


Na Karaibach nasiona są zazwyczaj smażone w tłuszczu (zwierzęcym lub roślinnym); po wyrzuceniu nasion, złocistożółty tłuszcz jest używany do smażenia warzyw lub mięsa. Dzięki tej procedurze uzyskuje się złocistożółty do złocistobrązowego kolor. Meksykańscy kucharze często używają pasty (achiote) z nasion annato z pewnymi konserwantami (kwas octowy), która całkowicie rozpuszcza się w gorącym tłuszczu; jest łatwa w użyciu i można ją również dodawać do marynat i sosów, aby poprawić kolor. Podobne zastosowanie znajduje się w Peru i Boliwii w Ameryce Południowej. W południowym Meksyku (Jukatan) mięso jest często marynowane mieszanką przypraw zwaną recado, która uzyskuje swój intensywnie żółty kolor dzięki hojnemu dodatkowi annato. Nasiona mogą być używane zmielone (często po namoczeniu w gorącej wodzie, aby je zmiękczyć) lub w postaci oleju. Recado powstaje z annato, suszonego oregano, zmielonych przypraw (czarnego pieprzu, ziela angielskiego i kminu), czosnku i pikantnych papryczek chili z Jukatanu. Kluczowym smakiem jest sok z gorzkich pomarańczy (kwaśnych lub sewilskich), który dodaje wyrazistej, kwaśnej owocowości. Mięso marynowane w rekado jest zawijane w liście bananowca i pieczone. Możliwe jest również pieczenie w gorącym piekarniku, smażenie na patelni lub grillowanie. Technikę tę można stosować do drobiu i ryb, ale jest najbardziej popularna w przypadku wieprzowiny, zwłaszcza prosiąt. Żywność przygotowywana w ten sposób jest ogólnie określana jako pibil. Pod wpływem Hiszpanii annato trafiło również do Azji Południowo-Wschodniej. Na Filipinach nasiona są często mielone na proszek i dodawane do zup i gulaszów.


Mięso jest często marynowane w przyprawach w kolorze annato. Kolor uzyskany w ten sposób jest brązowożółty, mniej żywy niż kolor wynikający ze stosowania oleju na Karaibach. W Wietnamie ciasta są często przygotowywane z oleju, aby uzyskać bardziej atrakcyjny kolor; olej jest również powszechny w poprawianiu koloru curry na bazie kokosa.


Na koniec, istnieją wietnamskie odmiany kaczki pekińskiej, w których do barwienia skóry ptaka używa się annato. W Chinach nasiona są czasami dodawane do przypraw lub marynat do grillowanego lub smażonego mięsa (głównie wieprzowiny), co skutkuje jasnopomarańczową powierzchnią mięsa.

58730db7-17fb-486e-9fc2-76c984a5b438
af2846d3-dc82-4f10-b07b-41166ad2dac2
ataxbras

@HolQ Świetny cykl, poproszę więcej.

Zaloguj się aby komentować

#ciekawostki #jedzenie #swiatprzypraw


Grzebie sobie w moich książkach z nadzieją, że znajdę odpowiedź na to, dlaczego olejki z gozdzików, które ostatnio porównywałem tak różnie jeb....ekhm. pachną. Różnice są wyczuwalne po pierwszym sztachnieciu się. Jedne maja więcej nut dymu, a nawet przypominających wedzona rybę, inne pachną cytrusowo, niemal słodko inne pachną tak jak typowy gozdzik.


Ale nie o tym ten wpis.....grzebiąc natrafiłem na coś ciekawego nt wasabi i pomyślałem, że się z Wami podzielę:


"...Wasabi jest jedną z najrzadszych przypraw powszechnie używanych, dlatego dostępność prawdziwego wasabi jest bardzo ograniczona. Chrzan jest używany w większości produktów obecnie dostępnych na rynku, a do 99% „wasabi” sprzedawanego na całym świecie to wyłącznie barwiony chrzan europejski (Armoracia rusticana) (Anon., 2009). Oznacza to, że cenne właściwości lecznicze wasabi nie docierają do konsumentów. To fałszowanie i zastępowanie prawdziwego wasabi chrzanem trwa od ponad sześciu dekad i prawdopodobnie będzie kontynuowane, jeśli nie zostaną podjęte surowe środki zapobiegawcze (Anon., 2009). W 2009 roku producenci i plantatorzy wasabi powołali organizację znaną jako „World Wasabi Council” (WWC) w celu rozwiązania tego problemu. Każdy oryginalny produkt powinien być oznaczony logo „Autentyczny Wasabi” w widocznym miejscu, aby konsumenci mogli go łatwo rozpoznać. WWC przeprowadza niezależne testy naukowe, aby sprawdzić, czy produkty oznaczone tym logo nie zawierają żadnego europejskiego chrzanu i/lub sztucznych barwników...." .


Nie jestem jakimś smakoszem wasabi, ale ciekawi mnie jak duża jest różnica w smaku między tym oryginalnym a podróbką

Felonious_Gru

@HolQ oryginalny jest zielony

pacjent44

@HolQ no kto jak kto, ale ty pierwszy masz szansę nam to opisać

bishop

Kiedyś czytałem, że jakaś polska firma zaczęła uprawiać i sprzedawać wasabi na potęgę. I była to niby jedna z większych upraw tego typu poza Japonią. Ciekawe czy się utrzymali? 🤔


Edit: to chyba oni: http://wasabi-farm.eu/


https://kukbuk.pl/artykuly/wasabi-na-polskim-gruncie-kto-uprawia-japonski-chr/

Zaloguj się aby komentować

#gownowpis wracam sobie z pracy, już myślami na kanapie se siedzę, a tu rondo gdzie nigdzie nie ma korka zajebane całe autami, wszystkie drogi z boku też, plus kilku policjantów na motorze. Myślę że pewnie ktoś się ostro musiał rozwalić. Po 20' pojawia się to bydlę, a za nim 3 kolejne. W sumie łącznie ponad 30' stałem. Wiem że wiatraki nie sa malutkie, ale z bliska robi wrażenie

217d1274-a104-4d1b-9949-e5076375c0aa
cebulaZrosolu

@HolQ kiedyś wracając z Włocławka z anvilu chciałem taki konwój wyprzedzić xD

Ale mnie pilot zablokował menda... :p


Oczywiście na 2 piasmówce, żeby nie było :p

emdet

@HolQ WTF od kiedy takie transporty w środku dnia się robi

Zaloguj się aby komentować

#pracbaza


K⁎⁎wa....moja manager dzisiaj odwiedza mnie w Bristolu (pracuje zdalnie, ale wpada raz na 4-6 tyg. Się z nami spotkać). Zamiast przyjechać jak zazwyczaj 30-45' spóźniony wstałem wcześniej i byłem o czasie. Punkt 8:00 żeby się nie miała czego czepić.


I co? 8 15 dostałem wiadomość na teamsie "będę o 10:30"


A mogłem sobie na spokojnie pospać

Yes_Man

@HolQ ja mam dzisiaj taki zapierdol, że przez 3 godziny biegałem po fabryce w superstarach xD Kumpel do mnie: fajne buty BHP, daj adres sklepu

Zaloguj się aby komentować

#komputery #excel


Mam pytanko do tych co się znają na kąkuterach lepiej niż ja- istnieje jakiś sposób na eksport danych z trzech pierwszych kolumn w Excelu do tego template w Wordzie do wydruku etykiet? Jestem po ok 30 a jeszcze 150 i już mnie kurła ręką boli od kopiuj-wklej ....

56d07de3-a298-4c82-9568-f18ebffb7280
82acbe8f-0490-43c3-b464-4b308407c138
zuchtomek

@HolQ To się nazywa korespondencja seryjna

ErwinoRommelo

Napewno sie da spytaj gpt czy copliota to ci napisze tutorial

Zaloguj się aby komentować

#swiatprzypraw #gownowpis mmmm....będzie dzisiaj wąchane. Jakby k⁎⁎wa mało mnie leb napierniczał (nie moglem zasnac - praktycznienie nie spalem w nocy ). @moll ostatnio napisałaś że fajnie tak sobie wachac przyprawy w pracy. Dawaj zamień się że mną na dziś skopie Ci ogródek czy coś..... xD

3ad30ffd-0df6-4387-98ad-ab14af2f1994
plemnik_w_piwie

@HolQ ja bym chętnie powąchał. Symboliczna umowa, HO, paczkomat/DHL i ogarnięte

Oferuję do dyspozycji nos smakosza chemikaliów

moll

@HolQ ok, co dzisiaj wąchamy?

koszotorobur

@HolQ - jestem bardzo wrażliwy na zapachy - więc u Ciebie w robocie to bym padł i kwiczał

Zaloguj się aby komentować

#gownowpis #ksiazki @Rozpierpapierduchacz czytam książkę od siostry, doszedlrm do tanin i jak zobaczyłem to to od razu pomyślałem o Tobie xP jest pełno tego typu ciekawostek w tej książce (przepyszne trucizny) polecam każdemu xP

eb288dc4-257b-490b-b018-6ace5e796ea0
2d58bab3-054d-41e8-b93f-e80e769d43be
Rozpierpapierduchacz

Tak wygląda sława, wnukom będę opowiadał ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

#swiatprzypraw


Siedzę właśnie przed kompem i grzebie w specyfikacjach dla olejków z kolejnej grupy do konsolidacji. Jestem na gałce muszkatalowej i skapnąłem się patrząc na listę składników aromatycznych, że zawierają podobne do tych w zielsku (w mniejszej ilości, więc zapach jest inny). Zacząłem grzebać w sieci i to co znalazłem:


https://cornerstonecollective.com/nutmeg-endocannabinoid-system/


https://www.heylocannabis.com/post/the-terpene-trio-exploring-the-effects-of-myrcene-pinene-and-caryophyllene-in-cannabis


''Essentially this proves that nutmeg oil concentrates are capable of affecting and manipulating the endocannabinoid system, which may be where reports of psychoactivity and abuse stem from. Whereas cannabis bonds to cannabinoid receptors directly, nutmeg extract deactivates the enzymes that clear those cannabinoid receptors. Deactivation of endocannabinoid enzymes may lead to the body’s own natural cannabinoids bonding to receptors longer and producing more cannabis-like effects than normally observed.''


Może kogoś zainteresuje jak to działa xP jednym słowem jak zeżresz za dużo to Twój organizm naćpa się tym co sam wytwarza xP XD

126a439d-f4b5-455d-a957-cdd609110953
FriendGatherArena

@HolQ tak, kiedys to było relatywnie popularne jak ktoś nie miał dostępu do "normalnych" narkotyków. chyba sie z tego jakis wywar na mleku robiło. To i beluń jeszcze obczaj z legalnych dragów, jak nie znasz.

globalbus

@HolQ aż mi się hyperreal przypomniał.

fisti

Odradzam próbowanie gałki. W nastolectwie dalszy kolega, który mieszkał w przyziemiu domu swoich rodziców testował ten wynalazek. Faza była bardzo psychotyczna. Miał też po niej dziwne sny, np. że wypróżniał się na wycieraczkę przed drzwiami rodziców.


Następnego dnia okazało się, że to nie był sen. Wina poszła na psa.

Zaloguj się aby komentować

#slodycze #jedzenie


Dostałem od współlokatorki za pomoc w wyniesieniu śmieci.


Ja pierniczę ale ochydna. Aż dzieciństwo i wyroby czekoladopodobne mi się przypomniały.


Plus twarda ze ciężko ugryźć bylo

fc3ac1f6-9c26-48fd-8bbb-5862c52d15c0
Gustawff

Datę ważności sprawdziłeś?

HolQ

Kolega meksykaniec specjalista od czekolady powiedział że jest overtempered

Ravm

E tam, "Pani Twardowska" - smak margaryny z cukrem. A i tak jak już była to znikała w oczach.

8552fd31-0dff-492e-a7ca-193459df5398

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #ciekawostki #zdrowie

mój tag ==> #swiatprzypraw


Upłynęło nieco wody w Avon odkąd ostatni raz wrzuciłem coś dłuższego o przyprawach, chociaż to też nie wiadomo jak długie nie będzie

2 tygodnie temu przygotowałem do pracy prezentację nt prozdrowotnych właściwości ziół i przypraw. Postanowiłem, że wrzucę je również na Hejto.


Zioła i przyprawy były historycznie używane zarówno ze względów kulinarnych, jak i zdrowotnych. Medycyna ziołowa była praktykowana przez starożytne kultury w Azji, Afryce, Europie i obu Amerykach.

W starożytnym Egipcie papirusy z 1555 r. p.n.e. wspominają o kolendrze, koprze włoskim, jałowcu, kminie, czosnku i tymianku.


W Indiach tradycyjna medycyna, Ayurveda, rozwinęła się ponad 5000 lat temu w Himalajach, a wiedza była przekazywana ustnie, aż została spisana w poezji sanskryckiej – Wedach – około 1500 r. p.n.e. Ayurveda koncentruje się na stosowaniu diety w zapobieganiu chorobom. Przyprawy i zioła są ważnymi składnikami receptur indyjskich systemów medycyny.


W latach 460–377 p.n.e. Hipokrates zaczął zapisywać lecznicze zastosowania ponad 300 ziół i przypraw (w tym czosnku, cynamonu i rozmarynu) w starożytnej Grecji. Około 500 lat później grecki lekarz i botanik Galen opublikował informacje o ponad 600 ziołach wraz z opisem ich zastosowania.


W Chinach dwóm legendarnym cesarzom, Sheng Nong i Huang Di, przypisuje się odkrycie i zapisanie leczniczych właściwości ziół.

Medycyna arabska (500–1300 n.e.) została rozwinięta na podstawie wiedzy Galena. Rozprzestrzenianie się kultury

islamskiej w Afryce Północnej połączyło ich wiedzę z wiedzą z Chin i Indii. W XI wieku wiedza o medycynie arabskiej przedostała się z powrotem do Europy, a w XIII wieku handel z Afryką i Azją przyniósł nowe zioła i przyprawy. W tym

czasie na przykład galangal ( https://pl.wikipedia.org/wiki/Galangal ) nazywano „przyprawą życia”, a czosnek stosowano podczas epidemii dżumy. W rezultacie przyprawy i zioła są od dawna stosowane na całym świecie w leczeniu różnych

dolegliwości.


ZIOŁA I PRZYPRAWY W PROFILAKTYCE NOWOTOROWEJ

Modele in vitro i in vivo wskazują na potencjał ziół i przypraw w prewencji rozwoju raka

Potencjał ten wynika z kilku mechanizmów hamujących mutagenezę i epigenezę DNA


Aktywność i pojemność antyoksydacyjna


Goździk ma najwyższą średnią wartość aktywności antyoksydacyjnej. Ta wartość jest również wysoka w przypadku mięty pieprzowej, cynamonu, oregano, tymianku, szałwia, rozmarynu i szafranu

Goździk, imbir, cynamon, kurkuma, czarny pieprz i kminek wśród przypraw, a oregano, szałwia, mięta pieprzowa, tymianek, rozmaryn, koperek i majeranek wśród ziół, również wykazały się największą pojemnością antyoksydacyjną


Umieściłem poniżej krótkie wyjaśnienie różnicy pomiędzy aktywnością, a pojemnością:


‘’…. Należy od razu zaznaczyć, że aktywność antyoksydacyjna i pojemność antyoksydacyjna to dwa różne pojęcia.

Aktywność antyoksydacyjna jest związana ze stałą szybkości reakcji antyoksydantu z określonym wolnym rodnikiem, podczas gdy pojemność antyoksydacyjna reprezentuje liczbę moli określonego wolnego rodnika, zmiatanego przez pojedynczy antyoksydant obecny w analizowanej mieszaninie.

Aktywność antyoksydacyjna jest związana w szczególności z kinetyką reakcji, podczas gdy pojemność antyoksydacyjna jest związana z termodynamiką procesu dotyczącego utleniającej konwersji antyoksydantu i jest powiązana ze stałą równowagi procesu….’’

Czyli tak po polskiemu aktywność oksydacyjna określa jak szybko dana cząsteczka reaguje z wolnym rodnikiem, z kolei pojemność oksydacyjna określa ile wolnych rodników jest ta cząsteczka w stanie usunąć, czyli określa jego siłę


Właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwpasożytnicze

Szacuje się, że liczba zgonów z powodu raka wywołanego przez bakterie, wirusy i pasożyty waha się od 20 do 25% w krajach rozwijających się i od 7 do 10% w krajach rozwiniętych. Zioła i przyprawy, które posiadają działanie przeciwdrobnoustrojowe (szczególnie przeciwko bakteriom Gram-dodatnim), obejmują te zawierające proste fenole i kwasy fenolowe, kumaryny, terpenoidy i alkaloidy. Przyprawy i zioła, które hamują H. pylori, mają potencjał w terapiach przeciwko H. pylori.

Kurkuma, kminek, imbir, chili, ogórecznik, czarnuszka i oregano odgrywają rolę w działaniu bakteriobójczym.


Właściwości przeciwzapalne

Badania sugerują, że około 15% wszystkich nowotworów jest powiązanych z prozapalnymi mediatorami, takimi jak cytokiny, chemokiny, prostaglandyny (PG), tlenek azotu (NO) i leukotrieny, które zakłócają szlaki komunikacyjne w komórkach.

Badania in vitro wskazują, że bioaktywne składniki kilku ziół i przypraw mogą hamować aktywność zapalną. Składniki te, które hamowały ekspresję COX-2 (cyklooksygenazy-2), obejmują kurkuminę, delfinidynę (obficie występującą w granacie) i kwas salicylowy (w chili, papryce, kurkumie i kminie).

NO jest mediatorem zapalnym zaangażowanym w rozwój raka, który jest hamowany przez bioaktywne składniki ziół i przypraw. Stwierdzono, że rozmaryn jest najskuteczniejszy w blokowaniu powstawania NO, a następnie estragon, cynamon, oregano, bazylia, majeranek, ziele angielskie i tymianek. NO jest ściśle powiązany ze szlakiem jądrowego czynnika transkrypcyjnego κB (NF–κB). Kwercetyna, związek bioaktywny występujący w bazylii, kminie i koprze włoskim, kwas ursolowy (występujący w bazylii i rozmarynie), gingerol (imbir), kapsaicyna i kurkumina hamują szlak NF–κB.


Zmiana aktywności enzymów biotransformacyjnych

Enzymy biotransformacyjne, zwane również enzymami ksenobiotycznymi lub enzymami metabolizującymi leki, odgrywają ważną rolę w regulacji toksycznych, mutagennych i nowotworowych efektów chemicznych substancji rakotwórczych.

https://www.news-medical.net/life-sciences/What-are-Cytochrome-P450-Enzymes.aspx

Enzymy fazy I odgrywają ważną rolę w aktywacji prokarcynogenów;

Równie ważne w zapobieganiu chorobom są enzymy fazy II, biorące udział w naturalnym procesie detoksykacji organizmu.

Związki zawarte w czosnku (siarczek diallilu, sulfon diallilu i sulfotlenek diallilu), pieprzu (piperyna), rozmarynie (1,8-cyneol), kurkumie (kurkumina) i cynamonie wydają się wpływać na enzymy fazy I i II. Kolendra, cytral z trawy cytrynowej i mirystycyna z pietruszki zmieniają aktywność enzymów biotransformacyjnych.


Mechanizmy przeciwnowotworowe

Guzogeneza (Tumorigenesis – nie wiem jak to inaczej przetłumaczyć xD), czyli utrata kontrolowanej regulacji wzrostu, jest czynnikiem rozwoju raka.

Kurkumina, kapsaicyna i przyprawy zawierające kwercetynę, takie jak bazylia, kminek, kolendra i koper włoski, hamują ścieżki sygnałowe wzrostu, które są kluczowe w dostarczaniu sygnałów proliferacji do komórek.

Geraniol w trawie cytrynowej, mirystycyna z pietruszki, piperyna lub czarny pieprz oraz olejki eteryczne z tymianku i cynamonu hamują wzrost guza w modelach in vitro i na gryzoniach.

Ekstrakt z rozmarynu ma działanie antyproliferacyjne na komórki ludzkiej białaczki i raka piersi.

Aktywność antymutagenna i apoptotyczna

Hamowanie aktywności mutagenów może być jednym z najważniejszych sposobów zapobiegania inicjacji procesów rakotwórczych. Wyciągi z kminku, kolendry i nasion czarnego pieprzu, sok z kolendry i gorczycy, olejki eteryczne z gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu, selera, ksantoksylum, czarnego pieprzu, kminu, kolendry i eugenolu (w goździkach i kardamonie) hamują mutagenność.

Indukcja apoptozy w komórkach nowotworowych, forma fizjologicznej śmierci w niechcianych lub dysfunkcyjnych komórkach, jest obiecującym podejściem terapeutycznym. Naturalne mediatory apoptozy mogą odgrywać ważną rolę w zapobieganiu nowotworom.

Wykazano, że allicyna indukuje apoptozę kilku ludzkich złośliwych komórek niebiałaczkowych, w tym linii komórkowych raka piersi, pęcherza, jelita grubego, wątroby, prostaty, chłoniaka i nowotworów skóry.

Ajoen hamował proliferację i indukował apoptozę ludzkich komórek białaczkowych.

Cynamaldehyd (cynamon), 1,8-cyneol (liście laurowe i kardamon), diosgenina, protodioscyna (PD), izotiocyjaniany (nasiona gorczycy) i ekstrakt z czosnku są skuteczne w indukowaniu apoptozy komórek w wielu ludzkich komórkach nowotworowych.

Apigenina - flawonoid z pietruszki, selera i sałaty, siarczek diallilu z cebuli i czosnku oraz allicyna z czosnku, a także kurkumina również indukują apoptozę w ludzkich komórkach nowotworowych.


WPŁYW ZIÓŁ I PRZYPRAW NA UKŁAD SERCOWO-NACZYNIOWY


Choroby układu sercowo-naczyniowego są spowodowane wieloma czynnikami, takimi jak wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie i zwiększona agregacja płytek krwi. Obniżenie poziomu cholesterolu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości) jest uważane za ważne dla zmniejszenia ryzyka zawału serca.

Kilka przypraw i ich substancje czynne zostały powiązane z obniżeniem poziomu cholesterolu LDL, w tym czosnek, imbir, trawa cytrynowa, cynamon, kozieradka, cebula, kapsaicyna i kurkumina.

Czosnek został również powiązany z obniżeniem ciśnienia krwi. Istnieją dowody sugerujące, że kurkumina ma potencjał zapobiegania udarom i zmniejszania stanu zapalnego naczyń i skurczu naczyń mózgowych po udarze krwotocznym


WPŁYW NA CUKRZYCĘ


Wiadomo, że przyprawy i zioła łagodzą objawy cukrzycy, opóźniając opróżnianie żołądka, poprawiając wrażliwość na insulinę i wzmacniając obronę antyoksydacyjną.

Nasiona kminu, imbir, musztarda, liście curry, kolendra, kurkumina i kozieradka wykazują się potencjalnymi działaniami hipoglikemicznymi.

Zaobserwowano, że rozmaryn i (w szczególności) cynamon, obniżają poziom glukozy we krwi, chociaż badania z udziałem suplementacji cynamonem u pacjentów z cukrzycą typu 2 dały odmienne wyniki.

Stosowanie cynamonu jako dodatku do leczenia cukrzycy typu 2 jest szczególnie obiecujące, ale podobnie jak w przypadku innych przypraw, potrzebne są dobrze kontrolowane badania kliniczne w celu potwierdzenia ich skuteczności.

REUMATOIDALNE ZAPALENIE STAWÓW I CHOROBA ZWYRODNIENIOWA STAWÓW

Zapalenie odgrywa ważną rolę w różnych chorobach, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów i choroba zwyrodnieniowa stawów.

Dieta bogata w zioła i przyprawy może przyczynić się do zmniejszenia reakcji zapalnej i powiązanych chorób. Zioła i przyprawy, takie jak kurkuma, kurkumina, rozmaryn, mięta zielona i mięta pieprzowa, wywierają działanie przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe.

Badania epidemiologiczne wykazały, że populacje spożywające żywność bogatą w polifenole, taką jak imbir, mają mniejszą częstość występowania chorób zapalnych.

Aktywność przeciwzapalna około 30 ekstraktów roślinnych i kilku związków roślinnych sugeruje najwyższy potencjał przeciwzapalny papryczki chili, a następnie roślin takich jak ziele angielskie, bazylia, liście laurowe, czarny pieprz, lukrecja, gałka muszkatołowa, oregano, szałwia i tymianek

OTYŁOŚĆ


Otyłość jest jednym z najpilniejszych problemów zdrowia publicznego na świecie.

Chociaż przyrost masy ciała jest zasadniczo spowodowany brakiem równowagi między energią dostarczaną a wydatkowaną, istnieje kilka czynników, które predysponują jednostki do otyłości. Genetyka, wchłanianie tłuszczu, tempo metabolizmu i apetyt wpływają na przyrost masy ciała.

Zioła i przyprawy mają szereg właściwości, które czynią je potencjalnymi środkami pomagającymi zapobiegać otyłości i ją zwalczać.

Działają poprzez tłumienie apetytu, zmniejszanie wchłaniania tłuszczu i jego odkładania się oraz zwiększanie metabolicznego spalania tłuszczu. Chociaż wyniki przeprowadzonych badań były niejednoznaczne, kwas hydroksycytrynowy (HCA), pochodzący z Garcinia cambogia, pomógł obniżyć masę ciała i zmniejszyć masę tłuszczu u ludzi.

Kapsaicyna, zmniejsza głód i stymuluje termogenezę, a Capsiate (nie mam pojęcia jak to na polski przetłumaczyć, więc macie link do opisu : https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33951968/ ) , nieostry analog kapsaicyny, wydaje się być obiecujący dla osób, nie tolerują ostrego smaku kapsaicyny.

Wykazano, że kozieradka ma działanie hipocholesterolemiczne. Czosnek, imbir i kurkumina wykazały również potencjał obniżania poziomu lipidów u zwierząt doświadczalnych, jak również w badaniach klinicznych. W niedawnym badaniu (z 2011 roku) 30 przypraw poddano badaniu przesiewowemu pod kątem aktywności biologicznej za pomocą kilku biotestów związanych z otyłością. Nasiona sezamu, czerwona papryczka chili, gałka muszkatołowa, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, kurkuma, pimento, kurkuma i czarna cebula zostały zidentyfikowane jako najbardziej obiecujące


UKŁAD POKARMOWY I WŁAŚCIWOŚCI HEPATOPROTEKTYWNE

Rola przypraw takich jak kozieradka, czarny pieprz i mięta pieprzowa w trawieniu jest połączeniem ich wpływu na wydzieliny śliny, pracę żołądka, dróg żółciowych i trzustki oraz końcowe enzymy trawienne obecne na błonie śluzowej jelita cienkiego.

Przyprawy takie jak imbir i kapsaicyna posiadają również potencjalne właściwości przeciwwrzodowe

Choroby wątroby są głównym światowym problemem zdrowotnym, w którym zioła i przyprawy mają potencjalną rolę terapeutyczną. Kilka badań wykazało hepatoprotekcyjne działanie ziół i przypraw takich jak kurkuma (kurkumina), rozmaryn, większy kardamon, oregano, Angelica glauca i Garcinia kola

W badaniach opublikowanych w 2010 Adewusi i Afolayan zidentyfikowali 107 roślin i 58 związków (glikozydy, flawonoidy, triterpeny i związki fenolowe) o działaniu hepatoprotekcyjnym. Przyprawy i zioła o działaniu hepatoprotekcyjnym obejmują seler, kozieradkę, koper włoski, słodką bazylię i kminek.

Olejek eteryczny z kminku wydaje się obiecujący do bezpiecznego stosowania jako środek hepatoprotekcyjny

KORZYŚCI DLA OSÓB Z ZABURZENIAMI NEURODEGENERACYJNYMI

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) około 450 milionów ludzi cierpi na problemy psychiczne, neurologiczne lub behawioralne w pewnym momencie swojego życia. Schorzenia te obejmują padaczkę i chorobę Alzheimera.

W ostatnich latach przeprowadzono szeroko zakrojone badania nad roślinami i ich pochodnymi, które mogą zapewnić nowe alternatywne metody leczenia i podejścia terapeutyczne w przypadku chorób ośrodkowego układu nerwowego. Badania epidemiologiczne wykazały związek między poziomami przeciwutleniaczy, demencją i upośledzeniem funkcji poznawczych. Zioła i przyprawy mogą wpływać na spadek funkcji poznawczych poprzez neuroprotekcyjne działanie przeciwutleniaczy. Chociaż kilka przypraw, takich jak kurkuma, rozmaryn, szałwia, kardamon, cytryna i czosnek, może mieć potencjał zapobiegania i leczenia kilku chorób neurologicznych, szafran był jedną z pierwszych przypraw, które zostały przetestowane jako leczenie łagodnej depresji w badaniach klinicznych. Może mieć również potencjał w leczeniu choroby Alzheimera.

Stwierdzono, że olejek eteryczny z rozmarynu powoduje umiarkowane hamowanie acetylocholiny, co jest uważane za jedną ze strategii leczenia kilku zaburzeń neurologicznych, w tym choroby Alzheimera, otępienia starczego i miastenii. Badania na zwierzętach sugerują, że piperyna może mieć działanie przeciwdepresyjne.

Istnieją również dowody na to, że kurkumina może zmniejszać rozwój i postęp choroby Alzheimera, poprawiając funkcje poznawcze i pamięć.

CHOROBY ZAKAŹNE I PASOŻYTNICZE

Pojawienie się pasożytów odpornych na obecne chemioterapie podkreśla znaczenie roślin, ich ekstraktów i olejków eterycznych jako nowych środków przeciwpasożytniczych. Zioła i przyprawy, które posiadają działanie przeciwdrobnoustrojowe, obejmują te zawierające proste fenole i kwasy fenolowe, kumaryny, terpenoidy i alkaloidy.

Olejki eteryczne ekstrahowane z ziół i przypraw są skuteczniejsze jako środki bakteriobójcze w porównaniu do ich głównych składników, co wskazuje, że w olejkach eterycznych mogą znajdować się nieznane śladowe składniki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym lub mogą występować synergistyczne lub antagonistyczne efekty między wszystkimi połączonymi związkami bioaktywnymi.

Stwierdzono, że olejek czosnkowy ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Olejki z melisy, oregano, cynamonu i tymianku również wykazały aktywność przeciwko więcej niż jednemu pasożytowi. Aktywność przeciwko kokcydiom (pierwotniaki) i wiciowcom wykazały olejki czosnkowe, oregano i cynamonowe. Bazylia i czarnuszka wykazały aktywność przeciwko robakom, podczas gdy afrykański pieprz gwinejski i czosnek były skuteczne przeciwko gatunkom Plasmodium. Olejki eteryczne z goździków i rozmarynu, same w sobie i w połączeniu, wywierały znaczący efekt przeciwdrobnoustrojowy przeciwko Staphylococcus, Escherichia coli i Candida albicans, a ekstrakty metanolowe z liści curry przeciwko Staphylococcus spp.

Kurkumina wykazała potencjał jako środek przeciwgruźliczy, przeciwmalaryczny i przeciwbakteryjny


To by było na tyle…..jak widzicie zioła i przyprawy są spoko ALE….nie powinno się na nie patrzeć jako alternatywę dla nowoczesnych leków. Jak macie raka jelita grubego to raczej lewatywa z kapsaicyny Wam nie pomoże . Udział ziół i przypraw w naszej diecie to tylko 0.5-1.0%, w zależności od regionu świata. Zioła i przyprawy mogą pełnić rolę suplementów diety i sub. Wspomagających leczenie, ewentualnie stanowić prekursor do opracowania nowoczesnego leku.


Koncerny farmaceutyczne unikają szukania naturalnych leków i pozyskiwania ich z natury z powodu kosztów. Screening środowiska w celu znalezienia potencjalnych związków chemicznych jest bardzo kosztowny, a ekstrakcja jest jeszcze bardziej kosztowna i nieefektywna. Podczas zbierania informacji do prezentacji (więc po części do tego wpisu) trafiłem na artykuł nt naturalnych produktów leczniczych. Nie pamiętam dokładnie co to był za organizm ani jaki związek chemiczny ekstrahowali z niego. Pamiętam tylko, że odkryli go w morzu. Substancja miała obiecujące właściwości przeciwnowotworowe. Udało im się uzyskać zawrotne 18 gramów czystego składnika. Do pozyskania tej masy zużyli….. 14 TON biednego zwierzaka/bakterii czy co to tam było.


Mimo wszystko zachęcam Was do przemyśleń i może – patrząc na średnią wieku użytkowników zastanowienia się, czy nie byłoby sensowne zastąpienie przynajmniej raz w miesiącu schabowego z ziemniaczkami w niedzielę czymś orientlanym, jak Curry

a57b4d55-ccb9-46c4-9f6e-57aa7eaac32e
SUM

@HolQ Sądzę, że byliby zdrowsi Hindusi gdyby:

  1. Nie myli się w Gangesie i nie pili tej wody

  2. Nie srali odpadami do rzeki

HolQ

@SUM No to na pewno, ale jaki to ma związek z tym co wrzuciłem ? xp

SUM

@HolQ "W Indiach tradycyjna medycyna, Ayurveda, rozwinęła się ponad 5000 lat"

moll

Czyli moje mieszanki ziołowe do praktycznie wszystkiego mają sens!

HolQ

@moll pewnie, że mają sens. Szczególnie jeśli zażywasz je często. A w jakiej formie je bierzesz? Napary ?

moll

@HolQ obiad!


Staram się robić własne mieszanki do marynat i w ogóle przyprawiania potraw.

Nawet jak zajrzysz na bloga, to tam zwykle przyprawy zajmują dość sporo listy składników... Aż mi czasami głupio przy spisywaniu tego

slawek-borowy

tl,dr: należy jeść zioła i przyprawy, ile kto może!

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

#ksiazki

Kilka dni temu wrzucałem zdjęcie mojej siostry z Harrym Potterem z USA. Moja koleżanka z Bristolu zawiozła ją mojej siostrze. Dzisiaj spotkałem sie z tą koleżanka i się okazało, że siostra zrobiła mi niespodziankę xD xD

1fde3b5e-ef91-4fd5-b1a8-ae1e5d5b10c7
4e30bfc7-cdda-4fc9-a854-95e8a8d96ffb
cebulaZrosolu

@HolQ co to za słowo? Suwajgne ?

eb8ee647-3613-41e3-bacb-a9198c34ab6d
HolQ

@cebulaZrosolu chyba napisala "szwajgra" xD xD

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

#malowaniefigurek


W końcu dokończę malowanie smoka! Mam nadzieję że to chińskie gowno wytrzyma dłużej niż poprzednie, 3 razy tańsze chińskie gówna

f2b293e0-aea9-4f0a-aca2-611d62be33f3

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie Nie do końca #swiatprzypraw , ale dodam tag i tak xP


Wczoraj typ z meat labu (ktory dostal robote zamiast mnie, wiec c⁎⁎j mu w d⁎⁎e. Malo tego! Zatrudnili go jako senior technologist, a nie technologist, ale jak rozmawiwlem z innymi ludzmi z teamu to c⁎⁎ja sie zna na czymkolwiek.) poprosił mnie i meksykańskiego kolegę o spróbowanie burgerow. Dość znana w UK marka, która ten typ się zajmuje stwierdziła, że chce zmodyfikowanego recepture jednego z burgerow, żeby obniżyć koszta. Chcą zastąpić jeden skladnik (nie podam dokładnych nazw, bo wygooglujecie i będzie wiadomo gdzie pracuję xP ), który jest potencjatorem smakowym na bazie ekstraktu drożdżowego na coś tańszego. No i typ przygotował 4 wersje: 1. oryginal, 2. zwykły ekstrakt drozdzowy, 3. czysty MSG, 4. podobny potencjator, ale 2 razy tańszy. Jedyne co w jakimkolwiek stopniu przypominało smak oryginalnego burgera był ten z ekstraktem drozdzowym. Reszta była ochydna. No może nie tyle ochydna ale dużo gorsza. Problem jest taki że ten ekstrakt drozdzowy to nie jest preferowany material do receptur w firmie (za dużo żeby wyjaśniać cały mechanizm i nie o to mi chodzi).


Najprawdopodobniej będzie musiał użyć opcji nr 4. Producent zapewne pierdolnie na opakowaniu wielki napis "new recipe" i ludzie będą kupować, bo przecież skoro nowa receptura to pewnie lepsze no nie xP?


Jak często zdarzylo sie, że smak produktu, ktory czesto kupowaliscie po tym jak pojawiła się naklejeczka na pudełku "nowa, ulepszona receptura" naprawdę smakował lepiej?

pacjent44

nie znam badań, lecz mam wrażenie, że tak jesteśmy kodowani od pokoleń: nowe=lepsze (nie zepsute, bez zarysowań, pełne, świeże, pierwszy właściciel, atencja u kobiet i ziomeczków itd.) Bardzo rzadko czytam w rano w wiadomościach, na wschodzie królestwa pojawił się nowy smok. Oczekiwany nowy bohater i nowe dziewice.

sireplama

@HolQ jak samo MSG i ohydne?!

HolQ

@sireplama nie ma mouthfulness, inna tekstura mięsa. Smak mniej skomplikowany, brakuje "deep taste"

jedzczarnekoty

@HolQ pewnie kiedyś się zdarzyło, ale w większości przypadków zmiana jest na gorsze

Zaloguj się aby komentować