#ciekawostki mój tag: #swiatprzypraw
Dzisiaj znacznie krótszy wpis niż ten o Annato
Boldo
Liście boldo (Peumus boldus Molina; Syn. Boldu boldus, Boldea fragrans; Monimiaceae) są znane i stosowane tylko w Ameryce Południowej. Liście boldo mają silny aromat, podobny do cynamonu lub liści laurowych i nadają potrawom bardzo przyjemny aromat.
Najlepiej pasują do dań rybnych, a także mogą wzbogacić smak i aromat sosów, potraw z grzybami, marynowanych warzyw i sosów pieczeniowych.
Liście boldo zawierają około 2% olejku eterycznego, który przyczynia się do jego smaku i aromatu. Głównym składnikiem olejku eterycznego jest askaridol, nadtlenek monoterpenu o nieprzyjemnym zapachu, występujący bardzo rzadko w roślinach. Związkami nadającymi smak są p-cymen, 1,8-cyneol i linalol. Liście zawierają również alkaloidy, takie jak boldyna, izoboldina i N-metylolaurotetanina.
Są używane w herbatach ziołowych i były częścią tradycyjnej medycyny Majów. Badania potwierdziły różne zastosowania liści boldo: w badaniach na zwierzętach wykazano, że stymulują one trawienie i mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, żółciopędne i moczopędne, które w dużej mierze przypisuje się roślinnej substancji chemicznej boldynie.
Monografia amerykańska donosi, że boldo może zwiększyć produkcję moczu o 50%, co ponownie potwierdza tradycyjne zastosowanie rośliny jako środka moczopędnego.
Wykazano, że ekstrakt etanolowy z liści podawany myszom ma działanie ochronne na wątrobę, zapobiegając uszkodzeniom spowodowanym narażeniem na działanie substancji chemicznych. Ekstrakt rozluźnia również tkankę mięśni gładkich i wydłuża pasaż jelitowy.
Mniej ciekawe niż Annato, no ale trudno xP nie zawsze takie będzie xD
